Keskustelu

MariaRuokavalio paransi refluksin ja astman29.1.2017 21.00
Joku joskus sanoi, että täällä palstalla ei käy ne, jotka ovat löytäneet avun. Se on totta, koska kun refluksioireet häipyvät, unohtuu kertoa.

Kyllä, refluksi ja palleatyrä todettu lukuisissa tähystyksissä, oireet olivat niin pahat, että leikkausta suunniteltiin. Refluksi aiheutti limaisen yskän, joka sitten aiheutti astman.

Ruokavalioremontti: kaikki vlijat ja maitotuotteet pois. Ei myöskään riisiä, kauraa, maissia, hirssiä, tattaria, qvinoaa yms.

Sitten jo kun oireet alkoivat helpottaa, tk-lääkäri suostui (heh, kesti parikymmentä vuotta) teettämään allergiatestit verikokeilla. Hupsista sentään, jo alkoi löytymään syitä jatkuville vatsakivuiille, refluksille ja yskälle. Olin herkistynyt lähes kaikelle, myös juureksille. Noh, nyt on lähete tarkempiin allergiatesteihin.

En usko, että olen allerginen, mutta uskon siihen, että kehoni on jostain syystä herkistynyt useille eri aineille. Syy löytynee suoliston huonosta kunnosta ja sen takia menossa funktionaaliselle lääkärille.

Dysbioosi ja vuotava suoli on jäänyt valitettavan vähälle tutkimukselle, mutta toivon, että funktionaalisen lääketieteen puolelta lyötyisi apu tähän vaivaan, joka minusta on syynä omaan refluuksi-oireisiini sekä astmaan.

Funktionaalisen lääkärin lisäksi tiivis yhteistyö ravintoterapeutin kanssa on alkamassa ja uskon saavani suolistoni kuntoon, kun niin moni esim ärtyvän suolen kanssa painiskeleva tuttuni on saanut.

Hyvää kevättä kaikille!

VaniljaRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman30.1.2017 9.58
Mielenkiintoista Maria, kerro ihmeessä kuulumisesi sitten kun asiat etenevät. Nämä ruokavalioasiat kiinnostavat minua kovasti. Omat oireeni pysyvät kurissa juuri ruokavalion avulla. Välillä vähän oireilen, mutta onneksi se on nykyään vähäistä ja satunnaista.

SitrusRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman30.1.2017 12.49
Onnellinen tarina!

Mikä on vuotava suoli ja miten se oireilee?

MariaRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman31.1.2017 0.28
Vuotava suoli eli ns leaky gut on lääkäriltä kuulemani mukaan yleisempi kuin yleisesti lääketieteessä edes halutaan asiaa ottaa huomioon.

Vuotavassa suolessa suolen sisältö pääsee vaurioituneen limakalvon läpi vuotamaan elimistöön aiheuttaen esim tulehduksia, allergioita ja yliherkkyyksiä sekä immunipuolustuksen häiriötilaa. Esim dysbioosi, jossa suoliston mikrobikanta on vääränlainen, voi aiheuttaa vuotavan suolen.

Itselläni on ollut yliherkkyys viljoja, maitotuotteita ja lukuisia muita ruoka-aineita kohtaan. Tämä aiheutti mm refluksia ja astmaa. Refluksi ja astma paranevat, kun aloin välttää ko ruoka-aineita. Mutta huom todellinen syy yliherkkyyksien syntyyn pitää vielä hoitaa eli suolisto pitää saada kuntoon.

Yritän muistaa päivittää tänne hoidon etenemistä, vaikka olenkin parantunut jo refluksista, tässä on vielä pitkä tie edessä.

Kaikille, jotka tuskailette refluksin helvetillisten (tiedän todella mitä ne ovat) oireiden kanssa, kokeilkaa kuukausi ilman mitään viljaa ja maitotuotteita, huomaatte kyllä eron. Esim vilja ei sula ohutsuolessa niin kuin pitäisi, jolloin ohutsuolessa syntyy painetta --> paine aiheuttaa palleatyrän --> ruoka nousee ylös ruokatorveen --> refluksi-->limainen yskä --> astma.

Surullista, että vatsanportteja edelleen leikataan, vaikka vain osa saa siitä avun, kun todellinen ongelma ei kuitenkaan poistu. Toisille leikkauksesta koituu erittäin vaikeat ylävatsaongelmat.

Monta tietä voi olla kohti paranemista, toivon kaikille, oli keino sitten mikä hyvänsä, parempia vointeja ja hyvää kevättä.

VaniljaRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman31.1.2017 9.32
Funktionaalisen puolen ravintovalmentajan kirjoitus vuotavasta suolesta alla olevassa linkissä.

http://virtaaravinnosta.com/vuotava-suoli-anteeksi-mita/

ibsRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman31.1.2017 9.43
kyllä, näyttää siltä, että tätä pitäisi seuraavaksi kokeilla. Vaikka FODMAP ruokavaliosta on tosi paljon apua, kaasun määrä masussa on edelleen korkea. Viime aikoina on syöty paljon gluteenittomia pakasteleipiä, karjalan piirakoita yms. eikä maha näytä tykkäävään näistä. Pitänee kokeilla täysin viljatonta elämää.

Tämä päättelyketju: ohutsuolessa syntyy painetta --> paine aiheuttaa palleatyrän --> ruoka nousee ylös ruokatorveen --> refluksi= "varo venttiili vuotaa" tuntuu täällä täysin ilmiselvältä. Ihmettelen miksi lääkärit eivät tätä ota juuri koskaan puheeksi. Välillä masussa on niin paljon kaasua että ei ruoka mene alas, "tarttuu mansettiin", jää jumiin ja vasta kunnon röyhtäilysarjan jälkeen suostuu laskeutumaan mahalaukkuun.

ibsRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman31.1.2017 14.20
Niin muuten Suuri Kiitos Maria sinulle tästä tiedosta ja että muistit kirjoittaa tänne kokemuksestasi vaikka oireet onkin poissa.

Olen sama mieltä, että aika monella meistä refluksiongelmat liittyvät vahvasti johonkin ruoansulatushäiriöön, jota pitää ensisijaisesti yrittää hoitaa pois.

Tintti2Re: Ruokavalio paransi refluksin ja astman31.1.2017 14.41
Amerikkalais-italialainen tutkijaryhmä on nyt osoittanut, että vehnä tai sen jotkin ainesosat voivat aiheuttaa suolen tulehduksen ja sitä kautta pitkittyneitä vatsavaivoja. Kun tällainen ihminen tutkitaan, häneltä ei löydy keliakiaa eikä muitakaan vatsaoireita aiheuttavia sairauksia. Arvostetussa Gut-tiedelehdessä julkaistujen tutkimusten mukaan näillä henkilöillä on kuitenkin verikokeissa ja suolen pinnan rakenteissa osoitettavissa selviä tulehduksen merkkejä. Vehnä voi aiheuttaa siis tulehdusreaktion, joka johtaa suolen pinnan rikkoontumiseen ja sitä kautta suolen bakteerien pääsyyn suolen pinnan alle. Bakteerit aiheuttavat immuunivasteen aktivoitumisen ja jatkuva tulehdus aiheuttaa vatsakivun.

Lue myös: Hyvä vai paha vilja? Tässä ovat myytit ja faktat
Kun vehnä jätetään pois ruokavaliosta, oireet vähitellen lievittyvät ja häviävät. Samalla tulehdusta osoittavat laboratoriotutkimukset normalisoituvat. Tutkijoiden mukaan oireiden lievittyminen tapahtuu kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun vehnätuotteet jätetään pois ruokavaliosta. Tämä tutkimus on tärkeä siksi, että jälleen on löydetty yksi uusi syy vatsavaivoille. Tutkimuksen mukaan vehnäyliherkkyys on todellinen tauti ja sen hoitona on vehnätuotteiden jättäminen pois ruokavaliosta.

SitrusRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman31.1.2017 15.18
Mitä oireita eli vaivoja vuotava suoli aiheuttaa?

IdRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman31.1.2017 16.23
Mitä sitten syöt kun ei viljaa ja maitotuotteita? Konkreettista ruokavaliota? ite en pysty syömään mitään hapanta, rasvasta, sokerista jne. Lähinnä tarvisin tuotteita tilalle. Kasviksetki menee keitettynä. Haluaisin kokeilla, mut mitä tilalle?

suoliRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman31.1.2017 16.36
sitrus,
Vuotava suoli voi löytyä taustalta kun oireena/sairautena on:

Vatsakipu, turvotus ja kaasunmuodostus
Ripuli ja ummetus
Ongelmat ruuansulatuksessa
Keliakia
Krooninen nivelkipu tai lihaskipu, fibromyalgia
Uupumus ja paha olo
Kuumeilu tuntemattomasta syystä
Ihottumat ja iho-oireet
Toistuvat rakko ? ja emätintulehdukset
Autoimmuunisairaus (näitähän on monia, kuten reuma)

Tintti2Re: Ruokavalio paransi refluksin ja astman31.1.2017 17.45
http://www.terve.fi/ruuansulatuselinten-sairaudet

Laitan linkin josta osa tekstiä oli tuossa aiemmassa viestissä, siinä on paljon muutakin lukemista vatsaongelmista.....jos joku haluaa ja jaksaa lukea.

AnderssonRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman31.1.2017 18.54
Oma tuntemukseni on, että viljoissa on eroja. Vehnä kaikkein pahin suolelle, kun taas kaura on hyväksi.

Niin ja mulla ainakin on vuotava suoli. Nimittäin verta ja limaa vuotava suoli, eli colitis ulcerosa. Joka tällä hetkellä remissiossa.

JeppeRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.2.2017 6.16
Mukava kuulla, että olet saanut apua, Maria. Kerro joskus lisää kuulumisia. Ehkä tässä on toivoa meillä muillakin - pitäisi vain löytää väylä eteenpäin.

SitrusRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.2.2017 6.47
Mulla on ihmeellistä turvotusta, mitä ei ole ennen ollut. Sinänsä ihme, kun tää on alkanut ruvettuani kokeilemaan gluteenittomia tuotteita, siis vähentämään gluteenia. Söin esim. tummaa leipää, jossa oli tattaria ja kaikenlaisia erikoisia ainesosia. Leipä oli pahaa, ja siitä tuli ikävä olo.
Että näinkin päin voi käydä.

ibsRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.2.2017 10.37
Viime aikoina rupesin epäilemään sellaisia aineksia kuin ksantaanikumi ja guarkumi, joita laitetaan usein gluteenittomiin tuotteisiin. Inuliinia, selluloosaa ja muita epäilyttäviä liukenemattomia kuituja olen jotenkin oppinut eliminoimaan jo aiemmin. Näille "kumeille" ehkä olen allerginen ( tai sitten ei). Pitää vähän tarkkailla ja jos ei noiden poissulkeminen auta, niin sitten kai on pakko siirtyä täysin viljattomalle. Tässä menee vaihtelevasti, välillä on hyviäkin päiviä mutta en mitenkään saa selvää mistä ne huonot päivät johtuu. Vaihtoehtoja on niin paljon.. ruoasta?.. ppi:sta?.. pöpöistä?...

leenaliinaRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.2.2017 13.58
Minulle ei myös tuntuneet hyvältä gluteenittomat leivät.Parhaiten sopii spelttisämpylät, joihin laitan sekaan kauraryynejä ja vähän tavallisia sämpyläjauhoja, että saan paremmin kohoamaan. Speltti on alkuperäinen vehnälajike jota on ensimmmäisenä viljana maailmalla viljelty.Aikalailla erilainen kuin nykyinen vehnä. Senhän sanotaan sopivan vatsaongelmaisille paremmin kuin muut viljat.Varmaan sitä ei ole myynnissä sen vuoksi että sitä ei ole niin helppo leipoa a.Siksi laitan sekaan tavallista sämpyläjauhoa.Ohjeita on kyllä netissä.Kannattaa kokeilla.

TepsuRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.2.2017 17.51
Minulle tuli suoliston dysbioosi eli bakteeriston epätasapainotila (liikaa huonoja bakteereja ja hyviä ei yhtään!) antibioottikuurin seurauksena, ja sen seurauksena vuotava suoli ja vaikeat iho-, nivel- ym oireet ja lopulta puhkesi harvinainen ja vakava autoimmuunisairaus. Hoidin itseäni ruokavaliolla kuuriluonteisesti ja lepsusti, mikä ei mitä ilmeisimmin ollut riittävää. Nyt terästäytymässä jälleen, vaikka onneksi sairaus on saatu kuriin lääkityksellä. Bakteeriston tasapainosta on kuitenkin syytä pitää jatkuvasti huolta, samoin tulehdusta aiheuttavien asioiden välttämisestä (tärkeimpinä valkoinen sokeri ja gluteeni). Minultakin on tutkittu myös yliherkkyydet ja niitä ei onneksi paljon ollut. Jostain syystä refluksini on kaiken tämän keskellä jaksellut aika hyvin, ja sitä paremmin mitä paremmin itseäni ruokavaliolla hoidan. Refluksini puhkesi tapaturmaisesti jo vuosia ennen näitä uusia ongelmia. Näissä minullekin on eniten ollu apua funktionaalisesta lääketieteestä laboratoriokokeineen ja ravitsemusneuvontoineen.

Vuotavasta suolesta / leaky gut löytyy paljon tietoa googlettamalla. Ihme kyllä jopa tavallinen tk:n päivystävä yleislääkäri osasi epäillä sitä minun kohdallani, kun ab-kuurin jälkeen puhkesi niveltulehdus ja iho-oireet.

TepsuRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.2.2017 18.21
Oli pakko tulla vielä jatkamaan aiheesta, koska osallistuin juuri vasta aihetta käsittelevään webinaariin, jonka piti amerikkalainen flt-lääkäri Josh Axe, ja voisin tiivistää keskeiset asiat tähän. Ne löytyvät englanniksi myös hänen omilta sivuiltaan:
https://draxe.com/4-steps-to-heal-leaky-gut-and-autoimmune-disease/
Hyvin saman tyyppistä asiaa kuin Vaniljan linkkaamassa Annika Havasteen tekstissä. Edustavat molemmat siis funktionaalista lääketiedettä.

---

VUOTAVA SUOLI

AIHEUTTAJIA:
? stressi (jopa vain yksittäinen voimakas tunnereaktio)
? toksiinit
? ruokapartikkelit
? lääkkeet
? patogeenit
? elimistön häiriötilat

VAIKUTTAA kOKO KEHOON:
? poskiontelot, kurkku, suu
? nivelet
? iho (usein ensimmäiset oireet)
? aivot
? suolisto
? kilpirauhanen

Pahenee ajan kanssa jos ei hoideta.

5 ASKELTA PARANEMISEEN:
1. Tunnista tyyppisi (5 suolistotyyppiä)
2. Poista tulehdusta aiheuttavat ruoka-aineet
3. Ravitse suoliston pintaa tarvittavilla ravintoaineilla
4. Hoida elimistöä lisäravinteilla
5. Tasapainota bakteeristo- ja probioottitilanne

1. VIISI SUOLISTOTYYPPIÄ:
immune gut
stressed gut
candida gut (hiivan liikakasvu)
toxic gut
gastric gut (mm. efluksi, hapoton maha, sydän- ja verisuoniongelmat)
(usein useampia, ensisijainen, toissijainen jne.)

2. POISTA TULEHDUSTA AIHEUTTAVAT RUOKA-AINEET:
? GMO-ruuat (tappavat probiootteja ja hyviä bakteereja)
? gluteeni
? prosessoitu sokeri
? maitotuotteet
? yliherkkyyttä/allergiaa aiheuttavat aineet

3. RAVITSE SUOLISTON PINTAA:
? luuliemi
? kookos, kookosöljy
? hapankaali, kimchi ym fermentoidut kasvikset
? vuohenjuustokefiiri yms. hapatetut ei-lehmänmaitotuotteet
? mustikat
? keltaiset ja oranssit ruoka-aineet, erit. kurpitsat

4. & 5. HOIDA LISÄRAVINTEILLA & TASAPAINOTA BAKTEERISTON JA PROBIOOTTIEN TILANNE:
? probiootit
? ruuansulatusentsyymit (erit. lihan ja tärkkelyksen yhteydessä)
? yrtit, esim. ginseng, ashwaganda, lakritsinjuuri
? L-glutamiini
? usein puutetta sinkistä, magnesiumista ja B12-vitamiinista (eivät imeydy kunnolla)

HUOM. Kaikki on aina yksilöllistä vuotavan suolen aiheuttajan ja sen myötä suolistotyypin sekä esim yliherkkyyksien takia, mutta näissä on listattu yleisimmät jotka yleensä soveltuvat kaikille.

SUOSI:
? fermentoidut kasvikset
? smoothiet
? mehustetut mehut
? sosekeitot
? luuliemi

---

Suosittelen kyllä kaikille, jotka kärsivät refluksin lisäksi vatsa-/suolisto-oireista tai muista epämääräisistä oireita ja/tai joille lääkitys ei auta ja/tai joiden refluksin aiheuttaja ei ole selvillä, käymään funktionaalisella lääkärillä ja ravintovalmentajalla. Flt-puolella otetaan kattavat laboratoriokokeet joita ns. normaalissa terveydenhuollossa ei oteta, esim. hyvin tarkat yliherkkyystestit ja suolistobakteeristotestit. Siltä pohjalta on aivan eri juttu lähteä hoitamaan koko oireistoa ja usein sen alkulähdettä suolistoa, jossa on "kaikkien sairauksien alkusyy", kuten jo Hippokrates sanoi.

TepsuRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.2.2017 18.22
Pahoittelut, ranskalaiset viivat muuttuivat näköjään kysymysmerkeiksi.

TepsuRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.2.2017 18.44
Tuo nettisivulinkki on kyllä kattavampi kuin minun listaukseni, jos vain jaksaa englanniksi lukea. Aiheuttajiakin on siellä lueteltu enemmän, esim. huono ruokavalio ja suoliston dysbioosi.

TepsuRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.2.2017 19.27
Ja vielä jatkan kun tämä aihe on niin sydäntäni lähellä :)

Minulle vuotava suoli aiheutti myös histamiini-intoleranssin, eli reagoin histamiinia sisältäviin tai vapauttaviin ruoka-aineisiin ja juomiin yliherkkyyden tapaisilla oireilla, vaikka en ole niille aineille varsinaisesti yliherkkä. Keskeisin oire oli kutisevat ja polttavat punaiset läiskät iholla, jotka tulivat ja menivät. Nekin ovat hävinneet sen jälkeen kun tilanne on saatu hallintaan.

Tilanteen hallintaan saamisessa on erittäin tärkeää tuo Axen listan kolmoskohta eli mahdollisimman ravitsevan ravinnon nauttiminen. Monesti korostetaan vain sitä mikä pitää jättää pois, mutta vähintään yhtä tärkeää on se mitä pitää syödä ja juoda. Minulla varmasti yksi tilanteeseen johtanut tekijä oli se, että ruokavalio oli niin rajoittunut refluksin takia. Esim. marjoja en syönyt juuri yhtään. Sitten kun sairastuin, himoitsin hulluna esim. hilloja ja tottelin himoani, ja yllättäen niistä ei tullutkaan oireita ja pystyin lisäämään muitakin marjoja ruokavaliooni koko ajan enemmän. Ja mitä enemmän niitä söin, sitä paremmaksi tilanteeni muuttui. Kärsin siis varmasti myös ravintoainevajeesta. Lisäksi marjat vähentävät tulehdusta. Nykyään syön marjoja joka ikinen päivä, ja ihan kaikenlaisia, jopa puolukoita, karpaloita ja tyrnejä! Enkä siis saa niistä refluksioireita toisin kuin aiemmin. En tiedä miten se on mahdollista mutta niin vain on käynyt.

Ei siis kannata vaipua toivottomuuteen ja ajatella että tiedossa on vain lisää rajoituksia. Tiedossa on myös paljon ihanaa, herkullista ja ravitsevaa syötävää, ja sitä mukaa kun tilanne paranee, myös niitä pois karsittuja pahiksia voi pikkuhiljaa ja maltillisesti palauttaa takaisin, kunhan ei mene siinä överiksi. Minulla juuri tämä on ollut ongelmakohta, eli olen sitten mättänyt oikein kaksin käsin sokeria ja vehnää kun vihdoin olen niitä pystynyt syömään (eli ne eivät ole aiheuttaneet enää oireita). Ja sen seurauksena tilanne on tietysti taas uudestaan huonontunut... Eli kyllä se ruokavalio täytyy siinä mielessä pysyvästi parantaa jos aikoo itsekin olla pysyvästi terve. Kaiken a ja o on monipuolisuus ja tasapaino. Eli ei liikaa huonoja eikä liian vähän hyviä, vaan tasapainoisesti. Silloin hyvät kompensoi huonojen vaikutuksen (esim. marjat sokerin) ja tilanne stabiloituu. Ja silloin voi tosiaan käydä sellainenkin ihme, että pystyy syömään sellaisia asioita joita ei ole aiemmin refluksin tai muiden oireiden takia pystynyt, niin kuin minä nykyään marjoja ja esim. appelsiinia. Olen siitä aivan äärimmäisen onnellinen!

TepsuRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.2.2017 20.04
Id kysyi: "Mitä sitten syöt kun ei viljaa ja maitotuotteita? Konkreettista ruokavaliota? ite en pysty syömään mitään hapanta, rasvasta, sokerista jne. Lähinnä tarvisin tuotteita tilalle. Kasviksetki menee keitettynä. Haluaisin kokeilla, mut mitä tilalle?"

Minä en ole ollut noin tiukalla kuurilla kuin Maria, eli olen tiukimmassa vaiheessa syönyt esim. riisiä, riisinuudeleita, riisikakkuja, kvinoaa ja gluteenitonta kauraa (jonka kanssa samassa tilassakaan ei ole käsitelty gluteeniviljoja). Jos on oikein paha tilanne niin sitten kannattaa varmaan kokeilla äärimmäisiä keinojakin. Ravitsemusvalmentaja suositteli minulle kuukauden-kahden mittaista tiukkaa kuuria, eli tosiaan lopullisuudesta ei välttämättä tarvitse olla kyse.

Myös perunaa olen syönyt, vaikka se esim. paleoihmisten mukaan sekin lisää tulehdusta, kuten muutkin koisokasvit (esim. munakoiso ja tomaatti). Toisaalta taas kypsennetty ja jäähtynyt peruna tekee hyvää hyville suolistobakteereille. Kaikki ei ole aina niin yksipiippuista, vaan ruoka-aineilla on monenlaisia vaikutuksia. Juuri siksi se monipuolisuus ja vaihtelevuus onkin niin tärkeää (ja myös siksi ettei yliherkkyyksiä pääsisi kehittymään).

Muita hyviä lisukkeita ovat esim. bataatti, juurekset, kukkakaali, palkokasvit ja linssit. Tietysti sen mukaan mikä itselle sopii tai ei sovi.

Maitotuotteiden sijaan olen itse käyttänyt kauramaitotuotteita, kookosmaitotuotteita ja vuohenmaitotuotteita. Esim. mantelimaitoakin on saatavilla, mutta itse en voi sitä käyttää manteliallergian takia. Myöskään soijamaitoa en käytä, toisille se on ok.

Lehmänmaitotuotteista sen verran, että hapanmaitotuotteissa on hyviä ominaisuuksia (kuten probiootteja) sen verran että itse olen välillä syönyt myös niitä. Sama pätee juustoihin. Tavalliset maitotuotteet olen laittanut minimiin enkä ole niitä kyllä kaivannut, nuo muut tuotteet ovat korvanneet ne oikein hyvin.

Ainakin minulle kaiken A ja O on kasvisten, marjojen ja hedelmien mahdollisimman runsas määrä, monipuolisuus ja vaihtelevuus. Siitä elimistö ja suolisto saa niin paljon potkua ja poweria, että se alkaa kestää sitten sellaistakin mitä ei ole aiemmin kestänyt, eli sitä kautta se ruokavalio sitten lavenee toisesta päästä. Punainen liha on lihoista vaikeimmin sulavaa ja eniten tulehdusta aiheuttavaa, eli se kannattaa laittaa minimiin ja suosia vaaleaa lihaa jos lihaa syö. Ja kala on tietysti todella hyvä.

Kummasti sitä syötävää vaan löytyy kun tutkii ja opettelee uusia uria! :) Ohjeita ja reseptejä löytyy paljon niin kirjastosta kuin netistäkin. Ja tosiaan jos flt-ravintovalmentajalle menee, niin saa ihan henkilökohtaisesti räätälöidyn ruokavalion.

SitrusRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman2.2.2017 2.06
Oho, Tepsu on urakoinut meidän kaikkien eduksi. Luen huolella ja palaan asiaan. Kiitos 🌸🌻🌸

VaniljaRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman2.2.2017 12.09
Tepsu, se on juuri noin, on todella tärkeää mitä suuhunsa laittaa. Kun ruoansulatuselimistö ei ole kunnossa, tarvitaan parantavaa, puhdasta ja yksinkertaista ruokaa. Minulle oli tärkeä oivallus kun ymmärsin ettei riitä että jätän jotain pois, oli tärkeää kiinnittää huomio siihen mitä suuhuni laitan. Edelleen tärkeimmät keittiövälineeni on blenderi ja mehustin.

TepsuRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman2.2.2017 21.00
Kivaa Sitrus jos jorinoistani on iloa :)

Vanilja, minäkin olen vasta viime aikoina oikein kunnolla tajunnut sen miten iso merkitys on sillä, että työnnän alas suustani asioita jotka tekevät minulle HYVÄÄ. Ja kun hyvä päihittää pahan, niitä paheitakin voi välillä - ja tosiaankin vain välillä, ei koko ajan - harrastaa ja tilanne pysyy silti hallinnassa.

Ravinnollahan me ihmiset käymme, joten onhan se selvää että se on terveyden hoitamisessa ja ylläpidossa asia nro 1! Ei ole samantekevää millaista polttoainetta itselleen syöttää. Kummallista miten kauan tämänkin asian tajuamiseen on mennyt. Nyt suosin mahdollisimman paljon ruokaa, joka hoitaa minua. Varsinkin kun vielä olen kovalla lääkityksellä, suolisto tarvitsee kaiken mahdollisen avun.

MariaRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman3.2.2017 22.29
Flt-valmentajan kanssa tehdään parhaillaan töitä ja yliherkkyydet selvitetään flt-lääkärin kanssa. Tk:ssa jo todettiin, että onpas erikoista, olet allerginen lähes kaikelle. Mutta siihen loppuivat keinot, kun kysyin, mitä voin tehdä, tk-lääkäri vastasi: käy ostamassa apteekista proteiini-juomia.

Yliherkkyydet, allergiat ovat oire siitä, ettei elimistö ja suolisto ole kunnossa. Pitää pureutua syihin, ei oireisiin.

Voi olla, ettei kaikki piirit sitä hyväksy, koska businesta on flt:kin, mutta minusta tietoa pitää jakaa KAIKILLE. Ei saa ollan niin, että ne joilla ei ole mahdollisuutta mennä yksityiselle (olen säästänyt v-u-o-s-i-a), eivät ole oikeutettuja saamaan hoitoa.

Kaikki kuitenkin olemme niin yksilöitä, että se mikä auttaa toista, ei toimi toisella. Olen kuitenkin oman lähes 24-vuotisen kamppailuni jälkeen 99,9% varma, että vilja ja maitotuotteet eivät käy kaikille, mutta muitakin yliherkkyyksiä voi olla. 100% varma olen siitä, että happosalpaaja-lääkitykset ja leikkaukset eivät ole vastaus. Päinvastoin.

1. refluksikot kunnollisiin tutkimuksiin, joissa tutkitaan suolistonkunto ensisijaisesti labrakokeilla, mutta myös tähystyksellä, jolla poissuljetaan kasvaimet, fistelit, divertikkelit yms.

2. refluksikot laajoihin verianalyyseihin, joista tutkitaan sisäelinten kunto ja yliherkkyydet.

4. refluksikot flt-ravintovalmentajan luokse ja ruokavalio-ohjeet

5. kuntoutusjaksot, joissa tarjotaan suolistoa rauhoittavia ruokia, koska huonokuntoisimmat eivät oikeasti jaksa toteuttaa ruokavaliota.

6. Käytännön opetusta ruokavalion toteuttamiseksi arjessa

Kaikki tämä tulisi yhteiskunnalle edullisemmaksi kuin toistuvat tähystykset, kuvantamiset, labrakokeet, joilla ei saada mitään tulosta. EI MITÄÄN TULOSTA! Pitkät sairaslomat, työkyvyttömyydet, suoliston huonosta kunnosta johtuvien autoimmunisairauksien hoito (masennus, uupumus, fibromyalgia, diabetes, reuma, ärtynyt paksusuoli, chronin tauti jne).

Vaikka happosalpaaja business on miljardeja euroja, en halua uskoa, että lääkärivalan vannoneet ovat kaikki korruptuneituja. Julkinen sektori ei vain ole halunnut nähdä suoliston merkitystä ihmisen hyvinvointiin. Koska sehän on paskaa, joka on edelleen tabu. Eihän ihmisessä voi olla parasiitteja ja loisia, yököttävä ajatus, joten ei tutkita sitä.

Kaikkein parasta olisi, jos vakavista refluksi-oireista kärsivät perustaisivat yhdistyksen, joka alkaisi ajamaan asioita ja vaatimaan hoitosuositusten muutosta ja tutkimuksia.

Julkisen sektorin pitää pystyä tarjoamaan samat tutkimukset kuin yksityinen sektori, turhat tutkimukset pois ja tavoite pitää olla potilaan parantuminen, ei pelkkien oireiden hoito vuodesta toiseen.

Ja sen takia haluan jakaa tässä foorumissa kokemukseni. En mainostaakseni ftl-lääkäreitä tai ftl-ravintoneuvojia, VAAN jotta kaikki saisivat mahdollisuuden kokeilla tätä tietä.

Itse vedin kasvissosekeittoa ja ajattelin, että se on varmasti parasta mahdollista ravintoa vatsalleni. LUOMUA. Refluksi paheni ja paheni, vatsavaivat jatkuivat. Ullatus, ullatus, olin yliherkkä juureksille.

Tällä hetkellä ruokavalioni ei ole mitenkään täydellinen, odotan labratuloksia, jotta tiedän tarkemmin mitä kaikkea kannattaa välttää, jotta suolisto rauhoittuu. Ja ennen kaikkea mitä voin syödä.

Viljaa en siedä tällä hetkellä missään muodossa, enkä maitotuotteita.

Sitten kun olen päässyt pidemmälle ruokavaliossa, laitan ohjeita.

TÄRKEÄÄ on, ettei söisi joka päivä samoja asioita, vaan vaihtelisi, jos sillä voi olla iso merkitys. En tiedä vielä miten itse tämän toteutan, koska teen pitkiä työpäiviä, mutta olen valmis tekemään kaikkeni, että saan terveyteni takaisin. Refluksi ja astma poistui, pystyn kyllä saamaan suolistoni myös terveeksi. Se vaatii vähän perehtymistä, mutta oikeasti olen ollut niin sairas, että mulla ei ole mitään väliä mitä syön, kunhan voin hyvin.

Oletko sinä saanut tarpeeksesi kivuista, kurkun käheydestä, yskästä, astmasta, ummetuksesta, ripulista, väsymyksestä? Katsomaan sivusta, kun muut nauttivat elämästä ja itse olet puolikuntoinen ja et voi koskaan suunnitella mitään, kun et tiedä miten voit?

Motiivi ruokavaliomuutokseen on helpompi niillä, joiden oireet ovat olleet erittäin paljon elämää rajoittavia. Minä kuulun niihin.

VaniljaRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman4.2.2017 11.54
Hyvä kirjoitus Maria. Sairauksien syyt on selvitettävä, pelkkiä oireita ei ole mitään järkeä hoitaa jos syytä ei edes yritetä selvittää. Minä kärsin vuosia aivan kauheasta nokkosrokosta. Työpaikkalääkäri antoi antihistamiinia joka olisi pitänyt aloittaa tuntia ennenkuin kutina ja polte iholla alkaa. Ongelma oli vain siinä etten tiennyt milloin se alkaa. Siihen lääkäri sanoi vain että niinpä ja kirjoitti reseptin.

Flt-puolella testattiin viiveellä tulevat yliherkkyydet ja siellä auringonkukan siemenet näyttivät punaista joten ne jätettiin kokonaan pois. Olin syönyt niitä päivittäin, lisännyt leipätaikinaan ja milloin mihinkin. Nekin olivat terveellistä ja luomua mutta eivät sopineet minulle. Kun jätin ne pois hävisi nokkosrokkokin. Jaksan olla siitä aina vaan kiitollinen.

Minulle tehdyn ruokavalion ja hoito-ohjelman lisäksi lisäksi helpottivat refluksivaivatkin, pahoinvointi ja palan tunne kurkussa sekä närästys. Elämänhaluni palasi ja tunnen nyt itseni energiseksi ja terveeksi. Rahalla ei ollut tässä mitään merkitystä, olin valmis maksamaan terveydestäni. Tosin olin varautunut isompaankin summaan kuin mitä se minulle sitten maksoi. Toipuminen tapahtui aika hitaasti mutta silläkään ei ollut väliä, pääasia että toivuin lamaannuttavista oireistani.
Mielenkiinnolla odotan Maria miten asiat sinulla etenevät.

TepsuRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman8.2.2017 13.59
Sain viiveellä oivalluksen joka saattaa monelle muulle olla itsestään selvä, mutta itse tajusin sen kunnolla vasta nyt kun mietin sitä miksi nykyään pystyn syömään marjoja. Nimittäin: ne ruoka-aineet jotka aiheuttavat akuutisti oireita eivät välttämättä ole niitä jotka niitä oireita alun alkaen aiheuttavat. Esimerkiksi jos elimistöni ei tykkää gluteenista, se ärtyy kun syön sitä, ja se ilmenee sitten niin, että saan refluksioireita esimerkiksi marjoista, sitrushedelmistä jne. Mutta syyllinen eivät ole oikeasti ne, toisin kuin pintapuolisesti voisi luulla. Sitten kun jätän gluteenin pois, en enää saakaan oireita marjoista ja hedelmistä vaan pystyn syömään laveammin vitamiinipitoisia ja ravitsevia juttuja.

Jännää. Ja johtaa varmasti monesti harhaan ja siihen, että ruokavalio yksipuolistuu ja köyhtyy turhaan, mikä sitten taas edelleen pahentaa tilannetta, kun elimistö ei saa tarvitsemiaan ravinteita joiden avulla ylläpitää terveyttä ja taistella sairautta vastaan.

ehkä näinRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman8.2.2017 15.39
kyllä, kun ruokatorvessa on tulehdus niin kaikki ruoka närästää.

"Närästystä" tulee kun 1) hapan, mausteinen tai suolainen ruoka on kosketuksessa ruokatorven ärtyneiden limakalvojen kanssa
tai 2) happo nousee mahasta. Silloin jopa vesi närästää.

TepsuRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman8.2.2017 17.36
Totta, ehkä näin, ja ilmeisesti joitain muitakin mekanismeja voi olla.

Maria, todellakin hyvä kirjoitus. On hullua että julkinen terveydenhuolto ei tarjoa noita kunnollisia yliherkkyystutkimuksia, jotka tällä hetkellä saa vain yksityisen (eli flt-puolen) kautta. Myöskään suoliston bakteerikantaa ei ymmärtääkseni tutkita julkisella. Kyllä tuo funktionaalinen puoli on aivan olennaisesti auttanut minuakin. Toivoa sopii että ne periaatteet leviäisivät julkisellekin puolelle, jotta terveys ei olisi rahasta kiinni. Tosin itse mieluusti panostin sen muutaman satasen, kun sillä välttää sitten toistuvat juoksemiset lääkärissä ja saa pidemmän tähtäimen hyötyä, parhaassa tapauksessa loppuelämäksi.

VaniljaRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman8.2.2017 18.06
Tepsu, olen huomannut tuon saman. Aluksi minullekin kävi juuri niin että kaikki mitä söin aiheutti ongelmia. Sitten kun toipuminen alkoi, pystyin syömään niitäkin ruokia, jotka esim. refluksi-ruokavalioon eivät kuulu. Suklaa, kahvi, paprika, tomaattikastike, viini ja ihanat appelsiinit sopivat nyt, eikä chilikään enää aiheuta närästystä. Mutta jos jostain syystä olen syönyt pidemmän aikaa liikaa vaikka hiilareita, alkaa kaikki muukin närästää. Siksi meni niin pitkään ihmetellessä että mitä uskaltaa syödä.

TepsuRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman8.2.2017 21.29
Vanilja, tuo on kyllä ihanaa kun noin käy.

Se että välttää oireita aiheuttavia ruokia ja juomia ei siis ole varsinaista refluksin hoitoa, se ainoastaan vähentää oireita tai saattaa jopa poistaa ne, muttei poista niiden aiheuttajaa. Ja siksi oireet palaavat aina takaisin jos ruokavaliosta lipsuu, jos oireiden varsinaista aiheuttajaa ei ole hoidettu. Itsestäänselväähän tämä, mutta vasta nyt sen oikein kirkkaasti tajusin! :D

Tietysti esim. minulla on vielä se, että refluksini on puhjennut vammasta joka on vaurioittanut vagushermoa, joten tuskin koskaan pääsen näistä oireista täysin eroon, kun niiden aiheuttajaa ei voi parantaa. Oikeanlaisella ruokavaliolla ja suoliston ja vatsan kunnosta huolta pitämällä kuitenkin pystyn rauhoittamaan tilannetta hyvin paljon, koska vagushermo on suorassa yhteydessä mm. vatsaan ja suolistoon (ruokatorveen myös).

HapponenRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman9.2.2017 11.37
Ihanaa kuulla näitä positiivisia tarinoita. Että joku on oikeasti päässyt eroon refluksista, tai ainakin lähes oireettomaksi.

FLT-puolelta minäkin olen saanut jonkin verran apua, jostain syystä happosalpaajat eivät ole poistaneet oireita, lieventäneet ehkä, mutta ei riittävästi.

Vanilja, Maria ja muut, jotka olette saaneet avun ruokavaliosta - miten pitkään teillä tuo toipumisprosessi on kestänyt? Itse olen ollut gluteenittomalla ja laktoosittomalla (lähes maidottomalla) muutaman kuukauden, vehnän jätin pois jo puoli vuotta sitten ja pikkuhiljaa myös muut gluteeniviljat.

VaniljaRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman9.2.2017 18.46
Minulla meni kyllä puolisentoista vuotta ennenkuin oireet kokonaan katosivat. Toipuminen tosin alkoi aika pian ruokavalion muutosten jälkeen, mutta hyvin hitaasti.
Minulla refluksin puhkeaminen oli tapahtunut usean vuoden elimistön laiminlyönnin seurauksena. Liikaa stressiä, aterioiden korvaamista sämpylällä, kiireessä syömistä, antibioottikuureja, särkylääkkeitä jne. Toipumiseenkin siis tarvittiin aikaa. Nyt kaikki on onneksi kuitenkin toisin.

nooraRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.3.2017 19.26
Tepsu! Oireesi kuulostavat hyvin samanlaiselta kun minunkin. onko mahdollista ottaa sinuun yhteyttä esim sähköpostilla? :)

TepsuRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.3.2017 19.40
Hei Noora, ota vain: tepsutellervo@gmail.com 🙂

nervus vagusRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman26.3.2017 15.51
Viimeisin episodi oman ruoansulatuselimistön kanssa herätti kiinnostuksen tähänkin aihepiiriin. Refluksioireet ovat olleet jonkin aikaa hyvässä balanssissa. Maitotuotteet, joita en kylläkään erityisen paljon nauti, ovat saaneet vatsan ärsyyntymään, mutta refluksioireita en niistä ole saanut. Pari päivää sitten muutama desi jugurttia iltapalaksi ennen nukkumaan menoa sai vatsan oireilemaan koko yöksi. En vielä seuraavana päivänä osannut yhdistää oireilua jugurttiin, joten nautin purkin perät välipalaksi. Seurauksena silmien välitön kutina ja turpoaminen, sekä voimakas sykkeen nousu, huippaus, huonovointisuus ja lämpökin nousi. Sain siis ilmeisesti suht voimakkaan allergisen reaktion mitä ilmeisimmin maidosta.

Tämän tyyppiset immuniteettiongelmathan ovat liitetty suoliston läpäisevyyteen ja omalla kohdallani uskon että antasidit ovat lisänneet tätä ongelmaa. Olen viimeaikoina syönyt happosalpaajien turvin suht normaalisti, myös ruoka-aineita, jotka ilman lääkitystä aiheuttaa ongelmia. Nyt tuntuu siltä että on otettava lusikka kauniiseen käteen ja räätälöidä ruokavalio tosissaan lähtökohtana suoliston hyvinvointi. Lääkitys ruokavalioremontin myötä minimiin ja ainakin maitohappobakteereita ja d-vitamiinia ruokavalion tueksi.

Linkissä Olli Sovijärven esitys aiheesta
https://www.slideshare.net/OlliSovijarvi/autoimmuniteetti-ja-suoliston-lpisevyys-09112013

AitoRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman30.11.2018 17.45
Tässä keskustelussa on useasti mainittu flt:een edustajat. Jos haluaa otattaa labroja ja saada kokeiluun räätälöidyn ruokavalion, pitääkö varata aika flt-lääkärille vai hoituuko samat asiat flt-ravitsemusterapeutin kautta? Itselläni on tämän akuutin refluksin lisäksi muita autoimmuuni- ja iho-ongelmia, joten ruokavalion muuttaminen kiinnostaa kokeilumielessä.

GingerRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman30.11.2018 21.25
Flt-ravitsemusterapeutille saa varmaan ajan nopeammin kuin flt-lääkärille. Sillä pääsee alkuun ja sitä kautta ehkä myös lääkärille.

VaniljaRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman1.12.2018 13.07
Minä kävin ensin flt-ravintovalmentajalla. En välttämättä olisi tarvinnut lääkäriä ollenkaan mutta hänen avullaan pääsin tähystykseen julkiselle puolelle. Asiat hoituivat ravintovalmentajankin kautta hyvin. Hänen avullaan minä pääsin oireistani eroon. Siihen täytyy vain itsekin sitoutua, sinne on ihan turha mennä jos ei sitten kuitenkaan noudata ohjeita.

AitoRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman2.12.2018 9.14
Kiitos vinkeistä. :) Voisin varata ajan ravitsemusterapeutille. Olen motivoitunut hoitamaan itseäni ruokavalion avulla nyt, kun huomaan, että kroppani vaatii muutosta. Ilmeisesti nämä nykyiset vaivat (krooninen gastriitti ym.) ovat myös sen laatuisia, että niiden hoito vaatii pitkäjänteisyyttä. Se on ollut minulle ruokien suhteen aiemmin vaikeaa, mutta olen pakosta joutunut noudattamaan välillä erilaista ruokavaliota esimerkiksi raskauden aikana ja vähän oppinut siihen. Teidän muutamien kokemukset ovat myös olleet niin kannustavia, että haluaisin ainakin kokeilla tätä tietä.

k.kalluppiRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman2.12.2018 9.19
Nervus vagus:

Lisäaine karrageeni (paakkuuntumisen estoaine), jota on mm useimmissa jugurteissa, kermoissa jne
pistää vatsani sekaisin ja aikaan muitakin oireita.
Luomutuotteissa sitä ei ole.

Ehkä se ei jugurtti vaan joku lisäaine, joka ei sovi ?

female77Re: Ruokavalio paransi refluksin ja astman3.12.2018 21.41
Esim. se millä laktoosi hajotetaan, home, bakteerit jne? Valio ei kertonut kun kysyin mikä on menetelmä. Ainakin lactrasessa yms. lakt.hajotus kapseleissa se on aspergillus home! Juokete tai hapate, sen ne kertoivat valiolta, se on esim. vasikan vatsan sisältöä! huh huh, ei ihme että närästää maitotuotteet minuakin!

AitoRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman3.12.2018 22.05
Lisäaineet ja tuotteen prosessointi voisi tosiaan myös aiheuttaa niitä vatsavaivoja. Ei näitä tule niin ajatelleeksi. Luomua olen itsekin alkanut suosimaan, vaikka se kalliimpaa tietysti on.

MaisaRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman11.12.2018 20.48
Onko Maria tai Tepsu vielä linjoilla lukemassa?

Mielenkiinnolla lueskellut. Itsellä oireet alkoivat melko äkisti kolme vuotta sitten ensimmäisillä kurkkuoireilla (palan tunnetta jne) söin muutaman kuukauden somacia ja oireet helpottivat. Stressin ja huonon syömisen kautta oireet pahenivat ja viime vuonna söin jo useammin (tarvittaessa) esomepratsolia.
Jouluna 2017 tulivat ensimmäiset kutinat jotka yhdistin inkivääriin. Oireet helpottivat pikku hiljaa kun tarkistin ruokavaliota ja otin antihistamiineja. Tälläisiä kutina pätkiä tuli 2018 alkuvuodesta muutamia jolloin yhdistin sen e120 lisäaineeseen karkeissa.
Nyt syksyllä sitten kutinat ovat tulleet jäädäkseen ja samalla kurkkuoireet ovat lisääntyneet eikä refluksilääkkeistä tunnu olevan hyötyä.
Kävin ravitsemusterapeutilla joka määräsi 3:n viikon Vivomixx maitohappokuurin jonka aikana olo parani huomattavasti eikä iho enää kutissut. Pari viikkoa sitten kuuri loppui ja alle viikko sen jälkeen kutinaoireet palasivat pahempina, lisäksi nenän tukkoisuutta ja kurkkua ahdistaa. Ravitsemusterapeutti heitti ilmoille histamiini-intoleranssin jota itsekin olin jo miettinyt.
Tähystyksissä olen käynyt viime syksynä eikä refluksiin löytynyt mitään syytä eikä muihinkaan vaivoihin.
Itse uskon, että lapsuudessa syömäni kymmenet antibioottikuurit ovat vieneet suolistostani kaikki hyvät bakteerit jonka takia suoli vuotaa tms ja reagoi tällä hetkellä kaikkeen. Lisäksi edellisten vuosien työstressi on pahentanut tilannetta.
Koska kaikki on edennyt näin nopeasti en jaksa uskoa että tämä olisi lopullinen tilanne vaan saan korjattua mahani kuntoon kunhan jaksan syödä oikein.
Nyt tarvitsisinkin lisää vinkkejä erityisesti Maria ja Tepsu teiltä jotka olette päässeet eroon näistä vaivoista.

Tai onko joku käynyt antioksidanttiklinikalla teettämässä tarkempia testejä suoliston tilasta? Tai FLT-ravitsemusterapeutilla tai FLT-lääkärillä jota voisi suositella?

Tällä hetkellä syön ainoastaan gluteenitonta kauraa kotimaisista viljoista, en käytä maitotuotteita, alkoholia, kahvia, suklaata, sitrushedelmiä enkä tällä hetkellä myöskään histamiinipitoisia ruokia.

Vinkkejä mitä ruokia kannattaa syödä ja mitkä ehkä jättää pois.
Alkaa olla niin kapea ruokavalikoima, että enempää en enää viitsisi karsiakkaan. Paino on pudonnut 57kg:sta 53kg parissa kuukaudessa mistä en ole ollenkaan iloinen.

floralysRe: Ruokavalio paransi refluksin ja astman12.12.2018 8.12
En ole Maria enkä Tepsu, mutta kerron äskettäin kuulemani asian sisätautilääkärin vastaanotolla, että suoliston bakteerit kyllä palaavat, eivät ne katoa ikuisiksi ajoiksi.
Ne palaavat vaikka ei söisi ainuttakaan maitohappopilleriä.
Lääkäri ehdotti syömään Alflorexia vähintään kolme kuukautta, jos välttämättä haluan jotain "happobakteeria" syödä,
mutta ei se ole mitenkään välttämätön.
Täyden tehon saamiseksi kolme kuukautta on minimi.

Kun joutuu syömään oikein rajoitetusti, oireita tulee pikemminkin puutoksista rajoitetun ruokavalion takia kuin jostain ruoasta mitä syö.

Lisäämällä pikkuisenkin silloin tällöin ruokavalioonsa tuotteita bakteerikanta elpyy paljon paremmin ja olo paranee.

Mitä vähemmän ja yksipuolisemmin syö sen laihempi bakteerikanta.
Bakteerit tarvitsevat alustaa (erilaisia ruokia) lisääntyäkseen ja monipuolistuakseen.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: