Refluksikon näkökanta: "Meikäläisiä kurkkuoireilijoita olikin pilvin pimein!"

Hannele on sairastanut refluksitautia 5 vuotta (2 vuotta diagnoosia hakien, kolmas vuosi nyt lääkityksellä) ja kertoo tautinsa oireista näin:

 

Mitä tiesit närästyksen ja refluksitaudin oireista?

 

"Kyllähän kaikki ton närästyksen nyt tietää. Olin kuullu jossakin pikaisesti, että kurkku saattaa jotenkin ärsyyntyä siitä närästyksestä, jos se kohoaa suuhun asti. Jossain vaiheessa  satuin lukeen, että närästyksessä voi olla JOSKUS sellaisia epätyypillisiä oireita, jotka tarkoitti lähinnä muistaakseni jotain yskää ja rykimistä. En kyllä ollu koskaan kuullu, että kellään tutulla olis ollu sellaisia."

j0178880.jpg

"Kun diagnoosi vihdoin viimein tuli (vaikka nyt ei pH -mittauksella olekaan varmistettu), seuraava askel oli alkaa hankkia jotain tietoa. Terveyspalstoja en osanut hakea netistä eikä refluksista mielestäni löytyny paljon tietoa. Onneksi älysin hakea tietoa englanniksi - ja oireluetteloita riitti! Pari vuotta ja varmaan sata eri refluksikkoa myöhemmin kysymys olikin jo sitten toinen -- kellä ei olis kurkkuoireita?? Palstoilla en koskaan tavannut ketään, jolla olis pelkkiä vatsa-ruokatorvioireita. Aika jännää... meikäläisiä kurkkuoireilijoita olikin pilvin pimein!"

 

 

Mitä sanoisit omista oireistasi silloin alkuaikoina?

"Näin takautuvasti ajatellen ... tyypillisiä refluksioireita! Nielemisvaikeudet oli kaikkein ikävämpiä. Palan tunnetta kurkussa oli harvoin. Sen lisäksi hampaiden kanssa on ollu aina ongelmaa - tosin voi kyllä johtua siitäkin, että on laiska harjaan. Hengenahdistus oli vaivannu sillon tällön jo pari vuosikymentä mutta se oli pistetty lääkärillä aina vähän niinkun stressin piikkiin tai jotakin vastaavaa. Itse en koskaan tähän ollu tyytyväinen. Kukaan ei tuolloin älynny kysyä ruokailusta mitään. Odotin päivää, kun joku tutkija nimeäisi tänkin vaivan ja keksis edes parannuksesi pillerin .... No se päivä tuli äkkiempää kuin luulin .... happosalpaajalääkityksen aloituksen myötä kohtaukset häipyivät!"

 

Mitä sanoisit oireistasi nyt?

"75% ajasta oireet (lähinnä kurkun puolella) on melko siedettäviä mutta se 25% ... ei hyvä! Kuten se mainos sanoi aikoinaan - "on hankalaa olla mukava kun närästää" tai jotain sinnepäin. Ääneen vaikutus on melkoinen, ääntä vaativassa työssäolo ei ole enää tämän takia niin mukavaa ja töitäkin on joutunut sen takia vähentään. Työkyvyn säilyminen huolestuttaa.

Naistenlehtien närästysjutuissa tapaukset on aina näitä suht lieviä - ei oikein osaa samaistua niihin... tai ehkä niissä vaan annetaan liian siloteltu kuva tästä taudista??"


         

 
j0424376.jpg