Refluksikon näkökanta: "Ei koskaan närästystä!"


Refluksikko Hannele sairastui viisi vuotta sitten refluksitautiin. Hän kertoo alkuajan kokemuksista seuraavasti:

 

Mitä tiesit närästyksestä tai refluksitaudista aikaisemmin?

 

”En sitten yhtään mitään! Sitä polttavaa tunnetta ruokatorvessa oli ehkä 2 minuutin verran joka toinen kuukausi … nykyään sitä ei ole ollenkaan! Muistaakseni ehkä paprika ja tonnikala saatto närästää??

"Jos ruoan jälkeen laitto kengiä jalkaan ja kumarsi, ylös tuli sellasta karvasta vettä joskus. Ja jos söi paistettua rasvasta jauhelihaa päivällä, niin illalla saatto tulla vielä röyhtäsyjä  - tiesi, että on syöny jauhelihaa.  Maitoa ja jugurttia joskus kokeilin – tuntu mukavan viileältä."

 

 

                       paprikat.jpg

 

            

Mistä sait tietoa refluksitaudista?

 

Tietty eri lääkäreiltä vähäsen – eihän siinä pienessä ajassa ehdi mitään paljon kysellä. Joku kerto, että siihen on erilaisia lääkkeitä. Miehen kaverilla oli refluksitauti ja se kerto, että närästystä piisaa ja sen kyllä huomaa, kun sitä on. Netti-ihmisiä en ollu oikeastaan aikaisemmin - mies kyllä selaili ahkerasti nettiä ja haki diagnoosia parisen vuotta. Ajattelin, että netissä pyöriminen olisi samaa kun lääkärikirjaa lukisi – kaiken maailman kauheat taudit tulisi vaan taatusti löydettyä itsestä.  No, tämä on muuttunu täysin  - onneksi on Internet – ilman sitä .. huh huh!"

 

"Joku kerto sillon alussa ennen diagnoosia, että on olemassa sellasta outoa närästystä, jossa ei ole närästystä ollenkaan ja josta voi tulla kähee ääni – just joo, niin varmaan,ajattelin –  kuinka muka voi olla närästystä ilman närästystä??? No nyt tiedän, että se tosiaan on mahollista! Tän alan sekava termien käyttö hämää."

 

"Kun kyselin lähipiiriltä närästyksestä, muistaakseni äitillä omena aiheutti närästystä?Isällä oli joskus 20v sitten jotain sydänhäikkää mutta se olikin sitten vatsaperästä eli tota närästystä. Söi  yhden (!!!!) kuurin salpaajia ja se  oli siinä! Sen jälkeen ei närästys ole paljon vaivannu. Olisinpa minäkin kuulunu tohon porukkaan, joilla oireet häipyy noin!"

 

 

j0442240.jpg

"Onneksi on Internet - ilman sitä ...  huh huh!" toteaa refluksitautia viisi vuotta sairastanut Hannele.