Keskustelu

GasterixParaesofageaalinen tyrä18.9.2011 21.08
No niin, otsikko kertoo kaiken!

Kiitos Sitrus yksinpuhelustasi oman asiasi tiimoilta ;) Jäin miettimään, että miksi en minä avaisi yksinpuhelua ihan uuden triidin puitteissa ;) Kun paraes.hernia-caseja tällä palstalla kahteen vuoteen ei ole ollut muita kuin minä ;) Siis jep, tiedän, ihan heti kukaan ei kuittaa tähän viestiin mitään. Realistinen aika ehkä sitten on se, että kahden vuoden kuluttua joku potilas tulee keskustelemaan. Olisi vain kiva kuulla mitä muille PEH-potilaille kuuluu juuri täällä Suomessa!

Mitä nyt olen pyörinyt netissä eri sivustoilla, yhteenkään suomalaiseen PEH-potilaaseen en ole törmännyt, kaikkeen muuhun kylläkin ;). Kuitenkin näitä leikkauksia on tehty Suomessa, missä ovat nämä potilaat? Uskoisin, että googlesta hekin tietonsa etsivät.

Googlettamalla paraesofageaalinen tyrä sanan päätyy sivulle, jonka otsikko shokeeraa jo sellaisenaan "huonosti tunnettu palleatyrän muoto" ja jos vaihtaa hakusanaksi paraesofageaalinen hernia, tulee vastaukseksi kaunis thorax rtg-kuva, jossa näkyy tyrän petollisuus juuri thoraxin puolella. Ja kun vielä vaihtaa hakusanaksi ruokatorvi-sanan miljoona eri kirjoitusmuotoa englanniksi/latinaksi, niin jep...netin bitti-kaaos täydellinen.

Olen tässä miettinyt missä nämä mun suomalaiset kohtalotoverit ovat. Eivät ole täällä eivätkä kansainvälisillä palstoilla. Toivon mukaan ei kuitenkaan yksin sairautensa kanssa! Tajusin hiljattain, että osa PEH-potilaista ei edes tiedä mitä refluksi/närästys on. Siis ymmärrettävästi eivät ole täällä keskustelemassa närästelyistä. PEH-oireet siis muualla :( ja silti leikkaus on kovin vaihteleva. Milloin tehdään PEH-korjaus ja fundo, milloin lyhennetään ruokatorvea ja fundo päälle, milloin pelkkä korjaus ja ei fundoa. Tämä on kyllä kovin monimuotoinen ja taatusti haasteellinen tyrämuoto kirurgille ja myös potilaalle hyväksyä kohtalonsa.

Tästä voisi jo melkein lyödä vetoa, kuanko menee, ennenkuin saan kohtalotoverin keskustelemaan tähän ;D Itse veikkaan, että ensi vuonna. Mutta noh, anyway, triidi avattu, ja katsotaan koska tähän monologiin ilmestyy kavru!

Palstalaisille hyviä vointeja :)

SitrusRe: Paraesofageaalinen tyrä18.9.2011 23.51
Moi Gasterix, eikö sun tyrä leikattu kuntoon?

JukRe: Paraesofageaalinen tyrä10.2.2022 12.14
Just tähystyksestä tulleena vahvistettu otsikon mukainen tyrä ja vahva suositus leikkaukselle.
Jos tätä vielä joku lukee niin toivoisin kokemuksia leikkauksesta ja sen jälkeisestä ajasta

EpätoivoinenRe: Paraesofageaalinen tyrä11.2.2022 11.48
Hei! Olen menossa Tyksiin palleatyräleikkaukseen, tähystyksessä kirurgi sanoi, että on iso tyrä, että haluanko jatkaa näin kun tähänkin asti vai tehdäänkö leikkaus. Omakannasta luin, että on kyseessä kookas kombinoitu paraesofageaalinen tyrä, outoa ettei maininnut mitään minulle tyrän laadusta, eikä sanonut, että sellainen tyrä pitäisi leikata???

EpätoivoinenRe: Paraesofageaalinen tyrä11.2.2022 13.59
Minulla oireina erittäin paljon röyhtäilyä ja melkein jatkuva ällötyksen tunne mahassa, ruokahalu viimeisen vuoden nollassa, välillä kauheet möyrinät mahassa, aamulla heti röytäilyä ja ei maistu mikään, usein ruokailun jälkeen paineen tunne mahassa ja n. tunnin päästä röyhtäilyä parikin tuntia perään, vaikuttaa niin invalidisoivasti elämään ja kaikkeen mikä ennen on kiinnostanut, myös sosiaaliseen elämään, olen kärsinyt monta vuotta tästä ja lääkäri sanoi, että ainoastaan leikkaus auttaa, viimeiset kaksi vuotta olleet pahimmat, masennusta tullut myös. Olen jo eläkeläinen, että onneksi en töissä, olisin jo työkyvyttömyys eläkkeellä varmaan, että tällaista paskaa. Ja leikkausta pelkään.

JukRe: Paraesofageaalinen tyrä11.2.2022 17.08
Epätoivoinen: ovatko oireesi ja tuntemuksesi leikkauksen jälkeen vai ennen?

EpätoivoinenRe: Paraesofageaalinen tyrä11.2.2022 18.06
En ole vielä ollut leikkauksessa, odotan aikaa, leikkaus luvattiin tehdä maaliskuussa, nämä oireet ovat nyt päällä ja totisesti odotan, että leikkaus poistaa ne. Leikkausaika selviää tämän kuun aikana. Sitä jännittäessä.

EpätoivoinenRe: Paraesofageaalinen tyrä11.2.2022 18.17
PS. Sterrsi edesauttaa oireiden pahenemista, välillä maha on ihan ok. korkeintaan päivän, ruokavaliolla en ole huomannut olevan vaikutusta, mikä ruoka tuntuu sopivan tänään, niin huomenna jo ällö olo ja hirveä röyhiminen samasta ruuasta. Minua ei juuri närästä, joskus röyhyn mukana nousee ylös jotain, ei suuhun asti, sängyn päätyä ei ole korotettu, koska en tunne öisin närästystä, ehkä sitä on, koska suussa maistuu karvas maku aamuisin. Ph mittaus tehty v 2014, siinä oli kyllä ylösnousuja, lääkärin mukaan ei mittauksia tarvitse uudestaan tehdä, vaikka on jo aikaa 7v. Minulla aiheuttaa tämä tyrä myös ajoittain rytmihäiriöitä.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä17.5.2022 9.50
Hei
Kyllähän tää PEH on aikas hankala oireinen ongelma, joka vuosien saatossa vaan on pahentunut. Nyt oireet jokapäiväisiä ja kirurgi todennut CT-kuvauksen jälkeen, että puukkoa tarttee. Operaatio tarvitsee suunnittelua ja valmistelua. Jos ajaudutaan päivystysleikkaukseen, niin riskit ovat kohtalaisen suuret. Itselläni on oireiden takia suoritettu vuosien aikana useita thorax-kuvantamisia ja tähystyksiä. Tuntuu kuitenkin, että PEH on niin tuntematön, että puhutaan vain ylreensä palleatyrästä. CT-kuvaus antoi viimein tarkempaa tietoa tyrän oikeasta olemuksesta. Nyt sitten HUSiin suunnitellaan lähetettä ja esitukimukset tehdään ensin täällä paikallisesti. Jos tässä porukassa on jo "leikatty yksilö", niin olisi kiva kuulla kokemuksista.

JukRe: Paraesofageaalinen tyrä17.5.2022 11.35
Minut leikattiin kuukausi sitten. En näe viestiketjussa viestejäni kokemuksistani (?).
Tutkimukset aloitettiin n vuosi sitten. Syynä anemia ja refluksioireet. Tähystykset, impedanssi, manometria, kamerakapseli jne. CT tehtiin alkuvaiheessa tähystystysten jälkeen jossa jo PEH todettiin. Lokakuussa laitettiin leikkausjonoon ajatuksella että jono on pitkä ja voi vielä harkita. Tammikuussa uusi gastroskopia jonka jälkeen vahva leikkaussuositus.
Tutkimukset eteni jouhevasti myös koska mm alkuvaiheen tähystykset ja CT meni Terveystalossa sairaskuluvakuutukseen ennen kuin lähetettiin PHKS vatsakeskukseen.
Lokakuussa aloitin painon pudotuksen n 15kg ja refluksioireet katosivat.
Leikkaus meni erittäin hyvin. Minulle tehtiin löysä fundoplikaatio (dor tai tupet, en ole varma kumpi vai jokin sovellus). Leikkauksesta toipuminen oli oikeastaan vähän antikliimaksi siinä mielessä ettei mitään pelkäämiäni haittoja esiintynyt. Ei nielemisvaikeuksia jne. Röhtäily onnistuu normisti. Palleahermosta johtunut hartiakipu hävisi pullopuhaltelun avulla.
Viimeviikolla oli vielä thoraxröntgen varmistukseksi. Kaikki oli kunnossa ja keuhkot palautuneet. Niissä oli nestettä ja painaumaa tms.
2-6 kk kuluttua tulee kutsu vielä gastroskopiaan jossa katsotaan tilanne.
Somacia syön vielä vatsansuojaksi. Täytyykin kysellä joko sen voisi lopetella?..

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä17.5.2022 12.49
Hei
No mukava kuulla, että kaikki meni hyvin. Tää mun palleatyrä on tyyppiä sliding/paraesofageaalinen yhdistelmä ja 2/3 osaa mahalaukusta oli pallean yläpuolella kuvaushetkellä. Vatsalaukku painaa sydäntä ja vasenta keuhkoa. Tyrä aiheuttaa tilananahtautta pumpulle ja keuhkolle ja sitä kautta rytmihäiriöitä, limaisuutta ja yskää. On ollut aikas pitkä tie ja kehityskaari mun PEH-prosessissa. Voisitko Juk siirtyä sähköpostikomentointiin niin voitais keskustella asioista ja kokemuksista yksityiskohtaisemminkin, jos tarvetta.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä19.5.2022 13.29
Mullakin ollut ylävatsavaivoja useamman vuoden ajan. Ultrattu, kahdesti tähystetty ja magneettikuvattu. Viimeisessä tähystyksessä kuukausi sitten lääkäri epäili paraesofageaalista palleatyrää ilman kureutumista (K44.9) ja lähete KHKSaan jatkotutkimuksiin ja mahdollisesti leikkaus. Kuinkahan tuo kureutumaton tyrä näkyy kuvissa ?? Itse en ainakaan sitä osannut katsoa ja lääkärikin epäili.


Minun oireet ovat lievät kun vain on paikallaan ja öisin. Pelkkä kävely saa aikaan poltteen ylävatsaan ja samalla tulee hengenahdistus, ei saa vedettyä henkeä loppuun asti. Samaten mikä tahansa normipuuhastelu (imurointi, siivous, ruohon leikkuu) tekee tämän saman fiiliksen, todella stressaavaa. Kuntosalilla pystyn kuitenkin kuntopyörällä ja soutulaitteella vetään yllättävän hyvillä tehoilla ja siellä ei mitään ??

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä19.5.2022 15.29
Ja unohtui mainita tuo täyteläisyyden tunne pienenkin aterioinnin jälkeen. Se tuo myös tuon hengenahdistuksen tunteen.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä19.5.2022 16.30
Hei
En ole lääkäri, mutta minulle on jo kahdesti kirurgi velvittänyt, että palleatyrässä vatsalaukun kuroutuminen, kiertyminen ja kallistuminen /kaatuminen on vakava nopeaa kirurgista toimenpidettä vaativa asia. Tällaiseen tilanteeseen liittyy aina kuitenkin kohtalaisen kovaa ja yltyvää kipua ylävatsassa ja selänkin puolella, josta tilanne voidaan tunnistaa, kun tyrätyyppii on selvitetty. Koska yleensä ei ole normitapauksia tässä tyrätyypissä, vaan ne ovat paljolti yksilökohtaisia, niin ennakkotutkinta ja operaation suunnittelu ja valmistelu ovat aina paikallaan. Näin saadaan riskit leikkauksessa minimoitua. Toisaalta hyvä tutkimus myös antaa tarvittavat tiedot jos vaaraa ei ole ja leikkausta ei tarvitse suorittaa.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä19.5.2022 17.26
Hei
tässä taitaa olla melkein ainoa jonkinlaista tutkimustietoa antava nettijulkaisu tästä tyrätyypistä. Olette varmaan jo sen aiemmin löytänytkin.

https://www.duodecimlehti.fi/duo50030

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä19.5.2022 19.17
Näin ymmärsin itsekin ja hallittu leikkaus ennen kuroutumisvaihetta on ainoa tapa edetä. Refluksioireet ovat kontrollissa somacin avulla. Ainoa ikävä asia on suhteellisen pitkät jonot, mahdolliseti jopa puoli vuotta. Mutta kyllähän tämän kestää, onhan mahdollinen syy tiedossa. On kuitenkin näiden oireiden kanssa tapellu muutaman vuoden eikä oikein ole ollut tietoa aiheuttajasta.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä23.5.2022 16.28
Hei JUK
Oliko sinulla tähystysleikkaus vai avoleikkaus ja nukutettiinko? Jouduttiinko rintalastaa avaamaan pallean yläpuolelta? Minua kiinnostaisi tällaiset asiat toipumisen kannalta.

JukRe: Paraesofageaalinen tyrä24.5.2022 0.31
Hei Pentti,
Tähystyksellä leikattiin. 5 pientä n 1-2cm haavaa. Rintalastaan ei koskettu. Ylin haava on juuri rintalastan reunan kohdalla. Nukutettiin. Ennen kun siirryin saliin annettiin 10mg diapam esilääkityksenä. Salissa oli oikein mukava tunnelma. Kaikki esittelivät itsensä ja kertoivat roolinsa. 8 ammattilaista. Ei jännittänyt yms.
Kirurgi kertoi kierrolla että leikkaus oli ?työläs?. Nähtävästi mahalaukun kaivaminen takasin vatsaonteloon oli hankalaa kun oli ahdas aukko tms.
Leikkausta seuraavana päivänä tehtiin varjoaine CT kuvaus ja thorax röntgen. Luulen että varmistivat ettei ollut tullu reikiä ja sitä kautta vuotoja johtuen mahdollisesti siitä leikkauksen hankaluudesta (ja kovemmista otteista, täm on ihan omaa spekulaatiota kun en ole kirurgin kanssa päässyt pidempään juttelemaan) Mitään ei ollut.
Kuten sanottu niin minulla ei ole ollut erityisiä negatiivisia tuntemuksia. Ruoan ja juoman määrää joutuu tarkkailemaan.
Lauantaina join janooni liikaa vettä ja voin pahoin. Oksennusrefleksi oli normaali mutta mitään ei tullut mansetin läpi. (Hieman limaa). Tämä on ollut ainoa ?negtiivinen? tuntemus vaikka en sitä oikeastaan siksi edes miellä. Pahoinvointi hävisi tämän jälkeen ja vatsan ähky liiasta vedestä myös vähitellen. Röyhtäilyt onnistuu ja on varmaan lisääntyneetkin leikkauksen jälkeen.
Mun sposti on jukk@iki.fi jos haluat kysellä lisää.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä24.5.2022 9.35
Kiitokset Juk vastauksesta. Siinä olikin hyvin selvitelty leikkaustasi. Laitan vielä myöhemmin sähköpostia asiaan sinulle.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä3.6.2022 10.13
Hei! Odotan myös leikkauskutsua, on samanlainen tyrä todettu, en juuri närästysksestä kärsi, ruokahalua ei ole, välillä röyhtäyttää putkeen kolmekin tuntia, mutta nämä aamuolot ovat kaameita, ei pysty sanoin kuvaamaan kuinka kamalaan oloon herään, nukun yön hyvin muuten, vasta puolen päivän jälkeen voin lähteä liikkeelle, olo ei ole oksettava, vaan ahdistava, masentava, suorastaan kammottava, tuntuu välillä kun kaikki lähtisi pallean kohdalta, ei kipua kuitenkaan, mietin, että voiko tuo tyrä aiheuttaa tällaista aamuoloa, kun on vaakatasossa koko yön, illalla nukkumaan mennessä ihan normaali olo, jatkunut jo monta kuukautta tällaista. Olen jo eläkkeellä, töissä en voisi käydäkkään, kun aamulla ei voi mitään tehdä, mahtaako leikkaus parantaa oloa, tai sitten tämä on jotain muuta, verikokeet otettu hiljain, ei mitään erikoista niissä.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä3.6.2022 11.31
Unohdin vielä mainita, että minulla on myös aamuripuli, jota on jatkunut kuukausi kaupalla, heti kun herään on maha löysällä, käyn noin pari kertaa WC:ssä, sen jälkeen ei päivällä mitään, kunnes taas aamulla, onko teillä muilla palleatyräihmsillä tällaista?

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä4.6.2022 7.55
Itsellä pahimmat oireet kipu pallean kohdalla ja siihen liittyvä hengenahdistus tietynlaisissa liikkeessä esim.ruohonleikkaus nyt tosi työlästä. Helpointa olla kun ei tee mitään, eli makuuasento. Tämä kipuilu keskittyy täysin rintalastan alapuolelle palleaan ja välillä leveää siitä sivuillekin. Tuntuu kuin pallea olisi krampissa ja sitä kautta hengitys, etenkin sisäänhengitys, estyy.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä4.6.2022 9.09
No minulla on kipuilu rintalastan alapuolella ja se säteilee kylkiin ja selkään. Limaisuutta henkitorvessa ja ahtauden tunnetta ajoittain hengityksessä ja sydämen lisälyöntien pyrähdyksiä. Ainoa asento nukkuessa on selällään olo, jossa voi nukkua. Nyt olen menossa 14.6. vatsalaukun tähystykseen, joka taitaa olla jo kahdeskymmenes kerta. Siinä taas arvioidaan palleatyrän tilannetta. Kuukausi takaperin oli CT-kuvaus. Molemminpuoliset nivustyrät leikataan ensin 16.6., koska nekin aiheuttavat kipuilua ja laskevat elämisen laatua. Eilikkäs olen mies täynnä ylimääräisiä reikiä.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä4.6.2022 12.00
Tähystetty 20 kertaa, ohoh. Onko tähystykset tehty pitkällä aikavälillä ? Onko mistään lääkkeistä, ruokailusta, elämäntavoista,...apua tai erityisemmin haittaa ? Itsellä oireilua tätänykyä joka päivä ja pahempaan suuntaan. Täytyy odotella vaan jatkotutkimuksia ja varmistusta tuolle mahdolliselle paraesofag... tyrälle, mitä epäillään. Nytkin piti kieltäytyä tytön muuttohommista kun ei tuosta nostelusta tule oikein mitään. Vaimo toki meni...sehän tässä tympii.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä4.6.2022 17.29
Kävin juuri leikkaamassa ruohikon ja palleaa poltti ja henki salpas. Melkein kun kala kuivalla maalla. Ei rintakipua, mutta pallea ihan krampissa ja sitä kautta hengitys. Onko tuttuja oireita.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä4.6.2022 20.27
Minulla tää palleatyrä on vaivannut 40 vuotta. Heti alussa havaittiin ns Barretin limakalvomuutos, jota on seurattu koepalanäyttein 40 vuotta. Silloin alussa ei ollut tehokkaita happosalpaajia, joten närästys vaivasi aikalailla. Tyrässä on se paha puoli, että se ei parane vaan kasvaa ja hankaloituu ajan myötä. Nyt olen siinä tilanteessa, jossa leikkaus on suositeltu vaihtoehto oireiden takia. Kyllä nää JV_n oireet ovat minullekin tuttuja tällä hetkellä. Täytyy muistaa, että, jos kipuilu jää päälle ja oireet pahenee, niin on syytä hakeutua päivystykseen tilanteen arviointiin. Tää paraesofageaalinen tyrätyyppi on huonosti tunnettu ja diagnosointikin on hankala, koska vaatii tarkkaa tdigitaalista kuvantamistekniikkaa ja kokenutta lääkäriä.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä4.6.2022 23.10
Minulla ei tämä paraesofageaalinen tyrä oireile kipuna eikä hengenahdistuksena, tänään ajoin nurmikkoa ja putsasin perunamaan, se kumara asento joskus ottaa mahaan, mulla on nämä kaameat röyhtäilykohtaukset ja inhottava tunne mahassa joka vie ruokahalun, syöminen maistuu vasta iltamyöhällä, vatsassa ei silloin enää tunnu pahalle, välillä on kyllä hyviä päiviä vatsan suhteen, ruokahalua ei siltikin, joskus veden juonti aiheuttaa paineen tunnetta ja röyhtäilyä. Leikkausaika pitäisi tulla syksyllä, lääkäri kyllä suositteli leikkausta, mutta sanoi, että voin jatkaa näinkin, ettei siitä tyrästä sen isompaa vaaraa ole. Tiedä sitten tuoko leikkaus paremman olon vai tuleeko muita harmillisempia vaivoja, esim. ruuansulatus ongelmia, ruuan takertumista, vatsakipuja, ilmavaivoja. Arpapeliä koko homma.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä14.6.2022 16.55
Tyrä on parantumaton ja vaivat lisääntyvä ajan myötä. Muutokset tulevat hitaasti ja vaivoihin pyrkii tottumaan. Omasta kokemuksesta sanon, että olisi pitänyt leikata 5 vuotta takaperin, kun leikkausta suositeltiin. Nyt tilanne on oireiden takia aika hankala.

Kävin tänään tähystyksessä ja kirurgi sanoi, että 2/3 osaa vatsalaukusta on pallean yläpuolella ja painaa vasenta keuhkoa ja sydäntä. Otettiin 20 koepalaa ja 15 kuvaa sisäkaluista. Menevät HUS iin ja leikkaus on edessä.
Ylihuomenna pitäisi olla nivustyrien leikkaus KOKS issa yhtäaikaisesti. Niistäkin on vaivaa aikalailla ja ne vähentävät liikuntaa ja kuntosalissa käyntiä paljon kipuilun takia.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä17.6.2022 17.18
Minulla tämä on vielä kureutumaton, eli tarkoittanee että palautuu takaisin. KuvissA näyttää normaalilta mutta kuitenkin oireilee. Eli mitenkähän kureutumaton tyrä leikataan kun sitä on kuitenkin suositeltu. ?

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä18.6.2022 8.54
Hei JV
En ole lääkäri, mutta oletan, että leikkauksessa siirretään vatsalaukku pallean alapuolelle omalle paikalleen ja tyräaukko supistetaan normaaliksi. Silloin vatsalaukun siirtymiset liukumalla loppuvat ja vaivatkin häviävät.

Kävin torstaina leikkauttamassa molemmat nivustyrät tähystyksessä. Aika kivulias on olo nyt, ei paljon mitään saa tehdä kuukauteen. Luulin tähystysleikkausta paljon helpommaksi. Meni kuitenkin 3 tuntia 15 min ja nivuset ja kikkelit ovat tummansiniset ja turvoksissa. Niis aika kivuliasta on liikkuminen. No näillä nyt mennään

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä5.9.2022 8.25
Nyt tehty ylävatsan varjoainekuvaus, pH mittaus ja manometri. Lääkärin mukaan ei minkäänsortin tyrää ja pH mittauskin antoi normaalin tuloksen. Ei puhunut manometrimittauksesta mitään. Perjantaina aamusta ilmestyi omakantaan manometritulokset ja siellä selkeästi seuraavaa; ruokatorven perilstaltiikka heikko, liukutyyppinen tyrä ja epäily lisäksi paraesofageaalisesta tyrästä. Heh, mitäs teet ?

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä2.11.2022 17.34
No nyt asia tyrän leikkauksen suhteen harppasi eteenpäin. 31.10 kävin HUSissa tähystyksessä ja todettiin, että vatsalaukku oli pallean ykäpuolella "ylösalaisin". Kipuilua on päivittäin ja paineen tunnetta pallean yläpuolella vasemmalla. Kipukin on keskittynyt vasemmalle kylkikaaren yläpuolelle ja ajoittain säteilee vasempaan kainaloon ja hartian tasolle selkään. Tuntuu kuin vasemmalla keuhkolla ei olisi tilaa hengitysliikkeelle. Sisään hengittäessä vasemmalla kylkikaaren kohdalla kuuluu ajoittain aikamoinen kurlaava ääni. Oireet ovat keväästä ja alkukesästä pahentuneet.
Kirurgi sanoi että leikkausjonoon kiireellisenä ja arvio, että operaatio saatta onnistua jo kuukauden sisällä. No olen onnellinen, että viimein olen tässä tilanteessa. Odotuksena toimenpiteestä, että vaivat loppuvat kokonaan ja elämänlaatu palautuu normaaliksi. Pitkä on ollut tie tähän pisteeseen ja se on paljolti vaatinut omaa aktiivisuutta. Yleinen torppaus asiassa on ollut terveydenhoidon vähättely johtuen varmaan tietämäyttömyydestä asian suhteen. Terveyskeskustasolla asiaa on vähätelty ja usein todettu, että palleatyrä aiheuttaa kaikenlaisia vaivoja, mutta ne eivät ole vaarallisis ja niiden kanssa on vain elettävä.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä3.11.2022 22.01
Minulla piti leikkaus tulla nyt marras-joulukuussa, on tämä paraesofageaalinen tyrä, mutta sain korona tartunnan kolme viikkoa sitten ja jonotushoitaja sanoi, että siitä päivästä kun on tehny positiivisen koronatesti ei leikkausta saa suorittaa kahteen kuukauteen, joten menee ehkä sitten ensi vuoden puolelle, kohta vuoden odottanut jo aikaa. Jonot ovat kuulemma valtavan pitkät leikkauksiin ja kiireelliset menevät edelle. Luuli jo olevani kunnossa jouluksi, sitten tuli tämä korona, onneksi lievä.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä3.11.2022 22.37
Terve "OIreettomaksi", missä päin sinun leikkauksesi on tarkoitus tehdä? Onkos vaivasi tyrän suhteen pysyneet ennallaan vai ovatko ne lisääntyneet? Toivottavasti pääset leikkaukseen "seuraavassa lähdössä" Jaksuja ja tsemppiä sinulle.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä8.11.2022 20.49
Kiitos Pentti tsemppauksesta, minun leikkaukseni tehdään Tyksissä. Tyrän oireet eivät onneksi ole pahentuneet, huonot ja hyvät jaksot vaihtelevat, sitä mietin, että voiko tämä tyrä aiheuttaa ruokahaluttomuutta, tätä on kestänyt jo kuukausikaupalla, päiväruokailu tökkii tosi paljon, iltaisin jotenkuten maistuu, näläntunnetta ei tule. Hyvää loppusyksyä!☔

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä8.11.2022 21.06
Niin, sinuakaan ei vielä ole leikattu, toivottavasti jouluksi on jo kaikki ohi, jos pääset pian leikkaukseen, toivon kaikkea hyvää leikkaukseen ja olon paranemista, kirjoitahan kuulumisia miten asiat on sujuneet.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä8.11.2022 21.08
Hei Oireettomaksi. Kyllä ainakin minulla on ruokahaluttomuutta / pahoinvointia ihan päivittäin. Kipuiluakin on pallean seuduilla kylkikaarien kohdalla. Oksennusta ei tule, mutta etova huono olo on. Jos päivän on vähällä syömisellä, niin illalla on näläntunnetta. Vellit ja puurot eli juoksevassa muodossa olevat ruoat sopivat ainakin, minulle paremmin. Koitetaan sinnitellä leikkaukseen asti. Sen jälkeen pitäisi kirurgin mukaan helpottaa ja olo normalisoitua. :-) tv. Pentti

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä9.11.2022 1.52
Minäkin syön useasti iltaisin juuri puuroa, jugurttia ym. kevyttä, yksi ilta erehdyin syömään lihapiirakkaa ja nakkia, jostain syystä teki mieli, kyllä seuraava yö oli kamala, närästi, mitä ei juuri muuten tee ja sydän takoi hullun lailla, opinpa etten enää syö moista roskaa. Toivotaan, että molemmilla leikkaus menee hyvin, ja voi vaikka lihapiirakankin syödä vielä joskus🤔😊👋

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä12.11.2022 14.48
Hei ! Selostin jo tuossa aiemmin kuinka tässä meikäläisen tapauksessa kävi. Liukutyyppinen tyrä löytyi manometritutkimuksissa ja siinä oli myös epäily tästä paraesofageaalisesta tyrästä ja tätä myös epäiltiin keväällä tähystyksessä yksityisellä puolella. Lääkäri vihdoin myönsi tämän liukutyrän olemassaolon, mutta kielsi paraesogeaalisen tyrän olemassaolon. Hän vetosi varjoainekuvaukseen, josta ei paljastunut mitään. Tämä hieman ihmetyttää ? Minun mielestä jos tyrä ei ole kureutunut, niin se ilmenisi vain esim. ponnistelun aikana, ja tällöinhän se ei näy varjoainekuvauksessa. Tilanne on nyt se, että tarjosivat vielä tähystystä ja sehän on tehty. En nyt siihen mene. Jos kuitenkin olisin menossa niin lähete voimassa puoli vuotta. Vaivaa aina kun rupeen puuhasteleen jotain, tänään taas kevyttä pihahommaa niin heti ärtyy. Jos olisi tämä paraesofag. tyrä, niin se pitäisi leikata kun se ei vielä paljoa vaivaa. Mitäs teet ?

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä12.11.2022 16.59
Hei JV, millainen varjoainekuvaus sinulle tehtiin ja missä? Öliko se TT-kuvaus vai mitä tarkoitat? Jos se on liukuva tyrä, niin se kuvaus / tähystys näyttää vain hetkellisen tilanteen. Minullekin tehtiin nyt lokakuun lopussa tähystys vaikka kesäkuun puolivälissä oli tehty edellinen tähystys. Niiden tuloksissa oli selkeä ero. Onkos sinulla syömiseen liittyviä vaivoja / kipuja? Tämä palleatyrä voi olla niin erilainen ihmisillä ja erilailla syntynyt. Nimitys on aika yleisluenteinen, mutta itse tyrä voi olla hyvin erilainen rakenteeltaan ja siitä riippuen oireiltaankin. Kyllä minä menin tähystykseen vaikka edellisestä oli kulunut vain 4 kk. Tähystystulokset olivat erilaiset ja muutos oli tapahtunut mahalaukun sijainnin ja asennon suhteen. Aikamoisia voimavaroja ja aktiivisuutta vaaditaan "potilaalta", jotta ongelma saadaan hahmotetuksi oikein ja sitten hoidetuksi pois vaivoineen.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä13.11.2022 7.22
Se oli vatsan varjoainetehosteinen CT kuvaus Kanta-Hämeen ks Hämeenlinna. Syömisen jälkeen aina kiristävä ja täyteläinen olo. Paino tippunut muutamia kiloja, koska joutuu tuota ruokailua hieman kontrolloimaan.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä12.12.2022 8.11
Hei ! Ylävatsa taas vaivannut siihen malliin, että varasin sen tähystysajan ja onnistuikin tammikuun lopulle, kun lähete vielä voimassa. Tässä manometrimittauksen diagnoosia "Heikko ruokatorven peristaltiikka ja peristalttisia defektejä. LES relaksoituu normaalisti. Sliding hiatus hernia ja mahdollisesti paraesofageaaliseen herniaan sopivat löydökset. "

Tää on vaan niin kumma juttu kun tätä PEH ei tahdota myöntää olevan olemassa. Se myös oli epäilynä keväällä yksityispuolellatehdyn tähystyksen perusteella. Perusteena lääkäri sanoo, että ei näy tietokonekuvauksessa. Itellä nää oireet on niin samanlaisia kuin muillalkin tässä keskustelupalstalla.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä7.1.2023 20.21
No nyt minulle tuli keskiviikkona soitto ja käskettiin mennä paikalliseen terkkariin sydänfilmiin ja verikokeisiin. Maanantaina menen leikkausryhmän haastatteluun. Jos kaikki on kunnossa ja sairaalan suunnitelmat pitävät, niin leikkaus on 19.1. 2023. Toivottavasti kirurginen hoito onnistuu, kaikki menee hyvin ja vaivoista pääsee eroon. Sitä tässä on odotettukin jo hartaasti ja pitkään.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä10.1.2023 10.31
Hienoa, että homma etenee. Mulla tuo tähystys samana päivänä.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä10.1.2023 18.05
Hei JV
Palataan asiaan, kun molempien toimenpiteet, on tehty. Toivottavasti sinunkin hoitosuunnitelmat ja operaatiot edistyvät tähystyksen jälkeen. Pidän peukkua sinulle.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä19.1.2023 16.06
Hei !
Tähystys tehty ja liukutyrä vahvistui mutta paraesofag. herniasta ei lääkärin mukaan näyttöä. Oireet kuitenkin vakuuttivat lääkärin ja nyt leikkausjonossa. Kuinka leikkaus ?

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä20.1.2023 9.43
Hei JV
Mukavaa, että pääsit leikkausjonoon ja asia hoidetaan kuntoon. Millainen jonotusaika sinulla on operaatioon?
Minulla piti olla leiikaus 19.1. ja se aikaistettiin 16.1., mutta peruttiin pari päivää ennen operaatiota. Täällä sitä kärvistellään ja odotellaan soittoa leikkauspäivästä. On kuulemma resurssi eli "osaavan henkilöstön" pulaa ja käsittääkseni vain päivystysleikkaukset suoritetaan. HUS Tornisairaalassa ja Päijät-Hämeen Vatsakeskuksessa näitä leikkauksia ainakin tehdään. En tiedä ovatko ne mahdollisia kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä21.1.2023 16.31
Hei !
Jonossa ollaan, ajasta ei vielä tietoa. Mahdollisesti kevään aikana toteutuu.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä29.1.2023 10.57
Hei Pentti! Oletko jo ollut leikkauksessa, minun leikkaustani on siirretty edelleen kiireiden vuoksi, saa jännittää ja pelätä kuukausikaupalla, olen jo ahdistunut ja masentunutkin ku netistä lukee epäonnistuneista leikkauksista, leikatuilla on paljon vaikeuksia syödä normaalisti. Pelko ottaa vallan minusta tässä odotellessa, kerrohan sinun kuulumisiasi.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä31.1.2023 10.45
Hei. Oireettomaksi! Kolme kertaa on siirretty leiikausta ja nyt pitäisi olla sairaakassa perjantaina aamulla klo 8, jolloin leikataan. Saas nähdä. Ilmoittelen kun olen tolpillani. Yritetään olla rauhallisia. Kyllä se siitä onnistuu. Palataan asiaan.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä1.2.2023 23.11
No hyvä, että pääset leikkaukseen, se odotus on niin stressaavaa, aina odottaa japelottaakin jo, koska postiluukusta tulee kutsukirje. Kerro ihmeessä kuulumisesi, kun leikkaus on tehty. Paljon tsemppiä sinulle leikkaukseen, kaikki varmasti menee hyvin👍🙂

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä2.2.2023 22.31
Kiitokset tsempistä, palaan asiaan myöhemmin.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä6.2.2023 18.11
Hei, leikkaus on nyt tehty ja vatsalaukku on siirretty kokonaan paikalleen pallean alapuolelle. Kolme vuorokautta on kjsulunut toimenpiteestä ja olen kotona. Eipä nyt ole mitään erityisen negatiivista kerrottavaa. Nämä leikkaukset ovat aina yksilökohtaisia ja toipuminen on paljolti kiinne itsestään. Minulla on lopputarkastus 9.3.2023 Palaan uudestaan asiaan ja kerron lisää kun on kertynyt kokemuksia asiasta
tv.Pentti

OitettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä6.2.2023 18.57
Kiva kuulla, että leikkaus meni hyvin, kuinka kauan sinulle sanottiin, että pitää syödä sosemaista ruokaa? entä nieleminen, onnistuuko hyvin? Tehtiinkö myös mansetti? Hyvää toipumisaikaa

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä7.2.2023 11.40
Hei, soseruokinta on minun syöttävä 2 viikkoa, makkareipiä ja pihvejä on vain unissa. Nieleminen onnistuu ihan hyvin, ei ongelmia. Juu minusta tehtiin mansetti-mies. Kuukauden päästä on ruokatorven varjoainekuvaus ja tapaan lääkärin. Se on luullakseni samalla loppulauausunnon paikka. Ei tässä muuta, kun vesi kielellä oottelee kunnon ruokia ja ja litkii eritavalla maustettuja sosekeittoja. Leipäkin on kielletty ja kaikki kiinteä ravinto. Hiilihapolliset juoma ovat kielletty, mutt muut ovat sallittuja paitsi alkoholipitoiset. Hyvää ruokaa saa sitte ajallaan. Kipuja ei juurikaan ole ollut eikä kipulääkkeitä ole kotona tarvittu. Sairaalassa niitä "pakkosyötettiin" ja se oli varmasti hyväkin. Vatsa pitää aikamoista ääntä eli lorinaa ja kurinaa ja se kuuluu asiaan. Vrmasti se on tyytymätön niinkuin minäkin, kun ei ole kunnon ruokaa. Odottele vain rauhallisena toimenpidettä, kyllä se onnistuu ja sitä kautta elämänlaatu paranee.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä7.2.2023 12.35
Kiva kuulla, että kaikki on mennyt hyvin, kertyykö ilmaa paljon vatsaan, entä ovatko haavat kipeitä, mulla on vähä tohon vatsaan kertynyt kiloja, niin haavat ehkä ei parane niin hyvin kun litteävatsaisen😏ylipainoa on noin 12 kg. Hyviä toipumisia.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä7.2.2023 13.24
Piti kysyä vielä, että missä sairaalassa sinut leikattiin ja kuka kirurgi, aina sanotaan, että pitää olla kokenut kirurgi, joka on tehnyt näitä leikkauksia ainakin 20-30 vuodessa, että onnistuminen johtuu siitä miten kokenut kirurgi on. Palleatyräleikkauksia ei tehdä kovin paljon yleensäkään.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä7.2.2023 16.35
Tosta ilman kertymisestä normaaliravinnolla ei ole vielä kokemusta, joten en osaa sanoa siitä mitään. Minulla ilmaäänet johtuvat lähinnä 4 vrk täyspaastosta leikkausaikana. Haavat ovat pieniä ja eivät erityisesti kipuile, kuin sängystä noustessa vähän enemmin ja joissakin liikkeissä ja pienissä ponnistuksissa vähän vähemmin. Leikkauksen jälkeisestä toipumisesta saa ruokailun ja liikkumisen suhteen ohjeet. Minulla oli ylipainoa noin samanverran kuin sinulla, mutta yleensä potilailla on lääkärin mukaan enemmin painoa. Tietysti on poikkeuksiakin. Minut leikattiin HUSin Tornisairaalassa Helsingissä ja kirurgeja oli 3+1 ja tietysti nukutuslääkäri ja muutama leikkaussalihoitaja. KOKS yli Kotkan Keskussairaala lähetti sinne, koska tyrä oli hankalasti operoitavissa. Vatsalaukku oli pallean yläpuolella ja nojasi sydämeen ja vasempaan keuhkoon. Se siirrettiin leikkauksessa oikealle paikalle pallealihaksen alapuolelle ja kiinnitettiin oikeaan asentoon vatsaontelon seinämään. Päijät-Hämeen vatsakeskuksessa olen kuullut hoidettavan palleatyrän leikkauksia. En ole asiantuntija, mutta varmasti tavallisimpia ja yksinkertaisempia leikkauksia suoritetaan monessa keskussairaalassa. Toki pääkirurgilla on oltava mainitsemasi leikkausmäärä vuodessa ja mieluusti kokemusvuosiakin. Useinhan tällaiset kirurgit kiertävät eri sairaaloissa ja leikkaavat niissä ostopalveluna. Jos palleatyrän haitat ovat potilaalle vähäiset eikä elämänlaatu kärsi tai ole osoitettu kuroutumis vaaraa, niin leikkausta ei nykyään suoriteta.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä7.2.2023 18.18
Minulla ainoa haitta on melkein jatkuva röyhtäily, ja ilmasta johtuva ällö olo vatsassa, röyhtäily voi kestää useita tunteja ja helpottaa kun kaikki ilma on tullut pois, joskus tai usein alkaa kun menee illalla nukkumaan, pitää nousta istumaan, että saa sitä ilmaa röyhittyä, alkaa myös usein aamulla herätessä tyhjä maha röyhitytämään, välillä ihme kuplimista mahassa, harvoin närästää, ei tarvi sängyn päätyä nostaa sen vuoksi, en hotki ruokaa ja syön vähän, en tajua sitä ilman määrää, tulee toisestakin päästä, hiilihappojuomia en juo, kahvia kupillisen päivässä, enkä syö vaaleata leipää, yhen ohuen siivun ruisleipää. Lääkäri epäili sitä paraesofageaalista tyrää, mitään kurkkuoireita, kipuja tai nielemisvaikeutta ei ole, tää röyhiminen on vaan niin stressaavaa, suositeltiin leikkausta, ettei röyhiminen muuten lopu. Ei tullut tänäänkään vielä kutsua, syksyllä olisi varmaan tullut, mutta sairastuin koronaan niin se siirsi jo sitä kaksi kk ja nyt kiireelliset menevät edelle, pitäisi saada itseni kesäksi kuntoon, koska aina muutetaan mökille 5 kuukaudeksi, siellä ei ole mukavuuksia, pitäisi olla kunnossa, kun vedetkin on kannossa ja mies ei pysty mitään raskasta tekemään, eli kantamaan mitään painavaa, jää minun kontolleni nostamiset ja kantamiset, sitten minulle on keväällä tulossa vielä kaihileikkaus molempiin silmiin, ikää on jo 69 vuotta, että kaikkea kämppää pukkaa jo, no kaihileikkaus ei jännitä niinkuin tämä palleatyräleikkaus, pelkään, jos jää jotain kipuja leikkauksesta.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä8.2.2023 10.22
Hei ja kiva kuulla onnistuneesta operaatiosta. Tosin aikahan sen vasta näyttää. Näistä epäonnistuneista operaatioista kyllä saa lukea. Mutta näinhän tämä menee...ne joilla operaatio onnistunut eivät juuri näillä palstoilla kirjoittele. Olisi hyvä kuitenkin että enemmän kerrottais onnistuneista operaatioista, uskon että niitä on kuitenkin valtaosa. Itsellä nyt tilanne, että olen tosiaan leikkausjonossa. Tutkimusten mukaan pieni liukutyrä - ei muuta. Lääkäri ei suositellut leikkausta mutta toki siihen myöntyi kun kuunteli oireilusta. Ei oireile kun en tee mitään. Olen aktiivikuntoilija ja pitäisi jättää kaikki liikunta ja tekeminen. Ei hyvä :) Kaikki fyysinen tekeminen arsyttää ylävatsan kramppiin ja hengitys hankaloituu, refluksipoltetta vähemmän. Itse voisin kuvitella, että pelkkä löysä palleaukko kiristettäisiin, ei muuta. Eikös se mansetin tekeminen ole se vaikea ja riskialtis operaatio.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä8.2.2023 13.44
Pelkkiä palleatyrän korjauksia tehdään harvoin, aina siihen yhdistetään fundoplikaatio, en tiedä miksi? Itsekkin ajattelin, että miksi ei vaan pallea-aukkoa korjata, kun närästys ei vaivaa.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä9.2.2023 11.42
Hei Pentti, käytettiinkö sinun leikkauksessa verkkoa pallea-aukon vahvistamiseen?

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä10.2.2023 11.10
Jos jotain ymmärsin leikkauskertomuksesta, niin ei käytetty verkkoa vaan jonkinsorttista kalvoa aukon tiivistykseen laitettiin. Minulla on tarkastus ja varjoainekuvaus maaliskuun puolessa välissä ja aion kysellä leikkauksesta silloin tarkemmin. Leikkauksissahan on aina riskinsä, Jo pelkässä nukutuksessakin on omat riskinsä. On sitte ei asia mikä on todennäköisyys, että eitoivottu tapahtuma toteutuu. Yleensä lääkäriltä saa kysyttäessä tilastoihin perustuvan vastauksen asiasta. Minun tapauksessani närästys loppui, kun ruokatorven limakalvo muuttui barretin limakalvoksi vatsahapon vaikutuksesta. Kyllä ne kysymykset on hyvä listata valmiiksi lääkärin tapaamiseen / keskusteluun.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä16.2.2023 10.21
Hei Pentti! Miten toipuminen sujuu ja entä ruokailu ja vatsan toiminta? Onko mitään tuntemuksia fundon kohdalla?

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä17.2.2023 10.14
Hei Oireettomaksi, leikkauksen jälkitila on voinnin ja oireiden kannalta ollut positiivinen yllätys. Vaivoja, joita oletin "kauhukertomusten " mukaan tulevan ei ole ollut. Ensimmäisen kerran kun sain syötävää suunkautta 2 pv leikkauksesta, tuli pari hikkaa niellessä liian ahnaasti. Fundon alkupäivien hikkaoireet ovat poissa, mutta olen oppinut myös pureskelemaan ruoan paremmin ja nielemään vähä pienemmin annoksin. Hiukan vaivasi ummetus alussa, kun ruoka oli soseutettua ja ja sai syödä vain pieniä määriä. Olinhan leikkauksenaikana 4 pv syomättäkin, joten vatsan herääminen hommiin kesti hiukan. Vatsan toiminta on nyt 2 viikon jälkeen normalisoitumassa, kun pari päivää sitten aloitin normaalin ruoan syönnin. Luulin, että tällainen 79 v papparainen väsähtää ja toipuu toimenpiteestä hitaasti. Viikon päästä toimenpiteestä aloitin kävelyn ulkona piikkikengät jalassa ja nyt olen kävellyt kahdessa erässä 6000 askelta päivässä. Syönnin jälkeinen oksettava olo ja ylävatsan kivut ovat poissa. Elämänlaatu on melkein kuin entisinä aikoina, kun ikää ei huomioida.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä17.2.2023 11.03
Kiva kuulla, että hyvin mennyt, minä vielä peloissani odottelen leikkausaikaa, tuntuu siirtyvän vaan aina, olisipa jo ohi, kiva että voit jo syödä normaalia ruokaa, on nieleminen normaalia?

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä17.2.2023 11.18
Kysyisin vielä, että tehtiinkö sinulle koko vai osittainen mansetti, nielemisen pitäisi olla helpompaa puolimansetissa, pelkäsin myös, että ikäni puolesta toipuisin huonommin (kohta 70v) hyvä kuulla, ettet sinäkään enää poikanen ole ja on onnistunut hyvin, minä en kyllä harrasta liikkumista juuri ollenkaan, kunto saisi olla parempi toipumisen kannalta ja mielikin on maassa.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä17.2.2023 15.27
Unohtui sanoa, että pallean krampit ja hengitysvaikeudet hellittivät leikkauksen jälkeen. Rytmihäiiötkin rauhoittuivat, kun vatsan turvotus laski. Rymihäiriöitä oli juuri palleatyrän takia ajoittain. Minulla oli vatsalaukku siirtynyt ajankanssa pallean yläpuolella ja kaatunut vasemman keuhkon ja sydämen päälle. Kuitenkin se oli tyrä vuosien ajan ilman kuroutumista. Minulle tehtiin modifoitu Dorin fundoplikaatio. En tiedä mitä se tarkoittaa? Tätyy kysyä lekurilta maaliskuun kontrollikäynnillä. Kyllä minullakin oli loppupeleissä mieli maassa ja jännityskin liki tapissa, koska kuukauden sisällä leikkauspäivää muutettii neljästi. Pari tuntia sitten söin kaalikääryleitä huolellisesti pureskellen ja mitään oireilua ei ole tullut.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä17.2.2023 22.03
Myös minulle lääkäri sanoi Dorin mukaisesta fundoplikaatiosta, eli ei tehdä kokomansettia, sanoi myös jotain verkon laittamisesta, kumma kun minulle tämä tyrä ei aiheuta oikeastaan muuta kuin häiritsevää röyhtäilyä ja ällöä oloa mahassa, röyhiminen on välillä jatkuvaa, joskus ei koko päivänä, ja silloin kun on paha röyhimisjakso meneillään on myös rytmihäiriöitä, ruokavalio ei paljon vaikuta tähän, jos normaalia ruokaa syö, yleensä tunti syömisestä alkaa tolkuton röyhtäily, myös tyhjä vatsa röyhtäyttää ja aamuisin on vatsassa yleensä ällö olo, aamupala ei maistu.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä18.2.2023 17.47
Hei ja hieno kuulla leikkauksen jälkeisistä tuntemuksista. Näyttäisi onnistuneen hyvin. Oireet palleatyrässä vaihtelevat suuresti ja riippuvat varmasti paljon elämäntavoista, harrastuksista jne... Minulla ei olisi mitään oireita jos en tekisi mitään, olisi ja pötköttelisi...:). Oireita ilmaantuu kun on fyysisesti aktiivinen. Itsellä ruoka ei merkitse kovinkaan paljon, voin syödä mitä vaan ja milloin vaan jos vain makoilen. Jos haluan liikkua ja olla fyysisesti aktiivinen niin silloin täytyy tarkasti katsoa mitä syö ja milloin.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä1.3.2023 11.34
Hei Pentti! Miten sinulla on mennyt leikkauksen jälkeen, syömiset, vatsan toiminnot, onko mitään kipuja tai tuntemuksia? Minulle ei ole vieläkään aikaa tullut, kohta pitäisi myös tulla aika kaihileikkaukseen, ajattelin, että tämä mahaleikkaus olisi jo pois alta siihen mennessä, saa nähdä, siirtyykö vielä syksyyn. Toukokuussa muutan maalle ja kesällä en leikkaukseen voi mennä.

OirettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä2.3.2023 8.43
Kysyisin vielä, että käytettiinkö sinulla verkkoa tyräaukon vahvistamiseen?

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä5.3.2023 9.11
Ai niin anteeksi olen jo kysynyt tuota, sinulle käytettiin jotain kalvoa. En tiedä johtuuko tyrästä, kun minulla on vatsa usein löysällä heti aamusta, joka aamu toimii heti kun nousee sängystä. Onko sinulla Pentti vatsa ollut löysällä leikkauksen jälkeen, kun sanotaan, että voi tulla ripulia operaation jälkeen. Olen myös tosi huonovointinen aamulla, herään joka aamu kamalaan oloon, en niinkään oksettavaan, olo on vaan kauhea, onkohan sekin tyrästä johtuva, vai ahdistuksesta, iltaisin olo on kuitenkin hyvä, mistä näitä tietää, pelkään ettei olo parane leikkauksesta, jos kauhuolot jatkuu vielä aamuisin, tätä on jatkunut jo tosi kauan, tuntuu kuin se kaamea olo nousisi vatsasta päähän, vatsaa kurisee ja röyhyttää heti aamusta.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä7.3.2023 16.42
Hei Oireettomaksi, menen huomenna laboratoriotutkimuksiin ja torstaina Helsinkiin vatsan / ruokatorven varjoainekuvaukseen. Ensiviikon maanantaina menen uudelleen Helsinkiin tapaamaan kirurgia ja saan oletettavasti lausunnon leikkauksen onnistumisesta? Palaan asiaan ensiviikon lopussa. Tsemppiä leikkaukseen, odottele vaan rauhassa, kyllä kaikki menee hyvin sinunkin asiassa. tv. Pentti

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä8.3.2023 2.17
Miksiköhän sinua niin paljon tutkitaan leikkauksen jälkeen, yleensä mitä olen lukenut leikatuilla on ollut vaan tähystys noin kuukauden kuluttua leikkauksesta, no palaillaan, kun olet käynyt tutkimukset läpi.👍🙂

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä14.3.2023 15.14
No niin nyt tuli leikkausaika 24.3, kyllä alkoi jännittämään, onkohan kovin kivulias leikkauksen jälkeen ja huonovointinen, kuinka pian voi tehdä normaalit kotiaskareet, mies ei oikein hallitse kodinhoitoa😒

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä15.3.2023 10.32
Kuinka kauan sinä Pentti olit sairaalassa? Hoitaja sano, että joudun olemaan viikonlopun yli eli 3 pv, lääkäri sanoi, että voin päästä jo seuraavan päivänä kotiin.🤔

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä20.3.2023 18.01
Hei Oireettomaksi, hieno homma, että leikkaus on tulossa ja lähellä. Minut leikattiin perjantaina ja maanantaina pääsin kotiin eli 3 pv sairaalassa. Leikkauksen jälkeen on normaalisti vatsan ja ruokatorven varjoainekuvaus. Samon verikokeet ovat rutiinia. Kokeet uusittiin kuukauden päästä ja niiden tulos oli, että kaikki on kunnossa. Tähystystä minulle ei tehty enää leikkauksen jälkeen. Nyt ei minulla enää suoriteta tutkimuksia. Sairaalasta saa ohjeet miten ja mitä syödään seuraavat 3 viikkoa. Raskaita ponnistuksia tulee välttää, mutta kevyet kotiaskareet olivat minulla sallittu 2-3 viikon kuluttua omien tuntemusten mukaan, Ainoa vaiva oli leikkauksen jälkeen muutaman päivän ummetus. Leikkauksen jälkeinen vuoteesta nousu ja vuoteeseen meno tapahtuu kylkiasennon kautta ja se tekniikka on hyvä harjoitella ja muistaa. Jos yritit väärällä tekniikalla, niin kipu kyllä varoittaa. Tällä tekniikalla meni noin 3 viikkoa ja kipu alkoi merkittävästi poistua kuvasta parin viikon jälkeen. Älä huolehdi, kyllä operaatio menee hyvin. ja palaat kertomaan kokemuksistasi tälle sivustolle. :-) TSEMPPIÄ

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä20.3.2023 23.59
Hei Pentti, kiitos vastauksesta, kyllä kirjoittelen tänne heti kun kykenen, mitkä ovat minun tunnelmani leikkauksesta.🤔

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä22.3.2023 15.33
Hei! Tänään kävin verikokeilla ja sydänfilmissä, verinäytteet otettiin molemmista käsivarsista, eri hoitajien toimesta, joku varmistus kuulemma pitää olla??, No yksi vrk enää ennen leikkausta, kyllä olo on sellainen, ettei oikein mihinkään osaa tarttua, koko ajan päässä pyörii tuleva leikkaus. Huomenna pitää vaihtaa lakanat, että suihkun jälkeen on puhdas vuode. Aamulla aikaisin en jaksa suihkuun mennä, joten mene illalla. Kyllä jännittää ja ahdistaa😱😲kunpa olisi jo ohi, eikä olisi kipuja, ainakaan paljon, eikä missään nimessä pahoinvointia🤢😷

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä24.3.2023 10.23
Hei Oireettomaksi, jännittäähän nämä toimenpiteet normaalia ihmistä sehän on selvä. No kyllä olet kuitenkin osaavissa käsissä. Pidän täällä peukkua ja olen hengessä mukana. Palataan asiaan, kun toimenpide on pulkassa ja jaksat.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä25.3.2023 14.30
Heippa Pentti! Eilen tehtiin leikkaus 6 reikää vatsassa, rintalastan kohdalla kipein, eivät muut niin kovin kipeitä. Eilen voin tosi huonosti, tänään jo parempi olo, röyhyjäkin tulee kiitettävästi, myös toisesta päästä, Dorin mansetti tehtiin eli väljempi, sain jo vähän syödä, paljoa ei mennyt, nieleminen onnistuu hyvin, särkylääkeitä tuovat aika lailla, siksi ei kai ole niin kipeä, kävellyt olen käytävillä, lääkäri sanoi, että leikkaus meni hyvin, ma sitten kotiin, jos ei mitään erikoista satu, aika mukiloitu olo on nyt, mutta päivä kerrallaan. Hyvää vl🙏

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä25.3.2023 15.50
Hyvä, nyt vaan keskität kaiken energiasi toipumiseen. Kyllä se olo vähitellen normalisoituu. Kaikin puolin hyvää vointia ja tsemppiä. Pahin on nyt ohi.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä25.3.2023 16.24
Kiitos❣️niin täytyy tehdä. Vointeja myös sinulle!

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä25.3.2023 21.29
Piti vielä sanomaan, ettei minulle tehdä mitään varjoainekuvausta nyt jälkeen, kotiin pääsisin jo huomenna su, mutta saan jäädä vielä maanantaihin, täällä saa levätä, kotona on kuitenkin pakko tehdä askareita, ei ole auttajaa ja kissakin kaipaa hoivaa, ihmettelen miksi minulle tehtiin 6 reikää ja navastakin on joku piikki laitettu, koska on teipattu, aikamoisen näköinen maha, turvoksissakin.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä26.3.2023 12.35
Hei, minulla oli 7 reikää. Reikämäärä on operaation tarpeen mukainen. Turvotus johtuu hiilidioksidikaasusta jota laitettiin näkyvyyden parantamiseksi operaatiossa. Viikon kuluessa turvotus vatsassa helpottuu. Ei tää mitään avaruustiedettä ole, vaan olo paranee ajan kuluessa. Hyvää voinnin petrausta. sinulle.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä26.3.2023 13.20
Ok. Luulin aina, että tehdään viisi reikää, no tarvittiin mulla kuusi☺️hartiapistos on jo poissa, olen puhallellut uimarengasta ja kävellyt vähän väliä, kyllä se tästä lähtee kiitti!

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä28.3.2023 8.35
Hei! Pystytkö sinä Pentti röyhimään, minua röyhyttää tosi paljon, mikä jo häiritsee, sen takia juuri hakeuduin leikkaukseen ja ällön olon vuoksi, kun ilmaa kertyi niin paljon mahaan häiritsi tosi paljon elämää, en tiedä vielä lopullista leikkaustulosta, toivottavasti tämä röyhiminen loppuu, vai tuliko liian löysä mansetti. Hyvää kevättä, vaikka nyt on aika luminen keli. Nytkin maha möyrii ja röyhyjä tulee🤔😒

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä29.3.2023 15.28
Oon ihan pettynyt 6 pv pienillä soseannoksilla ei grammaakaan oo paino pudonnut, toiset laihtuu monia kiloja tän leikkauksen jälkeen, 15 kg saisi lähteä pois, ehkä pitää syödä vain kerran päivässä ja nämä röyhtäilyt vaan jatkuvat, vaikka ei enää pitäisi.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä29.3.2023 17.28
Hei Oireettomasi, laihtuminen on hidas prosessi ja riippuu syötävän ruoan energiasisällöstä ja energian kuluttamisesta eli liikunnasta ja lihasten käytöstä. Syö nyt ohjeiden mukaan ja liiku, niin kyllä se paino laskee. Minulla on nyt kuukaudessa tippunut 5 kg. Röyhtäilykin pitäisi vähentyä ajan kanssa. Koska sinulla on lopputarkastus? Jos röyhtäily ei ole vähentynyt siihen mennessä, niin se on hyvä ottaa tarkastuksessa puheeksi. Nieleminen tulisi suorittaa pienissä erissä ja hitaassa tahdissa, jotta ilmaa menisi mahdollisimman vähän vatsalaukkuun. Onko sinulle sanottu, että röyhtäily loppuu heti laikkauksen jälkeen? Odottele nyt vaan rauhassa kuukausi ja toimi annettujen ohjeiden mukaan, kyllä se siitä helpottaa. Parempaa vointia sinulle.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä29.3.2023 20.12
Mitään lopputarkastusta ei ole, lääkäri soittaa kuulemma kahden kuukauden sisällä. Röyhtäilyn loppumisesta ei ollut puhetta, lääkäri sanoi vain ennen leikkausta, ettei mene takuuseen pystynkö enää röyhtäilemään, harmi kun en päässyt juttelemaan enää ennen kotiinlähtöä hänen kanssaan, no katselen rauhassa miten tilanne jatkuu. Kiitos vastauksesta.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä30.3.2023 10.16
Tänään on kipeämpi päivä, haavoja särkee ja vatsaa polttelee läpi selkään, eilen kävin kaupassa ja tein ruokaa ja leivoin piirakan (itse en syö),ehkä se nyt kostautuu, lenkillä en ole vielä käynyt, pari kauppareissu tehnyt ja ajanut autoa, vatsa toiminut tänään jo kahteen kertaan, vielä on hartiapistostakin oikeassa hartiassa, ei mennyt parissa päivässä niinkuin sanottiin, toivottavasti nämä kivut hellittävät jossain kohtaa. Särkylääkkeet olen ottanut ohjeen mukaan. Rytmihäiriöitäkin tulee kun ilma painaa mahassa ja sattuu, röyhtäily vähän helpottaa, toivon niin, että leikkauksesta olisi apua oloon, joka oli ennen leikkausta, ehkä lopullinen tulos näkyy viikkojen kuluessa.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä3.4.2023 8.57
Hei! Röyhtäily vaan jatkuu, heti alkaa jo aamusta tyhjällä vatsalla ja jatkuu koko päivän, illalla vatsa turpoaa palloksi ja kipeytyy, onneksi ilmaa tulee ulos myös alakautta, eilen alkoi myös illalla koko rintakehä poltella, jouduin ottamaan yhden Litalginin, välillä on ihan hyvä olla, tuo röyhiminen on vaan kurjaa, tekee paineen tunnetta vatsaan. Nyt on 10 pv leikkauksesta, lääkäri kyllä sanoi, että lopullisen tuloksen näkee viikkojen päästä, tästä röyhimisestä en lääkärille maininnut, kun ei vielä sairaalassa ollut näin massiivista, pitäisi soittaa tänään osastolle ja kysyä asiaa.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä3.4.2023 9.14
Unohdin vielä mainita, että kun maha turpoaa ja täyttyy ilmasta, niin tulee hartiapistos molempiin hartioihin, niinkuin leikkauksen jälkeen, mikä poistui sairaalassa, mutta nyt palaa aina kun ilmaa kertyy mahaan, ei auta pullopuhaltelutkaan, yritän liikkua joka päivä, en mitään pitkiä lenkkejä kylläkään, tukalaa kävelläkkin jos mahassa on painetta.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä3.4.2023 18.26
Hei, oireesi ovat sellaisia, joista on hyvä keskustella leikanneen sairaalan / lääkärin kanssa. Muutos ja vatsan normalisoituminen saattavat kestää jonkin aikaa, mutta hyvä olisi kuitenkin olla yhteydessä lääkäriin ja keskustella asiasta. Jos haluat, niin voit laittaa sähköpostiosoitteesi, niin voimme keskustella asioista yksityiskohtaisemmin ja turvallisemmin yhdessä jatkossa. Mitä leikkauskertomuksessa eli epikriisissä on mainittu leikkauksen kulusta ja toimenpiteistä? Olet saanut sen kirjallisena postissa tai sairaalasta lähtiessäsi oletan.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä4.4.2023 0.28
Hei! luin tänään leikkauskertomuksen omakannasta, en saa mitään kirjallisena, oli pieni aksaalinen eli paraesofageaalinen tyrä, tyrä korjattu ja hiatusaukko ommeltu, eikä mitään erikoista ja joku shcatzikhin rengas ruokatorvessa, lääkäri sanoi tähystyksessä aiemmin, että kookas tyrä, nyt pieni, ja mainittu, että lääkäri soittaa 2 kk päästä. Nytkin kun on ilta maha taas niin turvoksissa, ja paineen tunne palleassa ja kamala röyhiminen, onneksi saa röyhittyä, muuten olo olisi tosi tukala ja hartioita pakottaa aina välillä. Harmittaa kun olo on kurjempi kuin ennen leikkausta, nyt on rytmihäiriöitä kun enemmän kun ilmaa mahassa ja röyhyttää melkein enemmän kuin ennen leikkausta. Sp osoite on pm.kotro@gmail.com

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä4.4.2023 14.51
Soitin osastolle näistä oireistani, hoitaja sanoi, että nämä leikkaukset ovat haasteellisia, lupasi laittaa kirurgille tietoa, joka soittaa minulle lähipäivinä. Kyllä on tänäänkin painetta ylävatsassa ja se röyhiminen huh huh. Ei voi edes lähteä kävelylle, vatsassa on niin inhottava tunne. Mitään nielemisongelmaa ei ole, en olisi mennyt leikkaukseen, jos olisin tiennyt olon tulevan pahemmaksi, eniten pelkään uusintaleikkausta, ei senkään onnistumiseen voi luottaa.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä13.4.2023 10.13
Hei Pentti R !

Leikkauksestasi kulunut reilu 2kk. Mikä on tilanne nyt ja kannattiko leikkaus ? Näistä olisi kiva kuulla. Itse edelleen leikkausjonossa ja pikkuhiljaa tottunut näihin päivittäiseen kipuiluun. Edelleen minäkin mietin menenkö sinne operoitavaksi vaiko en kun se aika koittaa.

RentukkaRe: Paraesofageaalinen tyrä13.4.2023 13.24
Heips oireettomaksi onko soittoa tullut, onko parempi olla jo.

Oireettomaksi?Re: Paraesofageaalinen tyrä13.4.2023 15.21
Hei! Soittoa ei ole tullut, soitin sinne ja eilen piti lääkärin soittaa, eipä niitä paljon potilaat enää jälkeen kiinnosta. Kolme viikkoa kohta leikkauksesta, järkyttävää röyhimistä edelleen heti aamusta kun herää, paineen tunne vatsalla ja siitä johtuvia rytmihäiriöitä, närästä ei yhtään, vaikka jätin Parietin pois, mitään muuta hyvää sanottavaa ei ole, niin ja illalla maha turpoo palloksi ja sattuu, ilmaa tulee kiitettävästi ulos, luulisi, että jo röyhimällä tulisi kaikki ulos. Eilen oli parempi päivä, röyhytti kyllä, mutta maha oli parempi, paitsi illalla turpoi ja kipuilu. Nyt ainakin ottaisin takaisin elämäni ennen leikkausta. Tämä paine vatsalla tuntui heti jo leikkauksen jälkeen samana päivänä ja olin tyytyväinen kun sain röyhittyä, kunnes
kotiuduttua alkoi tämä mahdoton röyhiminen, varmaan kymmeniä kertoja tunnissa pahimmillaan.

RentukkaRe: Paraesofageaalinen tyrä13.4.2023 17.02
Oireettomaksi, ei ole todellista, mistä tuo röyhiminen oikein johtuu ja mikä sen aiheuttaa? Kurjaa että lääkäri ei soittanut. Jospa niitä parempia päiviä tulisi lisää 👍 muuta ei voi toivoa.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä14.4.2023 10.28
Nyt lääkäri soitti, laittaa ajan vetämään keuhkokuvaan ja tähystykseen, sanoi, että tilanne voi vielä korjaantua, mutta voi olla, että joku tikki on auennut, tai mahalaukku tyhjenee hitaasti, mahaportin laajennus voisi auttaa, en kyllä sitä ymmärrä, kun mitään ahtautta ei tunnu olevan, no toivottavasti selviää🙏

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä15.4.2023 20.34
Hei JV
Osa vaivoista on helpottanut, mutta vasen keuhko ei ole palannut kuosiinsa. Kun vatsalaukku oli pallean yläpuolella ja se painoi aikansa keuhkoa, niin palautuminen on näköjään hidasta. No vatsalaukku on nyt leikkauksessa siiretty normaalille paikallaan pallean alapuolella ja tyräaukko on suljettu joten odotellaan. En usko, että tällaisia tapauksia on useasti. Yleensä on vain närästys ja ylävatsan polttava kipu, joka helpottuu happosalpaaja lääkityksellä eli vatsansuoja lääkkeellä ja häviää aina leikkauksella. Nämä palleatyrät ovat rakenteeltaan usein erilaisia, jolloin oireetkin ja leikkaustoimenpiteet ovat tapauskohtaisia. Jos närästysvaivat ovat olleet pitkäaikaisia ja ruokatorven alaosassa on limakalvomuutoksia, niin leikkaus on parasta suorittaa mahdollisen syöpäriskin kasvamisen takia.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä25.5.2023 18.53
Käyty TT keuhkokuvassa ja gastroskopiassa, kaikki oli kunnossa, mahaportti vähän laajennettiin samassa, jos auttaisi röyhtäilyyn ja epämiellyttävän tuntemukseen ylämahassa, jos mahalaukku tyhjenee hitaanpuoleisesti, en kyllä usko. Eka päivä vasta laajennuksen jälkeen, en vielä voi sanoa auttoiko.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä12.6.2023 8.10
Hei !
Mikäs tämän hetkinen tilanne ? Itsellä oireilu jatkuu ja tuntuu pahenevan, mutta leikkausaika lähenee, toivottavasti. Miten täällä tilanne ja eritoten Pentti ?

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä2.8.2023 15.57
Hei !
Kuinka tämän kanavan kuulumiset ? Itsellä oli tänään aamusta leikkaus ja nyt sitten pötkötellään. Myöhemmin selvinnee, miten onnistui mutta nyt kaikki ok.

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä4.8.2023 15.49
Hei JV, kiva kun leikkaus meni hyvin, tsemppiä toipumiseen, siitä toipuu kyllä nopeasti. Minulla on nyt kaikki aika mukavasti, ei närästä ja voi syödä kaikkea normaalisti, röyhiminen vielä vaivaa välillä aika paljon, välillä on rauhallisempaa, vatsa vähän turpoilee välillä ja ilmaa kertyy enemmän, mutta ajan kanssa tämäkin pitäisi helpottaa. Hyvää loppukesää! 👍

MarcelRe: Paraesofageaalinen tyrä7.8.2023 9.51
Hei!
Kävin 2 kk sitten tähystyksessä kun närästys vaivasi ja selkä, kyljet ja rintakehä on aina jumissa. Todettiin liukuva palleatyrä. Kesällä vointi mennyt tosi huonoksi. Jos syö illalla rasvaista ruokaa yöllä tulee flimmeri. Hengitys ei kulje, välillä pitää hengittää tietoisesti, tuntuu että hengitys loppuu jos ei käytä lihaksia. Olo kuin 4000m korkeudessa, pahoinvointia, huimausta, haukottelua, vatsa kuin ilmapallo. Yöllä 2 tunnin välein rennietä auttaa että voi välillä nukkua. Lääkäri tulee lomalta kolmen päivän kuluttua, en pysty töihin ennenkuin tämä operoidaan. Veljellä oli sama ongelma, leikkaus auttoi hyvin. Arveluttaa leikkauksen komplikaatiot mutta pakko mennä, terveystalon Petri Rainio tekee leikkauksen. Kai ne kaikki osaa tehdä sen?

OireettomaksiRe: Paraesofageaalinen tyrä7.8.2023 12.08
Kirurgin on hyvä olla kokenut, yleensä kirurgeja on kaksi leikkauksessa, minut leikannut kirurgi oli pääasiassa lihavuus leikkauksia tekevä, mutta tehnyt myös paljon fundoplikaatioita, kuitenkin kokenut vatsaelinkirurgi. Minulle häntä ehdotti toinen lääkäri, joka tähysti minut, sanoin hänelle, että haluan hyvän ja kokeneen kirurgin minut leikkaamaan.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä9.8.2023 7.07
Hei !
Mulla nyt viikko leikkauksesta ja ylävatsa on aika herkillä. Kuuluu varmaan asiaan ? Se on jotenkin piukan tuntuinen ja pientä kipuilua on. Soseruualla ja kevyttä kävelyä tällä hetkellä. Tämä viikko on saikkua, ei pidempään.

MarcelRe: Paraesofageaalinen tyrä18.8.2023 14.20
Nyt hoitava lääkäri sai kakaistua ulos että hän ei tee näitä leikkauksia, olisi voinut kertoa aikaisemmin. Ei tee yksityisellä moni muukaan. Sain ajan Timo Heikkiselle Terveystaloon, on kuulemma tunnustettu vatsakirurgi ja tekee näitä. Aika on vasta 29.08, toivottavasti saan leikkauksen seuraavalle viikolle.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä19.8.2023 8.02
Hei !
Mulla reilu kaksi viikkoa leikkauksesta. Edelleen etenkin iltapäivisin ja iltaisin vatsa pallean kohdalta kireä ja vaikuttaa hengitykseen jonkin verran. Kipuja ei juurikaan ole vaikka olen lopettanut somalin syönnin. Luulen, että pallean kireys johtuu vatsaan kertyvästä ilmasta ja oireet poistunee kunhan elimistö tottuu uuteen tilanteeseen. Aikaa se ottaa jonkun kuukauden.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä19.8.2023 8.06
Korjaus edelliseen kommenttiin...somali = somac :)

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä25.8.2023 12.17
Hei !
Nyt reilu kolme viikkoa leikkauksesta ja koko ajan parempaan suuntaan menossa. Ruokakin mene alas aika mukavasti kun muistaa ottaa nesteen kera. Edelleen pallean kireyttä, kuitenkin vähenemään päin. Liikkunut olen päivittäin 1-2 tuntia. Kävely tai kuntopyörä pienillä tehoilla.

MarcelRe: Paraesofageaalinen tyrä29.8.2023 21.32
Leikkaus tehtiin 2pv sitten. Leikkauksen jälkeen pahasti pahoinvointia ja huimausta. Päästivät kotiin illalla, yö oli vaikea, piti lopuksi ottaa panacodia, mutta tänään jo paljon parempi. Mehukeitto dieetti päällä, nielemisvaikeuksia on. Rintakehä ja hartiat jumissa ja sattuu hengittäessä. Parempaan päin kuitenkin.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä30.8.2023 15.13
Hei !
Hienoa, että leikkaus järjestyi näin nopealla aikataululla. Tehtiinkö tämä yksityisellä puolella ? Mulla nyt kuukausi leikkauksesta ja syöminen jo ok. Pallean ykireyttä edelleen ja hieman myös kipua. Parempaan päin koko ajan.

Nopa77Re: Paraesofageaalinen tyrä23.10.2023 16.54
Moi!

Vatsalaukun tähystyksessä todettiin palleatyrä. Oireiden perusteella tulee mieleen, että voisiko kyseessä olla paraesofageaalinen tyrä. Tarvitseeko sen toteamiseksi lisäksi CT -kuvauksen?

MarcelRe: Paraesofageaalinen tyrä24.10.2023 9.49
Leikkauksesta 7 vk. Närästys poissa, pahoinvointi ja hengitysvaikeudet myös. Nieleminen jo melkein normaalia. Paino pudonnut 6-7 kg, nyt pysyy samana kun tarkkailee syömisiä. Vatsalaukku tuntuu vähän kutistuneen. Minulle tehtiin CT kuvaus enne leikkausta, siinä näkyi että vatsalaukku on jonkin verran keuhkojen puolella. Silti oireet olivat ihan järkyttävät. Lääkäri sanoi että oireet voivat pahat vaikka pullistuma on pieni.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä7.11.2023 7.43
Hei vaan !
Minulla leikkauksesta kulunut reilu 3kk ja on sekä positiivista että negatiivista kerrottavaa. Positiivinen asia liittyy jatkuvaan kipuun ylävatsalla joka on selvästi helpottanut. Negatiivinen asia taas tähän turvonneeseen oloon. Ei ole kipeä vaan epämiellyttävä ja rajoittaa paljon reipasta liikuntaa. Mutta kaiken kaikkiaan leikkaus oli oikea valinta. Olisi kiva kuulla myös mitä Pentille kuuluu ? Oli tämän ryhmän aktiivi keskustelija vielä keväällä mutta sitten vähemmän.

LeggeRe: Paraesofageaalinen tyrä16.11.2023 15.12
Hei.Minulle tehtiin 2/2016.ensimmäinen refluksileikkaus,jossa palleatyrä oli 3.5cm halkaisijaltaan.6kk närästys oireet olivat poissa,ja se jälkeen pikkuhiljaa palasivat takaisin.Alkuvuosi ja kesä 2023 olivat aika pahaa/tressaavaa aikaa ja aamu alkoi aina yökkien.Tässä vaiheessa tyrä oli jo 6.5cm.Uusintaleikkaus tehtiin 9.11.2023,kaikki on muuten hyvin vaan kurkussa on samanlainen tunne kuin aikaisemmin hieman kipeä,ja tuntuu kuivan karhealta.Rinnanpolte on ainakin vielä ollut pois.Mietin vain kun olen närästys lääkkeitä syönyt n.10-15v putkeen päivittäin ja nyt ne on yhtäkkiä jätetty pois voisko vaiva johtua tästä🤔

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä9.12.2023 18.23
Hei JV
Nyt on kulunut 10 kk leikkauksesta. Vähitellen ovat entiset vaivat palautuneet. Ainoastaan kipu ylävatsalla on pysynyt poissa. Minulla oli hankala "jätti palleatyrä", joka varmasti oli vaativaa operoida. Kuukausi leikkauksen jälkeen olin tarkastuksessa ja kirurgi sanoi, että mitään takuita leikkauksesta ei ole. Tulee vaan mieleen, että onkohan vatsalaukku taas ylösalaisin pallean yläpuolella. Mitenkäs itselläsi on tilanne nyt? Ovatko vaivat pysyneet poissa?

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä11.12.2023 16.05
Hei Pentti !
Mulla nyt reilu 4 kk leikkauksesta ja oireet muuttuneet hieman. On ylävatsan ja pallean kireyttä sekä turvotusta. Tämä aiheuttaa hengenahdistusta etenkin fyysisessä suorituksessa. Syömisen kanssa ei juurikaan ongelmia ja kipu ylävatsalla samaten helpottunut. Lääkärin mukaan kireähkö mansetti ja aikaa myöten löystyy ja pallean kireys myös katoaisi ??? Sanoi, että odotellaan puoli vuotta ja itten mietitään jos on tarvis vielä.

JVRe: Paraesofageaalinen tyrä24.2.2024 17.14
Hei !
Tämä viestiketju hiljentynyt. Ainoa missä itse olen ollut aktiivi. Leikkauksesta nyt kulunut reilu puoli vuotta ja pari viime kuuta ollut takapakkia. Oireiden vuoksi sovittiin uusi tähystysaika lähiaikoina. Puristava vanne pallean ympäriltä ei ole hävinnyt ja aiheuttaa kipuja liikunnan yhteydessä. Yöt menee ihan ok, eikä ole kipuja. Mutta heti kun alkaa jotain tekeen, kevyttä tai raskasta, niin palleaseutu kiristyy, hengitys ei oikein toimi ja kipuja myös. Syöminen sujuu ok, paino laskenut noin 5 kg leikkauksesta.

Pentti RoittoRe: Paraesofageaalinen tyrä25.2.2024 10.22
Hei JV
Minulla on nyt vähän yli vuosi leikkauksesta. Kyllä niitä entisenkaltaisia oireita on, mutta lievempiä. Tuntuu siltä, että lekurit eivät taida hallita hyvin näitä tapauksia, joissa vatsalaukku on suuriltaosin tai kokonaan pallean yläpuolella. Hengitysteiden limaisuus ei ole helpottanut ja joskus yöllä Dorrin mansettikin falskaa ja hapan neste pääsee ylähengitysteihin ja aiheuttaa oireita. En tiedä, mutta tulee ajatus, että leikkaavan lääkärin kokemuksesta ja osaamisesta on puutetta näissä "hankalissa tapauksissa". Jos heti leikkauksen jälkeen lääkäri sanoo, että takuita onnistumisen suhteen ei ole, niin olisi hyvä saada tietoa, mikä tällaisen epävarmuuden aiheuttaa? Happosalpaajan lääkitystäkään ei minulta lopetettu leikkauksen jälkeen. Kirjoittele kuulumisiasi ja lääkärin suunnitelmia tähystyksen jälkeen. Tsemppiä sinulle ja toivotaan, että tähystys antaa selkeää tietoa leikkauksen jälkeiseen "tyrätilanteen" ja mahdolliseen uusinta toimenpiteeseen.

PettynytRe: Paraesofageaalinen tyrä29.2.2024 11.00
Leikkaus ei auttanut minua yhtään, ainoastaan närästys jäi pois, röyhin aamusta iltaan, vatsassa inhottava olo, ilmaa kertyy mahaan valtavasti, maha turpoaa, ruokahalua ei ole, olo on kamala heti herättyä, onneksi nukun yön, mieliala on maassa, sosiaalinen elämä ei enää kiinnosta, vielä todettiin uniapnea, odottelen laitetta. Mahaportti kerran laajennettu, ei auttanut röyhimiseen, nyt ehdotettu uutta laajennusta, en tiedä menenkö. Tällä hetkellä elämä on tosi kurjaa, aamulla odottaa vaan iltaa, että voi nukkua.

PettynytRe: Paraesofageaalinen tyrä1.3.2024 10.47
Nyt tuli aika gastroskopiaan huhtikuussa uuteen mahaportin pallolaajennukseen, kannattaako mennä uudestaan, lääkäri sanoi, ettei mitään takuita ole auttaako. Aamulla taas heräsin ahdistavaan oloon, vatsassa inhottava tunne ja röyhyjä tulee, uudestaan ei pysty nukahtamaan, rytmihäiriötkin kiusaa kun mahassa tuntuu painetta ja ilmaa. Ihmettelen sitä valtavaa ilmamäärää mikä on mahalaukussa, kun röyhyttää koko ajan, mistä se ilma sinne tulee.

PettynytRe: Paraesofageaalinen tyrä2.3.2024 16.46
Nyt löysin artikkelin, jossa sanotaan, että leikkausta pitäisi harkita tarkkaan, jos ainoa oire on jatkuva röyhtäily, että se saattaa lisääntyä leikkauksen jälkeen, näin minulle kävi, lääkäri ei maininnut mitään tälläisestä, tai oli tietämätön.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: