Keskustelu

MinnaSomac ei tehoa19.4.2012 21.07
Mitä pitää tehdä kun lääkärin määräämä Somac ei tehoa? Sain lääkäriltä ohjeen ottaa Gavisconia iltaisin ja Somacia aamuisin. Gaviscon ei kuitenkaan myöskään tehoa, vaan röyhtäisyt valvottavat ja oli pakko ottaa aamuksi tarkoitettu Somac jo yöllä. Joskus olen Somacin lisäksi imeskellyt yhden Rennien, ja näin olen saanut nukuttua. Olen iltapalaksi syönyt banaanin ja juonut lasin AB-piimää. Nyt pitää vaihtaa iltapalaa, koska röyhtäisyt eivät anna nukkua. Mikä olisi hyvä iltapalavaihtoehto?

jetsRe: Somac ei tehoa19.4.2012 21.46
Tiedäthän, että PPI-lääkkeet eivät estä röyhtäyksiä tahi refluksia, eli sitä ylösnousua. Gaviscon tekee vaahtoa tai sen kaltaista sinne tietämille ja teoriassa hieman estää refluksia. Itselläni se ei koskaan toiminut.

Siis onko sinulla polttavaa närästystä, vaikka syöt Somacia? Mikä annos? PPI-lääkkeethän pienentävät mahan happoisuutta ja täten ehkäisevät happaman nesteen nousua ruokatorveen.

Oikea iltapala on olla parisen tuntia syömättä ennen nukkumaanmenoa.

Suosittelen hankkiutumaan ph-mittaukseen ja manometriaan. Ja ehdottomasti soitat tai otat yhteyttä muutoin lääkäriin.

AmaliaRe: Somac ei tehoa19.4.2012 22.51
Nukutko kohotetussa sängyssä? Itsellä se auttanut yölliseen oirehdintaan oleellisesti. Maitoa ehkä kannattaisi kokeilla, ainakin yksi gastro suositteli sitä, jos haluaa nopeasti helpotusta, ja mulla auttanut. Lääkäriin tosiaan kannattaisi hakeutua uudestaan.

HansuRe: Somac ei tehoa20.4.2012 17.58
Jos sitä Somacia pitäis ottaa sekä aamulla että illalla? Mulla oireet helpottu kyllä sillä, mutta eihän me olla samanlaisia...

SitrusRe: Somac ei tehoa20.4.2012 18.33
Ei se Somac kyllä röyhtäilyjä poistakaan. Sitä on turha odottaa. Mun kokemuksen mukaan Somac ja ehkä muutkin happosalpaajat pikemminkin lisää röyhtäilyä ja ruokatorven korinaa kuin vähentää sitä.
Tämä johtuu siitä, että epänormaali happamuus haittaa ruoansulatusta. Kaasuja syntyy tavallista enemmän epätäydellisen ruoansulamisen oheistuotteena. Mutta koska mahan sisältö on vähemmän hapanta, varsinainen närästys vähenee.

refluksikurkkuRe: Somac ei tehoa20.4.2012 20.44
Minkälaisena, miten, paljonko ja mihin aikaan suhteessa vaakatasoon menoon noita syöt?

En tiedä onko sulla mitään erityisiä rajoituksia ruokavaliota koskien mutta käviskö sulle piimän ja banaanin sijaan esim

- ruispaahtoleipä + vähärasvainen juusto
- kypsä (!) päärynä + auringonkukan siemeniä
- desi jotain runsaskuituisia muroja ja vähän vähärasvaista maitoa
(ei jääkaappikylmää)
- pienehkö smoothie (soseutettuna desi huoneen lämmintä maitoa/kauramaitoa ym + desi mustikkaa/mansikkaa/... ja jos haluaa vaikka leseitä tiai kaurahiutaleita mukaan)

Yksi vaihtoehto on syödä aikaisemmin. Itse yritin/yritän aina sitä 3 h vaakatasoon menoa ennen.

Piimä menee huoneenlämpöisenä hitaasti juoden vaikkapa n 20 min aikana. Jos juon sen kylmänä tai parilla hörpyllä, kunnon röyhtäisy tulee taatusti. Banaani on tyypillisesti jakaja - toisille sopii ja sitten toisille se on ailkamoinen närästyksen aiheuttaja. Itselle menee nykyään noin puolikas isosta ja tavallisesti vielä raastan sen, kun se maistuu omass suussa herkummalta sillain :-)

Minkälaisia oireita sulla on yleensä? Tarkoititko ettei Somac vaikuta röyhtäilyihin vai sitä että röyhtäilyt ovat edelleen happamia vaikka otatkin lääkettä? Sen lääkkeen ei pitäisi vaikuttaa paljoakaan varsinaisiin röyhtäilyihin vaan happosalpaajana nimensä mukaisesti salvata happoa pois siitä mahdollisesti ylösnousevasta aineksesta.

ArwenRe: Somac ei tehoa20.4.2012 21.04
Hmmm... Mulla on röyhtäily loppunut lähes tyystin, kun olen nyt syönyt salpaajaa n. 5 viikkoa (Nexium 20 mg). Ei kyllä muitakaan oireita juuri ole, mutta voin nyt muutenkin tosi hyvin. Ehkäpä sekin vaikuttaa oireettomuuteen :)

refluksikurkkuRe: Somac ei tehoa21.4.2012 19.16
Tuohan kuulostaa hyvältä, "Keskimaan kulkija" :-)

HirreliRe: Somac ei tehoa21.4.2012 21.31
Itse olen kokeillut melkein kaikki lääkkeet ja vasta vuosien kärsimisen jälkeen löytyi sopiva: Pariet. Tuntuu olevan aika harvinainen lääkitys mitä täällä olen lueskellut eikä näköjään ole lääkäreidenkään kärkisijoilla. Pitkään mulla riitti 1-2 tablettia viikossa, kunnes tämän vuoden alussa mikään ei enää tehonnut ja leikkauksessa olinkin 17.4.

Itselläni yönärästykseen auttoi syöminen juuri silloin, banaania tai jugurttia, yleensä söin myös juuri ennen nukkumaanmenoa jotain.

ArwenRe: Somac ei tehoa21.4.2012 23.59
Mulla oli kans Pariet viime kesänä käytössä sillo ku oireet oli pahat. Toimi hyvin ja olin kauan ilman lääkkeitä. Nyt käytössä Nexium ja sekin siis toimii, Pariet oli kuitenkin mielestäni parempi. Katsotaan kui käy kun tämän kuurin saan päätökseen :)

MinnaGaviscon23.4.2012 22.08
Nyt olen viikon noudattanut niitä lääkärin uusia ohjeita eli otan Gavisconia illalla ja Somacin aamulla. Nyt olen oppinut myös sen, että ei saa syödä mahaa täyteen, vaan vain sen verran että ei ole nälän tunnetta. Jos maha on täynnä, niin röyhtäsyjä tulee. Iltapalaksi olen nyt syönyt avocadoa, valion marjakeittoa ja ohrarieskaa ja maksamakkaraa, ihan hyvin on mennyt. Röyhtäisyjä tulee, mutta ne eivät ole happamia. Joten kyllä tämä nyt toimii!

AmaliaRe: Somac ei tehoa23.4.2012 22.30
Kiva että löytyi ratkaisu!

refluksikurkkuRe: Somac ei tehoa24.4.2012 10.07
Minna, tosi hienoa, että olet löytänyt jotain korvaavaa.
Ja tietty määrä röyhtäilyä kuuluu myös ihan normaalikuvioihinkin terveilläkin.

Itsellä vähensi (suht normaalimäärissä olevaa) röyhtäilyä myös nesteiden vähentäminen tai kokonaan poisjättäminen aterioilla. Lisäksi vielä syömisen keston venyttäminen (lukemisen avulla), joka ei kyllä aikaisemminkaan mikään lyhyt ollut kun olen aina ollut melkoisen huolellinen pureskelija.

Minkälaisista määristä röyhtäilyjä tunnissa/päivä sulla on muuten kyse?

MinnaRe: Somac ei tehoa26.4.2012 13.23
Röyhtäilyt valvottivat minua öisin. Jouduin nousemaan sängyssä istumaan ja röyhtäisemään. Päivällä röyhtäilyä ei niin paljon esiinny, syömisen jälkeen ja kahvin juonnin jälkeen ehkä eniten. Nyt on tilanne aika hyvä. Saan nukuttua ja osaan syödä tarpeeksi pieniä aterioita. Ja lääkärin ohjeet tepsivät.

RaijaRe: Somac ei tehoa8.3.2023 20.21
Minulla ei aluksi gaviscol somac auttanut. Sain valvoa öisin paljon, kipuja vatsassa ja röyhtäilyä. Olin gastroskopiassa ja siellä sain ensi kertaa tarkat ohjeet galviscolin ottamiseen. Otettava illalla ennen nukkumaanmenoa, jopa hampaidenpesun jälkeen. Se tekee vatsalaukkuun suojaavan kalvon, joka kestää useita tunteja. Gasvisconin jälkeen ei saa syödä eikä juoda mitään yöllä. Aamulla somac tyhjään vatsaan ja puoli tuntia aamupalan jälkeen galviscon. Olen nyt pystynyt sen jälkeen nukkumaan. Tärkeää myös että iltapala tms ainakin 2 tuntia ennen nukkumaan menoa. Lääkityshän ei saa olla kovin pitkäaikainen ja sitä sopivassa kohdassa harvennetaan pikku hiljaa. Siinä en ole vielä- katsotaan miten eteenpäin.

Refluksi-tyyppiRe: Somac ei tehoa9.3.2023 15.39
Täällä kanssa yksi, jolla se ei tehonnut. Minulle aiheutti kovia vatsakipuja ja kramppeja. Luulin sappikohtauksiksi. Nyt Nexium. Se tepsii hyvin.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: