Keskustelu

SitrusGastriitti26.2.2013 22.21
Te joilla on todettu gastriitti. Miltä se tuntuu, polttelulta mahassa vai miltä?
Entäs onko siihen jotain hoitoa?

ArwenRe: Gastriitti27.2.2013 16.07
Mullahan se todettiin koepalasta (lievä, inaktiivinen g.), mutta en osaa sanoa mitkä oireet oli sen aiheuttamia, mitkä ns. refluksin. Mulla oireilu alkoi hengenahdistuksena ja puristavana tunteena ylävatsalla. Kun söin ekan kuukauden mittaisen salpaajakuurin, kyseiset oireet katosivat, mutta muita tuli tilalle. Nykyään tilanteeni on hyvä, tosin täysin oireeton en ole vieläkään. Pärjään kuitenkin ilman lääkitystä.

SitrusRe: Gastriitti27.2.2013 16.11
No tätä mä just haen, että lääke on varmaan sitä samaa salpaajaa. Mulla on maha oikeastaan koko ajan kipeä. Se ärtyy lisää, kun mahaan laittaa mitä vain. Koko ajan on sellanen lievä kuvotus. Lisäksi mahaa polttelee.
Ei varsinaisesti rauhoittanut kun katsoin mahasyövän oireet. En tietenkään tahtoisi aikaistaa seuraavaa gastroskopiaa joka on vuoden päästä. Meilahdessa on sellainen härdelli aina kun siellä käy, että se on oikeasti pelottavaa.
Täytyy tässä koittaa olla tiukkana ruokavalion kanssa. Lääkityksen lisääminen ei varsinaisesti tunnu auttavan.

ArwenRe: Gastriitti27.2.2013 17.05
Joo, lääke on salpaajaa. Mulle tää koko gastriitti on arvoitus, kun mulla ei kuulemma ollut helikoa, joka sen yleensä aiheuttaa. Muita aiheuttajia ovat autoimmuunisairasu (ns. atrofinen gastriitti) ja tulehduskipulääkkeiden, alkon yms. pitkäaikainen käyttö. Muhun ei sovi mikään noista, tosin tulehduskipulääkkeitä käytin kyllä ennen oireiden alkamista, mutta en mitenkään kuukausitolkulla.
Nyt oireiden aiheuttajaksi epäillään parasiitteja, joita monilla ihmisillä on kuulemma ihan tietämättään ja jotka saattaa aiheuttaa mitä moninaisimpia oireita, mm. just gastriittia ja refluksioireilua.

ArwenRe: Gastriitti27.2.2013 17.07
Niin siis nuo edellä mainitsemani gastriitin aiheuttajat on ne, joita suomalaisilta nettisivustoilta löytyy. Saksassa gastriitin aiheuttajaksi lasketaan myös mm. stressi.

SitrusRe: Gastriitti28.2.2013 11.34
Kiitos kommenteista Arwen

SaturnusRe: Gastriitti28.2.2013 14.22
Mulla ei ollut mitään oireita gastriitista. Nyt kun lopetin salpaajat niin välillä syömisen jälkeen polttelee mahaa, mutta ei mitenkään pahasti. Siis ihan lieviä tuntemuksia. En tiedä, onko se gastriitin oire tai ovatko salpaajat vaikuttaneet gastriittiin mitenkään. Kai se selviää sitten seuraavassa tähystyksessä, joskus parin vuoden päästä. En kuitenkaan usko, että pärjäisin ilman happosalpaajia sinne asti.

MyrttiRe: Gastriitti11.3.2013 8.15
Minä aiheutin muutama vuosi sitten itselleni gastriitin stressaamalla. Eräänä aamuna en edes pystynyt juomaan vettä ilman että se teki kipeää. Lisäksi seurana oli sellainen jatkuva pieni ällötys. Oireet omasta mielestäni viittasivat enemmän ruokatorven tulehdukseen (kaula aristi ruokatorven kohdalta), mutta kokenut lääkäri kääntyi syystä tai toisesta gastriitin puolelle. Lääkkeeksi sain parin kuukauden Nexium-kuurin, ensin 40 mg sitten 20 mg ja aina aterioiden välissä Alsucralia. Tuo kyllä auttoi ja vatsa tuntui pitkään paremmalta! Hyvällä ystävälläni oli myös taannoin gastriitti ja hänellä se oireili kovana vatsakipuna aina syömisen jälkeen.

SitrusRe: Gastriitti11.3.2013 9.04
Myrtin juttuun viitaten. Vietin juuri lomaviikon Mikkelissä ihanalla mökilllä. Tein kaikkea kivaa ja rauhallista: hiihtelin järvenjäällä, laittelin tulta leivinuuniin, luin lempikirjojani, kudoin, paistoin makkaraa... päivät hupeni omia aikojaan. En lukenut sanomalehtiä, en juuri katsonut tv:tä, tietokonetta ei ollut edes mukana. Joko arvaatte? Mahakivut lähti. Ja ensimmäistä kertaa pariin vuoteen nukuin kaksi yötä heräämättä yhtään kertaa. Vain sellainen joka nukkuu jatkuvasti puolentoista-kahden tunnin pätkissä tajuaa miten ihmeellistä se on.
Ainoastaan alkoholi ei tunnu sopivan yhtään, ei edes pienenä määränä. Se kyllä viittaa kumminkin siihen että mahassa on jotain vialla. Mutta muuten, kyllä lomailu ja luonnon lähellä oleilu vaan kannattaa!

MyrttiRe: Gastriitti11.3.2013 9.35
Alan olla yhä vakuuttuneempi siitä, että aiheutan tämän refluksiongelmani omalla toiminnallani. Olen ollut lapsesta asti jännittäjä ja edelleen osaan jännittää ja stressata ihan mitä vain niin halutessani. Lomilla ja nimenomaan maalla vanhemmillani tai mökillä ollessani huomaan, että en edes ajattele koko vaivaa. Ja jos vatsa jotain ämpyilee, niin en jaksa kiinnittää siihen edes huomiota samalla lailla kuin tässä normaalissa arjessani (joka on töiden takia melkoista paahtamista aina välillä). Miten se onkin niin vaikeaa ottaa rennommin? Ja hienoa Sitrus, että olet saanut nukuttua! Itse harrastin yhteen aikaan jatkuvaa heräilyä (sekin stressin takia) ja tiedän, miten se hiljalleen hajottaa ihmistä ihan kunnolla.

SitrusRe: Gastriitti11.3.2013 9.43
Ihan totta, Myrtti. Mä edes nukkunut mitään pitkiä uni, eka yö oli 5,5 tuntia ja toinen 7. Mutta se yhtenäinäisen pätkän nukkuminen tekee niin ihmeitä. Ja huono nukkuminenhan on monella tavalla haitallista.

Sanotaan vielä, että on mulla kokemusta siitäkin, että lomailu voi pahentaa oireita. Mutta parasta on olla silloin, kun saa olla omilla ehdoillaan ruokien ja nukkumisten suhteen, eikä tartte koko ajan selitellä tai pyydellä jotain. Edes pitkä autossa istuminen ei tällä kertaa kipeyttänyt mahaa. Sekin oli harvinaista.
Toivon sydämestäni muillekin tällaisia rentouttavia taukoja sairaudesta.

vsrRe: Gastriitti11.3.2013 15.43
Mulle on useampi gastroenterologi ja -kirurgi sanonut, ettei inaktiivisella gastriitilla ole mitään korrelaatiota oireisiin ellei potilaalla ole helikoa.

kuikkisuunoRe: Gastriitti12.3.2013 16.07
Sitrus: Joo, johan vanha kansakin tiesi että kun stressaa ottaa päähän niin sanottiin että "sapettaa" ja toihan vois viitata sapen liikatuotantoon, sappirefluksiin sekä stressaantuneen vatsahappojen alentumiseen jolloin ruuansulatus heikkenee, jopa keskeytyy ja on kurjaa oloa? :-)

refluksikurkkuRe: Gastriitti13.3.2013 7.14
Myrtti, kuinka paljon panostat tuohon rentoutuspuoleen ? Onko sulla minkälaisia rentoutumiskeinoja käytössä päivittäin ... perinteisempiä (liikunta kaverit ym) tai tietoisia rentoutusmenetelmiä (esim syvä/palleahengittelyharjoitukset - tai eri lajien tarjoamia hengitystekniikoita, jotka kyllä suurin osa pohjautuvat tuohon ekana mainittuun - tai rentoutusryhmät)? Eihän ne tietenkään kaikkia stressiä pois vie mutta pilkkovat pienemmäksi osasiksi ...

refluksikurkkuRe: Gastriitti13.3.2013 7.18
Sitrus, hienoa kuulla, että oli mukava rauhoittava loma!

MyrttiRe: Gastriitti13.3.2013 9.34
Rentoutuspuoli, joka minun tapauksessani on käytännössä tarkoittanut kunnon fyysistä rääkkiä, on viime aikoina ollut vähän retuperällä, sillä menin ja teloin jalkani. Nyt kuitenkin hiljalleen pystyn taas harrastamaan jonkinlaista urheilua, joka selvästi auttaa. Lisäksi teen silloin tällöin hengitys- ja rentoutusharjoituksia ja aloitin taas vuoden tauon jälkeen käymään pilateksessa. Eli mitään sen kummempaa rentoutusta en ole harrastanut. Kaikki nuo kyllä rentouttavat, mutta niistä olisi vain otettava enemmin tapa eikä tehdä vain silloin tällöin.

SiiriRe: Gastriitti7.4.2024 13.07
Sitrus! Mitä kuuluu gastriitillesi?
T.KohtalotoveriVastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: