Keskustelu

PimpulaRefluksiako - vai jotain vakavampaa? 18.9.2022 8.40
Epäilen, ovatko oireeni refluksista johtuvia, vai vakavampia.
Talvesta lähtien olen yskinyt joka yö vähän, vaikkei ollut flunssaa pitkään aikaan. Kesällä etenkin syödessä tuli monesti huimaavaa oloa, jota pelästyin. Heinäkuussa sairastin rajumman flunssan, jonka aikana kurkku oli 2 viikkoa todella kipeä, ääni lähti melkein 3 viikoksi ja yskin todella paljon. Tämän flunssan jälkeen meni viikko, kunnes ylimmät niskalihakset menivät todella jumiin, oli huimaavaa "humalaista" oloa ja palan tunne tuli kurkkuun kuristavana ja vasen puoli kaulasta tuntui jäykältä.
Knk-lääkäri katsoi peilillä kurkkuun ja sanoi kurkunpään olevan ihan punainen ja ärtynyt, uskoi olevan kurkkurefluksi ja määräsi 2kk esomeprazolin. Lisäksi olen käynyt fysioterapeutilla aukomassa niskaani ja muita lihaksia.

Nyt tässä 6 viikon aikana on kuitenkin tullut lisää oireita. Palan tunne helpotti hetkeksi, kun rupesin rajoittamaan ruokavaliota. Alkoi kuitenkin tulemaan leuan jomotusta ja hampaissakin asti tuntuvaa vihlontaa sekä poskisärkyä, josta kävin hammaslääkärillä eikä hän huomannut hampaissa, purennassa tai purentalihaksissa mitään mainittavaa.
Poskisäryn takia kävin työterveyslääkärillä ja sain ab-kuurin, jos olisi sylkirauhasen tulehdus.
Palan tunne palaa aina välillä, vaikken mitään söisikään. Kahvista tuli välittömästi möykky kurkkuun ja ruisleipä sekä jogurtti tuntuvat aiheuttavan palaa kurkkuun, muuten en ole oikein saanut kiinni ruoka-aineista.

Tällä viikolla minua yökkäilytti todella paljon yhtenä päivänä, enkä oksentanut, mutta yökkäysrefleksi tuli esim autoa ajaessakin. No samana iltana nousi sitten lämpöä ja alkoi yskä.

Vasen puoli kaulasta korvan ja leuan alta solisluihin tuntuu aivan kauhealta. Ikäänkuin se olisi puutunut tai turvoksissa tjsp, ei normaali. Tällä viikolla ollut tunne, ihan kuin joku painaisi korvan alta koko ajan. Nielu ja kielikin tuntuu välillä turvonneelta. Räpläsin imusolmukkeita leukakulmassa kun mielestäni oli suurehkon oloinen, ja nyt alue on aika arka ja korvan takaakin taisi pullahtaa imusolmuke esille ja aristamaan painelun seurauksena.

Olen tosi väsynyt näihin kokoaikaisiin oireisiin, jotka vaeltavat paikasta toiseen. Koko ajan tulee uusia oireita, joihin ehkä vaikutan itsekin, kun painelen kaulaa ja tunnustelen rauhasia. Esomeprazolista ei ole mielestäni ollut mitään apua. Närästänyt minua ei ole kai koskaan, en tiedä miltä se tuntuu.
Pelkään aivan hirveästi, että mulla on jossain syöpä. Imusolmukkeissa, kurkussa, päässä, jossain.... Vai onko kaikki vaan refluksia? Paljon p

mala55Re: Refluksiako - vai jotain vakavampaa? 18.9.2022 10.25
Kilpirauhasarvot jos ei otettu kannattaa ottaa.
Googlaa myös suupolte.

refluksitautiRe: Refluksiako - vai jotain vakavampaa? 19.9.2022 1.04
Eipä oikein muut oireet täsmää refluksiin paitsi tuo palantunne ja yskä, joka refluksissa on yleensä kuivaa. Lääkäri totesikin sinulla mahdollisen kurkkurefluksin, jonka oireet alkavat monesti helpottamaan vasta tuossa 2-3kk happosalpaaja käytön jälkeen. Itsellä imusolmukkeet ovat suurentuneet yleensä bakteerin aiheuttamassa poskiontelotulehduksessa. Refluksi aiheuttaa kyllä myös huonoa oloa.

PimpulaRe: Refluksiako - vai jotain vakavampaa? 19.9.2022 6.36
No, eilen pamahti koronatestiinkin kaksi viivaa, josko tuo imusolmukkeiden suurentuminen johtuisi siitä ja mahdollisesti muitakin oireita.

Sen unohdin sanoa, että ennen lääkitystä joskus heräsin ns tukehtumisen tunteeseen yöllä ja piti yskiä.
Röyhtäilyäkin on ja toisinaan tulee nieluun asti nesteitä.

PimpulaRe: Refluksiako - vai jotain vakavampaa? 19.9.2022 9.17
Ai niin. Onhan mulla ollut oireena kesästä asti myös äänen käheyttä ja särkymistä. Aamulla ääni vielä monesti ok, mutta enemmän puhuessa alkaa särkyä ja ääni lähteä aika helposti. Miten mä nyt näin monta asiaa aloituksesta unohdin.

refluksitautiRe: Refluksiako - vai jotain vakavampaa? 19.9.2022 17.44
Korona on kyllä pirullinen vaiva ja minulle on jäänyt yskä päälle sen jälkeen jo pariksi kuukaudeksi. Yöllä jos on sitä refluksia, niin mahanestettä tosiaan aina sinne nieluun asti noustessa voi mennä keuhkoputken puolelle, joka aiheuttaa varmaankin sen tukehtumisen tunteen. Minulla ei tätä yöllistä refluksia juuri ole ollut, mutta monella muulla kyllä. Röyhtäily kuuluu asiaan ja se on minulla oikeastaan ainut vaiva, joka on ollut jo vuosia. Lääkityksen aikana onneksi niitä ei tule kuin pari ruokailun tai juomisen jälkeen. Tarkkana pitää kuitenkin olla vaikka lääkitys on, alkoholi ja hapolliset juomat on myrkkyä ja monesti myös hyvin rasvaiset ja mausteiset ruoat voivat tehdä minulle viikkojen närästyksen. Äänen särkyminen ja käheä ääni myös yleisiä tossa kurkunpään refluksissa. Pimpula sinulle ei ole vielä tehty tähystystä?

PimpulaRe: Refluksiako - vai jotain vakavampaa? 19.9.2022 17.52
refluksitauti, voi harmi. Toivottavasti itselle ei tule mitään pitkäaikaisia oireita.
Olen miettinyt, että olisi paljon selkeämpää, jos minuakin närästäisi. Saisi helpommin kiinni ruoka-aineista jotka ei sovi, sitä tarkoitan. Ei ole vielä tähystetty tai tutkittu muutenkaan kuin tosiaan sillä peilillä. Työterveyslääkärin sijainen oli sitä mieltä, että oireiden jatkuessa pitäisi tehdä lähete korva-nenä-kurkkutautien polille.

refluksitautiRe: Refluksiako - vai jotain vakavampaa? 19.9.2022 20.07
KNK lääkäri ainoastaan tähystää sen nenänielun mutta voi tietty antaa lähetteen myös vatsatähystykseen, jonka yleensä tekevät gastroenterologit, jotka ovat tämän refluksisairauden erikoislääkäreitä. Itse kanssa käyn omalla kurkkulääkärillä aina välillä tarkistuttamassa tuon nielun kunnon. Tuo kurkkurefluksi on aika inhottava, kun siinähän ei kait varsinaista närästystä eli poltetta tunnu, mutta oireet ovat tosiaan siellä kurkun puolella mitä moninaisimpia. Monesti ne pahenevat aina syödessä ja juodessa, mutta oireet voivat olla päällä koko ajan. Minulla on tosiaan hyvin löysä vatsaportti ja myös siitä johtuva palleatyrä ja oireet ilman lääkkeitä ovat perinteinen närästys, mutta myös moninaiset kurkkuoireet.

LimakurkkuElämää jatkuvien oireiden kanssa20.9.2022 15.05
Hei!
Olen sairastellut reilu 2 vuotta ruokatorveni ja niskani kanssa. Nyt ollaan siinä pisteessä etten pysty syömään kuin smoothieita ja sosekeittoja. Ajat sitten olen joutinut jättämään kaikki maitotuotteet, kananmunan, viljat pois lukuunottamatta riisiä. Myös paljon kasvikunnan tuotteita pois. Hiljaa kokeilen uusia ruoka-aineita. Olen huolissani kun en pysty syömään enää mitään kiinteämpää, kaikki sattuu ja kurkkuun nousee pahanmakuista paksua limaa. Onko ruokatorveni mahdollisesti ahtautunut? Kolme krt tähystetty ruokatorvi ja kertaakaan ei ole todettu tulehdusta. Vain mahan limakalvoa asteikolla 0-3 tulokseni on ollut 1. Kolmas kevään tähystys sattui ihan hirveästi ruokatorveen. Lääkekokeilut takana Somacista, Esomepratsoliin ja Zoltiin. Lopuksi löytyi sopivuus Parietista/Rabepratsolista. Muista sivuvaikutuksia. Osa lääkäreistä sitä mieltä etten tarvitse lääkkeitä, osa taas kannustaa. Aluksi lääkkeet auttoivat nyt tuntuu etteivät enää auta. Tällä hetkellä menee Paruet 20mg kahdesti päivässä. Ylävatsakipua ollut myös aika ajoin ja kumartelu tuo nesteet kurkkuun varsinkin jos heti ruokailun päälle joudun pakosta kumartumaan. Myös tunne että lämpöä ja sormet paisuksissa vähäsen. Niin väsynyt tähän touhuun.

PimpulaRe: Refluksiako - vai jotain vakavampaa? 21.9.2022 12.01
refluksitauti, aivan. No varmaan se nenänielunkin tähystäminen olisi jo ensiaskel, ennen kuin ruokatorvea ja vatsalaukkua tähystetään. Minkälaisia kurkkuoireita sinulla on?

Limakurkku, kuulostaapa ikävältä. Sanoit että olet sairastellut myös niskasi kanssa, mitä tarkoitat?

LimakurkkuRe: Refluksiako - vai jotain vakavampaa? 21.9.2022 12.24
Hei! Kaularangan yläosassa epäsymmetriaa, jota selvitellään lääkärin kanssa. 3 ja 4 nikamakorpuksissa eteentaivutuksissa n. 1 millin pseudo-olisteettiset liukumat. 5-6 välissä taaksetaituksen yhteydessä 5 nikamakorpuksen n. 2 millin retro-olisteesi. Muut nikamat pysyvät linjassa.7 kohdassa juurikanavan ahtaumaa. Epäilen myös itse rintarangan alkuosassa olevan jotakin hämminkiä. Niskatuki ei tue tarpeeksi alas kun joudun kumartelemaan. Mielestäni pään asennot vaikuttaa ruokatorven seutuun. Kiitoksia kysymyksestäsi.

refluksitautiRe: Refluksiako - vai jotain vakavampaa? 21.9.2022 20.04
Tällähetkellä lähes jatkuva kurkunpään ärsytys ja yskä, voi olla edelleen koronaa mukana. Jos en söisi lääkkeitä olisi siellä lisäksi jatkuva polte varmaan ainakin ja palantunne.

acid refluxRe: Refluksiako - vai jotain vakavampaa? 23.9.2022 18.22
Itsellä tuntuu että refluksi oireet pahenee juuri pahan flunssan/koronan aikana ja jälkeen. Juuri äänen käheytyminen, limaisuus yms. Lääkekuuri kyllä jeesaa, mutta se ottaa oman aikansa.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: