Keskustelu

HalsbrännaKurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!16.12.2013 12.06
(Ylläpidolle: sijoitin ko. viestin eilen hiukan turhan näkymättömiin, tässä uudestaan, jospa joku saisi avun tämän kautta).

Jos vaivanasi ovat hankalat kurkkuoireet, kokeile ihmeessä oheisen, Suomen refluksinkin sivuilta löytyvän linkin esittelemää amerikkalaisen naislääkärin Jamie Koufmanin kehittämää ruokavaliota, jolla ruokatorvesta ja kurkusta häädetään niissä tuhojaan tekevä pepsiinientsyymi. Refluksikon hankalat kurkku- ja yskäoireet voivatkin olla pepsiinin aiheuttamia, ei niinkään mahahappojen.

https://kotisivukone.fi/files/refluksi.kotisivukone.com/koufmanin_ruokavalio.pdf

Aiempien erilaisten hoitoyritysten jälkeen olin saanut oloni kohentumaan, mutta en kuitenkaan pysyvästi ja tartuin hiljattain toiveikkaana tähän Koufmanin dieettiin.

Ohjeen mukaan noudatin kahden viikon ajan tarkkaa ruokavaliota, jossa ei saa syödä mitään, jonka pH on alle 5. Näin ollen esim. mahavaivoissa yleensä lempeänä apuna mainittu mustikka on kielletty, koska
sen pH on jopa alle 4. (On muuten vaikeaa löytää oikeanlaista pH-taulukkoa, yleensä ne kertovat pH-arvot JO syödyille, mahassa usein emäksisemmäksi muuttuneille ruoka-aineille. Etsi käsiisi siis " vielä syömättömien" ruoka-aineiden pH-arvojen taulukko, ole tarkka. Huom! Tämän sepustuksen alta löydät joitain arvoja, joita sain käsiini.)

Käytännössä päivittäinen ruokavalioni meni näin:
Aamulla kaurapuuro (hyvin jäähtyneenä) maidon kera
Aamupäivällä banaani
Lounaalla vihreää salaattia (ei kurkkua, ei tomaattia) ja vähän oliiviöljyä, keitettyä perunaa, broileria tai kalaa (ei paistettuina)
Iltapäivällä banaani tai melonia, mahdollisesti maitokahvi ja vaaleaa leipää
Päivällisellä samaa kuin lounaalla
Vieläkin saattoi tähän väliin mennä banaania...
Iltapalana aina avokado, tuntui ihmeellisesti rauhoittavan yötä vasten

Aloe Vera -tuotteita suositeltiin ohjeessa myös, toimivat varmaan hyvin, en ole vielä kokeillut.
Kaikki, mikä on pullossa tai säilyketölkissä on kiellettyä, ovat happoisia (mm. KAIKKI mehut näin ollen).
Vähäsen askeettistahan syömisistä väkisinkin tuli, mutta eipä haittaa kun tuntui tepsivän!

Tärkeimpiä yksittäisiä tekijöitä tässä dieetissä on se, että nukkumaan ei saa mennä ennenkuin päivän viimeisestä aterioinnista on kulunut min. 3, mieluusti 4 tuntia!
Näine hyvineni menin iltaisin nukkumaan ja iloitsin siis aivan valtavasti siitä, että TODELLA hankalat kurkkuoireet alkoivat vihdoin hyvin nopeasti asettua. Yskä JÄI POIS, niin päiväyskä, kuin tosi keljut yölliset
yskäsessiotkin!!! Kurkun kröhäisyys ja ärtyneisyys, tikkuisuus, pelottava turvonnut tuntu, nielemisvaikeudet, kummallinen limaisuus JÄIVÄT POIS, enää ei ole vaikean tuntuista hengittää, kurkku on aivan normaali !!!

Sain huomata, että tärkein vaikuttava asia oireitteni talttumisessa todellakin oli kurkustani alas nielemien ruoka-aineiden oikea pH-arvo, huolellinen ja tarkka piti olla, lipsuminen tuntui välittömästi.
Pidin tarkkaa kirjaa syömisistäni kellonaikoineen, sekä myös projektin alussa vielä ilmaantuneista oireista kellonaikoineen.
Nyt kirjanpito on tarpeeton, koska oireita ei enää ole. Edelleen noudatan silti tarkkuutta pH-arvojen suhteen, en halua mistään hinnasta romuttaa hyvää vointiani, pitkästä aikaa pystyn jo jopa laulamaan!

Toivon todella, että kaikki muutkin, joilla on vaivanaan keljut ja joskus pelottavatkin kurkkuoireet, saisivat näin avun!

Tässä listattuna joidenkin ruokien ja juomien pH-arvoja. Ja muista siis, älä syö mitään, jonka pH on alle 5 !

Coca-Cola 2,8
Appelsiinimehu 3,8
Vihannesmehut 4,2
Olut 4,5
Maitokahvi 6,2 (pelkkä kahvi 5,0)
Tee samoissa luokissa, vain yhtä kuppia per pvä suositellaan.
Maito 7,0

Sitruuna 2,9
Ananas 3,1
Greippi 3,4
Mansikat 3,5
Viinirypäleet 3,6
Persikka 3,6
Omenat, Granny Smith 3,6
Herukat 3,7
Mustikka 3,7
Appelsiini 3,8
Banaani 5,6
Peruna 5,7
Avokado 7,8 (sis ehkä liikaa rasvaa, muuten hyvä)
Tomaatit, kaikki alle 5

Kaurapuuro maidon kanssa 7,2
Jogurtti 4,3 - 4,8

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!27.12.2013 20.29
Nostoa koufmanista .... ja pdf:stä (sivuston etusivu) lisää peruskuviosta
(2 ekaa viikkoa tietty pH + kaikki sen jälkeiset viikot hieman happamampia ruoka-aineksia mukaan kuvioon)

SitrusRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!27.12.2013 20.52
Onpa suppea lista. Enimmäkseen näkyy sisältävän kaikenlaista kiellettyä.

SitrusRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!27.12.2013 20.55
Niin, mua ainakin närästää banaani, tosi pahasti. Samoin kaurapuuro. Joten asia ei ole näin yksinkertainen.

Halsbränna, millainen refluksi sulla oli ennen kun aloit soveltaa pH-dieettiä? Siis tarkoitan tutkittua ja lääkärin toteamaa diagnoosia.

HalsbrännaRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!27.12.2013 21.38
Sitrus, tuo on tietysti harmillista, että jotkut näistä yli pH-5:n elintarvikkeistakin yksinkertaisesti vain aiheuttavat joillekin oireita. Kaurapuurossa olen huomannut, että minullakin tökkii hiukan, ellen malta keittää sitä tarpeeksi kauan.
Skeptisesti kokeilin aluksi tätä Koufmanin dieettiä itsekin, apua oli jostain saatava, ja onneksi omaan rööriini istui ko. konsepti hyvin. Ainoastaan dieetissä mainittu riisi ei sopinut, yskäoireet palasivat rajusti.
Refluksini oli kehittynyt kurkkurefluksiksi pitkään jatkuneiden yöllisten, nieluun asti nousevien happojen seurauksena. Yllättävän pitkään sitä sitten maallikkona tuli kurkku-, ääni- ja todella hankalien yskäongelmien kanssa kierrettyä lääkäreillä. Happosalpaajista ei ollut sanottavammin apua, vasta tämä pH-konsepti toi minulle avun. - Olipa siis fantastista kun suunta kääntyi parempaan!

leenaliinaRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!29.12.2013 19.38
Totta on omalla kohdallani.Koufmannin dieettiä noudatin aika tarkasti melko pitkään calikossa olevien ohjeiden mukaan.Granulooma hävisi.Olisin joutunut koepalan ottoon nukutuksessa,jos ei olisi hävinnyt.Happosalpaajaa söin ja syön edelleen hyvin pientä annosta.Mutta tosi on että salpaajalla yksistään ei olisi pärjännyt alkuunkaan.Sitten laajensin kyllä ruokavaliotani onnistuneesti,mutta entiselleen ei voi palata.sen olen saanut kokea,Kurkku on nyt joulun jälkeen ikävän kipeä,vaikka en ole aivan entistä mallia ottanutkaan.

SitrusRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!29.12.2013 20.24
Onhan tossa sikäli selvää järkeä, että pahimmat refluksoivat, kuten sitrushedelmät, ananas, cokis etc, on hyvin happamia. Toisaalta syön hyvällä menestyksellä mustikoita, mansikoita, omenaa, viinirypäleitä, luumuja, persikoita... jotka on myös alle 5 pH. Kannattaa huomata, että kaikissa hedelmissä on happamia ja makeita.

Täydellinen lista varmaan löytyy jostain, ja hyvä niin. Vai mikä on esim, lihan, kalan, munan, eri maitovalmisteiden, viljojen, pähkinöiden, ja monien vihannesten pH? Asia mutkistuu entisestään, kun aineita yhdistellään (esm. mustikkamaito) tai valmistetaan ruoaksi (esim. kalakeitto jossa vihanneksia).

Mutta kaikkinensa ajatus on kiinnostava. Uskon kyllä että refluksin syntyyn vaikuttaa monet muutkin seikat (rakenne, perinnöllisyys, mielialaseikat, lihavuus, liikunta tai sen puuttuminen).

HalsbrännaRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!31.12.2013 11.22
Tässä linkki ruokien pH-taulukkoon, ehkä tätä voisi soveltaa Koufmanin dieetissä.
http://www.gunnison.colostate.edu/hh/hh_docs/Microsoft%20Word%20-%20Colorado%20Cottage%20Foods%20pH%20Values%20of%20Various%20Foods.pdf

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!31.12.2013 14.10
Halsbränna, meillä on tuo listaus sivustolla linkkinä tuolla
Refluksi/Itsehoito - osuudessa http://www.refluksi.fi/21
Se on laajin mitä netistä löytyy. FDA:n käyttämä ja v 2009.

Onko kukaan (ne jotka koufmanin ohjeesta on ollut tässä vuosien aikana innostuneita) saanut aikaiseksi ostaa ph mittaria? Mulla se on
vihdoinkin listalla amazonin puolelta tänä vuonna - olkoon se tämän vuoden lupaus! Lakmukset heittelin joulupuhdistuksissa roskiin kun ovat niin heppoista kamaa eikä hapanten kohdalla värijutut kunnolla ilmaise yhtään mitään (puhdasta etikkaa ei ole taloudessa ollut vuosikausiin joten sen testaus jäi välistä).

koufmankin myöntää ettei kaikkia potilaita auta mikään vaan edessä on leikkaus. kehottaa myös välttämään (kuten aina) juuri niitä mitkä itselle aiheuttaa oireita - oli ainesten ph mikä tahansa. Neutralointia on muistaakseni mainittu esim noiden mansikoiden yhteydessä (muistaakseni myös tuossa pdf versiossakin jossakin kohtaa).

Omasta mielestä tuo pelkkä ruokavalio sallii aika laajan syömisen - ja kun ottaa neutralointijutut huomioon (esim smoothiet), vieläkin laajemman.

RefluRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!29.12.2014 12.08
Olen ollut tuolla ruokavaliolla nyt 3kk. Oireeni selvästi liittyvät siihen, mitä syön, eli jos poikkean emäksisestä ruokavaliosta, oireet lisääntyvät välittömästi.
Tässä myös hyvä oh-lista.
http://www.foodscience.caes.uga.edu/extension/documents/fdaapproximatephoffoodslacf-phs.pdf

Uskon myös, että ruokavaliolla on iso rooli myös siinä, miten nopeasti tulehdukset sekä nielussa että ruokatorvessa saadaan talttumaan. Mahaporttia ruokavalio ei korjaa, mutta oireita se ainakin minulla lievittää.

TepsuRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!29.12.2014 14.02
Minulla on ollut viime aikoina todella paljon nenä- ja silmäoireilua ja vähän kurkussakin, lähinnä viiltäviä tai pistäviä kipuja ja kuristuksia, jonkin verran myös äänen käheyttä ja kröhimistä. Jospa kokeilisin tätä. Paljon käyttämäni piihappogeeli, joka suojaa limakalvoja, meni nyt pannaan, koska se on aiheuttanut minulle suolistoperäisiä ongelmia. Pakko siis ruveta rukkaamaan ruokavaliota taas entistäkin tarkemmin.

LeikkausHirvittääRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!10.3.2016 17.40
Olisiko teillä tätä dieettiä noudattavilla antaa ruokaohjeita?
Tuntuu tosi vaikealta keksiä ruokia noilla ainesosilla.

leenaliinaRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!10.3.2016 18.10
Kyllähän ne monetvanhat reseptit joutuvat pois.Uunissa paistettu lohi oli mieliruokani ja se kelpaa oikein hyvin edelleen ,vaikka en ihan tiukimmalla linjalla enää ole.Broileria sopii oikein hyvin,kunhan kuorii nahkan pois. Usein ostan valmiiksi grillattuja koipia ja kun kuorii tarkasti mausteisen kuoren niin hyvin sopii. Tämmmöset perinteiset esim. lihapullat teen itselleni erikseen,sipuli ja muut mausteet pois,paitsi suola.Usein käytän ahimalajan suolaa,siinä on ehkä hieman enemmän makua. Parempina aikoina saatan syödä pieniä annoksia muutakin mutta tahtoo jäädä tavaksi ja oireita alkaa varmasti tulla.

TepsuRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!11.3.2016 16.58
Täytyy kommentoida tähän sen verran, että kokeilu kannatti: helpotti oireita huomattavasti. Nyttemmin olen taas syönyt laveammin, mutta aina jos tulee jostain syystä pahempi vaihe, palaan tähän. Auttaa, kovasti.

En nyt osaa mitään varsinaisia ruokaohjeita antaa, mutta kyllä minusta tuolla paletilla saa ihan hyvin syötyä.

Öisiä päätöksiäRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!27.11.2016 14.53
Eli katsotaan hapokkuus ennen ruoan syömistä eikä palamisen jälkeen?

Esim. sitruuna on tosi hapan mutta muuttuu emäksiseksi. Pähkäilen tässä ääneen sitä kun juuri olin aloittamassa sitruuna-inkiväärimehukuuria kokeillakseni auttaako se migreeniini (jonka epäillään tulevan elimistön happamuudesta. Kokeilemallahan se selviää, ärtyykö kurkkuoireet.

Jos söisi ravintoa, joka on sekä ennen että jälkeen emäsistä tai ainakin vähähappoista, onkohan sellaisia ruoka-aineita. Tuo banaani taitaa ainakin olla.

TepsuRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!27.11.2016 19.10
Jep, Koufmanissa katsotaan pitoisuus ennen syömistä.

Öisiä päätöksiäRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!28.11.2016 12.07
Ok. Olen viljattomalla ja maidottomalla muiden kipujeni takia. Aika hankalaa yhdistää useita ruokavalioita, mutta kun on tarpeeksi ongelmainen, niin kaikkensa sitä yrittää.

Mielenkiintoisia oli katsella noita alku ph arvoja ja ph n muutoksia palamisen jälkeen. Vaikkapa kananmuna, miten viaton se ensin on, mutta muuttuu järkyttävät happamaksi.

HKKZRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!26.3.2017 14.38
Olen kokeillut tuota pari viikkoa ja se toimii! Kiitokset Halsbrännalle!

VRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!17.4.2017 23.53
Vasta tutustuin tähän ruuan pH juttuun, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ensimmäinen kokeilukin tuli tehtyä :) Puolukoita pystyin syömään syksyllä vähän suoraan metsästä ja pian pakastamisen jälkeen, mutta tähän aikaan vuodesta pakastepuolukat on niin happamia että niistä tulee kauheita oireita. Tänään laitoin puolukoita kulhoon ja kaadoin maitoa päälle. Muussasin puolukat huolella ja odottelin hetken aikaa. Sitten söin/join sen "lillingin" ilman niitä normaalia poltteluja! En tiedä onko puolukat siltikään fiksu valinta refluksipotilaalle, mutta maidolla neutralointi salettiin ainakin vähensi oireet murto-osaan.

JoniRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!26.5.2017 19.25
Olisiko suomeksi kattavaa pH listaa haluan todellakin pois tämän kurkku ongelman ja entisen elämäni takaisin en osaa kunnolla englantia voisiko joku auttaa.

JoniRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!26.5.2017 19.27
Kai jäätelö hyvä kurkulle??.

SitrusRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!26.5.2017 21.23
Mikähän mahtaa olla raparperin pH? Mä en pysty käyttämään sitä yhtään enkä missään muodossa.
Ei silti, että se olisi kovin suuri menetys.

MarkkuRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!15.6.2017 20.31
Käänsin suomeksi tuon amerikkalaisen listan ja julkaisin sen kaikkien katsottavaksi. Saatte kopioida ja jakaa mielenne mukaan. Kiireellä tein, mutta yritin pistää kaikki ruoka-aineet kohdalleen. Numeroita en muuttanut ja lisäilin jonkin verran kommentteja.

http://www.xdb.fi/pdf/Ruoka-aineidenhappamuus.pdf

Jos kysyttävää on, kysykää toki. Koetan muistaa kurkata tätä viestiketjua. Ylläpito saa minun puolestani myös ottaa tuon yleiseen jakoon, jos siltä tuntuu.

TepsuRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!18.6.2017 23.07
Teitpä hienon työn, Markku!

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!29.4.2020 21.58
Nosto

Löytyiskö tuota yllä olevaa Markun tekemää peedeeäffää vielä jostakin?

MarkkuRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!29.4.2020 23.31
Pahoitteluni, siirsin toukokuussa koko palvelimen (30 käyttäjää ja luoja ties montako sivustoa) uuteen paikkaan enkä tarkastanut omia hakemistojani. Nyt ainakin tuo toimii taas. Eli tämän

http://www.xdb.fi/pdf/Ruoka-aineidenhappamuus.pdf

pitäisi nyt aueta selaimeen. En edes muistanut tuota tehneeni :)

Ja tosiaan, tuon saa jakaa minun puolestani missä tahansa mediassa, en pane pahakseni ollenkaan.

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!30.4.2020 1.05
Kiitos paljon, olet nähnyt vaivaa! Täytyy ottaa koneelle talteen heti, niin ei katoa bittiavaruuteen, jos palvelimet temppuilee! :)

helenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!13.5.2020 21.24
Kokeilen kirjoittaa tähän vaikka ketju onkin vanha :) Olen nyt aloittanut tämän kahden viikon kuurin ja se vaikuttaa toimivan. Mietin, miten olette menetelleet kahden viikon kuurin loputtua? Oletteko pikkuhiljaa kokeilleet ruokia, joiden ph-arvo on matalampi kuin 5 ? tai oletteko pysytelleet siinä samassa melko rajatussa ruokavaliossa?

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!14.5.2020 10.21
Mullakin kokeilu menossa ja vielä loppuun viritetystä versiosta taitaa olla viikon verran. Ei nyt vielä totaalista muutosta, mutta sen olen huomannut että rykimisen tarve on selkeästi vähentynyt. Onko muilla tapahtunut samaa ja olisiko tämä jo sitten singnaalia selkeästi paremmasta? Nexiumia joudun tässä syömään samalla. Ja tosiaan selkeitä kurkkurefluksin oireita ollut itsellä tähän asti, jonka seurauksena tätä ruokavaliota lähdin kokeilemaan. Ajatuksena nyt sitten, että tällä menee vaikka kuukauden verran, kunhan tilannetta nyt saisi haltuun.

Millaisia havaintoja muilla ja miltä nämä omani kuulostavat?

TrappiRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!15.5.2020 0.17
Heip, kurkkurefluksi täälläkin. Oireet alkoi palan tunteena ja oikea ruokavalio on sitä hyvin hillinnyt.

En itse ole orjallisesti seurannut kouffmanin ruokavaliota (vaikka ehkä pitäisi), mutta käytännössä kana+riisi / kala+peruna, kaurapuuro, banaanit, paahtoleivät, ruisleipä -kombolla menty nyt kolmisen viikkoa. Yskä, rykiminen, palan tunne kaikki heikentyneet selvästi. Sokerihimoon oon syönyt kaurakeksejä lähinnä.

Nyt lähinnä jännätään että haihtuuko tämä kokonaan vai onko tässä elämän pitunen riesa edessä...

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!15.5.2020 13.52
Trappi: Mukavaa, jos oot jo noinkin lepposalla saanut kuriin.

Itse oon koittanut vetää tuon aika äärimmilleen. Hedelmistä tällä hetkellä pelkästään avokadoa, banaania sekä meloneita. Tummaa riisiä, uunijuureksia, kalaa ja kanaa sekä vihreitä vihannseksia, papuja ym. Oliiviöljyä, hunajaa ja aamuisin keittämääni inkiväärinestettä shottina. Päärynän ja porkkanan vielä tipautin tästä ensimmäisestä kiristelyvaiheesta pois. Katsellaan nyt vielä pari viikkoa, josko tämä alkaisi tästä jotenkin toivottavasti tuottamaan tulosta, sitten alkaa olemaan kaikki mahdollinen yritetty.

helenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!15.5.2020 14.02
hei Väinämöinen, onko tosiaankin niin, ettei porkkanoita saisi syödä? :O Ainakin tässä lukee, että keitetyn porkkanan ph on yli 5: https://www.pickyourown.org/ph_of_foods.htm

Itselläni on ollut tosi vaikeata joskus hahmottaa, mitä saa syödä tämän ekan vaiheen aikana ja mitä ei. Onko inkiväärishotti siis hyväksi? :)
Itse yritän myöskin seurata tätä dieettiä, aika paljon juureksia ja vihanneksia, kalaa, tofua, ruisleipää. Välipalaksi tein höyrytettyä bataattia ja itsetehtyä hummusta (ilman sitruunaa tai valkosipulia) ja siitä tuli hyvää :)

Toivottavasti sun olo rupeaa pian paranemaan!

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!15.5.2020 14.07
Terve helen!

Keitettynä porkkana varmaan tosiaan menee, mutta olin katselevinani, ettei raaka porkkana ollut selkeästi yli viiden? Toisessa vaiheessa näytti raaka porkkanakin olevan jo ok. Muuten porkkana myös ollut näitä turvaruokia ja suuret määrät tulee viikkotasolla syötyä, monta kiloa.

Inkivääristä oli ainakin jossain sivustolla tällaista juttua:

"Inkiväärillä on vahva vaikutus ruoansulatukseen, ja se auttaa tasapainottamaan vatsan happoja ja vähentämään helikobakteerien määrää. Vuonna 2007 toteutetun tutkimuksen mukaan inkivääri on jopa kahdeksan kertaa tehokkaampi aines mahahaavojen vähentämisessä kuin tunnettu lansoprazole, jota usein käytetään vatsan ongelmien hoitoon.

Voit lievittää refluksitaudin oireita nauttimalla inkivääristä valmistettua uutetta. Leikkaa tuoreesta inkivääristä muutama siivu ja lisää kupilliseen kuumaa vettä. Anna kiehahtaa ja nauti 20 minuuttia ennen jokaista ateriaa."

Itse pilkon kokonaisen inkiväärin kattilaan paloiksi ja keittelen 1-2l nestettä vartin verran. Sitten siivilöin inkiväärit pois ja laitan koko höskän mehukannuun. Sieltä sitten siemailen joka aamu sopivan kokoisen shotin. Parista litrasta riittää jo ihan mukavasti, että kun puhutaan shottikoon annoksesta, niin ei tarvi olla ihan jatkuvasti keittelemässä.

Mutta tosissaan, ehkä selkeimpänä olen huomannut, että rykiminen vähenee ja toivoo tämän olevan hyvä ensiaskel siihen, että kaikki muutkin oireet alkaisivat vähitellen helpottmaan! :)

helenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!15.5.2020 14.18
Hei, kiitos vastauksesta! Joo porkkana on niin hyvää lohturuokaa, hyörytän niitä aina pitkään niin ehkä se on okei.
Oon itse ollut jo pari kuukautta melko tarkalla dieetillä (tosin syönyt marjoja jne) ja tuntuu siltä, että olo kyllä paranee mutta äärimmäisen hitaasti tosin. Nyt tämän viikon aloitin tämän Koufmanin ruokavalion, periaatteessa jätin vain pois kaikki marjat ja joghurtin. Tällä hetkellä on todella lieviä oireita (vähän närästyksen tuntemusta silloin tällöin), mutta saa nähdä, miten menee jatkossa. Joka tapauksessa mun kokemus on se että dieetillä oleminen auttaa! Eli toivon mukaan sinunkin muut oireet alkavat helpottumaan :)

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!15.5.2020 14.34
Hienoa kuulla ja moni muukin tuntuu täällä samaa totevan. Varsinkin kun ruvennut itselle tässä valkenemaan, että tuntuu enemmän homma painottuvan tänne kurkkurefluksin puolelle, virallista diagnoosia kun minulla vielä ei ole. Mutta kaikki ongelmat alkavat siinä vaiheessa kun joutuu käyttämään ääntään. Jos saisi vain olla hiljaisuudessa, niin ei varmaan huomaisi mitään poikkeavaa. Siksipä tuo lontoolainen nimitys "silent reflux" on varsin osuva.

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!15.5.2020 14.35
Hienoa kuulla ja moni muukin tuntuu täällä samaa totevan. Varsinkin kun ruvennut itselle tässä valkenemaan, että tuntuu enemmän homma painottuvan tänne kurkkurefluksin puolelle, virallista diagnoosia kun minulla vielä ei ole. Mutta kaikki ongelmat alkavat siinä vaiheessa kun joutuu käyttämään ääntään. Jos saisi vain olla hiljaisuudessa, niin ei varmaan huomaisi mitään poikkeavaa. Siksipä tuo lontoolainen nimitys "silent reflux" on varsin osuva.

helenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!15.5.2020 15.30
Hyvä kuulla! Itselläni ei ole myöskään mitään diagnoosia, mutta vaivoina ovat olleet palan tunne kurkussa ja närästystä. Oletko jostain sattunut löytämään tarkempaa listaa siitä mitä saa syödä ekan vaiheen aikana (muuta kuin ketjussa oleva pdf)? Yritän selvittää jos mysli sopisi iltapalaksi :)

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!15.5.2020 16.11
En ole myöskään löytänyt tarkempaa listausta Koufmanin ensimmäisestä vaiheesta. Tämä olisi kyllä kova kun tehtäisiin vielä selkeämpi ja tarkempi listaus siitä, että mitkä jutut olisivat jees.

https://asiakas.kotisivukone.com/files/refluksi.kotisivukone.com/koufmanin_ruokavalio.pdf

Tuntuu, että tässäkin kuitenkin mennään aika ylimalkaisesti. Siispä ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin itse sitten kaivella näitä ph-lukemia monilta sivuilta ja yrittänyt vertailla, että mitkä ainesosat olisivat varmasti jees.

En tiedä sitten, että miten mahtaa olla tässä Koufmanin kirjassa, onko tätä sitten jotenkin tarkemmin vielä eritelty.

Hetken aikaa nyt jos jaksaa vielä tällä riisutulla sinnitellä ja sitten varovasti laajennella. Muutokset ovat varmaan hitaita, mutta yritän olla toiveikas tosiaan, jos tämä vähentynyt rykiminen olisi toivoa herättävä ensimerkki.

helenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!18.5.2020 20.34
Niinpä! Se on vähän työlästä googlata niitä ph-arvoja. Täältä löysin ihan ok listan siitä mitä saa syödä ekan vaiheen aikana: http://www.voiceinstituteofnewyork.com/principles-of-dietary-lifestyle-modification-in-the-management-of-airway-reflux-lpr/
Ja sama täällä, tuntuu että positiivista muutosta tapahtuu mutta tosi hitaasti. Eli pitäisi jaksaa ja olla kärsivällinen :)

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!19.5.2020 7.08
Kiitos tästä linkistä!

Kyllähän tässä nyt olisi selkeä tarve, että kurkkurefluksille nyt saataisiin parempi tukipaketti tänne sivustolle tms. Eli käytännössä meinaisi kattavaa listausta suomeksi tuosta Koufmanista ja muutenkin tiivistetympää ja laajempaa tietopakettia, jossa olisi kaikki oleellinen. Valtaosallisestihan näitä pääasiallisia ohjeita löytyykin joka paikasta, mutta nyt tuntuu että tämä esim. tämä Koufmani olisi kova kun löytyisi kootusti jostain kera tarpeellisen informaation.

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!19.5.2020 15.03
Mikä käsitys teillä on tuosta hunajasta? Onko niin, että pelkästään Manuka käy ja jos sitä ei ole, niin sitten ei mitään?

Purkillisen verran maksoin 50? Manukasta, mutta itselläni en huomannut mitään kummempia reaktioita mihinkään suuntaan ja ymmärrettävästi tuota nyt ei raaski kovin usein ostaa tuolla hinnalla. Nyt olen Prismasta ostanut ihan kotimaista hunajaa, mutta rupesin miettimään että onko sekin nyt sitten kuitenkin huono nautitavaksi. Oliko käsitystä, että millainen määrä hunajaa päivässä olisi hyvä määrä?

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!22.5.2020 17.53
Oon nyt kuukauden verran vetänyt tässä Koufmanin tiukennettua vaihetta ja tuntuu, ettei meinaa itsellä vain oikein tepsiä kun ei ala olot paranemaan. Omat oireet liittyvät lähinnä puhumiseen ja tilanne ei parane ollenkaan tämän osalta kun ääntä joutuu enemmän käyttämään. Nexiumia menoss 40mg:na ohessa, muttei mitään kummoisempaa apua tunnu olevan.

Tähystys vielä tekemättä, että varmaa tietoa asioista ei ole, mutta omien päätelmien perusteella kurkkurefluksin oireet menneet itsellä lähimmäksi. Saa nähdä sitten, että mitä tämä mahtaa lopulta olla, vai onko vain sitä itseään. Mitenkään tavatonta kun ei ilmeisesti ole, ettei tähän versioon välttämättä lääkkeetkään tehoa.

Se tässä lähinnä syö miestä, että miten paljon kertaheitolla viedään elämästä asioita. Etkö voi enää koskaan syödä normaalisti ja vapaasti, entä jääkö monipuolisesti urheilleelle kaverille jäljelle enää vain pelkät kävelylenkit? Melkoisen laiha lohtu. Toivotaan kuitenkin, ettei tilanne olisi näin lohduton lopulta, mutta välillähän se käy tietysti mielessä että miten surkea lopputulema tässä on.

helenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!24.5.2020 12.33
Hei Väinämöinen, tosi ikävä kuulla! Onko sinun mahdollista päästä tähystykseen? Noi oireet kuulostavat sen verran erikoisilta, että tähystys varmasti oisi tarpeen. Ostin itse asiassa Koufmanin tokan kirjan. En ole vielä lukenut sitä loppuun, mutta hän siinä kirjoittaa esim että jokainen tapaus on yksilöllinen ja että hän aina aloittaa tähystyksellä (nenän kautta). Se kirja on muutenkin hyvä, hän kirjoittaa lohdullisesti siitä, että pitkän tähtäimen tavoite on että syö terveellisesti ja huolettomasti. Mutta kyllä tämä usein vaatii pitkäkestoista ruokavalion muutosta, pitää oppia kokkaamaan eri tavalla kuin aiemmin..

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!24.5.2020 13.23
Okei! On varmasti hyviä opuksia nämä hänen teoksensa! Just katselin noita jotain hänen Youtube-videoitaan. Nenän kautta minulla on katseltu kaksi kertaa ja seuraavaksi pitäisi sitten gastroa tehdä. Sepä se näissä varmasti, että aika yksilöllisiä versioita ovat sitten lopulta.

Ehkä tietysti tässä eniten tulee rassaamaan toi, jos urheilulajeista joutuu hirveästi tinkimään. Jotenkin toi muovattu ruokavalio nyt vielä menisi, jos sen avulla tilannetta haltuun. Mutta kuten todettua, että jos rankemmasta urheilemisesta joutuu luopumaan, niin se tulee kyllä syömään miestä.

Mutta kuten todettua, niin ei auta odotella kuin tarkempaa diagnoosia ja katsella sitten taas asioita eteenpäin. Eiköhän sinne seuraavaankin tähystykseen tässä lähiviikkojen/kuukausien aikana käypi tie.

TrappiRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!24.5.2020 23.20
Hei, kerrotko miksi joutuisit urheilusta tinkimään, en ole lukenut LPR ja urheilemisesta, onko tässä jokin ristiriita?

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!25.5.2020 23.13
Terve Trappi!

Siinä mielessä joutuisin kun tuntuu puhetta olevan, että nämä omat suosikkilajit vain kuormittavat tätä tilannetta, eli juokseminen, kuntosali, uinti ym.

Nyt kokeilin sellaista, että olen pitänyt näistä kokonaan paussia ja ainoa treenimuoto on rauhallinen kävely. Näin muutaman päivän otannalla tuntuu, että tilanne on alkanut selkeästi rauhoittumaan.

Sitä kautta tietysti nyt aika apeeta lopputulemaa, jos nyt sitten rapiat kolmekymppiselle lajivalikoima muuttuu kuin eläkeläiselle. Mutta katsotaan nyt sitten, jos toivoa olisi että jotenkin vois vielä parantua kun saa vain tilanteen rauhoittumaan ja akuutin vaiheen jälkeen vaikka voisi vielä palailla vanhojen lajien pariin.

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!26.5.2020 2.33
Tuli jonkinlainen ruokalistaus vastaan vielä kurkkurefluksiin:

https://www.ktph.com.sg/uploads/1436256874Laryngopharyngeal%20Reflux%20(food%20advice)%20-%20English%20-%20ENT.TS.11.0914.pdf

MetsänpeikkoRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!2.6.2020 16.15
Kiitos paljon tästä ketjusta!
Nyt on ollut todella hankalat ajat refluksin kanssa ja epätoivo iskee. Tämä ketju antoi kuitenkin ns. uutta virtaa ja ajatuksen kokeilla tätä. En ole aiemmin Koufmaniin törmännytkään ja jotenkin tuntuu toiveikkaalta.

Olen tähän asti elänyt Zoltia syömällä ja ärsykkeitä välttämällä. Välillä on ollut jopa vuosien hyviä kausia, kun taas sitten tulee kuukausien huonoja kausia (onnesksi suhde on kuitenkin toistaiseksi ollut vielä noin päin). Tämä Koufmanin dieetti ei riitele hirveästi omien makumieltymyksieni kanssa ja vaikuttaa suht helpolta toteuttaa. Jospa tämän avulla saisi vihdoin tilanteen rauhoittumaan. Kurkku alkaa olla kohta jo puhki palanut.

VäinämöinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!4.6.2020 9.57
Joo, on tämä foorumi ollut isossa osassa siihen, että saanut kaiveltua tietoja ja keinoja olon helpottamiseen. Antaa edes jotain toivoa, että saisi asioita paremmalle tolalle. Koufmanit menossa huhtikuun lopusta lähtien ja on ihan pientä parannusta ollut pahimpiin hetkiin, mutta välistä edelleen ottaa jokun verran, varsinkin puhuminen. Saattaa tuo Nexium 40mg myös vaikuttaa asiaan, jota on tuossa joitakin viikkoja nyt syönyt. Täytyy kattoa miten sen jälkeen sitten edetä.

spasmi77Re: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!5.6.2020 23.42
Itselläni on kurkkurefluksia ja Koufmanin kirjat luettu. Loogiseltahan tuo vaikuttaa, ettei happoja saa tulla kummastakaan päästä aktivoimaan refluksin nostamaa pepsiiniä. Itselläni on ärtynyt ilmeisesti yskähermo eli vagushermo refluksin seurauksena. Jos juon tai syön jotain hapanta alkaa yskittämään ja kova pistävä kipu vasemmalla puolella kaulassa. Myös esim. käsidesin haju alkaa yskittämään. Olen syönyt nyt esomepratsolia 20 mg kun kurkku on oireillut. Koufmanin dietin noudattaminen on vaativaa kun joka puolella on säilöntäaineita.

MSRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!31.8.2020 16.28
Mulla todettu refluksi vuosia sitten. Diagnoosia edelsi useamman kuukauden yskä johon kokeilin vaikkajamitä. Helmikuussa palellutin itseni, josta flunssa jonka jälkeen yskä vaan jatkui ja jatkui. Kävin lääkärissä muutamia kertoja, sain nenäsuihketta sun muuta. Tähystykseen en pääse kun käynyt syksyllä 2018. Yskä loppui joskus huhti-toukokuussa, jonka jälkeen ollut välillä poissa muutaman viikon ja tullut takaisin. Lääkityksenä 40 mg Esomepratsolia /vrk. Onko teillä kellään lääkäri määrännyt suurempaa annostusta kuin tuo 40 mg? Nexium/Esomepratsol. Astmatesteissäkin kävin ja tulokset juuri rajoilla. Luin vasta että astma/refluksi saattavat kulkea käsi kädessä ja että refluksissa henkitorvi (vai oliko ruokatorvi..hmmm) herkistyy mm tuoksuille. Eli höyry ym laukaisee itselläkin yskän. Jostain luin myös että liiallinen protonipumpun estäjien syöminenkin voi olla huonoksi eli onko joku testannut jättää lääkkeet kokonaan pois joksikin aikaa? Tuo astma refluksi-yhteys myös jännä. Luin myös että astmalääkkeet rentouttaa jolloin läppä löystyy ja päästää happoja ruokatorveen. Löydä tässä sitten ns. kultainen keskitie :)

ElemiRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!11.2.2021 13.15
MS, olenkin pohtinut just tuota, voiko astmalääke aiheuttaa sitä lihasten rentoutumista ja sitä kautta pahentaa oireita. Mulla ilmeisesti juuri näin kävi.

Tammikuussa tehtiin PEF-seuranta ja hengenahdistusoireet vaan paheni jo heti alussa. Ventolinesta sain ekalla kerralla muutenkin aika voimakkaita sivuvaikutuksia. Kun seuranta loppui, helpotti ahdistus ja pystyn taas nukkumaan vaakatasossa. Tosin, öinen kurkkukipu ja tajuton kuivuus tuli tilalle.

Joka tapauksessa, tämä ruokavalio lähtee kyllä mullakin kokeiluun!

UusitäälläRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!11.2.2021 19.41
Markku.
Vieläkö voisi saada se pdf Ruoka-aineidenhappamuus. pdf. Tuosta edellisestä on aikaa, enkä saa sitä aukeamaan.

Heini Re: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!14.12.2021 9.46
Markku! Myös tarvitsisin taulukkoa jos se vielä olisi tallessa. Ei nuo linkit toimineet. Mulla nyt keuhkoputkentulehdus ollut jo kohta kolme vuotta ja kaikki muut oireet päälle. Edes keuhkolääkäri ei ois enää osannut auttaa vaan onneksi on Google niin osasin kertoa heille mikä mua ehkä vaivaa ja nyt tutkimukset jatkuu.

KurkkuoireinenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!14.12.2021 14.47
Listaa täällä myös mielelläni lukisin, jos vain jostain vielä löytyisi.

HeiniRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!16.12.2021 1.11
Kurkkuoireinen! Tuolla on tuo linkki ylempänä josta avautuu sivu missä kaikki englanniksi. Itse päädyin siihen, et googlaan sanan yks kerrallaan jos en tiedä sitä. Ei tässä muukaan auta. Olikohan se tästä ylöspäin heti tuo alin en nyt muista. Kokeile! 😊 Melkein mikään muu linkki ei enää toiminut.

HiljainenpaholainenRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!26.1.2022 13.55
Onko kellään koufmanin dietistä täällä ollut vielä apua, ite oon siirtyny takas tähän ruokavalioon kurkkuoireiden takia ja auttaa kyllä lääkkeen kanssa oikein hyvin. Onko kukaan ilman lääkettä pärjäillyt tällä dietillä?

miaRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!29.4.2023 7.35
Moi mulla oli kyllä apua! Mut heti kun poikkean, kurkku on taas kipeä
😡

ElluRe: Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!15.3.2024 12.30
Olisko toimivaa ph-listaa saatavilla. Ylläolevat linkit ei toimi.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: