Keskustelu

VoimatonRefluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset21.5.2017 20.27
Mulla on todettu ruokatorven refluksi, mutta ei tulehdusta. Tästä on aikaa vajaa kaksi vuotta. Nyt tänä keväänä oireet on on ollu voimakkaampia (palan tunne kurkussa, tuntuu ettei saa henkeä vedettyä, limainen kurkku ja pahonvointi) ja lääkettä toki syön, Somac 40 mg. Suurin ongelmani on tällä hetkellä tästä aiheutuva ahdistus, koska minulla on todettu aiemmin myös psykkisiä ongelmia, ahdistusta ja lievää masennusta. Viime talvena jätin lääkityksen pois koska tunsin oloni aika hyväksi. Minulla on myös sairauksien pelko. Nyt kun olen oireillut enemmän, pelkään että mulla on ruokatorven syöpä. Paniikkikohtaukset iskevät aamuyöllä kun on puolihereillä, alkaa sydämentykytys, hikoilen tosi paljon, vatsaa alkaa vääntää, tulee ripulia jne. Pelkään jo valmiiksi millainen päivä tulossa oireiden kanssa, mitä voin syödä, tuleeko paha olo ja tällaisen olon kanssa oleminen on todella tuskaista. Joku järki jossain yrittää sanoa että ei sulla syöpää ole kun on tutkittu mutta sitten pelko ottaa taas vallan ja alan täristä. Tuntuu että haluaisin että mut tutkitaan uudestaan ja uudestaan että saisin mielenrauhan vai saisinko sittenkään. Nyt en enää tiedä marssinko seuraavaksi gastro lääkärille vai psykoterapiaan. Olen henkisesti ja myös fyysisesti ihan loppu. :( Mitä kaikkea oma mieli voi tehdä sairaudelle, en enää tiedä mikä on kuvittelua ja mitkä on oikeita oireita.

SitrusRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset21.5.2017 20.47
Et kerro mikä sua on aikaisemmin ahdistanut ja masentanut, oletko itse selvillä siitä? Oireet joita kuvaat sopii sekä ahdistukseen että refluksiin.
Terapiaa kannattaa hakea. En tiedä onko hyviä terapeutteja paljon vai vähän. En tiedä, onko terapeuteilla yleensä työmoraalia vai kiinnostaako pelkkä rahantulo. Itselläni on yksi huono kokemus, mutta siitä on jo aikaa. Moni sanoo terapian auttaneen.

maaritRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset21.5.2017 20.47
Mieli voi tehdä tosi monenlaisia oireita, ja varsinkin nuo aamuyön tunnit on pahimpia. Nyt on varmaan paikallaan varata aika ammatti-ihmiselle, ja tokihan voit varata ajan gastrolääkärillekin. Kun saisit mielesi rauhoitettua silloin aamuyön tunteina, ajatella että juuri sillä hetkellä oma mieli saa asiat tuntumaan pahemmalta mitä ne oikeasti on.
Kuitenkin tilaa aika lääkärille oman mielen rauhoittamisen vuoksi. Mikään ei ole varmaa ennen kuin se on todennettu. Ja hyvinkin mahdollista ja toiveissa on että sinun voimakkaat oireet kurkkukipuineen ym. johtuu jostakin vähemmän vakavasta vaivasta.
Itselläni oli maaliskuussa aivan kamalaa liman nousua, tai mahanesteiden nousua, tuntui että sitä tuli vuorokaudessa vaikka kuinka ja paljon, jatkuvasti sain kakoa nieluani selväksi. Vaiva meni ohi muutaman viikon jälkeen, nyt lievempänä, ja mitään vakavaa se ei ollut. Ilmeisesti myös stressi saa aikaan tuon että mahanesteitä erittyy runsaammin, joka sitten nielussa ollessaan aiheuttaa kurkkukipua ja pahoinvointia.

juissiRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset21.5.2017 22.22
Mulla ei tuohon muu auttanut kuin hyväksyä kuolemansa. Hyväksyy sen, että voi tulla sydänkohtaus tai revetä suoni päästä. Ymmärtää sen, että mitään ei ollut tapahtunut siihenkään asti joten kaikki pelko oli olluit turhaa. Sain muutaman järjettömän paniikkikohtauksen missä kurkussa aidosti tuntui, että se muurautuu umpeen. Minua alkoi Suomeksi sanottuna vituttamaan. Ja päätin että perkele jos tukehdun niin sittenpähän tukehdun. Minkäs sille voi.

Se oli ensiaskel paranemisen tiellä. Toki minullekin tulee aikoja jolloin ahdistaa ja saattaa pelottaa, mutta eivät ne enää hallitse elämää. Liikunta on paras lääke ja minun resepti on välttää pillerien syömistä ja viinannaukkailussakin on oltava järki mukana. Varsinkin ei raskaita kännejä enää liian usein.

Tsemppia.

SitrusRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset21.5.2017 23.21
Luin hiljattain kuoleman rajalla käyneiden ihmisten kokemuksia. Niistä tuli sellainen olo, että kuolemaa ei tarvitse pelätä.

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset22.5.2017 8.37
Mä olen kärsinyt sairauksien pelosta pitkään ja nuorempana jo pelkäsin erilaisia oireita ja mulla oli oksentamisen pelko. Olen tässä elämäni aikana "sairastanut" rintasyövän, suolistosyövän, HIV:n, melanooman...ja ties mitä. Heti kun tapahtuu vähänkin normaalista poikkeavaa kuten nyt refluksioireet olleet voimakkaampia, niin alkaa epäilys jostain vakavasta. Netistä kun katsoo, niin oireet täsmää aina johonkin syöpään. Tiedän ettei tämä tervettä ole ja elämä menee murehtimiseen, mutta mun tapa reagoida nyt vaan on tällainen. Menen tällä viikolla gastro lääkärille, koska olen niin paniikissa ja sitten varmaan pitää mietti sitä henkistä puolta ja joudunko taas aloittamaan masennuslääkityksen.
Aamulla taas heräsin ja kurkussa oli lima ja kuristava tunne, sekä paha maku suussa. Töissä pitäisi jaksaa, mutta ei meinaa tulla mitään koska stressaan tätä niin paljon. :(

juissiRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset22.5.2017 11.42
Sepä se on että sinun olisi päästävä eroon noista peloista. Jostakin ne on sinuun tulleet ja niitä on mahdollista potkia takamukselle. Stressi on kaikista pahin ja tekee kaikenlaisia, kamalia oireita.

En silti vähättele milläänlailla näitä refluksioireita. Viime yönäkin kun menin nukkumaan, karmea palantunne kurkussa tuntikausia ja limannousu mikä meinasi saada jo omiakin ajatuksia raiteiltaan, mutta tahdolla pystyy vastustamaan näitä katastrofiajatuksia. Oireita ja pelkojaan voi alkaa kuuntelemaan.

Mistä ne kertovat? Oliko lapsuudessa pelättävä? Turvatonta?

Nuo masennuslääkkeet voi olla ihan ookookin, mutta ei ne poista tavallaan näitä meidän traumojamme vaan tukahduttavat ne. Hissunkissun itse olen alkanut ajattelemaan positiivisemmin maailmasta ja myös itsestäni ja hyväksymään että näin vain on ja nyt yritetään tässä jotakin ja että olen itse vastuussa terveydestäni.

Ja kannattaa ihan avoimesti kertoa noista peloista ammattilaisille. Siitä se avautuu.

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset22.5.2017 13.29
Peloista pääseminen onkin helpommin sanottu kuin tehty. Lapsuudesta en muista oikeen mitään pelättävää, mutta äitini on aina ollut ylisuojeleva koska olen ainoa lapsi.
Tiedän että tämä stressi tekee lisää oireita ja korostaa muutenkin kaikkia oireita, siksi en enää erota mikä on stressin aiheuttamaa ja mikä refluksia.
Äsken lounaalla kun sain vähän syötyä niin huomasin että tarkkailen koko ajan miten ruoka menee alas ja sattuuko johonkin. Tunsin oikeen ruuan matkan vatsan ja veden juonnin jotenkin ylikorostetusti.
Syömisen jälkeen on kurkussa limaa ja yskittää vähän ja paha maku suussa.

Voi tätä elämää...keskiviikoksi olen varannut lääkärin.

juissiRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset22.5.2017 20.29
Ruokailu ei saisi missään nimessä olla aikaa jolloin tarkkailee itseään vaan ruokailun pitäisi olla mukava, nautinnollinen kokemus. Itse tässä odotan vesi kielellä pihvien valmistumista, mutta on ollut aika jolloin sain paniikkikohtauksia kesken syönnin ja sinne meni ruokahalu. On ollut kaikenlaista kärsimystä. Ihmisen mielikin on kummallinen, kun se osaa itseään kiduttaa.

Tuo ylihuolehtivaisuus voi asettaa ihmiseen semmosen peruspelon myös. Johtuu justiisa siitä ettei elämää voi hallita. MItä tahansa voi tosiaan tapahtua milloin tahansa, mutta kun kuitenkin kuolemme, niin pitäs osata elää tässä hetkessä nauttien siitä mitä sillä hetkellä on hyvin. Sen minulle tämnä refluksi opetti ja nyt kun tilanne on paljon parempi, niin kyllä minä ruuasta nautinkin, vaikka on siitä vieläkin hinta maksettava.

Oletko ajatellut terapiaa? Suosittelen, sillä omilla ajatuksilla laivaa ei käännetä. Yleensä.

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset22.5.2017 21.05
Niin, ruokailun pitäisi olla mukavaa mutta viime viikkoina se on ollut mulle välttämätön paha, koska pelkään siitä seuraavaa huonoa oloa.
Painokin tippunut pari kiloa kun ei vaan saa energiaa yhtä paljon kuin kuluttaa, lisäksi stressi laskee mulla aina painoa. Juissi, osaatko sanoa miksi yskiminen alkaa yleensä heti syönnin jälkeen ja sitä saattaa kestää puolikin tuntia? Ja tää jatkuva limaisuus kurkussa.

Toivon saavani lääkäriltä vastauksia, on se sitten lääkkeiden vaihto, uusi tähystys (jota kyllä epäilen)tai mitä vaan mistä saisin avun.

Terapiaa olen todellakin miettinyt, nyt vaan ei ole kaikkeen varaa yhdellä kertaa.

juissiRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset22.5.2017 21.36
Ei multakaan se limantulo lopu. Vieläkin tulee vaikka söin 45 min. sitten ja muutenkin aikalailla jatkuvaa. Pahinta tuo yölimannousu mikä häiritsee uniakin paljon. Uskoisin että kasvissyönnillä voisin paremmin, mutta ei oikein innosta. Sokeri ja rasva pois, niin sekin auttaa aikalailla, mutta syöminen tosiaan tuo niin paljon nautintoa etten oikein kykene. Mukava on väkijuomiakin kulautella. Toki leikkaus kiinnostaisi jos se auttaisi, mutta kun ei tiedä miten siinä käy.

Mistä nautit elämässä? Onko asioita jotka veisivät ajatuksia pois kivuista ja kärsimyksistä? Itsellä ainakin aikonaan vei kalastaminen.

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset22.5.2017 21.59
Haluaisin urheilla enemmän, mutta viime käynti salilla oli niin tuskainen, että sekin on jäänyt. Treenin jälkeen tuli huono olo, limaa vaan puski ja röyhtäilytti koko kotimatkan.
Musiikkia rakastan ja keikoilla käyminen on ollut aina mun juttu. Musiikin avulla voi kyllä yrittää rentoutua.

Nyt on tullut myös kuvoihin ihan kauhee maku suussa, vähän hapan ja välillä makea. Varmaan tuon röyhtäilyn ja liman mukana jostain nousee, yäks. :(
Mä herään aamulla aina ihan kurkku limassa ja yölläkin sitä yritän nieleskellä.

juissiRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset22.5.2017 22.10
Tuttua huttua, mutta noiden oireiden takia ei tosiaan kannata panikoida. Niihin ei pitäisi kuolla. en minä ainakaan kuole, vaikka epämiellyttäväähän tää on.

Ja kohota sitä sängynpäätyä pään puolelta korkeammalle.

Kyllä mulla yksi närästyslääke auttaa, että elämä on siedettävää, mutta olen kiinnostunut nykyisin muistakin hoidoista. Voisi kokeilla akupunktiota ja cryo-kylmähoitoa. Ja kokeilenkin. Ruuansulatusentsyymeistäkin on ollut hieman apuva.

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset22.5.2017 22.33
Juissi, koska sut on viimeksi tähystetty ja minkä diagnoosin olet saanut? Mulla ei somac enää tehoa, pakko vaihtaa johonkin toiseen. Siksi lääkäriin taas.

juissiRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset22.5.2017 22.45
Tähystettiin 2014 mahalaukku oli punainen ja läppä hieman väljä. Minusta kärsin kaasumaisesta refluksista. Somac ei auttanut yhtään. Ainoa mikä auttaa on esomepropatsoli tai sinnepäin mutta ei sekään vie oireita kokonaan poijes vaan hieman.

Pitäisi oppia syömään, mutta Suomessa on koko ajan nälkä ja silti en liho edes vaikka mätän pihviä naamaan ja saatan makailla koko päivän. Psyykkinen sairaus mulla on myös, mutta ei se koko ajan vaivaa.

Sanna HeikkiläRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset27.5.2017 20.37
Hei,
minulla samanlaista vaivaa,kuin aika monella täällä tuntuu olevan.Masennusta ollut monta kuukautta.Erilaisia fyysisiä vaikeuksia.Refluksin lisäksi nyt vielä sappirakko ja suolistotulehdus.Siihen antibioottia.Ei kestänyt vatsa eikä varsinkaan suolisto.Jatkuvaa ahdistusta ja hermostuneisuutta.Käytän kyllä unilääkkeitä(niillä nukun hyvin),mutta herään joka yö kovaan närästykseen.Sängyn pääty
en voi nostaa,ei kestä selkä.On tutkittu sydän ja keuhkot...otettu verikokeita,kaikki OK.En jaksa kun aina vain närästää!Olisiko jollain neuvoja?Lääkärit eivät auta.!

Sanna HeikkiläRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset27.5.2017 20.43
Minulla on siis sappirefluksi.Voiko se olla psyykkistä? miten voin sitä hoitaa?En syö epäterveellisesti. Ja on tähystetty molemmat päät.koska olin ripulilla 3 viikkoa.Paino tippui 7kiloa.Nyt painan 55 kg ja olen 157 cm pitkä.En saanut mitään muuta lääkettä kuin sappiripulilääkettä.eikä edes ole enää ripulia!

PrivetRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 18.03
Sappirefluksia voi hoitaa syömällä säännöllisesti ja mieluiten pieniä annoksia. Eli ei monen tunnin taukoja ja sitten iso mättö kaikkea ja nopsaan. Rasvaiset ruokalajit saavat ainakin minulla sappinesteen erittymisen aiheuttamaan polttelua. Eli ei nyt pekonia tyhjään masuun eikä suklaata.
Maitotuotteet sopivat minulle joten minusta AB piimä, jugurtit ja
rahkat kera pakastemarjojen sopii hyvin. Kosteat tuoreet ruisleivät ei oikein sovi mulle vaikkei minulla mitään keliakiaa olekaan.
Ja kyllä stressi minusta lisää sappirefluksioireita eli tasainen elämä on yksi hyvä keino torjua oireita.
En käytä lääkkeitä koska en niistä hyödy.

Sanna HeikkiläRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 19.06
Hei, mutta kun närästys/Sappirefluksi/närästys vaivaa öisin tai aamuisin.Vaikka iltaisin en syö juuri mitään?En juuri edes syö paljon mitään.En varsinkaan rasvaisia ruokia.Elämässä on niin paljon stressiä,että rauhoittumaan en pysty,kuin iltaisin,kun alan ottamaan unilääkkeitä.
Juuri on tehty tähystys,ennen sitä ei ollut näin kovaa närästystä.Stressin taso sen kuin nousee.Opiskelut ja työharjoittelut piti kaikki lopettaa.Minulla on suolistossa tulehdus.Kesä edessä eikä mitään tekemistä.Lapsilla omat menonsa, joten jään aivan yksin.

maaritRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 19.58
Millaiset oireet on sappirefluksissa, miten se diagnosoidaan, näkyykö se esim. gastroskopiassa ?

PrivetRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 20.15
Hei Sanna - syömättä oleminen lisää ainakin minulla vatsaoireita. Eli syödä pitää - aloita siitä. Syö näkkileipää, keitä kaurapuuroa, jos voit syödä maitotuotteita, niin jugurtit yms olisivat hyvä vaihtoehto.
Jos sinulla on suolistotulehdus, niin tod näk väkevät mausteet, kaali, tomaatti voivat aiheuttaa oireita. Mutta paras asiantuntija olisi ravintoterapeutti, joka voi opastaa tarkemmin. Onko sinulla työterv huollon palveluja ? Ravintoainesysteemi pitäisi käydä läpi.
Mutta todellakin - tyhjä vatsa +stressi=great disaster. Eli ruokaa nyt masuun.
Ahdistuneisuus lisää vatsahapon ja sappinesteen eritystä - mehän yleensä kaikki reagoimme vatsan kautta. Jostain päästä sinun pitäisi perata työ/opiskelukierteen vaikutuksia. Onko työn sisältö vaikea? Onko sinulla perheesi tuki tässä tilanteessa? Ketään ei pitäisi jättää yksin vaikeuksien kanssa.
Pelkkä pysähtyminen ja työn/opiskelun lopettaminen ei taida ratkaista ongelmiasi vaan ehkä pahentaa niitä, koska turhaudut ja petyt ehkä juuri itseesi.
Toistan edelleen - rupea syömään sillä ravinnotta ei kenenkään pää kestä.

PrivetRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 20.20
Maarit - minulla gastroskopian tehnyt gastrokirurgi totesi vatsani "sapekkaaksi". Lisäksi minulla alempi portti on jatkuvasti hieman auki. Muita löydöksiä ei ollut. Minulle tehtiin myös ylävatsan magneettikuvaus ja sappikiviä ei löytynyt.
Minulle suositeltiin säännöllistä ruokailurytmiä. Ja toki olen itse huomannut esim hyvin rasvaisten ruokien nauttimisen tyhjään vatsaan ongelmaksi. Muuten minulla ei ole kovia kipuja, lähinnä pientä kolotusta ja ilmavaivoja.

Sanna HeikkiläRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 20.52
Hei ,
Kiitos Prive vastauksesta.Kyllähän minä syön,mutta aika vähän.En ole ihan täysin syömättä,mutta masennus on niin syvää että pitää pakottaa itsensä syömään.Ei ole työterveyshuollon palveluita.Olen työtön.Kuulun kyllä mielenterveys.palv.piiriin.Täytyy varmaan pyytää tukihenkilö sieltä.Ei ole muuta perhettä,kuin lapset.Vanhin käy armeijaa.Äitini asuu kaukana ja on sairas itsekin.Ei ole ystäviä eikä ketään läheistä.Suolisto on onneksi jo alkanut normalisoitumaan.Kuitu valmistetta olen syönyt säännöllisesti. Lisäksi vaivana ikävä naistenvaiva joka ei meinaa millään parantua.Kolmatta lääke kuuria syön.Ja joku kysyi miten Sappirefluksi todetaan.Se todetaan vatsanpohjassa.Minulle tehty molemmat tähystyksen kulutuksessa.Kiitos vielä Prive kirjoituksestasi.Siitä tuli hyvä mieli:-)

SannaRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 20.55
Siis Sappirefluksi todetaan tähystyksessä ja minulle tehty molemmat nukutuksessa.

SannaRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 21.01
Ja tuntuu siltä,että tuo Sappirefluksi oodi on vain pahentanut masennusta ja toisin päin.Päivät menee sängyssä makoillessa.Käyn sen verran kaupassa että ruokaa on.
Muutoin teen pakolliset kuviot jos jaksan.en muuta!

PrivetRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 21.04
Sanna - hyvä juttu että olet miel terv palvelujen piirissä. Pyydä rohkeasti apua ravintosysteemin selvityksiin. Tilanteesi ei ole lainkaan helppo kun joudut yksinhuoltajana selviämään arjen haasteista. Opiskelujen loppuunsaattaminen kuitenkin yleensä parantaa työnsaannin mahdollisuuksia ja toivon todella, että sinä saisit tukihenkilön, jonka kanssa voisit rauhassa setviä elämäntilannettasi.
Lääkitys kyllä auttaa ajan kanssa ja se jo piristää. Masennuksen syitä sinun olisi hyvä setviä luottohenkilön kanssa eli älä jää yksin, vaan hae ja vaadi apua. Sinun hyvinvointisi heijastuu omiin lapsiisi ja koko elämääsi.
Tsemppiä ja kaikkea hyvää sinulle!

SannaRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 21.08
Prive,kiitos kovasti neuvoista ja rohkaista.
Kaikkea hyvää Sinullekin!

PrivetRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 21.15
Sanna - vuodelepo ei paranna sappirefluksia. Ravintoaineet sulavat paremmin pystyasennossa. Niin se vain on. Liikunta helpottaa vatsaoireita ja lisäksi virkistää mieltä. Juuri nyt luonto on parhaimmillaan joten pienet kävelylenkit piristävät. Minun oman kokemukseni mukaan veden juonti tekee myös hyvää ja juuri hapanmaitotuotteet sopivat minulle. Kahvikaan ei tuota ongelmia.
Masennuksen syitä sinun pitäisi selvittää asiantuntijan kanssa. Eli koeta jaksaa hakeutua terveyspalvelujen piiriin. Kyllä mieliala vaikuttaa refluksiin ja refluksi mielialaan. Se ympyrä pitäisi kuitenkin murtaa.
Toivottavasti jaksat hakeutua apua hakemaan.
Tsemppiä ja kaikkea parasta!

SannaRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 21.31
Hei Privet, näinhän se on.Mutta mikään ei saa lähtemään ulos.Vettä juon ihan kohtuullisesti.
Tiedän kyllä masennuksen syyt.Kaikki alkoi jo talvella kun poika lähti armeijaan.Siitä asti olen sairastanut.Korvatulehdusia,poskiontelotulehduksia.Jatkuvia sairaalassa käyntejä, lyhyempiä ja pidempiä..tutkittiin sydäntä..otettiin verikokeita...Sitten 2 viikkoa psykiatriselle osastolla.Se vain pahensi asiaa..ja sitten alkoi lähes kuukauden kestävä ripulointi,päivin ja öin.Paino tippui 7 kiloa.Painan reilusti alke 60 kg..Sitten lasten isä ilmoitti muuttavansa ulkomaille.Kaikki vastuu jää siis kahdesta alaikäisestä minulle.Ja jos keskimmäinen muuttaa Helsinkiin opiskelemaan,jään nuorimmaisen kanssa kahdestaan.Eli eroadistusta on ja paljon..!

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 21.41
Aloitin tämän ketjun ja itse kärsin ahdistuksesta ja olen myös saanut paniikkikohtauksia nykyisten oireideni takia, koska pelkään että minussa on jotain pahasti vialla. Nyt viimeisen viikon aikana melkein kaikki ruoka aiheuttaa vatsan väänteitä ja ripulia on ollut kerran pari päivässä. Tiistaina olen menossa ylävatsan ultraan ja olen valmiiksi paniikissa että mitä sieltä löytyy. Paino on tippunut melkein 4 kiloa, syy ehkä tämä stressi, myös ruokahaluttomuus, huoli vakavasta sairaudesta, vatsan temppuilu. Olen oikeastaan yksi huolikasa tällä hetkellä ja aamulla haluisin vaan jäädä peiton alle. Töihin lähteminen tuntuu ihan hirveän vaikealta. Pelkään aina ensin sitä pahinta.

PrivetRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset28.5.2017 23.35
Voimaton - aika harvinaista on että tutkimuksissa löydetään äärettömän kammottavia/vaarallisia poikkeamia. Ihmisen mielikuvitus vaan on niin rakennettu, että se pystyy tuottamaan isoja pelkoja, jotka käynnistävät tahdosta riippumattomassa hermostossa käskyjonon, joka aiheuttaa kipua eli juuri vatsakipua, ripulia, kurkun "ahtautta", jne. Kun on peloissaan, niin koko vartalo painuu kasaan ja ahdistus plokkaa sisäkalustoa. Jotkut meistä saavat voimakkaita niska-hartian särkyjä, toiset vatsa/suolistokipuja. Mutta vain promillen osalla kaikista vaivoja kärsivistä löydetään syöpä tai joku muu kammotus.
Toisaalta - helpotuksen voisi tuoda myös konkreettinen tieto jostain toiminnallisesta häiriöstä. Sitten voisi hoitaa oikeaa oiretta ja odottaa oireen poistumista pois päiväohjelmasta.
Vatsa/suolisto-oireet ovat todella monilla stressin/ahdistuksen tulosta. On kuitenkin ryhmä ihmisiä, joilla vatsakemia voi toimia väärin ja yleensä ne tapaukset ovat elinikäisiä. Mutta kaikkiin vaivoihin on toistaiseksi saatavilla hyviä hoitokonsteja. Oma elämä pitäisi kuitenkin laittaa kohtuulliseen järjestykseen ja laatia itselleen selviytymisstrategia. Lääkärit eivät voi ratkaista kaikkia asioita. Aika paljon joutuu koulimaan itseään ja hyväksymään oma vajavuutensa.
Mutta omille tavoilleen voi kyllä tehdä aika paljon. Olisi tärkeä hyväksyä se, että hetkessä asiat eivät ratkea, mutta voi ottaa itselleen aikaa ratkoa ne.

Minusta jokaisella pitäisi olla läheinen ihminen apuna ja ellei tällaista ystävää ole, niin pitäisi hakeutua terveydenhuollon kautta terapeutin tai muun mielenterveyden tukihenkilön juttusille. Monilla ongelmat pitkittyvät ellei hae ripeästi apua. Avun hakeminen ei ole häpeä, sillä kukaan meistä ei selviä yksin.
Eli hyvä Voimaton - kokoa rohkeutesi ja olen varma että pystyt selättämään nämä pakko-oireiset pelkosi. Sinulla on tämä yksi elämä ja elämä on ihmisen paras aika - sanoi kuuluisa Matti Nykänen, joka on tainnut syvissä vesissä hänkin kahlata.
Tsemppiä ja hyvää mieltä&tarmoa tulevaan!

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset29.5.2017 15.49
Kiitos viestistä Privet. Totta että koko kroppani on tällä hetkellä äärettömän jännittyneessä tilassa ja se alkaa aamulla heti herättyäni. Vatsaa alkaa kuplia, närästys lisääntyy, saatta tulla kiire vessaan ja jatkuva mahanpohjan nipistely. Mietin jo aamulla millainen päivä tulee, kuinka pahat oireet, tänään kun menin lounaalle jännitin sen jälkeen tuleeko vatsa kipeäksi, alkaako ruokatorvessa polttamaan. Minä olen koko elämäni stressannut vatsallani, samoin äitini.
Huomenna tähän aikaan on ultrakin jo ohi ja tiedän vähän missä mennään. Labratulokset saan keskiviikkona ja pelkään jo valmiiksi lääkärin puhelua... olen totaalisessa ahdingossa näiden asioiden kanssa. :(
Minulla on onneksi avopuoliso mutta hän ei oikein enää jaksa kuunnella, kun hänen mielestäni paniikkini on ihan turhaa. Muutama ystävä onneksi on jotka tietävät huoleni. Olen kyllä miettinyt terapiaan menemistä jossain vaiheessa. Kaksi vuotta olin samassa tilanteessa kun pelkäsin suolistosyöpää joka osoittautui "ärtyneeksi suoleksi".

AhdistunutRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset7.6.2017 11.24
Heippa voimaton, minulla oli syy painon putoamiseen ne kaikki eli ruoka ei maistunu kun olin tosi masentunut ja ahdistunu ja samalla myös kyllä pelkäsin syödä kun vesikin närästi... Että kaikki yhdessä pudotti painoni tosi alas..en ole vielälään täysin hyväksyny tätä refluksiasiaa. Sen takia varmaan vielä noita ahdistus oireita... Ja vieläki refluksi oireilee päivittäin jollain tapaa... Juu se avun saanti olis tosi tärkeetä! Masennuslääkkeissä on se huono puoli että ne märästää entistä enemmän :( sen takia lopetin ne ku 1,5 vuoden käytön jälkeen kun haluisin noista refluksioireisra eroon.. Ne oireet kuitenkin pahentavat mielialaa ... Tää on niin vaikeeta.

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset7.6.2017 18.28
Tänään varasin itselleni ajan yksityiselle gastroskopiaan ja aika on ensi maanantaina. Tässä ollu nyt refluksi oireet voimakkaita ja olen jotenkin jo tuudittautunut siihen tunteeseen että jotain vakavaa löytyy, ei voi olla vaan refluksia. Olen siis varma että mulla on joko mahasyöpä tai ruokatorvensyöpä. Tähystys tehtiin viimeksi 2015 huhtikuussa ja lääkärini ei ollut halukas laittamaan minua uuteen tähystykseen näin pian ja koska viime tähystyksessä ei ollut mitään poikkeavaa muuta kuin löysä alasulkija, joten vaihdoin lääkärikeskusta. Olen niin pelokas, että en osaa edes enää itkeä, olen jotenkin lamaantunut. Rintaa ja kurkkua puristaa, polttaa, kurkussa on sitkeää limaa jota yritän nieleskellä.
En tiedä miten tässä vielä kärvistelen seuraavat 4 päivää. Kaapissa on kyllä rauhoittavia, joudun varmaan turvautumaan niihin.
Olen ihan turta.

juissiRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset9.6.2017 0.39
Itsekin olin joku 2 v. sitten satavarma etä sairastan syöpää ja kuolen pian. Oli iltamyöhä ja katselin kotiani viimeisen kerran, hyvästelin sen ja elämäni ja menin päivystykseen tippaan päätyen.

Sieltä tultiin sitten takaisin uniläkereseptin kanssa ja tulin ilomielin, kun kuuntelin kaksi tuntia sen mummon huutamista. Silloin vain päätin, että nyt perkele riittää. Lopetin googlettelut ja aloin kasaamaan ajatuksiani. Nyt on asiat suht hyvin. Älkää hyvät ihmiset antako peloille niin paljon valtaa.

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset9.6.2017 8.30
Minäkin olen jo valmiiksi miettinyt, että kun maanantai aamuna kotoa lähden, niin kun tulen takaisin on minulla todettu vakava sairaus ja siihen se elämä sitten pysähtyy. Kaikkea on funtsittu, miten kertoa läheisille ym. Nytkin tässä koneella kurkkua puristaa, itku on lähellä.
Mietin elämän tarkoitusta ja siitä mitkä kortit kenellekin jaetaan. Loppupelissä tajuan että sairaus voi iskeä keneen vaan ja koska vaan, eikä sen tulemista voi estää. Pelkään vaan niin kovasti kuolemaa. Pelko on ottanut minusta yliotteen, vaikka olen yrittänyt taistella sitä vastaan.

juissiRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset9.6.2017 19.49
Ei pelossa olekaan varsinaisesti vikaa ellei se ole suhteetonta ja perusteetonta ja niin kuin minulla, itseaiheutettua. Googlettelin tuntikausia oirekirjoani ja jo munuaisiin sattui se pelko oikeasti. Kyllä näiden ajatusten takana on jotain minkä terapeutti osaa kaivaa ja sitä suosittelen sinullekin hyvä ihminen.

Ennen mitään diagnooseja me ei maatamme myydä van yritetään nauttia tästäkin mitä meillä on. Meillä on siihen oikeus.

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset9.6.2017 21.03
Niin, tällä hetkellä mun pelko on melko suhteetonta ja piehtaroin omassa kurjuudessani.
Viikonloppu on jo pilalla ja ens maanantai tulee olemaan pitkä ennen kuin tähystyaika koittaa.

Voi kun osaiskin nauttia tästä mitä nyt on ja elää hetkessä. Nyt se ei vaan onnistu.
Kiitos Juissi kannustavista sanoista.

juissiRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset9.6.2017 22.11
Kyllä sinä pystyt, itsekin olen oman perussairauteni takia noussut monia monia kertoja ihan järjettömistä kuopista. Elämä ei ole helppoa, mutta on se kituminen jotain opettanut.

Ota niitä rauhoittavia, jos ne auttavat, mutta mulla ainakin juuri ne tulehduttivat mahaa ja lopetin niiden käytön. Nyt on loppunut melkein kokonaan tupakanpolttokin ja alkoholin aion kanssa aikalailla lopettaa. Ei anna sekään enää oikein mitään.

Mutta älä kamppaile yksin. Etsi apua. Voimia ja tsemppiä tähystykseen. Kaiki kääntyy vielä hyväksi.

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset9.6.2017 23.07
On minulla onneksi muutama ihminen jolle voin purkaa huoliani ja rauhoittavan olen ottanut.
Kiitos paljon tsempeistä! Riippuen tuloksista ja fiiliksistä tähystyksen jälkeen, voin tulla kertomaan miten meni.

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset9.6.2017 23.07
On minulla onneksi muutama ihminen jolle voin purkaa huoliani ja rauhoittavan olen ottanut.
Kiitos paljon tsempeistä! Riippuen tuloksista ja fiiliksistä tähystyksen jälkeen, voin tulla kertomaan miten meni.

VoimatonRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset13.6.2017 9.33
Nyt on tähystys tehty. Sama tilanne kuin viime tähystyksessä eli ei mitään poikkeavaa, ei merkkejä tulehduksesta ja limakalvot siistit, mutta nyt lääkäri totesi että minulla on ruokatorven loppupäässä alkava, vielä kapea Schatzkin rengas. Eli mikä?? Lääkäri ei oikein kommentoinut asiaa muuten kuin että happoärsytys voi sellaista tehdä ajan kanssa. Nyt olen tietenkin paniikissa kun luin että se voi jossain vaiheessa aiheuttaa nielemisvaikeuksia. Niitä ei ole vielä ollut. Onko kellään tällaista? Voiko se nyt ajan kanssa pahentua niin että ei pysty nielemään normaalisti? Ei puhuttu että sitä pitäisi mitenkään seurata. Tämä jäi ny kaivelemaan, kun muutenkin olen kova stressaamaan ja ahdistumaan. :(

newuserRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset12.9.2023 13.30
Tiedän, että vanha ketju, mutta itse seuraan käytännössä identtisin kuin aloittaja ilmoitti. Erityisesti ahdistus, palan tunne ja kurkkukipu lisääntynyt viime kuukausien aikana.

Mikäli ketjun aloittaja vielä täällä keskusteluja lukee niin olisi kiinnostavaa saada päivitystä tilasta. Miten tila kehittynyt ja miten kävi Schatzkin rengas löydöksen kanssa?

NippetusRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset10.11.2023 10.36
Tiedän itsekin, että ketju on vanha ja todennäköisesti ketjussa keskustelleet hahmot eivät ole lukeneet tätä palstaa enää, kun eivät ole viimeiseenkääm viestiin vastanneet.

Itselläni tällä hetkellä hyvin samankaltaisia oireita ja kaipaisin kovasti vertaistukea ja apua. Miten esimerkiksi voimaton voi tällä hetkellä ja mitkä olivat juissin keinot selviytyä pelosta/ahdistuksesta

RobaRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset11.11.2023 22.21
Juissin mielipide olisi voinut olla ihan kuin omani. Myös omalla kohdalla paniikki alkoi helpottamaan, kun hyväksyin sen, että en voi hallita/ennakoida enkä vaikuttaa siihen kuolenko vai en muutoin kuin käymällä lääkärissä jos tarvetta on.

Löysin jostain lehdestä nämä ohjeet ahdistusta vastaan ja niitä tavailen puhelimeni muistiosta aina uudelleen silloin kun tuntuu esim..refluksin vuoksi tavanomaista paskemmalta. Yleensä se myös auttaa, kun uskoo lukemansa.

VASTALÄÄKETTÄ

1 Mieti syitä

Onko joku läheisesi hiljattain sairastunut vakavasti? Se saattaa heijastua mieleesi.

2 Unohda internet

Älä googlaa lisätietoja oireista ja jumitu keskustelupalstalle. Ne vain pahentavat oloa.

3 Älä pingota

Säännölliset lääkärintarkastukset ja terveet elämäntavat ovat fiksuja tapoja huolehtia terveydestään. Neuroottinen itsetarkkailu ei sitä ole.

4 Aloita liikunta

Liikunta saattaa tepsiä niin ahdistukseen kuin fyysisiin oireisiinkin. Jos liikunta auttaa, kyse tuskin on mistään vakavasta.

5 Hyväksy epävarmuus

Kaikkeen ei elämässä voi varautua. Kun tämän hyväksyy, olo helpottuu ja energiaa vapautu

Marianne LahtinenRe: Refluksi ja ahdistuneisuus/paniikkikohtaukset3.12.2023 7.42
Kannattaa mittauttaa ferritiini ja rauta-arviot. Ottaa infuusio (maksaa kyllä yksityisellä ja harvoin saa julkiselta), koska välltämättä vatsa ei kestä rautaa. Lapseltamme hävisi kaikki paniikkioireet ja refluksikin helpotti, kun raudat saatiin kohdilleen. Tuo vatsanportin sulkija lienee lihas, joten huonot rauta-arvot varmasti tekevät sen löysemmäksi.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: