Suomen Refluksi; Uutisia Tammikuu 2010

 

         Refluksikkojen elinikä yhtä pitkä kuin muillakin

 

Koska refluksitautiin liitetään erittäin vakavia komplikaatioita, refluksitautia sairastavan on usein vaikea arvioida kuinka huolestunut taudista pitäisi todella olla. Refluksitautiin liitetään esimerkiksi ruokatorven rauhassyöpä (adenokarsinooma), jonka on havaittu lisääntyneen viime vuosikymmeninä länsimaissa. Refluksikoilla esiintyvän Barretin ruokatorven (ruokatorven alaosan limakalvo korvautuu suolityyppisellä limakalvolla) katsotaan olevan tämän syövän yksi suuri altistava tekijä.   

American Journal of Gastroenterology - lehdessä julkaistu tutkimus (2008) vertasi refluksitaudin vaikutusta elinikään. Tarkastelujakso sisälsi vuodet 1988-93 sekä 15 vuoden seurannan. Tarkasteltavat oli jaettu neljään ryhmään (päivittäisiä, viikottaisia ja ajoittaisia oireita, ei närästystä). Tarkastelun kohteena oli yhteensä yli 50 000 elinvuotta.  

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että refluksitauti ei vähentänyt ihmisten elinikää. Ajoittaisestä refluksista kärsineet saattoivat jopa elää pitempään kuin muut ryhmät. Vaikka refluksitauti koskettaakin suurta määrää ihmisiä, syöpätapaukset ovat erittäin harvinaisia. Useimmille refluksitauti on vaaraton ja hyvänlaatuinen eikä siis päädy vakavimpiin komplikaatioihin.

 

                         j0400838.jpg

 

(American Journal of Gastroenterology, 2008, 103, Science Daily, 4/1/2008)

 

Uutislista