Keskustelu

JumppariMasennuslääke ylläpitää refluksia25.7.2020 11.44
Olen vuosia kärsinyt ahdistuneisuushäiriöstä ja aika ajoin uupumuksesta. Terapia on käyty ja hoitokontaktit on. Joten en hae nyt tässä ketjussa sitä että pohditaan syitä mun ahdistukselle.(niitä riittää, mm. tytär kiinni huumeissa).
Vuosien varrella kokeillut useita masennus lääkkeitä ja nyt sopivin itselle ollut escitalopram. Vain annoksella 5mg aamuisin. Tätä olen syönyt vuosia on/offina.Välillä yrittänyt olla ilman puolisen vuotta mutta ahdistus saa aina yliotteen. Olen myös vuosia kärsinyt lievästä närästyksestä ja välillä närästys on kadonnut. Olen ihmetellyt että miksi se on välillä rajuna ja sitten taas on parempi kausi. Kunnes pari vuotta sitten tajusin että aina kun syön masennuslääkettä, närästys pahenee todella!! Nyt viimeinen vuosi ollut todella vaikeaa. Luultavasti ruokatorvi on tulehtunut. Yskä kestänyt 4kk. Olen kaikille lääkkeille hyvin lääkeherkkä, jopa antibiooteista saan mitä kummallisempia oireita. Oma kantaan on lääkärit kirjoittaneet että olen hyvin lääkeherkkä. Happosalpaajia olen kokeillut vaikka ja mitä merkkiä ja kaikista tulee kurja olo . Sellainen raju uupumus, voimattomuus ja päähän ihan ihme tunne. Ihan sellainen ulkopuolinen olo. Masentunut ja apea olo kokoajan. Eli saan salpaajista ne harvinaisemmat vaikutukset ,mitkä kohdistuu erityisesti psyykkeeseen. Näitähån myös mainittu lääkeselosteessa.
Nyt olen taas kokeeksi ollut ilman escitalopramia viikon ja se kamala kurkun polte ja korvennus on helpottanut paljon. Toki vielä yskin ja limaa nousee. Luulen että jos voisi olla kokonaan ilman masennuslääkettä ja käyttää happpäosalpaajia niin tilanne paranisi pikkuhiljaa.
Ongelma on vain se etten pysty olla ilman masennuslääkettä. Ahdistus saa kamalat mittasuhteet ja toimintakyky alkaa laskemaan. Tällä hetkellä elämäntilanne niin rankka, että ei ole edes oikea aika yrittää olla ilman lääkettä. Mutta olen umpikujassa tilanteen kanssa. Escitalopram pahentaa/ylläpitää refluksia. Jossain vaiheessa yritin aamuin illoin käyttää h.salpaajaa, mutta olo oli järkyttävä ja ei ne edes auttaneet kun tuo escitalopram ylläpitää oireita...niin pahasti ettei salpaajat toimi.
Onko muilla kokemuksia että masennuslääke pahentaa refluksia?? En ole vuosiin kokeillut muuta lääkettä kuin tuon escitalopram, joten tiedä sitten aiheuttaako kaikki näitä refluksioireita?! Joskus muinoin kokeilin sepramia ja jestas että lääke väsytti. Sitten kokeiltiin myös venlafaksinia ja siitäpäs vasta haittoja tuli!! Pumppu hakkasi tuhatta ja sataa. Yöt meni kamalissa painjaisissa. Ei ollut tunteitakaan enää.
Jotain tässä on kuitenkin nyt tehtävä. Escitalopramia en voi käyttää koska se on kaiken pahan alku tässä refluksissa. Ulkomaisilta sivuilta löysin lukuisia kokemuksia ks. lääkkeestä, miten se on aiheuttanut pahan refluksin ja ihmiset joutuu sen takia käyttämään jatkuvasti h.salpaajaa. Ei järkeä siinäkään. Ja moni on myös joutunut lopettamaan lääkkeen koska närästysoireet moninkertaistui.
Itse kysyin kurkkulääkäriltä että voiko escitalopram aiheuttaa tämän kurkunpoltteen? Vastaus oli että ei johdu lääkkeestä. Niinpä tietysti.....🤔
Niin, kaksi vuottaan sitten minulle tehtiin vatsantähystys, mutta kaikki oli ok. Ei mitään elimellistä syytä löytynyt kurkkurefluksille .

SitrusRe: Masennuslääke ylläpitää refluksia25.7.2020 11.52
Niin ne tekee.

NyymRe: Masennuslääke ylläpitää refluksia26.7.2020 1.35
Itse aloitin kans escitalopramin 10mg mutta ei tunnu pahentavan refluksia. Ekat muutama päivä tuntui siltä että saattaa pahentaa mutta se kyllä meni mulla ainakin ohi.

SanteriRe: Masennuslääke ylläpitää refluksia28.3.2024 14.31
Kyllä se pahentaa refluksia. Itse 3vuotta syömättä ja nyt aloitin ahdistukseen escitalopram 10mg niin johan heti lykkäs närästyksen ja palan tunteen kurkkuun. Iso huomio että suu kuivuu jäätävän paljo heti lääkken aloittamisen jälkeen

ViljoRe: Masennuslääke ylläpitää refluksia28.3.2024 14.53
Itellä taas Escitalopram auttanut närästykseen. Halusin kokeilla, kun löysin lupaavia tutkimustuloksia sen avuista herkän ruokatorven refluksioireiluun.

SiiriRe: Masennuslääke ylläpitää refluksia28.3.2024 22.37
Hankala tilanne! Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta tuttavani valitteli juuri, että SSRI lääkkeet ylläpitävät hänen gastriittiaan, eikä voi luopua lääkkeistä ahdistusoireiden takia. Vatsa on ärtynyt ja on refluksia. Oletko kokeillut mitään vaihtoehtoista hoitomuotoa ahdistusoireisiin? Olet varmaankin.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: