Keskustelu

YlläpitoÄäniongelmat - refluksi ja ääni25.3.2012 12.04
Refluksi ja ääni:

- Vaikuttaako refluksi ääneesi (voimakkuus, korkeus, käheys, sortumiset, tauotus ym)?

- Minkälaisia ongelmia siitä aiheutuu ja mitä keinoja käytät niiden helpottamiseksi (lääkityksen ja itsehoitokeinojen lisäksi)?

- Oletko äänityöläinen (tai puhetyöläinen)? Miten refluksioireilu vaikuttaa äänityöhösi?

- Huomaavatko muut äänenkäytön ongelmasi?

- Oletko saanut mitään koulutusta/ohjeita ym äänenkäyttöösi/puheteniikkaasi koulutuksessasi / kurssilla/puheterapautilla?

DeeRe: Ääniongelmat - refluksi ja ääni25.3.2012 12.58
Täältä tulee laulajan kokemuksia. Olen harrastanut laulamista lapsesta asti, ja käynyt myös laulutunneilla. Ääni on aina ollut käheä, enkä saa ääneeni tarpeeksi voimaa. Lopetin tupakoinnin puoli vuotta sitten, ja aloin sen jälkeen treenaamaan laulamista taas tosissani. Menin laulutunneille takaisin, mutta ääni oli jotenkin täysin holtiton. Lopulta laulunopettaja sanoi, että kuulostaa jo siltä kuin äänihuulissa olisi jotain vikaa, esim kyhmyjä, koska ääni oli täysin hallitsematon, se särkyi eikä siihen saanut enää ollenkaan voimaa.

Minulla on todettu refluksitauti noin 5 vuotta sitten, ja siitä asti olen syönyt Lansopratsol 30mg lähes päivittäin. Nyt sain lääkäriltä kahden viikon 40mg Somac -kuurin, ja sen jälkeen tarvittaessa 20mg Somacia. Lisäksi kohotin sängynpäätyä 13cm, ja olen pitänyt täydellistä äänilepoa kolme päivää. Tarkoitus olisi pitää kaksi viikkoa, mutta en tiedä jaksaako niin kauaa. Äänihuulikyhmyt kun usein paranevat levossa. Itse ajattelin, että refluksi on pahentunut ja kurkussa ollut tulehdusta, ja kun olen sillä kurkulla vielä yrittänyt laulaa niin jotain komplikaatioita on aiheutunut äänihuuliin.

Puheääneen refluksilla ei ole suurta vaikutusta, vaikka sekin on hieman käheä ja saa rykiä koko ajan. Äänenkäytön tekniikoissa ei pitäisi olla suuria ongelmia, kun olen tosiaan oppinut oikeat hengitystekniikat jne aikoja sitten laulutunneilla.

refluksikurkkuRe: Ääniongelmat - refluksi ja ääni25.3.2012 21.32
Todettiinko sinulla äänihuulikyhmyjä tuossa kurkunpään tähystyksessä? Koita vaan sinnitellä pari viikkoa mykkänä - on se puhtaamman äänen arvoinen :-)

Itselläni myös täyspuhumattomuus - äänilepo tuttu (sairaslomalla viimeksi 2009) mutta nyt viime kesänä pitempään ihan omatoimisesti, kun tavallinen puhuminen sattuu (lisäefekti astmalääkkeestä, joka ärsytti huolimatta 5 eri kurlauskerrasta jokaisen suihkeen jälkeen jo ärsyyntynyttä kurkunpäätä!)

Äänihuulet itselläni puhtaat mutta valitettavasti rasitusmuutos kannusrustoissa (viime kesänä havaittu, kontrolli tulevana kesänä, toivon kovast ettei nyt ainakaan vielä mitään leikkausta)
ja sitä valitettavaa yleistä limakalvoärsytystä, joka häiritsee äänenmuodostusta.

Ääni matala/käheä, voimaton, vaikka oikeat tekniikat ym käytössä. Riidellessä ei valitettavasti voi "hallitullakaan" tekniikalla huutaa :-(

Äänenhuolto puolelta päivittäin käytössä taas kerran lax vox, tavallisimmat äänteet ja huolehtiminen yleisestä kostutuksesta.

Ääni ei palaudu normaalisti äänisuorituksen jälkeen niinkuin terveellä kurkunpäällä.

Rykimistä (tai limaa) ei onneksi ole ja jos vähääkään tuntuu siltä, vältän sitä viimeiseen asti vedellä tai nielaisulla.

HansuRe: Ääniongelmat - refluksi ja ääni25.3.2012 21.33
- Ei pysty korottaan ääntä, heti sortuu ja alkaa yskiminen.
- Töissä pakko syödä väkeviä pastilleja ja veden juontikin helpottaa.
- kaupan kassalla töissä ja paljon tulee puhuttua, ei oikein voi tuppisuuna olla :)- loppupäivää kohti ääni käheytyy ja jos on ollut oikein kiire päivä ja paljon puhumista niin kurkku on tosi väsynyt ja kipuilee.
- kova yskiminen saa aikaan jatkuvaa huomauttelua " ai, olet saanu flunssan"....ei jaksa selitellä :(
- en ole saanut ohjeita äänenkäyttöön kun ei tätä ole edes kunnolla tutkittu, kun keuhkot nyt tähystetään ( yskä johtanut useisiin kuumeisiin bronkiitteihin ) niin jospa tästä sitten pääsis vaikka kurkkulääkärille
- maha tähystetty kolme kertaa ja lääkäri haluais leikata mutta en vielä lämpene ajatukselle, yritän ruokavaliolla ja lääkityksenä on Somac 20mg aamuisin ja aamuin/illoin Gastronel+

refluksikurkkuRe: Ääniongelmat - refluksi ja ääni25.3.2012 21.34
Työelämään tällä on ollut tietenkin negativiinen vaikutus eli jouduin viime kesänä vähentämään äänitöitä - sen verran, että lompakossa tuntuu :-(

refluksikurkkuRe: Ääniongelmat - refluksi ja ääni25.3.2012 21.38
Hansu, mikä sun puheasento on töissä - joudutko puhumaan vinoon asiakkaalle (pää kääntyneenä hiukankin keskiasennosta) vai suoraan tiskin toiselle puolen? Ensimmäinen on rasittavaa ja huono asento pitkän päälle äänen tuottamisessa.

Onko teillä ulko-ovet lähellä (kylmä vetoisa ilma??) vai oletko sisempänä töissä?

HansuRe: Ääniongelmat - refluksi ja ääni25.3.2012 21.48
Sitä puhutaan joka suuntaan, oikealle, vasemmalle ja eteen. Useimmiten istun semmosella satulatuolilla kun jalat ei kestä pitkään seisomista.
Ulko-ovet on aika lähellä, talvella tulee tosi kylmää, mutta kesällä ihana kun ne aukeilee : ). Ilmastointiputket puhaltelee päitten päällä ja muittenkin nenät ja silmät kutisee. Nyt pomo lähetti ylemmille pyynnön selvittää ilmastointilaitteiden puhdistus. Sitä on kyllä kysytty muutamaan kertaan, mutta jospa ne nyt putsais niitä.
Huomaan kyllä selvästi, että kotona en yski hetikään niin paljon kuin töissä, mutta ei mun täälä tartte puhuakaan kuin kissalle :) ( joskus isännälle : D )

DeeRe: Ääniongelmat - refluksi ja ääni26.3.2012 13.02
Ei terveyskeskuslääkäri edes katsonut koko suuhun, sanoi ettei ole välineitä katsoa äänihuulia, ja määräsi vaan noi Somacit. Laulunope epäili niitä kyhmyjä tms. sen perusteella, miltä ääni on kuulostaa, ja ite sit itelleni määräsin äänilepoa Googlen perusteella :D. Olishan se kiva päästä oikein tutkimuksiin, mut hidasta tää eteneminen tuntuu olevan.

Oletko Refluksikurkku leikkausta suunnitellut (itseä se kiinnostaisi)? Oon uusi täällä palstoilla, enkä oo ehtinyt lueskeleen vielä teidän historioita yhtään :)

refluksikurkkuRe: Ääniongelmat - refluksi ja ääni26.3.2012 14.16
No, jopas jotakin -ei kyllä enää mistään hämmästyä pitäis mutta tästä hämmästyn! Eikö sulla lääkäri tehnyt edes peruspeilausta kurkunpäähän?? Sehän kestää about minuutin (ja taatusti peili löytyy pöydän lähettyviltä jokaisesta vastaanottohuoneesta).

Seuraavan kerran pyydä please please vilkaisemaan ehdottomasti konkreettisesti kurkunpäätä etkä lähde ulos ilman perustutkimusta - muutenhan noita diagnooseja ei voi tehdä (niinkuin varmaan tiedätkin, siellä on vlaitettavasti useampia viahtohetoja, jotka voi aiheuttaa oireilua). Tai satsaa 60e yksityiseen kurkkulääkäriin, jonka saat heti muutaman päivän sisällä yleensä.

Yleensä ongelmana refluksirintamalla on se, että ihmisille ei neuvota refluksin kanssa tuosta äänipuolen tarkistamisesta yhtään mitään. Ja se jää täysin rempalleen - ja tutkimatta vaikka se nimenomaan kurkkurefluksikoilla on se herkin kohta, jota pitäisi pitää silmällä.

Mainitsemani leikkaus on siis kurkunpäähän kohdistuva, ei fundoplikaatio. Refluksileikkausta en ole oikein vakavissani vielä harkinnut mutta jos kurkunpää ei kestä, on sitäkin varmaan tässä harkittava. Hyviä tuloksiahan siitä on ollut.

Tarinoita löytyy täältä kyllä joka lähtöön ... parisenkymmentä leikkaustarinaa (koottuna) löytyy myös tuolta Refluksi:Leikkaus - osiosta :-)

DeeRe: Ääniongelmat - refluksi ja ääni26.3.2012 20.04
Siis pyysin viime keskiviikkona lääkäriltä, että voitko katsoa peilillä äänihuuliin, kun laulunope epäilee että siellä voisi olla jotain vikaa. Sivuutti koko homman, sanoi tosiaan ettei ole välineitä siihen! Kai sitä pitäis varata aika yksityiselle...

Refluksitauti mulla on todettu tähystämällä muutama vuosi sitten, en muista tarkalleen muuta tutkimuksesta, kuin että kamalaa oli ja läppä on löysä.

Tää ketju ei varmaan oo kaikista paras paikka selittää näitä omia ongelmiani tän enempää, jospas tekisin oman alotuksen tuonne, niin saatte seurata, mikäli kiinnostaa, mitä tämän äänen kanssa tapahtuu!



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: