Keskustelu

RefluksiHapposalpaajien haittavaikutukset21.3.2018 12.19
Lääkäri määräsi minulle refluksiin ja sen aiheuttamaan ruokatorvitulehdukseen esomepratsol 40 mg. Onko tämä tai muut vastaavat lääkkeet aiheuttaneet muilla vatsavaivoja? Itselläni ruokatorvitulehduksen oireet on helpottaneet tai menneet ohi, mutta tilalle on lääkkeen aloittamisen myötä tullut järkyttävä vatsan turvotus ja kipu sekä paineen tunne alempana vatsassa oikealla ja kyljessä noin navan korkeudella. Itse paikallistan oireet paksusuoleen.

Syysmyrkkylilja Re: Happosalpaajien haittavaikutukset21.3.2018 12.40
On aiheuttanut, juuri samantyyppisiä kuin kuvailit. Ovat varmaan yleisimpiä happosalpaajiin liittyviä sivuvaikutuksia

KrisseRe: Happosalpaajien haittavaikutukset21.3.2018 12.47
Tyypilliset haitat ja lisäksi voi olla muitakin haittoja...suun kuivumista, nokkosihottumaa yms.

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset28.3.2018 10.37
Minä olen tässä vajaan puolen vuoden oireilun aikana testannut somacin (40mg/pv), esomepratsolin (40mg/pv)& ranitidiinin (300mg/pv) ja nyt uusimpana menee pariet 20mg/pv.

Mitään syytähän ei löydy miksi ylävatsani on kipeä (muita oireita ei ole), mutta happolääkkeitä vain syötetään. Enkä uskalla kivun pelossa jättää niitä poiskaan. Lääkäri sanoi että pitäisi olla 6vk kivutonta, ennenkuin kannattaa yrittää poisjättämistä.

Lääkkeistä on haittana suun kuivuus, kuristava tunne kurkussa & oksettava olo jos syö jotain "väärää", kamala turvotus ja suolistovaivat, ja edelleen lievä kipuilu ylävatsassa. Nyt parietin aikana kipuja on ollut selvästi vähemmän, mutta samalla muutin ruokavaliotakin.

Ainoat eväät mistä ei kurkun kuristusta tule, on kaurapuuro, marjat, banaani ja mehujää. Etenkin maitotuotteet, liha ja rasva tekee ihan kamalan olon!

Oletteko huomanneet, että jotkut ruuat sopisivat paremmin kuin toiset? Tuo kurkun kuristus/palan tunne on ihan kamala. Kohta ei uskalla mitään syödä!

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset28.3.2018 13.04
Minä olen käyttänyt happosalpaajia noin 13 vuotta. Nyt olen päässyt niistä eroon. Jos närästys ja vatsaoireeni alkaisivat nyt, en koskaan aloittaisi PPi-lääkkeitä. Haittavaikutukset on niin moninaiset. Ne juuri lisää ylävatsakipua ja palantunnetta kurkussa, suun kuivumista, hampaiden reikiintymistä.

Ranitidiinilla ei juurikaan ole sivuvaikutuksia. Piioksidivalmiste on hyvä ja rinnanpoltteeseen voi silloin tällöin ottaa Rennietä. Myös Ruokasooda veteen sekoitettuna auttaa poltteeseen ja närästykseen.

Miehelläni oli pahoja vatsakipuja monta kk. Tähystävä gastro-kirurgi kirjoitti ensin Somac 40 mg 56 kpl. Tähystyksen jälkeen hän sanoi, ettei Somac poista vatsakipua, eikä sitä kannata aloittaa. Hän kehoitti laihduttamaan muutaman kilon ja jättämään ruokavaliosta pois viljat, puuron, pastan, leivän ja perunan. Kivut loppuivat viikossa.

Kehotan kokeilemaan viljatonta ja lisäämään ruokavalioon vähitellen rasvaa, manteleita, juustoa, kookosöljyä, laktoositonta Vispikermaa. Facebookissa on monta hyvää VHH-ryhmää, joista saa hyviä ateriavinkkejä ja voi kysyä neuvoa kokeneilta vhh-ruokavaliota noudattavilta.

Refluksittomia hetkiä toivottaen, Ginger 😊 🌸🌸💕

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset29.3.2018 9.25
Kauanko sulla Ginger meni että pääsit happosalpaajista eroon?

Eilinen oli ihan kamala päivä, kurkkua kuristi niin ettei meinannut hengityksestä tulla mitään! Enkä ollut syönyt kun puuroa ja marjoja. Illalla oli pakko syödä kauraleipää kun oli niin kamala nälkä. Yön aikana olo parani.

Nyt aamulla otin ranitidiinin. En uskalla lopettaa lääkkeen syöntiä, pelkään niin sitä kipua. En tiedä edes mistä se tulee, mutta viime vuoden lopulla jätin parina päivänä somacin ottamatta, niin kylläpä oli kipee ylävatsa! Sen jälkeen on ollut paljon pahempana oireet.

Rennie ei mulla nykyään auta, eikä soodakaan. Mä luulen ettei mulla ne hapot edes ole ongelma, mutta luoja yksin tietää että mikä sitten.. ja miksi siihen ongelmaan happosalpaajat jotenkuten auttaa. Kaura on ainut vilja mitä nyt syön, lopetin näkkärin syönninkin varulta. Kai se täytyisi kokeilla ilman sitä, mutta ei pelkällä banaanilla oikeen juhlita! Liha ja rasvat kipeyttää ton mahan moneksi tunniksi.

Saa nyt nähä miten tässä käy, mutta en jaksa enää yhtään että kurkkua kuristaa! Olkoot vaikka maha kipeänä sitten.

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset29.3.2018 15.53
Ranitidiini ei ole happosalpaaja. Sitä voit käyttää aivan huoleti niin pitkään kuin tarvii. On tosi hyvä jos pärjäät sillä ilman Somacia. Mulla meni kaikkiaan pari kk että pääsin Somacista eroon. Mä käytin somac 20 mg muutaman viime vuoden. Lomalla ollessa saatoin olla viikon ilman lääkettä, mutta kun työt alkoi, niin vatsa alkoi taas yleensä oireilla. Syksyllä aloin sit pudottamaan vähitellen: ensin otin joka toinen päivä ehkä viikon ajan, sit joka 3. päivä, jne. Pitkään otin 1-2 somacia viikossa ennenkuin luotin että pärjään ilman.

Mulla on sillain että jos jätän viljat pois, niin siedän sellaisia ruoka-aineita, jotka yhdessä viljojen kanssa aiheuttaa oireita. Pahin oire mulla oli vatsan turvotus. Mulla on myös sellainen erikoisuus, että siedän kauraleipää aika hyvin, mutta kaurapuuro turvottaa.

Pystytkö syömään juustoa tai manteleita tai manteli- tai kookosmaitoa?

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset29.3.2018 16.20
Et sä pelkällä banaanilla ja marjoilla tietenkään pärjää. Jos jättää viljat pois, pitää pystyä ottamaan jotain tilalle, esim. kananmunia, juustoa, kesäkurpitsaa, porkkanaa, tonnikalaa jne. Jos et pysty lisäämään mitään uutta, sit sun pitää jatkaa sillä kaura+muut luottoruuat linjalla. En mä tuomitse ketään kauran syönnistä, enkä minkään muunkaan ruoka-aineen 😉.

On itselläkin ollut monenlaisia haasteita refluksin oireiden kanssa aikaisempina vuosina. Mulla oli työstressi ja huonosti nukutut yöt pahin vatsaoireiden aiheuttaja. Olen nuoresta asti ollut sellainen vatsalla reagoiva, esim. tenttijännityksestä oli vatsa sekaisin.

AmaliaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset29.3.2018 19.57
Jos mahalaukun limakalvot on tulehtuneet, on syytä niitä suojella jollain keinolla. En tiedä mikä paras keino olisi.
Tein itse kokeilun. Jätin Panzorin (Somac) pois asteittain, turvauduin Ranixaliin joskus. Tuntui jopa paremmalta, mutta muutaman kuukauden päästä uloste tummeni. Mahalaukusta oli alkanut tihkua verta. Tulehdus oli pahentunut.
Mahahapot "syövyttivät" tulehtuneet limakalvot "rikki".
Tilanne voi mennä vaaralliseksi, kertoi lääkäri.
Oli pakko palata Panzorin käyttäjäksi.

Se siitä kokeilusta. Tilanne on nyt huonompi.
Jokaisen maha on tietysti oma tarinansa ja syy happosalpaajien käyttöön erilaiset.

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset29.3.2018 21.44
Ginger, miehelläsi ei ilmeisesti tähystyksestä löytynyt mitään? Ja miten sulla alkuun vähentäminen onnistui, tuliko oireita niinä päivänä kun et somacia ottanut? Hyvä että olet päässyt Somacista eroon, toivotavasti oireet pysyvät poissa!
Niinhän se täytyy syödä sellaista mikä itselle sopii. Juustoa en ole oikein koskaan pystynyt syömään. Manteleille mahdan olla allerginen, kun suuhun tulee kipeitä rakkoja kun niitä syö, myös luomulaatuisista. Kookos ei käy ainakaan nyt, aiemmin olen pystynyt käyttämään. Luulen että johtuu rasvaisuudesta. Mullakin on suolisto-ongelmia ollut lapsesta asti, niiden kanssa pärjään, mutta tämä ylävatsaongelma vie järjen.
Kanamunan söin aamulla, eikä tullut oireita!
Toivottavasti tuo ranitidiini auttaisi, tänään ei ainakaan ollut mitään ongelmia, vaikka pelkäsin vatsakipua ja pahoinvointia. Ja mikä parasta, kurkkua ei kurista! Iltainen turvotus on mulla helpottanut nyt tän ruokavalion myötä. Luulen että tuo erittäin runsas kuidun saanti aiheuttaa mulle nyt turvotusta, mutta suolisto ei ole ollut kipeä.

Amalia, ilman muuta jos mahalaukku on tulehtunut, tulee hoitaa jotenkin. Oliko/onko sulla kipua mahalaukussa? Tosi ikävää että noin sulle kävi! Mun mahalaukku tähystettiin tammikuussa, ja limakalvoissa eikä missään ollut mitään vikaa. Lääkäri sanoikin silloin, että voin lopettaa happosalpaajat, mutta en uskaltanut kun pelkäsin kovaa kipua. Toivottavasti sinulla alkaa mahalaukun tulehdus parantua!

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset29.3.2018 23.16
Elisenda, kyllä mulla oli joskus välipäivinä närästystä tai turvotusta. Otin silloin rennietä tai piioksidivalmistetta tai molempia vaihdellen, saatoin ottaa molempia samana päivänä tarvittaessa. Tuo piidioksidi auttaa muuten suun pieniin haavoihin ja kirvelyyn. Mutta ei kannata noita manteleita syödä, jos epäilet allergiaa. Mullakin esim. pecan- ja saksanpähkinät aiheuttaa joskus kirvelyä.

Mahtavaa että kananmuna ei aiheuttanut sulle oireita:-). Kananmuna on täydellistä ravintoa, siinä on kaikki ravintoaineet mitä ihminen tarvitsee paitsi c-vitamiini. Monelle refluksikolle sopii pinaattikeitto kananmunalla, kasvisosekeitto, keitetyt/höyrytetyt porkkanat ja kesäkurpitsa. Niitä voit yksitellen yrittää lisätä ruokavalioosi. Valkoinen riisi aiheuttaa harvoin vatsakipuja. Oman ruokavalion löytää kokeilemalla, sillä olemme yksilöitä. Sinulle saattaisi sopia myös kauramaito, koska kaura tuntuu sulle sopivan. Kauramaidosta ja banaanista saa ihanan smoothien. Siihen voi lisätä esim. hieman inkivääriä, joka hoitaa suolistoa ja esim. gastriittia. Myös jotain vihreää voi lisätä, jos uskaltaa kokeilla, kun tilanne on rauhoittunut, esim tuoretta pinaattia, parsakaalin nuppuja tai salaatinlehtiä. Avokado sopii toisille, muttei kaikille. Itselläni tulee siitä vatsa kipeäksi. Johtuu varmaan sen sisältämistä fodmap-yhdisteistä.

Onneksi sulla ei löytynyt tähystyksessä mitään, niin olin päätellytkin tuosta sun ensimmäisestä päivityksestä. Silloin on turvallista yrittää vähentää h-salpaajia. Toivotaan että oireesi pysyvät kurissa ja ylävatsakivut poissa :-)

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset30.3.2018 10.17
Ginger, joo melkoista etsimistä on että löytää sopivat ruuat. Ja luulen että kunhan vatsa palautuu happosalpaajista, niin alkaa lihakin sulamaan taas. Kanamunia lisää nyt vähitellen. Otan aina yhden ruuan kerrallaan testaukseen, niin tietää helpommin mikä käy ja mikä ei. Menen ravintoterapeutille ensi viikolla, jospa saisin sieltä myös vinkkejä.

Oli pakko ostaa pääsiäiseksi pikkuinen mämmirasia! Vähän jännittää jo valmiiksi että miten käy, mutta jos ihan pikkuisen siitä vain söisin.

Ja onko sinulla tietoa miten tuo ranitidiini vaikuttaa? Jollain tapaa kuitenkin vähentää happoja?

SussuRe: Happosalpaajien haittavaikutukset30.3.2018 15.11
Happosalpaaja. Eli tekee vatsan emäksisemmäksi.

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset30.3.2018 17.11
Sussu, tuolla ylempänä Ginger kirjoitti että: "Ranitidiini ei ole happosalpaaja." Niin sillä kyselin lisätietoa ko. lääkkeestä.

Ja netistä löysin tekstin: "Ranitidiini on eräs antihistamiini ja lääkeaine. Se on H2 -reseptoreja salpaava aine, jota käytetään vatsan liikahappoisuudesta johtuvaan närästykseen." Kun taas nämä muut syömäni lääkkeet ovat protonipumpun estäjiä, ja niistä olen saanut käsityksen, että juuri ne protonipumput tekevät vatsahappoa. Eli eri asia nähtävästi kun H2-reseptorit.

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset30.3.2018 20.07
Elisenda, aivan oikein. PPI-lääkkeet estävät suolahapon erittymistä hyvin tehokkaasti. Ruuansulatus vaatii hyvin happaman ympäristön. Siksi PPI-lääkkeet yleensä heikentävät ruuansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä. PPI-lääkkeiden pitkäaikainen käyttö saattaa aiheuttaa B12-vitamiinin, magnesiumin, kalsiumin ja raudan puutosta. Ruuansulatusta kannattaa tukea ruuansulatusentsyymeillä. Esim. Proteiiniä sulattavat pepsiinit vaativat hyvin happaman ympäristön. Punainen liha on yksi hitaimmin sulavista ruuista. Sinäkin kerroit että lihansyönti aiheuttaa vatsakipua.

Joko söit mämmiä? Aiheuttiko vatsakipua? Syö hyvällä omallatunnolla ilman stressiä. Itsellä ainakin stressi pahentaa oireita. Minä söin jo annoksen mämmiä. Ei onneksi tullut vatsakipua.

Mahtavaa että pääset ravintoterapeutille. Hän osa varmaan ohjata missä järjestyksessä lisätä ruoka-aineita ja miten saada vatsa ja suolisto kuntoon.

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset30.3.2018 20.31
Ranitidiinin vaikutusaika on 12 tuntia. PPI-lääkkeiden vaikutusaika on 27 tuntia. Jos siis otat yhden Somacin tai vastaavan lääkkeen 24 tunnin välein, suolahapon eritys ei ehdi alkaa uudelleen ennenkuin otat jo uuden lääkkeen. Gastroenterologi suosittelikin minulle, että pitäisi pyrkiä ottamaan PPI-lääke vain 3 kertaa viikossa. Mutta hän sanoi, että olisi hyvä saada vatsanturvotus ensin loppumaan. Mutta eihän mun turvotus korjaantunut, kun Somac piti sitä yllä. Vain lomilla ja jos vältin viljoja, turvotus hellitti.

Nyt olen tosiaan ollut ilman viljoja 2 kk ja täysin ilman Somacia 1 kk ja vatsa ja suolisto on vihdoin kunnossa.

veliRe: Happosalpaajien haittavaikutukset31.3.2018 8.41
Ranixal, Rennie ym lääkkeet muuttaa erittynyttä mahahappoa vähemmän happamaksi. Ne eivät siis estä mahahappojen erittymistä.
Eivät "puutu" elimistön omaan luonnolliseen toimintaan kuten happosalpaajat.

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset31.3.2018 9.12
Kiitos vastauksista Ginger ja veli!

Mulla onkin ollut käytössä nyt noin viikon verran ruuansulatusentsyymit. Ja myös kana ja kala aiheuttivat kipua kun kokeilin, vaikka otin sitä entsyymiä.

En vielä syönyt mämmiä, syön illalla kun palaan kotiin. Ja huomiselle on pieni suklaamuna :) Oon niin kamalan kova stressaamaan, oon alkanut kuunnella paljon musiikkia koska se rauhottaa ja saa ajatukset pois. Kiva että mämmi ei tehnyt sulle kipuja Ginger! On se mukavaa että pystyy herkutella välillä! Ja ihanaa että oot saanut avun ruokavaliosta, minäkin pyrin samaan, varmasti ravintoterapeutti osaa minua neuvoa.

Mulla vielä oli nuo PPI lääkkeet niin, että söin 12 tunnin välein. Ja silti oli kipuja ja pahoinvointia. Syön nyt muutaman päivän tuota ranitidiinia 12h välein, ja koitan sitten ottaa yhen päivässä. Ostin vielä Galieve-tabletteja, joita otan jos tarvin.

Kahvin juontikin varmaan kannattaisi lopettaa. Aamulla on vaan niin ihanaa hörppiä rauhassa kuppi kahvia ja valmistautua tulevaan päivään! Ei se kylläkään aiheuta mitään oireita, mutta joka paikassa lukee että kofeiini on haitaksi jos on vatsaongelmaa.

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset31.3.2018 10.00
Kahvi kannattaa vaihtaa tummapaahtoiseen, se ei ole niin hapanta kuin normaali vaaleapaahtoinen suodatinkahvi. Mä olin monta vuotta ilman kahvia. Nyt olen parina päivänä juonut kupin tummaa kahvia. Ei ole tullut närästystä. Tuosta mämmistä tuli illalla vatsan turvotusta, mutta otin vähän useamman Rennien. Pitäisi itsekin ostaa lisää tuota Ranitidiiniä.

Kuulostaa positiiviselta tuo sun asenne, elisenda! Stressiin voit kokeilla YouTubessa olevia Mindfulness-videoita. Mindfulness laskee sydämen sykettä jo 3 minuutissa. Se rauhoittaa parasympaattista hermostoa. Myös muutama rauhallinen hengenveto auttaa, jos esim. töissä on kiirettä. Voin suositella omasta kokemuksesta. Musiikki toimii samoin 😄

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset31.3.2018 18.11
Joo käytänkin tummapaahtoista kahvia. Koskaan ei kahvi oo mulla kyllä närästänyt, ja ei mua yleensäkään närästämällä närästä. Se vaan tuo mahalaukku menee tosi kipeäksi jos niikseen, ja tietysti turvotus on jokapäiväistä. Mä myös käytän välillä disflatylia, pitäis varmaan enemmän käyttää jotta näkis onko siitä mitään iloa.

Tänään juhlissa maistoin pari lusikallista kakkua, ai että oli hyvää! Vähän meni ylävatsa oudoksi, mutta ei varsinaisesti kipeäksi. Turpoaako sulla Ginger ylhäältä vatsa vai mitenkä?

Pakko yrittää olla positiivinen, kun oon kipujen yms kanssa jo tarpeeksi monta kuukautta rypenyt :) Ja etenkin tää ruokavalio on antanut uutta toivoa! Minflulness-kurssilla oon ollutkin pari vuotta sitten, mua vaan jostain syystä alkaa hulluna naurattaa kun yritän rentoutua! Ja tiedän että pitäis myös liikkua, mut inhoan liikuntaa. Nyt yhtäkkiä innostuin harjottelemaan suffle-tanssia, hiki päässä jumppaan monta kertaa päivässä, se tuntuu hyvältä! Vaikkakin jaksan ehkä 2 min kerrallaan..

Liikunnan pitäis auttaa etenkin suolisto ongelmiin, en tiedä onko ylävatsaongelmiin sitten apua.

GingerilleRe: Happosalpaajien haittavaikutukset31.3.2018 19.15
Kärsitkö sinä (Ginger) palleatyrästä ja löysästä sulkijasta? Täällä monet puhuvat marjoista ja kahvista. Refluksikkona en pysty käyttämään mitään missä on kofeiinia tai happoja (siis marjat ei sovi). Inkivääri ei sovi lainkaan. Närästää kovasti. Olen tyypillinen siinä mielessä. Banaani, kananmuna ja peruna sopii niin kuin yleensä refluksikolle sopiikin. Samoin vähärasvainen liha ja kana.
Fodmapia joudun noudattamaan silloin tällöin, eli en käytä suomalaisia viljoja. Ruokailusta on tullut taitolaji eikä ravintolassa syöminen tahdo onnistua.
Suklaata tuli maisteluta kaksi palaa pääsiäisen kunniaksi (edellisen kerran jouluna) nyt kurkkua kuristaa. Tätä tämä elämä on.

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset31.3.2018 23.11
Kyllä minulla on todettu palleatyrä jo ensimmäisessä tähystyksessä v. 2004 tai 2005. Tuolloin löydettiin myös helikobakteeri ja häädettiin pois. Minä jätin tuolloin kuplajuomat pois ja vähensin kahvin juontia. Mulla alkoi tulla veriysköksiä 2006 ja silloin työterveyslääkäri ehdotti, että jätän kahvin kokonaan pois. Olin ja vähentänyt kahvin 2 kertaa puoli kuppia päivässä. Aluksi kokeilin vatsakahvia ja muita korvikkeita. Varsinkin viikonloppuisin kaipasin aamukahvia, mutta parin kk päästä totuin heräämään ilman kahvia. Jossain vaiheessa aloin juoda teetä kahvitauoilla ja jossain vaiheessa 2008-2009 hurahdin vihreään teehen. Nyt juon haudutettua, vihreää teetä 2 mukia aamulla ja jälleen iltapäivällä. Sen sanotaan myös hoitavan gastriittia ja vatsaa.

Olin siis yli 11 vuotta ilman kahvia. Mutta täällä luin että moni juo tummapaahtoista kahvia ja maistoin sitä siskoni luona pari viikkoa sitten. Se olikin pehmeän ja hyvän makuista. Nyt olen kotona juonut sitä tosiaan pienen kupin päivässä.

Mulle marjoista sopii varsinkin mustikka. Joskus kesällä jos syön suuremman määrän mansikkaa, puoli litraa, niin vatsa turpoaa ja tulee tukala olo.

Elisenda, mun vatsan turvotus alkaa juuri ylävatsasta, pallean kohdalta. Myöhemmin illalla se saattaa levitä alavatsaan ja koko vatsa on kuin ilmapallo. Varsinkin jos syön viljoja. Mä en siedä enää lainkaan perunaa. Se oire tuli tuossa 2008-2009. Meillä tarjottiin silloin työpaikkaruokalassa tosi huonoa perunamuusia. Samaan aikaan myös maitotuotteet alkoi turvottaa ja monet jugurttit alkoi tökkiä. Mutta laktoosi-intoleranssia ei todettu kokeista huolimatta. Myös jotkut laktoosittomatkin tuotteet aiheuttaa edelleen oireita.

Mulla on fibromyalgia ja siksi vältän punaista lihaa, koska se aiheuttaa lihas- ja nivelkipua. Kana ja kala sopii. Mulla on ollut vuosien varrella tosi vaikeita aikoja ruokavaliota etsiessä. Yhdessä vaiheessa jopa kana ja salaatti aiheutti oireita. Yritä siinä sit keventää, kun mulla tuota ylipainoa on kertynyt. Mulla oli ennen työ stressaavaa, projekteja ja matkustelua, huonosti nukuttuja öitä hotellissa. Se pahensi mulla refluksia. Mullakaan ei juuri tuntunut varsinaista närästystä, silloin kun käytin Somacia. Nyt on melko stressitön vaihe ja olen oppinut ottamaan rennommin. Se auttaa minua. Ennen olin melkoinen murehtija ja huolehtija.

Elisenda, vai naurattaa rentoutusharjoitukset😄. Sehän on vain positiivista. Huumorilla pärjää aina 😉😄🤗 💕

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset1.4.2018 17.25
Ginger, mulla on myös iltaisin ihan reilusti turvotusta, mutta ei enää onneksi niin pahaa että tuntuu että iho ratkeaa. Mä en ole raskinut perunaa jättää pois, koska rakastan perunan makua! Se ei ainakaan ylävatsaoireita tee, mutta en tiedä turvotuksesta. On sullakin ollut melkoinen etsiminen että mikä käy ja mikä ei!

Eilen illalla söin sen pikkupikarin mämmiä kauramaidolla. Olipas herkkua! Turvotti kyllä melkoisesti, ja kamalat ilmavaivat ollut tänään.. Kipuja ei mahalaukkuun kuitenkaan tullut, lievää paineen tunnetta vain. Ja tänään huomasin että röyhtäily ja "kurina/lurina" kurkussa on vähentyneet ihan huomattavasti! Taisivat olla happosalpaajien tekosia!

On meinannut huumori loppua kyllä välillä kipujen kanssa, mutta nyt taas näyttää valoisammalta :)

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset1.4.2018 18.33
elisenda, onpa kiva, että sait herkutella mämmillä ilman kipua. Mä söin kans lisää mämmiä eilen ilman kipua, mutta tuttu vieras turvotus tuli taas kylään. Mutta pitää sitä välillä herkutella. Pitää sit tiistaina palata ruotuun ja tiukemmalle ruokavaliolle.

Joillekin peruna sopii, silloin on ok syödä sitä. Itse olen inhonnut perunaa lapsesta saakka. Ehkä se on luontainen suojareaktio. Mutta söin kyllä ranskalaisia ja paistinperunoita, jotka on vielä huonompi vaihtoehto. Nyt en ole syönyt perunaa vuosiin. Pari kertaa vuodessa sorrun ranskalaisiin, mutta se on tietoinen repsahdus. Toki suoliston kuntoon saanti tuollaisen repsahduksen jälkeen vie jopa pari viikkoa.

Ihana kuulla, että röyhtäily ja kurkkuoireesi on vähentyneet. Olet oikealla tiellä vatsan ja koko kehon hyvinvointiin. Tuo sun suffle-tanssi innostus on ihan huippu! Mä kans nautin tanssista. Hyvä biisi soimaan ja hiki pintaan. Mikäs sen hauskempaa 😍

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset2.4.2018 9.25
Ginger, harmi että mämmistä tulee sitä turvotusta! Mutta niin mäkin ajattelin, että jos juhlapäivinä herkuttelee vapaammin, ja arkena pysyy ruodussa! Jonkinlainen kultainen keskitie se on löydettävä. Kunhan ensin tuo ylävatsa tulee kuntoon, niin alan paneutua enemmän suoliston hyvinvointiin.

Kyllä on lihakset hapoilla tanssiharjoituksista! On se tanssiminen vaan niin mukavaa ja terapeuttista.

Eilen illalla otin ekaa kertaa zantacin poretablettina, en tajua miks mulle oli ees poreena sitä reseptillä.. hyi olkoon minkä makuinen litku siitä tuli!!

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset2.4.2018 10.28
Elisenda, syötkö muuten maitohappobakteereita? Ne auttaa suoliston kuntoon saamisessa. Kannattaa aloittaa suoliston hoito, se tukee vatsan hyvinvointia. Suoliston epätasapaino aiheuttaa monia ongelmia. Koska PPI-lääkkeet vähentää vatsan happamuutta, bakteerit jotka yleensä kuolee mahalaukussa, pääsevät siirtymään suolistoon, johon ne eivät kuulu. Tästä seuraa erilaisia vatsavaivoja; turvotusta, väliin ripulia, väliin ummetusta. Onneksi sulla on aika sille ravintoterapeutille. Hän osaa varmasti neuvoa, miten aloittaa.

Itse sain vinkin tutulta hierojalta, joka on käynyt Paula Heinosen ravintovalmennuskoulutuksia. Aloitin lähes vuosi sitten ottamaan tyhjään vatsaan L-glutamiini aminohappoa. Se edistää suolinukan palautumista. Syksyn aikana sain suoliston hyvään kuntoon. Olen pitänyt taukoa Boulardii- hiivakapseleista. Ehkä mun pitää taas ottaa kuuri niitä, sillä vatsani tuntuu välillä hieman levottomalta. Olen varmaan syönyt liikaa salmiakkia. Pitää rajoittaa sokeria vähän tiukemmin.

asetaldehydiRe: Happosalpaajien haittavaikutukset2.4.2018 14.22
Kannattaa myös tutustua L-kysteiini -aminohappoon, mikä on minun mielestäni kaikkein tärkein suojaamaan vähähappoista mahaa. Suoliston kannalta toki sitten tuo Boulardii on ihan ykkönen.

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset2.4.2018 15.01
Kiitos vinkistä, asetaldehydi! Pitääpä lukea tuosta kysteiinistä.

Tuo boulardii tosiaan auttaa maitohappobakteereita kiinnittymään suolistoon. Kannattaa siis syödä molempia yhtäaikaa.

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset3.4.2018 9.09
Ginger, syön joo maitohappobakteereita. En joka päivä välttämättä muista ottaa. Olen kans meinannut tuota L-glutamiinia ostaa, boulardiitakin olen välillä käyttänyt. L-kysteiinistä en ole kuullutkaan! Täytyypä perehtyä noihin aminohappoihin tarkemmin.

Eilen söin suhteellisen tavallisen illallisen: lohta, kasviksia, salaattia ym.. ihme ja kumma, ei tullut maha kipeäksi, mutta ihan kamala paineen tunne ylävatsalla oli koko illan ja puolet yöstä! Yritin kyllä maltillisen määrän syödä.. Vielä nyt aamullakin tuntuu ikävältä ylävatsassa. Että taidampa pitäytyä "varmoissa" ruuissa!

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset3.4.2018 10.19
Elisenda, kurjaa että sait noin ikävän olon ylävatsaan ja että jatkuu vieläkin. Ota maitohappobakteerit nyt heti jos mahdollista. Voit myös sekoittaa pienen määrän ruokasoodaa veteen ja juoda sen, jos sulla ei ole Rennietä. Rennie antaa mulle pikaisen avun, sitä voit ottaa vaikka olisit ottanut Ranitidiinin tänään.

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset3.4.2018 11.38
Elisenda, tiedän kuinka ikävää tuo turvotus on. Mulla on siitä vuosien kokemus. Mutta mikä on positiivista sinun kohdallasi, sinulla ei ole enää kipua. Joten sinun ei tarvitse pelätä, että tapahtuisi kudostuhoa. Koska tähystyksessä ei löytynyt mitään, voit ottaa rennosti ja nauttia siitä mitä syöt. Toki vatsasi ja suolistosi pitää saada kuntoon. Tässä ravintoterapeutti voi auttaa sinua.

Itselläni ainakin pelko ja huoli helpotti, kun Gastroenterologi sanoi, että vaikka vaivani ovat hankalia, ne eivät ole vaarallisia. Tämä myös auttoi minua ottamaan rennommin ja silloin vatsavaivani helpotti, kun en pelännyt ja stressannut, mitä voin syödä ja vaarannanko vatsani terveyden. Yksi vinkki, mistä täällä on oma ketjukin, on että tuorekurkku kannattaa kuoria, niin se ei ärsytä vatsaa yhtä paljon.

Ota siis rennosti ja nauti elämästä. Silloin voit paremmin 😊

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset3.4.2018 21.36
Ginger, aamulla otinkin maitohappobakeerin. Ei ole ruokahalua tänään ollut. Olo paheni päivän mittaan, alkuillasta yökin mahanestettä. Ja se oli kyllä tosi hapotonta.. Kurkkua kuristaa ja tuntuu että olisi iso raaka peruna mahalaukussa.. Ei ole auttanut rennie, ei galieve, ei ruokasoodavesi.

Kiitos kaikista neuvoista! Kyllä vertaistuki vaan on tärkeää. Tuntuu kyllä, että mielummin vaikka poistattaisin koko mahalaukkuni kun kärsisin enää :(

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset3.4.2018 22.06
Voi ei! Ihan kamalaa! En edes tiedä, mistä tuo johtuu. Tulee mieleen, että pitäisikö ottaa h-salpaaja. Voiko olla vieroitusoireita. Vai onko jokin virus, siis mahatautia?

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset3.4.2018 22.10
Onko sulla sitä mehujäätä? Musta tuntuu, että jotain vois kokeilla syödä... Toki pari päivää pärjää ilman ruokaa. Suolaa ja nestettä ois hyvä saada.

Toivon todella, että olosi helpottaa pian ❤

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset3.4.2018 22.28
Söin banaanin, ei muuttanut tilannetta mihinkään. Sitten otin esomepratsolin ja libraxin, nyt oottelen onko tehoa. En oo ennen tuota libraxia ottanut, lääkäri kirjoitti sen sitä varten jos menee olo tosi huonoksi, en oikeen tiedä mihin sen pitäisi auttaa edes..

Ei mahataudilta vaikuta, samantyyppinen olo kuin sillon kun on syönyt jotain väärää, mutta voimakkaampana vain. Jospa menis yön aikana ohi!

Kiitos tsempistä Ginger!❤️

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset3.4.2018 22.36
Librax rentouttaa vatsaa ja suolistoa, ja auttaa sitä kautta myös ylävatsakipuun. Uskon että rauhoittaa sun tilanteen ja saat nukuttua. Kerro aamulla, miten yö meni, jos vain jaksat ja ehdit 😊

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset4.4.2018 8.00
Huomenta! Ainakin se Librax väsytti, hyvin sain unen päästä kiinni. Mutta vieläkin on vähän huono olo ylävatsassa, täytyy varmaan syödä tuota esomepratsolia kunnes menee kokonaan ohi. Kurkku on kutakuinkin ok.

RentukkaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset4.4.2018 9.08
Elisenda miten samantyylisiä vaivoja kipuja Sinulla onkaan ollut kuin minulla. Olen myös yrittänyt lopettaa esomet. useampaan kertaan ja en ole vielä onnistunut. Aina on ollut palattava lääkityksen pariin.
Nyt olen kuukauden syönyt maitohappoja, ruuansulatus entsyymejä, prekosaa ja jatkan vielä muutamia kuukausia ennen seuraavaa vähennys/lopetus yritystä. Jotta saisin suoliston kuntoon.
Lohi muuten on sellainen, joka tekee minulle valtavan kivun vatsaan. Muut kalat kyllä sopivat. Olenkin miettinyt onko lohi niin lääkittyä, että ei sillä sovi minulle.
Ja se tässä vaikeinta onkin, kun on ihan hyvä olo ja sitten joku sekottaa pakan täysin eikä aina edes tiedä mikä se milloinkin on.
Hyvä, että olosi on nyt parempi, kyllä se siitä taas menee👍

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset4.4.2018 10.04
Rentukka, mukavaa kuulla että en ole ainut jolla on tällaisia oireita! Vaikka toki ikävää sen puolesta että ylipäätään kellään on. Kuinka pitkään olet pystynyt olemaan ilman lääkitystä, kunnes oireet on taas palanneet?

Minä epäilen että lohi aiheutti minulle tämän. Ja toinen syy voi olla uunikasvikset, kun niissä oli öljyä ja mausteita. Ja/tai pähkinät. Rasva ja liha ylipäätään näkyy olevan mulla oireiden aiheuttajat, ainakin nyt kun maito ja viljat kauraa lukuunottamatta ovat olleet katkolla (ja ruista näkkärissä olen välillä syönyt). Kunhan tästä tokenen niin jatkan kanamunan testausta, kun se tuntui alustavien testien mukaan sopivan.

Taas muuten lurisee kurkussa, kun otin tuon esomepratsolin! Ranitidiinin kanssa ei ollut sitä oiretta. Luulen kyllä että ranitidiini on mulle sopiva lääke happojen poistoon, kun se eilinen mahaneste mikä suuhuni tuli, oli kuin vettä. Ja veden juonnista oli pari tuntia aikaa, en usko että se enään olisi mahassa ollut.

Perjantaina on mun ravintoterapeutti! Vähän pelkään toisaalta millainen se on, että sanooko se vaan tyyliin että ei rasva voi aiheuttaa kipua tms.. Vai ottaako tosissaan mun kivut ja kokemukset. Monenlaista asiantuntijaa kun on tullut elämän varrella nähtyä!

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset4.4.2018 10.04
Se unohtui kysyä, että tuleeko Rentukka sinulle esomepratsolista mitä oireita?

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset4.4.2018 10.21
Elisenda, kiva kuulla, että sait nukuttua. Onneksi kurkkusi on parempi. Toivottavasti menee parempaan suuntaan ja vatsasi rauhoittuu. Kerro miten tilanne kehittyy.

Rentukka, ei ole sinullakaan helppoa. Vuodesta toiseen samoja ongelmia. Toivottavasti saat suolistosi kuntoon. Kuten sanoit, se on tasapainoilua, kaikki on hyvin ja yht'äkkiä jokin sekoittaa koko pakan.

Parempia vointeja kaikille👍

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset4.4.2018 16.43
Otin aamupäivällä parietin, en kyllä tiedä minkä takia vaihtelen että mitä lääkettä otan. Päivän mittaan olo parani, ja hetki sitten söin kauraleipää, tomattia ja kanamunan. Sen jälkeen kävin pienellä kävelyllä koiran kanssa. Vielä on ihan suht ok olo ainakin, vaikka tuli vähän liikaa syötyä nälissään.

En tiedä nyt että miten jatkan PPI lääkityksen kanssa. Että pitäisikö käyttää vaiko ei. Huomenna soittaa mulle tk:n omalääkäri, kun koitan kysyä pääsyä ylävatsan ultraääneen, ihan varulta.. häneltä tietysti voin kysyäkkin, mutta hänen aikaisempi kanta on ollut että voin syödä niitä lääkkeitä jos haluan, mutta tähystyksen tulosten kannalta ei tarvisi. Ja hänen mukaansa niistä ei ole mitään haittavaikutuksia..

GingerRe: Happosalpaajien haittavaikutukset4.4.2018 17.53
Elisenda, musta on ihan hyvä, että vaihtelet lääkettä. Silloin ei yhden lääkkeen haittavaikutukset ehdi ehkä alkaa. Voisit kokeilla, pärjäätkö siten, että otat Ranitidiinin joka toinen päivä ja h-salpaajan joka toinen päivä. Jos pärjäät näin, voit jatkaa sitä jonkin aikaa. Kun olet saanut tasattua vatsan tilanteen, voit kokeilla ottaa h-salpaajan joka kolmas päivä, välipäivinä Ranitidiinin. Omat aiemmat lopetusyritykset ovat kariutuneet siihen, että olen lopettanut kylmiltään. Kolme päivää on mennyt hyvin ja sit on taas tullut paha olo ja refluksia.

Sekin on oikein hyvä, jos otat h-salpaajan 3 kertaa viikossa. Ota se ensin tavoitteeksi. Mikäs sulla on vointi nyt?

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset4.4.2018 18.37
Nyt tuli taas kurkun kuristusta, mutta en tiedä johtuuko syömisestä vai parietista.

Joo kokeilenkin tuolla joka toinen päivä -taktiikalla! Mulla oli viisi päivää parietin lopetuksesta, kun söin sen lohiaterian ja ongelmat tulivat. Ostin taas silica-geeliä, jos se jotain auttaisi.

RentukkaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset4.4.2018 18.37
Täältä saa paljon hyviä neuvoja ja ohjeita. Omat lopetusyritykset ovat kaatuneet siihen, että vatsa ja suolisto ei ole ollut kunnossa. Muutama viikko on mennyt hyvin ja sitten on ollut pakko palata esom. lääkityksen piiriin.
Nyt minulla on kahdenlaisia maitohappoja ja lisänä muita suoliston kuntoa parantavia tabletteja ja odotan ainakin kolme kuukautta ennenkuin edes kokeilen vähentämistä saati lopettamista.
Kävin ravintoterapeutilla ja hän sanoi, että suolistoni ei juuri nyt sulata ruokaa kunnolla ja pyrkii lähettämään sitä takaisin vatsaan päin, koska sulaminen on huonoa, niinpä sekin voi pahentaa oireita.
Tarkkaan on katsottava mitä syö ja silti jo ruokien yhdistäminen voi tuoda yllätyksen, yksin sopivat yhdessä ei.
Minä sain esom. lääkityksen -13 ja siitä lähtien olen ollut koukussa, pieniä taukoja lukuunottamatta. Silloin olisi oikeasti pitänyt paneutua vatsan tilanteeseen paljon paremmin ja miettiä mitä tehdään, mutta se oli resepti kouraan ja ulos. Onhan eka tähystys tehty jo 30 vuotta sitten ja nyt yhtäkkiä pitikin aloittaa säännöllinen lääkitys josta ei pääse eroon. Mutta voideltuja ovat lääkäritkin ja heille se on helppo pillerireseptin kirjoittaminen.
Minulle esom. tekee lihassärkyjä, ja locekista ei ollut apua. Mutta katsellaan mitä tulee.
Jaksamista tämä vaatii ja kyllä tässä laihtuukin väkisin. Kipuajat ovat niitä ikäviä.

Voimia ja hyvää mieltä kaikille

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset4.4.2018 21.41
Rentukka, jännä että oot muutaman viikon pystynyt olemaan ilman lääkkeitä, ja sitten on oireet palanneet vasta! Kuullostaa hyvältä tuo sinun suoliston hoito, toivottavasti onnistuu nyt seuraavalla kerralla lopetus.

Mua ehkä eniten ärsytää se, ettei lääkkeistä huolimatta (tai niiden vuoksi??) oireet poistu. Tämän viikkoiset oireet voi johtua siitäkin että viime viikolla lopetin PPI-lääkkeet, mutta niidenkin aikana oli millon mitäkin oiretta. Ja ennen sitä marraskuista episodia työpaikalla, ei mitään närästysoireita tai ylävatsakipuja ollut, ja siitä tämä kaikki sitten alkoi..

Olen yrittänyt muistella, millaista se mulla oli silloin 4 vuotta sitten, kun vastaavanlaisen oireyhtymän viimeksi sain. Silloin pahoinvointi oli kivun rinnalla suurin vaikeus. Ja somacilla oireet pysyi aikalailla kurissa, mutta somacin lopetus oli vaikeeta. Sitruuna&ruokasooda-vedellä lopulta onnistuin pääsemään siitä eroon, ja pääsinkin yllättävän helposti. Pari viikkoa taisin sitä juoda, kun tuntui että oireet tulevat.

Pientä närästystä "välivuosina" harvakseltaan oli, mutta renniellä siitä pääsi. Suolisto-ongelmat onkin asia erikseen, mutta niiden kanssa oon pärjännyt.

Haluaisin niin päästä jonkun lääkärin juttusille, jolla olis aikaa kuunnella ja paneutua. Kiitollinen olen silti siitä, että yöt saan olla yleensä rauhassa!

Voimia vaatii kyllä nämä vaivat! Mutta onneksi on hyviäkin päiviä ja jaksoja! :)

RentukkaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset5.4.2018 7.34
Stressi onkin yksi pahimpia refluksin aiheuttajia, omalla kohdalla ainakin. Sairastuin työpaikalla homeastmaan ja jouduin sitten muuttamaan toiseen työpisteeseen ja toiseen työhön. Tämä työ oli paljon vaativampi ja tarkempi ja kiireisempi.
En edes jaksanut miettiä lääkkeen lopetusta vaan söin ppi lääkettä, jotta edes jotenkin selvisin.
Lopulta uuvuin ja jäin 3 kuukautta ennen eläkettä sairauslomalle ja nyt olen siis eläkkeellä. Jotakin työstäni kertoo, että henkilö, joka valittiin tilalleni jaksoi vain puoli vuotta ja irtisanoutui sitten. Itse sentään jaksoin siinä reilun kolme vuotta, mutta oliko se viisasta? Kuka tietää, ei ollut, mutta ei ollut muita vaihtoehtoja silloin.
Nyt olen toipunut kaikesta tästä ja vuosi on pian kulunut, olen toiveikas, että voin vielä olla ilman lääkettä.
Kun väkeä vähennetään ja töitä lisätään ja esimies ei näe mitään ongelmaa siinä, niin ollaan tilanteessa jossa tekijät eivät jaksa.
Vasta nyt olen tajunnut miten loppu olin, olin ihan lääkkeiden voimalla töissä. Toipuminen vie pitkään ja toivunko koskaan kunnolla, kuka tietää. Uhraus työn alttarille oli aika suuri.
Hyvä lääkäri olisi kullanarvoinen, sellaista ei vain ole kohdalle sattunut. Nyt kun olen jo eläkeläinen ketään tuskin edes kiinnostaa kuinka oikeasti voin. Työterveyslääkäri aikoinaan kirjoitti nappeja tarpeen mukaan ja piti minut sillä työkuntoisena?
Mutta onneksi valo nousee tänäänkin ja toivoa on kaiken keskellä.

rentukkaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset5.4.2018 9.11
Jatkan vielä hiukan, happosalpaajista, niistä niin kevyesti määrättävistä lääkkeistä voi johtua monenlaiset vaivat ja kivut.
Itselläni on lihaskipuja, jotka hellittävät kun olen ne vähät kerrat onnistunut olemaan hetken ilman lääkettä Sokeri ja kolesteroli arvojen nousu, kuka tietää mistä sekin johtuu.
Ja ennen kaikkea vatsan ilmavaivat ja kyllä lääke vaikuttaa myös mielialaan.

Olen näin jälkeenpäin pohtinut myös työterveyden asemaa työntekijöiden hoidossa. Meidän työpaikalla en suinkaan ollut ainoa, jolla oli oireita ja sairauksia. Mutta mitä teki työterveys, väisti vaikka olisi pitänyt oikeasti tehdä työhyvinvointi kartoitus. Koska työnantaja maksoi työterveyden niin eihän työterveys noussut työnantajaa vastaan, sen kuulin aivan liian monesta suusta. Kenen leipää syöt sen lauluja laulat pitänee paikkansa tässäkin. No, se on nyt ohi.

Mutta tiedän, että sama meno siellä jatkuu..........

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset5.4.2018 9.19
Rentukka, huh, on kyllä vaativaa ollut sinun työ! Onneksi ne ajat on takanapäin, ja nyt voit paremmin keskittyä hyvinvointiisi. Minä olen 30-vuotias, ja siitä huolimatta ei lääkäreitä kiinnosta, vaikka olen joutunut olemaan vähän väliä pois töistä. Työterveyslääkäri ei pysty laittamaan tutkimuksiin, kun ei kuulu sopimukseen.

Mutta päivä kerrallaan!

RentukkaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset5.4.2018 14.57
Elisenda, Olet vielä nuori ihan parhaassa työiässä ja juuri teitä ja kaikkia muitakin pitää työterveyden hoitaa, mutta, kun eeiii kuulu sopimukseen, ne tutkimukset, miten tuttua tuo onkaan.
Työterveydestä saa reseptejä ja pieniä pätkiä sairaslomaa, mutta se ei usein auta, kun pitäisi löytää syy, mistä kaikki johtuu. Siihen ei enää olekkaan varaa.
Ja jos vatsa on ollut kipeä ja oireinen vuosia niin parantuminen vie aikansa, jos se yleensä on mahdollinen. Ja jos lääkäri edes hetken miettisi potilaan kohdalla tämän oirehistoriaa, mutta kun ei niin ei.

Mutta niinkuin kirjoitit, päivä kerrallaan mennään

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset5.4.2018 16.23
Rentukka, sepä se on, työterveyslääkäri voivottelee kun ei voi asialle mitään. No kyllähän minä sen ymmärrän, kun on työnantajan maksama palvelu, niin heidän sopimusta pitää noudattaa.

Kunnan omalääkäri soitti tänään, ja vaadin ylävatsan ultraääneen pääsyä. Lääkäri sanoi ettei siinä mitään löydy, mutta laittoi kuitenkin lähetteen. Samalla laittoi erinäisiä labrakokeita, en tarkkaan tiedä muutako kilpirauhasarvon ainakin halusi ottaa.

Aamulla otin taas somacin, ja tuntuu se kuitenkin sopivan noista PPI-lääkkeistä parhaiten. Ei kurista kurkkua, ei röyhtäilytä ylenmäärin, ja vatsakipu ja paine mahalaukussa on alkanut hellittää. Pahoinvointilääkkeen sain kuitenkin aamulla ottaa, jotenkin somac ja pahoinvointi näyttää kuuluvan yhteen. Samaten syljen määrä vähenee somacin myötä. Mutta hyvällä menestyksellä söin taas yhden kanamunan lounaaksi!

Kävin myös työterveyslääkärillä tänään, kun aamulla oli vielä kipua ja huonoa vointia, enkä pystynyt työmaalle. Hän oli sitä mieltä että oireeni ovat ennemmin mahakatarriin sopivia, kuin refluksiin. Mutta sitä ihmetteli, miksei vatsalaukun tähystyksessä mitään löytynyt. Luulisi että mahakatarri näkyisi siinä, ainakin koepaloissa. Tähystyksen aikaan oireeni oli tosin lievempiä kuin nyt, ja siihen aikaan (tammikuussa) pystyin syömään lihaa ja maitotuotteita.

Nyt näyttää taas siltä, että päivä paistaa risukasaankin!

RentukkaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset5.4.2018 18.35
Elisenda, hyvä kun sait lähetteen, on se kuitenkin hyvä katsoa ja tutkia. Vaikka se onkin lääkäreiden vakiolause, eii siellä mitään ole. Mutta kun on vaivoja niin sekin rauhoittaa hiukan, kun on edes tutkittu, vaikka ei se kipua poistakkaan.
Sinulla ei siis ole löysää sulkijaa, joka minulla on, eikä mitään muutakaan selvää vikaa, mistä moinen voisi johtua? Joku siellä kuitenkin on mikä oireesi aiheuttaa, sen kun tietäisi.
Minä en varmaan kokonaan voi ppi lääkkeestä luopua, mutta jos voisin vaikka taukoja joskus pitää, nyt tosin tuntuu hyvin kaukaiselle jutulle moinen asia.
Parempaa kohti kuitenkin.

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset5.4.2018 19.22
Rentukka, kyllä jotenkin osaa paremmin asennoitua oireisiin, jos on tutkittu ja mitään ei löytyisikään. Ei ole löysää sulkijaakaan, yhtään mitään poikkeavaa ei tähystyksessä löytynyt. Eli nähtävästi kyseessä on jonkun sortin toiminnallinen mahavaiva, ellei nyt tutkimuksista muuta löydy. Katsoin muuten omakannasta vielä tähystyksen tekstit, niin tähystäjä oli kirjoittanut, että suosittelee happosalpaajien lopettamista. No tietysti kun ei mitään vikaa mukamas ole. Mun oma mielipiteeni alkaa nyt olemaan se, että jonkun syyn vuoksi vatsan limakalvo on toisinaan ärtynyt, ja silloin ruuat ja kenties mahahapot saa kipua aikaan, ja miksei pahoinvointiakin. Ja oman lisämausteensa tähän tietysti tuo happosalpaajien sivuoireet.

Otin muutama tunti sitten antepsinin, joka tuntui juuttuvan kurkkuun, ja nyt tuntuu edelleen että se olisi jumissa kurkussa! Kipeää kävi kun nielaisin sitä, mutta onhan se muutenkin aika kookas pilleri. Mutta nyt ei ole mitään kipuja mahalaukussa, ei vaikka painaisi kädellä! Ihan on uudestisyntynyt fiilis :)

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset7.4.2018 7.30
Eilen jätin ottamatta ilta-somacin, ja tänä aamuna ei ole pahoinvointia ollenkaan! Koitan nyt muutana päivän ottaa aamuisin 20mg somacia, ja sitten joka toinen päivä.

MetsänpeikkoRe: Happosalpaajien haittavaikutukset6.8.2018 18.58
Täällä yksi lopettamista yrittävä. Minulle on alkanut ilmestyä nokkosihottumaa, jatkuvaa väsymystä ja vatsavaivoja (turvotusta ym. sulatus vaivaa).

Kiinnostaisi tietää miten teillä yrittäneillä on onnistunut?

oxidRe: Happosalpaajien haittavaikutukset6.8.2018 19.18
Nexiumista sain nokksoihottumaa.

Ei kai happosalpaajan lopettaminen onnistu mitenkään, jos sen tarve on.
Sen tuntee pahenevissa oloissaan.
Ei ehkä saa lopettakaan kaikissa tapauksissa, se voi olla vaarallista.

elisendaRe: Happosalpaajien haittavaikutukset6.8.2018 21.06
Mulla onnistui hyvin ensin vähentäminen, ja myös sen jälkeen lopetus. Mutta mulla ei nähtävästi ollut alunperinkään varsinaista tarvetta happosalpaajille, vaan mun oireeni olivat jotain muuta, vaikka joka lääkäri diagnosoi liikahappoisuuden/refluksin. Nyt tarkan ruokavalion avulla oireet pysyy kutakuinkin kurissa, vaikka syytä oireille ei ole edelleenkään selvinnyt.

Mun näkemyksen mukaan happosalpaajat voi lopettaa, jos on mahakatarri tms parantunut, oireiden syynä ollut stressi (joka on loppunut) tai vaan ?varmuuden varalta? tms määrätty happolääkitys. Mutta jos on oikea refluksitauti, niin happosalpaajien lopettaminen aloittaa kivut ym oireet uudelleen.

SpidermanRe: Happosalpaajien haittavaikutukset7.8.2018 11.29
Minä käytin Esomeprazolia lievään närästykseen parissa jaksossa. Kadun päätöstä vieläkin. Ensin käytin pari viikkoa, minkä jälkeen taukoa kolme viikkoa, ja sitten olin lääkkeellä n. kuukauden ajan.

Jälkimmäisellä kerralla lopetin vähentämällä annosta vähitellen, koska lopettaminen aiheuttaa minulla hirveitä polttoja (eli liikaa vatsahappoa tai jotain). Nyt olen ollut noin 3kk ilman lääkettä ja vieläkin polttelee vatsaa. Välillä on ollut parempia päiviä, mutta viimeinen kuukausi on taas ollut hirveää. Olen kyllä lukenut, että lopettamisen jälkeen voi poltella montaa kuukautta ennen kuin vatsa palautuu. Alku oli aivan järkyttävää, mutta olen yllättynyt että näinkin pitkän ajan jälkeen tulee polttelua, joka on melko voimakasta. Toivon, että tämä menee joskus ohi! Ennen lääkettä minulla ei todellakaan ollut mitään tämmöistä polttoa.

JessiRe: Happosalpaajien haittavaikutukset23.2.2022 12.22
Millaisia haittavaikutuksia esomeprazol 40mg olette saaneet? Itsellä vatsakipuja ja välillä pahoinvointia. Mieliala on apea. Lisäksi iho on täynnä nyppyjä ja epäpuhtauksia, vaikka normaalisti iho voi hyvin. Löytyykö kohtalotovereita? Helpottiko haitat jossain kohtaa tai auttoiko valmisteen vaihtaminen?

PihlisRe: Happosalpaajien haittavaikutukset23.2.2022 18.11
Esomeprazol oli ihan kamala mulle. Alavatsa on kipeä kun puukolla löisi, ruoka ei sula, vatsa kerää ilmaa, väsyttää yms. Itseasiassa lanzo tekee saman. Ja Pariet. Jos jatkaisin käyttöä pidempään alkaisi nivelkivut. Ensin sormissa, sitten edetessään polvissa. En kykene käyttämään yhtään enää noita.

SaxonRe: Happosalpaajien haittavaikutukset15.9.2022 8.49
Itse käytän pantoprazolia ja olen huomannut, että vähänkään paria viikkoa pidempi kuuri alkaa kääntymään itseään vastaan eli alkaa tulemaan mahakipuja, päänsärkyä, huimausta yms. Nyt on tuollainen pidempi jakso alla ja olo on juuri sen mukainen.

Nyt aion tänään hakea apteekista Renniet ja sinnitellä niiden ja Gavisconin yhdistelmälllä aluksi muutaman päivän ja jos on pakko sen jälkeen ottaa happosalpaaja niin sitten se on niin. Yleensä tuolla hiljaa poishivuttamalla olen lopulta päässyt tilanteeseen jossa vajaan viikonkin voi olla ilman, parhaimmillaan on päässyt useiksi viikoiksi. Vaihdoin työtä vuoden alussa, joten hieman mietin kuinka hyvin onnistun tällä kertaa, mutta se selviää vain kokeilemalla.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: