Refluksikon näkökanta: "Kyllä salpaaja hapon poistaa" 


Hannele (5 vuotta refluksitautia sairastanut) on käyttänyt happosalpaajalääkitystä kolmisen vuotta. Hän kertoo lääkityksestään seuraavaa: 

 

j0406755.jpg


Miten sait lääkityksesi?

"Ihmeellisten oireiden syytä haettiin lähes 2 vuotta. Oireet oli kai niin ihmeelliset ettei happosalpaajia tarjonnut kukaan lääkäreistä, joilla kävin aluksi.

Onneksi löysin sitten kurkkulääkärin, joka niitä ehdotti. Kiitos vaan AJ kaikesta avusta!"

 

 

Miten ja milloin otat lääkkeesi?

"Yleensä aina aamulla yksi happosalpaaja noin tunti ennen aamiaista. Pakkauksessa ei kyllä ollu ohjetta ajasta mutta käväsin kattomassa Lääkelaitoksen tai vastaavan sivuja ja siellä luki tuo imeytymisaika. Jenkkipalstoilla siitä on kanssa mainintoja. Totuin aluksi sekoittaan sen veteen (nykyään sulatan sen lusikassa) ja sitä oon jatkanu edelleen, vaikka nielemisvaikeuksia ei enää olekaan. Joskus kun jää yksi tabletti välistä, niin sen alkaa huomata vähäsen ehkä iltapäivällä tai illalla."

 

j0399931.jpgMitä mieltä olet nykyisestä lääkityksestäsi?

"Olen ihan suht tyytyväinen ollut tohon omaan salpaajaan. Otan sitä nykyään 20mg päivässä. Ei ole tullut mitään sivuoireita tietääkseni. Suolisto pelaa hyvin niinkuin aina. Siedän lääkkeitä yleensä tosi hyvin. Kyllä salpaaja mun mielestä hapon poistaa hyvin- lääkityksessä tehty pH-mittaus tietty varmistais mikä se oikea tilanne on. Vähän aikaa meni aluksi tajuta ettei noi happosalpaajat estä ollenkaan sitä ylösnousua - eipä tosin kukaan niin ole väittänytkään ... Oireet ei ole poistunut valitettavasti kokonaan lääkityksellä, joten olen yksi monista. Toiminnallinen närästys vaivaa - vai mikä sen alatyypin nimi nyt oli... 

Ainoa haittapuoli on hinta. Lähes 30e/kk - sekin on tietty suhteellista! Hinta kai voi tippua tässä kuitenkin kohta, kun joku patentti umpeutuu ja sillon yleensä lääkkeiden hinnat tippuu? Se olis kyllä hyvä juttu, jos näitä pitkään joutuu popsiin. Joskus käytän kanssa niitä algiinijuttuja."

 

Entä nuo mahdolliset pitempiaikaisen käytön haittavaikutukset, joista puhutaan?

"Joo, kyllähän se pistää tietty vähän miettiin. Kyllä tauti itsellä sen verran paha on, ettei tiukista elintapa- ja ruokavaliomuutoksista vastausta tähän löydy - eli mahdollisista riskeistä huolimatta tulen varmaankin käyttään lääkitystä. Seuraan vähän sillä silmällä noita erilaisia veriarvoja mutta ei niissä ole kyllä ollut tästä johtuvia alenemisia ainakaan tähän asti.

Vatsatautejakaan ei ole ollut yhtään sen enempää kuin aikaisemmin... outoa kun luulisi että niitä olis enemmän kun ei ole happoa niin paljon ... vai tarttuuko ne jollakin toisella tavalla??  Ravintolisiähän toiset popsii varmuuuden vuoksi ... kyllä hän niitä itsekin on tullu kokeiltua. Mene ja tiedä ..." 

 

list2.jpg