Keskustelu

tirlittanRefluksi ja liikunta27.1.2012 10.12
Hei,
reilun vuoden olen refluksivaivasta kärsinyt ja tätä palstaa silloin tällöin seuraillut. Viime keväänä tähystettiin ja löytyi syyksi löysä sulkija. Siitä lähtien mennyt Zolt 30 mg aamuisin. Lääkärin mielestä pitäisi harventaa vain kolmeen kertaan viikossa, MUTTA pelkään ruokatorven vaurioituvan, sillä harrastan paljon monenlaista liikuntaa ja aina nousee vatsan sisältöä ylöspäin ja jos lääkitys olisi vain joka toinen päivä, niin varmasti olisi hapokasta ainesta ruokatorvessa. Olisko teillä vinkkejä minkälainen liikunta sopisi refluksikolle?

PeteRe: Refluksi ja liikunta27.1.2012 11.35
Kaikki sellainen liikunta, jossa ylös-alas -liikettä ei hirveästi esiinny ja joka on luonteeltaan suhtkoht rauhallista.

Minä kyllä sinuna harrastaisin niin paljon liikuntaa kuin haluaisin, enkä karsisi mitään liikuntalajeja pois. Liikunnasta saat paljon nautintoa ja se helpottaa elämistä ikävän vaivan kanssa. Pelkäämällä ei kannata elää.

Ruuan ylösnousua voit vähentää rajoittamalla syömistä ennen liikuntaa sekä juomalla maltillisesti suorituksen aikana. Gavisconin ottaminen ennen liikuntaa saattaa auttaa myös.

jetsRe: Refluksi ja liikunta27.1.2012 13.10
No, itse olen sitä mieltä, että koko suorituksen ajan kannattaa juoda. Tietenkin suorituksiin lähdetään mahdollisimman tyhjällä vatsalla, mutta itselleni ainakin toimi se, että juon pikkuhörppyjä koko ajan, mikä sitten neutralisoi omalta osaltaan sitä mikä ruokatorveen nousi. Ja samalla tuli tietenkin se peristaltiikka, joka veden/muun juoman mukana vei takaisin mahaan sitä ruokatorveen noussutta ainesta.

Mutta en ole siis alan ammattilainen ja kerron vain omista kokemuksistani ja päätelmistäni.

Itse kävin lenkillä ja kävin läpi EA Active Sportsin 1&2 ja More Workoutsin ohjelmia.

refluksikurkkuRe: Refluksi ja liikunta27.1.2012 13.57
Oletko jo kokeillut tuota systeemiä käytännössä ... eli miten sulla nousee happoja ihan "ei-liikunta" tilanteessa? Voihan olla, että tilanne ei olekaan hirveän huono??

Liikunta on kyllä hankala tässä mielessä - osa on joutunut muuttaan lajejaan rauhallisemmiksi. Itse en tahallisesti vuosia/vuosikymmeniä sellaisia lajeja harrastaisi, jossa selvästi ylösnousua on edelleen syömättömyyden, veden ym ohella, millä yleensä yritetään tuota nousua välttää. Kiusaus tietenkin on suuri, jos harrastuksesta tykkää paljon eikä ylösnousu aiheuta heti paikan päällä mitään suurempaa oiretta.

Monenako päivänä sulla on liikuntaharrastuksia - voisiko niitä keskittää lääkepäiville?

SitrusRe: Refluksi ja liikunta27.1.2012 13.59
Mulla liikunnan ilo on aika lailla kadonnut pahan refluksin myötä.

Kaikenlainen täristys ja pomppiminen (ratsastus, tanssi, juoksu), kumartelu ja vaakatasossa olo (tanssi, voimistelu, pilates, uinti) ja mutkallaolo (pyöräily, melonta) rassaa.
Liikunnan tuoman nautinnon sijasta sitä kyttää oireitaan ja koettaa minimoida ne. Mutta tällaista tämä elämä on, ei auta itku markkinoilla.

Parhaiten sopivat kävely ja hiihto.

M-MRe: Refluksi ja liikunta27.1.2012 17.21
Kävely on tosiaan parasta. Aloitin nyt tammikuussa syviä lihaksia kehittävässä ryhmässä ja niin hyvä kuin se skolioosin yms takia olisikin, menee ihan turhaa aikaa siihen, että aamupala tunkee suuhun, kun pitäisi keskittyä hengittämään rauhallisesti ja jännittämään poikittaisia vatsalihaksia. Mutta sinnillä menee.

kuplaRe: Refluksi ja liikunta28.1.2012 11.35
Mä en voi syödä moneen tuntiin ennen liikuntaa, varsinkaan ennen vesijuoksua. Vettä en pysty juomaan kesken urheilusuoristusta. Yritän juoda riittävästi ennen liikuntatuokion aloittamista. Vesi tulee ikävästi kurkkuun ja sitten keskittyminen on vaikeaa.

tirlitttanRe: Refluksi ja liikunta28.1.2012 19.29
Ensiksikin kiitos vinkeistä ja kokemuksista kaikille!
Tähän mennessä olen myöskin havainnut hiihdon ja kävelyn ainoiksi lajeiksi, joissa ei ruoan ylösnousua niinkään tapahdu. Olen vielä alkuvaiheessa tämän tautini kanssa ja sopeutuminen on ollut vaikeaa. Tuntuu, että kaikki kiva on kielletty (kahvista alkaen). Ruokavaliosta olenkin karsinut kaikki yleisesti haitalliset suht tarkasti. Entinen kahvikissa juo nykyään vain yrtti/rooibosteetä ja suklaat menee meillä muitten suuhun.

Tuosta tähystyksestä, joka tehtiin huhtikuussa 2011 vielä senverran, että tähystävän lääkärin mukaan myös ruokatorvi oli tulehtunut.

Pilateksesta luovuin, koska siinä oltiin niin paljon vaaka-asennossa. Nyt käyn jumpassa, kuntosalilla ja kahvakuulatreeneissä sekä hiihdän ja uin. Kevään tullen mukaan palaavat juoksu ja pyöräily.

Refluksikurkku: harrastaan liikuntaa lähes päivittäin, joten lääkkeenotto vain liikuntapäivinä tarkoittaa lähes joka päivää. Syömättä en jaksa liikkua, mutta yritän vain pienen annoksen ja riittävästi etukäteen.

Kiva olisi päästä tähystykseen uudestaan, sillä "tunnen" ruokatorven kovin usein ja itse epäilen, että se kertoo siitä, että tulehdusta on edelleen. Minulla on korkea kipukynnys, jonka uskon selittävän etten normaalia närästystä koe. Pahimmillaan on ollut kovia ylävatsakipukohtauksia, jotka ovat saattaneet kestää päivän - kaksi kerrallaan. Silloin ei juuri ole nukuttu.

Nyt olen laittanut itselleni haasteeksi pienentää annoskokoja vielä reilusti. Vaihdan ruokalautasen kakkulautaseen :)
Ja lopuksi: olen reilu nelikymppinen normaalipainoinen nainen

VaniljaRe: Refluksi ja liikunta28.1.2012 20.36
Minäkin liikun päivittäin, kävely on ihan parasta liikuntaa, mutta käyn myös jumpassa muutaman kerran viikossa. Jumppa on aika paljon keskivartalon ja syvien lihasten hallintaa, paljon myös aerobista liikettä joka tunnilla, mutta liikunnnan aikana ei ole esiintynyt mitään ongelmaa. Syön kovin kevyesti ja pieniä aterioita kerrallaan. Ennen jumppaa juon yleensä vain smoothien, juon normaalisti vettä tunnin aikana.
Jooga sopii minulle hyvin, myös ylösalaiset asennot, venyttelyt ja hengittely tuntuu hyvältä ja on hyvää lääkettä stressiin. Opettelen edelleen pureskelemaan ruokani hyvin ja syömään hitaasti. Kun on tottunut syömään nopeasti ja nielaisemaan sen vähän liian isoina paloina, on todella haasteellista syödä hitaasti ja rauhallisesti ja pureskella ruoka kunnolla.

tirlittanRe: Refluksi ja liikunta28.1.2012 22.44
Vanilja: mulle on tuo syöminen tosi iso ongelma. Mä oon aina hotkinut ruokani. En pääse tavasta eroon sitten millään. Ja annokset tahtoo olla liian isoja. Mulle pilates on ollut jumpista kaikkein kurjin, koko ajan ruoka nousee ylös ja saa nieleskellä sekä röyhtäilyttää. Siitä luovuin, mutta kotona olis DVD, että vois kokeilla, kun sais tuon ruokailun kuntoon. Taitaa se nyt olla ihan ykkösasia tässä liikuntahommelissakin.

Pyöräily oli mulle viime kesänä uusi aluevaltaus ja matalan ajoasennon myötä sekin oli aikas kurjaa välillä. Olen jo vuosia haaveillut triathlonista (ihan kuntoilumielessä), saakohan sen haaveen unohtaa. Vielä olis tarkoitus uintitekniikka laittaa kuntoon ja sit vois osallistua johonkin tapahtumaan.

Millä konstilla sais ruokailun rauhoitettua?

VaniljaRe: Refluksi ja liikunta29.1.2012 8.34
Tirlittan, ruokailuun on pakko keskittyä ja pitäisi oikeasti vain ajatella sitä syömistä ja yleensäkin siinä hetkessä elämistä, eikä ajatella jo seuraavaa asiaa jne. Usein tulee syödessä luettua tai katsottua televisiota, mutta ehkä pitäisi oikeasti keskittyä vain ja ainoastaan siihen mitä milloinkin tekee. Minä yritän opetela jatkuvasti hetkessä elämistä ja rauhoittumista, mutta se ei todellakaan ole helppoa. Joku mindfullnes-kurssi ehkä olisi tällä hetkellä hyväksi. Olen aina hotkinut ruokani ja syönyt liian nopeasti, pureskeleminen on ollut todella huonoa. Epäilen että se on ollutkin osasyynä näihin oireisiini ja ongelmiini. Nyt olen ruokavalioni saanut aika hyvään kuntoon, siitä olen todella iloinen. Tällä hetkellä oireet ovat vähäisiä, eikä minulla ole jatkuvaa lääkitystä, Rennietä otan välillä jos oireita tuntuu.
Olen luonteeltani sellainen että innostun hetkessä kaikesta uudesta ja liikunnan suhteen varsinkin kokeilen innokkaasti kaikkea. Pelästyin näitä oireita ja ensimmäinen ajatus olikin oireiden viime kevään lopulla alettua, että apua jos tämä rajoittaa liikuntaani. Olin juuri innostunut valtavasti zumbasta, mutta se on niin rajua liikuntaa että olen harrastanut sitä viime aikoina vain satunnaisesti. Lihaskunto on nyt enemmänkin etusijalla. Pyöräily minulta jäi viime kesänä, kun elämä oli hankalien oireiden vuoksi vähän sekaisin, mutta ensi kesänä taas pyöräilen, pidän pitkistä, rauhallisisista pyörälenkeistä enemmän kuin kovasta menosta, vaikka muuten kyllä nautin kovasta liikunnasta. Pilatesta olen myöskin harrastanut, siinä on syvien lihasten jännitys aika kovaakin vällillä. Joogannut olen ihan teinitytöstä lähtien ja se on aina kuulunut elämääni.

refluksikurkkuRe: Refluksi ja liikunta29.1.2012 11.27
Ruokailun rauhoittamiseen on varmaan useitakin keinoja ...
paras ehkä refluksitautiin liittyvät mahdolliset nielemisvaikeudet (itselläni alussa) ;-) Kummasti hidastuttaa ihan luonnostaan :-)

Itse olen aina ollut melkoisen hidas syöjä mutta alun n-vaikeuksien takia siitä tuli (ja väkisin tehtiin!) superhidasta. Alussa ei tullut mieleenkään lähteä syömään porukalla ravintolaan; kotona sen sijaan ok - minä istuin aina 10-15 min kauemmin kuin muut (annoin muiden nousta kun painetta syödä nopeammin kun muut jo lopettaneet ja tuijottavat).

Ruokailuun tarvii kyllä varata aikaa reilusti, mikä saattaa olla joillekin vaikeaa (!!) joissakin tilanteissa. Jokaisen suupalan välillä haarukka/lusikka alas ja kunnon pureskelu auttaa pidentämään. Perinteisesti ajatellaan, että lehden/kirjan lukeminen/(myönteistenkin) asioiden mietiskely/tv katselu lisää nopeata syömistä - sen voi toki kääntää myös toiseen suuntaan! Haaveile haarukallisten välillä - "huuhaile" kuten pikkumuksut, joita tarvii houkutella ottamaan seuraava suullinen pöydän äärressä :-) Lukeminen tai lehden selailu hidastutti itselläni syömistä hirveän hyvin ... Alussa taisi olla jopa haarukallinen/sivu. Vähitellen oppi (super)hitaamman tyylin ja sitä pystyi noudattamaan (ilman apuvälineitäkin).

Tirlittan, minkäkokoisia annoksia sulla on ihan konkreettisesti?

kuplaRe: Refluksi ja liikunta29.1.2012 20.42
Mä en oo jättäny liikkumista väliin, vaikka välillä on tuntunu vähän pahalta. Ehkä oon niin tottunu vaivaan.. Pyöräily täydellä vatsalla ei oo hauskaa :(

Annoskokoja oon pienentänyt merkittävästi ja syön pienillä ruokailuvälineillä esim. puuro/keittoa pikkulusikalla. Ei tuu ainakaan liikaa keralla suuhun..mullakin on taipumus syödä liian nopeasti.

Olen hoikka ja pienikokoinen (vaatteet xs - ja niistäkin osa isoja). Oon miettiny millä ruoilla pidätte painon normaalina, ettet te laihdu.

HansuRe: Refluksi ja liikunta29.1.2012 20.57
vesijuoksu oli pakko jättää kun aina oli polte kurkussa, sauvakävely sopii erinomaisesti. Kuntosaliharjoittelua olen aloittelemassa pitkän tauon jälkeen, saa nähdä, vieläkö siitä oppii tykkäämään :)

Eka tähystyksen jälkeen ( 2008 ) lääkäri kehotti laihduttamaan 10 kg- nyt ne kilot on menneet kun ei kerta kaikkiaan voi syödä enää mitä sattuu - vielä kun oppisi sen kunnollisen pureskelun ja hitaan syönnin :)

kuplaRe: Refluksi ja liikunta29.1.2012 22.54
Kyllä mullekin parhaita lajeja on sauvakävely, mutta harvoin sitä tulee tehtyä. Pitkät lenkit koiran kanssa koiran kanssa tilalla. Liikunnasta tulee vain hyvä olo ja stressikin pysyy hallinassa :) ..ja aivot saa happea!

M-MRe: Refluksi ja liikunta29.1.2012 23.58
Tätä palstaa lukiessa olen huomannut, että reflu koskee kaikkia "kokoryhmiä", niin hoikkia kuin tukevampiakin. Jotenkin joskus aiemmin mielsin sen koskevan pääasiassa vaan tukevampia, koska ohjeet käskevät heti laihduttaa 5-10% painosta pois. Vähän sama fiilis aikoinaan oli korkean kolesterolin kohdalla: ajattelin sen olevan viisikymppisten kaljaa ja makkaraa nautiskelevien miesten juttu - ei alle kolmikymppisten urheilullisten kasvissyöjien...

Itselläni on tullut painoa lisää melkein kymmenisen kiloa kahdessa vuodessa, eli oireiden alkamisen jälkeen. Eli ei puhettakaan laihtumisesta, vaikka yritys muka on kova. Elän silti toivossa, että kun sen 10 kg saisi pois, tai edes 6-7 kg, oireet helpottuvat.

tirlittanRe: Refluksi ja liikunta31.1.2012 0.08
refluksikurkku:
Mun annokset on tyyliin 1 peruna, kolme lihapullaa ja salaattia puoli lautasellista, lisänä leipä ja maito. Nyt olen ennen liikuntaa syönyt vain jogurtin tai viilin ja leivän tai hedelmän. Syön noin puolitoista tuntia ennen liikkumista, enempää väliä ei tahdo onnistua järjestään ja tuntuu myös ettei ole voimia liikkua. Aamulla syön puuron, joskus myös leivän lisäksi tai hedelmän ja töissä kahden tunnin välein jotain. Lounaaksi on usein Lämminkuppi-keitto ja näkkäriä.

Meidän perheessä minä olen aina ensinnä lautaseni tyhjentänyt ja saan toisia odotella. Mikälie kiire muihin hommiin... Tämä lienee opittu tapa kouluajoilta, kun piti syödä äkkiä, että ehtii vielä santsatakin, kun ruoka oli niiiin hyvää ja sit oli vielä kiire välkälle.

Liikkuessa veden litkiminen röyhtäilyttää, mutta haittaako se, kun on päivittäin zolt 30 mg?

kuplaRe: Refluksi ja liikunta31.1.2012 10.14
Sopiiko teille Nutridrink? millainen olo siitä tulee? tuleeko pahanmakuisia röyhtäyksiä?

Ne olis hyviä välipaloja. Sais energivarastot kuntoon ja jaksaisi hiihtää :)

pähkinöitä ostin. Ja kokeilin kauramaito+banaanismoohtieta, (ilman avokadoa) - kyllä sitä pystyi juoda. Banaani vähän nousi ylös.

VaniljaRe: Refluksi ja liikunta31.1.2012 18.00
Kauramaidon kanssa voi kokeilla jotain itselleen sopivaa hedelmää jos banaani ei käy. Minulle sopii esim. mango ja päärynä hyvin, liotan välillä kuivattuja taateleita ja lisään niitä kauramaidon joukkoon, sitten lisään siihen pari ruokaluskallista mantelitahnaa. Kaneli maistuu hyvältä sen kanssa, kanelin voi laittaa jo tehosekoittajaan tai ripotella juoman päälle. Smoothietkin kannattaa juoda pienin kulauksin.
Nykyään teen smoothieta niin että laitan siihen pohjaksi ananas-porkkana-gefilusmehua, joukkoon melkein kokonainen ruukullinen tammenlehväsalaattia ja maca-jauhetta ja tyrnirouhetta. Juoma on tervellinen ja siitä saa ison määrän lehtivihreää, joka virkistää ja piristää mukavasti aamuisin. Noita smoothieita voi tehdä vaikka mistä aineksista, jotka itselle sopii. Minä ostan kaiken mahdollisen luomuna, niin ruoansulatusjärjestelmä ei turhaan kuormitu lisä- eikä torjuta-aineilla.

AmaliaRe: Refluksi ja liikunta13.4.2012 0.23
Nykyään liikkumiseni on varsin kevyttä... uintia, pyöräilyä, patikointia... ja poissuljettuja ovat toisaalta vatsan ponnisteluja vaativat, toisaalta ja niveliä rasittavia lajit. Eniten harmittaa kun en enää nauti liikunnasta samalla lailla kuin aiemmin, sillä olisihan liikunta parhaimmillaan jo ihan stressinpurkukeinona hyvä.

vippe69Re: Refluksi ja liikunta25.9.2012 10.27
Viime viikolla menin jumppaan ja en ollut ottanut sinä päivänä Somacia, meinasi ruveta närästämään tai näräsitin vähän, ja vielä join vettäkin jumpan aikana. Nyt eilen sitten ei närästänytkään jumpalla kun olin ottanut Somacin. Kiertohajroittelu tämä jumppalaji ja venyttely päälle.
Syödä ei parane paljoa ennen jumppaa.
Joskus monta vuotta sitten jumpalla rupesi kerran närästämään niin kovaa että oksetti, kun pääsin kotiin oksensin, ikävä kokemus sekin.

refluksitautinenRe: Refluksi ja liikunta26.9.2012 16.13
Minulla refluksitauti ollut jo kaksikymmentä vuotta, ja saan myös hengenahdistuskohtauksia välillä.
Kesällä söin mansikoita tuoreena ison annoksen ja lähdin lenkille, menin rappuria alas kun ykskaks en voinut vetää ilmaa keuhkoihin, tuntui, että tukehdun.
Siis, niin vähästä voi joskus tulla epämiellyttävä kohtaus, kun alas rappuja menee ja hapokkaita mansikoita vatsassa.
Joka päivä kyllä huomaa tämän sairauden.

TepsuRe: Refluksi ja liikunta21.1.2013 21.28
Tämä puoli nyt vähän masentaa. Vaikka olisi muuten hyvä päivä, niin jos vähänkin teen jotain venyttelyliikkeitä yläkropalla, niin eiköhän ala oireet. Suunnittelin että olisin huomenna mennyt selkäpilatekseen, ensimmäisen kerran kaatumiseni jälkeen (joka oli ennen refluksin puhkeamista), mutta nyt en tiedäkään sitten uskallanko. Eikö tässä oikeasti voi mitään muuta liikuntaa harrastaa kuin kävelyä :'/ Miten tuo selkäkään ikinä tällä menolla palautuu normaaliksi.

TepsuRe: Refluksi ja liikunta21.1.2013 21.36
No, nyt kun luin tätä ketjua uudestaan niin ehkä tässä vielä joskus on toivoa... Kuntosalikorttihan minulla on, ja ainakin joitain liikkeitä siellä varmaan voi tehdä. Kävelysauvatkin on, eli täytyy kokeilla sitäkin taas jossain vaiheessa. Tällä hetkellä kyllä tuntuu siltä, että kaikki missä heilutellaan yläkroppaa yhtään enemmän, ei ole hyvä, eli siinä mielessä ei sauvakävelykään. Kun kerran peruna-porkkanamuusin muusaamisestakin tuli paha kohtaus niin entäs sitten sauvomisesta...

SitrusRe: Refluksi ja liikunta22.1.2013 14.03
Tepsu, haluan rohkaista sua.

Mulla on erittäin paha refluksi. Luulin jossain vaiheessa, etten voi enää ikinä harrastaa muuta liikuntaa kuin kävelyä ja hiihtoa, jotka kylläkin sopii parhaiten. Uinti rupesi puristamaan sietämättömästi n. 300 metrin jälkeen, juoksua ei voinut harkitakaan ja kaikenlainen voimistelu tuotti tuskaa. Ratsastusta ja tanssia ei viittinyt edes ajatella.

No, nykyään teen lähes kaikenlaisia voimisteluliikkeitä, voin uida ilman ongelmia ainakin kilsan sekä juosta. Tosin kunto on aika huono, mutta paranemaan päin. Tarinan opetus on se, että vaikeakin refluksi helpottuu välillä. Mitään selitystä näille kausivaihteluille ei välttämättä keksi. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Varmaa on ainakin se, että kaikenlainen stressi olisi hyvä hoitaa pois.

OlaviRe: Refluksi ja liikunta23.1.2013 19.48
Haluaisin kysyä tuosta liikunnan yhteydestä vielä lisää.
Olen 30v mies, jo lapsena myös astmaatikoksi (kaikki, pöly, allergiat, rasitus) diagnosoitu tapaus. Astma tosin jo aikuisiällä on kadonnut terveiden elämäntapojen (?) myötä, melkeinpä kokonaan..Kunnes tuli pari vuotta sitten nämä vatsankupruilut, ilmavaivat,röyhtäilyt, väsymyskohtaukset ja ilmakuplat taimitälie rinnan alla..
Liikunta on varsinkin aikuisiällä ollut iso iso osa niitä kivempia juttuja elämässä joiden avulla jaksaa vaikka mitä. Viime aikoina kuitenkin on taas harmittanut vietävästi kun lenkkeilyn on taas saanut jättää suosiolla pois (n.joka kuudes kerta kun ei alkanut henkeä ahdistaa - tuntui aina kauhea paine rinnan alassa, ettei saanut vedettyä tarpeeksi happea tai hengitetyksi tarpeeksi syvään..kuin jotain olisi hengityksen tiellä ollut vaikka fyysinen kunto pitäisi olla kohdillaan)
vegeruokavaliokaan (jo 15v) ei tunnu tekevän mitään.
Myös ilta/yötukkoisuus kulkee osana näitä huonoja kausia, niin että samat oireet kuin ylhäällä kuvatussa ja nukkumisesta tulee katkonaista ja jopa stressaavaa.
Viime kerroilla myös kiipeilyssä,mitä harrastan paljon, on esiintynyt samoja hengästymisiä, tuntuu että ei vaan jaksa ja välillä melko jäytävää polttelua, pistelyä, paineen tuntua rintakehän keskellä - rintalastan alla, ainakin tunne ilmenee pystysuuntaisena). Monesti tosin kun vaan lopetan heilumisen myös ahdistus ja polte/paine helpottaa - onko kellään samoja tuntemuksia ollut tästä?
Varsin fyysisenä ihmisenä ja urheilijana, nämä liikuntaa rajoittavat oireet tuntuvat todella raskailta ja turhauttavilta - lääkärissä tekisi mieli sanoa, että tuntuu kuin sydämestä ihan ottaisi mutta samalla fiilis on, että puhelen ihan höpöjä. (Minulle on jopa tehty refluksin alkuaikoina oireita tutkittaessa ja poissuljettaessa pari vuotta sitten sydämen ultra, filmit yms ilman löydöksiä, muuta kuin "että pärjäile" :) Myös vatsalaukun ja keuhkoputken tähystykset eivät osoittaneet mitään.
Pahinta on kun epäuskoiselle kaverille/tyttöystävälle pitää treeneissä tai missä vaan käyskennellessä, kun oireet iskee, sanoa ettei vaan jaksa. Puheet vatsahapoista varmaan kuulostaa aika hupsuilta tuossa vaihteessa aina. Omakin usko aina järkkyy kun työpöydältä lounaalle lähtiessä pelkkä kävely usein saattaa laukaista koko ketjun. Siinä sitten vedellään astmapiippua / odotellaan että kaippa tämä vain sitä refluksia on ja ohi menee.. fiilis on aina kuin eläkeläisellä :)

Toivoisin kovasti kaltaisiani kokemuksia tai ihmisiä joilla vastaava tilanne.

pahoittelen pitkää ja varmaan sekavaa sepustusta

HelyRe: Refluksi ja liikunta23.1.2013 22.02
Hei.

Olen 30 vuotias nainen ja kirjoitan ensimmäistä kertaa tälle palstalle. Painin 3 vuotta ihan ihmellisen hengenahdistuksen kanssa. Siis oikeasti järkyttävän ahdistuksen. Liitin sen aina ruuan jälkeiseen pariin tuntiin, mutta kukaan ei tiennyt mistä se johtuu. Sain jopa paniikkikohtauksia, niin ahtaalla yksin pyörin vaivan kanssa. Tutkittiin astmat ja muut eikä löydetty mitään, kunnes itse löysin netistä kaltaiseni ihmisen, joka kuvasi oloaan "kuin kala kuivalla maalla" ja kirjoitti sairastavansa pahaa refluksia ilman klassista polttelua. Tajusin, että tuohan minulla on! Menin taas lääkäriin ja vaadin itselleni kokeilupätkää jotain haponsalpaajaa ja sain selkeästi apua. hengenahdistus ainakin väheni...muistaakseni. Mutta oirehdinta on todella aaltomaista. Nihkeimpinä aikoina sydän poukkoilee ruuan jälkeen omia ratojaan ja ahdistaa lähes koko ajan. Oireita on selkeästi vähemään, kun syön säännöllisesti Omepraziol 20mg. En ole oireeton, mutta oloa voi sanoa siedettäväksi. Kärsin tästä kuitenkin kokoajan. En enää muista aikaa ennen. Kohtalotoverini on isäni. Hänellä on aivan vastaava, mutta hän on ollut hiljainen kärsijä. Olen saanut nyhtämällä nyhtää häneltä vertaistukea. Ainakaan banaania ei voi kuulemma syödä :) ja että hänellä raju liikunta kuulemma auttaa. Muistan, että isäni on yskinyt aina!

No mitä liikuntaan tulee, se on minulle parasta. Refluksin alkuaikoina kyllä pelkäsin liikunnan aikana tulleita muljahduksia, mutta nyt kun tätä on ollut jo pitkään, osaan liittää ne happoihin. Huonoimpina hetkinä liikunta ei ole parasta, mutta jotenkin liikunta pitää aineenvaihdunnan varmaankin ripeämpänä, joten ruoka kulkeutuu eteenpäin ja olo on parempi. Jos olen pitänyt liikunnasta (sählystä) taukoa, aloittaminen on todella hankalaa. Ahdistaa ihan kunnolla!!! Sitä ei voi kukaan ymmärtää, miltä se röyhtäily ja hapen haukkominen tuntuu. Jalatkin ihan vetelöityvät. Avaava lääke on varalta henkisenä tukena laukussa, mutta vielä en ole joutunut siihen turvautumaan. Jotenkin se henki aina lähtee siitä sitten kulkemaan. Alku on aina tosi vaikeaa.

Kiitos teille kaikille, jotka olette jakaneet tarinoitanne täällä. Vertaistuella on ihan uskomaton vaikutus pahimpina kausina ainakin minulle...

TepsuRe: Refluksi ja liikunta29.1.2013 21.49
Kiitos tsemppauksesta Sitrus! Vointini on (ainakin tällä haavaa) kohenemaan päin, ja toivottavasti osteopaatin käsittelyssä kohenee edelleen. Eiköhän se tästä pikkuhiljaa, pikkuhiljaa... Täytyy vain olla kärsivällinen eikä luovuttaa.

röyhtäilijäRe: Refluksi ja liikunta4.2.2013 0.40
Minulle sopii reipas kävely, hiihto, jooga lentopallo ym. joissa ei ole kumartelua. muutoin on vatsasta tavarat suussa.

Mulla on samantapaista kuin Olavilla. pölyallergiat ja astma mutta ne puhkesivat vasta aikuisena. Ja oireilen edelleen herkästi ja toisinaan liikunnassa joutuu haukkomaan "väkisin" happea.

Olen kärsinyt myös Helyn tavoin kummallisesta hengenahdistuksesta jo kohta 5 vuotta. Vaikka olen vasta 32 vee. mutta eihän se reflu näköjään ikää katso! Siihen liittyy tuo röyhtäily samanaikasesti. silloin tutkimuksissa selvisi refluksitauti ja mahaportti erittäin löysä. Keuhkoista, sydämestä ym. ei löytynyt vikaa, joten ahdistus johtuu tuosta reflusta.

pari vuotta tästä astma tutkittiin. lievä astma, allergioita, tuoksuyliherkkyyttä ym. on tällä hetkellä jotka oirehtivat lähes päivittäin lääkkeistä huolimatta. Saan pakkasten aikaan oireita kuivasta sisäilmastakin. Ei kiva!

Tosiaan vertaustuella on aivan uskomaton voima :)

RuntulaRe: Refluksi ja liikunta24.4.2013 12.14
Kävin eilen ratsastamassa moneen viikkoon. Otin kaksi gavisconea ennen tuntia ja tunnin jälkeen join vettä pikkuhiljaa pullosta samalla kuin ajelin kotiin. Ainakaan vielä ei kurkkukipu ole mennyt pahemmaksi. Edelleen on sellainen karhea.

Suurin ongelma tuntuu olevan nyt tämä, että ruokailusta urheilusuoritukseen pitää kestää 2h, ja 2-3h ruokailusta ennenkuin menee nukkumaan. Siihen päälle vielä koira, joka tarvitsee illassa 2 lenkkiä... Loppuu tunnit iltapäivästä/illasta! Eilinenkin meni näin:

16.15 kotiin ja koiran kanssa lenkille.
17.00 ruoka
19.00 hevosen selkään
20.30 koiran kanssa lenkille
21.00 Iltapala
23.00 nukkumaan

Tällainen rytmi edellyyttä sitä, että koira saa naurettavan pienet lenkit vain =(. Ruoka on pakko olla lämmittämistä vailla valmis, että sen saa syötyä viiteen mennessä. Päiväunet saa unohtaa, ellei suorita niitä istualteen =). Iltapala on aina jotain kevyttä, koska ennen 24.00 pakko päästä nukkumaan, että jaksaa aamulla töihin.

Sitten kun on ylitöitä, eikä syömään ehdi kuin vasta kuudelta/seitsemältä niin pieleen menee. =(

SitrusRe: Refluksi ja liikunta24.4.2013 12.42
Onko sulla oma hepo? Miten ratsastus ja refluksi sopii yksiin?

Mäkin olen ratsastanut, se on ihanaa.

RuntulaRe: Refluksi ja liikunta25.4.2013 9.59
Ei ole omaa hevosta, mutta sellainen on ollut suunnitelmissa ostaa 5 vuoden sisällä. Nyt en sitten tiedäkään jos maha ei kestä ravistelua ja lonkan limapussi tulehtuu jos käy vähänkään useammin =(

TepsuRe: Refluksi ja liikunta18.6.2013 21.51
Ostin tuossa joku aika sitten itselleni pitkästä aikaa pyörän, sellaisen jossa on aika matala ajoasento. Tiesin että se voi olla riski, mutta ostin kuitenkin, koska se tuntui kokeilemistani pyöristä ehdottomasti parhaalta. En ole pyöräillyt vuosiin ja halusin elvyttää tuota liikuntamuotoa, kun asun nyt paikassa jossa on hyvät pyöräilymahdollisuudet. Nyt vähän pelottaa että tuliko sittenkin tehtyä virheliike, kun ensinnäkin hartiat jumittavat aikamoisen pahasti ja toisekseen sydän muljuilee ylämäissä (ei kyllä välttämättä liity ajoasentoon mitenkään, vaan minulla rasitukseen ylipäätään, varsinkin jos syönnistä ei ole tarpeeksi kauan).

Kyllähän minä tiesin, että pyöräily ylipäätään plus matala ajoasento erityisesti voi aiheuttaa refluksioireita (joista minulla määräävin on sydämen muljuaminen, varsinkin tosiaan rasituksessa). No, ainakin sen verran voin vielä tehdä että a) säädän ohjaustankoa vielä lisää pystympään (kovin paljon ei enää voi) b) vältän liian kovia rasituksia eli pysyttelen mahdollisimman tasaisessa maastossa c) en pyöräile kovin pian sen jälkeen kun olen syönyt jotain.

Pitäisi uskoa, että maltti on valttia eli rauhallisesti on otettava. Kuntosalilla onneksi on enimmäkseen mennyt hyvin, ja joskus jos on tullut jostain liikkeestä paha olo niin sitten olen lopettanut sen. Monesti nekin olot varmasti liittyvät edeltäviin syömisiin. Mutta taiteilepa siinä sitten että syönnistä on tarpeeksi kauan mutta ei kuitenkaan niin kauan että jaksaa liikkua...

VaniljaRe: Refluksi ja liikunta25.6.2013 9.33
Minä pyöräilen aika paljon ja olen huomannut myös että se ei tee oikein hyvää niskalle, eikä yläselälle. Saan helposti niskani kipeäksi, varsinkin kun olen pyöräillyt pidemmän matkan. Ostin pyörän viime kesänä ja vasta tänä kesänä löysin paremman ajoasennon, kun pyörään vaihdettiin satula. Siinä oli alunperin sellainen kapea ja kova satula, mutta vaihdoin sen vanhemmanmalliseen leveään ja pehmeämpään, jolloin asento muuttui paremmaksi. Ohjaustankoa oli jos säädelty ja nostettu ylöspäin viime kesänä, mutta ajoasento ei ollut siltikään oikein hyvä. Nyt satulan vaihdon jälkeen asento tuntuu hyvältä ja nautin pyöräilystä. Refluksioireita pyöräily ei minulle nyt onneksi aiheuta.

KardeMumRe: Refluksi ja liikunta31.7.2013 23.10
Hei sinä nimimerkillä Olavi, vieläkö seuraat palstaa/kirjoittelet?

Kun luin kirjoituksesi tässä ketjussa, sain vahvistuksen sille, etten ole aivan seinähullu omien oireideni kanssa. Oletko saanut apua tuohon hengenahdistus -asiaan?

Pientä taustaa: olen nyt kolmisen vuotta opetellut juoksemista ja lisäksi pitkän tauon jälkeen liikkunut aktiivisesti 2-4 krt/viikko. Ensimmäinen kevät/kesä meni harakoille kun penikkatauti vaivasi niin pahasti, että jätin leikin heti kesken. Viime kesänä jalat kiusasivat edelleen ja heinäkuusta läpi talven kävin hierojalla. Nyt olisivat jalat kunnossa, mutta jo viime syksynä aloin ihmettelemään kuinka juostessa/hölkätessä alkaa jossain vaiheessa ahdistamaan ja tuntuu ettei saa vedettyä kunnolla happea. Kun työterveydessä asiaa esitin, niin epäiltiin, että kyseessä on astma. Astma myös tutkimusten edetessä varmistui, typpioksidi lukemat olivat reilusti yli normaaliarvojen. Olin iloinen kun sain diagnoosin ja odotin lääkkeen auttavan ahdistukseen. Toisin kävi. Keväällä juttelin töissä kollegan kanssa, joka myös harrastaa juoksua. Hän oli ensimmäinen, joka epäili, että minulla voisi olla refluksitauti. Keväällä alkoivat röyhtäilyt, painontunne rintalastan alla voimistui, samoin polttelu. Aamulla on suussa hapan maku, sängynpäädyn nosto ei auta. Tuntuu, että pahiten närästää kun maha on tyhjä. Ja sitten tämä ongelma liikkuessa. Kun lähden kilometrin lämmittelyn jälkeen juoksemaan, niin ei tarvitse ekalla juoksupätkällä mennä kuin vähän päälle kilometri kun sykkeet ovat 160-175 (ikää 32 v, max syke siten 188). Kun sitten kävelen hetken, saan sykkeen alemmas n. 130 ja lähden uudestaan juoksemaan, ei tarvitse juosta kuin puoli kilometriä ja sykkeet ovat taas taivaissa, ahdistaa, tuntuu ettei saa vedettyä keuhkoja täyteen ilmaa, kuin jotain olisi tiellä, rintalastan alla tuntuu painetta, keuhkoja polttelee, röyhtäyttää, joskus tulee mahan sisätöä suuhun asti. Ja taas on pakko kävellä.

Tällä hetkellä syön toista viikkoa Gastrostadia, on poistanut suurimman polttelun rintalastan alta, mutta liikkuessa oireet ovat entisellään ja nytkin kuplii. Kun lääkärille yritin selittää oireitani, hän ei selvästikään ymmärtänyt mitä tarkoitin, katsoi vain vähän vinosti. Tuli sellainen olo, ettei minua kyllä uskottu, melkein aloin epäillä itsekin. Tällä liikumismäärällä ei voi olla kyse enää siitä, että "aloittelijalla nousee sykkeet nopeasti kun ei ole kroppa tottunut". Alunperin hän puhui, että verikokeiden/helikotutkimuksen jälkeen tähystetään, mutta nyt sitten pitäisikin kuukausi popsia tätä Gastrostadia ja sitten vasta katsottaisiin tilannetta uudestaan. Olen nyt kokeillut 2 lääkettä ennen tätä, eikä kumpikaan ole kesää tehnyt.

Minulle on kertynyt muitakin kroonisia sairauksia, joten liikkuminen olisi vain ja ainoastaan suotavaa. Juokseminen olisi minulle mieluisa laji, joten en kovin äkkiä siitä ole halukas luopumaan. Toisaalta olen oireita saanut myös kuntosalilla, vesijuoksussa, sauvakävellessä...Edellä mainittujen kroonisten (mm. diabetes) johdosta ruokailujen, töiden ja liikkumisen yhteensovitus niin, että ruokailusta olisi monta tuntia liikkeelle lähtöön, on vähintäänkin haastavaa. Olen välillä ollut kolmekin tuntia syömättä ennen lenkille lähtöä, mutta ei siitäkään ole apua ollut. Olen vähentänyt reilusti kahvin juontia, rasvaista ruokaa syön erittäin vähän jne.

Syö naista kun lenkillä ollessa muut ulkoilijat painelevat kevyesti ohitseni ja minä taas kävelen/puuskutan/haukon henkeä. Oireet helpottavat heti kun vauhdin hiljentää kävelyksi.

Jos joku rohkea jaksoi lukea loppuun asti, niin kiitos kaunis! Josko löytyy ketään vastaavista oireista kärsivää (Olavi?) niin olisin kiinnostunut kuulemaan, löytyykö tähän mitään helpotusta/miten itse oireita helpotatte.

TepsuRe: Refluksi ja liikunta8.8.2013 21.55
Kävin kesätauon jälkeen kuntosalilla, ja nyt muljuttelee sitten niin perhanasti. Siitä huolimatta, että otin etukäteen Gavisconin. Ottaa päähän, mutta minkäs teet, liikkumista en aio lopettaa. Muuten en saa tuota painoakaan alaspäin, minkä uskon vaikuttavan minun kohdallani refluksiinkin.

TepsuRe: Refluksi ja liikunta9.8.2013 0.28
Todella paha kohtaushan siitä sitten kehkeytyi, ehkä koska olin niin "tyhmä" että piti vähän syödäkin kiljuvaan nälkäänsä liikunnan päälle. Huokaus. Tupla-annos Gavisconia rauhoitti tilannetta pikkuhiljaa.

Kyllä tässä vähän herää kysymys että missä määrin liikunnan harrastaminen edes on hyväksi tällaisessa kunnossa, tuota KardeMumin tilannettakin ajatellen. Voiko se olla hyväksi, että rasituksesta on tuollaiset seuraukset? Onko se terveellistä, tai ainakin terveellisempää kuin rasittumatta oleminen? Pahassa olotilassa ei todellakaan tunnu siltä, kun koko rintaa korventaa ja sydän muljuaa ja sinne tänne sattuu ja nenäontelot menevät tukkoon ja nieluun kertyy limaa ja olo on kaikin puolin huono ja toimintakyvytön. Kunpa joku lääkäri osaisi sanoa tähän jotain asiantuntevaa ja viisasta, ettei tässä kohta ala hiipiä liikunnan pelko.

TepsuRe: Refluksi ja liikunta9.8.2013 10.20
Sitäkin mietin, voiko olla niin että - varsinkin totuttua voimallisempi -fyysinen ponnistelu voi jotenkin ns. hapottaa koko kehon? :D Ts. kyse ei olisi pelkästään siitä että ylösnousua tapahtuu tavallista enemmän, vaan että se mikä nousee on myös tavallista ärhäkämpää. En sinänsä ihmettelisi yhtään, koska olo oli kyllä sen mukainen. Kai sitä on jotenkin liian hapokas ja kirpeä koko ihminen, ja ihan loogiselta tuntuisi että rutkasti ponnisteltua vielä tavallista enemmän...

TepsuRe: Refluksi ja liikunta9.8.2013 10.31
Ja vielä neljäs putkeen... Luin taas kerran tämän koko ketjun, ja huomasin että Hely tuolla huomauttaa että varsinkin tauon jälkeen oireet tulevat pahoina. Siitäpä lie siis kyse minullakin. Hyvä opetus siitä, että noin pitkää taukoa ei kannata pitää, tai jos joutuu pitämään, niin sitten pitää ainakin aloittaa hyvin varovaisesti. Elän toivossa että kunhan pääsen tästä taas vauhtiin, oireetkin lievittyvät.

SaturnusRe: Refluksi ja liikunta9.8.2013 13.01
Olipa ajankohtainen muistutus Tepsu. Itse oon aloittamassa salilla käynnin ensi viikolla. Täytyy muistaa aloittaa varovasti. Onkohan ne sitten vatsalihasliikkeet, jotka on pahimpia refluksin kannalta vai koko höskä?

Mulla on ollut yleensä kuukausikortti, mutta nyt meinasin ottaa pelkän 10 kerran kortin, kun sellainenkin on tuolla mun salilla mahdollista - tosin kalliimpaa. Mutta ehkä on hyvä treenata vain se kaksi kertaa viikossa tämän vaivan kanssa. Ennen saatoin käydä salilla 4-5 kertaa viikossa, se lienee nyt taaksejäänyttä aikaa.

TepsuRe: Refluksi ja liikunta9.8.2013 15.58
Varmasti näin kannattaa tehdä, Saturnus. Minä tein ehkä tavallista voimallisemman vatsalihastreenin, samoin ähisin ihan kunnolla käsien ja jalkojenkin kanssa, en kuitenkaan lihasmielessä liian rankasti mielestäni. Treenatessa ei tuntunut mitään, vaan oireet iskivät vasta jälkeenpäin. Siksikin niin inhottavan petollista.

Itsekin mietin, että jos kävisi salilla kerran viikossa ja venyttelyssä kerran viikossa ja sitten kerran viikossa kävelisi/sauvakävelisi, niin josko se olisi hyvä ja tarpeeksi rauhallinen kombo. Täytyy katsoa.

VaniljaRe: Refluksi ja liikunta9.8.2013 17.24
Kun omat oireeni olivat pahat joskus puolisentoista vuotta sitten, varoin kovaa liikuntaa, samaten en uskaltanut käydä salilla. Nyt olen kokeillut muutamia kertoja kahvakuulaa, eikä siitä tullut mitään ongelmia, joten aion jatkaa sitä. Salilla käyntiäkin harkitsen tämän syksyn aikana. Kävely on minulle ollut aina tosi hyvää liikuntaa, myös silloin kun oireet olivat pahimillaan, jostain syystä kaikki oireeni hävisivät kävelylenkin ajaksi. En osaa sanoa mistä se johtui.

QuarterturnRe: Refluksi ja liikunta9.8.2013 22.23
Itselläni tosiaan +15 vuoden salitausta kisasuunnitelmilla varustettuna, joka tyssähti sitten tänä keväänä refluksioireisiin.

Nyt kävin 3 kk:n totaalitauon jälkeen kokeilemassa salilla. Edelleen huomaa "paineen" röyhtäilyjen kautta, mutta itse huomasin näillä olevan paljon helmompi kuin edellisellä kerralla;

- ei vettä treenin aikana
- ruokailusta + 3 h + ja gaviscon päälle
- ei raskaita punnerruksia ainakaan pään yläpuolelle (pystypunnerrukset)
- ei kumarassa tehtäviä liikkeitä / raskaita vetoja (esim. maastavedot)

Suhteellisen kohtuullinen olo.

TepsuRe: Refluksi ja liikunta10.8.2013 19.11
Olen itse asiassa nyt tajunnut tiettyjä asioita, varsinkin tuon KardeMumin kirjoituksen ansiosta. Kummallista miten jotkut asiat menevät hitaasti jakeluun.

Veikkaan, että olen kärsinyt refluksista jo hyvin kauan, yli kymmenen vuotta. Nimittäin lähes kaikki yhtään kävelyä vaativampi liikunta on ollut minulle kohtuuttoman raskasta ja lähestulkoon mahdotonta jo pitkään. Muistan kerrankin, kun menin todella pahaan kuntoon matonpesusta, hyvä etten pelännyt sydänkohtauksen olevan iskemässä. Se oli todella pelottavaa ja ajattelin, ja hyvin pitkään sen jälkeen ja vielä viime aikoihin asti, että tämä kaikki liittyy jotenkin korkeaan verenpaineeseeni, vaikka se onkin lääkityksellä pysynyt kurissa. Olen ajatellut, että minulla on sydämessä kuitenkin jotain vikaa, vaikka siinä ei ole mitään vikaa havaittukaan. Siitäkin on jo kauan kun minulle tehtiin Holter-tutkimus - nyt mietin että olikohan silloinkin kyse nimenomaan refluksin aiheuttamista sydänoireista. Ehkä minulla tosiaankaan ei siis olekaan ollut missään vaiheessa sydämessä mitään ihmeempää vikaa, eikä lähtökohtaisesti kunnossakaan, vaan suunnattomasti häpeää, masennusta ja ihmetystä aiheuttanut fyysinen kyvyttömyys onkin kaikki nämä vuodet johtunut refluksista?!

Olen nimenomaan potenut asiasta häpeää ja ihmetystä. Että miten kuntoni voi olla NÄIN huono, kun suorituskyky ei riitä mihinkään ja kaikki puristaa rintaa: pyöräily, uinti, tanssi, juoksemisesta en ole edes haaveillut... Ja kaikessa muussakin fyysisessä ponnistelussa tämä totta kai näkyy, kuten siivoamisessa, kantamisessa, jne, jne. Ja sitten kaikkea sellaista alkaa vältellä ja pelätä, ja se hankaloittaa elämää ja murentaa itsetuntoa.

Silmäni ovat avautuneet vasta nyt ihan ratkaisevasti. Jotenkin tämä on aika järkyttävää. Mutta positiivista on se, että tämä luo toivoa: minulla on ehkä mahdollisuuksia saada tätä välttelyn vuoksi oikeastikin huonoksi vuosien mittaan muodostunutta kuntoani kohennettua, nyt kun a) en syyllistä siitä itseäni enkä pelkää turhia, vaan tiedän mistä suorituskyvyn puute johtuu b) tiedän mitä voin tehdä ja mitä en, ts. osaan olla tarpeeksi varovainen ja maltillinen (jos osaan).

Kuntoni siis on oikeastikin huono, totta kai, koska en ole pystynyt juuri mitään harrastamaan ja olen parhaani mukaan vältellyt ja säikkynyt oireita aiheuttaneita liikkumisen muotoja. Mutta kuitenkaan ei olekaan kyse siitä, että olisin jotenkin "pohjimmiltani" rapakuntoinen tai että olisin kuolemaisillani tai kuolisin yhtään rankempaan ponnistukseen. Tämä on uskomaton oivallus!

Vielä kun tosiaan nyt vain osaisi ja pystyisi jatkamaan tästä eteenpäin siten, että saisi kuntoa kohennettua. Se olisi kokonaisterveydelle aivan äärimmäisen tärkeää, varsinkin kun istun työni vuoksi paljon. Samoin painonhallinta helpottuisi, mikä sekin vaikuttaa totta kai terveyteen ja minun kohdallani ehkä tosiaan myös refluksiin. Parhaassa tapauksessa - toivon - sekä painoa pudottamalla että kuntoa varovasti kohentamalla voisin saada oireita kuriin.

Ei muuta kuin sormet ristiin!

Kiitos teille kaikille tästä oivalluksesta! (Vaikka kanssakärsijöitä olettekin, mikä ei sikäli tietenkään ole teille kivaa.)

OlaviRe: Refluksi ja liikunta5.10.2013 16.44
Hei KardeMum (ja muut)

Vähän ollut taukoa tän palstan seurailussa mutta huonon olon koittaessa, kummasti veri vetää tänne lukemaan ("toivottavasti") vastaavista kokemuksista :) Nyt tänään iski sellainen Haades päälle, että tuntui ihmeeltä kun kotiin asti selvisi. Tuntui jo hyvissä ajoin, että nyt mennään puolivaloilla ja kun viimein älysin luovuttaa treenin niin kotimatka olisin melkoista huohotusta ja ihmettelyä. (Jos ei harmittaisi niin varmaan huvittaisi miten tää kaikki aina iskeekin niin ällikällä kun oireet tulee)
Lueskelin uudelleen viimeksi kirjoittamaani ja muutamia vastauksia siihen. Samaistun vahvasti Helyn / KardeMumin kirjoittamaan kun ollaan samaa ikäpolveakin. Fiilikset ja oireet ovat jokseenkin samat.
Kaikkinainen mystisyys oireissa ja niistä seuraavissa tunnetiloissa on ennallaan. En täysin rekisteröi vieläkään mistä homma johtuu, voi tehdä korkeintaan hyviä arvauksia. Kirjoitit KardeMum juuri tuosta häpeästä/turhautumisesta, että kuinka oma kunto voikaan olla niin huono. Olen itse tässä aika armoton ja harmittelen sitä liian usein - kuntopohjan kun pitäisi olla hyvä ja ikääkin vasta 31v mittarissa. Kasvikset maistuu, alkoholi ja tupakka ei. Silti sykkeet huitelee ja hyppii välillä missälie ja valtaosa oireista tuntuu ikävästi juuri treenin yhteydessä mistä aina mielessään ehtii muodostaa jos minkälaisia uhkakuvia. Sillä sitähän se on jos itse ei ymmärrä miksi nyt voin huonosti ENKÄ SUORIUDU SAMASTA KUIN MUUT. Kova paikka kun lääkäri on todennut perusterveeksi eikä voi kuin arvailla refluksin suhteen.
Itsellä päälaji on kiipeily ja tykkään ulkoilla/samoilla metsissä. On erinomaisen ikävää kun keskellä ei mitään iskee olo, että "öö kaikki ei nyt ole ok". Jalat ei tunnu omilta, et ole varma puristaako vai polttaako rinnassa ja olo tuntuu pikkuhiljaa vatsassa asti. Voimat hupenee ja hengitys muuttuu haukkovaksi. Tekisi melkein mieli nukahtaa :) Itselläni on omgelmia myös rintarangan liikkuvuuden kanssa jonka olen jossain määrin yhdistänyt muihin oireisiin.
Olen myös huomannut, etten nykyiseltään "kestä" pientäkään älkää kovin hyvin eli ts. olo menee todella huteraksi jos ei saa jotain ravintoa heti alle. Refluksi on niin moniongelmainen ja yksilöllinen, etten itse omaa kykyä päättää / mieltää minkä edes voi lukea oireeksi kun ruunasulatus/vagushermo reagoivat ja ovat mukana hämmentämässä jokseenkin kaikessa.

Säännöllisyys,päivittäinen liike ja pitkien makoilujen/istumisien karsiminen, pelosta luopuminen siitä puhumalla, itselleen oireita aiheuttavien tekijöiden etsintä ja välttäminen (suklaa, kofeiini, rasva, stressi, yläselkävaivat voisivat olla omat nemesikseni). Varmasti myös jonkinasteinen terve tilanteen hyväksyntä tekee paljon :) Enkä tällä tarkoita kotiin jäämistä tms. Olen huomannut, että asian sisäänsä sulkeminen vaikkapa lähimmäisiltä on huonoin ikinä vaihtoehto. Tai kuvitteleminen, ettei tätä kukaan ymmärrä. Ehkä ei ymmärräkään mutta asiasta ilmoittelu puutumiseen asti lie silti parempi vaihtoehto. "Hei, nyt tuntuu olo vähän huonolta" tyyliin.

Vastailkaa toverit mäessä, Hely ja KardeMum olis hauska kuulls mitä kuuluu tältäosin

OlaviRe: Refluksi ja liikunta5.10.2013 16.51
Ps. KardeMum, sun kuvaus mm. lenkkeily pyristelyistä ei voisi olla tutumpi. Huh huh sentään

Kirjoittelisin mielelläni tän palstan ulkopuolellakin, muiden samassa veneessä olevien treenaus-henkisten ihmisten kanssa.

Mun aikaisempi posti (parikummentä textiä ylöspäin) valottanee lisää omaa tilannetta.

HelyRe: Refluksi ja liikunta5.10.2013 19.16
Kirjoittelenpa muutaman rivin tässä illan ratoksi.

On totta, että kun on hyvä olo, tämä palsta ei käy mielessäkään, mutta kun alkaa ahdistaa, hakeudun seuraanne :)

Olen huomannut, että itselleni sydämen muljahtelu aina syönnin päälle on tullut jäädäkseen. Ei tosiaan mukavaa, mutta ihan mahtavaa olla lähes sinut sen kanssa. Tämä kuitenkin vasta sen jälkeen, kun pääsin sydämen ultraukseen. Se tehtiin vuorokausiseurannassa näkyneiden runsaiden muljahteluiden vuoksi (200kpl/vrk) kesäkuussa. Sydänlääkäri sai minut todella vakuuttuneeksi, että sydämeni on normaalia paremmassa kunnossa, joten ei syytä huoleen, vaikka muljahtelua olisikin. Ja se todella liittyy syömiseen - niin tarkkaan se tulee kun pistän suuhuni jotain. Jos muljahtelua on enemmän, syön pienempiä annoksia ja otan pari viikkoa tupla-annosta haponsalpaajaa eli 40mg Omepraziol. Muuten pärjään yhdellä 20mg tabulla. Ja olen todennut olevani allerginen suklaalle. Se on suorastaan myrkkyä minulle. Sydämeni ei todellakaan pidä siitä, eikä mahani. Tuntuu kuin koko kroppa menisi siitä sekaisin ja tukkoon. Luulen, että elämäni olisi paljon helpompaa, jos suklaata ei olisi keksitty :)

Sählyssä pystyn käymään hienosti, jos syön iltapäivän vähän kevyemmin. Sukuni ihmiset ovat kertoneet, että heillä aina sykkeen noustessa sydän pyöriskelee vähän miten sattuun, mutta kun vaan jatkaa rauhassa menemään, niin sydän asettuu oikealle taajuudelle. Sydän menee suuresta sykkeen noususta alkuun vähän "sekaisin". Näin on myös minulla ja siskollani. On vaatinut kyllä paljon henkisiä voimavaroja tämä itsensä tutkiminen ja oppiminen elämään näiden piirteiden kanssa. Miten kroppani toimii. Etten heti hätäänny pienistä muljahduksista, jotka sitten vaan lisääntyvät panikoinnista. KOP-KOP-KOP. Liikunta on hyvästä minulle, mutta tauon jälkeen tuntuu pahalta. HAPOTTAA! Olen ajatellut, että elimistö menee huonolla kunnolla herkemmin hapoille: lihaksia hapottaa jne. Ja happo ei sovi mulle ei!

Näillä mennään.

MallaRe: Refluksi ja liikunta6.10.2013 8.20
Melkoiseen kierteeseen tässä on joutunut: kun ei ole jaksanut liikkua niin kunto on oikeasti huonontunut. Minuakin hengästyttää ja ahdistaa ja heikottaa. Oireet ovat hankalimmat aamuisin/aamupäivisin. Sydän muljahtelee ja syke huitelee pilvissä. Johtuneeko siitä että yöllä mahanesteet lilluvat vapaasti ruokatorvessa... Ärsyttää ja melkein synnyttää paniikkia.

kkkhRe: Refluksi ja liikunta16.10.2013 21.04
Kävin eilen puolen vuoden tauon jälkeen kuntosalilla. Ennen viime kevättä, jolloin kurkkurefluksioireet pahenivat oli n. 10 vuotta suht. säännöllistä punttisalitreeniä alla. Suht. ok:lta tuntui, työntävät liikkeet olivat huonoimmat, kuten vinopenkki käsipainoilla. Makaavia liikkeitä vältin kokonaan. Tarkoitus olisi pari kertaa viikossa koittaa treenata kevyesti ja katsoa miltä homma tuntuu.

KardeMumRe: Refluksi ja liikunta16.10.2013 22.14
Hei Olavi ja muutkin tähän ketjuun osallistuneet.

Tällä hetkellä olen valmistautumassa talviteloille jos niin voisi asiaa kuvailla. En ole kuukauteen yrittänytkään juosta kun joka yritys päättyi huonoon oloon. Adjektiivi turhautunut kuvaa allekirjoittanutta tällä hetkellä varsin hyvin :( Sauvakävelyillä olen käynyt ja salitreeni olisi tarkoitus polkaista taas talvikaudeksi käyntiin. Odottelen edelleen aikaa tähystykseen, lääkärikäynnistä on kohta kaksi kuukautta, mutta aikaa ei näy...

Mulla on salilla aina tehnyt huonoa vatsalihasliikkeet ja kaikki muut, joissa yläkroppaa kovasti heilutellaan (ylös-alas).

MallaRe: Refluksi ja liikunta15.11.2013 17.43
Aika moni täällä valittelee niska- ja hartiajumeja. Iisi keino vahvistaa ja rentouttaa ao. lihaksia on harjoittelu käsipainoilla. Minä teen neljää, viittä liikettä lähes päivittäin telkkaa katsoessa. Ja on mukava todeta kuinka nopeasti lihasvoima kasvaa. Sellaiset käsipainot ovat kätevät, joiden painoa voi säätää. Suosittelen!

Ja mukava on todeta sekin, että tuosta kuukauden takaisesta postauksestani kunto ja vointi on huomattavasti kohentunut. Syke on rauhoittunut ja hengenahdistus vähentynyt. Tämä kannustaa jatkamaan!

opetarRe: Refluksi ja liikunta15.11.2013 21.52
Hei te kaikki "vakkarit" täällä! Liittyykö teillä tähän ongelmaan/vaivaan äänen käheyttä? Itse kävin juuri lääkärissä käheyden vuoksi ja lääkäri epäili just tätä refluksia ja sain lähetteen eteenpäin. Aikaa odottaessa sain 6 viikon kuurina vatsahappoja vähentävää lääkettä..(En muista nimeä). Tänään kävin pikkulenkillä (5 km) ja tuntui loppumatkasta, että rinnassa polttelee ihan kauheasti. Minulla on myös ollut noita muljahtelutuntemuksia vasemman rinnan alla. Kiva tosiaan, että en ole vaivani kanssa yksin...

HansuRe: Refluksi ja liikunta15.11.2013 22.14
Hei opetar- kyllä vain liittyy äänen käheys tähän. Meikä joutuu paljon puhumaan ja iltaa kohti ääni on melko matalalla. On myös usein kurkkukipua, johtuen juuri paljosta yskimisestä ja paljosta äänen käytöstä.

TepsuRe: Refluksi ja liikunta16.11.2013 0.11
Hei Malla, vinkkaisitko vielä mitä ne liikkeet ovat mitä teet :) Itse olen niskavammainen joten saan olla ekstravarovainen, mutta varovasti voisi kokeilla niissä rajoissa mitä pystyy. Tärkeää olisi kuitenkin saada tuota yläkroppaa(kin) kuosiin.

MallaRe: Refluksi ja liikunta16.11.2013 7.55
Tepsu, valitettavasti en osaa linkittää tällä iPadilla, mutta googlaa sanoilla 'jumppaliikkeitä hartioille'. Sieltä löytyy hurjan paljon tietoa, liikkeitä myös kuvin ja myös venytysohjeita. Mulla hartiat ja niska kiristyvät heti jos en jumppaa ja siitä seuraa niska/päänsärky.

Kannattaa aloittaa tosi varovasti pienillä painoilla (ehkä 2kg, itsellä nyt 4 kg jota kohta nostan), ehkä 8 toistoa ja 2 sarjaa. Jos on säädettävät painot, painoja voi lisätä kun jaksaa hyvin tehdä esim. 3 sarjaa 20 toistolla. Pitää kuulostella, aluksi kipeytyy ja pitää pitää välipäiviä.

En ole satavarma ovatko termit oikein mutta teen yleensä näitä: hartioiden nosto, yhdenkäden soutu, hauiskääntö, pään yli veto, ranskalainen seisten, pystysoutu ja venytykset päälle.

Täällä on salieksperttejä ja olisi mukava jos he kertoisivat omia hyviä hartia/niskaliikkeitään, koska niin monilla on juuri näitä oireita. - niin ja säädettäviä käsipainoja löytyy ainakin Claes Ohlssonilta ja Honkongista edullisesti.

AnnaMyyRe: Refluksi ja liikunta16.11.2013 11.08
Kiitos käsipainovinkistä.Inhottavaa kurkunkuristusta ja palan tunnetta, limaakin pyörii kurkussa ja yskittää ja nieleksityttää jatkuvasti...en osaa sanoa mitä nuo on jos ei liity refluksiin jota siis ei ole todettu virallisesti, jos ei olekkaan sitä.Äänikin häviii välillä ja särisee.Liikunta ei mielestäni vaikuta ainakaan negatiivisesti mihinkään oireisiin mulla.Oiskohan kurkunpuristus ja palan tunne lihaskireyttäkin.

VaniljaRe: Refluksi ja liikunta16.11.2013 11.10
Youtubestakin varmaan löytyy hyviä liikkeitä. Minä olen tämän syksyn ajan tehnyt Youtubesta Madonnas arm's jumppaa. Se kestää kymmenen minuuttia ja on tosi tehokkaan tuntuinen. Toivottavasti allit ovat kiinteytyneet kevääseen mennessä. Ne ohjeet ovat enemmän käsille ja käsivarsille, mutta varmaan sieltä löytyy myös niska- ja hartiajumppaohjeitakin.

MallaRe: Refluksi ja liikunta16.11.2013 12.39
Kiitos vinkistä Vanilja, sieltähän niitä löytyi. Myös hakusanoilla 'neck stretches' löytyy niskan venyttelyohjeita, YouTubesta siis.

Mutta HUOM. Tepsu: en tiedä mikä niskaasi vaivaa, joten ole varovainen. Onko sinulle joskus fysioterapeutti näyttänyt sopivia liikkeitä? Tärkeää on tehdä liikkeet oikein ettei aiheuta lisävahinkoa.

kkkhRe: Refluksi ja liikunta17.11.2013 23.04
Ovatko muut huomanneet, että alkudiagnoosin jälkeen ikäin kun tuntee itsensä kipeämmäksi kun mitä on? Olin n. 6 kk poissa kuntosalilta ja nyt syksyllä olen kevyesti taas aktivoitunut. Ihan ok on mennyt, vaikka painot ovat ihan naurettavan pieniä. Itsellä vain kurkkurefluksi vaivaa ja yllättävän hyvin pystyy kaikkea liikuntaa harrastamaan - ei tule juurikaan oirepiikkejä. Lajeina on salibandy (maalissa), golf ja kuntosali. Tasainen kurkkukipu ja äänivaivat vain häiritsevät, mutta liikunta kyllä piristää kehoa ja mieltä. Suosittelen harrastamaan niin paljon kun mahdollista.

TepsuRe: Refluksi ja liikunta17.11.2013 23.48
Malla, olen hyvinkin tarkka ja tunnusteleva sen suhteen mitä teen, joten ei syytä huoleen :) Fysioterapeutille pääsyä odotan yhä, kun pitää tehdä joitain kuvantamistutkimuksia ennen kuin voin sinne mennä.

Burning VikingRe: Refluksi ja liikunta18.11.2013 23.38
Tassa ketjussa silmiini osui etenkin Olavin ja KardeMumin kirjoitukset. Minulla on ollut refluksioireilua lapsesta saakka silloin talloin, jonka vasta myohemmin ymmarsin. Hapot suussa ensimmaista kertaa viisivuotiaana ja hengenahdistusta, mutta ei astmaa. Teini-iassa paljon oksentelua etenkin aamulla. Minulla on myos uhreilutausta ja olin hyvassa kunnossa ja sita olen vielakin. Tosi pahat oireet alkoivat juuri vahan yli 30-vuotiaana. Tassa yhteydessa ei ollut selvaa jatkuvaa polttoa kurkussa tai mahassa, mutta hengenahdistusta ja sitkeaa ilmakuplan tunnetta rinnan alla ja kurkussa. Tuntui kuin vatsalaukku pyrkisi tyontymaan kurkun kautta aivoihin.

Monet puhuvat palstalla royhtailysta, mutta minusta pahinta on ollut, kun sita ei pysty kirveellakaan tekemaan. Ilmaa pukkaa lisaa ja lisaa ja lopulta tuntuu, ettei pysty hengittamaan. Hyperventilaatiota on ollut parisen sataa kertaa ja nelja kertaa ambulanssilla suoraan sydankappyraan kiinni plus muutama muu sairaalakaynti kohtauksen iskiessa. Rinnassa on ollut joskus niin valtava kipu, etta tuntuu halkeavan. Myos muita oireita on ollut, kuten taysin puun takaa tulevaa silmitonta puistatusta, tuskaisuutta, ahdistusta, yhtakkista hikoilua, keskittymisongelmia. Oireet alkavat sisuksista hitaasti hiipien tuskan tuntemuksella lisaantyen eika alkuaikoina ollut aavistustakaan mista se johtuu, vaikka sekalaisia oireita on ollut pitkin elamaa. Pahimmillaan tuska on ollut niin sietamatonta, etta sielun irtautuminen valiaikaisesti ruumiista olisi ollut paikallaan. Pahin krapula ikina tuntuu orgasmilta tuohon verrattuna. Koskaan ei ole loytynyt mitaan vakavaa, vaikka oireiden perusteella luulee olevansa mennytta kalua. Muistuttaa sydankohtausta ja siitahan tulee vaivan englanninkielinen nimi heartburn.

Nama pahimmat kohtaukset ovat olleet selkeasti suorassa yhteydessa ilmavaivoihin. Jos jotenkin pystyy royhtaisemaan niin se helpottaa silla samalla sekunnilla. Tuntuu jotenkin ihmeelliselta, etta ilmakupla voi kyeta tallaiseen pahoinpitelyyn. Paljon on ollut myos muiden mainitsemaa sydamen muljahtelua ja pomppimista. Luultavasti sisaelimet taistelevat ilmanpaineen kanssa. Vaikka kaikennakoisia vaihtelevia oireita on ollut lapsuudesta saakka ei niita osaa maallikko yhdistaa, kun laakareillakin on vaikeuksia. Sairaalakierroksilla on saanut melkein hullun paperit, kun valittaa oireita. Ilmakuplaa on vaikea havaita tutkimuksissa varsinkin, kun se on siina vaiheessa jo kadonnut. Paniikkihairiota laakarit mielellaan tarjoavat diagnoosina.

Vasta myohemmin minulle alkoi tulla selkeaa hapon nousua kurkkuun saannollisesti ja meni siina pitkan aikaa, ennen kuin sai ensimmaiset happolaakkeet ja osasi yhdistaa palapelin palat. Viitisen vuotta meni pillereilla, mutteivat auttaneet ja sen jalkeen menty yli 10v ilman. Nyt vaiva on siirtynyt enemman suoliston puolelle ja maha turpoilee. Kurkkua polttelee vahemman siedettavalla tasolla ruokavaliosiivouksen jalkeen. Ehka jo tassa vaiheessa on sen verran kovan luokan Barretin torvi nenaan saakka, ettei se enaa pienista hetkahda.

Alkuhan oli shokki, kun koko homma tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta hyvassa kunnossa olevalle nuorelle miehelle. Tuntui, etta hiippakunnanvaihto taitaa olla edessa parin vuoden sisaan. Taalla kuitenkin ollaan viela. Vuosien varrella oireet ovat helpottaneet pahimpaan aikaa verrattuna. Aivan hyvin pystyy urheilemaan ja pystyin sita tekemaan sairaalareissujenkin valilla. Kuitenkin vaiva on viela tallella ja haittaa elamaa. Kohta aloitan uuden laakarikierroksen suoliston kanssa, kunhan saan kateen paikallisen terveyskortin.

VaniljaRe: Refluksi ja liikunta19.11.2013 16.53
Aikamoinen tarina sinullakin Burning Viking. Minkälainen ruokavalio sinulla on? Näitä monta vuotta kestäneitä kipuiluja ja hankalia oireita kun täältä lukee, niin kyllä omat oireet tuntuvat todella vähäisiltä. Tosin nämäkin asiat ovat suhteellisia, kun tottuu oireettomaan elämään, pienetkin oireet tuntuvat epämiellyttäviltä. Tiedän siis kyllä mistä puhutaan, sillä alkuun olin itsekin todella huonossa kunnossa, useaan otteeseen olin tilaamassa ambulanssia itsekin.

HelyRe: Refluksi ja liikunta19.11.2013 20.17
Tiedän niin tuon tunteen! Itselläni hengenahdistuskohtaukseen ei liity mitään kipua, mutta tunne on todella tukala! Samassa veneessä ollaan monet...

cat50Re: Refluksi ja liikunta14.12.2013 14.45
moikka ja joulua!
mulla on ollu sappikiviä tosi pieniä jo 4 vuotta- nyt ovat itsestään menneet pois!- mutta kärsimystä on ollu sappikivikohtauksia on ollu pari kertaa vkossa- ja oppisin että sormet kurkkuun ja oksentamaan vyömäinen kipu heti loppui- mutta kurjaa on ollut sen takia- kuitenkin pienet kivet on tullu sappitiehyitä pitkin pois- enkä tarvii mennä sappirakon poistoon -oireita ei oo ollu yli puoleen vuoteen- yksi 1 cm kokonen kivi on vielä sappirakossa- ollu silti ok ei vaivoja närästystä mulla on ollu yhtä monta vuotta- somac 20 mg on auttanut -otan aamulla sen tyhjään vatsaan ja lasin vettä - eikä mitään närästystä- vaikka joskus menee pannullinen kahvia päivässä-sitten mulla on todettu kookas palleatyrä- mutta ei lääkäri sanonut mitään että leikattaisiin- hyvä niin- uskallanko silti käydä salilla vatsalihasrutistuslaite eniten mietityttää?

VaniljaRe: Refluksi ja liikunta21.9.2014 10.09
Onko täällä kukaan kokeillut fustraa? http://www.hs.fi/terveys/a1387351978969
Minä olin eilen jumppatunnilla, jonka vetäjä käytti sitä liikkeissä. Se oli ihan mahtavaa, hän opetti muutamia liikkeitä, joiden avulla tuon keskivartalon korsetin saa todella timmiin kuntoon. Mikä parasta liikkeet olivat helppoja ja yksinkertaisia, mutta äärimmäisen tehokkaan tuntuisia. Ne on helppo tehdä kotona vaikka ilta-uutisia katsellessa. Ohjaajan keskivartalo oli kyllä kadehdittavan näköinen.

Joskus tuntuu että kohtalo tuo eteen niitä asioita, joita ihminen tarvitsee, minä tarvitsin juuri tätä. Istuma-asentoni varmasti korjaantuu kun harjoitan noita liikkeitä koko talven. Hyvät keskivartalon lihakset tukevat selkärankaa ja lantion asento pysyy kasassa myös istuessa. Se taas vaikuttaa varmasti refluksioireisiin ja pitävät myös niskan ja pään asennon parempana. Olen aivan innoissani tästä.

juissiRe: Refluksi ja liikunta21.9.2014 11.15
Olen samaa mieltä vanilja. Kärsivä löytää kyllä vastauksia. Itse erehdyin parina iltana juoksemaan ja siitäkös selkä meni jumiin. Nyt kävin puistolaitteissa ja voi sitä rutinaa vatsalihaslaitteessa. On yksinkertaisesti pakko alkaa kuntouttamaan selkää aktiivisesti. Harmi kun en näe tuota juttua artikkelit 5/5.
Sellaisen huomion olen tehnyt, että kahvin loputtua parina viime päivänä ei ole ollenkaan noussut taas limaa. Pitääpä seurata johtuiko siitä?

kkkhRe: Refluksi ja liikunta21.9.2014 20.11
Suosittelen Fustraa!

Burning VikingRe: Refluksi ja liikunta22.9.2014 1.01
Kuulin tasta fustrasta ensimmaista kertaa juuri nyt talla sivulla. Keppijumppa vaikutti tutulta parin videon katselun jalkeen, koska sita on ollut Suomessa jo parin vuosikymmenen verran. Vain keppi on vaihtunut ilmaisesta puisesta luudan varresta mita lie maksavaan muotitikkuun.

Fustra on vain uusi nimi liikunnalle, johon on miksattu lisaa muuta tavallista liikuntaa keppijumpan lisaksi, joten ei mitaan aivan uutta. On zumbaa ja rumbaa jne..joita tulee ja menee uusien nimien kanssa. Kuitenkin aivan erinomaista liikuntaa ja sen aloittaminen sopii kaikille kunnosta riippumatta. Eipa voi muuta kuin suositella.

Katsokaapa alla oleva linkki ja rullatkaa viimeisen sivun alareunaan. Kappas vain ja sielta loytyy monelle tuttu laakarin nimi museopaivamaaralla, joka on monesti vilahtanut naillakin sivuilla.

http://www.kuntoutus-karppinen.net/keppijumppa.pdf

VaniljaRe: Refluksi ja liikunta22.9.2014 15.56
Kiitti linkistä, samoja liikkeitä tuossa on osittain, mitä lauantain jumpassakin oli. Fustra on törkeän kallista, onnekseni minä saan ohjausta ihan tavallisen seuramaksun hinnalla, siitäkin työnantaja maksaa osan virikeseteleiden muodossa.

reffelRe: Refluksi ja liikunta24.9.2014 13.17
Minä juoksen 10-15 km melkein joka päivä eikä ole ollut ongelmia refluxin kans. Positiivisena asiana mahakumpu sulanut ja refluxi helpottanut melkolailla.

SitrusRe: Refluksi ja liikunta24.9.2014 15.15
reffel, olet reipas juoksija, ei voi muuta sanoa! Juoksetko myös maratoneja?

Mulla salpaajien aloittaminen teki mahan niin kipeäksi, että kävelemisenkin aiheuttama täristys sattui, niin että piti kävellä hipsuttaen. Silloin liikunta oli enäm vähem nolla. Noh, onneksi kivut ovat nyt historiaa. Niiden puolesta voisin vaikka taas juostakin. Pitäisikin hankkia lenkkarit.

YlläpitoLiikunnan iloa/ siirto 7.5.2015 14.20
Aiheuttaako refluksi muilla vaikeuksia liikunassa? Varsinkin hölkätessä ja vatsa/selkä liikkeitä tehdessä alkaa aina oksettaa hirveästi. Oksennusta ei tule mutta kuvotusta ja oksetuksen tunnetta kyllä. Yritä siinä sitten laihduttaa tai nauttia liikunnasta kun salilla saa koko ajan pelätä oksentaako vai ei. Minulla olisi kyllä tarvetta pienelle laihdutukselle, joka normaalisti onnistuisi suhteellisen helposti, mutta refluksi pistää kapuloita rattaisiin. Olisiko kenelläkään vinkkejä mikä liikunta aiheuttaisi mahdollisimman vähän vaivaa vatsalle?

refluksikurkkuRe: Refluksi ja liikunta22.5.2015 20.31
Liikunnan nostoa ...

AnderssonRe: Refluksi ja liikunta6.3.2017 17.10
Lahden MM-kisojen aikaan luin jostakin hiihtomaajoukkueen lääkärin haastattelun, jossa sanottiin että hiihtäjillä kuluu paljon närästyslääkkeitä. Johtunee siitä, että varsinkin tasatyöntöä hiihdettäessä ylävatsaan kohdistuva paine nostaa hapanta mahansisältöä ylös ruokatorveen.

PikeRe: Refluksi ja liikunta10.1.2018 21.33
Löytyi tällainenkin ketju, ei siis tarvinnut aloittaa uutta.

Aloitin sitten tänä iltana Pilateksen.....maatessa ja ns keskikehoa jumpatessa oli ihan ok olo. Mut auta armias sen jälkeen, ihan älytön närästys ja polte. Ns väkevä vesi nousi kurkkuun ja suuhun asti ja ääni käheytyi 😧

Ois kai mun tollon pitäny tajuta, ja vaikka lukea täältä refluksi-palstalta, ettei ks harrastus sovi refluksikolle 😰

Nyt istun sohvalla js odotan Esomepratsolin vaikutusta, että voin mennä nukkumaan tai sitten nukun istuallaan

Hyvää yötä kaikille 😌 ja palataan

HhRe: Refluksi ja liikunta9.4.2018 2.43
Itse sain kauhean refluksikohtauksen viime kesänä pyörälenkin (kevyen) jälkeen. Siihen loppui toistaiseksi pyöräily, joka on yksi suosikkiharrastukseni :( jääkiekko on toinen, ja sitä pystyn onneksi satunnaisesti pelaamaan ilman oireita. On tää hieno tauti kun vie viimeisetkin ilot...

DiisaRe: Refluksi ja liikunta9.4.2018 4.53
Harmittaa täälläkin.
Vesijuoksu mun rakas harrastus,ja se pitänyt jättää pois.
Siinä ku juoksuvyö laitettava niiiiiin tiukalle,että.
Harmittaa!
Miettiny,et tääkö harrastus nyt sitte laukas tän refluksin.

PikeRe: Refluksi ja liikunta27.11.2019 20.39
Nostan tän....

Luin ketjun alusta asti ja olinpas itsekin tänne v 2018 kirjoittanut ja muistinkin sen ekan ja ainoan pilates tunnin jälkeisen olon 😠

Eilen olin suoraan töiden jälkeen Asahissa (googlatkaa, jos kiinnostaa), jossa olen käynyt jo kolmisen vuotta. Nyt oli pitempi tauko ja tunnin aikana liikkeet aika vaativia ja myös alaspäin kumartelua ja keskivartaloon/hengitykseen kohdistuvia. Kotiin tullessa, nälkäisenä, huitaisin parit nakit, kauraleipää, goudajuustoa ja aahhh...cokista.

Ja niinhän se alkoi; polte ruokatorvessa, sydämen lisälyönnit, röyhtely, kurkun käheys ja kuivuus eli kaikenkaikkiaan huono olo. Otin Somacin ja Gavisconin ja makuulle mennessä olo vaan jatkui. Join lasillisen vielä Samarinia, niin alkoi helpottaan ja yön nukuin ok.

Eli liikuntasuoritus ja ruuan ahtaaminen oli tosi huono yhdistelmä. Toisaalta olisi refluksikohtaus tullut ehkä pelkän (minulle) vaativan liikuntasuorituksen jälkeenkin.

Mitä tästä opin......toivottavasti ketjua lukiessa ja oman kokemuksen myötä taas älyäisin hillitä 😥

Loppuviikon jatkoa kaikille tasapuolisesti 💜

omppuRe: Refluksi ja liikunta12.4.2024 16.51
Refluksini on ollut neljä kuukautta erittäin pahana.
Keksin netistä kokeilla pulloon puhaltamista. Se on todellakin auttanut jopa niin paljon, että pahin on takana. Limayskän tilalle tuli tosin kuiva ärsytysyskä. Ei varsinaisesti yskitä, mutta kun kerran yskäisee, niin tulee sarjayskä.
Lopetin pulloon puhaltamisen neljä kertaa päivässä, mutta oireet alkavat palailemaan taas, eli täytyy jatkaa puhaltamista.
Tänään sydessä, kana juuttui matkan varrelle ja yksi mahdollinen suunta oli vain ulos päin. Outoa kun ei okseta, mutta tuntuu turvallisemmalta saada ruoka ulos kuin yrittää juomalla saada ruokaa ruokatorvessa etenemään.
Liikunta etenkin ryhmässä, on ollut haasteellista vuoden verran. Oksennuspussi mukana, olen viettänyt keskittyneitä hetkiä peläten oksentavani.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: