Suomen Refluksi; Uutisia, Marraskuu 2010

 

 

Magneettinauhasta apua refluksiin

Vaihtoehdot perinteiselle refluksileikkaukselle pohjautuvat yleensä suun kautta tehtäviin operaatioihin, joihin lukeutuvat mm. Stretta (radioaaltojen käyttö kudokseen) ja EndoCinch (vekki alasulkijan ympärille). Täysin uudenlaisen ratkaisun tarjoaa magneettinen laite, joka kiinnitetään ruokatorven ulkopuolelle. 

LINX Reflux Management System koostuu titaanipäällysteisistä magneetisista helmistä, jotka muodostavat helminauhan. Linx sijoitetaan ruokatorven alasulkijan kohdalle ruokatorven ympärille. Laite tukee alasulkijan toimintaa mutta päästää nielaistaessa ruoan mahalaukkuun. Se sallii myös oksentamisen sekä jonkinasteisen röyhtäilyn.   

linxucla.jpgLinx asennetaan tähystämällä, jolloin sen laittaminen  kestää keskimäärin noin tunnin. Teknisesti Linx ei ole niin vaativa toimenpide kuin perinteinen antirefluksileikkaus (Nissenin fundoplikaatio). Laite voidaan räätälöidä kullekin käyttäjälle sopivaksi lisäämällä tai poistamalla nauhan helmiä. Se voidaan myös tarvittaessa poistaa.   

Magneettinauhaa ei voida kuitenkaan käyttää, jos palleatyrä on suurempi kuin 3 cm. Sen kanssa ei myöskään  tällä hetkellä voi mennä magneettikuvaukseen. 

Linx-laitteelle myönnettiin Euroopan puolella EU:ssa vaadittava CE-merkki huhtikuussa 2010, joka mahdollistaa laitteen myynnin Euroopassa. Euroopan puolella Linx on ollut kokeilussa ainakin Milanon San Donaton yliopistollisesta sairaalassa. USA:ssa laite on vielä kokeellisella tasolla, koska sillä ei ole vielä FDA:n (Food and Drug Administration) myöntämää lupaa. 

 

  •  Linx - esittelyvideo ja kuvat (Torax  Medical)                                                            

LINX Reflux Management System on minnesotalaisen Torax Medicalin kehittämä laite. Yritys on perustettu vuonna 2002 ja sen tavoitteena on kehittää parempia hoitoja refluksitautia sairastaville.

 

 

 

(Kuva: San Diego Medical Centre, University of California, 2009, kuva UCLA:n luvalla, lähteet: UCLA, 23.2. 2009, medGadget, 25.2.2009, Post-Gazette.com, 10.6. 2009, MedicalNewsToday, 9.4.2010, Torax Medical, 2010)

 

Vaihtoehtoja leikkaukselle         Uutislista