Keskustelu

siljaLievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?26.10.2022 14.21
Isälleni 56 v tehtiin tähystys, missä todettiin tyrä ja lievä ruokatorventulehdus, aste 1. Takana vuosikymmenten vaihteleva refluksioireilu ja nyt syksyllä kolmen kuukauden PPI-lääkitys pahentuneisiin närästelyoireisiin. Tämä oli ensimmäinen tähystys mikä on tehty hänelle.

Hoidoksi määrättiin PPI-lääke tarvittaessa lyhyinä muutaman päivän tai viikon kuureina. Koepalat tulevat ajastaan, lääkäri laittaa niistä tiedot kirjeellä kotiin.

Isäni jäi miettimään, eikö ruokatorventulehdusta hoideta mitenkään nyt pois kun mitään lääkekuuria ei ollut hänelle määrätty? Närästysoireet ovat vähentyneet huomattavasti, mutta tähystyksessä tuollainen tulehdus kuitenkin oli todettu olevan.

Miten teillä muilla on hoidettu tähystyksessä todettua lievää ruokatorventulehdusta? Onko parantuminen varmistettu uudella tähystyksellä?

siljaRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?26.10.2022 14.33
Isäni on näkövammainen ja olen yrittänyt nyt lueskella ja etsiä tietoa näistä asioista hänen puolestaan, ja minuakin ihmetyttä miksi ruokatorventulehduksista toisaalta sanotaan, että ne pitää hoitaa hyvin pois etteivät ne pitkittyessään muutu pahemmiksi, ja toisaalta sitten vain 3 ja 4 tason tulehdusmuutosten paranemistulos kehotetaan Käypä hoito -suosituksessa kontrolloimaan tähystyksellä.

Ymmärrän ettei julkisella puolella tehdä "turhia" tarkistuksia tai toimenpiteitä, mutta isäni kävi yksityisellä lääkärillä joka ei hänkään siis ollut suositellut mitään hoitoa tuohon lievään tulehdukseen.

Vai määrätäänkö lääkitykset vasta koepalatulosten saapumisen jälkeen, vai mikä tässä mahtaa olla käytäntönä?

PenniRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?26.10.2022 15.33
Lievän ruokatorven tulehduksen hoito on kaiketi happosalpaajakuuri ja omahoito. Tähystys on kajoava tutkimus eikä niitä tosiaan ole syytä tehdä liian usein. Käytännössä oireet lienevät tässä mittari. Jos oireet paranevat ja pysyvät poissa, voi ajatella asian oleva hoidossa.

siljaRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?26.10.2022 17.01
Suurkiitos vastauksestasi, Penni. Miten pitkiä kuureja tuossa tilanteessa tavataan määrätä? Vai onko kuuri aloitettava vaan omahoitona ilman lääkärin määräystä?

siljaRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?26.10.2022 17.08
Isäni vointi on tosiaan tällä hetkellä jo varsin hyvä ja närästysoireet ovat helpottuneet lähes täysin. Omien sanojensa mukaan isän oireet eivät ole enää niin pahoja että niihin tarvitsisi lääkettä, mutta häntä häiritsee ajatus ruokatorvessa olevasta tulehduksesta, ja niin se häiritsee minuakin. Isän työkaveri kuoli aikoinaan vatsasyöpään joten siksikin asia ehkä häntä huolettaa.

Olemme kiitollisia jos kerrotte lisää tietojanne ja kokemuksiannne tälläisistä lievistä tyrän yhteydessä olevista tulehduksista.

siljaRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?26.10.2022 17.55
... Vai ylireagoimmeko nyt tähän asiaan kun emme ymmärrä sitä oikein? Ovatko tälläiset lievät tulehdukset niin yleisiä ja "vaarattomaksi todettuja", ettei lääkäri määrää niihin sen takia edes lääkitystä? Vai luottaako lääkäri sen parantuvan nyt itsestään loppuun kun oireetkin ovat lähes hellittäneet? Onko olemassa tutkimustietoa siitä, miten yleisesti lievät muutokset lähtevät muuttumaan pahempaan suuntaan, ja millä aikataululla ne sitä tyypillisesti tekevät? Isäni sanojen mukaan hänellä on ollut vatsavaivoja jo rippikouluikäisestä saakka.

vatsatttRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?27.10.2022 15.57
Minä söin joitakin viikkoja tähystyksen jälkeen Somac 40 mg ruokatorven lievään tulehdukseen. En muista miten pitkään. Muistaakseni lääkäri sanoi että sitten on asia kunnossa kun ei tunnu enää oireita.

Refluksi ja vajisRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?28.10.2022 16.15
Minulla ruokatorventulehduksen oireena oli kuristava tunne kaulalla, ei mitään närästystä tuntunut lainkaan. Ohjeena oli happosalpaajaa (somac) ainakin 3 kuukauden ajan. Tämä tapahtui muistaakseni vuonna 2012. Tämän jälkeen olen ollut yhteensä vajaan vuoden verran ilman lääkettä, tähystetty 3 kertaa (vuonna 2012, jolloin tulehdus todettiin), 2015 ja 2021. Minulla ilmeisesti löysä alasulkija ja lääkäri ohjeistanut syömään salpaajia. Varsinaista närästystä tunnen harvoin.

Refluksi ja vajisRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?28.10.2022 16.17
Piti sanoa vielä, että tähystykset tehty yksityisellä (työterveyden kautta). Ja ikäni on 53 vuotta.

siljaRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?28.10.2022 17.14
Paljon kiitoksia viesteistänne! Mutta ovatpas lääkärit antaneet lievän ruojatorventulehduksen hoitoon hämmentävän erilaisia ohjeita.

Refluksi ja vajis, oliko tulehdus poissa myöhemmissä tähystyksissä? Syötkö somacia jatkuvasti vai jonkinlaisina kuureina? Ja minkä vahvuista?

Refluksi ja vajisRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?28.10.2022 21.48
Ei ole näkynyt tulehdusta mutta olenkin tosiaan syönyt noita salpaajia melkein jatkuvasti 10 vuotta. Aluksi söin somac 20 mg 2xpäivässä (aamuin illoin) kuurina noin vajaan vuoden verran. Sitten kokeilin gluteenitonta ruokavaliota (paitsi söin kaurapuuroa kyllä) ja olin ilman lääkettä yli puoli vuotta. Kunnes piti taas sitten aloittaa somac 20mg, sitä vaihtelevasti 1-2 kpl/pv (tässä vaiheessa olin lopettanut gluteenittoman ruokavalion kokeilun). Kunnes huomasin muutaman vuoden käytön jälkeen, että somac aiheutti vatsakipua (kun otin tyhjään mahaan ohjeen mukaan, oli syötävä jotain viimeistään tunnin kuluttua kun tyhjä vatsa alkoi muuten kipeytyä).
Sitten söin jonkin aikaa pariet-nimistä lääkettä (siitä en huomannut vastaavaa kipua) mutta jossain vaiheessa jokin lääkäri sitten kirjoitti esomeprazolia ja sitä käytin tähän syksyyn asti. Esomeprazol nyt oli ihan ok mutta pillerit (varsinkin 40 mg, jota jokin lääkäri kirjoitti kun oli enemmän rytmihäiriöitä) ovat aika isoja, enkä tykkää niellä niin isoja kun tuntuu, että joskus jäävät "jäkittämään". Tällä hetkellä käytän taas parietia.

Refluksi ja vajisRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?28.10.2022 21.50
Mutta tosiaan lääkäri on sanonut, että salpaajia pitää käyttää jatkuvasti koska alasulkija ei toimi :(.

siljaRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?29.10.2022 16.19
Kiitos oikein paljoj vastauksestasi!

Kuuno Re: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?29.10.2022 16.42
Minullakin on vaikeuksia niellä pillereitä, mutta minusta Esomeprazol Krka 40 mg on ollut aika pieni ja hyvä nielaistava, ainoastaan vaan ärsyttävä sen takia kun se on niin kevyt, että se leijuu inhottavasti nesteessä, siis vesihörpyssä jonka ottaa suuhun.

PaulaRe: Lievän ruokatorvitulehduksen hoito ja seuranta?16.2.2023 18.39
Minulla ruokatorvessa tulehdus (asteikolla 3). Muita oireita ei vuosien varrella ole ollut kuin ruoan nousu ruokatorveen melkeinpä aina syömisen jälkeen. Närästystä tosi harvoin eikä muita oireita...turvotusta kylläkin. Tähystyksen jälkeen lääkäri määräsi esomeprazol 20 mg kahdeksi vuodeksi. Sitten uusi tähystys. Vähän mietityttää syödä noin kauan... Veljelläni todettiin lievää tulehdusta (tulehduslukua ei muista) ja lääkettä määrättiin otettavaksi vain tarvittaessa.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: