Keskustelu

KroisosRefluksi ja elämänlaatu 21.1.2016 22.27
Mä sairastuin 2004 vaikeaan refluksiin, eli takana 12-vuotta elämää refluksin kanssa, todettiin 2004 gastroskopiassa väljä hiatus ja palleatyrä sekä ruokatorven tulehtus johon nexium lääkitys 20mg aamuin illoin, kirurgi määräsi lääkityksen käytännössä loppuiäksi, ei suositellut leikkausta jollei ole ihan pakko,
Olen miettinyt että mikä refluksin minulla puhkaisi, oli kyllä työtressiä, jonkin verran painonvaihtelua, sukurasitusta(kuulemma periintyy), olin lähes kaikkiruokainen ja juopottelin viikonloppuisin, eikä tietysti ollut mitään happolääkkeitä käytössä tuolloin.
Mulla hallitsevina oireina oli rintakivut, vatsan pullistus ja pahoinvointi.
12 -vuotta on kulunut ja on ollut melko oireettomia kausia sekä huonoja ja erittäin huonoja kausia, huono olo, oksetus, pullistus hallitsevat huonoina kausina.Päivääkään en pärjää ilman lääkitystä.
Sisulla olen pystynyt hoitamaan työni ja parisuhteeni mutta vaikeuksia on ollut.Onneksi vaimona on ihminen joka ymmärtää oireitani huonoina kausina, refluksi suoraan sanottuna masentaa !
Olen miettinyt että pitäisikö vatsa tähystää uudelleen kun noita oireita kuitenkin on mutta kun on niin raju tutkimus, olen myös harkinnut leikkausta mutta kun niin monella on mennyt pieleen koko operaatio.
Onko kenelläkään mitään uusia apukeinoja refluksiin, tai onko kenenkään leikkaus onnistunut, kuka olisi paras kirurgi tekemään jos päädytään leikkaamaan ???

Aikuinen nainenRe: Refluksi ja elämänlaatu 22.1.2016 10.52
Aika tutulta kuulostaa sinunkin "tarinasi" joten kyllä me kaikki näköjään aika samassa veneessä ollaan.
Oireet ja diagnoosisi on lähes samanlainen minulla kun sinullakin on ja lääkkeitä joudun lopun elämääni käyttämään. Kuinka pitkä se elämä sitten lieneekään niin sitä ei en tiedä.

Sisätautilääkäri (nyt toistan jo itseäni) sairastaa samaa sairautta ja on ollut sairaalaan osaston ylilääkärinä, niin hän kertoi vastaanotollaan ettei itse menisi leikkaukseen eli yrittää pärjätä lääkityksellä. On hyvin onnistuneita leikkauksia mutta on myöskin paljon sellaisia joissa on kiristetty jotain kohtaa liikaa tai jätetty liian löysäksi ja tilanne voi olla sen myötä vieläkin surkempi, että ei kovin helpolla lähdetä leikkaamaan jos vain joten kuten pärjää. Uskotaan, että lääkärit tietävät mikä meille on parhaaksi kun ensit tutkivat ja sitten hutkivat.


Eilen tuli telkasta joku ohjelma missä lääkäri kertoi, että nyt vasta ruvetaan tutkimaan asiakkaiden ahdistusta, stressiä ym, mieliala juttuja eli kuinka paljon ne vaikuttavatkaan suolistoon ja vatsaan ja sen kyllä allekirjoitan, että jos joku asia stressaa esim. itsellä tämä pitkään jatkunut unettomuus, niin taatusti refluksi oireet pahenevat, joten tässä sen näkee kuinka kaikki vaikuttaa lähes kaikkeen.

Kyllä meidän puolisot joutuvat paljon näkemään ja meitä tukemaankin, joten kiitosta omallenikin annan. Ymmärtää ja yrittää parhaansa, että oloni olisi parempi vaikka eihän se tätä tautia paranna mutta kuitenkin rauhoittelee kun pieni lumipallo lähtee pyörimään rinnettä alas.

Jaksuja sinulle Kroisos ja kiitos kun kerroit oman juttusi täällä.

KroisosRe: Refluksi ja elämänlaatu 30.1.2016 21.55
Kiitos, täytyy koittaa pärjätä !

KroisosRe: Refluksi ja elämänlaatu 6.2.2016 21.32
Onko muilla oireena voimakasta limannousua ja yskää ???
Erityisesti aamuisin kurkussa limaa, yskittää ja väliin lentää laatta jos on hiljattain syönyt.

Tintti2Re: Refluksi ja elämänlaatu 6.2.2016 21.57
Minulle refluksi oireilee mainitsemallasi limannousulla/rykimisellä/yskimisellä.
Tulee kohtauksittain monta kertaa päivässä, sitä edeltää mahan turpoaminen/pallealihaksen kireys,myös poltetta kurkussa/suussa.

kuplaRe: Refluksi ja elämänlaatu 6.2.2016 22.31
Hei kroisos, kyllä se minun kohdallani vaikuttaa toisinaan vähän vähemmän. Lääkitys mullakin koko loppuelämän 😐 Mutta pitää vain oppia elämään sen kanssa, vaikka tuntuu siltä, että en ole oppinut. Pillereitä on tullut popsittua monia vuosia. Illalla en saisi syödä mitään..on tää pirullinen sairaus!. Mut tsemppiä ja jaksamista. Ruokavaliolla ja liikkuminen on yksi peruspilari, ainakin mulla.

NenoeRe: Refluksi ja elämänlaatu 9.2.2016 9.30
Kyllähän tuo aika paljon elämänlaatuun vaikuttaa. Itse olen kärsinyt refluksista koko elämäni, joskin diagnoosin sain vasta joitakin vuosia sitten. Mutta jo lapsena vatsahapot suussa olivat ihan jokapäiväinen asia, limaisuus, syljen liikatuotanto, kuiva suu, kurkkutulehdukset, jatkuva sairastelu, korvatulehdukset, jne.

Lapsena luulin kaiken olevan ihan normaalia, nyt vasta aikuisena olen hoksannut, että ei se ehkä olekaan. :D

Enivei. Jatkuvan sairastelun takia joutuu olemaan paljon sairauslomalla, pahoinvoinnin takia menee viikkoja, kun ei keksi mitään, mitä pystyisi syömään. Kaikki syömiset ja juomiset pitää miettiä tarkkaan, aina pitää vahtia ja seurata. Lääkkeistä tulee sivuvaikutuksia. Itse hoksasin juuri, että jatkuvan Zoltin syömisen takia ei enää ruoka, eikä muut lääkkeet imeydy. Jätin Zoltin pois, niin nyt sitten taas polttelee ja kiristää kurkussa.

Minulla ei puoliso ole koskaan valittanut, mutta kyllä se varmasti ottaa hermoon, kun äkään asioista, joita hän ei ymmärrä.

Tässäkin taas huomaa, kuinka erilaisia olemme. Kupla sanoo, että illalla ei saa syödä mitään. Minun taas on pakko illalla syödä jotain. Muuten herään keskellä yötä pahoinvointiin tai viimeistään aamulla on suu niin täynnä vatsahappoja, että oksettaa.
Ylipäätään olen huomannut, että kun vatsalaukussa on jotain sulateltavaa, mahahapot pysyvät paremmin siellä, missä niitä tarvitaan. Sitten kun on vatsa tyhjä, alkaa hapot nousta ylös.

Minäkin olen nyt lueskellut ja kuullut niin paljon leikkauksen vaaroista, että en ainakaan vielä näiden omien oireideni kanssa leikkaukseen menisi. Eihän tämä mukavaa ole, mutta olen jo tuttunut tähän, johan tätä on 30 vuotta kestetty.

KroisosRe: Refluksi ja elämänlaatu 25.2.2016 19.47
Mulla tällä hetkellä vatsan kunto kohtalainen mutta hirvittävää limannousua, saa yskiä ja kyökkiä limaa erityisesti aamuisin ja väliin lentää koko aamupala kaaressa......kävin myös lääkärissä, poskiontelo ja keuhkokuva normaali, veriarvot ok, ei mykoplasmaa joten refluksiiin kallistui tuo limaisuus. Lekuri kirjoitti nenäsuihketta.

SitrusRe: Refluksi ja elämänlaatu 25.2.2016 22.26
Mun on myös pakko syödä illalla. Jos en syö, makuulle käydessä närästää niin että on pakko nousta syömään. Mikään lääke tai veden juominen ei siihen auta.

juissiRe: Refluksi ja elämänlaatu 25.2.2016 23.44
Arvelin valittaa kaikenlaista, mutta enpä jaksakaan.

Jos nyt numeron antas, niin refluksissa elämänlaatu vaihtelee numerolla 6-9.

Tomppanaattori-86Re: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 8.18
Vuoden verran meni itsellä todella hyvin. Nyt olen lipsunut ruokavaliosta ja saan kyllä kärsiä sen edestä. Eilen ajattelin että nyt on menoa kun ei tosiaan pitkään aikaan pahoja oireita ollut.

Asioita mitkä huomasin että helpottavat omalla kohdalla. Lista varmaan kuin suoraan lääkärin oppikirjasta :D
-Stressin väheneminen
-Kahvin ja tupakan jättäminen
-Alkoholin käytön vähentäminen
-Rasvaisten/tulisten ruokien välttäminen
-Normaalit ruoka-annokset, ylensyönti aiheuttaa hirmuisen paineen ylävatsalle.
-Huomion kiinnittäminen työskentelyasentoihin varsinkin istumatyössä: "kasassa" istuminen luo painetta vatsaan/rintaan.

Joskus toki poikkean tuosta, mutta nyt tuli huomattua jos kolme päivää syö ihan miten sattuu niin kyllä saa taas kärsiä! Ei se refluksi sieltä mihinkään katoa :(

ZenaRe: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 11.07
Sanoisin melkein että refluksi on pilannut elämäni. 2010 vuodesta saakka elämä on ollut jatkuvaa väähkyröintiä tämän mahan ja sydämentykytysten kanssa. Työkyky on romahtanut, vain sinnittelemällä puolikuntoisena olen pystynyt käymään töissä. Autossa matkustaminen on muuttunut helvetiksi. En pysty ajamaan pitkiä matkoja koska autossa vauhti jotenkin aiheuttaa painetta vatsalaukussa ja vatsa turpoaa. Lentokoneella en edes kuvittele voivani matkustaa. Öllötän siis vain täällä samalla paikkakunnalla.
Kolmas lapsi on jäänyt tekemättä tämän sairastelun takia. Harrastuksia en voi harrastaa, en jaksa ja liikuntaharrastuksia kävelyä lukuunottamatta en pysty tekemään. Hiihto ja kuntosali on jääneet. Raskaista kotitöistä ja pihatöistä selviäminen on vaikeaa. Esim. viime kesänä yökkäilin kun kunnostin kukkapenkkejä tai maalasin.
Parisuhde kärsii kun minä olen tällainen väsynyt väähkyrä kun enhän nukukaan kunnolla. Sairastaminen on vaikuttanut myös ulkonäköön, olen tosi väsähtäneen näköinen.
Ainoa hyvä asia tässä sairastamisessa on ollut tämä palsta sekä lisääntynyt halu ottaa asioista selvää ja loppumaton tarmo löytää lääke/parannus tähän sairauteen. Tai ainakin niin että kun tätä ei voi parantaa niin löytää jonkunlainen helpotus vaivoihin. Tavoitteena remissio.

SitrusRe: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 14.51
Voi ei, Zena, kyllä sä olet oikeassa. Melkein kaikki kuulostaa mun elämältä. Ajattelin juuri hiljattain, että olisi pitänyt tehdä kaukomatkoja, kun oli vielä terve. Nyt on pitkät lentomatkat myöhäistä. 2-3 tunnin lentomatka menee, mutta koneessa ei sitten syödä eikä juoda mitään. Ja otan Primperanin sivuvaikutusten uhallakin. Korkealla paine on jotenkin erilainen, niin että ruokatorvi toimii normaaliakin huonommin. Miksi sä et voi lentää? Onko sulla sama ongelma? Ärsyttää, kun lentoemännät ei millään meinaa uskoa, etten halua suuhuni mitään! Mutta siitä näkee, miten harvinainen ongelma on kyseessä. Ja ihan sama ulkonäön kanssa - näyttää jatkuvasti huonokuntoiselta ja väsyneeltä, mitä onkin. Mua jännittää ravintoloissa tai seurueissa syöminen, joten se hauskoista ravintolakäynneistä! On todella vaikea kestää niitä oudoksuvia katseita, kun yrittää selittää ongelmaa.

