Funktionaalinen lääketiede


Funktionaalinen eli toiminnallinen lääketiede käyttää hyväksi eri tieteen aloja mm. lääketiedettä, kasvitiedettä, ravintotiedettä ja toksikologiaa (myrkkyoppi).

 

mp900409479.jpgFunktionaalisen lääketieteen pääperiaatteisiin kuuluu mm. yksilöllisyyden korostaminen; kukin yksilö saattaa reagoida eri aineisiin erilailla ja niinpä kullekin täytyy muokata yksilöllinen hoito. Tasapaino on toinen tärkeä periaate; parantuessaan keho pyrkii hakeutumaan kohti sisäistä tasapainoa. Keskeistä on myös terveyden kokeminen positiivisena elinvoimana. Ravinto ja ympäristö vaikuttavat olennaisesti terveyteen, mikä otetaan huomioon hoidossa.

Hoidossa sairaus nähdään häiriönä, jota pyritään korjaamaan kokonaisvaltaisesti. Keskeisinä hoitoina funktionaalisessa lääketieteessä käytetään mm. yksilöllistä ruokavaliota, probioottisia tuotteita, elimistön korjaustapahtumia tukevia ravintolisiä sekä ruoansulatusentsyymeitä.

Suoliston tila ja ravitsemuksen tutkiminen on keskeisessä asemassa. Testeinä käytetään esim. ruoansulatusanalyysiä tai laajaa aineenvaihduntatestiä. Funktionaalinen lääketiede arvostaa lääke- ja leikkaushoitojakin, jos ne ovat perusteltuja.

Funktionaalinen lääketiede näkee toistuvan närästyksen myös sulkijan vajaatoiminnan oireena joko sulkijan tahattomien aukeamisien tai löysyyden vuoksi. Närästyksen ja refluksioireilun itsehoito sisältää paljon samoja ohjeita kuin perinteisenkin lääketieteen puolella esim. ylipainon ja  iltasyömisen välttäminen, vähärasvainen ruoka, pienet annoskoot, rauhallinen syönti ja kunnon pureskelu, stressin välttäminen, sängynpäädyn kohotus jne.

Tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen tai kokonaan pois jättäminen koetaan myös funktionaalisen lääketieteen puolella hyväksi. Näihin lukeutuvat  mm. limakalvoja ärsyttävät sitrushedelmät, voimakkaat mausteet ja viinit sekä väkevät, alasulkijaa rentouttavat kofeiini, pähkinät, suklaa ja rasvainen ruoka, sekä kaasunmuodostusta lisäävät hiilihapotetut juomat ja maito (rasvattomia ja vähärasvaisia hapanmaitotuotteita esim. piimää ja jugurttia saa syödä kohtuudella).

 

mp900448160.jpgVettä suositellaan juotavaksi runsaasti. Teelaaduista yrttiteet kuten kamomilla- tai lakritsinjuuritee ovat suositeltujen joukossa.

Vaikeaan oireiluun saattaa tuoda apua myös ruokavalion muutos (esim. kasvis- tai kasvispainoitteista kalaa sisältävää ruokavalio) tai ruokien yhdisteleminen tietyllä tavalla nk. yhdistelyssäännön mukaisesti (ruoan sulamisen nopeuttamiseksi vältellään proteiini - ja tärkkelyspitoisten ruokien samanaikaista syömistä).

 

Kasvisperäisistä tuotteista esim. luomualoeveraa suositellaan sen limakalvoja hoitavan ominaisuuden vuoksi. Entsyymivalmisteista (haima- tai sieniperäiset apteekista tai kasviperäiset luontaistuotekaupasta), erilaisista kuitulisistä sekä vahvoista monivitamiinihivenainekapseleista voi olla myös hyötyä oireiden kanssa (Heinonen, 2006).

   

Takaisin

 

(Lähteet mm. Paula Heinonen, Vihdoinkin hyvä olo! Suolisto kuntoon terveellisen ruokavalion avulla, 2006, Funktionaalisen Medisiinan Seura ry, 2010, Lääkäriasema Kolibri, 2010, Terveyden tukipilarit, 2010, Violet Light Oy, 2010)