Keskustelu

Jets (siirto)Barrett (siirtoa)30.1.2012 20.32
"Epidemiologisissa tutkimuksissa Barrettin ruokatorven esiintyvyys on 17/100 000 asukasta vuodessa. Barrettin limakalvo kehittyy 6-14 prosentille refluksitautipotilaista.

Barrett itsessään on vielä hyvänlaatuinen muutos eli siinä nähdään oikeanlaista kudosta väärässä paikassa (suolen limakalvoa ruokatorvessa, ns suolimetaplasia). Barrettin limakalvoon tiedetään liittyvän kuitenkin pahanlaatuistumisen riski. Elinikäinen syöpäriski on n. 0,5 %/vuosi. Barrettin limakalvoon liittyy erityisesti ruokatorven adenokarsinooman eli limakalvon rauhassolukosta peräisin olevan syövän riski. Barrett ei kehityttyään kuitenkaan koskaan muutu suoraan syöväksi vaan etenee välivaiheiden kautta, joita kutsutaan dysplasiaksi.

Dysplasia suositellaan nykyään jaoteltavan kaksiportaisesti matala- ja korkea-asteiseksi. Dysplastinen solukko on jossain määrin ?karannut? ympäröivän elimistön ja geenien ohjaamasta kasvunsäätelystä, mutta nämä solut eivät kykene syöpäsolukon tavoin tuhoamaan ympäröivää solukkoa ja ne ?kunnioittavat? naapurikudoksia eli eivät tunkeudu limakalvorauhasia rajaavan tyvikalvon läpi.
Syöpäriski liittyy myös Barrettin limakalvon pituuteen. Riskiä lisää, jos Barrett -muutosta on yli 8 cm:n matkalla ruokatorvessa eli kyseessä on ns. pitkä Barrett. Muita syöpäriskiä lisääviä tekijöitä ovat miessukupuoli ja tupakointi.

Seurantaa harkitaan seuraavalle potilasryhmälle: yli 50 vuoden ikä, miessukupuoli, tupakointi sekä kookas palleatyrä, toistuva ruokatorven haavauma tai ahtauma, ylipainoiset tai pitkäaikaiset refluksitaudin oireet, jos kaksi tai enemmän näistä kriteereistä täyttyy. Seurantakriteerit voivat vaihdella hieman alueellisen resursoinnin mukaan.


Kun potilaalla todetaan Barretin limakalvoa ruokatorvessa yli 8 cm:n matkalla tai lyhyeen Barrettin lisäksi muita syövän riskitekijöitä, hänelle suositellaan nykytiedon valossa happosalpaajalääkitystä tarvittaessa kuuri- tai pysyväisluontoisesti närästysoireisiin sekä 3-5 vuoden välein tähystys- ja koepalaseurantaa. Seurannan piiriin otettavan potilaan tulee olla tarvittaessa leikkauskelpoinen ja hyötyä ruokatorven poistoleikkauksesta.

Jos Barret -muutoksessa todetaan jo syövän esiaste eli dysplasia, riippuvat jatkotoimenpiteet dysplasian asteesta. Matala-asteista ja epävarmaa dysplasiaa voidaan seurata 6 - 12 kk välein tapahtuvalla tähystyksellä ja runsailla koepaloilla. Toistuvassa korkea-asteen dysplasiassa, jonka kaksi kokenutta patologia ovat koepaloista varmistaneet, potilas lähetetään kirurgin arvioon ruokatorven poistoleikkausta varten, mikäli leikkaukselle ei ole ehdottomia vasta-aiheita ja potilas ei sitä vastusta.
Leikkauksessa potilaan ruokatorvi poistetaan kokonaan ja mahalaukun yläosasta muotoillaan uusi ?ruokatorvi? entisen tilalle."

RefluksikkoRe: Barrett (siirtoa)30.1.2012 20.36
Eli tuon perusteella Barrett on erittäin harvinainen, varsinkin alle 50 vuotiailla.

Ylläpito Re: Barrett (siirtoa)30.1.2012 20.39
Hakutoimintoa käyttämällä löytyy myös vanhoja keskusteluita esim.
http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/1123#message2058

Muutamia löytyy myös tuolta Sopeutuminen osiosta, mistä löytyy kirjoituksia jaoteltuna oireittain.

tyttöRe: Barrett (siirtoa)30.1.2012 20.42
kiitos jets kattavasta paketista!

tyttö (siirtoa edelleen)Re: Barrett (siirtoa)30.1.2012 20.43
niin ja jos jollakin on se barret niin voiko hän siitä koskaan parantua normaaliksi että barret diagnoosi lähtisi ja olisi normaali terve ruokatorvi vai joutuuko sen barretin kanssa aina elämään vaikka ns.hoitaisikin sitä asianmukaisin keinoin ?

refluksikurkkuRe: Barrett (siirtoa)30.1.2012 23.38
Barret ei parane vaan sitä pitää seurata tuon pienen syöpäriskin takia tähystyksillä tietyn väliajoin (leikatuillakin). Suositukset tuntuvat vaihtelevan tapauksen ja lääkärin mukaan.

tyttö, se on täysin ymmärettävää, että syöpämietteet ym välillä vaivaavat mieltä. vArsinkin nyt akuutisti Jussin poismenon vuoksi. Sulla on kuitenkin taustatilanne hirveän hyvä; kertomasi mukaan tehty 6 kk sitten tähystys ja kaikki oli ihan ok. Minä olisin todella tyytyväinen tuollaiseen tulokseen enkä huolehtisi muutoksista nyt ollenkaan!

Oletko menossa muutenkin kesällä lääkäriin vai mitä puhuit tuolla toisessa keskustelussa?

tyttöRe: Barrett (siirtoa)31.1.2012 8.14
refluksikurkku....
ajattelin mennä ihan vaan tarkistaakseni tilannettani ja keskustelemaan eli ei ole mitään sovittua kesäksi etukäteen mutta hermoilija kun olen ja ravaan muutenkin usein ja helposti lääkärissä, niin tämä kaikki aihe on saanut minut todella pelokkaaksi ja sen takia halun nyt olla koko ajan ajan tasalla refluksi asioiden suhteen kohdallani...

tänään varasin soittoajan torstaiksi gastroskopian tehneelle lääkärille ja juttelen hänen kanssaan tilanteestani ja siitä koska olisi seuraavan kerran hyvä mennä tähystykseen...

helpottavaa tosiaan jos se barret kehittyy pikkuhiljaa eikä salamana ja sillon jos huolehtii säännöllisesti tähystyksestään voi olla ajan tasalla ja tehdä asialle jotain jottei se kehittyisi syöväksi.

kiitos refluksikurkulle kannustavasta vieastistä,s illä olen oikeesti todella panikoiva nyt ton asian suhteen ja en oikeen pysty keskittyy muuhun.

onko se nyt sit niin että suurin osa ei siis saa sitä barrettia vaika olisikin refluksi tautia eri asteisena. vaan se on pieni osa refluksikoista jolle se tulee?

PeteRe: Barrett (siirtoa)31.1.2012 15.47
Tuollainen pisti joskus jo aikaisemminkin silmään: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=898

PeteRe: Barrett (siirtoa)31.1.2012 15.50
Tytölle vielä tiedoksi, että minulla on 9cm Barrett-muutos, joka todettiin vasta vuosi sitten. Tutkimustulosten mukaan ennuste on erittäin hyvä, jos ensimmäisessä tähystyksessä ei havaita dysplasiaa. Minä en rupeaisi sinuna panikoimaan. Tutkimuksesta lisää tuolla: http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo98662

tyttöRe: Barrett (siirtoa)31.1.2012 16.36
miten sinua pete on nyt alettu sitten hoitamaan ettei se etenisi mihinkään vakavampaan? onko sinulla vakituinen happoääkitys, leikkaushoito, säännöllinen tähystys??????

refluksikurkkuRe: Barrett (siirtoa)31.1.2012 16.45
Tuo Peten eka linkki (barrett ja rasvahapot) löytyy myös tuolta uutispuolelta kesäkuun 2010 uutisista http://www.refluksi.fi/185

kiitos, tyttö! Sinähän olet hienosti ottanut härkää sarvista kiinni :-) barrettia kehittyy tosiaan arviolta n 10% (6-14%) refluksikoista, joten ei missään nimessä kaikille. Ja heistä n. 1-2% ruokatorven syöpä. Lukemat voi vähän vaihdella mutta nuo on ne yleisimmät luvut. Luvut löytyvät myös tuolta sivuston Ruokatorvi/Mitä refluksitauti vaikuttaa limakalvoille- osuuden -Barrett tekstistä.

refluksikurkkuRe: Barrett (siirtoa)31.1.2012 16.46
Ja linkki limakalvo-osuuteen http://www.refluksi.fi/154

tyttöRe: Barrett (siirtoa)31.1.2012 17.01
niin ja pete tarkoititko tuossa kun sanoit että tutkimustulosten ennuste on erittäin hyvä jos ensimmäisessä tähystyksessä ei havaita dysplasiaa ...

niin sitä jokaisen ihka ensimmäistä tähystystä joka otetaan vai ensimmäistä kertaa kun barret todetaan?????

ja ymmärsinkö oikein ettei tilastojen mukaan yleensä ikinä mene sillein että jos tasasesti käy tähystyksessä niin barretista löytyisi jo jotain dysplasiaa heti ensikättelyssä kun se ekan kerran todetaan?
.(tietysti aina voi olla poikkeustapauksia)

sori kun menee monimutkasesti kyssärit...

jetsRe: Barrett (siirtoa)31.1.2012 18.23
Tätä muuten mietin:

Elinikäinen syöpäriski on n. 0,5 %/vuosi.

Että mitä hittoa tuo tarkoittaa? Siis onko se 0,5% ekana vuonna.. sitten tokana 1 ja kolmantena 1,5% vai kuis?

RefluksikkoRe: Barrett (siirtoa)3.2.2012 21.58
Eikös se ole totta että tuo Barretti ei tule lähellekkään kaikille refluksia sairastaville?

tyttöRe: Barrett (siirtoa)3.2.2012 22.08
tuolla tais olla jossai prosentteja että 6-14% refluksikoista kehittyy... itse siihen varmaan voi koittaa vaikuttaa noudattamalla itselle sopivaa ruokavaliota ja minä ainakin aijon käyä säännöllisesti 5 vuoden välein...siis vähintään lääkäri sanoi että 5 vuotta välissä mutta mä päätin et se on se 5v ellei tule sitten jotain mitä haluu mennä tsekkaa nopeempaa..

PeteRe: Barrett (siirtoa)8.2.2012 15.31
Tyttö, minut leikattiin viime syksynä. Ketjukin sille löytyy. Edelleen syön happolääkkeitä ja seuraava gastro on 3 vuoden päästä.

PetteriRe: Barrett (siirtoa)8.2.2012 15.36
Jets, se tarkoittaa juuri tuota. Eli mitä vanhemmaksi tulet, sitä suurempi riski ei-Barrett-potilaaseen verrattuna sinulla on saada ruokatorven syöpä. Jos olet sairastanut kaksikymmentä vuotta, kuten minä ilmeisesti olen, niin tilastollinen riski saada syöpä on 10% luokkaa.

Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on pelkästään laskennallinen riski.

RefluksikkoRe: Barrett (siirtoa)8.2.2012 15.53
http://www.youtube.com/watch?v=PHnG251i-Uk&feature=related

Tommosen videon löysin. Tutkija sanoo että pelkästään USA:ssa on miljoonia ihmisiä jotka eivät tiedä että heillä on Barrett. Lisäksi hän sanoo että Barrettin voi jotenkin poistaa??

refluksikurkkuRe: Barrett (siirtoa)8.2.2012 16.13
Tilanne koskee kaikkia maita, ei vain USA:ta. Vaarallisin tilanne kai on se, että närästystä on ollut vuosikymmeniä (hoidettu satunnaisesti itsehoitolääkkeillä) ja sitten se yhtäkkiä häipyy ja henkilö on kovin tyytyväinen (ja B mahdollisesti etenee huonompaan suuntaan)...

Ulkomailla käytetään ablaatiota aika lailla Barretteihin. Suomessa tietääkseni ei. googlaamalla "Ablation Barrett" saa tutkimuksia liittyen aiheeseen.

jetsRe: Barrett (siirtoa)8.2.2012 16.18
Kyllähän Barretin voi polttaa tai jopa leikata pois. Tietääkseni..

RefluksikkoRe: Barrett (siirtoa)8.2.2012 16.20
Minkähän takia tota ablaatiota ei käytetä Suomessa?

refluksikurkkuRe: Barrett (siirtoa)8.2.2012 18.02
Kyllä sitä varmaan jonkin asteisesti joudutaan käyttämään mutta siis sitten kun muutokset on todella huonoja. Meillä on vaan pieni populaation ettei määrät ole niin isoja ...

Ablaatiosta pätkä tuosta Duodecimin perustekstistä liittyen B:n hoitoon:

"Barrettin ruokatorven dysplasia hoidetaan tähystyksessä fotodynaamisesti (PDT) (Wang ym. 2008), argonplasmakoagulaatiolla (APC), radiotaajuusablaatiolla (RFA) (Pouw ym. 2008) tai limakalvoresektiolla (EMR) (Seewald ym. 2008). Vaikean dysplasian sisältävä limakalvonodus poistetaan mukoosaresektiolla ja muu osa Barrett-muutoksesta RFA:lla. Tutkimusten perusteella endoterapia ehkäisee syövän kehittymisen lähes yhtä tehokkaasti kuin esofagektomia (Schembre ym. 2008). Limakalvoresektio on tärkeä, koska noin puolessa tapauksia resekaatin histologinen tutkimus muuttaa hoitoa. Ablaatiohoidot EMR ja RFA vaikuttavat lupaavilta, mutta potilasmäärät ovat vielä pieniä ja seuranta-ajat lyhyitä. Hoidossa tarvitaan 5 - 9 tähystystoimenpidettä ja aikaa kuluu 12 - 15 kuukautta. Hoidon jälkeen potilaille täytyy järjestää tiivis tähystysseuranta syöpäriskin takia. Tämä vaatii runsaasti resursseja, eikä kustannusvaikuttavuutta tiedetä (Bergman ja Sharma 2008). Ablaatiohoidon toteutus ja seuranta vaativat kokemusta, ja toimenpiteet tulee keskittää klinikoihin, joissa on riittävä kokemus ruokatorvisyöpien diagnostiikasta ja leikkaushoidosta. "

tyttöRe: Barrett (siirtoa)9.2.2012 10.37
mutta kannattaa siis käydä tasasin väliajoin tähystyksessä vaikka oireet olisivatkin helpottuneet jotta pysyy ajan tasalla mitä siellä ruokatorvessa ja vatsassa tapahtuu vaikka oireet olisivatkin helpottaneet!!! niin minä ainakin teen tästä edespäin aina vaikka omakustanteisesti!

ei se niin kauhea toimenpide ole ettei siihen menisi katsastamaan omaa terveyttään varmuuden vuoksi :)

Miesvatsavaivainen.2.5.2012 16.26
Moi. tässä olisi reilun puolenvuodentakaisia Biobsioitaruokatorvestani.. kerrostuva levyepiteeli näyttäytyy varsin tavanomaisena, pintaan kypsyvänä, siihen liittyymyös mahalaukku-tyyppinen epiteeli, jossa varsin prominenttina löydöksenä limaa tuottavien limasolujen lisä aidon Barret-muutoksen kuvalla. Epiteelipinnoissa tumakuva on selvästi hyperkromaattinen, kooltaan suurentunut, jonkin verran vaurioiva ja kiistatta paikoin alkavasti pinoutuva. koska lamina propriassa ei merkittävää tulehdusta tule esille, tumamuutoksia ei tulkita reaktiivisiksi/regeneratiivisiksi, vaan aidosti lievän dysplastiseksi. tässä tutkijan lausunto tähystys tuloksista, elikä, Ruokatorvi, jossa Barrett-esofagus ja siinä lievä sysplasia. Ei Malignia. / kelmin. voisiko jokusanoa onko tämä vakavaa kun meinaa olla mielen päällä koko ajan, mutta onneksi on uusi tähystys noin 3 viikon päästä. lähettäkää vastauksia jotka tietää vaivasta ?

refluksikurkkuRe: Barrett (siirtoa)3.5.2012 2.48
Hei ja tervetuloa kirjoittamaan, Mies!
Voimia pohdiskeluihin ja tähystyksen odotteluun!!

Meidän barrettilaisilla ainakin kirjoitustensa perusteella on ollut tuota metaplasiaa, joka on se hyvänlaatuisempi versio ( niinkuin tuolta ylhäältä tuosta tohtori.fi sivustolta kopioidusta tekstipätkästä varmaan olet jo lukenutkin).

Mitä sun lääkäri selitti asiasta, kun sait tulokset?

Oliko tuo puolivuotta sitten tehty ensimmäinen kerta, kun tuo dysplasia havaittiin vai onko sitä seurattu jo pitempään?

Miesvatsavaivainen.3.5.2012 9.38
Kiitos vastauksesta, ja minut tähystettiin viime lokakuun 3 päivä ja en ole ollut lääkärin kanssa henkilökohtaisesti keskustelussa tästä minun dysplasia löydöksestä mutta sain äskettäin uuden lähetteen gastrosgopiaan joka on tämän toukokuun 21 päivä,, ja kyllä on jännitys huipussaan, ei tähystys jännitä mutta kun en tiedä tarkkaan mikä on tuo dysplasia, että onko se syvän alku ja kuin vakavaa on ja voiko sen parantaa ? ja viimme lokakuussa otetussa näytteissä paljastui ekaa kertaa tuo dysplasia löydös,, lievänä,, luki niissä tulostiedoissa. voisinko saada tietoa että mitä tuo dysplasia tarkemmin tarkoittaa ja onko kuin vakavaa ja miten se hoidetaan ? vastausta odotellen ?

Miesvatsavaivainen.3.5.2012 10.12
tervehdys refluksikurkku.. tuli joku virhe äskeisessä viestissä ja niitä korjailen,, siis seuraava tähystys onkin, 29 päivä nyt toukokuussa, ja tuossa dysplasia kysymyksessä, että onko se syövän alku, lievä dysplasia löydös ? vastausta odotellen, kiitos jo etukäteen !

Miesvatsavaivainen.3.5.2012 12.32
Kiitos paljon tekstilinkeistä refluksikurkku !! ja lukasin ne huolella,, niin ja olen 48 vuotias mies enkä tupakoi ja pikku ikäni olen harrastanu liikuntaa ja painojen nostelua, ja tämä Barrett löydös tehtiin ekan kerran minulla -2006 heinäkuussa tehdyssä gastrosgopiassa ja silloin ei todettu dysplasiaa, viimme lokakuun 3 päivä tähystys näytteet osoitti sen olevan ja lievänä ja muutaman millin alalla gastrosgopi sanoi olevan sitä Barrettia. luin, että dyplasia tarkoittaa syövän esiastetta,, huh huh, ja kyllä meinaa laittaa miettimään kuinka vakavaa on mulla ja muutenkin olen herkkä ja oisko vähä liikaa luuloa seassa, mutta ei auta kun odottaa tämän kuun 29 päivää ja käydä tähystyksessä mutta pelottaa, että jos se dysplasia juttu on ehtiny muuttua pahemmaksi :( ainakin ruokahalut on hyvät vaikka mulla on jatkuvia epämääräisiä mahavaivoja ja aamuisin varsinkin maha on arka että käypi kipeää jos painaa ja kahvia tulee juotua liian paljon että sekään ei ole varmaan hyväksi.

refluksikurkkuRe: Barrett (siirtoa)3.5.2012 17.32
Voin vain kuvitella mitä ajatuksia käyt tällä hetkellä lävitse :-(
Onko sulla siellä paikan päällä ketään sellaista, jonka kanssa voit näistä asioista puhua?

Luulen, että se dysplasia-sana pistäisi kenen tahansa miettimään asioita. Ja erityisesti silloin, jos lääkäri EI ole kommentoinut/selventänyt asiaa potilaalle mitenkään, mikä lisää tietenkin epätietoisuutta ja päästää mielikuvituksen täyttää niitä puuttuvia kohtia. En käsitä miten tällainen on kohdallasi päässyt tapahtumaan.

Olisiko sinulla mahdollisuus soittaa nyt tälle lääkärille tai sair.hoitajan kautta kysellä puhelinaikaa? Nyt heti - eikä vasta n 6 viikon päästä, jolloin ehkä toisen tähystyksen tulokset tulevat. Ja paperille etukäteen kysymykset mitä haluat häneltä tietää.

Dysplasiassahan on isompi riski syöpään; kirjoittamasi perusteella sulla on muutos kuitenkin (selvästi sanottuna tuossa lausunnossa) lievä eikä myöskään pahanlaatuinen. Ja Barretkin on todella pieni alue; yleensä puhutaan senteistä.

Mutta - kuten kaikissa muissakin muutoksissa (muu keho), seurannan odottelu/meneminen/tulosten odottelu jälleen kerran on erittäin hermoja koettelevaa - ja tottakai sitä pelkää pahempaa tilannetta :-(

Minkälainen sun refluksitautitausta on?

RefluksikkoRe: Barrett (siirtoa)3.5.2012 19.24
Tuli tosta barretista mieleen että eikös useilla ole ollut barrett jo pitkään kun se löydetään?

Miesvatsavaivainen.3.5.2012 20.55
Kiitos kommentista refluksikurkku.. joo ja kylläpä tuo dysplasia asia on miltei koko ajan mielen päällä ja pelkoa herättävänä :( niin ja on mulla vaimo jolle puhua asiasta mutta hän ei ota niin vakavasti ajatuksiani jos kerron, että ei paljoa auta kotona puhuminen :( ja sitä minäkin ihmettelen kun ei hoitaja/lääkäri ilmoittanut minulle puhelimella kokoiden tuloksia ja itse piti kysyä täällä paikallisesta terv.keskuksesta ja sieltä sain tulokset vasta, ja uusi lähete tuli ihan yllätyksenä minulle päivää ennen vappua. nyt vaan oon koittanut sinnitellä ja odotan loppukuun tähystystä ja tuntuu, että aika on pysähtyny kun menee niin hitaasti ja kun en ole työssä niin on aikaa miettiä :( tulee jo jännityksestä vatsavaivoja tällä menolla.. niin ja en tiedä kuinka kauan minulla on Barrett ruokatorvi ollut mutta -2006 se todettiin ja omeprazolia syön joka pävä miltei. niin ja minulla ei ole monesti kyllä närästystä, että en syö muita kun sitä mahansuojalääkettä vaan, ja tosiaan syksyllä gastrosgopi sanoi että muutaman millimetrin alueella on se Barrett, että en tiedä sitten mikä on oikea diagnoosi ja mihin uskoa tarkalleen, mutta nyt on kyllä tosiaan hermoille käypää kun odotan uutta tähystystä, enkä tiedä onko dysplasia muuttunu pahemmaksi, mahavaivoja on kyllä päivittäin ja välillä lievää kipua eikä maha toimi ihan normaalisti eikä ole toiminut jo vuosikausiin,, niin ja, onhan minulla tyypin 1 Diabetes jota olen sairastanut yli 23 vuotta, että en tiedä vaikuttaako se mahan toimintaa hidastavasi ja tekeekö häiriöitä ym.. nyt en osaa muuta kun odottaa vaikka aika ei tahdo kulua millään kun asia ja epätietoisuus mietityttää niin kovasti :( niin ja vielä, että kysyin täälllä paikalliselta terv.keskus hoitajalta tästä minun löydöksestä niin hän jutteli lääkärin kanssa ja soitti minulle ja sanoi, että ei syytä huoleen kun ei ole vakavaa ja sanoi minulle, että tähystys sitten 3 vuoden päästä, mutta ei mennyt kun parisen päivää kun tuli keskussairaalasta kutsu tähystykseen ja olin ihmeissään kyllä, että miten se näin ja tuliko oikealle henkilölle edes kun terv.keskuksessa sanottiin, että 3 vuoden päästä sitten vasta, joo mutta tässäpä tätä juttua, ja laitahan refluksikko kommenttia viestistäni ?

refluksikurkkuRe: Barrett (siirtoa)9.5.2012 10.31
Mies, onpa sulla ollut sitten sulateltavaa!

Ihanteellisestihan se olisi että kotiverkosto auttaisi ja tukisi prosessissa kunnolla mutta ainahan se ei kyllä sillain valitettavasti mene :-(

Koita kestää mietiskelyiden kanssa. Odottavan aika on todella pitkä. (Jos et ole töissä) Onko sulla päivittäisiä rutiineja mitä teet ja johon voisi vähän yrittää keskittyä näiden muutospohdiskeluiden ohella? Tarkoitan, että välillä on muutakin ajatusta päässä kun vain tämä uutinen.

Onko sulla nyt jokapäivä lääkitys päällä?

Diabeetikoilla voi olla tuota vatsan hidastunutta tyhjentymistä (gastropareesi), jota epäillään osalla refluksikoillakin (ja muillakin suolistovaivaisilla) olevan. Siitä oli juttua tuolla uutisten puolella tasan vuosi sitten http://www.refluksi.fi/184

Miesvatsavaivainen.9.5.2012 20.19
Hei refluksikurkku ja kiitos kommentista.. joo totta, että mielen päällä on miltei koko ajan se dysplasia ja miten hankalaksi se on kehittynyt viime tähystyksestä :( ja en ole töissä vaan jo eläkkeellä ja sitä aikaa on miettiä ja muutenkin reagoin asioihin niin herkästi, ja oon minä koittanu tehdä kaikenlaista unohtaakseni asian ees hetkeksi ja liikuntaa harrastan miltei joka päivä vaikka ei ois paras olokaan, niin ja viimeksi tähystyksessä tähystäjä mainitsi tuon gastropareesin ja selitti minulle just samoin kun linkissä lukee minkä laitoit, ja määräsi minulle suolen toimintaa parantavia lääkkeitä mutta en ihan joka päivä oo niitä syönyt, niin ja on mulla verenpaine ja kolestrolilääkkeet joita joka päivä syön, ja monipistoshoitoinen eli tyypin 1 diabetes, pitkä ja lyhytvaikuttenen insuliini. että vaivaa riittää muutenkin ja vielä tämä tähystyslöydös mieliharmina :( ja oon huomannu, että mahan toiminta ei oo ollu normaalia jo vuosikausiin ja jäytävää kipua on melkein joka päivä ja paineluarka maha mutta ei ole mitään nielemisvaikeuksia eikä ihme kyllä kovin paljoa närästäkään.. ja tähystysaika lähenee kun 29päivä on, nyt ei tuu mieleen muuta isompaa lisättävää muuta kun ootan tähystystä vaikka niinkun sanonta menee, että oottavan aika on pitkä :)

refluksikurkkuRe: Barrett (siirtoa)27.5.2012 23.05
Mies, tsemppiä sullekin sinne tämän tiistain tähystykseen!!!

Miesvatsavaivainen.28.5.2012 12.59
Moi refluksikurkku. joo kiitos kiitos !! huomenna eli 29p. on tähystys ja vähä jännittää vaikka ei se tähystys pelota yhtään mutta mielessä on pyöriny, että mitähän maha sisältää ettei vaan olisi muutoksia, mutta ei ainakaan vaivat oo pahentunu. mutta huomenna näkee sitte. ja täytyy toivoa, että pääsisi ees säikähdyksellä :) ja kyllä se tähystäjä tietää mitä tehä ja pitää jutella jatkotutkimuksista ja milloin seuraava gastrosgopia on. mutta ei mitään kun hyvää kesän-alkua ja kirjoitellaan kuulumiset.., ja aika pitkä kuukausi on ollut ootellessa :)

refluksikurkkuRe: Barrett (siirtoa)28.5.2012 16.16
Kirjoittele sitten miten kävi!

Tätä kevättä ja (jo pilalle mennyttä) kesää ei kyllä tule ikävä :-(

Minä saan omaa tuomiota selvennettyä kunnolla huomenna, kun menen sinne erikoishammaslääkäriin toista kertaa. Viimeksi olin niin shokissa että kysymyksiä on nyt paljon. Prioriteettina tietenkin edelleen se, että vaikea parandontiitti ei leviä elimistöön tässä nyt lähikuukausien aikana ja hampaita saadaan poistettua suusta suht nopeasti ... :-( Tietenkin tarvii selvittää sitä laillista puolta eli minne valitetaan/tehdään huomautusta, jos hoitovirhettä epäilllään. Talousarvio on suht lask ehkä n 2000-2500e (oma vastuu) ja siihen sitten vielä tulevaisuudessa ehkä muutama korvike tms. Hohhoijaa!

Ja sitten on vielä edessä kesä/heinäkuussa se kurkun tähystys, jossa tsekataan se rasitusmuutoksen kasvaminen siinä kurkunpään alueella. Nyt tietenkin miettii, että jos sielläkin puolella (kuten hammaspuolella) on tehty vähän väärää diagnoosia ja patti ei olekaan rasitusmuutosta vaan pahanlaatuista kasvainta. Toivottavasti nyt kuitenkaan ei käy näin.

refluksikurkkuRe: Barrett (siirtoa)29.5.2012 17.57
Mies, miten tähystys sujui?

Miesvatsavaivainen.29.5.2012 19.44
Tervehdys refluksikurkku. joo tähystys meni ihan hyvin, mutta yökötellen :) ja näytepaloja otettiin niin mahasta kuin ruokatorvesta, ja lääkäri sanoi, ettei mitään vakavampaa ole näkyvissä, mutta sitten tietää paremmin kun koepalat tutkitaan ja menee muutama viikko, ja tähystäjä määräsi uusia happosalpaaja lääkkeitä, ja en laskenut kuinka monta koepalaa otti mutta kymmeniä ja kun kysyin siitä dysplasiasta niin se sanoi, että katsotaan koetulokset ja sitte katotaan miten jatkossa kontrolloidaan, siis kuin tiheään, ja ne dysplasia jutut on kuulemma niin pieniä, ettei ne näy tähystyksessä mula, niin tähystäjä sanoi, mutta ei nyt muuta kuin koetuloksia oottelemaan.. ja vähäse jännittää luonnollisesti.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: