Keskustelu

LimakurkkuLimaa kurkussa ja närästystä21.10.2011 10.21
Terve,

Ajattelin kirjoitella tänne ongelmieni kanssa. Olen 34-vuotias mies, ja olen kärsinyt närästysoireista tuollaisen 15 vuotta. Noin 10 vuotta sitten kävin tähystyksessä, jolloin tähystävän lääkärin lopputulema oli se, että kaikki kunnossa, syö rennietä kun närästää. No rennietä aina silloin tällöin syödessä meni edelliskesään asti, kunnes alkoi tulla aina ruokailun jälkeen todella etova olo (oli oksettava olo, mutta mitään ei koskaan tullut ylös, eikä myöskään ollut mitään närästysoireita jatkuvasti tuon etovan olon yhteydessä). Sain tuolloin työpaikkaläkäriltä pantopratsolikuurin (epäilin että tokkopa tuo auttaa jos kerran ei tuon etovan olon kumppanina ole aina närästystä , ja olin ihmeissäni, etova olo oli tiessään samoin kuin närästykset (joita siis ei ole koskaan ollut päivittäin).

Viime talvena alkoi kuitenkin kurkku oireilla: limaa saa rykiä pois muutaman kerran päivässä, ja tuota liman erittymistä jatkuu edelleen. Menin tämän vuoden keväällä lääkäriin (terveyskeskus) tuon limaisuuden kanssa, ja siellä PEF-testien jälkeen oltiin sitä mieltä, että saattaa olla astmaa. No olen nyt kokeillut kolmea eri astmalääkettä, ja mikään ei auta limaisuuteen (olen lääkärille painottanut, että ainoa oire miksi tulin lääkäriin oli lima, ei esim. hengenahdistus tms.). Nyt terveyskeskuslääkäri antoi taas uuden happosalpaajareseptin (sanoi, että voi se happovaivakin limaa kurkkuun tehdä), mutta tuloksen tiedän, koska söin pantopratsolia koko viime kevään, eikä se vaikuttanut limaisuuteen yhtään.

Terveyskeskuksessa otettiin viime keväänä tuon limaisuuden takia keuhkokuva joka oli ok. Samoin etsittiin verikokein pitkittynyttä yskää aiheuttavia taudinaiheuttajia, mutta niistä ei löytynyt merkkejä. Samoin poskiontelot ovat kunnossa.

Pitäisikö minun kenties seuraavaksi pyytää tähystykseen vai mitä pitäisi tehdä? Yksityiselle en oikein viitsi mennä, koska ei ole vakuutuksia. Tai voisin mennä toki yksityiselle tähystykseen, mutta siihen se siten jäisikin eli kovin montaa tutkimusta en viitsisi maksaa yksityiselle. Voiko refluksi tehdä kurkkuun limaa, vaikka ei happoa ylös nousekaan (esim. happosalpaajakuurin takia)?

Alkaa vaan harmittaa tämä jo pian vuoden kestänyt lima kurkussa. Äänen käheyttä ei ole muutoin kuin että oli käheänä kahden ensimmäisen astmalääketestin kanssa (tuli kurkku aika pahaan kuntoon ko. astmalääkkeistä).

HansuRe: Limaa kurkussa ja närästystä21.10.2011 16.54
Hei! Kannattaa käydä gastroskopiassa, eli mahalaukun tähystyksessä. Lähete tk-lääkäriltä ja hinta 27,40. Meillä käy gastroenterologi omassa terveyskeskuksessa, tulee jostain isommasta sairaalasta.
Minulle on tehty skopia jo kolme kertaa ja on jo ehdotettu fundoplikaatiota, eli pienenettäis sitä mahaporttia, en ole suostunut vielä ainakaan.
Lääkärit ei oikein taho kuunnella kun mullakin vain puhutaan koko ajan pahasta närästyksestä vaikka olen sanonut moneen kertaan, että EI närästä, vaan nousee limaa kurkkuun ja yskittää. Välillä pitää se lima oksentaa ja jos on syönyt liikaa niin ruoka tulee ylös ja ulos. yskiminen on tehnyt kurkkukipua ja äänen käheyttä, työssä joutuu puhumaan paljon ja ääni väsyy. Aika usein yskiminen sitten johtaa siihen, että nestettä menee keuhkoihin ja seuraa keuhkoputkentulehdus.
Nyt olen sitten netistä löytänyt Gastrolabin sivuilta kirjoituksen " Laryngofaryngeaalinen refluksi " ja se on just tähän sopiva, että aion pyytää työterveydestä lähetteen Kurkku/korvalääkärille ja varmaan ne keuhkotkin pitäis tähystää, eli bronkoskopiaan, niinkuin mahantähystäjä jo epikriisissä kehoittikin.
Tutustu tuohon Gastrolabin juttuun ja täältä sivuiltakin löytyy paljon uutta valaistusta asiaan. tsemppiä!

refluksikurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä21.10.2011 17.34
Hei limakurkku! Tsemppiä liman rykimisen kanssa!

Hieno kattava selitys - vielä kuitenkin kysyisin mitä sun kurkkulääkäri sanoi kurkun kunnosta? Oliko sulla vakituisesti jossakin kohtaa limaa kurkunpäässä (kurkku varmaan tähystystetty monta kertaa?)? Oletko tällä hetkellä oireilun kanssa yksin pohdiskelemassa vai onko sulla jo lääkärin/hoitajan "tule käymään jos jatkuu" - kehotus? Ei allergioita?

Refluksitaudin ylösnousu voi tehdä limaa - valitettavasti myös sen happosalpaajan kanssa, koska sehän ei estä sitä ylösnousua. Salpaaja nimensä mukaan salpailee niitä protonipumppuja, joten happoa ei pääse sinä hetkenä aktiivista pumpuista tulemaan vatsaan. Hapottomankin on havaittu tutkimuksissa aiheuttavan toisille oireita. Hapollisen tietnekin olettaisi aiheuttavan enemmän limakalvon puolustusreaktiota eli sitä liman muodostumista.

Refluksitaudin peruskuviot (gastroesofageaalinen vs laryngofaryngeaalinen tai laajemmin ruokatorven ulkopuolinen refluksitauti), oireet, NERD vs. ERD -tapaukset lienet jo tuolta meidän tietopuolelta lukenut. Yleisempiä terveyssivustoja löytyy myös tuolta "Suomalaisia tietolähteitä", joissa mm. vaasalainen Gastrolabkin by Hans Björknäs.

Limasta eroon pääsemiseen ei valitettavasti ole mitään sen kummoisempaa konstia (jos refluksiin liittyvää). Ainoana "rykimisen välttämisenä" puheviestinnän perinteinen ohje (kulaus vettä tai nielaisu useamman rykimisen sijasta), mikä taas ei varsinaisesti auta limaan yhtään. Auttaako Gaviscon mitään?

Eikä sulle noilla kurkkuoireilla ole kukaan lääkäri ehdottanut pitempää lääkitysjaksoa kokeiluun? Laryngofaryngeaalisen refluksin alkulääkitys jopa täällä suomessa on (toisilla) lääkäreillä muutamia kuukausia (alunperin kv. tutkimusten pohjalta 3-6 kk ja kaksinkertaisella annoksellakin vielä). Itsellä kesti kurkun (ja taatusti osittain ruokatorvenkin) rauhoittuminen yli 3 kk (tiukan refluksiremontin kanssa).

Eikö sulla astmadiagnoosia varmistettu ollenkaan spirometrillä?

LimakurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä21.10.2011 20.44
Tosiaan, eihän mun kurkkua ole kukaan yleislääkäriä kummempi katsonut vaikka kolme kertaa tässä olenkin kesän aikana käynyt terveyskeskuksessa. Täytynee varmaan vaatia päästä kurkkulääkärille.

Itse asiassa sekoitin tuon spirometrin ja PEF-jutun (vai onko se sama?), mutta oli minulla 2 viikkoa kotona se "tötterö" :D johon puhkuin pari viikkoa, viikko ilman avavaa lääkettä ja toinen ensin ilman avaava ja sitten avaavan jälkeen, jossa tuli muistaakseni kolme kertaa yli 15 prosentin parannus avaavan lääkkeen jälkeen ja yhden kerran yli 20 prosentin parannus. Astmalääkettä otin kesällä ja nyt syksyllä yhteensä yli kolmen kuukauden ajan, mutta ei ihmeempiä vaikutuksia. Mullahan oli jo sillä spirometrillä ilman avaavaakin lääkettä jo ihan hyvät arvot (minun painoiselle ja ikäiselle keskiarvoluokkaa), mutta nousua tuli siltikin sillä avaavalla.

Allergioista kun kysyit niin ei ainakaan ole todettu, enkä ole huomannut itsekään mitän siihen viittaavaa.

Tällä hetkellä lääkärin kanssa tilanne on se, että jos nyt ei sitten kahden viikon happosalpaajakuuri auta, niin sitten otan kahden viikon kuurin flixonase nenäsuihketta, ja jollei noilla auta niin sitten taas sinne terveyskeskukseen yleislääkärille. Pitänee vaatia siellä pääsyä kurkkulääkärille. Osaako se kurkkulääkäri katsoa, jos siellä kurkussa on jotain nimenomaan refluksin aikaan saamaa?

Ärsyttävä vaivaRe: Limaa kurkussa ja närästystä25.10.2011 20.19
Minulla samantyylisiä oireita.

ensin hoidettiin astmana ja kun lääkäri vaihtui, niin otti pois lääkkeet. Kirjoitti lähetteen uuteen astmatestiin, jos nään sille tarvetta. Astma lääkettä en ole ottanut puoleen vuoteen joten diaknoosi astmasta limannousuun vedoten oli väärä. Astmalääkkeestä en omasta mielestä kyllä saanutkaan apua.

Nyt välillä kurkkua kirveltää ja on hieman liman nousua, varsinkin illalla ja päikkäreiden jälkeen, syönnin jälkeen tms. Suuren ruokahalun omaavana, kun pitäisi vielä oppia syömään vähemmän. 185cm 88kg

Lääkkeeksi olen saanut Zolt jota otan aamuin illoin. Löytyykö markkinoilta parempia lääkkeitä? Olisiko esim. Nexium parempi? Olisko nukkumaan mennessä Gaviscon hyvä?

Viestiketjun aloittajalle. Luulen, että sinulla ei ole astmaa. Mullakin astmatesti näytti hieman astmaan viittavia lukuja, mutta kun jätin lääkkeen pois, niin en ole huomannut kuntosalilla ja lenkkeillessä mitään eroa siihen kun käytin astmalääkettä. Ja nykyisen keuhkolääkärin mukaan lääkitykseni siihen asti oli enemmän kuin riittävä.

refluksikurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä26.10.2011 9.08
ap, sori, kun jäi sun vastaus huomaamatta .... kurkkulääkäri on sen alan asiantuntija, joten osaa tietty katsoa aluetta tarkemmin ja tietää enemmän. Osa kurkkulääkäreistä pystyy sanomaan epäilevätkö hapon ylösnousua (tietyissä kohdissa kurkunpäätä, mukulakivimäisyys tietyssä alueessa ym). Jos kuitenkin yleislääkäri on kurkannut sinne peilillä/nenäletkulla, ei siellä pitäisi kaiketi kuitenkaan muhia mitään hirveätä yllätystä.

Mitä tuo Flixonase - lääke tekee? Jos mikään keinoista auta, minä ainakin loppupeleissä kysyisin lääkäriltä voitaisiinko kokeilla happosalpaajia vähän pitempään (edes muutamia kuukausia noiden itsehoitojuttujen kanssa). Oletko muuten tehnyt mitään "refluksremontti"kuvioita ruokavalioon, nukkumisiin ym?

Itselläni on astma tuore löydös kesällä (pef puhallukset + 2. spirometri odottaa joulukuun alussa tämän ekan "katsotaan miten arvot paranevat" - lääkityksen jälkeen) mutta mitään ylläkuvatun kaltaista limaa ei ole eikä yskimistä (pef arvot oli kesällä 3 krt sen tietyn määrän ylitse, ka. arvo pitäis olla pituuden/ikä/sukupuoli mukaan 480, vaihtelee 430 - jopa 460 joskus (lukuina kai suht ok), spirossa ei-pef käyrä osoittaa vajausta, eosinofiilit verikokeessa ja typpioksidipuhallus ok). Mitään oireita ei ole ollut sitten toukokuun muutaman astmaattisen hengenahdistuskohtauksen. Kuinka usein astmaan liittyy lima ja yskiminen?

Ärsyttävä vaiva, kaiketi virallisesti noi lääkkeet asettuu testeissä samalle viivalle. Itse olen käyttänyt aina vaan Nexiumia (pyysin sitä itse silloin runsaat 4 v sitten), joka minimoi itsellä happoa hyvin eikä tietääkseni ole aiheuttanut mitään haittavaikutuksia. Aiotko kokeilla toista lääkettä?

Gavisconia illalla ainakin käytettiin, kun haluttiin kokeilla yöaikaisten oireiden minimoimista (yöaikaisen refluksin tutkimuksissa on havaittu "outo" pH:n lasku salpaajalääkityksenkin kanssa johonkin aikaan yöllä).

Ärsyttävä vaiva, kuinka paljon sulle on ollut apua noista itsehoitokuvioista (sen verran mitä olet käyttänyt)?

ärsyttävä vaivaRe: Limaa kurkussa ja närästystä29.10.2011 19.53
Kyllä niistä on ollut varmasti apua, koska ensin epäiltiin astmaa ja olen pärjännyt ilman astmalääkettä täysin.

Zoltia käytän nyt ja pitää melkein käydä lääkärillä ja pyytää kokeiltavaksi muuta. Kurkkua joskus kirvelee ja syödä ei kärsi ennen nukkumaan menoa. Pitäisi varmaan tuo kahvin juonti lopettaa, sillä varmaan on merkitystä, mutta kun sitä on ollut pakko aamuisin ottaa.

LimakurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä10.1.2012 14.38
Päivitetäänpä tännekin miten on mennyt. Pantopratsolia kokeilin loppusyksyllä parin viikon verran, mutta nyt tuli sen verran ummetusvaivaa kyseisestä lääkkeestä (ennenkin vähäistä vaivaa ollut pantopratsolista), etten pystynyt käyttämään. Limaa kurkusta tuo kahden viikon pantopratsolikuuri ei vienyt. Flixonase en nenääni ruiskinut laisinkaan, koska nenä ei ole oireillut tämän limaisuuden aikana. Minusta nenään on turhaa alkaa tunkea lääkettä ilman nenäoiretta.

Olin ilman happosalpaajia pari kuukautta rennien voimin, mutta vatsa kävi sietämättömäksi, joten kävin pyytämässä uutta happosalpaajaa työpaikkalääkäriltä. Sieltä tuli nexium-resepti. No nexium ei tuntunut sopivan minulle, joten menin uudelleen työpaikkalääkärille, ja kysyin häneltä jonkun hyvän kurkkulääkärin yksityiseltä (samasta puljusta kuin ko. työpaikkalääkäri). No varasin sitten ajan kurkkulääkärille, ja hän peilasi nänielun sekä kurkunpään ja äänihuulet. Ihan kunnossa olivat. Hän antoi zolt- ja gaviscon-reseptin (joita olen ottanut nyt muutaman päivän, mutta limaisuus tuntuu itse asiassa pahenneen, vatsa sen sijaan on OK). Gaviscon muuten tökkii minulla pahasti, sen maku on todella hirveä (oksennusta saa pidätellä :))

Yllätyksekseni ko. kurkkulääkäri sanoi, että hän on tutkinut hiivan liikakasvua kurkun alueella refluksikoilla, mutta sanoi ettei ole uskaltanut asiasta mitään julkaista, koska hiiva nyt on asia, josta kovasti tapellaan. Hänen mukaansa suurella osalla hänen tutkimistaan refluksipotilaista on hiivan liikakasvua kurkussa. Hän antoi siitä syystä myös mycostatin-reseptin, mutta sitä en ole vielä ostanut, koska en ole varma haluanko tuota myrkkyä niellä (mycostatin-lääkkeen vaikuttava aine on nystatiini, joka ei kylläkään sanottavasti imeydy, mutta imeytyessään on aikamoinen myrkky; ei saa antaa muutoin kuin ruuansulatuskanavan kautta).

No nyt en sitten tiedä pitäisikö tuo hiivalääke vetää vaiko ei? Toisaalta limaa on tällä hetkellä runsaasti, joten sikäli voisin kyllä vetäistä josko se auttaisi.

jetsRe: Limaa kurkussa ja närästystä10.1.2012 15.11
Itselläni on melkoinen limakurkku myös. Koko ikäni olen limaa kröhissyt pois. Nyt on sitten leikkaus edessä, toivottavasti auttaa.

No, itsekin epäilin tuota hiivaa ja vedinkin peruskuurin muistaakseni flukonatsolia. Eipä ollut juuri vaikutusta.

Kokeile ihmeessä sitä mycostatiinia.

Ilmoittelehan jos auttaa.

refluksikurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä10.1.2012 15.17
Hienoa, että sait kurkun puolenkin tarkistettua!

Kurkunpuolen oireiden tutkimus tai julkaisu liittyen refluksiin olisikin mukavaa vaihtelua. Kerrotko kurkkulääkärisi nimen (eihän se sattumalta E. Sala ollut?)?

krisuRe: Limaa kurkussa ja närästystä11.1.2012 20.48
Morjens.Itse kärsinyt refluksista n.4v ja lääkkeitä syönyyt kokoajan.Limaa kerännyt kurkkuun n.2v ajan ja mä räin useammin kuin 2krt päivässä.Varmaan n.2krt tunnissa.Se kuuluu tähän sairauteen.Joten totu siihen vain

LimakurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä11.1.2012 22.11
Refluksikurkku: Seppo Karjalainen oli tuo lääkäri jolla kävin.

AvuksiRe: Limaa kurkussa ja närästystä15.1.2012 6.47
Itselläni on sama vaiva. Oireet liittyvät selkeästi vatsan toimintaan. Olen käyttänyt nyt muutaman päivän Lacto Seven maitohappobakteereja ja olo on helpottunut. Limaa kertyy selvästi vähemmän vaikka ei ole vielä loppunut kokonaan. Vatsaan ei enää kuitenkaan koske. Kannattaa kokeilla, kun tuote ei ole varsinainen lääke, eikä ole aiheuttanut ainakaan minulle lisäongelmia.

refluksikurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä15.1.2012 10.18
Kiitos limakurkku nimestä, pistän muistiin josko saattaisiin hänen artikkeliaan joskus tulevaisuudessa lukea. Päätitkö aloittaa kuurin?

Hiivalääkkeitä ei ole itse tarvinnut kokeilla, koska kurkku on ollut sen puolesta lääkärin mielestä ok.

Avuksi, mihin vaivaan sulla on lacto7 auttanut? Oletko ottanut sitä ihan taudin alusta alkaen vai alkanut myöhemmin syömään?

Mhb + inuliini yhdistelmätuotteita (pirkka, lactoseven, sanasol, gastronel ym) olen kokeilut vain yleensä yhden pakkauksen, kun mitään kummempaa ei ole tuntunut (vatsaoireita ei ole). Niistä tulee aikamoinen lista! Omassa ruokavaliossa inuliinia tulee lähinnä varmaankin banaanista, ruista (joskus tummaa leipää), vehnästä ja tietty sitten varmaankin muutamista elintarvikkeista. Sipuli on kyllä pannassa.

Halsbränna Limaa kurkussa - tämä lääkärin kommentti helpotti!7.11.2013 19.01
Kävin tänään kurkkurefluksia hyvin kurkkulääkärillä. Vaivanani on refluksin seurauksena pitkittynyt yskä ja jatkuva liman valuminen nieluun = jatkuvaa yskimistä.
Lääkäri teroitti happosalpaajalääkityksen pituuden tärkeyttä. Poltteluoireistoni on jo melko mukavasti asettumassa ja olin jo harkitsemassa Nexiumin lopettamista (sitä mennyt nyt 3 viikon ajan), mutta lääkäri sanoi, että kurkkurefluksin kyseessä ollen happosalpaajalääkityksen ehdoton minimi on 2kk, mieluummin jopa 3 kk. Lyhyempi kuuri ei kurkkurefluksiin yletä tehoamaan.
Valitin myös nieluun jatkuvasti valuvaa limaa, joka panee aina yskimään.
Ilahduin todella kun lääkäri ensinnäkin antoi yskänlääkettä, joka ainakin yön ajaksi hillitsee yskimistä ja erityisesti ilahdutti ja jotenkin henkisesti helpotti tämä tieto: Nielun ohi valuu ja kuuluukin valua limaa about 2 litraa per päivä! (enpä tuota tiennyt, ja onhan selvää kun ajattelee, kuivat limakalvothan olisivatkin katastrofi!). MUTTA koska kurkunpääni nyt on jatkuvasta yskimisestä ja mahahapoista ärtyneessä tilassa, "tunnistaa" se tämän normaalin liman liian korostuneesti, toisin kuin normaali, terve ihminen, jonka kurkku ei erikseen kiinnitä huomiota sinne valuviin limoihin.
Lääkäri antoi reseptin nenään suihkutettavalla kortisoonisuihkeelle, jos haluan tilapäisesti koklata vähentää tuota valuvaa limaa.
Muuten siis vaan yritän nyt viestitellä kurkulle, että "no problem", anna liman tulla ja mennä!

refluksikurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä8.11.2013 9.19
Halsbränna, kurkkurefluksi tosiaan vaatii pitemmän ajan, alkuperäinen suositus 3 -6 kk ja isommalla annoksella. Hienoa, että lääkärisi on ajan tasalla :-) Oma oireeni alkoivat helpottaa runsaan 3 kk kohdalla tietylle tasolle, joten tsemppiä sinulle!!

Eläkoöön sylki :-)! Kurkussa valuu n 2 l sylkeä päivittäin ... jokainen nk tyhjä nielaisu sanotaan olevan itse asiassa syljen nielemistä. Ilman sylkeä, nieleminen on kivuliasta nielussa, kuten ne, joilla on kuiva suu hyvin tietävät valitettavasti.

Ehkä se kurkku reagoi myös jos alasmenevä on syljen sijasta limaa, joka on kiinteämpää? Normaalimääräisellä (+ ainekoostumus) Syljellä on tässä taudissa merkitystä, koska se huuhtoo aina ruokatorveakin ja korjaa minimaalisesti limakalvivahingoja torven alueella.

Onko sulla vaivana siis PND - ilmiö (postnasal drip)eli limaa valuu onteloista nieluun (jos lääkäri antoi sulle onteloihin lääkettä) vai limaa muodostuu kurkunpään alueella?

refluksikurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä8.11.2013 9.27
Itse asiassa sylki on aina listassa mukana, kun mietitään refluksitaudin edistäviä/elimistön suojaavia tekijöitä ... sivuston tieto-osuudesta "Refluksi:aiheuttajat":

"Toinen tärkeä tekijä ruokatorven puhdistumisessa on sylki. Syljen ja ruokatorven limakalvon erittämät bikarbonaatti sekä kasvutekijät suojaavat ja korjaavat ruokatorven limakalvon vaurioita."

HalsbrännaRe: Limaa kurkussa ja närästystä9.11.2013 6.02
Luin taannoin kurkkurefluksista amerikk.sivuilta ja siellä lääkäri totesi, että refluksi yltää vaikuttamaan jopa korvakäytäviin asti, nenästä ja tietenkin kurkusta puhumattakaan. - Minä kyllä uskon tämän, koska neliösenttimetreissä on enää vähäiset mitat kurkun jälkeen happojen ja kaasujen ylettää vaikuttamaan nenänieluun, poskionteloihin ja sitä kautta korvakäytäviin. - Kuinkahan harva lääkäri tämän tietää, eivät edes kaikki yleislääkärit allekirjoita mahahappojen vaikutusta kurkkuunkaan asti.
- Tämä teksti nyt vain siksi, että tapauksessani nenänielusta alas valuvan liman katson kyllä voivan olla refluksin aiheuttama senkin.
- Hiljattain kävin tämän keskustelupalstan kaltaisilla vastaavilla saksalaisilla ja ruotsalaisilla sivuilla. Jotenkin lohdutti se, että vaiva on tuttu kaikkialla. Eräskin saksalainen nuori mies käytti kansainvälistä ilmaisua "horror" kuvatessaan oireitaan, joten emme ole yksin täällä Suomessa tämän vaivan ja sen aiheuttamien moninaisten oireiden kanssa.

refluksikurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä9.11.2013 9.49
Halsbränna, se on meillä ongelma ollut täällä joillakin (hakulaatikolla saa vanhojakin keskusteluita esiin). Osalla on ollut ongelmaa refluksin vuoksi onteloiden kanssa, PND:n (tosin sitä valumista voi olla ihan ilman refluksiakin) sekä erikseen kurkunpäässä muodostuva liman kanssa.

Kurkussa itselläni sekä monilla muilla näkyy selvä hapon vaikutus. Niillä, joilla selvää muutosta ei ole, onkin tosiaan hanakalampi tilanne. Hammaslääkäreiltähän näitä todetaan myös niillä, joilla hapot/kaasut ulottuvat vakituisesti suuhun asti. Äänityöläisenä ei tietenkään parane rykiä/rykiä ,kun se ärsyttää vain lisää kurkunpään aluetta. Yskiminen on kurkulle pyörremyrskyn voimakkuutta, joten ei mikään ihme että ärsyttää.

Niille, jotka ei vielä ole tutustunut kaikkiin mahdollisiin ruokatorven ulkopuolisiin oireisiin, listaa kymmenistä oireista Refluksi:Oireet löytyy melkoisesti. Ne perustuu kansainvälisiin lääketieteellisiin tutkimuksiin - ja Koufmaninkin tutkimukset sieltä tietenkin löytyy (kurkkurefluksista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta häntä).

Jeps, ihmiset ovat onneksi suht samanlaisia missäpäin vain ollaankin. Tieto, mitä meilläkin tuolla päävalikossa ja runsaassa sadassa uutisjutussa on, tulee yli 90% ulkomailta ... ilman sitä ei olisi aikoinaan jaksanut taudin kanssa taistella. LPR:n onneksi törmäsin englantilaisia tutkimuksia lukiessani.

Meillä on kanssa tuolla päävalikon linkeissä noita ulkomaisia refluksikeskustelupalstoja (+ akalasia), joissa asioita käsitellään muuallapäin maailmaa sekä naapurimaassa.

Näin sivuston 4-vuotissynttäreiden kynyksellä, voin todeta, että sivustomme on saanut ympäri maailmaa positiivista palautetta, koska meillä on eri osa-alueet huomioon ottava tieto-osuus sekä aktiivinen keskustelupalsta :-) Sekä tuo kaiken mahdollistava google translator, joten esim. japanilainen lääkäri ja australialainen refluksikko pystyvät seuraamaan, mitä haluavat :-)

Tsemppiä oireiden kanssa kaikille!!!

refluksikurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä9.11.2013 9.58
Halsbränna, monesko salpaajakuuri tai vuosi sinulla on muuten menossa? Itsellä on nyt 7. vuosi.


Oletko nörttejä eli NERD - tapauksia (ei-erosiivinen, tähystyksessä limakalvollla ei vaurioita)? Alunperin olin ainakin
näitä mutta mistäpä sitä nyt tietää ...

limakurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä17.12.2013 22.44
jättäkää maitotuotteet kokonaan pois, se edistää liman muodostumista ja pitää yllä tulehdusta limakalvoilla. itselläni sama vaiva vuosikausia ja todettu hiiva suolistossa joka aiheuttaa refluksioireita, jättäkää pois happosalpaajat, ja hoitakaa ruokavaliolla vaiva kuntoon, sokerit ja valkoiset jauhot ym. pois ja tilalle paljon kasviksia ja hyviä rasvoja.

refluksikurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä18.12.2013 11.25
Limakurkku, meillä taitaa osalla olla jo ruokavalio melkoisen fiksattu ja lähes kaikki ainekset ja lisäaienkset kokeiltu :-)

Hienoa, jos olet itse löytänyt omaa huonompaa ruokavaliota muuttamalla apua ... kuten kvuailitkin, oliskohan sulla ollut kyse kuitenkin refluksitaudin sijasta sekundaarisesta refluksioireilusta/vaivasta, jonka aiheutti joku aivan muu taustasyy ... Minkälainen sun ruokavalio oli aikaisemmin eli minkälaisesta tilanteesta lähdit liikenteeseen? Harmi, jos et aikaisemmin ole innostunut esim kasviksista ja hyvistä rasvoista. Oletko jo kokeillut paleota?


Näistä kokeiluista saisi kyllä melkoisen tarinan ... Itse kuulun siihen refluksikkojen neljännekseen, joka ei pode vatsaa eikä suolistoa vaan nimenomaan ruokatorven ulkopuolisia oireita. Maidon poisjättäminen ei vaikuta oireisiin tai limanmuodostukseen täällä itselläni (n 6 dl maitotuotteita + juustonsiivuja/pvä).

Monipuolisen itsehoidon lisäksi on itselläni tarpeen asianmukainen lääkitys, koska sairastan kroonista kohtalaista/vaikea-asteista refluksitautia ... Ylösnouseva happo + pepsiini aiheuttavat ja lisäävät tulehdusta "noin sata kertaa enemmän" limakalvoilla kuin mitkään pH- luivuiltaan neutraalit tuotteet (esim. maito).

JuiceRe: Limaa kurkussa ja närästystä18.12.2013 16.23
Moi
Minulla on sama vaiva, ja se on todella keljua. Minut leikattiin 2010 ja refluksi oireet ovat palanneet, närästys ei vielä ole jatkuvaa, mutta muut oireet ovat jo saaneet vallan. Ottaa pikkasen pattiin, kun nyt jo oireet palasivat.

VaniljaRe: Limaa kurkussa ja närästystä18.12.2013 17.06
Voi olla niin että kun oireet palaavat esim. leikkauksen jälkeen, niin kyseessä ei ole tuo mahaportin löysyys vaan joku muu syy. Leikkaus on silloin vain yritystä poistaa oireet, pitäisi saada selville se perimmäinen syy, joka nuo oireet ovat aiheuttaneet. Jos tuota alkusyytä ei hoideta, on se edelleen olemassa aiheuttamassa ongelmia, eikä leikkaus silloin auta.

Kiinalaisessa lääketieteessä puhutaan paljon liman nousun syistä. Kannattaa lukea sellainen kirja kuin Ruoan voima, jonka on kirjoittanut Nina Haavisto. Jos ruokavalion muuttaminen on vaikeaa, niin tuon teorian mukaan on helpompaa tehdä muutoksia, koska se sallii kuitenkin aika paljon. Studio 55:ssä on myös Nina Haaviston haastattelu, sekin kannattaa katsoa. En sano että tästäkään on automaattisesti apua, mutta kaikkea kannattaa kokeilla, on kamalan rankkaa elää jatkuvasti ikävien oireiden kanssa.

Minulla oli oireiden alkaessa myös tuota liman nousua, erilaisia kurkkuoireita, kuivaa yskää, äänen käheyttä, kipua puhuessa jne, jne, mutta pääsin niistä eroon ilman lääkkeitä. Varmasti refluksioireista kärsivien joukossa on muitakin sellaisia, joille ruokavaliomuutos voisi auttaa.

En tiedä vieläkään oliko minulla kurkkurefluksia, vai mikä muoto minulla on ollut, vatsanportti on väljä, mutta minulla oli oireita myös vatsassa, tosin kurkkuoireet tulivat ensin.

refluksikurkkuRe: Limaa kurkussa ja närästystä18.12.2013 17.08
Juice, susta ei olekaan kuullunut pitkään aikaan mitään ... Perhana tuota oireilua :-( Esiintyykö sulla niitä päivittäin?

SitrusRe: Limaa kurkussa ja närästystä18.12.2013 17.19
Liman nouseminen on luonnollista refluksissa. Mahassa on paksu limakerros suojaamassa limakalvoa happamalta mahanesteeltä. Mahan lima on paksua, kirkasta ja venyvää.

Siihen pääsee tutustumaan kun kömpii tutkimuspöydältä gastroskopian jälkeen - suu on täynnä limaa. Mulla tuota limaa nousee juostessa, hampaita pestessä ja kun on flunssa. Se on aivan erilaista koostumukseltaan kuin suusta erittyvä sylki tai nenään ja nieluun flunssassa kertyvä räkä. Liman tulo loppuu kuin seinään kun ottaa Primperanin. Se sulkee mahanportin. Ikävä kyllä teho on lyhyt, vain muutaman tunnin mittainen.

Limaisin terveisin, Sitrus

yövalvojaRe: Limaa kurkussa ja närästystä20.12.2013 6.27
Nukkuminen on häiriintynyt loman takia. Herätessä tuntuu on tarve nieleskellä, tuntuu ahdistavalta ja pakko nousta pystyasentoon, jotta saisi hengitettyä. Nenä on myös tukkoinen jatkuvasti ja ärtynyt. Nytkin verta alkoi valumaan. Yritän helpottaa oloa kasaamalla tyynyjä, jotta voin olla pystyasennossa. Jatkuva yövalvominen rassaa ja päivällä on väsynyt. Ääni katkeilee puhuessa. Sitä ei vain tule. Kaipa tämä on refluksia minullakin.

JuiceRe: Limaa kurkussa ja närästystä22.12.2013 19.02
Kyllä lääkäri sanoi minulle leikkauksen jälkeen, että vaiva saattaa uusia.
Kyllä minulla esiintyy melkein joka päivä tuota liman nousua ja varsinkin lenkkeillessä. Vuoden vaihteen jälkeen ajattelin kokeilla hieman erilaista ruokavaliota, en vielä ole päättänyt lopullisesti minkälaista. joulua kaikille, syödään mitä pystytään.

leenaliinaRe: Limaa kurkussa ja närästystä1.1.2014 22.01
Kun teillä on limaa kurkussa ,niin onko teillä myös nuhaa silloin.Vuosia sitten mulla alkoi nuha ja limaa kurkussa on sen jälkeen ollut jatkuvasti ja siis nuhaa myös.Kortisonisuihke teki liman nielussa entistäkin sitkeämmäksi,onneksi älysin lopettaa sen ajat sitten.

Timo HirvonenRe: Limaa kurkussa ja närästystä27.9.2014 22.21
Minulla mies 64v. oli vajaa kaksi vuotta sitten sitkeä flunssa. Sen jälkeen on yskä vaivannut. Nyt ei niin paljon yskitä mutta ärsyttävä liman kakominen. Vaiva vain pahenee yleistyy ja ahdistaa kovasti.
Neurologini on sitä mieltä ettei se johdu minulla olevasta parkinsonin taudista 5 vuotta.
Keuhkot kuvattu myös keuhkoputket siellä muutama epäselvä solukertymä ja otettiin TT-kerroskuvat ei pahanlaatuista. Hyvä niin.
Nyt keuhkolääkärin easyhaler 400mg aamuin illoin ja omepratsol samoin 20mg x 2 vrk. Ei tunnu auttavan ainakaan niin, että se vähentäisi kakomista limaisuutta?
puhallukset ja pef ja keuhkofunktiokokeet ok. samoin ei allergioita?
Ei erityisttä närästystä. Gastrolääkäri tähysti mahan heliko on mutta ei lähtenyt kolme kertaa yritettiin häätää. Sanoi: Olkoon siellä. On kuulemma vielä neloishoito. KUitenkin kun tietäis joku syyhän tähän täytyy löytyä? Henkeä ahdistaa ja välillä tuntuu että tukehtuu limaan?
Naapuri jo reagoi jatkuvaan kakomiseen ja rykimiseen?
On puhallettu pulloon on höyryhengitystä kokeiltu ei sanottavaa hyötyä? Rukoukset enää jatkuvat epätoivo yksin ollessa ahdistaa
terveisin Timo Mikkelistä

RefluksiRe: Limaa kurkussa ja närästystä14.11.2015 8.34
Hei saisinko jotain selitystä tähän? Olen 13 v tyttö ja mulla on ollu refluksia 2 v suunnilleen tää on menny pahemmaksi kun aina aamuisin tuntuu ku tulis oksennus ja maistuu pahalle ja oksettaa mut kaikki on silti kurkussa kiinni ja sitte limaa on sitte tosi paljon.. mulla on tosi pahaolo aina aamuisin eikä syöminen maita yhtään.. Joudun kokoajan nielemään ja kuivuu nielu ;(.. Syön omeprazolia aamu/ilta ja gavisgonia juon iltaisin ja oireiden tullessa.. Tää ei oo kivaa :(

MariaRe: Limaa kurkussa ja närästystä19.11.2015 23.51
Mun yskiminen, liman jatkuva rykiminen, astma ja refluksi loppuivat ruokavalion muuttaminseen. Kaikki vilja pois, myös gluteiinittomat tuotteet.

Olin yskän takia jatkuvasti sairaslomalla, pisin yhtäjaksoinen sairasloma kesti yli vuoden. Todellakin - refluksioireet ja yskä. Yskin taukoamatta. Mikään astmalääke ei auttanut. Sain todella pahoja astmakohtauksia.
Kaikki nämä loppuivat, kun lopetin viljan. Kannattaa kokeilla, ei leipää, pullaa, kaurapuuroa eikä gluteiinittomia tuotteita.

Ruokavalio emäksiseksi ja 3 x päivässä jotain emäksistä kuten koivuntuhkaa, bentoniitti-savea yms. Kurlaa kurkkua. Liman eritys ja oireet helpottivat.

Pelkkä bentoniitti-savi ei riitä, pitää olla muutos ruokavaliossa myös.

MariaRe: Limaa kurkussa ja närästystä20.11.2015 0.02
Sinänsä mielenkiintoista, että sisätauti- ja kurkkulääkärit tutkivat ja tähystävät (tärkeää toki poissulkea vakavat sairaudet), mutta moniko on hyötynyt näistä tutkimuksista?

Oma kokemukseni on, että oireeni johtuivat liian happamasta elimistöstä ja liman eritys oli jonkinlainen allerginen reaktio erityisesti viljatuotteisiin. Sokeri ja maitotuotteet lopetin myös. Limaneritys loppui nopeasti ruokavalion muutoksen jälkeen.

Arvatkaa monellako lääkärillä olen käynyt 23-vuoden aikana ja paljonko rahaa on mennyt lääkärimaksuihin ja lääkkeisiin? Kymmeniä tuhansia. Olen käynyt jopa ulkomailla lääkärillä hakemassa apua. Kaikki tämä oli täysin turhaa omassa tapauksessani.

Tein lopulta omat johtopäätökseni, yksikään lääkäri ei koskaan ehdottanut viljan syönnin lopettamista tai allergiatestejä. Sain vain tarpeekseni jatkuvasta sairastelusta. Yskän takia minulla ei ollut mitään sosiaalista elämää.

Nyt huomaan eron selvästi, aikaisemmin limakalvot olivat aina kipeät ja tulehtuneen tuntuiset. Nyt ei mitään oireita. Kummallista miten refluksi ja yskä parani, loppujen lopuksi todella helposti. Ruokavaliolla. Ei ole kallista, eikä kovin vaikeaakaan.

juissiRe: Limaa kurkussa ja närästystä20.11.2015 0.10
Niinpä. Tässä on monesti se ongelma, että eliminaatiodieetti karisee kun tilanne paranee.

Yksi ettei aina älyä mitä on missäkin. Mulla ei edes voita voi syödä, kermaa kestää lorauksen.

Viljat ja maitotuotteet on se avain kunnon limantuotantoon ja köhimiseen. Varsin pitkään meni itsellä tuon maidon havaitseminen, kun sitä ei tule juomalla juotua.

H.ÄRe: Limaa kurkussa ja närästystä20.11.2015 6.07
Hei Maria täällä ilmoittautuu toinen joka on saanut samoista syistä kuin sinulla itsensä kuntoon ruokavalion avulla.
Aikaa se vei tuhottoman kauan ennenkuin tajusin, että paras hoitaja itsellesi olet sinä itse. Tätä hyvää oloa en enää suostu vaihtamaan takaisin aikaisempiin oireisiini.
Rahaa on täälläkin palanut melkoisesti kun apua on etsitty lääkäreiltä ja
tuloksetta. Nyt taas elämä maistuu ja on virtaa leikkiä lasten lasten kanssa.

MariaRe: Limaa kurkussa ja närästystä22.11.2015 0.03
Hienoa H.Ä. että löysit avun!

Kun katson omaa refluksi-historiaani, minulla happosalpaajat ensin tuntuivat auttavan, mutta loppujen lopuksi oireet pahenivat vuosi vuodelta. Olisiko mahdollista, että happosalpaajat aiheuttaisivat loppujen lopuksi enemmän haittaa kuin hyötyä?

Mulle ehdotettiin leikkausta, mutta en suostunut, kun onnistumis-% on noin huono.

Pitkiä sairaslomia ja eläkettäkin työterveyslääkärin kanssa pohdiittin. Töissä olivat ihan kypsiä jatkuvaan yskimiseeni, se on nimittäin sekä itselle, että ympärillä oleville ihmisille todella raskasta. Ihmeteltiin vain, kun astmalääkkeet eivät auttaneet hengenahdistuskohtauksiin.

Ja nyt ei ole mitään oireita.

Olen aina ollut kiinnostunut erilaisista asioista, työn ohella opiskellut vyöhyketerapiaa ja shiatsu-terapiaa. Muistan, miten kouluttuja totesi kerran: joskus ihmisellä ei ole itsellä halu parantua. Joku voi kokea, että sairastamalla voi paeta muita ongelmia tai saada huomiota. Tämä jäi silloin pohdituttamaan kovasti.

Minä sain tarpeeksi jatkuvasta sairastelusta ja päätin alkaa elämään tervettä elämää. Sen jälkeen ruokaremontti oli pala riisikakkua. En koskaan palaisi entiseen, niin paljon paremmalta elämä maistuu terveenä.

Happosalpaajabusineksessa pyörii niin suuret eurot, että refluksitautia ei haluta tutkia eikä vaihtoehtoisia keinoja haluta miettiä.

H.ÄRe: Limaa kurkussa ja närästystä22.11.2015 11.00
Omalla kohdallani käänteentekevä muutos oli, kun kävin Bio HitOyn gastropanel testissä. Tuloksen saatuani emeritusprofessori oli tulkinnut
vatsalaukkuni liikahappoiseksi ei atrofista gastriittia tai helikobakteeria.

No ajattelin, että näillä mennään ja tästä jateketaan ja suunta on ainoastaan ylöspäin! Olen lukenut ravitsemuksesta paljon tietoa ja tulin siihen tulokseen, että lääkkeillä en aio happamuuttani ratkaista.
Joten siis ravitsemuksella aloin muuttaa ruokavaliotani.

Olen luonteeltani ota tai jätä tyyppiä ja ruokaaineiden eliminointi ei mielestäni ollut vaikeaa. Ja muutos alkoi näkyä jo melko nopeasti.

Nyky ruoka on hyvin pitkälle happamuutta elimistöön aiheuttavaa.
Lihat, leikkeleet,viljat,sokerit, valmisruuat,k-munat jne.
Vaihdoin ruokaaineet alkuun emäsvoittoiseksi joka selvästi omalla kohdallani toi avun. Polte, kurkkutulehdukset, ynms.liittänäis oireet hävisivät.
Otin mukaan limakalvoja tukevaa sinkkiä, glutamiinia, D-vit ja välissä avitin ruuansulatusta entsyymeillä. Illalla nappasin ja nappaan edelleen mangneessiumia hyvää unta antamaan.
Ruokien eliminointi omallakohdallani n.4-5kk toi jo ison muutoksen.

Uskon, että elimistössä jylläävä tulehdus (vatsan tai suoliston) alueella rauhoittuu kun jaksaa olla sinnikäs ja muuttaa alussa elimistöä mahdollisimman emäksiseen suuntaan.
Hapokkuus vaihtuu, mutta jos palaa nopeasti takaisin entiseen oireet palaavat jälleen. Tämä vaiva näyttää lymyilevän elimistössä ja kun annat sille hiukan periksi se jo ottaakin ylivallan. Eli pitää olla todella sinnikäs alkuvaiheessa. Oma elimistöni kestää jo satunnaiset suklaat,
sokerin lisäykset, mutta en palaa enää takaisin alkuaikoihin koska olen saanut sen pysyvän hyvänolon jäämään.
On vain tehtävä päätös mille tielle lähtee... Halu parantua ilman lääkkeitä oli itselleni ainut vaihtoehto. Uskon kun tilanne on pahana on valmis seisomaan vaikka päällään jos sen avun saa. Valitettavasti tätäkin palstaa lukeneena ei lääkäreiltä monikaan ole sitä apua saanut. Ja olen samaa mieltä Marian kanssa, että ollaanhan me todella hyvä kohde lääkäreille ja happosalpaajabisnekselle kun kerta toisen jälkeen koputellaan heidän vastaanottonsa ovella.
Pistäkää kanssasisaret ja veljet loppu heidän tukemisekseen ja ottakaa ohjat omiin käsiin. Ravitsemus on todella tärkeä tekijä ja apu
tulee kun jaksatte olla sinnikkäitä .Lähtekää alkuun pienin askelin ja lisäätte haastetta kun voimat paranee ja hyväolo lisääntyy. Mitään ei tapahdu hetkessä Se mikä elimistön on raiteiltaan saanut pitkälläkin aikavälillä ei sieltä parin päivän kokeilulla pois lähde.Olkaa pitkämielisiä ja uskaltakaa tehdä kipeitäkin päätöksiä saavuttaaksenne hyvän olonne.

Vikkinä kirjasta jossa paljon hyvää tietoa ravitsemuksesta Luonnollista Miia Saastamoinen saa kirjastoista!
Ps Pahoitteluni näin pitkästä vuodatuksesta!

MariaRe: Limaa kurkussa ja närästystä22.11.2015 20.12
Kiitos loistavista vinkeistä! Pitää käydä hakemassa Mian kirja.

RRe: Limaa kurkussa ja närästystä12.3.2016 20.26
Hei kaikille.
Kannattaisi käydä bioresonassi hoitajan luona.
Itselläni oli paljon kaikenlaista ongelmaa ja nyt on kaikki saatu pois.
Kävin Tampereella bioresonassi hoitajan luona.
Ja se todella kannatti.

T. Ritu

piipaRe: Limaa kurkussa ja närästystä19.1.2020 15.44
hei kiitos kaikille kirjoituksistanne! ystäväni miehen liman tulo kurkkuun lakkasi, kun hän lopetti maitotuotteet ja kurkusta leikattiin kaseiinia sisältävät möykyt. :)

ToivoRe: Limaa kurkussa ja närästystä14.2.2020 14.52
Hiilihappojuomat aiheuttaa liman lisääntymista. Keskustelupalstalta löytyi tällainen ohje. Lopetin hiilihhappoisten juomien käytön, lima väheni ratkaisevasti.

Toivoton rykiäRe: Limaa kurkussa ja närästystä15.11.2022 22.51
Hei Limakurkku.

Toivottavasti olet vielä täällä.
Kirjoitan tässä viestiä kun olen taas sairaslomalla.
Syönnin jälkeen joudun aina niistämään nenää, rykimään puoli tuntia kun on tunee että siellä kurkussa on limaa.
Jos en ryi yhtään, se vaikuttaa puheeseen ja menee limaiseksi.
Olen käynyt tänä vuonna pari kertaa lääkärissä ja siellä epäillään astmaa, hengenahdistusta ei kumminkaan ole. Vaan limaa.
Olen tehnyt tätä jo monta vuotta, etenkin silloin kun harrastan vähemmän liikuntaa. En ole mitenkään lihava (190cm/85kg), joskus on vaan kausia jolloin työn jälkeen en tee mitään urheilullista.

Asuin puoli vuotta portugalissa (lomalla) ja en tehnyt muuta kun urheilin ja söin mitä halusin, silloin ei muistaakseni ollut vaivoja.

Olin 5 päivää sitten pikkujouluissa, join alkoholia(punaviiniä, valkoviiniä ynnä muuta. (mitä en yleensä juo) ja söin buffasta vähän kaikkea.
Muistan rykineeni ainakin vähän mutta kurkku kipeytyi aivan järkyttömän paljon yöllä ja siksi olen nyt sairaslomalla. Kurkkuun sattuu, niisyän ja yskin läpinäkyvää limaa, aamuisin tummempaa.

Mikä ruokavalio sinulla auttoi?
Voisitko tarkentaa?

Tämä teksti on kirjoitettu suurella vitutuksella jatkuvalla yskimisellä joten se on hyvin sekava.
En halua alkaa vetämään kauheesti lääkkeitä jos tähän löytyy toinen ratkaisu.

Pelokas limamiettijäRe: Limaa kurkussa ja närästystä21.6.2023 18.40
Hei, oon aivan uudessa tilanteessa itse.. närästyksestä kärsiny vuoden verran, missä ihan mahahapot nousseet ylös. Nyt sairastin agiinan, jonka seuruksena tuli myös sammas nieluun. Nyt rupesi sammas katoamaan kun närästys alkoiki tekemään todella pahaa tuloa? Yöllä nousi mahahapot, niin kipeä ylämaha ja rinta että ihan itkin.

Nyt viikok verran ollut todella limaista tunnetta nielussa, että ihan oksennusrefleksiä tekee. Aamulla tuli myös ihan valkoista klimppistä limaa nielusta. Mistä tää voi johtua??
Rupean olemaan aika väsynyt tähän liman tunteeseen nielussa, koska sitä ei myöskään saa pois. En tiedä onko siihen mitään parannuskeinoa edes?
Lääkärille oon menossa ensiviikolla, jospa sieltä sais äkkiä apua tähän?
Kurkku rupeaa menemään kiepäksikin kun joutuu kakomaan koko ajan, mutta ei sieltä mitään tuu silti ylös.. tai alas..

anteroRe: Limaa kurkussa ja närästystä12.7.2023 22.30
Hello, mulla liman nousu kurkkuun johtuu ruuasta. Jos syön sianlihaa, maitotaloustuotteita, valkoista vehnäjauhoista tehtyjä tuotteita niin limaa riittää kurkussa, koko ajan saa köhiä. Opettajan työssä tosi mukava vaiva, ääni menee puuroksi jne.

Toivoton rykiäRe: Limaa kurkussa ja närästystä17.7.2023 9.56
Varasin ajan terveystalon suu ja kurkkutauti lääkärille.
Erittäin ammattitaitoinen kanta-suomalainen mies lääkäri!
Hänen ensimmäinen tehtävä oli tutkia ja tehdä diagnoosi. Ei lähteä heti hoitamaan.
Todettiin että perus refluksin oireita löytyy.
Läskiä kertyy ei vaan ulkopuolelle mutta myös sisäpuolelle kaikkien elimien ympärille. Se tekee kehosta ahtaan ja hengittäessä syvää sisään, tulee painetta vatsalle mikä yleensä edesauttaa mahahappojen karkaamista ylöspäin.
En minä liikalihava ole, 186cm, 91kg. (Ei 85kg kuten aiemmin mainitsin)

Minulle auttoi:
Ei aloholia. (Heikentää sitä nahalaukun läpän tiivisyyttä, kuten astmalääkkeet)
Ei iltasyöntiä.
Säännöllinen urheilu ja paino takas ~85kg
Kohota sängynpäätyä 10cm.

Limasta myös Re: Limaa kurkussa ja närästystä4.8.2023 15.39
Hei, ensinnäkin kiva lukea, että kohtalotovereita löytyy. Ei niin kiva asia on toki se, että niitä löytyy. Eihän sitä kenellekään toivo.
Itselläni ei niinkää närästystä ole, ihan ajoittain nopeasti ohi menevää, mutta limaisuutta senkin edestä. Tuntuu, että vuosi sitten flunssasta jäi limaisuus päälle. Kurkusta saa jatkuvasti olla nieleskelemässä limaa (jos julkisilla paikoilla ei kehtaa räkiä ulos). Joskus vaiva vain aamuisin ja pitää heti herättyä saada kaikki ulos ja meinaa oksennuskin tulla. Joskus limaisuus kestää koko päivän.

Sain täältä kyllä hyviä vinkkejä ruokavalion suhteen. Empä ole osannut seurata miten maito- ja viljatuotteet vaikuttavat asiaan. Otanpa nämä kokeiluun. Olen suuri maitokahvin ystävä, joten helppoa ei tule olemaan. Viljahan se kaurakin (kauramaito) on. Ehkä sitten mantelimaidolla mennään. Koitan tulla päivittämään kuulumisia vaikka joskus kk päästä. Koitan vähentää myös viljatuotteita, helppoa aamun kaurapuuron korvaamiseks ei tule olemaan tai leivän ystävälle. Ja oastat.. Oi voi... Vinkkejä saa antaa.

Ajattelin myös käydö työterveyslääkärillä ja poissulkea astman.

slimy-elRe: Limaa kurkussa ja närästystä19.9.2023 15.25
Hei limaiset toverit! Helpottavaa kuulla, että ei ole yksin joka tälläistä käy läpi, mutta toivotan kaikille paljon voimia ja sinnikkyyttä ratkaisun etsimiseen! Mä oon myös kärsinyt kovasta limaisuudesta kohta vuoden ja on tämä vaikuttanut henkisesti ja fyysisesti kaikkiin elämän osa-alueisiin. Välillä olo on täysin luovuttanut ja pelokas. Myös hengenahdistusta. Astmaa ei todettu tutkimuksissa ja refluksia epäillään. Kohta vuoden verran vetänyt vaikka mitä lääkkeitä hoitokokeiluina ja rampannut lääkäreissä. Haluan kyllä jatkaa tutkimuksia, jotta vakavat sairauden voisi sulkea pois. Tämä voi olla oireena monessa sairaudessa, myös sydänsairaudessa. Kuitenkin nyt päätin aktivoitua itse ja etsiä helpotusta uudesta ruokavaliosta, koska alkanut epäilyttämään ettei tämä lääkäreissä ramppaaminen tule auttamaan. Hienoa kuulla, että monia se on auttanut täällä. Päivittelen myöhemmin, onko ruokavalion muuttamisesta ollut hyötyä minun kohdallani. Tsemppiä vielä kaikille! <3<3

slimy-elRe: Limaa kurkussa ja närästystä19.9.2023 15.28
Onko jollain myös niin, että aamupäivällä ennen lounasta oireet ovat rajuimmillaan. Vetinen lima puskee, eikä sille voi tehdä mitään. Joskus lounaan jälkeen ja varsinkin illalla oireet saattavat rauhoittua paljonkin, muttei aina.

randombystanderRe: Limaa kurkussa ja närästystä22.9.2023 6.01
Liman normaalia runsaampi eritys johtuu tietenkin limakalvoärsytyksestä ja siihen löytyy sen miljoona syytä. Refluksi, itsenäinen ruokatorvitulehdus, ruokatorven haavauma, syöpä, suun bakteerit, huonepöly, siitepöly, home, allergisoivat tai muuten yliherkkyysoireita aiheuttavat ruuat ja juomat, lisäaineet jne jne jne... Jos em. syy aiheuttaa lisäksi limakalvojen turpoamista myös henkitorven puolella, äänihuulien tasolla tai alempana, niin tietenkin silloin voi tuntua hengenahdistustakin. Tähän sitten päälle vielä huoli, josta voi tulla palantunnetta, pahoinvointia yms., niin olo vain huononee.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: