Suomen Refluksi; Uutisia Marraskuu 2009

 

Vaihtoehtoja perinteiselle refluksileikkaukselle

 

Thomas Jeffersonin Yliopistollinen sairaala (Philadelphia, USA) ja Boston Medical Centre (Boston, USA) ovat liittyneet niden sairaaloiden ja klinikoiden joukkoon, jotka tarjoavat  potilailleen vaihtoehdon jatkuvalle lääkitykselle tai perinteiselle refluksileikkaukselle.

 

EsophyX - laitteen avulla puutteellista ruokatorven alasulkija voidaan korjata suun kautta ilman leikkausta. Toimenpide tehdään sairaalassa nukutuksessa ja kestää yleensä alle tunnin. Leikkauskriteereinä on päivittäisen lääkehoidon tehottomuus sekä alle 30:n painoindeksi. Potilas pääsee jo yleensä seuraavana päivänä kotiin ja voi palata työelämään muutaman päivän sisällä.

EsophyX:n esittelyanimaatio löytyy Kuvagalleriasta. 

Etuina tällä menetelmällä on lyhyemmät sairaala- ja parantumisajat. Se on kivuttomampi eikä jätä näkyviä arpia. Se myös poistaa yleensä lääkityksen tarpeen. Tämän lisäksi hoito voidaan uusia siinä tapauksessa, että vaiva jostakin syystä uusii vuosien varrella.

Uusia suun kautta tehtäviä refluksitaudin hoitomenetelmiä on ollut tarjolla yhteensä n. 10 vuoden ajan. Näihin amerikkalaisiin menetelmiin lukeutuvat mm. Stretta (radioaaltojen käyttö ruokatorven ja mahalaukun liitoksen lihaskudokseen) ja Endochinc (vekin ompeleminen ruokatorven alemman sulkijan lähelle). Endoskooppiset menetelmät ovat tutkimusnäytöltään lupaavia mutta tieto niistä on kuitenkin suhteellisen rajallista verrattuina perinteisempään menetelmään.

 

  (EGS International, 2009, Impakti 2/2004, Medical News Today15/9/2009) 


 

Vaihtoehtoja refluksileikkaukselle    Uutislista