Keskustelu

kaasurefluksikaasumainen refluksi?18.3.2014 11.06
Todella pitkän palstan selaamisen jälkeen uskaltauduin viimein itsekin kirjoittamaan vaivoistani.

Onko tällä palstalla paljonkin porukkaa, joilla esiintyy ylävatsan oireita, mutta varsinaista ylösnousua ei tunnu? Itselläni on pahimpina oireina puristava paineen tunne rintakehässä, ja (ilmeisesti siitä seuraava) hengenahdistus. Lievempinä oireina mm. jatkuvasti tukkoinen nenä ja limaisuutta ja arkuutta kurkussa. Paljon puhuessa myös ääni saattaa käheytyä. Lisäksi ilmaa tuntuu tulevan reilusti kummastakin päästä.

Oireista huolimatta varsinaista kiinteän tai nestemäisen aineksen ylösnousua ei tunnu, ja närästysmäistä polttelua ei ole ollenkaan. Lukuunottamatta yhtä kertaan, kun erehdyin illalla syömään todella tulista ruokaa, silloin heräsin yöllä pahaan poltteluun.

Kun sydän- ja keuhkoperäiset vaivat oli karsittu pois, ensimmäinen lääkäri epäili fasettilukkoa selässä, ja määräsi OMT-fysioterapiaa. Muutaman käynnin ja kotona suoritettujen venyttelyn jälkeen selkä oli parempi, mutta nämä vatsavaivat eivät helpottaneet. Koitin tämän jälkeen syödä omatoimisesti pari viikkoa 30mg Zoltia. Oireet tuntuivat alussa helpottavan vähän, mutta eivät poistuneet kokonaan. Toinen lääkäri totesi, että nämä ovat selviä refluksioireita, ja määräsi kuukauden kuurin Somacia (40mg) ja Zantacia (300mg). Somac aamulla ja Zantac illalla. Kuuria on nyt viikko takana, ja oireet tuntuvat pikkuhiljaa helpottavan. Kahvinjuonnin lopetin kolmisen viikkoa sitten, ja sängynpäätyä on myös korotettu n. 10 cm. Kävin tuossa ennen jälkimmäisen salpaajakuurin aloittamista GastroPanel-testeissä ja jättämässä ulostenäytteen helikon varalle. Ulostenäytteen mukaan tulos oli negatiivinen, mutta ilmeisesti tuo viikkoa aiemmin loppunut Zoltin syönti voi antaa väärän tuloksen. GastroPanelista odotellaan vielä tuloksia.

Kaikki oireet alkoivat vuodenvaihteessa kärsityn pahan keuhkokuumeen jälkeen. Jouduin syömään kuukauden antibiootteja, ja pari - kolme viikkoa tulehduskipulääkkeitä. Tällä hetkellä eniten mieltä askarruttaa kaksi kysymystä. Voiko tuo refluksi todella ilmetä pelkästään kaasumaisena? Ja onko mahdollista, että oireet johtuvat pelkästään tuosta antibioottien ja buranan syönnistä, ja loppuvat kokonaan esim. tuolla pidemmällä happosalpaajakuurilla?

refluksikurkkuRe: kaasumainen refluksi?18.3.2014 14.47
Kaasumaisesta ... itsellä ei vatsaoireita, kun on tuo tauti painottunut vatsa -ruokatorvi akselilta tuonne ruokatorven ulkopuolelle (laryngofaryngeaalinen refuksitauti, kurkkurefluksi). Tauti on aiheuttanut astman keuhkojen puolelle.

Refluksi voi esiintyä kaasumaisena - sitä(kin) itse asiassa mitataan nk impedanssimittauksella, joka tehdään siinä 24h ph mittauksen yhteydessä, jos laitteita toimipaikassa on. Kyseinen laite myös mittaa ei-happaman ylösnousun, joka voi toisilla kanssa aiheuttaa oireita.
Vanhan linkki http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/1049?showmsg=1073#message1073

Itselläni (10. vuosi oireilun kanssa ) perinteinen närästys (ruokatorven tuntemus) ei kuulu oireistoon - eikä muistaakseni mitään karvasvesi/hapanousutuntemuksia. Onko se ylösnouseva kaasumaista, kaasu - nestemäistä tms ei tietoa mutta sellaista "perinteistä" närästyskuviota ei ole - eikä sitä tähän kurkkurefluksimuotoon myöskään yleisesti yhdistetä. Sekamuotoakin voi olla. Ylösnousu (samanaikainen, vähän jälkeen, paljon jälkeen oireiluun nähden) voi tuntua juuri niinä erilaisina oireina. Hengenahdistusta voi tulla hermoärsytyksen kautta vain ruokatorveen alaosaan nousevasta aineksesta.


Lääkkeiden ärsyttämää ruokatorvea ja vatsaa on ollut toisilla eikä se ole tarkoittanut, että oireista tulee vakituinen vaiva. Joten siinä mielessä ei vielä hätää mitään!

Hieno juttu, jos olet pystynyt kahvia rajoittamaan sekä jo sängynpäätyäkin nostamaan. Vinkkejä muihin itsehoitojuttuihin saa myös tuolta päävalikon "Refluksi/Itsehoito" - osuudesta. Pienet annokset, hidas syöminen (=kunnon pureskelu) voi kanssa auttaa ... kuten moni muukin juttu.

Mikä olo tänään oireilun suhteen?

refluksitarRe: kaasumainen refluksi?18.3.2014 15.08
Mulla ei myöskään kuulu oireisiin tuo perinteinen närästys. Kurkun ja yläsulkijan seuduilla suurimmat oireet (mm.ruuan takertumista, turvotus, palan tunne, kuristava tunne)..Noita ikäviä ylävatsan kipukohtauksia on myös ollut, mutta harvemmin.

kaasurefluksiRe: kaasumainen refluksi?18.3.2014 16.21
Tuosta ensimmäisestä kirjoituksesta jäi mainitsematta, että pari vuotta sitten aloitetun elämäntaparemontin myötä söin jo valmiiksi pieniä annoksia pitkin päivää (3-4 tunnin välein), joten sen suhteen tilannetta ei voi enää parantaa. Tuolta itsehoitopuolelta löysin tosiaan tuon sängynpäädyn nostamisen, ja vinkit siihen että en mene heti syönnin jälkeen maate, enkä syö mitään muutamaan tuntiin ennen nukkumaanmenoa.

Tänään on muuten ollut varsin hyvä päivä. Aivan tähän iltapäivään saakka ei oireita oikeastaan ole ollut. Nyt viimeisen tunnin aikana on kurkkua aristanut ja se on tuntunut limaiselta. Tässä on viimeiset pari päivää mennyt niin, että juuri iltapäivään asti on ollut hyvä vointi, mutta oireet ovat ilmaantuneet ja pahentuneet iltaa kohti..

Tuota "perinteistä" refluksidiagnoosia ajatellen ihmettelin myös sitä, että mulla ei tunnu olevan vaikutusta sillä mitä syö. Kevyt salaatti, kaurapuuro tai makkaraperunat tuntuvat aiheuttavan yhtä vähän (tai paljon) oireita. Olo saattaa ennemmin olla parempi, jos saa syötyä tarpeeksi usein..

VaniljaRe: kaasumainen refluksi?18.3.2014 16.30
Minunkin oli alkuun vaikea sanoa, mikä aiheuttaa oireita ja mikä ei. Johtui ilmeisesti siitä, että oireet saattavat tulla viiveellä, jos söin jotain, se saattoi tuntua vasta seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Siksi oli vaikea tietää mistä mikäkin johtui. Siksi myös päätin että syön vain mahdollisimman helposti sulavaa ja luonnollista ruokaa, pieninä annoksina ja hyvin pureskeltuna. Arvelin sen olevan ruoansulatuselimistön kannalta järkevintä, uskoin silloin ja uskon edelleen kaikkien ongelmieni alkavan suolistosta. Se tepsi minulla:)

Burning VikingRe: kaasumainen refluksi?18.3.2014 18.18
Kaasurefluksi. Pienemmista ilmavaivoista voi tulla hengenahdistusta ennen kuin edes kunnolla tajuaa, etta systeemissa voi olla hieman liikaa ilmaa/kaasua. Kunnon ilmavaivat voivat aiheuttaa hengitysongelmia hyperventilaatioon saakka, vaikka vatsasta ei nesteita nousisi ruokatorveen. Samoin voi tulla jos jonkinlaisia outoja kurkkufiiliksia, nielemisvaikeuksia ja arsytysta pelkastaan ilmapatsaan pyrkiessa ylospain.

Mainitsit tuon antibioottikuurin, joka varmasti sekoitti suoliston bakteerikannat uuteen uskoon. Voi olla, etta se palautuu hiljalleen itsestaan entiselleen, jos pystyt syomaan refluksituhmaa ruokaa. Salpaajien kanssa kannattaa olla varovainen, koska ne hidastavat ruoansulatusta. Se voi vieda pitkakestoiseen laakeoravanpyoraan apua saamatta. Muuten Vaniljan kanssa olen samoilla suolistoteorialinjoilla.

kaasurefluksiRe: kaasumainen refluksi?18.3.2014 21.23
Kiitos kaikille kommenteista. Ois pitäny kirjottaa tänne jo paljon paljon aiemmin, sen sijaan että kärvisteli yksin näiden juttujen kanssa. Voitko Vanilija antaa hiukan tarkempia esimerkkejä tuosta ruokavaliosta, mitä pääsääntöisesti syöt ja onko jotain mitä ehdottomasti pitää jättää kaupan hyllylle?

Burning Viking, nuo oudot kurkkufiilikset ja ärsytykset sopii kyllä täysin mun oireisiin. Nuita salpaajia ajattelin nyt syödä tämän kuukauden kuurin loppuun, ja katsoa miten ne vaikuttaa. Ja mahdollisesti sitten olla jonkin aikaa ilman, ja katsoa miten vatsa sitten toimii.

Jo ensimmäistä antibioottikuuria hakiessa apteekkari varoitteli, että nuo keuhkokuumeen hoidossa käytettävät antibiootit on tujua tavaraa. Hän suositteli aloittamaan maitohappobakteerien syömisen välittömästi. Napostelin ensin pari purkillista ihan apteekin Gefilus maitohappobakteereja, ja olen nyt siirtynyt syömään "tujumpia" maitohappobakteereja. Löytyy iHerbistä tuotekoodilla NUR-00357, jos jotakuta kiinnostaa. Nuita syön kaksi päivässä, yhden aamulla ja yhden illalla. Eikai nuista haittaakaan voi olla?

VaniljaRe: kaasumainen refluksi?19.3.2014 17.10
Kaasurefluksi, minun ruokavalioni on muodostunut kahden ja puolen vuoden kokeilujen tuloksena. Minä jätän kauppaan valkoisen viljan, valkoisen sokerin ja kaikki teollisesti valmistetut ruoat (nykyään ei haittaa jos nyt jossain sattuu olemaan vähäv jotain lisäainetta, mutta aluksi, kun paransin suolisoani, olin tosi tarkka) maitoa käytän yleensä hapanmaitotuotteina. Nykyään olen kyllä voinut käyttää maitoakin, joskus spelttimannavellissä tai joskus, kun tekee kaakaota mieli. Kaakaonkin teen alusta lähtien itse, en käytä valmistuotteita. Koko ruokavalioni perusta ovat tuotteet, jossa ei ole tuoteluetteloa. Eli siis kasviksia, kalaa, pähkinöitä ja siemeniä, kokojyväviljaa rajoitetusti, marjoja, hedelmiäkin jonkun verran. Lihaa käytän silloin tällöin, silloin kanaa tai kalkkunaa, ei punaista lihaa kuin hyvin harvoin.

Teen suunnilleen joka toinen aamu smoothien, johon käytän pohjaksi kauramaitoa, laitan siihen banaania, muutaman luomuparsakaalin nupun tai luomulehtikaalia vihreydeksi. Laitan siihen myös ohranorasjauhetta C-vitamiinia jauheena, pari kuivattua luomutaatelia taittamaan kaalin makua ja vaihdellen pellavansiemen- tai vehnänalkioöljyä, välillä pelkkää hyvää oliiviöljyä. Lisään myös siihen hiukan kanelia, makua antamaan, mutta kelpuutan ainoastaan Ceylonin luomukanelin. Muina aamuina syön luomukaurapuuroa tai luonnonjogurttia mustikoiden ja kotimaisten vadelmien kanssa. Aina välillä teen tattarista, banaanista ja kuivatuista luomuaprikoosista tuorepuuroa, jonka maustan luomuvaniljalla, ai että se on hyvää ja pehmoista vatsalle (teen sitä heti huomenaamulla:) Kylmäpuristettuja öljyjä käytän aika paljon, samaten avokadoa.

En yleensä käytä perunaa/pastaa ja lihaa/kalaa yhtäaikaa, koska niiden yhdistelmä on kuulemma kaikkein rankinta ruoansulatuselimistölle ja minulle ne eivät sovi yhdessä ollenkaan. Käytän useimmiten luomuna kaiken mikä on mahdollista, alkuun olin siinäkin tosi tarkka, mutta enää esim. palsternakka, lanttu, purjo ja selleri eivät välttämättä ole luomua, kunhan ovat kotimaisia. Kaalit käytän aina luomuna, niitä myrkytetään niin paljon. Kun ruoansulatuselimistö ei ole kunnossa, sitä ei kannata kuormittaa turhilla torjuntaineilla tai yleensä lisäaineilla.

Alkuun minulla oli tosi pahoja oireita, mutta ne ovat koko ajan hellittäneet ja nyt olen ollut kokonaan oireeton viimeiset kolme ja puoli kuukautta Pari kertaa on ollut päivänä tai kahtena närästystä, joka meni nopeasti ohi ja molemmilla kerroilla siihen oli ihan selkeä syy.

Kahvinkin juon luomuna ja tummapaahtoisena, juon myös välillä ihan tavallistakin kahvia, kun rakastan kahviloita, eikä töissä saa luomukahvia. Muutamissa kahviloissa tosin saa luomukahviakin. Alkuun kahvi kyllä kannattaa unohtaa. Vähensin myös reilusti leivän ja yleensäkin hiilihydraattien määrää, olo keveni ja parani huomattavasti.

Kannattaa jonkun aikaa kokeilla tarkkaa ruokavaliota, pari viikkoa siihen ei yleensä riitä. Nämä vaivat ovat tulleet vuosien aikana, ne eivät kahdessa viikossa parane. Kun aloittaa ruokavalion, siihen kannattaa suhtautua vakavasti ja sitoutua siihen, minun kohdallani ei auttanut että tein asioita sinne päin. Alkuun hain apua funktionaalisen lääketieteen ravintovalmentajalta.

Suolisto tarvitsee myös lepoa, rentoutumista ja rakkautta. Istuminen pitkiä aikoja ei myöskään ole hyväksi. Liikunta on tärkeää ja vettä kannattaa muistaa juoda tarpeeksi, mutta ei ruokailun yhteydessä, vesi laimentaa ruoansulatusnesteitä, kannattaa siis juoda aterioiden välillä. Mieli kannattaa yrittää pitää positiivisena, vaikka tiedän ettei se helppoa olekaan. Minä yritin pysyä vain toiveikkaana alkuajan masennuksen jälkeen ja ajattelin että vielä tämä tästä helpottaa. Niin on paljon mukavampi elää ja niinhän sitten lopulta kävikin.

kaasurefluksiRe: kaasumainen refluksi?19.3.2014 22.56
Kiitos Vanilija todella kattavasta vastauksesta! Sen verran voin sanoa omasta ruokavaliosta, että oon viimeset pari vuotta elelly VHH-ruokavaliolla. Syömiset on siis pääasiassa koostunu kasviksista, hedelmistä, marjoista, lihasta ja maitotuotteista. Täysverinen karppaaja en kuitenkaan ole, sillä ruisleipää tulee syötyä ja saatan sillointällöin kipaista grilliltä makkaraperunat tai siemailla saunassa ohrapirtelöä. Nykyään olen myös ruennut syömään kaurapuuroa aamuisin. Kahvinjuonnin tosiaan lopetin jo liki kuukausi takaperin, kun nämä oireet alkoivat pahenemaan. Täytyy nyt yrittää miettiä, että mitä tuolle ruokavaliolle vois vielä tehdä. Ja liikuntaa pitäis kanssa lisätä, kunhan vain pääsis tästä alkumasennuksesta eroon ja pääsis taas liikkeelle..

VaniljaRe: kaasumainen refluksi?20.3.2014 8.28
Minulle ei tuo karppaus sopinut, kehittelin siksi oman, itselleni sopivan ruokavalion. Kun menin ravintovalmentajalle mietin että miten hän voi minua auttaa, kun omasta mielestäni söin jo niin terveellisesti, mutta kyllä muutoksia tuli siellä käynnin jälkeen aika paljonkin. En ollut tajunnut sitä, miten tarkkana piti olla syömisten kanssa alkuun.

Minä olin niin sairas kun tämä alkoi, etten aluksi halunnut syödä mitään. Siitä oli sitten pakko vain jollain aloittaa. Aloitin siis kauramaidolla ja banaanilla ja tehosekoitin oli pelastukseni. Edelleen käytän sitä päivittäin.

Maitotuotteet eivät kaikille sovi, joten niistäkin kannattaa pitää taukoa, ihan vain nähdäkseen, miten se vaikuttaa oireisiin. Niidenhän sanotaan aiheuttavan limaisuutta. Maitopohjaisia smoothieita en voisi ajatellakaan. Ruokavalio on aina kuitenkin kovin yksilöllinen, mutta jos joku ei toimi, kannattaa kokeilla toista. Muutoksia kannattaa tehdä kuitenkin pikkuhiljaa.

kaasurefluksiRe: kaasumainen refluksi?20.3.2014 12.10
Mulla ei onneksi nuin paha tilanne oo, ku pystyn kuitenki syömään melko normaalisti vielä. Sitähän en toki osaa nyt sanoa, että miten ne syömiset aiheuttaa nuita oireita, se vaatis tarkempaa seurantaa ja kirjanpitoa. Tuota maitotuotteiden poisjättöä vois kokeilla. Kunhan keksis, että mitä sitte laittaa leivän päälle juuston tilalta :D

Rupesin tuossa ruokatunnilla miettimään tuota vedenjuontia, ja sitäkautta vatsan happoisuutta ylipäätään. Sain netistä katsottua ne mun GastroPanelin tulokset, ja ne oli kaikki viitearvojen sisällä. Sen mukaan siis ei olisi liikahappoisuutta mahassa. Nytten kun vetää nuita happosalpaajia, niin eikö se vatsa mene pakostakin vähähappoiseksi? Ja siitähän seuraa nuita jo mainittuja oireita, että ruoka ei sula kunnolla ja sen takia kertyy tuota ilmaa..

VaniljaRe: kaasumainen refluksi?20.3.2014 15.54
Minä en syönyt alkuun leipääkään, siksi ei tullut tuota juusto-ongelmaa. Kun aloin syödä taas leipää, niin laitoin kyllä juustoa sen päälle. Maitotuotteita käytän edelleen aika rajoitetusti, juustoa syön kyllä päivittäin leivän päällä.

Se tarkoitushan noilla happosalpaajilla on, siksi kai olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, että se ruoka, jota syö, olisi mahdollisimman helposti sulavaa. Minä en käyttänyt happosalpaajia kuin pari viikkoa silloin alkuun, mutta sivuvaikutusten takia lopetin ne. Yritin vielä uudestaankin aloittaa, mutta ei siitäkään mitään tullut. Olisin tietysti voinut vaihtaa toiseen lääkkeeseen, mutta ensin halusin kokeilla ruokavaliota. Sen koommin en niitä ole edes harkinnut, vaikka lääkäri sanoi että niitä voi myös käyttää tarvittaessa. Eivät auttaneet sillä tavoinkaan otettuna.

kymysysRe: kaasumainen refluksi?22.3.2014 8.09
Vanilja hoi! Kun sä aloitit ton sun täysvaltaisen ruokaprojektin, niin kuinka kauan olit ilman mitään herkkuja? Itellä tässä nyt pari viikkoa takana aikalailla samoilla opeilla kun sinä. Nyt olis huomenna taas yhdet kissanristijäiset, joihon pitäisi mennä ja sielä tulisi olemaan hieman hankalaa kieltäytyä kaikesta. Eli meneekö sinusta tämä koko juttu ikään kuin pieleen, jos huomenna ottaa rennosti?

ReRe: kaasumainen refluksi?23.3.2014 14.00
Kannattaa tarkistutta B-12 vitamiiniarvo. Minä kun jätin maitotuotteet pois ja juuston, niin sain aikaan vitamiinipuutokse. Maitotuotteet eivät sopineet vatsalleni, mutta nyt on pakko alkaa taas juomaan maitoa ja syömään juustoa ja lihaa.
Tämä ehdotus kaikille vatsavaivaisille ja muillekin.

kaasurefluksiRe: kaasumainen refluksi?23.3.2014 16.07
Mä päätin nytte jättää tuon maidon pois ruokavaliosta, ja kattoa että vaikuttaako se olotilaan. Juuri äsken kaadoin maitopurkin jämät lavuaariin. Juustossa nyt on sen verran vähän tuota laktoosia, että sitä veistelen vielä leivänpäälle. Maitoa on tullu vedettyä joku 4dl päivässä, joten sillä voi jo olla isompikin vaikutus. Oon napsinu kalsium-lisää 330mg / päivä, sitä joutuu nyt kyllä syömään enemmän kun jättää tuon maidon pois. Magnesiumia saanee kanssa lisätä..

Mä luulen että mulla oli tuon B-12 vitamiinin puutostila. Mitattu ei ole, joten varmalla en voi sanoa. Mä oon aina ollu todella huono nukkumaan, iltaisin sai välillä pyöriä tunteja sängyssä ennenku uni tuli, ja saatoin heräillä melko herkästi. Meinasin rueta syömään melatoniinia, mutta sitte luin netistä että juuri B-12 vitamiinin puutos voi estää melatoniinin tuotantoa. Rupesinkin syömään tuota B-12 vitamiinia, ja sen jälkeen ei ole unta tarvinut houkutella. Nytte oon kyllä viimesen parin viikon aikana nukkunu taas huonommin, en sitte tiedä että johtuuko se nuista happosalpaajista vai siitä että on valosampaa..

VaniljaRe: kaasumainen refluksi?23.3.2014 17.44
Kymysys, en ole huomannut tuota kirjoitustasi. En muista ihan tarkkaan miten kauan olin ilman herkkuja, mutta olin alkuun aika ehdoton. Ajatukseni oli se, että kun annan ruoansulatuselimistölleni vain parasta mahdollista ravintoa, mahdollisimman sulavassa muodossa ja mahdollisimman vähän kuormitan sitä millään ylimääräisellä, niin sillä on hyvät olosuhteet parantua. Mutta jos tulee lipsuttua ja poikettua ruokavaliosta, niin ainahan voi aloittaa alusta.

kaasurefluksiRe: kaasumainen refluksi?7.4.2014 23.20
Nostelempa postaustani tilannekatsauksella. Kuukauden Somac-kuurini loppu tänään. Zantacia on vielä pariksi illaksi. Oireet on nyt viimesen viikon aikana helpottanu jo huomattavasti, ja odotanki nyt mielenkiinnolla että miten käy kun lääkitys loppuu..

ja asiasta toiseen, onko rukiin syöminen aiheuttanut ihmisille vatsaongelmia? Löysin Prismasta lähileipomon 100% ruisleipää, ja ostin sitä pussillisen kokeeksi kun ei hinta päätä huimannut. Aattelin että se saattais olla vatsan mylleryksiä ajatellen parempi vaihtoehto ilman hiivaa ja vehnää.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: