Keskustelu

Sitrusviljojen vähentäminen13.1.2010 16.48
Moni kertoo parantaneensa vointiaan vähentämällä viljatuotteita.

Mä en käsitä miten se onnistuu. Kun mulla ainakin puuro on olennainen osa ruokavaliota, samoin leipä. Että mitä sitä sitten söisi jos viljat jättäisi pois, kun tällaisenaankin ruokavalio tuntuu hirveän epäterveelliseltä, kun melkein kaikki kasvikset ja hedelmät närästää. Etenkin raa'at.

Eihän sitä ihminen pelkkää lihaa, kalaa ja maitotuotteita voi syödä. Kertokaahan.

refluksikurkkuYksi pohdiskelija täällä13.1.2010 17.31
Mielenkiintoinen kysymys ...Itse olen lukenut, että osalla keliakiapotilailla, joilla on ollut refluksioiretta, ruokavalio (ja lääkitys) on kuulemma auttanut. Joissakin tapauksissa gluteenitonta oli kokeiltu myös ei-keliaakikoille - ja osaa oli auttanut. Tutulla, jolla molemmat taudit, ei ole auttanut kuitenkaan!

Keliaakikoillakin luulisi tekevän tiukkaa saada suositeltuja 25-30gr kokoon päivässä - ei niitä vihanneksiakaan ylettömästi jaksa syödä... en tiedä kuinka kuitupitoisia nuo "vaihtoehtoviljat" on. Kurssia terveellisesti syömisestä kuului ainakin tänä vuonna Keliakiayhdistysten toimintaan.

Refluksikoilla, joilla ei viljaa (vai onko tämä usein vaan ei leipää?) ja vihannekset närästää - huh .. ja oliko niin ettei pellavaakaan (rouhetta) saa ollenkaan syödä?

Usein suositellaan vatsavaivaisille kasvisten käsittelyä, joka on "vatsaystävällisempää" mutta eihän niin hedelmien kanssa jaksa tehdä.... Itse raastan ja soseutan hedelmät, jolloin ne tietääkseni etenevät vatsalaukusta nopeammin eteenpäin.

keliaakikko(m)Re: viljojen vähentäminen13.1.2010 23.27
En kanssa usko että viljoista luopuminen mitenkään helpottaisi refluksi oireita,keliaakikotkin saavat syödä puhdistettua kauraa mikä on hyvää vatsalle ja lisää keliak.kuidun saantia..kasvikset kannattaa höyryttää(porkkana,parsa ym.).Tattari,maissi ym jauhot eivät ole järin kuitupitoisia joten sitä on saatava kasviksista ja hedelmistä myös runsaasti.

RefluksikurkkuRe: viljojen vähentäminen13.1.2010 23.51
keliaakikko (m) - liittykö tapioka (tai joku vastaava samalta kuulostava aine??) keliakia ruokavalioon?

Tiedätkö paljonko nuo gluteenittomat erikoistuotteet maksavat - oletko itse käyttänyt niitä?

nainen 26v. Re: viljojen vähentäminen14.1.2010 9.40
Mulla ainakin viljat juuri aiheuttaa oireita:

Pahin on ohrapuuro josta seuraa oksentelu + mahasekaisin
Sitten kaurapuuro josta seuraa hirvittävä närästys.
Muroistakin joskus närästystä varsinkin jos on vehnä + maissi.

Gluteenittomat ruuat ei närästä ja moniviljatuotteet närästävät vähemmän kuin esim. vehnäleipä.

Pahimpia ovat keksit ja leivonnaiset jossa maito-vehnäjauho yhdistelmä.

Keliaakikko(m)Re: viljojen vähentäminen14.1.2010 13.01
Tapioka on gluteeniton tärkkelys jota on yleensä vaon teollisesti valmistetuissa tuotteissa keliaakikot ei sitä juuri käytä vaan maissi perunatärkkelystä(esim.leivonnassa kastikkeissa).Itse leivon omat leipäni lähinnä Tattari,maissi,perunajauhon yhdistelmästä,joskus vehnätärkkelys(gluteeniton)pohjaisista jauhoista.Valmiit gluteenittomat leivät,pullat on niin kalliita ettei niihin ole monellakaan varaa päivittäis käyttöön.Jauhotkin jo maksavat maltaita.

.....Re: viljojen vähentäminen14.1.2010 13.14
Voisiko kelaakikko kertoa millaisia oireita heillä on? Miten keliakia löydettiin?

Keliaakikko(m)Re: viljojen vähentäminen14.1.2010 22.52
Keliakia tauti alkaa yleensä voimakkailla ripulioireilla,uloste muuttuu vaaleammaksi huonon imeytymisen takia,voimakas laihtuminen kuuluu asiaan samoin raudan puutostila hb laskee koko ajan,mulla oli jo 66 eli olin jo lähes "veretön".Keliakiani löydettiin vatsan tähystyksen yhteydessä oteusta ohutsuolen koepalasta jossa suolinukka vaurioitunut,se on ainoa varma diag.tapa.Heti diag.jälkeen lopetin viljojen käyttämisen tyystin ja oireet loppui parissa päivässä,viikon päästä olin jo terve kuin pukki mitä nyt rautatablettia vielä söin muutamia viikkoja.Että semmonen "myrkky" on vilja toisille.Nyt on sitten tämä refluksi vaiva tullu myöhemmin(15v)

T.MRe: viljojen vähentäminen14.1.2010 23.00
Tietääks muuten joku että vieläkö se lekuri Antti Heikkilä syö viljoja,ainakin se on ollu gluteenittomalla dieetillä,sehän totes jossain että vielä 1800 luvulla keliakia oli täysin tuntematon tauti johtuen viljojen luontaisesti alhaisesta gluteenipitoisuudesta.Nykyään asiat on toisin niin että ihmisen jalostamat viljat sisältävät niin paljon gluteenia että ihmisen ei pitäis edes sietää niin suuria pitoisuuksia.Tästä kuulemma voi aiheutua monenmoista vaivaa.Lukekaapa kirja: Kielletyt viljat niin hämmästytte

nainen 26vRe: viljojen vähentäminen15.1.2010 11.33
No, mut mulle ei ainakaan nuo keliakin oireet täsmää.

nainen33Re: viljojen vähentäminen15.1.2010 11.51
Muistaako kukaan kuka se ulkomaalainen oli joka
keksi ylipäätänsä nuo gluteenittomat jutut??

nainen33Re: viljojen vähentäminen15.1.2010 12.34
onko täällä karpaajia?

refluksitonRe: viljojen vähentäminen6.6.2012 12.35
Itse lopetin viljojen, perunan ja pastan syömisen keväällä välttääkseni niiden tyhjää energiaa ja saadakseni ruokavaliostani monipuolisemman. Refluksin kaltaiset oireet oli vaivannut vuoden siihen mennessä. Jossain vaiheessa huomasin, ettei mulla ollutkaan aamuisin kamalaa närästystä tai illalla palaa kurkussa. En osannut yhdistää sitä viljoihin vasta kuin joku päivä syötyäni vaaleaa tai toisena ruisleipää ja aamulla oli niin kamala olo ruokatorvessa ettei tiennyt kuin päin olla.

Leivän oon nyt korvannut riisikakuilla, lähinnä korvaamaan sitä leivän mutustamista. Luin, että gluteeniallergiaa on useammankin laista kuin vain keliakia, jolloin oireina ei ole suolinukan vaurioituminen vaan saattaa olla pelkkää atooppista tai juuri närästysoireita. Kaveri mulla on pahimman asteen keliaakikko, ei käy puhdas kaurakaan, mutta juureen tehtyä ruisleipää se voi syödä kun se rukiin gluteeni hapatuksen yhteydessä tuhoutuu. Elättelen toiveita :)

SitrusRe: viljojen vähentäminen6.6.2012 12.58
Särähtää korvaan tuo viljojen muka sisältämä tyhjä energia - viljoissa on kylläkin monia arvokkaita hivenaineita, ja paljon kuituja.
Tyhjää energiaa sen sijaan saat esim. valkoisesta sokerista - ja niistä riisikakuista.

Jos olet yliherkkä viljoille eivätkä ne siksi sovi sinulle, niin se on kokonaan toinen juttu.

VaniljaRe: viljojen vähentäminen6.6.2012 14.12
Tämäkin on varmaan kovin yksilöllistä, minä en voi syödä paljonkaan leipää enkä yleensä noita tärkkelyksiä. Pari palaa ruisleipää päivässä on ihan ok, ja kaurapuurokin menee vielä, mutta eipä paljon enempää. Liiasta tärkkelyksestä on seurauksena aina närästystä.

Kaikkia viljoja ei voi moittia tyhjästä energiasta, mutta eipä ihan valkoisessa viljassa paljon ravintoaineita ole. Etsin viikonloppuna täysjyväviljasta tehtyä patonkia, mutta en löytänyt siihen hätään muuta kuin valkoisesta viljasta tehtyä. Tein patongin itse täysjyväspeltistä.

Kun vähensin noita valkoisia viljoja, perunaa, pastaa, riisiä ja yleensäkin liikaa leivän mussuttamista, olo on ollut kaikin puolin niin paljon parempi, etten halua sitä pilata enää valkoisen jauhon ja sokerin syönnillä. Siitä varmaan johtuu sekin etten enää voisi ajatellakaan syöväni valkoista, tuoretta juustopatonkia, tai sitten makutottumukset ovat tämän vuoden aikana muuttuneet, eikä siksi tee sellaista enää mieli.

Minulla on ollut pitkään todella hyvä olo, mutta tänään söin lomallelähtijän tarjoamaa suukkoa, josta seurasi välittömästi närästysoire, vaikka en syönyt sen kuin osittain. En kehdannut kieltäytyäkään, kun hän innoissaan tarjoili niitä.

Tämä on siis minun kokemukseni, joka ei välttämättä pidä paikkaansa jonkun muun kohdalla. Siksi on niin tärkeää kokeilemalla selvittää mikä sopii ja mikä ei. Hienoa on jos löytää oman tapansa syödä ja elää.

Kun kävin tähystyksessä, tähystävä lääkäri totesi väljän sulkijan. Kysyi onko lääkitystä, kun sanoin ettei ole, hän kysyi myös elämäntavoistani, kerroin kovin suurpiirteisesti niistä, johon lääkäri totesi että tärkeintä on ruokavalio.

tirlittanRe: viljojen vähentäminen10.6.2012 23.40
Toinen tähystys takana: löysä sulkija, palleatyrä ja ruokatorventulehdus ja lääkäri painotti kaikkein tärkeimpänä asiana tätä: PIENET PROTEIINIVOITTOISET VÄHÄRASVAISET ATERIAT USEIN.

Pitäisikö nyt sitten ruveta karppaamaan vai mitä? Mulla on puuro, leipä ja peruna niin vahvasti ruokavaliossa, että en edes keksi millä ne korvaan. Antakaa vinkkejä. Helppoja toteuttaa. Ei suurperheen äidillä ole voimia oikein monimutkaisiin systeemeihin, kun muu perhe syö kuitenkin perusruokaa.

SitrusRe: viljojen vähentäminen11.6.2012 0.35
Siinäpä oli sähketyylinen elämänohje. Ja oliko perusteluja? Kuulostaa yksipuoliselta, muita terveyshaittoja ja puutostiloa tuottavalta. Mistä saat kuituja ja hivenaineita?

En tiedä suurperheen elämästä. Mutta voisin kuvitella, että siinä emännän hyvinvointi ja jaksaminen ovat korkealla rankinglistassa. Älä yksin raada, on siellä muitakin tekijöitä, etenkin kun olet saanut ristiksesi refluksin. Ja jos ruokaa tehdään paljon, voinee osa lajeista olla sun tarpeiden mukaan, kyllä ne muillekin kelpaa

Karppaaminen ja refluksiruokavalio yhdistettynä tuottaa lyhyen ja ilottoman menuun. Pitikö vielä kasviksia välttää?

refluksikurkkuRe: viljojen vähentäminen11.6.2012 14.29
No tulipa uutisia :-(

Tuliko tuon ohjeen kanssa myös se lääkityksen käyttö säännöllisesti edelleen? Eikö läääkäri edes lisännyt sitä vakituista "ja tietenkin vältät niitä jotka aiheuttaa oireita juuri sinulle"?

Ei sitä varmaan karppaan tarvi alkaan tuolla ohjeella ellei nyt itse välttämättä halua ... Sinänsä ohje on noilta muilta osin tyypillistä refluksikkoruokailua (pienet, vähärasv, usein). Proteeinin huomattiin joskus aikoinaan olevan niitä aineita, joka tehostaa (missä määrin en tiedä) sulkijan toimintaa mutta ei tietääkseni kuitenkaan siinä määrin, että sitä suositeltaisiin otettavaksi lisinä, lääkkeinä ym muodossa. Toisaalta sitten kunnon pihvi (ja ihan jauhelihakin) sulaa paljon hitaammin = viipyy mahassa kauemmin + enemmän vatsahappoa = riski ylösnousuun lisääntyy ... hmm. Ota tuostakin nyt selvää.

Itse tulkkaisin ohjeen niin, että puurot, perunat, leivät ym on ilman muuta sallittuja mutta täysjyväversioina, pienempinä annoksina (3 -> 2 tai 1), lautasmallia enemmän peliin ... Tai jos vaan jaksaa, ottaa vaan esim. parsakaalin ja kalan (ja jättää perunan/riisin ym pois) . Se ei kyllä toimi toisissa ruokalajeissa ollenkaan esim maukkaat lihapullat ja muusi ei vaan kertakaikkiaan ole sama kuin lihapullat ja salaatti :-(

Oliko puhetta konkreettisesti sun nykyisestä ruokavaliosta?

Teillä ei kellään muulla ole mitään ruokarajoituksia?

SitrusRe: viljojen vähentäminen11.6.2012 15.04
"Teillä ei kellään muulla ole mitään ruokarajoituksia? "

Tämä kysymys on melkein hauska!
Mitä tarkoitat, allergioitako?

refluksikurkkuRe: viljojen vähentäminen11.6.2012 15.23
Voihan tämä tietenkin Tirlittanin mielestä olla melkein hauskakin kysymys :-) - mutta tarkoituksena oli lähinnä kartoittaa käytännön tilannetta eli sitä onko tirlittanilla hoidettavana/huomioon otettavana jo ennestään perheensä osalta ruokarajoituksia, mitä hän ei ehkä huomannut aikaisemmin tuossa mainita .... esim vaikkapa allergioita, tulehduksellisia suolistosairauksia, ärtynyttä suolta, diabetesta, keliakiaa, laktoosi-intoleranssia, vähäsuolaista ja mikä ettei vaikkapa teini-ikäistä, joka alkaa äärikarppaan ym.

SitrusRe: viljojen vähentäminen11.6.2012 15.38
Aijaa, mä ihan vilpittömästi en tajunnut että tarkoitit tirlittanin perheenjäseniä.

VaniljaRe: viljojen vähentäminen11.6.2012 16.53
Juuri ostamassani keittokirjassani on seuraaavanlainen ohje tasapainoiseen GI-ruokvalioon:

Lihaa, lintua, kalaa äyriäisiä, kasvisproteiinia, munaa: vähintään 100 -150 g ateriaa kohden.
Vihanneksia vähintään puoli kiloa päivässä.
Meijerituotteita 1 - 2 dl päivässä.
Hedelmiä pari kolme päivässä.
1 - 2 dl keitettyä riisiä tai pastaa tai 2 keitettyä perunaa ateriaa kohden.
Leipää 1 -2 viipaletta hapantaikinaruisleipää päivässä.
Yksi annos kaura- tai tattaripuuroa tai makeuttamattomia aamiasmuroja päivässä.

Tuosta voi sitten valita mikä kenellekin sopii, esim. hedelmistä ja vihanneksista itselleen sopivat.

Oma ruokavalioni perustuukin jo aika paljon tähän, välillä meinaa nuo jogurtit ja rahkat jäädä vähälle, mutta yritän niitäkin syödä päivittäin. Minä voin hyvin syödessäni tällä tavoin, mutta jokaisella on tietysti ne omat erityisongelmansa. Kirjahan oli siis Ewa Skiöldebrandin: Parasta kausiruokaa.
Minullehan ei kävisi ollenkaan tuo tirlittanin saama ohje, että yleensäkään voin syödä proteiinipitoista ruokaa, joudun syömään sen kanssa aina kasviksia, pelkkä proteiini aiheuttaa huonovointisuutta ja närästystä. Kasvisten kanssa ei tuota ongelmaa tule.
Olen muuten näköjään kokonaan päässyt eroon viime kesäisestä ja syksyisestä pahoinvoinnista ja vatsan turvotuksesta ja muistakin vatsaoireista. Muutkin oireeni ovat olleet todella vähäisiä jo pidemmän aikaa. Joskus joku aiheuttaa närästystä, mutta se ei ole kestänyt kauan. Kurkkuoireetkin ovat nyt loistaneet poissaolollaan. Tällainen olotila kun pysyisikin.

tirlittanRe: viljojen vähentäminen12.6.2012 0.03
Lääkärin antamalla kieltolistalla oli ainoastaan tupakka, alkoholi ja kahvi. Ei mitään ruoka-aineita rajoitettu. Proteiinia vaan runsaasti ja rasvaa pitää välttää. Mitään perusteluja tälle ei kerrottu. Nyt kun tarkemmin ajattelen, niin sopii sitten kai kaikkea muuta syödä "vähän".

Sama lääkäri antoi mulle aiemmin (reilu vuosi sitten) listan, jossa oli vältettävinä nämä kaikki normaalit suklaa, tomaatti, sipuli, sitrukset jne. Vuodessa siis täysin ohjeistus muuttunut. Tässä on vähän hölmistynyt olo. Ei puhunut myöskään mitään, että välttäisin itselleni sopimattomia. Mulla ei ole hajuakaan, mitkä mulle ei sovi, joten parempi niin.

Meidän perheessä on laktoositon normiruokaa usealle. Yhdellä lapsista lisänä keliakia (hän on nyt opiskelemassa toisella paikkakunnalla, joten pääsen helpommalla). Toisen lapsen vaikea vauva/pikkulapsiajan ruoka-allergia jätti inhon ruoanlaittoa kohtaan. Nyt onneksi tälle allergiselle kaikki käy (jos vaan kelpaa).

Menenköhän ihan ojasta allikkoon, jos tuota saamaani ohjetta noudatan? Lähinnä siltä osin, että otan takaisin sen aiemman kieltolistan ruoat. Tomaatti ja sipulit on mun herkkua.

Lääkitys jatkuu edelleen. Jonkin aikaa Zolt 30 mg 2 x pv. Sitten vain 1x.

VaniljaRe: viljojen vähentäminen21.6.2012 14.08
Tänään olen pohtinut leivän merkitystä itselleni. Viljoista luopuminen kokonaan on minulle liian rankka juttu eikä se minun elimistölleni sovikaan. Mikään ei ole niin ihanaa kuin hyvä, rapea leipä, jonka päällä on herkullista, normaalirasvaista juustoa ja voita tai kun kastelee sitä hyvään oliiviöljyyn, tai vasta leivottu korvapuusti viikonlopun iltapäiväkahvilla. Tämä on selvästi tunnekysymys.

Leivästä on tullut minulle paljon enemmän herkku, kuin mitä se on aiemmin ollut. Se on tätä nykyä vielä suurempi nautinto kuin ennen, koska joudun syömään sitä rajoitetusti. On tosin ollut vaikea löytää leivän tilalle mitään korvaavaa ruokaa. Tarkoitan siis yhtä helppoa ja nopeasti nälkää vievää korviketta.

Olen huomannut että elimistöni ilmoittaa nykyään minulle, koska hiilihydraattikiintiö on täynnä, ennen pystyin syömään sitä ihan huoletta pitkin päivää. Olotilani on myös parempi nyt kun rajoitan viljatuotteita, jotenkin kevyempi, enkä nyt tarkoita painoa.

Viljan laadulla on myös merkitystä, olen aina pitänyt täysjyväleivästä enemmän kuin ihan valkoisesta leivästä. Laitan myös pullataikinaan ja kakkuihin osittain kokojyväspelttijauhoja. Jauhot saan luomuna, niin että ne tulevat suoraan myllystä. Kun asuu lähellä maaseutua, niin pientuottajat ovat lähellä.

Nämä ruokaan littyvät ihanat, pienet mutta tärkeät nautinnot ovat kyllä elämän suola. Alkuun oli vaikeaa kun tuntui että joutui luopumaan niin paljosta, mutta tilalle on tullut uusia ihania ruokia ja makuja, eikä kuitenkaan ole tarvinnut kaikesta entisestäkään kokonaan luopua. Se mitä syö joka päivä luo perustan ruokavaliolle, silloin satunnaisilla silloin tällöin nautituilla herkuilla ei varmasti saa mitään vahinkoa aikaan, pikemminkin päin vastoin. Joistain ruoista saattaa kyllä saada oireita heti ja kovin rajuinakin, niitä ei kyllä pahemmin tee onneksi mielikään. Kun on menossa hyvä tilanne ja elimistö on tasapainossa, silloin siedän satunnaiset poikkeukset hyvin.

TomppaRe: viljojen vähentäminen5.6.2014 21.18
Pakko laittaa tänne. Itselläni todettiin refluksi muistaakseni 2006. Jätin tuolloin kaikki viljat pois. En syönyt kun kanaa, jauhelihaa, jugurttia ja maitoa. Oireet (lima kurkussa) hävisivät 3-4 päivässä (en käyttänyt lääkkeitä tuolloin). Lima väheni pikkuhiljaa noina päivinä. Omasta painostani lähti noina päivinä monta kiloa, joten lisäsin jugurttiin roimasti sokeria ja ahmin suklaata niin paljon, että sekin alkoi maistua pahalta. Eikä ollut mitään oireita. Kävin kuntosalilla ja kerrankin pystyi puhumaan heti raskaiden liikkeiden jälkeen normaalisti (jos ei oteta hengästymistä huomioon), nykyään pitää olla muutama minuutti taukoa ennen kun viitsii puhua kovan sarjan jälkeen. Iloa kesti noin kymmenisen päivää kunnes menin syömän kalakeittoa ja salaattia. Lima palasi kurkkuun välittömästi. Muistaakseni lisäsin tuon jälkeen jotain ruokavaliooni koska se todella alkoi tökkiä ja sille tielle se sitten jäikin.
Minulla ei siis normaalisti ole muita oireita kun tuo jatkuva lima kurkussa ja välillä lähtee ääni lähinnä flunssan jälkimainigeissa. Itse en koe närästystä oikeastaan ikinä muulloin kuin silloin kun olen menettänyt ääneni ja silloinkin se ei tunnu kuin vähän. Todella stressaavaa olla hiljaa viikko tai pidempää, joten epäilen että stessi lisää tuota nousua.

Itselläni tähystettiin kurkku kahdesti joskus 2006-2007 ja oli vuorokauden ph-mittari kurkussa. Tähystyksessä ei ollut mitään outoa, paitsi pientä punotusta kurkussa ja mittauksessa oli pientä kohoamaa. Itse en ole saanut happosalpaajista mitään apua tauteihin.

Nyt meni monta vuotta ihan hyvin, limaa on ollut kurkussa, mutta ihan siedettävästi meni, kunnes viime vuoden lopulla lähti ääni (todella paha kurkunpäätulehdus). Seuraavaksi lähti keväällä ja viimeiseksi lähti viikko sitten. Nyt pitää varmaan alkaa kokeilemaan noita viljoja ja varmaan muitakin juureksia jne että jos löytyisi se vika sieltä. Elämäntapani ovat mieletäni todella terveelliset ja muutenkin kunto on hyvä. Pientähän tämä on moniin muihin sairauksiin/tauteihin verrattuna, mutta pikkasen ärsyttää tuo äänen katoaminen ja ainainen lima. :/

TomppaRe: viljojen vähentäminen5.6.2014 21.23
Unohtu mainita että olen allerginen siitepölyille ja jollekkin ruoka-aineille. Soija, pähkinät, monet juurekset raakana.. jne. en kuiteskaan joudu sairaalaan jos syön näitä. Nestemäisestä soijaproteiinista turpoaa kyllä kurkku kivasta.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: