Keskustelu

YLLÄPITO VHH - ruokavalio23.1.2011 15.43
Kirjoituksia hiilaritietoisille refluksikoille ...

hiekkapaperikurkkuRe: VHH - ruokavalio23.1.2011 18.19
Olen jo monta vuotta seurannut tätä dieettiä ja todennut sen toimivan erinomaisesti, etenkin silloin, kun tykkää kokata itse puhtaista raaka-aineista ja arvostaa lisäksi luomuruokaa. Liikahiilareitten syöminen aiheuttaa paljon tuhoa keholle, koska kehomme ei pysty polttamaan sitä määrää hiilareita, mitä tänä päivänä ihmiset syövät. Se ylimääräinen aine kertyy suoraan sanoen "läskiksi" ihmisvartaloon. Ei auta, vaikka söisi mitä kevyttuotteita, jotka ovat pitkälle käsiteltyjä ja usein liian makean makuisia, joissa sokeri on lisäksi korvattu jopa aspartaamilla. Täytyy kuitenkin lukea tarkkaan joitakin alan kirjoja, ennenkuin ihan sokkona ryhtyy tähän dieettiin. Hiilihydraateillakin on tärkeä osa aivomme rakentajina. Suosittelen, että vasta-alkaja tutustuisi professori Antti Heikkilän kirjoihin ja blogiin, jotta saisi kokonaiskuvan asianmukaisesti kerrottuna.
Lisäksi suosittelen tutustumaan kreikkalaissyntyisen pohjoismaissa asuvan lääkärin Fedon Lindbergin blogiin sekä ruotsalaislääkärin Annika Dahlqvistin sivuihin. Omakohtainen kokemus alkoi professori Antti Heikkilän kirjoista.
Sitten seurasi Dahlqvistin reseptit, joita kokeilin ja olin parin päivän päästä vakuuttunut, että kannatti. Jos olisin tiennyt hiilihydraattien vaikutuksesta jo 20 v sitten, olisin todennäköisesti välttynyt fundoplikaatiosta. Ennen siirtymistä tähän dieettiin, josta nyt on tullut elämäntapa, oli itselläni vähintään kerran kuussa toistuvat divertikkelikohtaukset, jotka VHH dieetin jälkeen hävisivät kokonaan. Vuosikymmeniä ollut sitkeä pienimuotoinen psoriasis on kokonaan hävinnyt (ennen ei vahvat lääkkeetkään tehonneet siihen). Veren arvot hyvät ja verenpaine ei ikäiselläni voi olla parempi. Olen käyttänyt vuosikymmeniä happosalpaaja-aineita, ja käynyt läpi tosimonet merkit. Niitä on jouduttu vaihtamaan sivuhaittojen vuoksi. Kun aloitin VHH dieetin, unohdin parina ensimmäisenä päivänä ottaa refluksilääkettä. Kun muistin, niin säikähdin lähinnä sitä, että mitä kehossani tapahtuu kun 3:een päivään ei ole närästänyt eikä polttanut rintaa. Kun vielä parin viikon kuluttuakaan ei ikäviä refluksioireita ilmaantunut, aloin jo uskoa VHH ruokavalioon.
Vain kerran olen turvautunut lääkkeisiin - syötyäni hiivaleipäsämpylää!
Paino laskee ja olen kohta saavuttanut ihannepainoni - hyvällä mielellä.
VHH dieetti vie näläntunteen kun syö oikeita aineita. Ei tarvitse punnita mitään. Valitsee vain ruoka-aineita, joissa on mahd. pienet hiilihydraatit.
Kun ihannepainoon pääsee, voi sen ylläpitoa jatkaa ilman kummempaa työtä sen eteen. Mutta, elintarvikkeitten tunteminen on tärkeää ja siksi suosittelisin, että aloittelija ensin tutustuu mainitsemaani kirjallisuuteen ennenkuin tähän ryhtyy eikä suin päin jätä pois lääkärin määräämiä lääkkeitä.
Em lääkärit ovat kaikki hoitaneet mm. diabetespotilaita erinomaisin tuloksin. Monet potilaista ovat pärjänneet ilman ko lääkitystä yhdyttyään VHH elämäntapaan. Lääkäri Annika Dahlqvist oli itsekin melko sairas ennenkuin ryhtyi toteuttamaan VHH:ta omalla kohdallaan.
VHH:sta kiistellään kovasti. Ainahan uusista esilletulevista asioista kiistellään.
Nyt ollaan jo tutkittu niin paljon VHH:ta ja tultu siihen tulokseen, että se klassinen lautasmalli ruokaa, mitä kansalle on tuputettu vuosia, ei toimi ja se on ajanmukaistettava.
Suomessa jos jossain, on kevyttuotteita mielettömästi ja kansan keskipaino nousee vaarallista vauhtia.
Kokemuksestani tiedän, että ravintoterapeutit eivät suosittele VHH dieettiä, koska heidän on elettävä virallisen lautasmallin mukaan, vaikka se olisi tänä päivänä jo muinaisjäänne.
Jokainen valitsee tapansa, mutta, aah, rinnassani ei polta, kurkussani ei närästä eikä vatsani tule viljatuotteiden syönnistä ilmapalloksi!
Mitä ihmettä teen fundoplikaation kanssa? Täytyyhän iso tyrä saada pois, vaikkakin närästys on kadonnut kokonaan.

hiekkapaperikurkkuRe: VHH - ruokavalio24.1.2011 7.25
Sakariini: Loistavaa! Kiva lukea, että jo perunan poisjättäminen on tuonut hyviä tuloksia sinulle. Karkea ohjesääntö VHH:ssa on: "ei mitään valkoista", mikä tarkoittaa: ei perunaa, ei vehnäjauhoja, eikä sokeria ja riisiäkään Suklaata voit silloin tällöin syödä, kunhan se on yli 70%:sta. Eikä Sinua kukaan pidätä, jos joskus sorrut syömään sen voileivän, perunan tai vähän riisiä. Lihaa, kalaa ja kanaa voit ihan hyvi syödä. Myös ihan tavallisia maitotuotteita - jos kestät laktoosia. Kun vielä höyrytät kasvikset, niin olet todella oikealla tiellä.
Joo, itsekin kaipasin leipää alussa ihan kamalasti. Nyt teen itse taikinajuurta käyttäen tosiohutta näkkileipää ja pakko saada sitä aamuisin edes vähän, mutta loppupäivä menee ilman viljatuotteita. Vaikken kärsi keliakiasta tai vilja-allergiasta, niin kaikki viljatuotteet, puuroja myöten tekevät keholleni pahaa.
Kokeile ihmeessä, käyvätkö Sinulle gluteenittomat viljatuotteet, mutta älä kuitenkaan korvaa niillä päivittäisiä aterioita. Etsi ruoka-aineita, joilla on mahdollisimman alhainen hiilihydraattimäärä. Finelin ruoka-ainetaulukoista näet hyvin mitä mikäkin ruoka-aine sisältää.
Tuo astma ja VHH on mielenkiintoinen asia. En ihmettelisi, vaikka VHH auttaisi siihenkin jonkin verran. Terkkuja,

Astma/refluksiRe: VHH - ruokavalio4.2.2011 12.28
Adamsbrotin leipä ei ainakakaan ollut makuuni..
Suolaista ja aivan järkyttävän makuista!

Makuasioita toki, mutta ajatuskin jo oksettaa!!! :(

hRe: VHH - ruokavalio4.2.2011 12.55
Sakariini: manometria- ja impedanssitutkimukset ovat ohi ja odottelen lekurin soittoa tuloksista. (ps. nuo tutkimukset menivät erinomaisesti eikä sattunut yhtään). VHH - ruokavalio on kuitenkin antanut niin hyviä tuloksia kohdallani, että saattaa olla, ettei minulle tarvitse tehdä fundoplikaatiota. Minua tutkinut henkilökunta totesi, että he kuulevat vastaavia mielipiteitä nykyään yhä useammin eri potilailta, joille aiotaan tehdä fundoplikaatio. Monille tekee kaikki viljatuotteet pahaa, oli ne gluteeniset tai ei. Aamuvoileivästä en luovu minäkään, mutta kovasti olen vähentänyt viljatuotteiden syöntiä ja kohdallani näkyvät hyvät tulokset.
Astma/refluksi: pystytkö rajaamaan viljansyöntijäsi vaikka siihen aamupalaan?
En tunne Adamsbrotia, mutta moniin gluteenittomiin leipiin olen tutustunut, enkä suoraan sanoen ole tykännyt niistä.
Minulle se on vilja kun vilja ja ennemmin tai myöhemmin se närästää kivuliaasti.
Ruokavalio on jokaisen oma asia, mutta se täytyy sanoa, että sillä näyttää olevan äärettömän tärkeä osa terveydessämme ja siihen voimme onneksi jokainen itse vaikuttaa halumme mukaisesti.

Astma/refluksiRe: VHH - ruokavalio4.2.2011 13.16
h:
Mielummin olen syömättä viljatuotteita, kun heti jos
syö edes yhden leivän niin turvottaa ihan jumalattomasti
ja tulee niin kauhea olo!

Siksi kokeilin tuota vähähiilarista, mutta pettymyshän se oli!

Maha kestää tällä hetkellä ruokiakin todella huonosti, kun tulee
aina vaan oksettava olo!

hiekkapaperikurkkuRe: VHH - ruokavalio4.2.2011 13.40
Astma/refluksi: tarkoitatko että leipä oli pettymys vai vähähiilarinen ruoka? Ne on kaksi ihan eri asiaa. Ei ruokavaliosi ole vähähiilarinen, jos jätät vain yhden leivän pois. Kyseessä on kokonaisuus. Mutta jos vatsasi on muutenkin epäkunnossa, voi syy olla ihan joku muu.
Toivottavasti selviää.

Astma/refluksiRe: VHH - ruokavalio4.2.2011 13.51
hiekkapaperikurkku:
VHH-leipä oli pettymys ja
Vähähiilarisella ruokavaliolla olen!

sporreRe: VHH - ruokavalio5.2.2011 11.45
Vhh ei kiellä syömästä tavallistakaan leipää, kun vaan pysyy kohtuudessa. Kun eri vhh-ruokavalioiden päivittäiset hiilihydraattimäärät vaihtelee laidasta laitaan(20-100g/vrk), niin noihin isompiin määriin voi syödäkin jonkin verran leipää. Tiukkaa 20 g hiilarimäärää noudattavat ovat yleensä laihdutuskuurilla, ja saavat nuo hiilarinsa kasviksista.

Toiset ovat vaan huomanneet, että ovat päässeet joistakin ongelmista (iho, vatsa, jne.), kun ovat jättäneet kaikki viljat pois. Ja tätä "viljaherkkyyttä" ei saa todistettua allergiatesteillä tai keliakialla.
Jotkut vhh-ohjeet aloittelijoille kehottaakin jättämään ruokavalion alussa kaikki viljat pois. Ja kokeilemaan sitten myöhemmin, mitä niiden takaisin tuominen ruokavalioon vaikuttaa omaan oloon.

Vhh:lle voi siirtyä myös vähitellen. Itsellä hiilarit oli alussa noin 90 grammaa päivässä, ja ovat tulleet siitä pikku hiljaa alaspäin. Nykyään yleensä 40-60 päivässä, ja se tuntuu nyt sopivalle. Kun hiilarimäärät jäivät paljon "normaalin" tason alle, niin ainakin minulle tulee päänsärkyä - Se "normaali" taso on tullut pikku hiljaa alaspäin, elimistö on kai sopeutunut.
Painokin tippuu pikkuhiljaa (0,5 -1 kg/kk), mikä on minulle sopiva vauhti.

hiekkapaperikurkkuRe: VHH - ruokavalio5.2.2011 12.21
sporre: "kohtuus" kaikessa on tärkeää, niinkuin kirjoitat. Ihminen ei tule toimeen ilman hiilareita ja joittenkin jenkkitutkimuksien mukaan, voi jo liki parin viikon hiilariton ruokavalio aiheuttaa muistikatkoja ym. Toinen asia onkin, paljonko niitä tarvitaan ja nykyään ihminen syö niitä huomattavasti liikaa. Lisäksi pitäisi miettiä, mistä ne hiilarit saa: viljasta, sokerista jne. Leipätuotteita vaan on niin runsaasti tarjolla ja niihin on helppo jäädä koukkuun ja leipä on aina kuulunut suomalaisten ruokavalioon, joten edes sen osittainen poisjättäminen on monelle vaikeaa. Myös keho pystyy tekemään hiilareita. Päänsärkyä ovat saaneet monet, jotka ovat menneet liian alas hiilaritasollaan vuorokaudessa. VHH on hidas laihdutuskuuri, mutta melko varma. Sitä ei edes itse huomaa, kun kilo tippuu kuukaudessa, mutta vuositasolla se on suuri kg-määrä ja ehkä se kg-määrä riittääkin monen kohdalla. Itselläni ainakin jo 5 kg:n painonpudotus aikaansai paljon hyvää ja helpotti valtavasti refluksioireita.

sporre20 g hiilihydraatteja minimi5.2.2011 19.01
Yleisin tieto hiilareista taitaa olla, että päivässä pitää saada vähintään 20 grammaa. Aivot tarvitsevat sen määrän. Kaiken muun energian voi saada rasvasta (syödystä ja varastoituneesta) sekä myös osin proteiineista.

YPsiirto VHH - ruokavalio27.3.2011 20.12
Editoitu versio

M-M Re: VILJAT 18.3.2011 13:36
Alkuun pääseminen on ainakin tosi tosi vaikeaa. Esimerkiksi itse olen kasvissyöjä ja mm. leipä ja leseet ovat osa ravintoani. Voisitko antaa esimerkkejä päivän syömisistäsi? Eli tyyliin "aamupalaksi otin...", "lounaaksi söin", "päivälliseni oli...", ja "iltapalani oli...". Tästä voisi olla apua monille alkuun pääsemisessä. Kaapit kun melkein jokaisella pursuavat leipää, puuroa, pastaa, riisiä... vaihtoehtoja on vaikea keksiä ainakaan aluksi.

Olin aikoinani lähes vuoden low-carbilla ja silloin voin kyllä todella hyvin. Tosin silloin ei närästyskään vielä ollut astunut elämääni. Lopetin, koska kasvissyöjänä hektisessä elämäntilanteessa en ehtinyt miettiä tarpeeksi proteiineja, rasvoja jne.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Sitrus Re: viljoista juttua 18.3.2011 13:47
Apu ei kelpaa ehkä siksi, että ruokavalio on muutenkin torso. Siitä kun vielä jättäisi pois puuron ja leivät niin paljon ei jää jäljelle. Jotkut vannovat sen nimeen, että maitotuotteet ne vasta pahasta onkin. Mitä jos jättäisi maitotuotteet pois: ei maitoa, piimää, viiliä, jäätelöä, jugurttia...? Tai entäs jos maha ei siedäkään lihaa ja rasvaa? heinoslaiset kehottaisivat pitäytymään kasviksissa ja kalassa, ei viljaa, maitoja eikä sokereita eikä punaista lihaa, ei edes makeita marjoja ja hedelmiä. Siitäpä saisikin tosi monipuolisen lautasen, kun jättää lisäksi kaikki refluksivihannekset veks.

Mitähän kautta pääsisi ruoka-allergiakokeisiin, ettei tarvitsisi tyytyä arvailuun? Onko kellään kokemusta tai tietoa?
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Sitrus Re: viljoista juttua 18.3.2011 13:49
Ylläolevasta jäi pois, että arvaamista vaikeuttaa se, että mikään ruoka-aine ei aiheuta havaittavia allergiaoireita.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
hiekkapaperikurkku Re: viljoista juttua 18.3.2011 13:59

Ei tarvi olla vilja-allergiaa tai keliakiaa saadakseen viljasta kärsiä. Itselleni on käynyt just niin, että kun minimoin viljatuotteet, niin närästys loppui ja tuntui loppuvan monet muutkin vaivat saman tien. Olen refluksikko ja kanssani elää isohko palleatyrä sekä monta divertikkeliä.
Fundoplikaatioajankohtakin oli minulle suunniteltu, mutta, takerruin vielä vhh-elämäntapaan, joka merkitsi viljatuotteiden minimointia ja vaikutus näkyi jo viikon jälkeen! Elän ilman refluksikoille tarkoitettuja lääkkeitä. Vain pari kertaa olen turvautunut lääkkeisiin - syötyäni viljatuotteita.
Leikkaavan lääkärin mukaan en tule tarvitsemaan leikkausta jos jatkan elämäntapaa näin, koska ei ole mitään takeita, että onnistuneenkaan leikkauksen jälkeen olotilani olisi näin hyvä.
En siis käytä närästyslääkkeitä, ei polta kurkkua, enkä tarvitse lääkitystä kunhan vältän viljatuotteita! Kertaakaan en ole kärsinyt divertikkelikipukohtauksistakaan sen jälkeen, kun jätin ne ns "terveelliset viljat".
Valitettavasti nämä sivustot käsittelevät hyvin vähän sitä, mikä merkitys ruokavaliolla on sairauteen. Tuntuu, että mielellään turvaudutaan heti lääkkeisiin miettimättä sitä, voisiko omaa elämäntapaa korjata hieman ja selvitä ilman leikkausta, jonka pitäisi olla se ääri-ilmiö eikä "must".
Yhä useampi lääkäri on alkanut julkisestikin miettiä sitä ikuista ruisleivän tuputtamista ihmisille kuitujen toivosssa. Kuituja saa vihanneksistakin tarpeeksi. Kun lääkkeitten tuoteselostuksia lukee, niin tajuaa, että joka lääkkeellä on sivuhaittoja.
Kiva, kun joku muukin, kuin minä on saanut apua viljattomasta elämästä!
------------------------------------------------------------------------------------------------------

hiekkapaperikurkku Re: viljoista juttua 18.3.2011 14:02
Ei, palleatyrä ei katoa millään ruokavaliolla, mutta ne kipukohtaukset pysyvät hyvin kurissa kun miettii syömisiään. Monilla on palleatyrä, mutta sen kanssa voi hyvin elää koko elämänsä. Harvoin niitten takia joutuu leikkaukseen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Sitrus Re: viljoista juttua 18.3.2011 14:05
Ei liene, mutta kuten toin esille, on vähän vaikea arvata mitä pitäisi kokeilla.


--------------------------------------------------------------------------------------------------
M-M Re: viljoista juttua) 18.3.2011 14:17
hiekkapaperikurkku, millainen on divertikkelikipukohtaus? Itse tunnen ainoastaan paksusuolen divertikkelit. Olen vähän uusi näissä refluksiasioissa, vielä kaksi vuotta sitten en edes tiennyt millaista närästys on, enkä ollut eläissäni röyhtäissyt kuin kaksi kertaa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Sitrus Re: viljoista juttua) 18.3.2011 14:18
Joo, samoin minä koiran kohdalla. Koiran ja kissan ruokavalio on hiukan yksipuolisempi juttu kuin ihmisen.
Ja kaikkeahan sitä voi kokeilla, ja on tullut kokeiltuakin. Itselläni on seuraavaksi vuorossa akupunktio. Kunhan löydän sellaisen paikan tai tekijän, joka tuntuu sen verran hyvältä että katson luotettavan tuntuiseksi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
hiekkapaperikurkku Re: (viljoista juttua) 18.3.2011 15:20
Divertikkelikipukohtaus oli itselläni pari kertaa kuukaudessa joitakin vuosia. Kipu oli niin voimakas, että joitakin kertoja meni taju ja sananmukaisesti jalat alta.
Tällainen kipu on alavatsassa ja oireilee vasemmalle. Divertikkelit ovat paksusuolessa eräänlaisia umpipusseja, jotka joskus tulehtuvat aiheuttaen kovia kipuja. Niitten puhkeaminenkaan ei ole tavatonta ja silloin on tosikiire sairaalaan.
Kipukohtaukset nostivat itselläni myös kuumetta ja kun kivut hellittivät, oli alavatsa monta päivää kipeä ja arka.
Yleisimpiä syitä niitten syntymiselle on niukkakuituinen ravinto, kova vatsa, stressi jne. Mikään noista ei täytä omia kriteerejäni, koska kuituja saan tarpeeksi ja vatsani toimii hyvin.
Vaivaan suositellaan usein viljatuotteita. Kun ryhdyin vhh-ruokavalioon ja minimoin viljat, ei ainuttakaan kipukohtausta ole enää ollut! Se siitä viljasta.
Etsi netistä sanalla "divertikkelit" ja sieltä avautuu paljon tekstiä asiasta.
Tässä sitä ei voi käsitellä, kun se vaatisi niin paljon tekstiä.
Divertikkelit todetaan paksusuolentähystyksellä, eli "kolonoskopialla".
Auttoiko tämä tieto yhtään sinua?
----------------------------------------------------------------------------------------------------

poppy Re: (viljoista juttua) 18.3.2011 15:27
Olin useita kuukausia VHH- ruokavaliolla ja en syönyt lainkaan viljoja, perunaa, riisiä enkä pastaa. Samaan aikaan myös annoskoko pieneni, kun ei ollut niitä pastoja tai perunoita siinä lautasella. Painokin putosi. Ja alkot jätin juomatta. Lihan ym proteiinin syömistä lisäsin, kun aiemmin olin jättänyt punaisen lihan syömättä.

Sain tästä suuren avun närästykseen, mutta valitettavasti se ei minulle riittänyt, vaan päivittäinen lääkitys oli edelleen välttämätön. Esim tutkimusten vuoksi pidetyt lääkkeettömät ajat oli karseita. Niinpä sitten menin myös leikkaukseen suunnitellusti. Nyt olen lääkkeetön. VHH-ruokavaliolle palaan, kun vatsani on toipunut.

Sivustolla on kerrottu itsehoidosta mielestäni hyvin, mutta keskusteluissa lääkkeet ja leikkaukset nousevat hyvin korostetusti esille. Sehän on täysin kirjoittajista kiinni! Ehkä tälläisille palstoille helposti tullaan kertomaan huonoista kokemuksista ja muutenkin omasta pahasta olosta, silloin kun mistään muualta ei ole apua löytynyt. Keskustelut ovat läpileikkaus keskusteluissa olevien henkilöiden kokemuksista, mikä ei ONNEKSI vastaa lähellekään yleistä läpileikkausta refluksikoista, lääkehoidon vaikuttavuudesta tai hoitohenkilökunnasta. Itsehoidolla tai lääkityksellä närästyksensä kuriin saaneet ovat hiljaa sivussa, tyytyväisinä oloonsa. Ei ole tarvetta kirjoittaa ja hakea vertaistukea.

Tarkoitukseni ei ole vähätellä keskustelupalstan merkitystä, on tärkeää että on sellainen foorumi missä voi vaihtaa kokemuksia, niitä huonojakin, ja saada vertaistukea.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

refluksikurkku Re: (viljoista juttua) 18.3.2011 16:14
Vhh-keskusteluita löytyy myös tuolta vanhoista keskusteluista
(hakulaatikko)... ja siihen liittyen tulee juttua myös ensi maanantaina.


Oliko kukaan ihan viljattomalla ruokavaliolla (ei vhh, joka on käsittääkseni eri juttu?) .. tästä oli juttua joskus vähän aika sitten??

Sitrus, kerro akupunktiosta sit kun löydät hyvän tekijän.


------------------------------------------------------------------------------------------------

M-M Re: (viljoista juttua) 18.3.2011 16:46
Kiitos vastauksesta hiekkapaperikurkku. Eli ne ovat juuri niitä mitä ajattelinkin - jotenkin kirjoituksestasi oletin, että puhumasi divertikkelit olisivat muualla kuin paksusuolessa (kun ajattelin närästyksen kannalta). Eräs tuttu lekuri kerran ehdotti alavatsakipujeni syyksi juuri divertikkeleitä, mutta minulla kivut ovat oikealla alavatsassa. Kolonoskopiassa en ole ollut. Kivut nostavat kevyen lämmön ja kestävät 1-2 vkoa putkeen, välillä on tunnin-parin kiputaukoja. Sitten kivut lakkaavat ja ovat poissa pari päivää - puoli vuotta. Mutta divertikkelit ei kai voi olla oikealla alhaalla? (Pahoittelut off-topicista)
---------------------------------------------------------------------------------------------------

refluksikurkku Re: (viljoista juttua) 18.3.2011 16:48
Tiina oletko vielä maisemissa? Sinähän olit/olet viljattomalla
ruokavaliolla (ei kuitenkaan vhh)? Oletko edelleen jättänyt
viljat pois syömisistä?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
poppy Re: (viljoista juttua) 18.3.2011 21:57
Juu tarkennusta täältäkin, olin täysin viljattomalla! Sokeria söin hiukan, tumman suklaan muodossa mutta muuten en.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CC Re: (viljoista juttua) 19.3.2011 1:02
Kyllä mä olen kuullut monen saavan apua eri ruokavalioista. Luulisi, että ruokavalio on niitä ensimmäisiä asioita, joita ryhdytään miettimään, kun refluksitauti löytyy, mutta harvoin taitaa lääkäritkään ruoasta mainita?
Tiedän ainoastaan yhden ihmisen, joka on lääkärillä käynyt ruokavalionsa läpi, mutta kyseisessä tapauksessa tuolla kokeilulla saatiin selvä(?) diagnoosi taudista ja ihminen vapaaksi närästyksestä.

Joka tapauksessa, ihmeellinen buumi ilmeisesti päällä, kun viljattomuutta toitotetaan useemmassakin paikkaa. Mutta mikäs siinä, jos auttaa.
Mä olisin kyllä ikionnellinen, jos viljattomuus auttais.

Omalla kohdalla ei ole todettu syömisen edes vaikuttavan oireiden ajankohtaan mitenkään tai ylipäätänsä oireiluun, vaikka tunnen kyllä närästystä aina syömisen jälkeen. Tutkimusten mukaan ei siis pitäisi olla niin. Voikohan olla psyykkistä? Kellään muulla näin? (joo meni ehkä vähän off topiciksi..)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

hiekkapaperikurkku Re: (viljoista juttua) 19.3.2011 8:33
M-M: voivathan vaivasi liittyä jotenkin suolistoon, vaikkakin kipu on oikealla puolella. Kannattaa ehkä pyytää lähete kolonoskopiaan.
Korostaisin, että vhh-elämäntapa ei ole täysin hiilihydraatiton. Hiilihydraattien päivittäistä määrää vaan vähennetään hyvin paljon.
Täysin hiilihydraatiton ruokavalio ei myöskään ole terveellinen, koska nimenomaan aivot ja aivojen toiminta tarvitsee tietyn määrän hiilihydraatteja päivittäin. Toinen asia onkin se, että jokainenhan sen itse määrittelee, mistä ne päivittäiset hiilarit ottaa. Joku ottaa karkeista, joku jostakin vihanneksesta.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

hiekkapaperikurkku Re: (viljoista juttua) 19.3.2011 13:53

Viljatuotteissahan on hurja määrä hiilareita, mutta luulisin niissä olevan muutakin kummaa, kun niin monelle niistä on haittaa. Kasviksissa olevat hiilarit eivät aiheuta juuri vastaavia tuntemuksia kehossa. Tosin on kasviksia, jotka taas eivät sovi monille, kuten punajuuri ja lanttu, jotka sulavat melko huonosti.
Viljatuotteet myös lihottavat melkoisesti.

refluksikurkku Re: (viljoista juttua) 19.3.2011 14:48
Joo, niin muistelinkin, ettei viljattomalla dieetillä tarvi
niitä hiilareita katsella. Allergiaperäisyys se suurin motivaatio
tuossa viljattomassa taitaa olla (ei niinkään hiilarit eikä laihdutus mielessä tarkastellut kalorimäärät)??

Taitaa kyllä ruokavalioitten kokeilu olla mukana kuvioissa monella. Niitäkin on onneksi monta mitä kokeilla. Itseäni lähinnä kiinnostaisi r-tautia ajatellen kehitetty eli se Koufmanin "ei hapanta" -valio (liittyy ainoastaan pepsiinin aktivoinnin ehkäisemiseen).

Itsellä paino alenee hyvin tuolla suositelluilla normiruokavaliolla (kuituja se runsaat 20 mg, maitoa ym tietty määrä, puoli kiloa vihannesten ja hedelmien puputusta) - kunhan sitä vaan noudattaa. Annoskoot on pienempiä kuin normaalisti ja se on ihan ok. Leipää ei tule syötyä kuin ehkä siivu päivässä mutta viljaa kylläkin leseinä, rouheina ja hiutaleina - tähtään siihen runsaaseen 25 gr. Kasviksia puputan (isoisän käyttämä verbi "jänisten" ruokaan liittyen) maks 100gr/kerta - joten kaalitkin menee tuolla määrällä ok. Kaikilla omat kuviot tietenkin ...

Miten sulla CC nyt menikään nuo kuviot -tutkimus paljasti että ...?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
M-M Re: (viljoista juttua) 19.3.2011 18:59
CC, mulla ainaki psyykkiset tekijät laukaisee tosi helposti kuristukset ja puristukset kurkussa ja rinnassa. Ei tarvi olla isokaan stressin aihe niin jo kuristelee. Stressihän on kyllä kaikissa vaivoissa paha paha asia, eli sitä pitäisi välttää, mutta helpommin sanottu kuin tehty. Itse olen suorastaan krooninen stressaaja; jos ei ole stressattavaa sillä hetkellä, alan stressata että mikä seuraavaksi voisi aiheuttaa stressiä...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

refluksikurkku Re: (viljoista juttua) 19.3.2011 19:16
Jeps, stressi kiristää ainakin toisilla sitä yläsulkijan ja kurkunpään seutua :-(
Ja lisää sitä limakalvon läpäisevyyttä/alentaa kipukynnystä ...


Kylläpäs nyt sattuu samoja aihepiirejä kuin tulevissa ma uutisissa ...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CC Re: (viljoista juttua) 19.3.2011 19:38
Refluksikurkku, lähinnä tarkoitin pH-mittauksia, veriarvojen mittauksia ja tähystysten ja kokeilujen kanssa tehtyjä tutkimuksia sun muita (mitähän tutkimuksia on ehitty tekemään..?!), kun ruuansulatus lääkäreiden mielestä muuten on normaali, eikä vatsassa tosiaan mitään mahakatarria ihmeellisempää.

M-M, sama vähän mulla. Jos ei ole stressattavaa niin alan miettimään, että olen unohtanut jonkun asian, jota piti stressata. Ilkeä tapa! :D

Tuota happamien aineiden poissulkemista olen kokeillut kanssa (mikä on tietty kanssa ihan oma projektinsa..), mutta ei millään ruokavaliolla tähän asti tunnu olevan mitään vaikutusta. :/
Huonoiten olen tosin voinut sen jälkeen kun kiinteän ruuan popsimisen lopetin, että sitä en ihan suosittele kenellekään! :D

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Muumimamma Re: (viljoista juttua) 19.3.2011 20:11

Omat ruokatorven kouristukset muistutti lähinnä sydänkohtausta pahimmillaan. Oireet loppui heti kun siirryin viljattomaan. Jo toinen päivä oli täysin oireeton. Enkä suinkaan ole mitenkään erityisen vähähiilarisella, toki vähemmän hiiliä menee kuin normiruokavaliolla.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


CC Re: Miksi apu ei kelpaa? (viljoista juttua) 20.3.2011 0:1

Ei kukaan toisen sairaudelle mitään voi, etkä esimerkiksi sinä ole vastuussa minunkaan oireista.
Joo, joillakin auttaa viljaton ja kyllä voin sanoa, että sitten kun on siinä kunnossa, että makaa kuukauden paikallaan toivoen kuolevansa, kyllä sitten on valmis aika paljon tekemään.
Mikä on ongelma, jos joku kokee pystyvänsä kahvia juomaan tmv? Tai kokee olevansa siinä kunnossa ainakin, että on varaa juoda kahvia. Kyllä ihminen sitten toimii, kun on tarpeeksi pahassa jamassa.
Mulle kahvi oli ainakin aina ennen semmonen joka-aamuinen ihanuus ja nautinto, josta kirpasi luopua, mutta senkin kertaheitolla lopetin, enkä ole kahviin koskenut kohta kahteen vuoteen.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

hiekkapaperikurkku Re: (viljoista juttua) 20.3.2011 8:11

Tällä "refluksialalla" vaan tuodaan esille jatkuvasti uusia tutkimuksia ja aika uusi ajatushan on juuri viljatuotteet. Ei niistä kukaan tiennyt 10 v sitten.
Nyt viljan aikaansaannoksia uskalletaan tutkia kriittisemmin kuin ennen.

Onhan vilja ollut vuosituhansia pääravintona ihmiskunnassa.
Mutta, ikinä ei viljatuotteita ole syöty siinä määrin kuin nykyään ja liikaa on liika nykyiselle ihmiskeholle.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


lievä tapaus : (viljoista juttua) 20.3.2011 8:33
Turhaa tappelua, mikä ei edistä asiaa mihinkään suuntaan. Tulee vain paha maku suuhun.
Lääketehtaat ei aikakaan rahoita tutkimuksia, joissa tutkitaan viljatonta dieettiä - vai ootteko nähneet, että sellaiseen tutkimukseen haettaisiin vapaaehtoisia?

Täällä refluksikkojen parissa taitaa olla sama juttu, kuin "normaaliterveiden" parissa, toiset saavat apua viljattomasta ruokavaliosta (niin pieniin kuin isoihin vaivoihin) ja toisilla ei ole vaikutusta.
Yksi helppo tapa jokaiselle, on jättää viljat pois kahdeksi viikoksi ja katsoa mitä tapahtuu. Jos viljattomuus ei auta, niin voi palata takaisin entiseen. Jos apu löytyy, niin hyvä.
----------

sporresiemenleipä-rieska27.3.2011 22.03
Maukas leipä, myös soijaton ja viljaton (16 palaa)

* 3-4 munaa TAI 2 munaa ja 2 dl juustoraastetta

* 3-4 rkl rahkaa TAI n. 3-4 rkl paksua jogurttia

* 2 tl leivinjauhetta (ei pakollinen)

* siemeniä, jauheita, jauhoja n. 3dl
(esim. 2 rkl ruisjauhoja, 2 dl auringonkukansiemeniä, 0.5 dl pellavarouhetta, 1-2 rkl lesettä TAI 1 dl jauhettua pähkinää, 1-2 dl seesaminsiementä ja 1-2 dl auringonkukansiementä)

* luraus oliiviöljyä

* luraus vettä

* 1 tl suolaa tai maun mukaan.
Suola kannattaa testata omaan makuun sopivaksi. Jos käyttää taikinassa juustoraastetta, ei suolaa tarvitse paljoa."
paista 200 asteessa


Minä teen tuon tapaista leipää pari kertaa viikossa. Otan nestettä (siis jogurtin, munan, veden yms.) ja lisään sinne nuo kuivat aineet että tulee sopiva taikina.
Kuivat aineet mulla vaihtelee: mantelijauhoa, kookosjauhoa, erilaisia siemeniä, rouheita, leseitä...
Tulee sellainen teeleivän paksuinen (1-2 cm) leipä. Ei aivan niin hyvää kuin "oikea" leipä, mutta kuitenkin hyvää voin ja juuston kanssa varsinkin lämpimänä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: