Astmaatikon näkökanta: "Mahdollisesta refluksin yhteydestä astmaan ei puhuttu mitään"

Kaarina on sairastanut astmaa 22 vuotta. Hänellä on myös muutama vuosi sitten diagnosoitu refluksitauti, josta hän kertoo näin: 

 
 j0410170.jpg


Koska oireesi alkoivat?
  
"Refluksioireet alkoivat alle 30-vuotiaana ja ne ovat jatkuneet lähes 20 vuotta. Diagnoosi tuli muutama vuosi sitten. Refluksia alettiin epäillä kun ylävatsaa poltteli hyvin usein. Kurkkuun nousi pahanmakuista, karkeaa nestettä mm. ruokailun ja jumpan jälkeen.                                                     
 
 


Mitä tiesit refluksista tai närästyksen vaikutuksesta aikaisemmin?
 

"Hyvin vähän, mielenkiinnolla toki olen aina lukenut kaikki silmiini osuneet artikkelit asiasta."
 
  
Minkälaisen diagnoosin sait? 
 
"Vatsatähystyksen yhteydessä todettiin vatsakatarri sekä refluksi muutama vuosi sitten. Myös palleatyrä diagnosoitiin siinä yhteydessä."

  
Saitko mitään ohjeistusta miten hoitaa refluksioireitasi?
 
 
"Ibuprofeiini-pohjaisia lääkkeitä tulee välttää (jo vatsakatarrinkin vuoksi), voimakkaasti maustetut ruoat suositeltiin jättämään pois. Myös kahvinjuonti käskettiin lopettamaan. Mahdollisesta refluksin yhteydestä astmaan ei puhuttu mitään."
 
 
               j0144209.jpg                       
 
 
Mitä lääkkeitä käytät refluksioireisiisi?
  
"Ihan vain käsikaupasta, apteekista ostettuja tuotteita, Rennie yms. En ole niistä mielestäni saanut riittävästi apua. Lääkäri ei siihen ole mitään määrännyt."
 
"Jotain vatsansuojalääkkeitä olen saanut reseptillä, kun pidempään olen joutunut särkylääkkeitä syömään. Niistä mahan polttamiseen hieman apua."
  
 

Mikä on tilanteesi tällä hetkellä?
 
"Oireita on ollut enemmän ja vähemmän jatkuvasti. Välillä herään öisin yskänpuuskiin, jotka nekin saattavat liittyä refluksiin eivätkä ainoastaan astmaan, kuten täältä sivustosta luin. Myös paha maku suussa ja nielurisoihin kertyvä moska vaivaavat."
 
"Jos syön joskus vähän reilummin esim. ravintolassa tai joissan ruokapitoisissa juhlissa tms, alkaa ylävatsaa poltella ja karvas maku nousee kurkkuun ja suuhun. Joskus myös liikunnan yhteydessä tulee oireita. Kahvia olen välttänyt, mutta joskus tulee kupillinen juotua ja seurauksena on närästys ja mahan polttaminen."
                                  

j0423031.jpg

 

Takaisin