Aikuinen nainenRe: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 16.30
Zena ja Sitrus, osittain voin allekirjoittaa teidän kummankin tuntemukset tämän taudin suhteen. Ainut asia on erilainen, että parisuhde ei ole tästä kärsinyt. Minulla on ymmärtäväinen ja huolehtiva puoliso, Luojan Kiitos, mutta muuten kyllä ulkonäkö ym, asiat alkavat olla aika erilaisessa kunnossa kun ne ovat tähän asti olleet. Kotona olla möllötän mitä koiran kanssa joskus, harvemmin teen lenkkejä. Ei paljon jaksa innostua enää mistään. Ajatus pyörii tämän kurjan olon ympärillä kaiken aikaa.
Joten tämä on sellainen yleis sairaus joka vaikuttaa koko kroppaan ja vie mehut ihmisestä näköjään pikkuhiljaa kaikki pois.

Täältä tosiaan sitä tukea saa ja itsekin yrittää omilla kokemuksilla teille kohtalotovereille antaa. Joten jospa edes ripsun helpotettaisiin toistemme oloja.

Tintti2Re: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 17.13
Se oli kyllä kaiken huippu kun tapasin tuttavan alkuvuodesta joka kysyi miten olen niin kalpea?
Vastasin että on paskaolo refluxista johtuen johon hän tokais' : Ei kannata koko ajan miettiä sitä sairautta, ala harrastamaan jotain että saat ajatukset muualle ja " hyviä neuvoja" ruokailun suhteen sateli vaikkei itsellä koskaan ole ollut mahavaivoja.
Ajattelin että sitäkö se on =-O..... ryven itsesäälissä-ajatukset koko ajan kiinni refuxissa :-D
Onneksi löytyy myös hienotunteisempia ihmisiä.

SitrusRe: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 17.38
Jostain syystä refluksitautia ei yleisesti pidetä oikeana sairautena. Vaan jonkinlaisena asennevammana. Ei tule mieleen muuta sairautta jossa olisi samaa ongelmaa. Toisaalta eipä tule mieleen muuta sairautta, johon olisi mainostettu lääkkeitä samaan humoristiseen tyyliin kuin närästykseen pappeineen ja liikoine kahvinjuonteineen.

Mä olen vähentänyt aivan oleellisesti refluksista puhumista, koska vähättely loukkaa aina. Puhun vain sellaisille ihmisille, joihin luotan. Muuten elän ja syön niin kuin mulle sopii selittelemättä.

ZenaRe: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 17.49
Sitrus, lensin viimeksi kotimaan lennolla hieman ennen sairastumistani 2010 vuonna. Lentokoneen paineenvaihtelut saavat vatsassa aikaan inhottavaa paineentunnetta ja vatsa turpoaa. Tuntui siltä että en saa henkeä kunnolla ja sydän alkaa hakkaamaan.
Minäkään en pystynyt syömään tai juomaan mitään koneessa kun tuntui että kaikki mitä kurkusta meni alas juuttui ruokatorveen ikävästi. Siinä sitten taputtelin ylävatsaa pieni paniikki päällä ja nieleskelin että sain suupalan alas.

Ongelmat loppuivat heti kun pääsin koneesta seisomaan maankamaralle. Karsea lentokokemus, tosin en ennenkään ollut nauttinut lentämisestä mutta ei se aiemmin tuollaista ollut. Ahdistaa pelkkä ajatuskin lentämisestä.

Linja-autossakaan en pysty pitkiä matkoja matkustamaan, ainoastaan henkilöautolla apukuskina rennosti ja vähillä syömisillä ja juomisilla ja pitämällä paljon taukoja välillä.


Tintti2, minun tuttavat eivät myöskään käsitä mitä on elää tällaisten päivittäisiä toimia haittaavien vaivojen kanssa. Enkä välitä heille edes valaista asiaa.

Onneksi (pahaksi onneksi) minun perhepiirissä muutamalla on samaa vaivaa niin perhejuhlissa ei ihmetellä huonoja oloja. Juhlien ruuatkin valitaan siten että kaikki voi syödä jotain.

Tintti2Re: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 17.49
Joo...aion kyllä pitää suu supussa tästä lähtien (╯﹏╰)

Ihmiset joilla ei ole tätä tautia eivät ymmärrä heponpaskaa minkälaista on elää taudin kanss' .

SitrusRe: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 18.02
Mäkin lensin 2010 Roomaan. Olin silloin jo sairastunut, mutta mulla ei ollut aavistusta mitä ongelmia voisi tulla lentokoneessa. Pahin vaihe on laskeutuminen. Oireet tollasia kuin Zena kuvailit. Join nopeasti lasin vettä, kun pöytä piti nostaa ylös. Vesi jäikin seilaamaan ruokatorveen, osa siitä ainakin. Pelkäsin että se menee henkitorveen. Yritin vain rauhoittua, koska tiesin että kukaan ei voi siinä auttaa. Moneen vuoteen en lentänyt ollenkaan, ennen kuin viime vuonna kaksi edestakaista matkaa. Nyt olen toukokuussa lähdössä seuraavan kerran.

Automatkoilla samanlaisia ongelmia kuin sulla.

Yleensä ne jotka uskoo että en voi niellä, tuntevat jonkun muunkin jolla on paha refluksi. Tai heillä itsellään on joku rajoittava sairaus. Mutta yleisesti ottaen loukkaa todella paljon, että ei uskota!! Ei mua uskoneet hoitaja ja lääkärikään, kun tehtiin manometriaa jossa piti selällään maaten juoda nopeasti lasi vettä! Ja ne on sentään ammattilaisia. Ruvettiin uskomaan vasta siinä vaiheessa kun vajaatoiminta näkyi paineenmittaustuloksissa.

ZenaRe: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 18.06
Olisi mielenkiintoista tietää että onko ennen vanhaan ollut yhtä paljon refluksikkoja vai onko tämä nykypäivän vitsaus. Ja mikä nykypäivässä saa ihmiset sairastumaan refluksiin. Onko se ruokavalio, lääkkeet, ympäristö vai geenit.

SitrusRe: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 18.07
Niin olisi.

ZenaRe: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 18.13
Sitrus, minullakaan ei tuo nieleminen onnistu aina normaalisti. Ruokatorvi saattaa lisäksi kouristella/supistella ja jos en ole syönyt happosalpaajaa niin ruokatorven supistelu saattaa ollaa kivuliastakin. Ajattelin kysyäkin tästä ongelmasta enemmän erikoislääkäriltä maanantaina.

SitrusRe: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 18.17
Kysy. Olisiko sulla akalasiaa? Ja mikä se pähkinänsärkijäruokatorvi olikaan?

KroisosRe: Refluksi ja elämänlaatu 26.2.2016 23.33
Myös lääkärit vähättelevät refluksia, jos valitat pahentuneita oireita, niin lääkäri tuplaa vaan happolääkkeen ja kiitos näkemiin, raivostuttavaa !
Monet ystävät eivät ymmärrä refluksista mitään, oikeastaan tämän refluksisairauden ymmärtää vaan silloin kun se tulee itselle. Ja tuo mitä joku kirjoitti tuolla ylempänä että mikään ei enää kiinnosta eikä huvita on niin totta !!!
Ennen sairastumista oli vaikka mitä harrastuksia, duunin lisäksi kävin punttisalilla, lenkkeilin, uin, käytiin ulkona yökerhoissa, matkusteltiin, moottoripyöräilin kesäisin, kaikki on jäänyt, ei vaan huvita enää.....

juissiRe: Refluksi ja elämänlaatu 27.2.2016 4.09
Emme mekään terveinä ymmärtäisi ystäviemme refluksivaivoja tai muita sairauksia. Mitään ei ymmärrä lopulta ennen kuin itse kokee.

Näin se vain menee.

juissiRe: Refluksi ja elämänlaatu 27.2.2016 5.02
Pitänee nyt todeta, että en tule koskaan muuttamaan lopullisesti tapojani. Hautaan asti menen tapoineni ja siihen kyllä kuuluu lonkerot ja savukkeet. Ruokavalion olen jo muuttanut lopullisesti.

Ja tulevaisuudessa tulen tekemään vielä Unelmat todeksi ellei maailma mullistu. Sitä ei tämä tauti estä.

Aikuinen nainenRe: Refluksi ja elämänlaatu 27.2.2016 10.29
Olen minäkin törmännyt siihen, että ystävät osa ei kaikki, vähättelevät näitä refluksi vaivoja. Helposti tulee, että sillä ja tällä on keuhkosyöpä ja tekee kuolemaa ja on niin iloinen ja pirteä, että ota mallia siitä.
Välillä suoraan sanoen ihan loukkaannun, mutta sitten kun aikaa menee ajattelen, että antaa olla. Kun ei ymmärrä niin ei sitten.

Itse olen aina ollut läheisten tukena oli kyseessä sitten mitä tahansa, sairaudesta suruihin, avioeroihin ym. Eihän sitä tietty täysin osaa kokea miltä toisesta tuntuu, mutta parhaansa kun tekee se minun mielestäni riittää. Joten kohtelen toisia niin, kun toivon itseänikin kohdeltavan.

Mummoni joka kuoli 87v. hän aina puhui, että närästää ja söi Rennietä. Usein ruokailun jälkeen oksensi syömänsä pois. Muistan, että hän kävi lääkärissä näistä oireista, mutta sitä Rennietä vaan hänelle määrättiin. Kerran tähystettiinkin yläpään kautta, mutta ei mitään löytynyt vikaa.
Että ehkä jonkinlaista refluksivaivaa hänelläkin on ollut. Mene ja tiedä.

KroisosRe: Refluksi ja elämänlaatu 27.2.2016 19.29
Olen kans miettiny tuota tähystystä kun on tähystetty 2004, eli 12-vuotta sitten mutta oli niin hirveä tutkimus(mulla tosi herkkä oksennusrefleksi) että en mene ennen kuin on pakko tai sitten pitää saada kunnon esilääkitys, onko muuten kenellekkään tehty nukutuksessa, mitähän maksaa ???

LissuRe: Refluksi ja elämänlaatu 27.2.2016 21.22
minulle tehtiin gastroskopia nukutuksessa , lääkäri uskoi onneksi heti kun mainitsin etten tule pystymään tutkimusta läpikäymään ilman nukutusta. Tehtiin siis ihan keskussairaalassa, ei yksityisesti.

KroisosRe: Refluksi ja elämänlaatu 5.3.2016 18.31
Tuo taitaa olla poikkeuksellista julkisella puolella, yksityisellä kyllä onnistuu, maksaa noin tonnin nukutuksessa tehtynä, normaalina toimenpiteenä muutaman satasen, otin selvää, pidän aika kalliina !!!
Voi silti olla että jos skopiaan joudun, menen kylmän rauhallisesti julkiselle puolella ja pyydän kunnon puuduttavat ja rauhoittavat tropit ennen toimenpidettä, 2004 toimenpide tehtiin ilman mitään esilääkitystä ja oli ikävä kokemus !!!

LissuRe: Refluksi ja elämänlaatu 5.3.2016 22.23
Uskoisin että saa humautuksen/ nukutuksen gastroskopiassa kun sitkeäasti ja vakuuttavasti asiaa pyytää. Jo opiskellessani lääkäri jollain luennolla kertoi että nukutuksen saa tarvittaessa . Itse olisin varmasti saanut paniikkikohtauksen ja repinyt letkun kesken kaiken... Lääkäri joka minulle lähetteen teki, suorittaa itse skopioita ja onneksi uskoi minua ja ymmärsi että asia saadaan hoidettua näin helpommin .

KroisosRe: Refluksi ja elämänlaatu 11.3.2016 23.40
Joo tuo on yleinen reaktio että potilas hätääntyy ja tarttuu letkuun.....silloin on humautus paikallaan.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: