Äänihuulet
Äänihuulet sijaitsevat kurkunpäässä kilpiruston suojassa. Ne ovat kudospoimupari, jotka koostuvat limakalvosta (epiteelikerros ja lamina propria) sekä lihaskudoksesta. Niiden väliin jää nk. äänirako (glottis).
Äänihuulia on eri kokoisia, mistä johtuu äänen eri korkeudet. Miehillä äänihuulet ovat yleensä paksummat ja niiden pituus voi vaihdella n. 1,7 -2,3 cm välillä; naisilla äänihuulet ovat puolestaan lyhyempiä n. 1, 25 - 1,7 cm.
Äänen synty
Ilmavirta keuhkoista saa äänihuulten limakalvot koskettamaan toisiaan ja ne alkavat värähtelemään synnyttäen siten ääntä. Yksi värähdys koostuu yhdestä auki-kiinni - jaksosta. Naisilla äänihuulten värähtelyitä esiintyy n. 200 sekunnissa, miehillä puolestaan n. 100. Mitä nopeampi värähtely, sen korkeampi ääni; korkeimmilla sopraanoilla luku saattaa nousta jopa 2000 värähtelyyn sekunnissa. Äänihuulten värähtelyä ei voi silmin havaita; sitä voidaan kuvata erikoiskameralla tai stroboskooppisella valolla. Värähtelyn mittayksikkönä käytetään hertsiä (1 Hz = 1 värähdys/sekunti).
Äänihuulten liike etenee äänihuulten alapinnalta kohti yläreunaa (animaatiossa esiintyvät mahdolliset pysähdykset eivät kuulu normaaliin liikkeeseen):
Toiminnallisessa äänihäiriössä äänihuulet ovat terveet mutta toiminnan säätelyssä esiintyy vajaatoimintaa (esim. liikaa jännitystä tai liian kova paine äänihuuliin). Ääni voi muuttua esim.käheäksi, vuotavaksi, karheaksi tai säröileväksi. Ajan myötä vajaatoiminta voi johtaa limakalvojen mekaanisen rasituksen kautta elimelliseen "rasitusvamman" syntymiseen esim. äänihuulikyhmyihin tai polyyppeihin.
(Kuva: sovelt. WReinhard, Deutsch Wikipedia, 2007, lähteet mm. L. Rantala, Oulun yliopisto (väitös), 2000, Kieli kommunikaatiossa, Helsingin Yliopisto, 2001, S. Häkli & A. Jyrkkä, Spekula, 2003, 3, H. Rihkanen, Hus, 2004, M. Sihvo, Terve ääni: äänenhoidon ABC, 2006)
Äänenhuolto Kuvagalleria Uutisia Marraskuu 2010 |