Suomen Refluksi; Uutisia Kesäkuu 2010

 

          Gastropanel - mahalaukun limakalvon terveystesti

 

Gastropanel - verikoe on tarkoitettu ylävatsavaivojen, helikobakteeri-infektion, vatsalaukun limakalvovaurioiden ja niihin liittyvien riskien (mahalaukun syöpä, B12 -vitamiinin vaje, haavautumat) diagnosointiin sekä hoidon seurantaan. Sen tulokset saattaavat viitata myös sappirefluksiin tai ruokatorven refluksitaudin komplikaatioihin. Aikaisemmin tätä tietoa on saatu pelkästään vatsatähystyksen ja siihen liittyvän koepalatutkimuksen kautta. 

Jos Gastropanel - testin tulos on normaali, tämä tarkoittaa, että vatsan limakalvo toimii ja on terve. Mahdolliset esiintyvät oireet voivat olla näin ollen joko toiminnallisia tai esim. paksusuoliperäisiä.

Suomessa kehitetty testi perustuu 4 biomerkkiaineen  mittaamiseen: pepsinogeeni I, pepsinogeeni II, gastriini-17 ja helikobakteerin vasta-aineet (IgA, IgG). Pepsinogeeni I kuvastaa vatsan runko-osan limakalvon rakennetta ja toimintaa kun taas pepsinogeeni II koko vatsan limakalvon vastaavaa tilannetta. Gastriini-17 kertoo puolestaan vatsan pohjaosan rakenteesta ja toiminnasta. Helikobakteerin korkea vasta-ainetaso viittaa helikobakteeri-infektioon.

Koska testitarvikkeet eivät kuulu laboratorioiden vakitesteihin, tilanne kannattaa varmistaa ennen laboratorioon menoa. Laboratorio voi tilata testitarvikkeet Biohitin keskuksesta Helsingistä. Biohitillä on ainakin muutama näytteenottopiste Helsingissä. Biohit järjestää myös silloin tällöin testikampanjoita eri puolella Suomea, jonka yhteydessä testi on mahdollista otatuttaa.

Gastropanel -verikoe edellyttää 10h paastoa sekä tupakoimattomuutta. Happosalpaajien käyttö tulisi lopettaa  viikkoa ennen ja muiden vatsan nesteitä neutralisoivien lääkkeiden käyttö päivää ennen testausta.

 

gastropanel.jpg

 

Testikokonaisuuden hinta ilman lähetettä maksaa n.  120 -140e. Lääkärin lähetteellä testistä saa Kela-korvauksen (runsaat 70e). Gastropanelista on saatavilla myös kolmiosainen testikokonaisuus  Gastroview (ei sisällä gastriini-17 testausta), johon paastoa ei vaadita. 

Gastropanel - testistä asiakas saa kotiin erillisen GastroSoft - raportin muutaman viikon sisällä. Raportista käy ilmi testin tulokset, viitearvot, tulosten perusteella tehty tulkinta vatsan kunnosta ja mahdolliset suositukset  lisätutkimuksiin. Raportti käydään tämän lisäksi lääkärin kanssa lävitse. 


 

   (Yksityislääkäri, 2008, 5, 2009, 3-4, Kunto & Terveys, 2010, Biohit, 2010)

 

Tutkimukset    Uutislista