Keskustelu

AcidRainPolte ja röyhtäily helpottaa makuulla 6.3.2017 21.31
Hei!

Olen 32-vuotias mies ja olen kärsinyt refluksioireista (mm. polte rintalastan takana, yletön röyhtäily ja selittämättömät ylävatsakivut) viime syyskuusta lähtien. Yhdistän refluksin puhkeamisen koulun loppytyön laadinnasta johtuneeseen stressiin, joten laukaiseva tekijä kohdallani lienee ollut pitkäaikainen stressitila. Vyötäröltä löytyy hitusen ylimääräistä, joten ylipaino saattaisi osittain edesauttaa refluksintaudin syntyä kohdallani. Kävin oireiluni tiimoilta lääkärissä marraskuussa ja sain Pariet -nimistä lääkettä (20 mg kerran vuorokaudessa) parin kuukauden kuurin. Määrätty lääke auttoi varsin hyvin, mutta kuurin syötyäni oireet palasivat. Otettuani yhteyttä minua hoitaneeseen lääkäriin, määräsi hän minulle vuoden satsin samaa lääkettä ja kehoitti nappailemaan nappeja säännöllisesti, jotta polte pysyy poissa. Tähystystä tai muita tutkimuksia ei ole tehty.

Lääkärin määräämä lääke toimii sikäli hyvin, että neutraloi vatsan sisällön estämällä protonipumppuja erittämästä suolahappoa, jolloin poltetta ei esiinny. Tämä ei tosin poista muita oireita, vaan röyhtäilyä esiintyy yhä ja oman tuntemukseni mukaan jopa enenevissä määrin. Röyhtäily on itseasiassa erittäin kiusallista, sillä jatkuva tarve röyhtäillä vaikeuttaa huomattavasti mm. keskittymistä ja on sosiaalisen elämän kannalta erittäin haitallista. Puolisoni on lisäksi huomautellut alati haisevasta hengityksestä ja kovaäänisestä kuorsauksesta. Haisevasta hengityksestä joutuvat epäilemättä kärsimään myös kollegat ja asiakkaat työpaikallani. Hammaslääkärini mukaan niin hampaat kuin ikenetkin ovat sellaisessa kunnossa, ettei haiseva hengitys johdu niistä, joten haju tulee luultavimmin vatsasta.

Toisin kuin valtaosalla refluksipotilaista, minun oireeni helpottavat makuulle mentäessä. Polte lakkaa kuten myös röyhtäily. Voin vallan mainiosti makuulla ollessa ja voin jopa nukkua vatsallani ilman, että hapot alkavat polttaa ruokatorvea. Mutta heti ylös noustuani alkavat röyhtäilyt ja hitusen myöhemmin myös rinnanaluspoltot. Parietilla saan poltot kuriin, mutta röyhtäily suorastaan invalidisoi minut. Tilanne on johtanut siihen, että lähestulkoon kaikki vapaa-aika menee apaattisena sängyn pohjalla makaillessa, sillä tällöin olo on edes siedettävä. Ajankohdat, jotka joudun olenmaan pystyasennossa ovat välillä erittäin vaikeita juuri tuon ylettömän röyhtäilyn takia.

Onkohan kenelläkään muulla vastaavaa tilannetta? Ja mikäli on, niin oletteko saaneet tilannetta mitenkään siedettäväksi?

ibsRe: Polte ja röyhtäily helpottaa makuulla 7.3.2017 11.26
ehkä kannattaa varmuuden vuoksi katsoa tätä linkkiä, tämä ärtyvä suoli joskus ei ilmene muuten kun röyhtäilyllä ja ylämahan ilmavaivoilla, siis ei välttämättä ole ripulia eikä ummetusta vaan röyhtäily enimmäkseen ilmalla, kuvotus yms.. Siihen jonkin verran auta ruokavalio joka ei kyllä kovin helppo toteuttavissa, mutta aluksi voisi katsoa väheneekö röyhtäily jos jätät leivät/gluteeni pois ja katsot onko positiivista vaikutusta, myös maitohappobakteerit voisi ottaa käyttöön. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068

Mallas Re: Polte ja röyhtäily helpottaa makuulla 8.7.2020 1.54
Hei,
Aikaa on kulunut, mutta AcidRainin kirjoitus on hyvin omalta kuulostava. Kiinnostaisi tietää, miten sinulla nyt menee? Saitko apua röyhtäilyyn?



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: