Suomen Refluksi; Uutisia Huhtikuu 2010

 

Pepsiinin testaus refluksitaudin diagnosoimiseksi

 

Vaikka ruokatorven ulkopuolisen refluksin aiheuttamista oireista on mainintoja lääketieteellisessä kirjallisuudessa jo 1618, vasta 1989 pystyttiin tästä noususta saamaan todellista konkreettista näyttöä. Tähän asti ruokatorven ulkopuolisen refluksitaudin diagnosointi  on perustunut oireisiin, 24h pH -mittaukseen sekä näkyviin kurkun limakalvon muutoksiina kurkkua tähystettäessä. Diagnosointikeinojen kehittäminen on kuitenkin vielä pahasti kesken.    

Koska pepsiiniä erittyy vain vatsassa, sen esiintymistä vatsan ulkopuolella on pidetty osoituksena refluksista. Pepsiinin mittaukseen käytettyjä sylkitestejä on ollut käytössä tutkimuksissa mutta niissä on toisissa ollut puutteita. Niitä ei ole ollut saatavilla myöskään suurelle yleisölle.  

sylkitesti.jpg

Työskennellessään korva-, nenä- ja kurkkutautiopin professorina Wake Forest School of Medicinessä (Pohjois-Carolina) Jamie Koufman kehitti tutkimusryhmänsa kanssa ihmisen 3b- pepsiiniä mittaavan sylkitestin, jonka tarkoituksena on helpottaa sekä varmistaa refluksitaudin diagnosointia helpolla ja edullisella tavalla. Testi on myyty v. 2006 lääkeyritys Bayerille, joka huolehtii sen kehittämisestä sekä markkinoinnista. Tuote ei ole tällä hetkellä vielä saatavilla.  

Testin kehittäjä lääketieteen tohtori Jamie Koufman (Voice Institute of New York:n perustaja ja johtaja) on kurkkurefluksin nimekäs pioneeri. Hän on työskennellyt ansiokkaasti refluksitaudin (erityisesti laryngofaryngeaalisen muodon) parissa lähes 30 vuotta. Itse asiassa J. Koufman on termien  "silent reflux" sekä "laryngofaryngeaalinen refluksi" keksijä . Hän on myös ollut kehittämässä limakalvoja suojelevaa Peptigon - lääkettä, josta mainittiin aikaisemmin.

 

 (Medical News Today, 20.6. 2006, reflux1.com, 26.7.2006) 

 

Tutkimukset    Uutislista