Refluksikon näkökanta: "Flunssasta se kaikki alkoi"

Hannele jatkaa kokemuksiensa kertomusta 5-vuotisesta refluksitaudistaan. Tällä kertaa vuorossa taudin mahdolliset aiheuttajat.
   

j0315598.jpg

                                                                                    

Mitä itse arvelet refluksitautisi syyksi?

"Jaa-a, sen kun tietäis! Olin ollut aktivoitumisvaihetta ennen muutaman kuukauden hyvässä ja monipuolisessa painonhallintaprojektissa mukana ja ihannepaino oli saavutettu 5 kg painonpudotuksella. Liikuntaa, rentoutumista ja hyvää fiilistä!

Tavallinen flunssa iski päälle ja siitä se kaikki alkoi. Luin jostain, että ylähengitystieinfektio voi sen laukaista, mulla tosin ei ollu mitään kummosempaa yskää edes. Äänityöläinen tosin, joten rasitusta oli sille puolelle - tosin tein kaikkia äänensäästökikkoja jo silloin."

 

Entä miten ruokavalio ja elintavat?

"Kyllähän niissä elintavoissa korjattavaa taatusti löytyi mutta ei ne nyt niin hirveän huonoja olleet. Kolajuomaa sekä noita sitrushedelmiä kuulu ruokavalioon. Sipulia ja kaaleja ym. Käristetttyjä ja mausteiset ei kyllä maistunu silloinkaan - rasvainen kylläkin. Aikaisemmin ei tarvinnut ronklata tuon ruoan kanssa. Ja ruoan jälkeen oli ihana ottaa kunnon päiväunet!"

                                                      

j0430501.jpg

                                                                                                               

Onko sinulla muita edesauttavia tekijöitä?

"Palleatyrää ei ole eikä se kuulemma kaikilla edes oikkuile mitenkään. Suolisto pelaa tietääkseni tosi hyvin - sen kanssa ei ole koskaan ollut ongelmia, mahallani en stressaa. Hyvä kun tiedän just ja just mitä mahakipu, turvotus tai ilmavaivat tarkoittaa. Miehellä on colitis ulcerosa ja sitä kautta tiedän muista suolistotaudeista.

Haittana varmaan refluksin kanssa voisi pitää äänityötä, joka vaatii sen tulehtuneen ja ärsyyntyneen alueen (kurkun) käyttöä aktiivisesti ... harmi, että refluksi vaikeuttaa työtä kaikista äänenhuoltojutuista huolimatta - koen työni mielenkiintoiseksi ja mielekkääksi! Saas nähdä onko tässä joku päivä ammatinvaihto edessä ..  vielä runsaat 20 vuotta pitäis äänen kestää."

"Kai sitä ylösnousua oli aikaisemminkin kun niitä satunnaisia kerran kuussa hengenahdistuskohtauksiakin oli (olisko ollut kuitenkin vielä suht normaalia). Se flunssa siinä tuntu olevan kuitenkin se taudin laukaisija - vaurioituiko siinä sitten joku hermojuttu tai jotain ..?? Outoa joka tapauksessa."

 

 

j0402323.jpg