Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

LaaLaaFundoplikaation jälkeen10.6.2020 14:34
Minule tehtiin 9/2019 fundoplikaatio aj en voisi enempää olla siihen tyytyväinen, yli 10v happosalpaajien käyttö loppui leikkauspöydälle laakista.

Nyt kuitenkin kun siitä on jo aikaa, ihmettelen vatsan alueen toimintaa, ilmeisesti(kö) nyt on palattu normaaliin? Ruokailujen päälle alkaa hillitön mekkala vatsassa, kurinaa, lorinaa, vaikerrusta jne., aivan kuin olisi jotain isompaakin meneillään. Vatsa ei ole kuitenkaan kipeä. Oikein hävettää välillä se kakofonia mitä vatsasta kuuluu..

Lääkäri varoitteli ennen leikkausta, että ilmavaivat lisääntyvät ainakin pariksi vuodeksi. Tätä en suoranaisesti kuitenkaan ole huomannut, mutta järkyttävän turvotuksen kyllä. Syömisen jälkeen ylävatsa on kuin olisi rantapallon nielaissut ja todella pinkeä, ja suolisto 'ujeltaa'. Ei kuitenkaan pieretä, eikä röyhtäisytä, mitenkään normaalia enempää. Pikkuruisia röyhtyjä joskus tulee, muttei mitään sellaista mitä ennen leikkausta.

Happosalpaajien pitkästä käytöstäkö vai mistä, mutta sain ärtyvän suolen vaivakseni joka sekin tietenkin aiheuttaa omat ruokavaliorajoitteensa. Pääsääntöisesti koitan syödä sopivia ruokia tietenkin.

Kysymykseni onkin, että onko tällainen vatsan toiminta sitä normaalia? Kuuluuko kaikenlaiset sinfoniat normaaliin ruuansulatukseen ja siihen, että vatsahapot nyt toimivat 100%?

Ja leikkausta kentied empiville, en voi kun lämpimästi suositella :-)

VäinämöinenRe: Fundoplikaation jälkeen10.6.2020 16:54
Hienoa kuulla näitä tarinoita, toivotaan että nuo kaikki muutkin oireilut hakevat paikkansa. Tai kuten mietit, että mikä sitten normaalia ja mikä taas ei.

Mites nyt sitten urheileminen tuon operaation jälkeen. Pystyykö ihan entiseen malliin treenaamaan rankemmin vaikka punttia ja lenkkiä, vai jääkö näihin edelleen jotain rajotteita? Kun tässä itsekin miettii diagnoosien tarkentuessa, että mikä mahtaa olla lopputulemani, jotta mies saataisiin taas takaisin treenaamaan täysipainoisesti.

GingerRe: Fundoplikaation jälkeen10.6.2020 21:34
Sen olen täällä olevista kirjoituksista ymmärtänyt, että leukoja ei kannata vetää, jos on leikattu. Nissenin solmu saattaa avautua.

Mutta muuten aika hyvin voi treenata, kunhan on ensin toipunut leikkauksesta.

MaisaliisaRe: Fundoplikaation jälkeen11.6.2020 22:02
Hienoa LaaLaa kuulla positiivista kommenttia leikkauksen jälkeen.
Luin mielenkiinnolla kun edessä myös sama toimenpide syksymmällä.
Mulla ajoittain nytkin vatsan ääntelyä, eli hauskaa, jos se saattaa lisääntyä. 👍
Olen itse diagnosoinut ärtyvän suolen itselleni, eli se vaiva löytyy jo...
Odotan leikkaukselta juuri sitä, että pääsisi happosalpaajista eroon.

JenskuRe: Fundoplikaation jälkeen4.7.2020 13:18
Ihana kuulla hyviä uutisia❤️❤️ Minulla vasta vajaa vko takana leikkauksesta ja olo oikein mainio. 8vuotta kului hurja määrä lääkkeitä joista jokaisesta lopulta hyytyi teho eli leikkaus oli viimeinen vaihtoehto. Onneksi pääsin toimenpiteeseen kiireellisenä ja odotusta ei ollut pitkään. Nyt vaan nesteitä ja soseita, ei kyllä muu alas menisikään.. Ja annoskoot muutamia lusikallisia 😅 Mulla pötsi murissu aina syömisen jälkeen, ennen ja vieläkin, ei mitään väliä kun ne kauheat kivut ovat historiaa! Osaatteko leikatut sanoa koska pystyitte palautumaan edes hiukan ns. Normaaliin ruokailuun? Minulla myös nieleminen hiukan tietenkin vielä vaivalloista. Leikkaus sujui hyvin kivut sen jälkeen hyvin kohtuulliset, kotona pärjännyt hyvin panadolilla. Mutta vielähän tässä toivutaan rauhassa, nou hätä.

MaisaliisaRe: Fundoplikaation jälkeen4.7.2020 23:41
Heippa Jensku ja hieno kuulla, että hyvin on leikkaus mennyt ja toipuminen hyvässä vauhdissa.
Moni asia mietityttää kun leikkaus vielä edessä, mutta miten särkylääkkeet menevät leikkauksen jälkeen alas jos nieleminen on hankalaa ?
Ehkä tyhmä kysymys...sain nyt keväällä kyllä sellaista parasetamolia joka suli ikäänkuin suussa, olisko ollut Pamol...että se saattaa sopia.
Aattelin kuukauden syödä just vaan nesteitä ja soseita leikkauksen jälkeen.
Sitten hermoilen vatsan toimintaa, että miten se mahtaa lähteä pelittämään kun syöminen nestepitoista vaan...eli ei esim.puuroa tai luumuja voi syödä.

JenskuRe: Fundoplikaation jälkeen5.7.2020 9:06
Maisaliisa.. Juu, just kotona syöny niitä pureskeltava Pamoleja, ihan kätsyjä. Kaikki lääkkeet otetaan murskattuna. Sairaalassa sain myös vahvempia, iv ja ruiskulla suuhun, jotain opioidipohjasia. Kyllä sen leikkauksen jälkeen ymmärtää miksi pehmeää ruokaa oikein hitaasti, muu kun ei oikeasti mene alas.. Ja vatsa kyllä täyttyy siitä pienestä määrästä, se ollut hassu tunne. Ensin kauhistelin etukäteen keittokuuria mutta eipä ole nälkä jäänyt, vaihtoehtoja kuitenkin paljon mitä syödä. Juoda pitää muistaa melkein kokoajan, koska vesilasilliseenkin saa kuluun yllättäviä aikoja. Tärkeää myös että vatsa toimii, itse otin siihenkin alusta asti vähän troppia niin ei ongelmia. Myös huomasin että liikkua kannattaa, käynyt pikku lenkeillä heti kotiin päästyäni.
Mulla jäänyt heti kaikki Zoltit dosettiin, niin hyvä olo. 8 vuoteen en pärjännyt päivääkään ilman niitä ja välillä vielä kasa muita lääkkeitä..

MaisaliisaRe: Fundoplikaation jälkeen5.7.2020 16:34
Heips ja kiitos vastauksesta. ☺
Helpottaa, kun saa etukäteen vähän tietoa asioista. 👍
Just sitäkin oon miettinyt, että miten paino putoo tuon nestemäisen kuurin aikana ja meneekö sitä sitten ihan heikkoon kuntoon.
Ei oo meinaan ylipainoo yhtään ja en haluis mielelläni olla alle 50 kg tyyliin luuta ja nahkaa. No, sitten sen näkee....
Mutta oli hyvä kuulla kokemuksistasi, kiitos 🌸
+ tsemppiä toipumiseen.

LaaLaaRe: Fundoplikaation jälkeen7.7.2020 23:12
Voi harmin paikka, pitkä kirjoitus haihtui bittiavaruuden tuuliin äsken!

Noh joka tapauksessa, urheilusta en osaa sanoa koska en sellaista harrasta; kevyempi liikunta onnistuu normaalisti :-) Eikä siitä koskaan taidettu mitään mainitakkaan.

Minulle tuli yllätyksenä, että protonipumpun estäjien pitkäaikainen käyttö saattaa aiheuttaa raudanpuutosanemiaa, ja minulla sellainen todettiinkin juuri äsken (hiukan vahingossa, ei osattu edes epäillä, mutta selittää paljon nyt kun tietää). Ehdin käyttää happosalpaajia yli 10v. päivittäin ja loppua kohden se alkoi enenevissä määrin mietityttää itseäni. Ärtyvän suolen ainakin sain kiitokseksi.

Särkylääkkeistä sen verran, että minullakin oli Pamolf 500mg joka sulaa suuhun (karmeen makuinen :-D) ja pistin kyllä morttelissa buranaa sileeksi ja lusikoin jogurtin kanssa. Varoittelivat, että saattaa burana ärsyttää vatsaa ja närästää, mutta enpä huomannut.

Ei mitään valittamista fundoplikaatiosta :-)

Jenskujennajosefiina84@gmail.com10.7.2020 12:59
LaaLaa! Kysymys 😁 Koska sulla palautua ruokailu ns, edes vähän normaaliksi? Mulla ton ruokailun kanssa tietystikin vielä aika haasteita, saa kyllä hyvän tovin nieleskellä ennenkuin edes soseet löytää perille, alkaa jo ärsyttään.. Mä nyt parin vko jälkeen jouduinkin aloittamaan zolt 15mg uudestaan, se nyt vähä harmittaa, mutta kun vaan ylävatsaa alkoi korventaan.. Myös panadolia/burana vielä päivittäin koska se auttaa tuohon hulluun turvotukseen. Ei löydä muuten ilmat ulos🤭 Mulla toi Burana ollut viimeiset vuodet kyllä elinehto, sillä saanu aina kovat vatsa ja närästys kivut hallintaan, ja edelleenkin käytän vaikka joka lääkäri sitä koittaa kieltää😅 Oon varmaan joku luonnonoikku.. Toistaiseksi leikkauksen jälkeen närästysvaiva, jatkuva röyhtäily ja ruokatorvikipu poissa, mutta vatsan polttelu ja turvotus jäljellä. Eli leikkaus toistaiseksi poistanut puolet vaivoista, saas nähdä tässä toipumisen edetessä miten käy. Kohta vasta 2vko takana.

Kyssäri muille leikatuille, onko joltakin ehkä poistettu sappirakko fundoplikaatio yhteydessä!?Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: