Uutiset, toukokuu 2013

Crohn & Colitis ry:n tiedote, 15.5. 2013

.....

”Nykykäsityksen mukaan tulehduksellisissa suolistosairauksissa jokin laukaiseva tekijä aiheuttaa geneettisesti alttiilla henkilöllä suolen säätelyhäiriön, jonka seurauksena elimistön omat puolustusmekanismit eivät enää toimi normaalisti suolen bakteereja ja muuta mikrobistoa kohtaan. Mahdollisesti syy IBD:n yleistymiseen löytyy yhä steriilimmästä elinympäristöstämme. On myös todettu, että esimerkiksi antibioottien runsas käyttäminen lapsuusiässä lisää riskiä sairastua tulehduksellisiin suolistosairauksiin”, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKS:istä.

Suunnitelmallinen hoito avainasemassa

Tulehduksellisten suolistosairauksien oireita ei aina ole helppo tunnistaa. Diagnoosin  saaminen voi siksi kestää kuukausia tai jopa vuosia. Oikean ja suunnitelmallisen hoidon avulla potilaat pystyvät kuitenkin elämään normaalia elämää.

”Suolistosairauksien varma diagnoosi edellyttää edelleen tähystystutkimuksia, joka on varmasti tärkein syy viivästyneeseen diagnoosiin. Potilaat saattavat pelätä näitä tutkimuksia, vaikka tutkimukset ovat nykytekniikalla potilaalle useimmiten melko kivuttomia. Oikeaan diagnoosiin pääsy on kuitenkin tärkeää, jotta hoidot pystytään kohdentamaan ja ajoittamaan oikein”, Arkkila toteaa.


IBD:tä sairastavat nuoret tekivät oman kalenterin

Kalenteri on syntynyt IBD:tä sairastavien nuorten aloitteesta. He ovat itse ideoineet ja toteuttaneet unelmansa kalenterista, jossa pääosassa ei ole IBD vaan nuoret itse. Kalenterissa esiintyvät nuoret sekä kalenterin kuvaaja ovat IBD:tä sairastavia nuoria. IBD:tä sairastavat nuoret opiskelevat, käyvät töissä, viettävät vapaa-aikaa, harrastavat, perustavat perheitä, etenevät uralla ja matkustelevat, eli tekevät sitä mitä kaikki nuoret tekevät. IBD on kuin sisäinen tatuointi joka kulkee aina mukana, mutta nuoret päättävät itse minne menevät.

Crohn ja Colitis ry julkaisee kalenterin maailman IBD-päivän aikaan 19.5. Crohn&Colitis ry:n kumppanina IBD-päivän viestinnässä toimii AbbVie.

Lähde:
1Environmental factors as major triggers: Major increase of chronic inflammatory diseases among young people. European Crohn´s and Colitis Organisation. Join The Fight Against IBD, 21 th Century Challenge Autoimmune disease –kongressi Wien 13.-14.2.2013.

Lisätietoja:
Gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila  HYKS,
puh. 09-4711/HUS-vaihde
perttu.arkkila@hus.fi

Toiminnanjohtaja Ulla Suvanto,
Crohn & Colitis ry,
puh. 0400 315 383
ulla.suvanto@crohnjacolitis.fi

Tulehdukselliset suolistosairaudet

IBD-sairauksien tavallisimmat oireet ovat useita viikkoja ja kuukausia kestävä ripuli, painon lasku, väsymys, kuumeilu sekä pakottava ulostamistarve jopa 20 kertaa päivässä. Tavallisimmat tulehdukselliset suolistosairaudet ovat Crohnin tauti ja colitis ulcerosa.

Crohnin tauti voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella, yleisimmin kuitenkin ohutsuolessa, varsinkin sen loppuosassa tai paksusuolessa. Tavallisimpia oireita ovat alavatsakivut, ripuli, veriuloste, kuumeilu ja laihtuminen. Diagnoosi tehdään tähystyksen ja koepalojen avulla. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja vaikeissa tapauksissa leikkauksella.

Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolitulehdus esiintyy tavallisesti sekä paksusuolen että peräsuolen alueella. Tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Diagnoosi tehdään tähystyksen ja koepalojen avulla. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja vaikeissa tapauksissa leikkauksella.

Lisätietoja Crohn ja Colitis ry:n sivuilta www.crohnjacolitis.fi

Takaisin