Keskustelu

ÄlveePrimperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 11.38
Närästys on taas valloillaan. Viikon verran on ollut oikein makeat polttelut ja eilen iski päivällä ensin varsin voimakas pahoinvointikohtaus, joka meni hetken puhaltelun ohi. Illalla alkoikin sitten uutena oireena henkeä ahdistaa aika voimakkaastikin. Olin jo lähdössä päivitystykseen, mutta sain kuitenkin oloni rauhoittumaan ja henkikin rupesi lopulta kulkemaan.

Äsken kävin refluxtautia hoitavan lääkärini vastaanotolla. Stetoskoopilla hän ei löytänyt mitään poikkeavaa ääntä keuhkojen/sydämen suunnalta, vaikka henkeä ahdistaa alkoikin taas aamusta hieman ahdistaa. Hän kuitenkin määräsi Primperania 2 viikon kuurin. Aiemmin olen yhden vastaavan kuurin ko. lääkettä syönyt ja siitä koin saavani apua.

No menin sitten apteekista hakemaan lääkettä, niin apteekissa ilmoittivat, että lääkettä ei enää anneta refluxtaudin hoitoon. Uudet ohjeet olivat tulleet muutama päivä sitten. Tiedustelin syytä tähän, niin syyksi kerrottiin mahdolliset hermostolliset oireet ja rytmihäiriöt.

Kärvistellään sitten ilman primperania. Oloa on hieman helpottanut, kun on lukenut tämän palstan kautta hengenahdistusoireista muillakin tautia sairastavilla. Jospa tämä tästä nyt helpottaisi...

SitrusRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 13.40
Ei refluksitaudin hoitoon, onko se siis poistettu käytöstä?

refluksikurkkuRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 14.08
Missä apteekissa kävit?

Soittiko apteekin väki lääkärillesi ja kysyi neuvoa mitä tehdään?

ÄlveeRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 14.23
Apteekista oltiin yhteydessä lääkäriin ja häntä informoitiin uusista ohjeista. Jätettiin sitten lääke ottamatta. Oulussa kävin apteekissa.

Lääkettä ei ole poistettu käytöstä, mutta sen käyttö uusien ohjeitten mukaan rajoittuu lähinnä kemoterapiahoidon ja leikkaushoitojen yhteyteen liittyvään pahoinvointiin. En saanut mukaan niitä uusia ohjeita, nopeasti vain ehdin lukaista apteekissa tulosteen. Ohjeessa kuitenkin selkeästi mainittiin, että "lääkettä ei tule käyttää refluxtaudin hoitoon".

refluksikurkkuRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 14.37
Eli kaikki ne potilasryhmät (heistähän on vain erittäin pieni osa vaikea-asteista refluksitautia sairastavia), jotka käyttävät Primperania (ja joille se sopii hyvin), jäävät nyt siis ilman lääkettä? Auts!

Lasten puolellahan (Refluksilapset ry) laitettiin adressia eteenpäin lääkefirmalle, jotta lapset saisivat pitää vastavan lääkkeen (heillä kysessä lopetus). En tiedä onko epätoivoinen haku vastaavista manner-euroopan tuotteista tuottanut tulosta vieläkään. Kovasti sitä alettiin etsimään.

Onko kenelläkään kokeiltu Zofrania tai Klorprom ... jotain?

refluksikurkkuRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 14.52
Pienen tarkistuksen jälkeen ... lasten puolella määrätään Motiliumia korvaavana Prepulsidin jälkeen.

refluksikurkkuRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 15.26
Selvittelyä Primperanista ...

Apteekista saadun tiedon mukaan, Primperan on näillä näkymin poistumassa vähitellen kokonaan. Toistaiseksi siitä on saatavilla varastoista.

Toisillahan reseptissä ei lue mihinkä lääkettä erityisesti on määrätty, joten refluksitautiin se ei välttämättä edes yhdisty.

Apteekkien käytännöt vaihtelevat, joten pikaisella toiminnalla lääkettä voi vielä reseptillä hyvinkin saada.

SitrusRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 15.45
Kysymys kuuluu tietysti että mihin nämä uudet määräykset perustuvat. Aion mennä ottamaan selvää.

Miten muuten ilmoitetaan käyttäjille, kun lääke todetaan niin vaaralliseksi että se poistetaan kokonaan?
Älkää nyt vaan sanoko että feisbukissa.

refluksikurkkuRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 16.47
Yleisselitys Primperanille on, että haitat nousee (tietyllä prosentilla käyttäjistä tai sen yrittäjistä) hyötyä suuremmaksi. Taustalla on siis lääkevalmistaja oma poisveto. Siihen ei voi vaikuttaa vaikkakin se lääke kävisi toisilla käyttöön ihan ok (niinkuin tuolla lasten puolellakin Prepulsidin kohdalla kävi). Näinhän se kolmannen polven refluksilääkkeenkin kehittäminen (se eka yritys) tyssäsi, kun muistaakseni parilla ihmisellä nousi maksa-arvot.

Lääkkeen poistuminen markkinoilta tulee esille ainakin käyttäjille apteekin, lääkäreiden ja eri ryhmittymien uutisoinnin kautta. Jos jostakin syystä tarvisi nopeampaa ilmoittamista (esim luontaistuotekaupan tuotteista joskus muutama vedettiin markkinoilta), on mahdollista valmistajan laittaa myös lehteen ilmoituksia. En muista, miten tuo rokotuspuoli (se nopea sikainfluenssarokote) vedettiin pois ...

refluksikurkkuRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 16.57
Itse asiassa, apteekista nyt suoraan tarkentavaa lisätietoa (terveisiä vaan sinne, jos keskustelua livenä seurataan):

Ei siis virallista tietoa, että Primperan vedettäisiin pois Suomen markkinoilta. Eikä myöskään minkäänlaista tiedotetta tai ohjeistusta, että sitä refluksitautiset eivät voimassa olevalla reseptillä saisi normaalisti.

refluksikurkkuRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 17.01
Älvee, päästä meidät pohdiskeluista :-) ja kerro mikä apteekki (Keskus, Vanha-, Yo ...?), niin selvitän sinulle näytetyn lähteen alkuperän.

YlläpitoYlläpidon kiitokset19.2.2014 18.49
Hei!

PALJON KIITOKSIA täältä meidän refluksiyhteisön puolesta farmaseutille, joka on todella nähnyt vaivaa asian selvittämiseksi ja ystävällisesti soittanut ja informoinut tämän iltapäivän ja illan aikana aiheesta.

Ystävällisin terveisin

Ylläpito
Suomen Refluksi

ÄlveeRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 19.34
Oulun vanha apteekki oli paikka jossa asioin.

GasterixRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 23.07
No jep !!!

Kuis me leikatut?
Hmmmn, itselläni resepti tähän lääkkeeseen olemassa ja käyttö ollut leikkauksesta (n 3v sitten) tasan 1 nappi tähän päivään mennessä.
Tästä en usko kovin suurta haittaa olevan edes lääkevalmistajan näkökulmasta.
Tuntuu hullulta, jos me ei saada tätä reseptiä enää jatkossa, höh !?
Kävin lukemassa tuon tammikuisen infon netistä ja jotenkin ei ihan mennyt jakeluun asti ihan kaikelta osin ...ja siis just reflu-leikattujen näkökulmasta katsottuna joittenka olisi suotava olla oksentamatta.

refluksikurkkuRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 23.39
Gasterix, mukava kuulla sinustakin pitkästä aikaa! Onko sulla tuota lääkettä itsellä nyt varastossa?

Se alkuvuodesta painettu tiedotteen voi lukea täältä

http://www.fimea.fi/download/25514_Primperan_DHPC_Final-FI_2014-02-07.pdf

Kuten yllä oli puhetta, sen ei tämänmuotoisena ja tässä vaiheessa pitäisi estää jo kädessä olevan voimassaolevan reseptilääkkeen saamista apteekista.

Krooniseen käyttöön tässä nimenomaan puututaan mutta sitähän pystytään säätelemään myös muilla keinoilla.

Itse en ole tätä lääkettä koskaan kokeillut.

refluksikurkkuRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon19.2.2014 23.43
Itse ihmettelen ohjeistuksessa sitä miksi migreenipotilaille maks 5 päivän lääkitys on ok mutta vastaavaa ei sallittaisi voimakkaasti oksentelevalle GERD -potilaalle ... ;-)

SitrusRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon20.2.2014 13.11
R-kurkun edelliseen, ihmettelen samaa itsekin. Mut sisältää varmaan ajatuksen että ei ole mitään mieltä lääkitä kroonista sairautta lääkkeellä jota voi käyttää vain tilapäisesti. Ja että potilas on niin tyhmä, että käyttää kumminkin lääkettään useammin kuin saisi jos sellainen kotoa löytyy.

Kävin apteekissa kysymässä asiaa. Sain mukaani printin, joissa kerrotaan että Euroopan lääkevirasto aloitti 2011 tutkimuksen, joissa haluttiin selvittää tarkemmin metoklopramidin riskit ja hyödyt. Tarkempia tietoja fimea.fi, drugsafety ja sanofi.

Itse aion kysyä asiaa tarkemmin lääkäristä.
Omalta kohdaltani huomasin käytettyäni kerran 5 pvä putkeen, että tuli epämiellyttäviä tuntemuksia ja rytmihäiriöt alkoivat. Siihen lopetin käytön siltä erää ja sen jälkeen olen käyttänyt vain satunnaisesti.

SitrusRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon20.2.2014 13.22
Pannaan nyt tähän vielä, kun joku kumminkin kysyy:

Jatkuvassa käytössä uhkaavat haittavaikutukset esim. akuutit ekstrapyramidaalioireet ja palautumaton tardiivi dyskinesia.

Riskit suurenevat suurilla annoksilla tai pitkäkestoisessa käytössä sekä lapsilla.

Kroonisissa sairauksissa neurologisten haittavaikutusten riski on hyötyjä suurempi.

turkulainenRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon20.2.2014 15.23
Turun apteekista sai viime viikolla. Refluksiataudin hoitoon.

eienääoksentamistaRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon20.2.2014 16.19
turkulainen, sama juttu täällä Imatralla.

SitrusRe: Primperania ei enää refluxtaudin hoitoon21.3.2014 16.18
nosto



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: