Suomen Refluksi; Uutisia Marraskuu 2009

 

              

         Masennuslääkkeitä kroonisiin suolistovaivoihin

 

USA:n johtaviin sairaaloihin kuuluva Mayo-klinikka testaa uutta hoitoa kroonisiin dyspepsiaoireisiin. Kolmivuotisen tutkimuksen rahoittaa NIH (National Insititutes of Health).

Tutkimukseen tulee osallistumaan 400 miestä ja naista, joilla on diagnosoitu toiminnallinen muihin hoitoihin reagoimaton dyspepsia. Tutkimus kestää yhteensä 9 kuukautta, joista osallistujat syövät  3 kuukauden ajan masennus- tai lumelääkettä. Kokeiltavat lääkkeet ovat amitriptyliini ja escitaloprami. Tutkimuksen tavoitteena on saada selville korjavatko kyseiset lääkkeet esim. vajaavaista mahalaukun tyhjenemistä ja suoliston liikkuvuutta.

Toiminnallinen dyspepsian arvioidaan olevan erittäin yleinen vaiva, joka kuitenkin usein sekoitetaan muihin suolistosairauksiin kuten esim. refluksiin tai ärsyyntyneeseen suoleen. Tyypillisiä oireita ovat mm. epämiellyttävä täysinäisyyden ja turvotuksen tunne vatsassa ruoan jälkeen, krampit ja ilmavaivat. Antasidit ja happosalpaajat eivät tehoa, koska oireiden aiheuttajana on vatsan epänormaali lihastoiminta, joka saattaa johtua vatsan sympaattisen hermoston yliherkkyydestä tai epäsäännöllisestä signaalin kulusta aivoista vatsan lihaksiin. 

Tutkijat ovat erittäin toivekkaita tutkimusten tulosten suhteen.

 

(Medical News Today, 18/9,2009)

Uutislista