Keskustelu

inureflux ja pahat nielemisvaikeudet14.5.2012 17.19
Hei ! onko kukaan muu kärsinyt refluksista johtuvasta nielemisvaikeudesta ? Minulla tämä vaiva alkoi pariviikkoa sitten.Ensin pystyin syömään runsaan nesteen kera , mutta enää en voi suuhuni laittaa kuin keittolientä :( palantunne on suunnilleen kilpirauhasen kohdalla ja siittä kohti tuntuu niin ahtaalta etten uskalla laittaa suuhuni mitään muuta kun nestemäisiä "ruokia"...tähystykseen lääkäri laittoi lähetteen,mutta sinne pääsyä joutuu odottelemaan vähintään viikkoja.eri lääkkeitä on määrätty mutta mikään ei ole poistanut vaivaani.tänään sain taas uuden lääkkeen joka on tabletti muodossa ! en oikein käsitä kuinka sen saan nieltyä :( muut lääkkeet ovat olleet poretabletteja.välillä olen jo miettinyt voiko näin paha nielemisvaikeus ja kurkun/nielun ahtaus johtua refluksista . Olisi mukava kuulla kohtalotovereiden kokemuksia kyseisestä vaivasta ja mikä on siihen helpottanut

SitrusRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet14.5.2012 17.33
Moi. Mulla on ajoittaisia syömisvaikeuksia ollut kohta kahden vuoden ajan. Kirjoitin aiheesta oman ketjun, enkä pahus nyt muista sen nimeä.
Ruokatorven motiliteettivajaus on havaittu kolmessa eri tutkimuksessa. Lisäksi nielemisvaikeus tuntuu liittyvän stressiin.
Kestää yleensä jotain pari viikkoa, ja menee ohi yhtä selittämättömästi kuin tulikin. Sitten syöminen on taas ihan normaalia. Jossain vaiheessa mulla epäiltiin akalasiaa, mutta ei sitä kuulemma ole refluksitautisilla.

YlläpitoRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet14.5.2012 17.59
Ruokatorven liikehäiriöihin liittyviä nielemisvaikeuksia
http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/6506?p=&c=0

inuRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet14.5.2012 17.59
itsekin toivoin että tämä menisi ohi nopeasti , mutta ei ota lähteäkseen :S epätoivo on iskenyt jo pariin otteeseen kun ei kykene sellaiseen mikä on aina ollut itsestäänselvä ja päivittäinen asia.Palan tunne on läsnä kokoajan.jopa tyhjää niellessä.Välillä olen miettinyt , että voisiko tähän löytyä syy jostain muualta , mutta kaikki lääkärit ovat olleet sitä mieltä , että refluksista tämä todennäköisesti johtuu.Synnytin esikoiseni 3kk sitten ja raskausaikana tauti oli todella pahana enkä uskaltanut lääkkeitäkään syödä ennenkuin raskauden lopulla.Jonkin aikaa synnytyksen jälkeen kävin lääkärillä ja kerroin , että haluaisin käydä tähystyksessä kun on ollut niin kovat kivut ylämahalla,mutta hänen mielestään ei ollut aihetta tähystää kun se on jo kerran tehty (edellisestä kerrasta on noin neljä vuotta!).Yhtäkkiä sitten kivut olivat tipotiessään , mutta sitten ilmaantuikin tämä kamala palan ja tukehtumisen tunne.Itsekin mietin tuota stressin osuutta asiaan.Synnytyksen jälkeen on nimittäin ollut melkoinen stressi ja ahdistus päällä

refluksikurkkuRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet14.5.2012 18.06
hei inu ja tervetuloa sivustolle!
Kuinka kauan sulla refluksitauti kaiken kaikkiaan on ollut? Oletko käynyt silloin alkuaikana tähystyksessä?


Toisia lääkkeitä pystyy liottaan veteen, joka helpottaa ottamista huomattavasti. Mikä sulla on nyt käytössä?

Nielemistä auttavaa "liukasta kalvoa" saa myös apteekista parin euron hintaan. Tuotteen nimi Medcoat.

SitrusRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet14.5.2012 18.11
Aijaa!! No jos olet ollut raskaana ja synnyttänyt noin hiljattain, niin eipä ihme että refluksi on pahentunut. Oletko hakenut netistä esim. "raskaus ja refluksi"? Sieltä luulisi löytyvän vertaistukea ainakin.

refluksikurkkuRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet14.5.2012 18.26
Ehditkin jo vastaamaan tohon tähystykseen. mitä sulla silloin näkyi?

Siitä palan tunteesta - se perinteinen refluksiinkin liitettävä vaiva pitäis nimenomaan tuntua silloin kun nielaiset vaan "tyhjää" (omaa sylkeäsi). Syödessä se ei välttämättä tunnu ollenkaan. Onko sulla ahtauden tunnetta myös ruokatorven puolella vai siinä kurkun kohdalla missä pala nyt tuntuu?

Smoothiet ja pirtelöt on tuttuja syötäviä ja ne vaatii vähemmän lihastyöskentelyä nielemislihaksilta. Nieleminen helpottuu fyysisesti kun painat päätä vähän rintaan päin.

AsterixRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet14.5.2012 22.09
Hei Inu! Minä kärsin myös raskausaikana pahoista refluksioireista. Oksensin koko raskausajan päivittäin ja jatkoin vielä synnytyssalissakin. Ja tuo palan tunne kurkussa paheni synnytyksen jälkeen. Huomasin sen tulevan aina kun stressi oli pahimmillaan ja niskat ja hartiat menivät jumiin. Muutama kerta hierontaa helpotti yleensä oireisiin ja palan tunne katosi. Hieroja neuvoi myös, että kannattaa usein päivässä muistaa rentouttaa leuka. Alaleukaa pitää normaalisti vähän kireällä. Sen rentouttaminen saattaa auttaa.

En tiedä auttaako tuo sinulla, mutta suosittelen hierojaa ja rentoutumista.

inuRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet16.5.2012 12.51
Mulla todettiin refluksi noin 6-vuotta sitten.Ja tähystyksessä näkyi tulehdus mutta ei mitään sen hälyttävämpää. Minulla on ollut käytössä Ranixal ja omeprazol ja kun tämän nielemisvaikeuden kanssa menin ensimmäisen kerran terveyskeskukseen niin lääkäri määräsi juuri tuollaista liukkaan kalvon muodostavaa lääkettä nimeltään gaviscon.Noh sen käyttö ei helpottanut oloani ja toinen lääkäri määräsi pariet nimistä lääkettä.Yhtenä iltana tuo palan tunne poistui yhtäkkiä ja pystyin syömään jopa muroja runsaalla maidolla. mutta seuraavana aamuna se oli palannut jo takaisin :S Minäkin luulen että aika paljon tuo stressi liittyy tähän vaivaan ja kun olen alkanut nyt pelkäämään sitä nielemistä niin paljon että sekin stressaa ! ja minulla on kokoajan tunne etten uskalla hengittää kunnolla kun tuntuu että tämä "pala" menee henkitorveen.ja tosiaan mulla tuo pala tuntuu aivan kokoajan ja pahimmillaan se on syödessä ja juodessa.Siitäpä mietinki , että onkohan tässä jotain muuta takana kun olen lukenut että jos kyse on refluksista niin pala tosiaan tuntuu enemmänkin tyhjää niellessä.Pitääpä kokeilla tuota hierontaakin , jospa rentoutumisesta olisi apua . Mukavaa kun saa neuvoja kohtalotovereilta :) kiitos !

SitrusRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet16.5.2012 14.04
Miksi sanot että tähystyksessä ei näkynyt tulehdusta hälyttävämpää - onhan tulehdus merkki pahasta refluksista. Sen paranemiseen menee yleensä kuukausia. Ja se uusiutuu herkästi.

Jos arvata saa, niin tuo tukehtumisen ja palan tunne voi olla merkki jatkuvan raskaudenaikaisen refluksin aiheuttamasta turvotuksesta, erityisesti jos et käyttänyt lääkettä. Tietysti on mahdollista että nyt kun ylimääräinen rasitus on loppunut, niin oireet pikkuhiljaa rauhoittuvat. Mutta todella outoa ettet pääse tähystykseen vaikka pyydät. Pitäisihän tuo tulehdustilanne ainakin tarkistaa.

inuRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet16.5.2012 17.16
On toki , ehkä valitisin sanani väärin . Olin itsekin melko äimänä , kun lääkäri sanoi ettei ole aihetta tähystää kun kerta tiedetään mikä minua vaivaa ...? vaikka kerroin oireiden pahentuneen...neuvolassa oltiin huolestuneita ja siellä ehdottivatkin sanomaan lääkärille,että pitää laittaa lähetettä gastroskopiaan.Onneksi nyt tämä toinen lääkäri laittoi sentään sen lähetteen.Ja sitäkin olen ihmetellyt lääkärissä käydessäni , kun heille tämä nielemisvaikeus ja se ettei ole pariin viikkoon voinut syödä juuri mitään ei ole järin huolestuttava asia?.Luulevat vissiin että olen yli-ihminen ja pärjään kyllä mainiosti syömättäkin :) argh...ensimmäisen kerran kun kävin tämän vaivan takia lääkärissä minulta otettiin kaikenmaailman kokeita ja silloinen lääkäri sanoin että jos niistä ei mitään löydy niin hän laittaa kiireisen lähetteen tähystykseen.Pyysi varaamaan puhelin ajan hänelle kunhan tulokset ovat tulleet . Nooh,soitin sitten tuloksia terveyskeskuksestani ja kerroin hoitajalle,että lääkäri pyysi minua varaamaan puhelin ajan jotta voidaan keskustella jatkosta ! noh,lääkäri olikin jäänyt lomalle eikä tämä hoitaja meinannut antaa minulle millään aikaa toiselle lääkärille.Tokaisi vaan,että ei se ole heidän asia alkaa mitään lähetteitä laittelemaan eteenpäin ja että saisin sen pari viikkoa odotella oman lääkärini saapumista takaisin töihin.Kyllä piti melkoinen sananharkka käydä ennenkuin suostui laittamaan minut toiselle lääkärille..........paikkakuntani terveyskeskus palvelut eivät ole kyllä koskaan miellyttäneet minua!Ainoastaan ulkomaalaiset lääkärit ovat ottaneet vaivani tosissaan.Heidän juttusilleen aion pyrkiä jatkossakin.En vaan voi käsittää miten joillekin lääkäreille ei mee kaaliin , että on oikeasti huono olla.käskevät mennä kotiin ja syödä buranaa. Noh , mutta onneksi nyt on kuitenkin mennyt se lähete sinne . Melkoinen avautuminen :D

SitrusRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet16.5.2012 18.11
Joo, no mullakin oli alussa ruokatorven ollessa tulehtunut sellainen useiden viikkojen kausi, etten saanut syötyä, nukuttua enkä liikuttua. Lopulta alas meni vain maitoa, piimää ja jugurttia. Paino oli tippunut 8 kiloa, tärisin kalpeana uupumuksesta. Silloin mulle sellainen lähi-idästä kotoisin oleva lääkäri totesi jorvin päivystyksessä, että "ihminen elää ihan hyvin aika pitkään maidolla ja jugurtilla!?!?
Onneksi mies tajusi hakea mulle apteekista NutriDrinkejä - en todella tiedä miten mun olisi muuten käynyt.
Se oli kertakaikkisen kammottava episodi elämässäni.

inuRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet16.5.2012 22.31
no olipa siinäkin kyllä taas melko välkky tohtori...ei oo varmaan omakohtaista kokemusta tuollaisesta , kun niin huolettomasti voi suhtautua!On niin turhauttavaa,kun itsellä on kärsimyksiä ja hakee apua eikä kukaan ota tosissaan.Onneksi miehelläsi oli enemmän älliä kuin lääkärillä :)

SitrusRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet17.5.2012 15.55
Inu, mäkään en käsitä miksi sun on vaikea saada apua. Mä olen luullut odottavat äidit ja vastasynnyttäneet jos ketkä saa hyvää palvelua.
Koita sisukkaasti vaan, ja nimenomaan gastroenterologille eikä millekään yleislääkärille. Mutta kyllä sun vointi varmasti tosta kohenee, kun aikaa vähän kuluu eikä vauvanhoitokaan ehkä enää niin stressaa.

jokunenRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet12.12.2013 17.57
mulla todettu refluksi ja barretin ruokatorvi tähystyksessä viime keväänä.Syön omeprazolia kokoajan.nyt viimeiset kaks viikkoa tullut kamalia nielemisvaikeuksia.ikään kuin nieleminen jäisi kesken ja tyhjänkin nileminen hankalla.tulee ihan paniikki välillä.2 päivää meni lähes syömättä ja juomatta..nyt pistin mielen kuriin ja pakotin itseni syömään ja paripäivää mennytkin kivasti kunnes taas tänään vaikea niellä tuntuu etä ruoka jää kiinni ja paljon röyhtäyttää tosin röyhtäisyt tulevat puolimatkaan nekin.Vioko ärsyttävämpää olla..Ei toi lääkitys paljon auta.Mulla kylä hartiatkin jumissa ja joskus niiden hieronta helpottaa niin että saa röyhtäistyä.onkohan tämä jotain stressiä vai jotain.lääkäri sanoi että pistäisi ressin piikkiin..Huomenna ajan varaus toiselle lääkärille.itse kyllä uskon että ei ainakaan kokonaan ressin piikkiin voi pistää kun noita vatsavaivoja ollut teinistä asti.silloin oli helicobacteeri jonka selvittäminen kesti vajan vuoden ennen kuin lääkäri pisti tähystykssen.paino putosi 47 kg kun ei mikään pysynyt sisällä.lääkäreitä vaan pitää painostaa pistää tutkimuksiin .itsehän olemme oman kehomme tuntijoita ja varmasti tietää jos jokin on vialla.lisäksi mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta mihin lääkärit eivät ole tehneet mitään..seuraillaan vaan.Pian varaan asiantuntijalle ajan jotta saa kunnon hoitoa.

UusiRefluksikkoRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet13.12.2013 14.47
Mulla alkoi kaks kuukautta sitten yhtäkkinen nielemisvaikeus, just sellanen et nieleminen ei vaan alkanut vaikka ruoka oli jo menossa alas. Kipua ei oo, palantunnetta on ollut pidemmän aikaa. Viikon ehkä ehdin tuskailla kun juuri mitään ei saanut syötyä tai juotua, sitten meninkin yksityiselle ja sieltä keskussairaalaan tiputukseen. Siellä samalla tutkittiin vaikka mitä, mutta mitään hälyttävää ei ilmennyt. Kotiin ja odottelemaan seuraavia kokeita. Nielemisen videofluorografia tehty, ei mitään ongelmaa, mahatähystys viimeisempänä ja siellä löydöksenä löysä alasulkija. Selittääkö tuo oikeasti tämän nielemisvaikeuden? Lääkärin mukaan kyllä.. Vai onko tässäkin stressi ja erittäin paha niskajumi osasyynä? Kilpirauhaskokeet otettu, ultrattu samoin ja koko kaula samalla, keuhkokuvat otettu jne.

UusiRefluksikkoRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet13.12.2013 14.50
Jatkan vielä. Ehdin siinä pahimman nielemisvaikeuden aikana laihtua 2,5 kiloa ja vaikka oonkin jo aika kauan syönyt suht normaalisti, niin paino ei nouse takaisin.. Oon muutenkin alipainoinen eikä yhtään ylimääräistä laihtumista tarvittaisi! Maanantaina on seuraava kontrolli, kyselen kyllä kaikki mieltä vaivaavat asiat siellä!

VaniljaRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet13.12.2013 14.54
Sairaalassako nuo tutkimukset tehtiin, nopealla vauhdilla se ainakin on tapahtunut, mikä on tosi hyvä. Ei tarvitse kuukausitolkulla odotella pääsyä tutkimuksiin. Kyllähän lääkäri varmasti oikeassa oli, moni täällä valittelee noita nielemisvaikeuksia. Se kuulostaa tosi ikävältä oireelta. Itse uskoisin myös stressin olevan yhden pahimmista refluksin laukaisijoista, itsellänikin se on isossa osassa oireiden alkamisessa. Niskajumi on toinen paha, olisi ihan loogista että kun lihakset kaulan alueella kiristyvät ja jumiutuvat, niin se vaikuttaa myös nielemiseen. Minä muistan kun oma niskani oli tosi jumissa ja kävin hierojalla, aina kun hän hieroi niskaani määrätystä kohti, niin alkoi tuntua palan tunnetta kurkussa, tosin se helpotti aina entisestään hieronnan päätyttyä. Ihminen on kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.

UusiRefluksikkoRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet13.12.2013 15.02
Juu sain nopeasti monta tutkimusta kun olin päivystysosastolla päivän ja yön, siinä ehdittiin tutkia kaikenlaista! Ja sitten sain jatkotutkimuksiakin melko nopeasti. Niskajumi on tullut vähän yli vuoden ikäisen poitsun kantamisesta ja rankasta vauvavuodesta, varmasti sekin on tehnyt osansa tähän kuvioon (stressi, väsymys jne).

No mutta eiköhän tämä tästä! Tsemppiä kaikille saman vaivan kanssa painiskeleville! :)

VaniljaRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet13.12.2013 15.04
No niinpä, minä sain ihan kamalat niskavaivat kun imetin vauvaani silloin jo vuosia sitten. Istuin pahassa asennossa ja aina joskus imettäessäni luin kirjaa, pää kääntyneenä sivulle, huh mitkä vaivat sain, tajukin meinasi mennä kerran niistä jumeista.

anne plosilaRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet23.7.2014 22.12
Hei! Täällä paniikissa oleva 40v äiti.Viikko sitten alkoi kuin salamaniskusta nielemisvaikeus. Otin särkylääkkeen (jota syönyt suht. pitkään nivelvaivojeni takia) ja se ei mennytkään alas normaalisti. Ei kuitenkaan ollut iso lääke. Nyt oireet pahentuneet. Oman syljen nieleminen on vaikeaa, palan tunne kurkussa nielemisvaiheessa. Ja tuo palan tunne tuntuu koko ajan nytkin. Varsinkin ruokailun jälkeen painon tunnetta nielussa ja rinnassakin. Ruoan alasmeneminen ruokatorvessa sattuu jopa välillä. Varsinkin kun olen syönyt jotain karkeampaa. Nyt en uskalla syödä kuin keittoja, puuroa, ym. pehmoista. Maito auttaa oireisiin, vesi tuntuu jopa tuntuu kamalalta niellä alas. Välillä iskee paniikki, että tukehdun. Mulla on pahat niskajumit, ja sellainen vaiva ihan että kipu lyönyt selästä läpi rintaan. Niin pahasti lapaluiden väli jumissa. Tätä ollut jo kuukausia. Nyt olen saanut lähetteen fysioterapiaan, ja sinne aion huomenna ottaa puhelun ja varata ajan. Mä olen käynyt jo kaikki pahimmat skenaariot läpi. Pelkään, että mulla syöpä ruokatorvessa tai kurkunpäässä. Pelon kanssa on kauhea elää. Tämä vuosi on ollut minulle koettelemusten vuosi. Ensin ollut reumaepäilyt. Ne on tutkittu, reumaa ei ollut niiden mukaan. Kaikkea stressiä on toki ollut. Mutta työpaikan sain kevättalvella oltuani 1,5 vuotta työttömänä. Että jotain tosi hyvääkin. Voisin kuvailla vaivojani niin, että ruokailun jälkeen oireet pahenevat eli painon ja palan tunnetta kurkulla syömisen jälkeen ja syödessä ruoka ei laskeudu normaalisti mahalaukkuun. Aivan kuin jokin olisi "tukkona". Ja kipuakin koen syödessäni siis. Auttakaa, nämä vaivat ovat minulle ihan uusia. Lääkärissä kävin viime perjantaina. Lääkäri epäili refluksia ja määräsi omeprazol merkkistä lääkettä käyttöön. Hän ei pystynyt tähystämään kurkkuuni peilillä ja hän kirjoitti minulle sairaalaan lähetteen kurkku- ja korvalääkärille. Mitä siellä voidaan tutkia ensinnäkin? Miksi ruokatorvea ei määrätty tähystettäväksi heti.

SaturnusRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet24.7.2014 15.37
Moi, rintarangan jumit ja niskajumit voivat myös aiheuttaa nielemisvaikeuksia. Kysyin tätä fysioterapeutilta, ja vastaus oli että monet hänen asiakkaansa ovat valittaneet samaa. Mulla itselläni nielemisvaikeuksia helpottaa fasettilukkojen avaus rintarangasta. Toki mulla on myös refluksi, jonka yksi oire on nielemisvaikeus. Mutta nuo sun oireet kuulostaa tutuilta. Tähystyksessä tietty kannattaisi käydä. Vaadi gastroskopiaa seuraavalla lääkärikäynnillä.

anne plosilaRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet24.7.2014 22.06
Kiitos, kun vastasit minulle :-) Se tuntui jo hyvältä, kun sai purkaa tätä asiaa täällä. Tuntuu, että muut pitää ihan huu-haana mun vaivoja. Tai ainakin tosi ihmeellisinä. Ihmeellistähän se on, kun nielemisvaikeus alkoi kuin salama kirkkaalta taivaalta. Soitin eilen illalla myöhään terveyskeskuksen päivystykseen, kun olo vain paheni. Pyysin hoitavalla lääkärilleni puhelinaikaa tälle viikolle, mutta hänelle en tietenkään aikaa saanut. Tänään sain sitten soiton toiselta lääkäriltä, ja onnekseni hän oli asialla. Hän kuunteli minua kauan, ja sanoi, että laitan sinut ruokatorven tähystykseen. No, paniikkihan täälllä jo on, kun mietin toimenpidettä. Minulle on nimittäin tehty se joskus yli 20 vuotta sitten. Nuorempana kärsin paljon vatsavaivoista. En tahtonut saada sitä letkua nieltyä ja lääkäri huusi minulle vain kiukkuisena, että niele sitä letkua nyt vaan!! Huh. Kuinkahan kamala toimenpide se on? Mutta hyvä, kun pääsen kunnon tutkimukseen. Tänään soitin myöskin fysioterapeutille, kerroin hänellekkin vaivastani, ja hän juuri alkoi puhumaan tästä fasettilukosta. Sitten hän puhui läppäviasta...? Mutta pääsen hänelle nyt hoitoihin, toki vasta 7. elokuuta, hänellä on niin pitkät jonot. Mutta jotain menee nyt kuitenkin eteenpäin tässä. Paino on tällä viikolla tipahtanut. Kun ei uskalla mitään karheaa syödä, esim. ruisleipää en pysty syömään. Lihaakaan en ole uskaltanut syödä. Minulle tämä on kauheaa, kun tykkään liikkua paljon. Normaalisti harrastan aika kovaa treeniä 5 kertaa viikossa. Nyt olen joutunut jättää väliin. Ei tällä ruokavaliolla treenailla. Mutta ihanaa on huomata, että on muitakin jotka kärsii samanlaisista vaivoista.

SaturnusRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet24.7.2014 22.35
Kannattaa etsiä täältä palstalta vanhoja keskusteluja gastroskopiaan liittyen. Eihän se mikään mukava juttu ole :-( Mä olin gastroskopiassa vuoden 2013 alussa, tähystyksen perusteella sain reflu-diagnoosin. Mun ei juurikaan tarvinnut nielaista, vaan lääkäri työnsi letkun alas melko lailla omin voimin. Tutkimus ei tunnu kivalta ja minuutit kuluvat hitaasti, mutta ajattele miten tärkeää tietoa sen perusteella saat. Kerralla voidaan sulkea pois vakavimmat vaihtoehdot, kuten syöpä. Annan sulle hyvän neuvon, jonka sain tähystyksessä avustaneelta hoitajalta: pidä silmät auki tutkimuksen ajan. Jos silmät panee kiinni, ei pysty keskittymään muuhun kuin tutkimuksen aiheuttamiin tuntemuksiin. Kun silmät pitää auki, sitä rekisteröi väkisin muutakin, ja se taas lievittää tutkimuksen aiheuttamia tuntemuksia. Itse pidin väkisin silmät auki, tuijotin lääkärin käsiä, yritin keskittyä kuuntelemaan hänen jutusteluaan hoitajan kanssa. Uskon, että olo olisi ollut vielä hirveämpi silmät ummessa. Tsemppiä, se menee varmasti hienosti! Ja yritä ajatella ennemmin niitä hyvänlaatuisia syitä nielemisvaikeuksille, niitäkin riittää ;-) Löytyikö sulta ekassa tähyssä mitään, esim. ruokatorven tulehdusta?

anne plosilaRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet24.7.2014 22.50
Minulta ei löydetty silloin mitään. Kaikki oli ok. Mulla on ns. stressimaha ollut nuoresta pitäen. Minulla on tähystetty toisestakin päästä :-) ja montakin kertaa. Paksunsuolen toiminnallinen häiriö todettiin ekan lapseni syntymän jälkeen. Mulla oli aivan kauheat vatsakivut kohta synnytyksen jälkeen ja se kesti pitkään. Ruokavaliomuutoksilla saatiin rauhoittumaan. Ja yritän elää niillä edelleen, vaikka tulee niitä hetkiä kun syön esim. vastaleivottua pullaa tai leipää, liian mausteinen ruoka on ihan myrkkyä mulle. Kiitos neuvoista tähystykseen. Ehkä kestän paremmin nyt vanhempana :-) tai sitten en. Pitää luottaa vaan lääkäriin ja hoitajaan. Yritän pitää silmät auki.

R.TRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet25.7.2014 3.29
hyvin tuttuja nuo anne plosilan oireet.
Itsellä ei refluksidiagnoosia ole,mutta varjoaine kuvauksessa on jonkinlainen "epämääräinen" tai "satunnainen" ruokatorven liikehäiriö havaittu.Oireilee joskus pitkiä aikoja,joskus oireet pois pitkään.Alkoholi on minulla tyypillisesti auttanut.Yksi annos ruuan alle,ja helpommin toimii.
Kurkku minulla kuitenkin on se kiusallisin vaiva.Silloin kun ruokatorvi v*ttuilee,niin liman eritys on älytöntä,limaa nousee kurkkuun ja rykiminen (ja sitä myöten kurkkukivut)on älyttömiä.Nielemisvaikeudet on toisinaan pahempia,toisinaan vaan sellaisia "psykologisia" kun tietää että niitä toisinaan on.
Minäkin olen kova urheileen,paitsi nyt tänä kesänä kun kaaduin itelleni älyttömän puujalan joka on oireillut pitkään.Ultrattiinkin ja älytön verihyytymä siellä reisilihaksen sisällä oli(oliko 12cm *5cm*7cm eli se on jo aika paljon ottanut vertakin tärkeemmästä käytöstä).Nyt olen jo useamman viikon kävellyt reippaasti ja pyöräillyt.Juoksua meinaan kokeilla huomenna.
Minulle on myös nuo rintarangan lukot tuttuja,erilaiset nikamajutut selässä ym+hartiakivut .Osteopaattista hoitoa sain alkuvuodesta (myös näihin usein yhdistyvät rytmihäiriöt silloin)ja osteopaatti oli sitä mieltä,että minuin koko oirekuva (nieleminen,niskat,rytmihäiriöt,ruokatorvi)voi johtua kiertäjähermon pahoista jumeista.Tulkitsi että minulla on koko parasympaattinen hermosto ylikierroksilla.Ja varmaan olikin,stressitekijöitä älyttömästi tuohon alkuvuoteen,elämä yhtä helvettiä.Ja osteopatia todella auttoi.Sain olla koko kevään ilman pahempia rankajumeja,rytmihäiriöitä ja kurkku/ruokatorvioireita.Itsellä ei ainakaan ollut syytä epäillä,etteikö apu olisi tullut käsittelyjen seurauksena,moni jännitystila tuolta rangasta aukeni.
Nyt kesällä on taas oireet tulleet aika lailla pahoina(niin se oli viime kesäkin).Mutta enää tää ei niin paniikkia aiheuta,kun on koko viime vuoden loppupuoli kärsitty samoista,mutta voimakkaammista oireista.
Tuohon liikunta ja treeanuspuoleen sanoisin vielä sen,että itse olen kyllä löytänyt kurkun vaikeimpienkin aikojen treenauksiin konstit.
Se on kerma.ihanan pehmeää ärtyneelle kurkulle ja tölkistä saa kerralla sen 700kcal.Olen hyvinkin raskasta treenausta tehnyt ihan 3tlk/päivä kermadieetillä.Painoahan tuossa tippuu kyllä herkästi (itsellä ei tod.tarvetta) kun keho alkaa meneen herkästi rasvapolttoiseksi ja kohti ketoosia tottumisen jälkeen.Rasvaahan tuommosesta 3tlk kermaa dietistä pääosin tulee.

SaturnusRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet26.7.2014 18.35
Osteopatia taitaa olla ainut, mitä en ole vielä kokeillut yläkropan jumeihin. Kokeilemisen arvoista, siis :-)

T.TRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet20.12.2014 12.06
Nosto!
Onko kukaan lopulta saanut tähän vaivaan apua?? Itsellä nielemisvaikeus alkoi noin 1kk sitten, sitä ennen ollu parin vuoden aikana muutama kerta etten ole saanut nieltyä, tuntuu että nielemisrefleksi ei tule. Kuukausi sitten alkoi oireet niin että kurkussa tuntui pala, tai kuin että joku painaisi kurkkua ja nieleminen ei onnistunut. Aamiaisen pystyn syömään silti ihan normaalisti.. Nielun tähystyksessä ruokatorvi ärtynyt eli lievää refluksia, somacilla se kuristava tunne meni kuitenkin ohi mutta nielemisvaikeus ei. Ruokatorven varjoainekuvauksessa ei myöskään mitään poikkeavaa... Alkaa jo toivo hiipumaan ja pelottaa että mitään syytä ei löydy, en pelkää esim tukehtumista, refleksi jää tulematta myös nesteiden ja esim jäätelön kanssa..

anne plosilaRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet20.12.2014 21.57
Hei!

Nielemisvaikeutta on enemmän ja vähemmän. Päivät on erilaisia. Joskus tuntuu, että jotenkin se on hengistäkin. Kun on väsynyt ja stressaantunut nielemisvaikeudet korostuvat. Olin syksyllä ruokatorven tähystyksessä, ja refluksi hyvin ilmeinen. Lääkäri sanoi, että minulla on erittäin ahdas kurkku. Sen letkun nieleminen on vaikeaa, vaikka puudutusainetta toki suihkautettiin kurkkuun. Oksennusrefleksini on herkkä. Ja kyökkäsin tietenkin, kun sitä letkua vietiin ruokatorveen. Mutta hengissä selvittiin :-) Käytän nyt somac 40 mg:sta joka toinen päivä. Ja kyllä se on auttanut. Oireeni eivät ole niin häiritseviä, kuin silloin kesällä, kun en tiennyt mikä minulla oli. Kaikki alkasi niin yllättäen. Hammaslääkärini sanoi, että ikenistäni näkee, että minulla on refluksi. Ikenet ovat jotenkin vetäytyneet ja hampaitani vihloo pahasti. Ongelmia on tullut nyt hampaisiin. Tsemppiä kaikille kohtalotovereille! Ajattelin, että jos nielemisvaikeudet jatkuvat, käännyn lääkärin puoleen uudestaan ja saavat tutkia nielemisen kyllä kunnolla.

SkippyRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet18.4.2015 11.26
Minullakin ihan samat oireet kuin anne plosilalla. Oireet alkoivat vajaa viikko sitten kovan flunssan loppuvaiheessa. Yhtäkkiä vaan syötyäni tuntui kurkussani terävä pala, kuin joku olisi laittanut kurkkuuni teräväsärmäisen kiven. Kuluneen viikon aikana ollut päivisin parempi ja pahenee aina iltaisin. Ei tunnu enää terävältä, mutta pala tuntuu silloinkin kun en niele.

Ylävatsavaivoja ollut useita vuosia ja gastroskopia tehty kaksi kertaa; viimeisimmästäkin jo vuosia. Silloin todettiin ärtyneitä, punoittavia kohtia mahalaukun limakalvolla, mutta ruokatorvi kuulemma ok(?).

Kysyin lääkäriltä viikolla, kehotti seuraamaan viikon pari, mutta en kyllä enää kovin pitkään jaksa tuota muljahtelevaa "kuokkavierasta" kurkussani...

SkippyRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet18.4.2015 12.06
Skippy vielä... Unohdin mainita, että olen ollut Esomeprazol -kuurilla helmi-maaliskuun vaihteesta; 40 mg vuorokaudessa.

tiinuRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet4.2.2017 12.27
Mitähän inulle ja muille kuuluu?

Itse olen vastaavassa tilanteessa ja pelkään pahinta. Tutkimukset jatkuvat kolmen viikon päästä.

Anne Plosila Re: reflux ja pahat nielemisvaikeudet2.9.2017 23.43
Täällä vuosien jälkeen taas. Olen tosi pulassa . Reflukai pahentui vuosien ajan hyvänä ollessaan. Nyt on niin kauheaa että pelkään tukehtuvani. Otin iltalääkkeet ja pala kurkussa.

TyrättömäksiRe: reflux ja pahat nielemisvaikeudet3.9.2017 20.53
Tsemppiä kohtalontovereille!

Minulla nielemisvaikeuksien syy löytyi vasta varjoainekuvauksessa, joka paljasti paraesofageaalisen tyrämuodon ja re-operaatio tulossa. Rintaonteloon osin noussut mahalaukku painaa ruokatorvea. Tähystyksessä tämä ei oireiden alkaessa vielä näkynyt. Toisin heinäkuin skopia ei enää jättänyt arvailun varaa, tutkimus hetkellä reilu puolet mahalaukusta rintaontelossa.

Välillä on parempia päiviä eli pääsee vielä ainakin osin luiskahtamaan myös oikealle paikalle.

Nyt odottelen leikkausaikaa ja pudotan samalla painoa. Ja toivon, että itse mansetti ei olisi pettänyt, vaan päästäisiin palleaan asennettavan verkon avulla korjaamaan tämä tilanne.

Yst. Tyrättömäksi



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: