Keskustelu

RipanenPositiivinen fundokokemus! :)7.2.2011 12:27
Heipat!

Ajattelinpa kirjoitella tänne fiiliksiä tasan viikko fundoleikkauksen jälkeen. Leikkaus tehtiin Hyksissä Kirurgisella.

Hieman taustaa: Refluksista olen kärsinyt n. 7 vuotta. Uskoisin työstressin sen aikoinaan laukaisseen. Kaikenmoisia vatsavaivoja oli: närästystä, ylävatsakipua yms. ja söin happosalpaajia silloin tällöin kuureina. Lopulta hakeuduin lääkäriin sinnikkään yskän takia, kurkkuun tuli pistos ja sitä seurasi järkky yskänpuuska, jota usein seurasi yökkäily ja joskus oksennuskin. Vaiva alkoi olla todella kiusallinen mm. julkisilla paikoilla, kun se toistui useita kertoja päivässä. Silloin diagnosoitiin ensimmäisen kerran refluksitauti ja kurkunpää oli ihan vereslihalla. Sitä seurasi tähystys, jossa ei kuitenkaan näkynyt mitään muuta kuin että mahaneste oli hyvin hapokasta. Sen jälkeen söin happosalpaajia joka päivä, joskus ne auttoivat, mutta esim. flunssan aikana oireet olivat ihan kamalat ja jouduin ottamaan vahvaa yskänlääkettä refluksioireisiin, jotta en yskisi ja yökkäilisi. Vuosi sitten tähystyksessä havaittiin palleatyrä ja löysä "läppä". Siitä sitten leikkausjonoon ja nyt 31.1. leikattiin.

Olo on nyt aika hyvä. Mahaa turvottaa herkästi, mutta kivut ovat pikkuhiljaa väistymässä. Aluksi oli tosi huono ja heikko olo, kaikki ruoka ällötti. Nyt olen jo syönyt ihan hyvin sosemaisia ruokia, mutta enimmäkseen jogurttia, viiliä yms. Välillä ruoan tai juoman nieleminen "tökkii", tulee vähän kipua rintaan, mutta se taitaa johtua siitä, että maha on jo täynnä. Pieniä röyhtäsyjä tulee välillä, eli se ei kokonaan jäänyt pois - hyvä niin. Röyhtäisyt ja hikka(!) tekee aika kipeetä ylävatsalla, mutta se varmasti helpottanee pian. Vähän on kyllä närästänytkin, mikä on ollut aikamoinen pettymys. Joudunko sittenkin syömään lääkkeitä? Toivon, että ruokatorvi vielä elpyy kroonisesta tulehdustilasta ja närästys johtuu siitä.

Positiivinen on siis kokemus tässä vaiheessa, toivottavasti jatkuu näin. Olen jo pystynyt liikkumaan aika normaalisti, käymään kävelyllä ja kylässä. 2-vuotiaiden kaksosten äitinä ei ihan kauheasti lepäillä :) Aika normaali olo on kaikenkaikkiaan, vastoin odotuksia. Luulin, että olisi kauheasti nielemisvaikeuksia (ja että nukutuksesta herättyäni en pysty edes nielaisemaan ollenkaan) ja muutenkin ihan epänormaali olotila. Nyt kun heräsin nukutuksesta ajattelin heti, että hei, ei tunnu yhtään erilaiselta! :) Vaikka on pieni flunssa päällä, yskää ja nuhaa, niin silti ihan jees olo!

Toivottavasti tästä tarinasta oli iloa jollekin. Voin kertoilla miten toipuminen tästä etenee. Saikkua tuli kolme viikkoa (jonka aikana nostorajoitus 2 kg), joista kaksi jäljellä. Viikon päästä saisi kokeilla normiruokaa. Voi vitsit, miten tekeekään mieli pizzaa, hamppareita, sipsiä, ihan mitä vaan epäterveellistä! :)

Iloista kevättä kaikille aurinkoisesta Helsingistä!

GasterixRe: Positiivinen fundokokemus! :)7.2.2011 14:28
Wautsi wau, tosi kiva kuulla noin positiivinen kokemus ja vieläpä Stadista...samaan mestaan kun kerta olen jonossa ;)

Näitä onnistuneita leikkauskertomuksia ei täällä kyll paljoa ole ja sitä kautta varmasti totuuskin vääristynee. Tää oli kyll hyvä piriste tähän väliin!

Keskity nyt upeasti alkaneeseen toipumiseen ja malttia noihin mielitekoihin, kyll noitten mässyjen aika vielä tulee ;)

refluksikurkkuRe: Positiivinen fundokokemus! :)7.2.2011 14:30
Tervetuloa sivustolle - ja terveisiä täältä Tampereelta, jossa sitten auringosta saa tällä hetkellä vain haaveilla :-)

Hienosti lähtenyt homma käyntiin sulla tuon toipilasajan suhteen!
Sulla onkin aika vilske varmaan kaksosten kanssa :-)

Laita vaan viestiä, miten toipuminen sujuu ja mitkä fiilikset ruokatorvi ym alueella on!

tupla somakkiRe: Positiivinen fundokokemus! :)7.2.2011 17:44
Tervetuloa joukoon ja tsemppiä paranemiseen!!! :-)
Suosittelisin vielä vähäksi aikaa jättämään nuo pizzat, ymv. pelkiksi haaveiksi. :-)) Kyllä niidenkin aika tulee!! :-)

poppyRe: Positiivinen fundokokemus! :)8.2.2011 8:45
Hei,
juuri ajattelin, etta hyvat kokemukset ovat todella taalla palstalla vahissa. Kiva, etta sinakin liityt tahan onnistuneiden kaartiin johon itsekin koen kuuluvani.

RipanenRe: Positiivinen fundokokemus! :)8.2.2011 9:57
Kiitos tervetulotoivotuksista! :)

Poppy, luinkin juuri tarinasi ja tosi kiva kuulla, että sielläkin menee hyvin! Olet viikon mua edellä, joten tosi mielenkiinnolla seuraan tarinaasi :)

Eilen ei juurikaan närästänyt, voi jospa se ruokatorvi nyt alkaisi tosiaan tervehtymään. Eilen aamulla oltin vielä kaksi Pamolia (yht. 1000 mg), mutta sen jälkeen en ole ottanut mitään. Vähän jomottelee hartioita ja vasenta kylkeä, mutta pärjää ilman lääkkeitä. Tähän asti olen suosiolla ottanut tuon 1000 mg kolme kertaa päivässä.

Sen unohdin mainita, että hartiakipua oli tosi paljon leikkauksen jälkeen, kesti monta päivää ja vieläkin vähän vasemmassa olkapäässä tuntuu. Se oli ehdottomasti pahin kipu koko hommassa. Heräämössä olin monta tuntia, kun molempiin hartioihin sattui niin paljon, etten pystynyt vetämään kunnolla henkeä. Sain suoneen läjän erilaisia kipulääkkeitä, niin joku sitten jossain vaiheessa auttoi vähäsen. Siellä heräämössä on kyllä niin auvoisaa, kun lääkettä tulee pyytämättä ja saa olla ilman kipuja ja pöpperössä. Osastolla kun sitä vahvempaa lääkettä sai varsinkin yöhoitajalta kinumalla kinua, ja ensin yrittivät paracetamol-tipalla hoitaa niin, että (hartia)kipu ehti yltyä tosi pahaksi :( Paracetamol ei siihen kipuun auta _yhtään_.

Vau poppy, ihan uskomatonta, että lähdit pois sairaalasta samana päivänä! Itse en meinannut kyetä vielä seuraavana päivänäkään lähtemään, oli niin heikko ja kipuileva olo vielä. Aamulla klo 08 leikattiin, niin seuraavan päivän iltana lähdin kotiin. Silloinkin olin kahden vaiheilla, josko jäisin vielä seuraavaan päivään, mutta oli niin kauhea ikävä kotiin lasten luokse.

Onpa muuten vaikea välttää kumartelua, ilman sitä ei oikein voi tehdä mitään! Tietty saikulla ei pitäisi juuri mitään tehdäkään :) Meillä on lasten lelut koko ajan hujan hajan pitkin lattioita, niitä olen kyllä välillä nostellut, mutta enimmäkseen kyykkyasennossa.

Sori poppy kun nyt tässä ketjussa kyselen sulta asioita, mutta mikä tuon tumman suklaan idea on? Miksi juuri tummaa suklaata? Ja miksi päivittäin? Annatko sen liueta suussa ennen nielaisemista?

Paino on pudonnut jo varmaan 3 kg :/ Ei kyllä ihme, sen verran vähän olen syönyt. Pitäisi varmaan syödä useammin. Ei olisi ihan hirveästi varaa laihtua, mutta kaipa tuo tulee takaisin. 5 kg saa kyllä lähteä ihan pysyvästikin, jos niikseen tulee :)

On se muuten jännä, miten erilaisia ohjeita sitä saa eri puolilla Suomea. Siis sen suhteen, milloin saa alkaa syömään normiruokaa, nostelemaan, saikun pituus yms. Eihän siinä ole järkeä, että saman leikkauksen jälkeen saa erilaisia ohjeita? Oma kirurgini sanoi, että tämä 3 viikon saikku on liian pitkä, mutta tuon nostorajoituksen vuoksi se on hyvä olla. Muuten sitä alkaa nostelemaan liian aikaisin.

Päivisin on ihan lähes terve olo jo, mutta iltaisin maha rupeaa kuplimaan ja turpoaa, olo on kuin pahassa ähkyssä ja vähän kipuileekin. Toivottavasti nuo ilmavaivat eivät jää pysyviksi!

Tänään aamulla otin lasin tuoremehua ajattelematta vähän liian monta kulausta peräkkäin. Siinä sai sitten vähän aikaa kärvistellä, tuntui että nestettä jäi ruokatorveen. Inha tunne! Täytyy muistaa aina ajatuksella syödä ja juoda.

Jeps, nyt aamupuuron keittoon :) Täällä on tullut lunta yön aikana ihan tajuttomasti ja lisää tulee taivaan täydeltä. Mukavaa päivää kaikille!

poppyRe: Positiivinen fundokokemus! :)8.2.2011 13:11
Ripanen, innolla mäkin seuraan sun kokemuksiasi :)

Hartiapistos oli mullakin se suurin kipu ja siihen kyllä opiaatit auttoi hyvin ja sain niitä myös kotiin. Ei mulla mitään hätää kotona ollut, mutta enpä mitään tehnytkään ekoina päivinä. Yliopistollinen sairaala on kuitenkin muutaman kilometrin päässä, mikä tietysti tuo turvaa.

Tummaa suklaata olen tottunut syömään, koska kyttään hiilihydraatteja jotta pysyvät kohtuudessa ja se oli ennen leikkausta mun ainoa herkkuni. Nyt siis lisänä jäätelö, ihan vaan vatsan takia, haha. Tummalla suklaalla on muutenkin noita terveysvaikutuksia ja se pitää mun makeannälän kurissa. Ja koska lääkäri suositteli ruuansulatusta edistämään jonkin makean jälkkärin, se on sitten vakiintunut. Alussa palastelin yhden suklaapalan ja liuotin sen suussani, mutta nykyään jo pureskelen. Eikä muuten töki mennessään.

En muistanutkaan mainita, että mulla oli kans kovat ilmavaivat ehkä noin viikko sitten. Nyt ne on ihan tasaantuneet jo, että eiköös sullakin tilanne hellitä.

Mä pystyn myös pienesti röyhtäisemään ja jos en keskity syömiseen/juomisen ja tarttuu ruokatorveen kiinni, niin suoristamalla itseni se hellittää. Vähän kuin vauvojakin röyhtäytetään.

Sulla on varmasti lasten kanssa hankala tuo nostelukielto! En ymmärrä miten selviät.

Tsemppiä ja pysyhän palstalla Ripanen!

poppyRe: Positiivinen fundokokemus! :)8.2.2011 13:13
Pakko vielä lisätä, muistan kaverini kertoneen että hänellä oli haamunärästystä vielä jonkin aikaa leikkauksen jälkeen. Mutta sitten se hiipui pois. Eiköhän se siis sultakin lopu!

RipanenRe: Positiivinen fundokokemus! :)8.2.2011 15:46
Tumma suklaa onkin mun mielestä ihan parasta suklaata, taidanpa käydä ostamassa sitä :) Pitää vielä vaan antaa liueta suussa. Makean nälkää ei mulla oikein pääse syntymään, kun niin paljon menee mehukeittoja, jogurttia yms. Siksi varmaan onkin himo kaikkeen rasvaiseen ja suolaiseen, kuten pizzaan. Ah, pizzaa...

Kiva kuulla poppy, että kaverillasi närästys meni ohi. Ja että sulla on ilmavaivat tasaantuneet. Täytynee vain siis odotella rauhassa.

Lasten kanssa selviää isukin suosiollisella avustuksella :) Päiväkodissahan he ovat päivisin kuitenkin, isä vaan sitten vie ja hakee. En tiettykään pystyisi hoitamaan lapsia kotona yksin. Lapset ovat ymmärtäneet hyvin, että äidillä on "masu pipi" (kertovatkin sitä usein), eikä siksi voi ottaa syliin tms. Halitaan kuitenkin paljon ja istutaan vierekkäin. Onneksi tämä kaksosten iskä on tottunut osallistumaan lastenhoitoon! :D

Käytin muuten raskausaikana Nexiumia joka toinen päivä. En olisi mitenkään selvinnyt ilman koko raskautta, ja tuolla tavoin sain edes puolitettua määrän, kärvistelin sitten vain närästyksen kanssa joka toinen päivä. Raskausaika menikin yllättävän hyvin, ottaen huomioon miten iso mahakin oli ja nosti mahalaukkua ylöspäin. Synnytyksen jälkeen oireet taas paheni. Lapsillakin on vähän refluksin oireita ollut havaittavissa, mutta toivottavasti vain kuvittelen niin :/

poppyRe: Positiivinen fundokokemus! :)9.2.2011 23:28
Mulle jukurtti ei oikein maistu, vaikka yritän parhaani. Jäätelö sitten taas menee helposti, hahaha. Mutta tokihan noita suolasia herkkuja tekee mieli. Tänään söin ranskalaisia, hitaasti-huolella pureskellen ja yllätys-yllätys, ei mitään oireita!!! Aion kuitenkin pääosin pysytellä siinä sose-nestelinjassa neljään viikkoon asti. Uskon, että se on mahalle parempi vaihtoehto.

Kiva, että olet löytänyt tavan olla yhdessä lasten kanssa lähellä. Mun lapsi on jo nuori aikuinen, eikä enään syliin tule. Mutta kissa täytyy asettaa just oikeaan kohtaan, ettei paina masua. Muuten tuo mun aikuinen lapseni kärsi vauvana takaisinvirtauksesta, toivottavasti se ei ole mikään enne palletyrälle ja refluksille....

JuiceRe: Positiivinen fundokokemus! :)10.2.2011 9:15
Onneksi olkoon kiva kuulla että sinullakin menee hyvin, minulla onnistui kans hyvin. Pzzaa ja hamppareita elä vielä ainakaan kovin paljoa syö kannattaa odottaa että kuntoudut kunnolla ettei tule takapakkia, anna vain himon yltyä:) Liikunta oli minulle kyllä isoksi avuksi, minä olin 4 viikkoa sose ja liemi ruuilla, ja voi sitä nautintoa kun pääsi jouluna pöytään syömään kaikkia herkkuja. Tseppiä toipumiseen ja otahan rauhallisesti.

RipanenRe: Positiivinen fundokokemus! :)10.2.2011 12:34
Tuotapa juuri ihmettelen, miksi toisille annetaan ohjeiksi 4 viikkoa soseruokia ja toisille 2 viikkoa? :/

MilekoRe: Positiivinen fundokokemus! :)10.2.2011 15:31
Minulle lääkäri sanoi, että viikko varovaisesti syöntiä ja sitten mikä vaan maistuu. tein ohjeiden mukaan, mutta eipä ollut toipuminen toivotunlaista. Onneksi nyt alkaa elämä jo hymyillä =)
Todella kiva lukea onnistuneesta leikkauskokemuksesta! Noin se pitäisi kaikilla mennä.

poppyRe: Positiivinen fundokokemus! :)28.2.2011 14:26
Mitäs kuuluupi Ripaselle???

RipanenRe: Positiivinen fundokokemus! :)3.3.2011 10:24
Kiitos kysymästä Poppy! :) Ihan hyvää kuuluu. Palasin töihin kolme viikkoa leikkauksen jälkeen. Ruoka menee tosi hyvin alas, lähes normaalisti. Joskus jää vähän jumittamaan, mutta en juurikaan keskity edes enää huolella pureskelemiseen. Olen elänyt täysin normaalia elämää, käynyt töissä, nostellut lapsia, syönyt ja ollut juhlimassakin (join kuohuvaa ja drinksujakin ilman mitään ongelmia).

Iltaa kohden on välillä tullut mahakipuja ja turvotusta. Olen epäillyt, että maitokin saattaa sitä aiheuttaa. Mene ja tiedä näistä. Pari päivää sitten nostin tytärtä rattaisiin ja tunsin ikävän repäisyn tunteen vasemmassa kyljessä. Se kipuili koko päivän ja vielä yölläkin. Nyt tuntuu rauhoittuneen, mutta mysteerioksi jää mikähän se oli... Nyt vasta tuli mieleen, että olisikohan pitänyt soittaa lääkäriin :/

Ehkä ikävin juttu on ollut närästys. Se vaivaa toisinaan edelleen, mm. viimeiset pari päivää on korventanut ihan huolella ja eilen otin yhden Rennienkin. En kuitenkaan ole suostunut ottamaan happosalpaajia.
Ennen leikkausta käytin Nexiumia (40 mg) 7 vuotta päivittäin, nyt olen toistaiseksi pärjännyt ilman.

Pessimistinä epäilen, että leikkaus auttoi vähäsen, mutta edelleen joudun välttämään tiettyjä ruokalajeja tai sitten ottamaan Nexiumia välillä. Harmittaa tosi paljon :(

RipanenRe: Positiivinen fundokokemus! :)3.3.2011 10:26
Niin ja siis stressihän mulla on ollut varmaankin taudin laukaisija ja edelleen se pahin oireiden aiheuttaja. Joskopa siis tämä töihin paluu toi taas närästyksen mukanaan.

poppyRe: Positiivinen fundokokemus! :)3.3.2011 11:39
Kiva kuulla, että olet toipunut noin nopeasti :) Toi närästys on kyllä todella kurja juttu :( Ukoisin, että turvotukset siitä ajamyötä hellittää ja kun ne on pois, voi vasta nähdä leikkauksen koko vaikutuksen.

Onko sulla kontaktia vielä leikanneeseen lääkäriin, josko osaisi jotain arvella?

Mä kans koen, että stressillä on iso vaikutus ja se oli yksi syy, miksi halusin omaa töihinpaluutani lykätä. Tiedän, että se stressi siellä ei ole hyväksi. Mutta nyt olen jo vanhassa (haha, lapsus mutta sopii hyvin!) ja vahvassa kunnossa mahani puolesta. Siinä onkin meille haastetta, kun koitamme olla stressaamatta!

Tsemppiä ja aurinkoa!

Leikkauksessa olluRe: Positiivinen fundokokemus! :)3.3.2011 22:44
Ripanen, jos satut menemään vielä lääkärille, niin kerro mitä mieltä oli närästyksestä. Mulla kans ollut sitä leikkauksen jälkeen, alotin uudelleen hapot ja nyt yritän niitä taas lopetella.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: