Keskustelu

MikaKurkkurefluksi ja sopiva lääkeannos27.12.2010 21.02
Sain lääkäriltä kurkkurefluksiin Somac resptin, jossa käsketään ottamaan 1 x20 mg tableti päivässä. Kuitenkin melkein kaikilla asiaa käsittelevillä nettisivuilla kehotetaan ottamaan kurkkurefluksiin tavanomaista isompi annos ja mielellään 2 kertaa päivässä. Kannattaisiko siis nostaa annos tasolle 2 x 20 mg / päivä? Lääkkeen tehosta en osaa vielä sanoa mitään, koska ole ottanut sitä vasta viikon verran. Minkälaisia annoksia te muut otatte?

refluksitautiRe: Kurkkurefluksi ja sopiva lääkeannos27.12.2010 21.03
Kurkku refluksiin se 40 mg päivässä ja jos tarvetta ota vielä esim gavisconia. Vasta jossain 3:n kuukauden kohalla alko meitsillä helpottaa.

MikaRe: Kurkkurefluksi ja sopiva lääkeannos28.12.2010 14.17
Kiitos tiedosta, taidan kohottaa annoksen 40 mg:aan. Tilasin myös briteistä Gaviscon Advancea, jota on paljon kehuttu kurkkurefluksin hoidossa. Joissakin keskusteluissa on jopa todettu, että se auttaa kurkkurefluksiin paremmin kuin happosalpaajat. Saapa nähdä...

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi ja sopiva lääkeannos28.12.2010 17.13
Agressiivisempaa lääkitystä suositellaan ammattikirjallisuuden
puolella paljonkin mutta osa lääkäreistä taas sitten suosittelee edelleen varovaisesti yksinkert. annosta tai sitten step up -menetelmää. Kysyitkö lääkäriltäsi muuten asiasta mitään?

Niiden hyvien kurkkurefluksitulosten vuoksi aloin käyttämään itse GA:ta.
Vanhoista keskusteluista löytyy uusille kiinnostuneille esim. tilauslinkkejä
(itse tilaan chemist directistä). Oletko jo saanut ekan erän?

MikaRe: Kurkkurefluksi ja sopiva lääkeannos29.12.2010 13.46
Kurkkulääkäri ei tuntunut olevan mikään refluksiasiantuntija, enkä siinä tilanteessa sen enempää kysellytkään. Perehdyin näihin nettikeskusteluihin vasta lääkärissä käynnin jälkeen.

Tilasin Gaviscon Advancet vasta eilen, joten vielä ei aineesta ole kokemuksia. Kummallinen juttu, ettei Advencea myydä Suomessa lainkaan. Olen ottanut Suomessa myytävää Gavisconia nyt parina iltana ennen nukkumaan menoa ja tuntuu siltä, että siitäkin on kyllä ollut jonkin verran apua.

Netistä tosiaan löytyy erinomaisia lpr:ää käsitteleviä linkkejä, mm. http://www.fauquierent.net/lpr.htm Tuolla selitetään ymmmärrettävästi, miksi kurkkurefluksin paraneminen ei käy ihan hetkessä: "Treatment usually will last from 6 weeks to as long as 3 months. Why so long before symptom resolution? Well, because once damage to the lining occurs, it takes time for it to heal and acid suppression is required throughout the healing. This would be no different than if you burned your hand with acid which would take time to heal with resolution of the discomfort."

refluksikurkkuRe: Kurkkurefluksi ja sopiva lääkeannos29.12.2010 17.16
Kävitkö yksityisellä vai julkisella?

Harvoin löytää "kunnon" asiantuntijaa erikoislääkäreistäkään valitettavasti ... Jos varman päälle haluaa pelata, liitoilta/yhdistyksiltä voi kysellä yhteystietoja (lääkärit eivät välttämättä asu samalla paikkakunnalla). Itse en odota, että oma k-lääkäri/gastro voisi tiedollisesti kertoa paljoakaan uutta (lähinnä ehkä suomalaisten lääkärikunnan asenteista ja vaihtelevista käytänteistä - ja tietty omat fyysiset tutkimukset!). K-lääkäri itse toi asian reippaasti esiin ja kyselee tietyistä jutuista sitten puolestaan minulta (tietää tämän sivuston ylläpitämisestä). Sama kuvio on ollut esim Crohnin tautia sairastavilla sekä muutamilla migreenitutuillani joskus aikoinaan sekä edelleen joskus vieläkin.

Harmi, että Suomesta puuttuu nuo kymmenet "voice and swallowing" - keskukset, joidenka kaikkien sivuilla on selitetty LPR -peruskuviot jo reippaasti yli 10 vuotta. Tosin eihän täällä hirveästi ole satsattu kaiken kaikkiaan nettitiedotukseen (vielä) ollenkaan siinä määrin kuin tietyissä maissa. Itse kyllästyin vuosia sitten suomenkielisten lähteiden "vähättelyyn" LPR-oireisiin ja esim äänenhuollon peruskuvion huomiotajättämiseen - tästä syystä tänne sivustolle on tehty kurkkuun, ääneen ja nielemiseen liittyvät osiot. Maallikoille tarkoitetusta suomenkielisestä (tai suomi-ruotsi :-) ) lähteistä ainoastaan Vaasan Gastrolab mainitsi aikoinaan muistaakseni LPR:n kunnolla (??)...

Fauquierin sivusto on kyllä hyvä - sitä on täälläkin käytetty yhtenä lähteenä + heidän videoitaan (Kuvagalleria) löytyy myös. En muista oliko heillä jo mainintaa (tai lisätty viime aikoina??) noista ruokatorven herkistymisistä, ei-happoisen ylösnousun ja pepsiinin (potentiaalisista) vaikutuksesta ym, joiden vaikutusta jatkuneeseen oireiluun lääkityksestä huolimatta on jo pyöritelty ainakin kanssa sen 10 vuotta ... Kyllä niistäkin jo vähitellen saisi jotain mainita yleisessäkin tiedotuksessa, vaikka ristiriitaisuuksiakin löytyisi. Kyllä pyörät pyörii joskus niin hitaasti :-( LPR-pioneeri J. Koufman (LPR- termin "keksijä") viittasi oltavan vielä kivikaudella tiettyjen LPR - asioiden suhteen ...

GA-ta ei myydä Suomessa, koska se on (muistaakseni) ns. yhdistelmälääke (valmistajan edustajan kommentti v. 2009 kyselyyn). Että se siitä sitten :-(

Onko sulla paljon kurkku tai äänioireita refluksin takia?

MikaRe: Kurkkurefluksi ja sopiva lääkeannos30.12.2010 10.03
Kävin sekä yksityisellä (työpaikan kautta) että julkisella. Julkisella vain sen takia, että sitä kautta mahdollisia jatkotutkimuksia ei joudu maksamaan kokonaan omasta pussista. Sovittiin niin, että katsotaan tilannetta tammikuun puolessa välissä uudestaan, ja jos on aihetta, lääkäri kirjoittaa lähetteen gastroenteorologille (tähystykseen).

Oireena on kurkun jatkuva ärsytystila, liman nousu kurkunpäähän ja ajoittainen yskä sekä ääniongelmat. Somac aiheuttaa tupla-annostuksella aika ikäviä sivuoireita, joten täytyy palata 1x20 mg linjalle ja nauttia lisänä Gavisconia. Noita erilaisia dieettiohjeita (mm. Atkins) täytynee myös lähiaikoina kokeilla.

Se, että GA on "yhdstelmälääke" ei ole mikään järkevä peruste sen myynnin kieltämiseen Suomssa. Kieltäminen on sitä paitsi turhaa kun lääkettä kuitenkin saa tilaamalla ulkomailta. Lähinnä tuntuu siltä, että tämäkin on suomalaiselle byrokratialle tyypillistä pikkusieluisuutta ja tarkoituksellista kiusantekoa.

kärvistelevä EKRe: Kurkkurefluksi ja sopiva lääkeannos5.3.2021 23.45
Hei, täällä yksi lähes 20 vuoden ajan kurkunpoltteen kanssa kärvistellyt. Yksikään lääkäri ei ole mulle maininnut tästä kurkkurefluksista, ihmettelevät vaan, kun tutkimuksissa ei näy poikkevuutta, joka aiheuttaisi närästyksen tapaisen poltteen kurkussa. Useamman vuoden ajan ollut kirvelyä ja poltetta jopa kielessä, nyt viimeisen vuoden aikana tullut poltetta jo nenän takaosaankin. Stressi vaikuttaa selvästi oireita pahentavasti. Pari vuotta sitten hammaslääkäri tutki leukojani kipujen takia ja huomasi sattumalta, että kurkku näytti ärtyneeltä ja kun on myös nenä-kurkkulääkäri, niin katsoi peilillä syvemmällekin. Tuli puheeksi tämä poltteen tuntu ja hän antoi 2 kk kuurin Esomeprazolia. Ei auttanut kuuri mitään, eikä lääkärikään puhunut mitään jatkosta, ei myöskään leukakivun aiheuttajaa löytynyt. Olen niin monta kuuria vuosien aikana turhaan syönyt, etten ole enää jaksanut lääkäreiltä apua pyytää. Somac-kuurin söin lääkärin mieliksi viime vuonna. Uskaltaisikohan seuraavalla kerralla kysyä, että tietääkö mitään tästä kurkkurefluksista? Potilas kun ei saisi tietää enempää mitä lääkäri ;-) ? olen joskus huomannut!
Luin marraskuussa IS:n jutun 'Hälyttävän monella suomalaisella on refluksitautiin viittaavia oireita ? tunnista myös "hiljaisen" refluksin merkit'. 'Sen tyyppioireita ovat äänen käheys, yskä, limaisuus, rykimisen tarve, palan tunne, kurkkukipu tai leukaperiin säteilevä kipu. Jutussa oli myös italialaisesta tutkimuksesta, jossa LPR-potilaiden 'Hiljaisen refluksin oireet näyttävät olevan yhteydessä pepsiinientsyymiin, joka on yksi aine mahanesteessä.' ja 'Tutkimuksissa pepsiiniä on löydetty LPR-potilaiden kurkunpäästä, syljestä, korvista ja nenäontelosta. Tuoreessa italialaistutkimuksessa pepsiiniä löytyi myös LPR:sta kärsivien kyyneleistä. Tämä yhdistyy muun muassa kuivasilmäisyyteen ja tukkeutuneisiin kyynelkanaviin.'
Eli kysyisinkin, onko kellään näitä silmä-/nenäoireita tai leukaperien kipua? Itsellä silmät vuotaa ja kutiaa lähes aina, olen ajatellut sen olevan allergiaa/kuivasilmäisyyttä, eikä liittyvän mitenkään tähän kurkkukipuun. Joskus vuosia sitten yksi lääkäri totesi toisen silmän alla olevan pullistuman johtuvan kyynelkanavasta, mutta ei tehnyt muuta. Lehtiartikkelissa luki myös: 'Tutkimuksen mukaan kyyneleiden pepsiinitasot korreloivat merkittävästi LPR-taudin vakavuuden ja silmän pinnan muutoksien kanssa.' Mitähän nämä silmänpinnan muutokset sitten voisivat olla, muuta kuin kuivasilmäisyyttä. Pelkään tässä vaan, että tulee vielä kurkkusyöpä, jollainen Jope Ruonansuullakin oli. Isäni kärsi myös refluksista koko aikuisikänsä ja kuolikin sitten syöpään, jonka sanoi olleen henkitorven vieressä. En silloin aikoinaan kysynyt sen enempää, koska hän ei muistakaan asioistaan halunnut puhua. Kyllähän täällä kotona viihtyisi pandemiaa paossa, mutta tätä polttavaa kipua ja muita oireita ei tässä enää jaksaisi, huoh.

kärvistelevä EKRe: Kurkkurefluksi ja sopiva lääkeannos5.3.2021 23.49
edellinen kirjoitus oli tarkoitus mennä toiseen ketjuun 'kurkkurefluksi', laitan viestin sinne, jos tulisi vastauksia



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: