Keskustelu

KissanainenGastroskopia nenän kautta?8.8.2023 14.05
Hei! Tietääkö joku, tehdäänkö jossain päin Suomea mahalaukun tähystyksiä nenän kautta? Ei siis pelkkää kurkunpään tähystystä, vaan ihan kunnon gastroskopia koepaloineen? Onko jollain tästä kenties henkilökohtaista kokemusta? Oliko ihan helppo juttu?

mala55Re: Gastroskopia nenän kautta?9.8.2023 10.24
https://www.refluksi.fi/keskustelu.html/20081?p=

Vanhaa keskustelua.

KissanainenRe: Gastroskopia nenän kautta?9.8.2023 14.09
Kiitos vanhan ketjun linkittämisestä. Olinkin sen jo lukenut aiemmin, mutta kun oli kymmenisen vuotta vanhaa tietoa, niin kaipailin, jos jollain olisi tuoreita kokemuksia.

TillinenRe: Gastroskopia nenän kautta?14.8.2023 23.26
Minulle on tehty pari kertaa. Perinteisempää suun kautta tehtyä tähystystä ei ole minulle tehty, joten en pysty suoraan vertailemaan.

Oikeastaan ikävin vaihe on alussa, kun tähystin työnnetään nenään. Ainakin minulla se sattuu jonkin verran, mutta ei mitenkään sietämättömästi. Ehkä varsinainen kipu ei sinänsä edes ole se oleellinen juttu, vaan siinä on hetken sellainen ikävä väkisin painamisen tunne. Siihen menee kuitenkin vain pieni hetki, ja ensin annettu suihke vähän myös puuduttaa. Sen jälkeen kaikki onkin kokemuksieni mukaan helpompaa. Pientä yökkäilyä tietyssä kohdassa toimenpiteen alkupäässä ja osin myös lopun häämöttäessä, mutta olettaisin tämän olevan juuri se, mikä on paljon vähäisempää kuin suun kautta tehtäessä.

Tähystimen pään pois vetäminen nenän läpi on ikään kuin lievempi versio samasta, mikä on jo aluksi koettu, ja siinä vaiheessa tietää toimenpiteen olevan ohi muutamassa sekunnissa, joten se ei jaksa enää juuri häiritä ainakaan minua.

Mahdollisesti voi tulla joku nenäverenvuoto heti jälkeenpäin ja kurkussa voi olla lievää arkuutta.

Eli pari kertaa tämän kokeneena en osaisi ainakaan pelätä tai suuremmin jännittää toimenpidettä, lähinnä se olisi sellainen hiukan epämiellyttävä mutta hyödyllinen juttu, minkä nyt vain pitää hoitaa pois päiväjärjestyksestä. Ei tekisi mieli kokeilla sitä perinteisempää tähystystapaa.

KissanainenRe: Gastroskopia nenän kautta?7.9.2023 9.37
Kiitos paljon kattavasta vastauksestasi! Tämä selvensi hyvin, mitä toimenpiteessä olisi odotettavissa. Kävitkö tutkimuksessa Porissa vai jossakin muualla? En ole itse saanut selvyyttä, tehdäänkö noita skopioita nenän kautta muualla kuin Porissa yksityisellä. Kiitos vielä!

TillinenRe: Gastroskopia nenän kautta?7.9.2023 18.06
Porissa kävin. En myöskään, tiedä saisiko muualta. Onnea tähystelyyn, jos siihen päädyt.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: