Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

SitrusRaudanpuute20.12.2010 11:32
Mulla on todettu selvä raudanpuute. Hem. on ihan ok, mutta joku muu arvo osoittaa että varastot on lopussa - ferritiiniarvo varmaan, en ole vielä nähnyt tuloksiani.

Tiedättekö jonkun mahaystävällisen rautavalmisteen? Tabletit ei ainakaan käy.

GasterixRe: Raudanpuute20.12.2010 12:04
Tulipas nyt mieleen oikein tuo viime tammikuu, kun Hb tipahti 90, great :-/
Sain silloin Obsidania.Sopi mun pakille...olihan se kyll varsinaista lakunauhaa, mitä toisesta päästä ulos tuli :D

Silloin vaan yksi herkkä-masuinen työkaverini oli saanut meitin työterveydenhoitajalta suosituksen käyttää Floradix Kräuterblutsaft-nimistä valmistetta. Ainakin hänen herkkä masunsa sen kesti. (Oma lääkäri ei mulle tätä suosittanut, kun kerta ne Obsidanit oli jo käytössä).

Tota yrttijuomaa saa apteekeista ja luontaiskaupoista (googleta toi nimi, niin irtoo lisätietoa).

SitrusRe: Raudanpuute20.12.2010 12:24
Suurin ongelmahan on se että rauta lisää närästystä. Viis lakunauhasta.
Muuten, olen valittanut lääkäreille kk-tolkulla kaiken muun ohella väsymystä, huimausta, heikotusta - ja vielä hiustenlähtöä. Öisin on hirveitä hikikohtauksia ja sydämentykytystä. Kaikki nämä oireet sopivat raudanpuutokseen. Onneksi nyt on vaihtunut sen verran sanoisko paneutuvampi tk-lääkäri, että mittautti myös rautavarastoja kuvaavan arvon.
Määräsi vain kk:n kuurin, eikä tietenkään kontrollia. Musta kuukauden kuuri tuntuu aika lyhyeltä. Ja varmaan pitäisi ottaa lisäksi c-vitamiinia. Mut kun sekin lisää polttoa.

Mielenkiintoista olisi tietää mikä on vienyt raudat näin vähiin. Itse veikkaan PPI:tä.

MindeRe: Raudanpuute25.12.2010 8:56
Työterveyslääkärin mielestä puoli vuotta sitten hb 100 oli "ihan normaali", kun valitin väsymystä. Pääsin kuitenkin pyytämään apua ravitsemusterapeutille ja se kehotti syömään paprikaa!! eli ei tiennyt refluksista yhtään mitään (ja kyse oli ison lääkärifirman työntekijästä).
Mä en pysty syömään Obsidania enkä muita rautavalmisteita, toi Kräuterblutsaft oli aika tappoa:kaikki nousee ylös. Yritän pärjätä veriletuilla.. Pari viikkoa sitten piti turvautua taas työterveyshuoltoon (keuhkoputket tulehtu) ja tän lääkärin mielestä nyt mitattu hb 117 oli aivan liian alhainen; määräsi syömään punaista lihaa ja ainakin kaksi kertaa viikossa verivalmisteita. Itse määräsin itselleni yhden tabletin Obsidania viikossa, ei siitä ainakaan haittaa ole jos ei hyötyäkään.

SitrusRe: Raudanpuute27.12.2010 14:42
Kokeile Minde Iron Vital F -nestettä apteekista. Siinä tosin on vain 20mg rautaa per vrkannos, mutta lienee tyhjää parempi. Mulla ainakin menee alas eikä närästä, vaikka mun oireet on tosi pahat muuten.
Sitäpaitsi en usko että noista 100mg:n rautavalmisteista imeytyy läheskään kaikki rauta. Eli vaikka tässä juomassa raudan annos on vain viidennes tabletteihin nähden, on imeytyvän raudan määrä varmaan suurempi suhteessa.

Ja itse aion kyllä vaatia ferritiinitasoni kontrolloitavaksi, etenkin kun ei edes tiedetä mistä raudanpuutokseni johtuu. Jos se johtuu verenvuodosta tai imeytymishäiriöstä, niin ei asia tankkaamalla parane. On se pirua kun joka palvelusta saa erikseen tapella.

MindeRe: Raudanpuute5.1.2011 21:49
Sitrus kiitos vinkistä, Iron Vitalia mulle ei ole aiemmin apteekissa tarjottu. Kokeilen:)
ps. laitathan tekstiä, kun olet saanut selville mistä sun raudanpuutos johtui.

sakariiniRe: Raudanpuute6.1.2011 1:04
Rautaakin on kahtaa eri laatua, on hemiä ja mikäs se toinen olikaan hmm..? Ja eroja on mm. imeytymisissä. Suosittelisin aloittajalle luonnollista lähdetä, eli sisäelimiä popsimaan kaikissa muodoissansa!

SitrusRe: Raudanpuute12.1.2011 13:09
Nyt vasta huomasin että Minde olit kysynyt raudanpuutokseni syytä. Ei sille mitään erityistä syytä ole haettu. Veikkaan huonoa syömistä ja/tai salpaajan aiheuttamaa imeytymisvajausta.

Olen nyt naukkaillut rautajuomaa muutaman viikon ajan. Olo on pirteämpi. Selvästi. Tuossa juomassa on kuitenkin vain viidennes rautatablettien rauta-annnoksesta, niin että en tiedä riittääkö se nostamaan varastoraudan hyviin lukemiin. Siitäpä syystä aionkin kysyä lääkäriltä lisäohjeita ja kontrolliverikoetta kunhan tämä määrätty kuukauden rautakuuri on otettu.
Mua tuo juoma ei muuten närästä eikä polta yhtään, että voin todella suositella.

HippocampusRe: Raudanpuute12.1.2011 14:21
Minulla on aina ollut matala hb ja ongelmia rautatablettien sopivuuden kanssa.
Nyt on käytössä Floradix Kräuterblutsaft ja lisäksi otan Neurobionforte B-vitamiinicocktailia :)
Raudan imeytymisessä tarvitaan B12 vitamiinia, joten jos siitä on vajausta, ei tahdo rautakaan imeytyä. Floradixissä on myös mukana B-vitamiinit, mutta varalta otan lisää, sillä väsymys on jatkunut kauan. Lisäksi, kun tuo vatsa ei ole kunnossa (närästystä ym, tähystykseen menossa) epäilen imeytymisen tehokkuutta.

SitrusRe: Raudanpuute12.1.2011 14:48
En ole kuullutkaan että raudan imeytymiseen tarvitaan c-vitamiinin lisäksi b-vitamiinia. Mutta tuossa käyttämässäni coctailissa on kyllä monia vitamiineja mukana.
Raudan imeytymistä - ainakin joissain sen muodoissa - vähentävät monet hivenaineet. Siksi rauta olisi parasta ottaa tyhjään mahaan. Eikä se suinkaan helpota niitä joita rauta närästää.

MilekoRe: Raudanpuute12.1.2011 17:10
Minä olen kokeillut kaikki markkinoilla olevat valmisteet, mutta eivät vaan pysy mahassa, vaan tuleevat kaaressa pihalle. Hb 101 ollut jo kolme vuotta. Alimmillaan kävi raskauden loppuvaiheessa 68:ssa. Rautavarastot ovat kuulema aika tyhjät. ei ole kukaan koskaan ihmetellyt, miksi näin tai johtuisiko jostain. Kyseleevät aina vaan, että eikö sua huimaa. No, ei huimaa enää, kun olen siihen vuosien myötä tottunut. Jospa leikkauksen myötä mahakin alkaisi pitää tabut sisuksissaan. Oksentamaan en ainakaan enää pysty.

HippocampusRe: Raudanpuute13.1.2011 14:09
14. Mistä anemia aiheutuu?

Anemia voi johtua punasolujen vähenemisestä tai hemoglobiinin synteesin häiriöstä. Perussyitä ovat muun muassa elimistön raudan puute (raudanpuuteanemia), B12-vitamiinin imeytymishäiriö (pernioosianemia), punasolujen liika hajoaminen (hemolyyttinen anemia) ja jatkuva tai normaalia suurempi verenvuoto. Raudan puute heikentää hemoglobiinin muodostusta ja johtaa anemian kehittymiseen. Raudanpuuteanemian rajana pidetään hemoglobiiniarvoa alle 120 g/l.

http://www.rautainfo.fi/index.php?k=6931

merja sRe: Raudanpuute13.1.2011 14:59
?? hei, missä sanotaan b vitamiiniä tarvitaan raudan immeytymiseen??

HippocampusRe: Raudanpuute14.1.2011 11:49
Minulle sanoi apteekissa proviisori, että B12 vitamiinin puutos vaikeuttaa raudan imeytymistä. Tästä löytyy kyllä netistä tietoa. ks. myös viestini edellä.

merja sRe: Raudanpuute14.1.2011 15:57
miulle on tullu lukuvirhe kun en sit löydä missä
kohassa tuossa viestis tai linkissä niin sanotaan?? anemian syitähän
ne voipi olla mutta se ei sama. laittaakapas nuoremmat tänne linkkejä mistä
löytyypi!!

SitrusRe: Raudanpuute14.1.2011 16:03
Varmaan helpoimmin tieto löytyy apteekista kysymällä.

refluksikurkkuRe: Raudanpuute14.1.2011 19:10
merja s, en nyt tiedä mitä ikäryhmää tässä haetaan mutta vastataan nyt kuitenkin
:-)

Pikaisesti selattuna ei ainakaan löydy täälläkään mitään netistä - mutta kylläkin yhden (!) sellaisen, jossa mainitaan B12 ja foolihapon (!) suhteesta tuo: edellisen puute vaikeuttaa foolihapon imeytymistä tms. ... "Lohjan Tähtiapteekki: Vitamiinit" oli sivuston nimi.

MindeRe: Raudanpuute15.1.2011 6:50
Hei, toi b-vitamiinilisä raudan imeytymiseen voi olla totta. Mullahan puolen vuoden aikana on noussut hb 7 pykälää (viimeiset pari vuotta aiemmin pysynyt noin 100 tai vähän alle) Oon syönyt Neurobion Forte-nimistä vahvaa B1,B6,B12-vitamiinia (epäsäännöllisesti, sillä sekin närästää) jo kolmen kuukauden ajan. Ostin b-vitamiinin, kun jostain luin (sori, en muista mistä) että happosalpaajien käyttö vie myös (raudan imeytymättömyydestähän jo puhutaan) B-12 vitamiinin elimistöstä. ps. Sitruksen ehdottama Iron Vital ON hyvä, mä pystyn ottaan sitä joka toinen päivä:)

merja sRe: Raudanpuute15.1.2011 10:47
refluksikurkku, kiitos tiedosta -- mut eipä tuokaan tietoa
tuohon b12 ja rautaan valaistusta tuonut. pitäishän tuo tieto löytyä
nyt jostain?? mikään rautasivusto sitä ei mainitse joten meneekö
taas näihin "luin jostakin" keskustelupalstalta??

minde, onko sulla tarvetta b syömiseen- paljonko labrakoe näytti??
ålå syö turhaan jos arvo ok.

HippocampusRe: Raudanpuute16.1.2011 23:47
http://www.poliklinikka.fi/?page=5331684&id=0986714

Monilta sivuilta, missä käsitellään eri vitamiineja löytyy tämä tieto:

B12-vitamiini eli syanokobalamiini

◦välttämätön mm. nopeasti uusiutuvien solujen, kuten punasolujen, normaalille muodostumiselle

?Puutosoireet: ◦Puute aiheuttaa häiriintymistä punasolujen muodostumisessa mistä on seurauksena perniöösi anemia. Lisäksi voi esiintyä hermostollisia häiriöitä, raajojen pistely, tuntoaistin katoaminen jäsenistä. Yleisimpiä syitä B12-vitamiinin puutteeseen ovat kuitenkin erilaiset imeytymishäiriöt ja sisäisen tekijän puutokset. Mikäli vitamiinin saanti vaikeutuu, kliinisen puutostilan kehittyminen voi kestää vuosia.

?Liikasaanti: ◦B12-vitamiini on turvallinen, mitään myrkyllisiä vaikutuksia ei ole havaittu niinkään suurilla saantitasoilla kuin 100 mikrogrammaa/vrk.

refluksikurkkuRe: Raudanpuute17.1.2011 0:10
Hippocampus, merja s ei taida noista
vitamiinijutuista olla niin kiinnostunut vaan nimenomaan tuosta
B12 vitamiinin puutoksen negatiivisesta vaikutuksesta raudan imeytymiseen .... löysitkö jossain kohtaa tuosta linkistä sellaisen
maininnan?


merja s, oletko löytänyt itse tuota tietoa mistään?

merja sRe: Raudanpuute17.1.2011 8:13
aivan niin!!

ei, en todellakaan ole. odottelen linkkejä edelleen.

SitrusRe: Raudanpuute17.1.2011 12:24
Farmaseutti kertoi tänään, että b-vitamiini tosiaan edistää raudan imeytymistä. Sanoi myös, että mieto rautajuomavalmiste ei riitä nostamaan varastoraudan tasoa.

markkuRe: Raudanpuute17.1.2011 13:07
merja: minäkin haluan teksiä artikkelia asiasta.

SitrusRe: Raudanpuute1.2.2011 19:18
Nyt on jatkunut ripuli 1,5 viikkoa. Rautajuoma on alkanut närästää. Sain kinuttua labralähetteen ferritiinikontrolliin. Mielenkiintoista nähdä onko arvo noussut.

Apteekissa mainostettiin Obsidania parhaana vatsavaivaiselle, mikäli juomien rautataso ei riitä. Se kun ei imeydy happamassa ympäristössä, vaan vasta ohutsuolessa eikä siksi pitäisi ärsyttää mahaa. Ongelmahan on vain se, että ppi-lääkityksellä mahan happamuus alennetaan. Kukaan ei tuntunut tietävän, saisiko tämä aikaan sen, että meikäläisillä Obsidan imeytyy sitttenkin jo mahassa.

GasterixRe: Raudanpuute1.2.2011 22:30
En tiedä Sitrus, olenko esimerkki vai en...tapaukseesi.
Obsidan aloitettiin kun hb 90, sitä vetelin ja hb arvo nousi tooooosi hitaasti, g-skopian löydöksen myötä eka satsi määrättiin Nexiumia ja Obsidanit mukana, ja kyll näky ett hb lähti vauhdikkaampaan nousuun. Tokan skopian myötä vaihtui lääke Gasterixiin ja Obsidanit mukana, hb-noususuhdanne jatkui hyvänä...puoli vuotta vetelin siis obsidania ja n. 3kk ppi-lääkityksen mukana ja myös hb-arvot nousi vauhdikkaammin viimeisen 3kk aikana.

Viimesimmät labrat otettiin 2 viikkoa sitten ja kaikki terveyspaketti 13 arvot ok...jopa ferrit (joittenka kanssa aiemmin vähän vaikeuksia) ;)

Koska sulla Sitrus on labra? Onnea matkaan! Kerro kuin kävi...

SitrusRe: Raudanpuute2.2.2011 12:11
Gasterix, söitkö siis Obsidania säännöllisesti yli puoli vuotta, niin kauan!? Mun lääkäri määräsi vain kuukauden kuurin. Mustakin se tuntui aika lyhyeltä ja samaa mieltä oltiin apteekissa, etenkin kun valmisteeni on näin mieto. Toisaalta tämä ripuli on samanlaista, minkä aiemminkin on imeytymätön rautalääkitys saanut aikaan.
Lähetteen sain ja saan mennä labraan vaikka heti. Sain myös vaikutelman, että kontrollointi on poikkeustapaus kohdallani. Yleensä kuulemma seurataan vain hb-arvoa. Nielin kommentin että mitäs järkeä siinä on, kun ferritiini vasta minun kohdallani oli hälyttävän alhainen, hb vain aika matala. Mutta käsittämättömät ovat terveyskeskusten käytännöt.
Taidan nyt kumminkin tankata vielä vähän, sitten pidän pari pv taukoa ja menen piikille.
Kiitos kun kerroit oman juttusi, on aina hyvä kun voi verrata!

GasterixRe: Raudanpuute2.2.2011 14:27
Kyllä vetelin Obsidania puol vuotta joka pirun aamu uskollisesti, onnex se show on ohi! Melko tarkkaan puol vuotta siinä meni kun hb nousi 90:sta 125 paremmalle puolen. Tähän olin varautunutkin, ett tulee pitkäpiimästä hb-arvojen kyttäilyä. (Nimittäin yhdellä tutulla oli kestänyt myös juuri tuon ajan ja suunnilleen noista lukemistakin ja just Obsidanien kera). Kun hb oli jo normalisoitunut, niin ferrit junnas viel jälkijunassa, vaikka nousussa olikin.

Taitaa TK-puolella olla aika sniidua saada lähetettä yhtään mihinkään. Hb varmasti otetaankin helpommin kuin ferrit. Hb:n kun saa otettua heti, mutta ferrit vaatii 12h dieetin. Hyvä kun sait lähetteen, vaikka näin TK-puolen "poikkeustapauksena" ;)

SitrusRe: Raudanpuute2.2.2011 14:43
Mitä!! Juuri eilen tivasin lääkäriltä, että onko kyseessä ja paastonäyte, ja ei kuulemma ollut. Parasta sittenkin paastota. Hyvä kun kerroit tuonkin.

GasterixRe: Raudanpuute2.2.2011 14:50
Mulla kävi taas juuri toistepäin...pummasin syksyllä läkuriltani labralähetteen (jossa hb ja ferrit) ja kävelin saman tein labran ovesta sisään ajattelematta koko paastoasiaa niin täti sanoikin, ett oletkos ollu nyt 12h syömättä...pah...Joten menin sitt seuraavana aamuna uudelleen.

SitrusRe: Raudanpuute2.2.2011 15:02
Joo. Itse asiassa kerran yksi labrahoitaja sanoi mulle, että verinäytteet yleensä antavat luotettavamman tuloksen jos on paastonnut. Mutta ainahan siihen ei ole tilaisuutta.

NightlightRe: Raudanpuute16.12.2012 16:53
Gasterix, mistä sun anemia johtui?

FeRe: Raudanpuute24.6.2013 20:43
Compiron valmiste apteekista toimii ainakin minulla pitkäaikaisessa käytössä. Ei närästä, eikä aiheuta ummetusta. Aluksi kylläkin värjäs ulosteen, mutta hiljalleen väri on normalisoitunut.

PirpanaRe: Raudanpuute3.7.2013 15:47
Heips!

Tosi hellävarainen on Floravital, jossa on myös b-vitamiineja mukana, mutta ei hiivaa, kuten taitaa olla Flora...jossain muussa nesteessä.

Ainoa rautavalmiste, jota voin itse käyttää - onneksi.

MariaRe: Raudanpuute5.7.2013 22:39
Multa on tänään ottetu ferritiinikoe, lääkäri ei maininnut sanallakaan siitä että pitäisi paastota vaan sanoi että voin mennä samalla käynnillä (iltapäivällä) labrakokeisiin...ja olin tietysti syönyt jo päivällä. Hämmentävää.

SitrusRe: Raudanpuute6.3.2014 21:58
keskustelua rautalisästä

SeljaRe: Raudanpuute7.3.2014 10:05
Hei!
Olen menossa verikokeisiin mittaamaan rauta-arvoja minäkin. Mahdollisia puutosoireita on joitakin. Kiusallisin on kihelmöinti ja pistely alakropassa,välillä myös käsissä jotain tunnetta. Kihelmöinti tuntuu myös säteilevän alapäähän,mitä ihmettelen suuresti. Tai ainakin liitän sen siihen,kun samalta tuntuu jaloissa. Välillä on levottomat jalat-tunne myös. Jossain vaiheessa säpsähtelin öisin hereille kun jaloista lähti outo olo.
Tinnitus on isompaa,mikä toisen raskauden aikana kieli matalasta hemoglobiinista. Oli silloin jotain 90 paikkeilla. Väsynytkin tietenkin olen,mutta en nyt mitenkään erityisen,enkä ollut silloin raskauden aikanakaan. Ja tukka on ihan eloton ja lähtee edelleen,kohta varmaan kalju olen. Muutenkin olen jotenkin "väsyneen" näköinen..
Happosalpaajat ilmeisesti voivat aiheuttaa raudan puutosta ja myöskin b-vitamiinin puutos saattaa olla raudan puutoksen takana. Näin googletin. Jotenkin alan olla ihan rikki varsinkin tän kihelmöinnin suhteen ,kun pelkään ettei sille ole mitään syytä. Että kärsi vain..
Välillä tuntuu myös jalkapohjat hieman tunnottomilta.
Tämä nyt tälläinen pikainen oireluettelovalitus,mutta aika ankea fiilis tällähetkellä täällä. Pää tunnelissa,ei kuule mitään ja jossain päin kutisee kokoajan.

refluksikurkkuRe: Raudanpuute7.3.2014 14:35
Selja, Tsemppiä epämukavaan oloon!!

seljaRe: Raudanpuute8.3.2014 8:18
Kiitos refluksikurkku:-) Kyllähän tässä pärjäillään,mutta väliin iskee epätoivo ettei nämä epämääräset oireet ikinä selviä. Höh:-( Jospa Se kuitenkin tästä. Googlettelussa tuli vastaan myös nielemisvaikeus raudan puute oireena. Tosin pääasiassa Se on tällä hetkellä aika vähäistä,mistä olen iloinen.

SeljaRe: Raudanpuute23.3.2014 14:37
Mä sain verikokeiden tulokset ja ei ne kai ihan pahoja olleet..
Hb oli 118,mikä on kai ihan ok? Vai onko se huono? Lääkäri sano et vähän alhainen,voisin syödä rautaa jos nousis. B-12 vitamiini oli ihan ok ja joku kilpirauhasarvo alakanttiin mut kuitenki sen verran vähän(?) ettei pitäis olla liikatuotantoa. Näinkö se on et ei haittaa vaik on alle alarajan(m ulla tais olla 0.35 kun alaraja 0.4 olisko se nyt tsh tai ths.anteeks jos menee ihan metsään mut en nyt ala googlettaan oikeaa kirjainyhdistelmää:D) Sokerit niinikään oli hieman koholla(!) 6.3 oli paastoarvo. Todella yllättävää! Mut sekin oli lääkärin mielestä aika vähäistä,laittoi kuitenkin rasitustestiin kun on tuota kihelmöintiä. Myös jalat ja kädet on todella kylmänarat,ihan paha olo tulee jos jalat palelee. Ja samalla otetaan vielä rautavarastotkin syyniin.
Jos täällä joku tietää noista kilpparijutuista enemmän niin mielellään luen kommmenttia. Ilmeisesti tuo arvon lasku ei kovin paljon kuitenkaan ole. Ajattelen vain että mistä sen tietää kuinka kenenkin kroppa mihinkin reagoi.

SeljaRe: Raudanpuute26.3.2014 20:04
Tuloksia tuli,eli rautavarastot on aika vähissä. Mulla se luku oli 5.3 ja pitäis olla 9-34. Eli aika vähissä taitaa olla.. Lääkäri sanoi että syödä kuukauden(!!) rautaa ja c-vitamiinia. Mitä nyt lueskelin pikaisesti niin varastot ei ilmeisesti täyty ihan noin lyhyessä ajassa. Ja syytä sitten tälle anemialle..
Kävin gynekologilla yksityisellä reilu kk sit kun tosiaan näitä ihme oloja ollu ja sanoi sillon että vas.munasarjassa näyttäis olevan verta,on vissiin kysta puhjennut,mut kaikki kunnossa. Ja kun olot ei helputa niin sitkeästi menen kierukan asentaneelle neuvolalääkärille. Ultralla huomas munasarjan kasvaneen kaksinkertaiseksi ja vuotoa siellä on ilmeisesti ollut,joten ehkä se on osasyynä tähän. Nyt vain odottelen sit aikaa naisten polille et mikä tuota munasarjaa vaivaa. Siellä saaan varmaan myös tohon anemiaan paremmin ohjeistusta. Kaikkea on kyllä mielessä käynyt,mutta eiköhän se jotakin harmitonta ole,toivottavasti. Muuten luulen että tuo anemia on aikalailla oireideni takana.
Ei oikein liippaa nyt refluksia tämä,mutta jos kuitenkin sallitte:) Se puoli on ollut jotakuinkin hallinnassa. Olen jättänyt välillä zoltin ottamatta aamulla,mutta tänään jo aamusta tuntui ettei parane olla ilman.

ReRe: Raudanpuute30.3.2014 7:55
Oletteko käyneet mittauttamassa kilpirauhasarvonne? Minulla todettiin samassa yhteydessä b-12 vitamiinin puutos. Siihen syön apteekista ostamani vitamiinia. Kilpirauhanen tekee kaikenlaisia puutoksia.

NightlightRe: Raudanpuute1.4.2014 20:45
Hemoglobiini on laskenut vuodessa 150 -> 124, rautavarastotkin vähissä. Lääkäri määräsi, että otettava rautaa kuuriluontoisesti muutaman kuukauden vuodessa.

Re, millainen toimenpide tuo kilpirauhasarvojen mittaaminen on? Mitataanko samaan aikaan sekä liika- että vajaatoiminnan mahdollisuutta, vai onko molemmille eri testit?

SitrusRe: Raudanpuute1.4.2014 20:58
Kilpirauhasen toiminta tarkistetaan verinäytteellä. Tietääkseni se kuuluu niihin tutkimuksiin jotka tehdään heti, jos yhtään on mitään omituisen tuntuisia oireita. Mulla ainakin se on mitattu vaikka kuinka monta kertaa.

NightlightRe: Raudanpuute8.4.2014 20:54
Lääkäri oli muuten viimeksi sitä mieltä että happosalpaajat saattavat heikentää raudan imeytymistä. Viimeksi sanoi ettei usko Nexiumin heikentävän imeytymistä...

SaturnusRe: Raudanpuute8.4.2014 21:32
Mulla raudanpuute johtui nuorempana kilpparin vajaatoiminnasta. Verikokeessa katsotaan sekä vajaa- että liikatoiminnan mahdollisuus. Ja vaikka arvot olis viiterajoissa, mutta hilkulla, niin kilpparilääkityksestä voi silti saada hyötyä. Monella on "piilevää" vajaatoimintaa, siihen voi tosin olla hankala saada lääkitystä, jos diagnoosin tekee yleislääkäri. He tuijottavat usein sokeasti viitearvoja.

NightlightRe: Raudanpuute11.4.2014 0:06
Eli kun otetaan kilpirauhasarvot, samassa yhteydessä voidaan todeta myös b12-vitamiinin puutos?

Voiko silti olla b12 puutosta, vaikka perusverenkuvassa MCV-arvo olisikin reilusti alhaalla?

Luin jostain että b12 puutos voisi aiheutaa "kevytpäistä" oloa ja väsymystä. Mietin voisiko mulla olla puutosta tuosta..

SitrusRe: Raudanpuute11.4.2014 18:08
mä en usko että multa on ikinä mitattu b-vitamiinia, muuta kuin yksityislääkärillä jonka maksoin itse kalliilla rahalla, ja kallista se totisesti olikin!

b-vitamiinia voi hyvin syödä varoiksikin, vaikkei mitään testausta olisi tehty.

NightlightRe: Raudanpuute24.4.2014 12:00
Huomasinpas juuri että lääkäri määräsi mulle Obsidan Fe++ Compia, eli rautaa + foolihappoa. Olen nyt vajaan kuukauden syönyt "vanhoja" Obsidan Fe:itä jossa on vain rautaa... Vastaa tänään otin ekan Compin.

SaturnusRe: Raudanpuute27.4.2014 22:28
Kävin verikokeissa, ja voi ihanuutta, Hb 130!!! Olen ottanut mietoa rautavalmistetta hyvin epäsäännöllisesti, joskus muistan ottaa muutaman kerran viikossa ja joskus tulee yli viikon tauko. Mulla ei ole varmaan ikinä ollut noin hyvää lukemaa, ei edes pitkän rautakuurin jälkeen.

NightlightRe: Raudanpuute2.5.2014 12:20
En yhtään muistanut, että multa onkin otettu kymmenisen vuotta sitten kilpirauhaskoe! Löysin vanhan koetulospaperin, jossa S-TSH arvo oli 1.10 (viitteenä 0.4 - 4.0 mU/l). Onhan arvo toki voinut muuttua tässä ajassa, mutta eikö tuo lukema viittaa enemmän liikatoiminnan suuntaan?

NightlightRe: Raudanpuute16.6.2014 20:56
Hb mitattu sormenpäästä ja oli 145! Varmaan vaikuttaa vieläkin se mun huhtikuinen rautakuurini.

Kilpirauhasarvotkin (TSH ja TV4) otettu ja olivat ihan normaaleja.

SitrusRe: Raudanpuute17.6.2014 20:21
Sullahan on sitten pullat hyvin uunissa, Nightlight! Mikä on vointisi?

RaudatonRe: Raudanpuute8.10.2014 19:07
Minulle lekuri suositteli Solgar merkin Gentle Ironia. Se ei ole kovin vahva valmiste joten sitä tulee ottaa 4-5 kapselia pitkin päivää.
Yritin syödä Obisidania, mutta närästää niin vimmatusti.

Itsellä siis hemoglobiini 140, mutta rautavarastot lääkärin sanojen mukaan "tyhjät". StfR 1,1 ja S-ferrit 9,5.

hb Re: Raudanpuute27.10.2014 0:07
voiko olla raudanpuute vaikka hb olisikin hyvä,esim 140? Oireita paljon,jotka viitaisivat raudanpuutokseen? Näkyykö raudan puute ,jos otetaan pelkkä hb,vai pitääkö ottaa jokin muu koe?

SitrusRe: Raudanpuute27.10.2014 9:32
ferritiinikoe ilmaisee varastoraudan määrän

hbRe: Raudanpuute27.10.2014 15:40
näkyykö raudanpuute e-mcv kokeesta.minulla se oli 95. B hb 135. Kuitenkin paljon oireita raudan puutteeseen. Voisinko pyytää tuota seerumin ferritiiniä? Ja onko seerimin rauta eri kuin e-mcv?

SitrusRe: Raudanpuute27.10.2014 15:47
en tiedä. Mutta sen tiedän, että julkisella ei ferritiiniä herkästi mitata. Mullakinse otettiin yksityisellä. Se on kuitenkin informatiivisempi kuin hb.

IronmanRe: Raudanpuute19.11.2014 8:53
Pyytäkää vain Ferritiini, sekä transferriinin saturaatio. Perustutkimuksia ei kalliita. Hb ja MCV ei kerro kuin anemiasta, joka voi olla seurausta raudanpuutteesta. Raudanpuute elimistössä taas saattaa oirehtia samoin kuin anemia, siis ennen kuin Hb laskee. Hb jos on matala ja johtuu raudan puutteesta, niin ollaan jo pahasti myöhässä.

NancyRe: Raudanpuute17.12.2014 13:04
Ekaksi täytyy sanoa, että ihana kun on olemassa tälläinen keskustelupalsta! :)
Itselläni todettiin maaliskuussa sappirefluksi/refluksi ja täältä on moneen vaivaan saanut lisätietoutta ja vertaistukeakin.

Tänään juuri lääkäri soitti ja eilisissä labroissa Hb 135, mutta punasolut alakantissa, joten rautaa 2 kk ja sitten kontrollilabrat. Onkin tässä vähän huipannut, väsyttänyt ja pukamat vuodelleetkin... Itse muistelin, että tosiaan Hb:hen vaikuttaa korottavasti myöskin jos ei ole juonut riittävästi ym. Eli ei aina yksin kerro totuutta.

Raskausajalta jääneet obsidanit käyttöön, toivotaan ettei närästä kuten moni täällä todennutkin.

Mukavaa joulun odotusta!

refluksikurkkuRe: Raudanpuute22.3.2015 11:28
nostoa ...

PeukaloRe: Raudanpuute18.9.2015 10:28
Hei! Minulta poistettu kilpparit vuonna 2002 ja sen jälkeen syötetty 10 vuotta liikaa thyroxinia jotta kasvain ei uusisi. Kolme vuotta sitten lääkitystä vähennettiin ja seuranassa olen kokoajan. S-TSH 0,70 ja T4V 15,1 ja tarkotus olisi että tuo S-TSH olisi 1-2 välillä mutta lääkäri ei uskalla vähentää lääkitystä koska pelkää että alkaa myös tuo T4V laaskemaan. Olotila on ollut kyllä ihmeellinen tuntopuutoksia,palelua,turvotusta,väsymystä ym.Pyysin sitten ottamaan tuon ferritiini arvon ja sehän oli ihan alakanttiin 6,1. Kehotti syömään rautaa nyt kolme kuukautta ja sen jälkeen otetaan arvot uudelleen. Toivotaan että tämä kohentaa olotilaa:)

ZenaRe: Raudanpuute12.3.2016 21:18
Nostan vanhaa keskustelua. Itselläni on hemoglobiini aina ollut huippuhyvä 130-145 välillä mutta silti varastoraudat oli alhaiset viime kesänä. Kunto sen mukainen. Söin nestemäistä rautaa puoli vuotta ja varastoraudat nousi hyvälle tasolle. No nyt taas olo on heikko, meinaan kokeilla auttaako raudan ja B-vitamiinien syönti.

ViljamiRe: Raudanpuute13.3.2016 13:17
No nyt oon kateellinen Zenalle kuin noin nopsaan sait raudat hyvälle tasolle. Mulla kesti 8 kk ferritiinin nousu 5-->23. Eli ei oo vieläkään hyvä ja pakko ottaa lisää rautaa. Nyt on viimesimmät noita nestemäisiä, jospa ne imeytyisi. Ja C-vitamiinia menee raudan kera.

ZenaRe: Raudanpuute13.3.2016 19:18
Söin niitä nestemäisiä, kahta eri merkkiä kerralla.Ne taisi imeytyä melko hyvin ja välttelin maitotuotteiden nauttimista samaan aikaan. Toista aamupäivällä ja toista iltapäivällä sekä kaksi kertaa suositellun määrän. Tätä en suosittele tietenkään kellekään (koska toisessa oli mukana vitamiinejakin). Lääkäri oli määrännyt tabletteina melko isot annokset (taisi olla 200 mg/päivä) ja tabletteja en pysty syömään, tiedän sen vanhastaan, että niistä tulee oksetusta, närästystä ja vatsakipua ja ripulia, joten ajattelin että kaipa niitä nestemäisiä kärsii syödä noin 100 mg päivässä. Olo virkistyi, ei ollut niin paljon sydämentykytyksiä, flunssia tai virtsatietulehduksia. Nyt aloitin Ferroforte B:n syömisen.

ZenaRe: Raudanpuute13.3.2016 19:25
Se mikä minua huolestuttaa on syy miksi ne varastoraudat menee niin alas. Olin syönyt viime keväänkin happosalpaajaa ja syytän sitä ja loppujen lopuksi yksipuolista ruokavaliotani. Aluksi pelkäsin vatsahaavaa tms. syytä mutta tähystyksissä ei löytynyt mitään vuotavaa, tosin ohutsuolta ei ole varsinaisesti tutkittu.

ZenaRe: Raudanpuute15.3.2016 9:14
Viimeksi söin Compiron valmistetta, itselläni on siitä hyvät kokemukset, mitä te muut syötte?
Nuo varastoraudan/raudan puutteen oireet on moninaiset. Kaikenlaista ihon kihelmöintiä, elohiirtä, ihotulehduksia, hiukset harvenee, naama punottaa (!), virtsatietulehduksia, flunssia, väsynyt, suorastaan nuutunut olo, ei kiinnosta mikään, ei huvita tehdä mitään, ei jaksa harrastaa liikuntaa, muisti pätkii, kognitiiviset toiminnot huononee (!), mahaongelmat lisääntyy, PSM oireet pahenee, kuukautiskierto menee sekaisin, palelee, kylmät jalat ja kädet, toisaalta kroppa ei kestä kuumaa, sydätykytykset lisääntyy, hengästyttää, jalat ja kädet on välillä voimattomat. Mitä vielä? Monet sotkee nuo raudanpuutosoireet kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kannattaa testata veren rautavarastot ensin.

AnderssonRe: Raudanpuute15.4.2016 16:31
Hemoglobiinini on pudonnut hitaasti mutta varmasti viimeisen vuoden aikana 148 -> 134. Ei vielä anemiaa, mutta tuo 134 on viitearvoissa alaraja. Ferritiini myös ollut alarajan tuntumassa.
Epäilen että tuo pudotus johtuu, ainakin osittain, haponsalpaajien syömisestä, koska reilu vuosi sitten aloitin haponsalpaajien käytön. (Toki ollut myös pientä verenvuotoa suolistosta, mutta se tuskin pudotusta selittää.) Ehkä haponsalpaajat siis heikentäneet raudan imeytymistä.
Olin hiljattain reilut 6 viikkoa syömättä haponsalpaajia ja kävin sen jälkeen verikokeessa. Tulosten mukaan hemoglobiini noussut 134:sta 146:een. Ja ferritiini 48:sta 65:een.
Eli tämän perusteella voinee olettaa, että oli hyväksi pitää pieni tauko haponsalpaajista, jotta rauta pääsee paremmin imeytymään.

Tintti2Re: Raudanpuute15.4.2016 18:12
Andersson, en muista oletko maininnut jossain viestiketjussa onko sun b12-arvo ok.
Monesti b12 puutos ja matala hb liittyyvät toisiinsa.

AnderssonRe: Raudanpuute15.4.2016 18:52
Tintti2,
Samaa mietin itsekin ja kävinkin siksi viime joulukuussa mittauttamassa varmuuden vuoksi. Tulos oli että S-B12-Vit 488 pmol/l (viiterajat 138-652). Eli ainakin tuon perusteella ok.

Tintti2Re: Raudanpuute15.4.2016 19:17
Ok, se homma on sitten hanskassa :-)
Eli ilmeisesti sitten imeytymishäikkä.

MariaRe: Raudanpuute16.4.2016 20:09
Mulla oli ferritiini pääsiäistä edeltävällä viikolla vain 8, se lääkäri (gynekologi), suositteli asian jatkeselvittelyä työterveyshuollossa koska arvo varsin matala. Mulla on ollut ennenkin matala ferritiini (6) ja normaalirajoissa oleva Hb. Asiaa ei ole sen kummemmin selvitetty, hemoglobiinia välillä seurattu työterveyshuollossa (koska 5 vuotta sitten oli myös anemia), mutta seuranta on lopetettu koska Hb on ollut viitearvoissa. Tämän asian seurantaa hankala saada työterveyshuollon kautta, koska siellä vallitseva kanta on, että jos Hb on hyvä niin myös ferritiini on yleensä hyvä...olen välillä syönyt rautatabletteja varmuuden vuoksi.

XenithRe: Raudanpuute20.6.2016 19:01
Hei!

Voinko kärsiä raudanpuutteesta? Oireeni:

-elohiirinykinät jokapäiväisenä ongelmana, useamman vuoden ajan (silmien alueella, ympäri kroppaa)
-epätodellinen olo
-huimauttaa
-sydänoireilua
-väsymystä
-erityisenä ongelmana lihaskireydet
-silmissä "sumua"
-päänsärkyä
yms
Tutkittu on paljon, mutta raudanpuutetta ei olla selvitelty

Minkälaisia oireita muilla ollut?

TerttuRe: Raudanpuute21.6.2016 9:48
Minun oireena oli kauhea palelu,väsymys ja outo olo:(

female77Re: Raudanpuute22.6.2016 14:41
Hei zenith. Minulla samoja oireita. Minulla myös kilpparivajis. nyt tsh 1,65, heboglobiini arvo tosi hyvä, mutta varastorautaa ei ole mitattu.
Epäilen myös b12 ja sinkin puutos anemioita, niistä voi tulla tuollaisia oireita myös.

Libido hävisi täysin ja iho kuivui 2012. Nyt paljastui myös häiriöitä hormoneissa, dhea ja prolaktiini, joko johtuu niistä tai sitteen anemiasta.
Kahvi estää sinkkiä ja hormoneita toimimasta ja lopetankin kahvin uudelleen.

XenithRe: Raudanpuute22.6.2016 20:12
Joo, kovin samankaltaista oirekuvaa myös mulla. Multa tutkittu näiden oireiden taustalta b12 -vitamiini, joka oli normaali. En sitten tiedä kertoiko koko totuutta. Epäilen myös, että jonkinlaista b-vitaaminien puutetta on: On ilmeisesti melko alihoidettu ongelma myös. Multa kilpirauhasarvotkin toistuvasti tarkastettu näiden ihme oireiden taustalta. Mutta ei ole raudanpuutetta selvitelty. Huomenna käyn verikokeissa, ferritiini nyt ainakin ois hyvä katsoa. Mielenkiintoista olisi vielä kuulla muiden oireita raudanpuutteesta. Erityisen kiinnostunut olen kuulemaan onko muilla lihaskireyttä (ihan kuin olisi kipsissä, lihakset ei palaudu) ja elohiiri-ongelmaa.Lääkärit aivan pihalla näistä oireista.

female77Re: Raudanpuute22.6.2016 20:43
No jonkinlaisia lihasspasmeja minulla kyllä on. Rintalihaksissa tulee välillä kouristus yhdessä kohtaa ja kohta jää kramppiin pitkäksi aikaa ja on tosi kipeä, mutta kyllä se seuraavana päivänä palautuu. On myös rustotulehdusta ja kylkikipuja. Ne jäi kovan flunssan ja hometalo asumisen jälkeen. Myös punkit ovat minua purreet.

Pärjään hieman paremmin gluteenittoman ja vähäsokerisen ja kahvittoman ruuan avulla. Teollista rasvaa myös välttelen.

ViljamiRe: Raudanpuute23.6.2016 6:41
Samanlaisia oireita täälläkin. Hb 125 ja S-ferrit 5 viime kesänä, myös B-12 ja D-vitamiini huonot. Raudan tankkaus on vaikeata, noiden muiden helpompaa. S-ferrit oli noussut alkutalvesta 23, pitäisi käydä taas mittauttaan se. Täällä myös kilpparivajis ja arvot ovat kohentuneet todella paljon kun nuo vitamiinit ja raudat on saatu parempaan jamaan. Myös olo on parantunut paljon.

female77Re: Raudanpuute23.6.2016 14:38
Kiitos tiedoista viljami. Täytyy kokeilla ottaa säännöllisesti lisäravinteita.
Rautapillereistä tuli ripulia.

ViljamiRe: Raudanpuute24.6.2016 19:21
Minulla on käytössä Hemofer josta ei tule vatsavaivoja ja tuntuu imeytyvät hyvin. Ei tarvitse ottaa tyhjään vatsaan. Kaverina otan esteröidyn c-vitamiinin ja kuparia. Nämä edistävät imeytymistä. Nuo kilpparivaivat saa kyllä herkästi koko kropan sekaisin. Minullakin vuosia arvot suht hyvät mutta viime vuonna tuli romahdus tuon voinnin suhteen. Nyt on jo onneksi parempi oli. Tämä refluksikin taitaa liittyä tuohon kilpoariin jotenkin kun niin monilla kilpirauhaspotilailla on refluksia.

NanaRe: Raudanpuute14.7.2016 0:57
No nyt jännittää, huomenna olisi verikokeet ja Hb mittaus piiiitkästä aikaa. Muutama vuosi sitten ihmettelin kun juoksulenkit eivät rullanneet. Olen aina pyörtyillyt tosi helposti (matala verenpaine eikä tuo hb ole myöskän ikinä elämässäni kohnnut yli 125), joten en ollut imetellyt jatkuvaa huimausta. Kävin terveydenhoitajalla ja hb 70, suoraa siitä lääkäriin. Enpä ole oikein ikinä tajunnut sen olleen ilmeisesti erittäin matala? Syytä ei koskaan sen kummemmin löytynyt. Tuli Obsidan kuurilla kuntoon.

Minulla ei kai ikin ole tutkittu tuota kummemmin, kuin mittailtu sormenpäästä, kiinnostavaa tietoa tässä keskustelussa! Viimeaikoina on väsyttänyt, 10h yöunet on minimi, sormenpäät puutuu ja pyörryttää välillä istuessakin. Tavallaan oivon, että se olisi vain tuo vanha tuttu raudanpuutos...

female77Re: Raudanpuute14.7.2016 21:53
Minulle tuntuu olevan apua ed-energia juomasta. Onkohan minulla ollut b-vitamiinien puutos, kun edissä on b-12 ja muita b-vitamiineja? Kahvi ei tuo samanlaista piristystä, joten kofeiinista ei ole kyse kai ja kahvi närästääkin.

Lihasheikkous, etenkin jaloissa, kuiva iho, ja hävinnyt libido tuntuvat parantuneen kun olen juonut edia, lisäksi syön manteleita, niiissä esim. booria. mutta etenkin edistä tuntuu olevan apua.

ferritiiniRe: Raudanpuute10.10.2016 22:33
Minulla on aina ollut matala hb, n. 120. Vuosia sitten valitinväsymystä ja muuta oiretta, lääkäri sanoi että otetaan rauta-arvojen erittely. Tulos oli se että Hb oli viite arvoissa, eli about 120 mutta rauta-varastot pahasti ehtyneet, jouduin syömään puoli vuotta 200mg rautaa/vrk. Sen jälkeen olen aina verikokeita otettaessa pyytänyt että otetaan rauta-arvojen erittely. Kerran Hb oli epätavallisen korkea reippaasti yli 130, mutta rauta-arvojen erittely palajasti että ehtyneet, lääkäri sanoi että syö 3 kk rautaa 100mng. Samaten tässä viimeisimmässä labrassa sama tulos, Hb viitearvoissa, mutta rautavarastot ehtyneet, mikä näkyi rauta-arvojen erittelyssä. Tämä oli kolmas kerta kun rauta-arvojen erittely- koe paljasti asian ja eka kertana tilanne oli heilahtanut jo anemian puolelle. Useimmiten rauta-varastot ovat olleet ok, mutta verikokeita otettaessa olen tosiaan pyytänyt sen erittelyn ja täällä terv.kesk ovat sen tehneet kyllä mukisematta. Hb, vaikka olisi viitearvoissa, ei todellakaan kerro välttämättä koko totuutta.

MarlenRe: Raudanpuute13.10.2016 17:29
"Nokkonen sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, enemmän rautaa kuin pinaatti, enemmän kalsiumia kuin maito ja enemmän piitä kuin lehtikaali. Lisäksi siinä on mangaania, sinkkiä, seleeniä kaliumia ja magnesiumia, A, E, K1 ja B-vitamiineja sekä runsaasti lehtivihreää ja aminohappoja. Näiden lisäksi nokkosen siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia. Nokkonen onkin kaikista Suomessa kasvavista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin.

Nokkosessa on 5,5 % valkuaisaineita, 15 % hiilihydraatteja, 5,5 % valkuaisaineita, 0,6 % rasvaa ja 2,3 % kivennäissuoloja (Fe, K, Ca, Mg jne.)

Sitä on pidetty hyvän kunnon, vastustuskyvyn, elinvoiman, virkeyden, muistin ja seksuaalisen potenssin lisääjänä. Nokkosta on käytetty myös estämään eturauhasen liikakasvua, lievittämään nivelkipuja ja tukemaan hengitysteiden ongelmia.

Nokkonen tasaa verenpainetta, alentaa verensokeria, lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää ja hoitaa siten anemiaa. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, edistää ruuansulatusta ja normalisoi suolen toimintaa.".... Näin hehkutetaan nokkosta ja itse sitä jatkuvasti käyttävänä voin allekirjoittaa hyviä vaikutuksia. Auttaa myös anemiaan. Itse en reagoi mihinkään ruokiin vatsavaivoja saamalla vaikka refluksiksi oireeni ovat luokiteltu, näin en osaa sanoa ärsyttääkö herkkää vatsaa. Kannattaa kokeilla!

SitrusRe: Raudanpuute4.12.2017 15:58
Hyviä raudanlähteitä: punajuuri, peruna, liha, parsakaali, katkaravut, jotkut pähkinät, kikherneet, simpukat, kalkkuna. Monet yrtit, mut niitä syödään niin vähän ettei ole merkityst

Tässä muita, en voi syödä niitä, mut jos joku muu...: linssit, riisi, sitrushedelmät.

Hb on 111. Eli surkea. Ei ihme että väsyttää.

SitrusRe: Raudanpuute5.12.2017 22:02
Ferritiiniarvo oli yllättäen oikein hyvä.

iidaiiRe: Raudanpuute6.12.2017 11:20
Olen lukenut Raudanpuute-ryhmän kommenteissa, että ferritiini voi kohota korkeaksikin, jos elimistössä on tulehdus. Sinullahan Sitrus senkan arvo kertoo, että kärsit jostakin tulehduksesta.

SitrusRe: Raudanpuute6.12.2017 11:34
Jaaha. Niinpä näkyy. Minä kun luulin, että olisi edes yksi asia hyvin.

iidaiiRe: Raudanpuute6.12.2017 12:43
Sitrus, voi Sinua. Kyllä me kaikki tuntemattomat tukihenkilöt täällä haluamme uskoa, että sinut kuntoon hoidetaan. Toivomme hartaasti.
Kyllähän reflussissa olisi ihan riittämiin.

SitrusRe: Raudanpuute6.12.2017 14:18
Kiitos, iidai!

st.Re: Raudanpuute7.12.2017 19:02
Minulla oli hb 144 ja seerumin rauta 9 (9-34) eli alarajalla. Nyt sitten rautaa useita kuukausia. Maltoferiä pieninä annoksina useasti päivässä. Tuo Nexium estää nähtävästi raudan imeytymistä, sillä syön kyllä rautaa sisältäviä ruokia esim. maksalaatikko ei närästä eikä maksapihvit. C-vitamiinia minun on vaikea ottaa, se närästää Nexiumista huolimatta. Tiedän muitakin refluksipotilaita, joilla on ollut ongelmia raudan kanssa. Minulla on foolihappo ok. D-vit. ja kalsiumista on resepti, kun jalkapöydän luita murtui pienestä töytäisystä.
Haaveilen jo leikkauksesta, olen niin kyllästynyt tähän refluksivaivaani, kun ei mikään lääkitys kunnolla auta. Toivottavasti pääsen.

SitrusRe: Raudanpuute9.12.2017 1:18
Ramavitia otettu harvakseltaan.Närästää.

SitrusRe: Raudanpuute17.12.2017 23:32
Suolahaponpuute aiheuttaa anemiaa, ts. happosalpaajat.

female77Re: Raudanpuute17.12.2017 23:41
Vai hapon puutekin aiheuttaa anemiaa. Hapon puute voi tulla myös vatsalaukun surkastumisesta, limakalvon siis, ja b12 puute. ja vähähappoisuus myös kilpirauhasen häiriöistä. Anemia vatsahaavasta ja ruokatorven ärtymyksen vuoksi veren tihkumisesta.

TeräsmiesRe: Raudanpuute18.12.2017 14:24
Happosalpaaja estää ravintoaineiden, vitamiinien ja lääkkeitten imeytymisen riittävän hyvin. Mahahapoissamme on välttämättömiä entsyymejä ruoansulatukselle. Esim Somac 40 mg estää noin 70%:sti tarvittavien happojen erityksen.

Kääntäen: Somaccien syöjillä tarvittavia mahahappoja/entsyymejä erittyy vain noin 30%.

Mihin se johtaa ?
Kannattaa miettiä asiaa.

SitrusRe: Raudanpuute18.12.2017 15:24
Mun mielestä asiaa voisivat miettiä lääkkeiden kehittelijät.
Jokainen valveutunut tietää, että happosalpaaja ei ole hyvä lääke refluksiin.
Mutta koska parempaa lääkettä ei ole, sitä käytetään.

TeräsmiesRe: Raudanpuute18.12.2017 15:32
Lääkkeiden kehittelijät ovat jo miettineet. On happolääkkeitä, jotka
eivät estä hapon eritystä.
Valinta on asiakkaan/potilaan.

SitrusRe: Raudanpuute18.12.2017 15:49
No ei ole. Jos refluksi on vaikea, kevyet lääkkeet eivät riiitä mihinkään.
Mitä ihmettä saat irti potilaiden syyllistämisestä?
Ilmeisesti jotain iloa sitten.

SitrusRe: Raudanpuute18.12.2017 15:58
Sitä paitsi minkäänlainen happolääke ei estä itse virtausta.
Nykyään tunnetaan sappinesteen haitallisuus, eikä happolääke vaikuta siihen mitenkään.
Vaikka mahan sisältö olisi neutraloitu, sen seilaaminen ruokatorvessa on sekä inhottavaa että haitallista.

Ylimielisestä asenteestasi huokuu, että esim. ruokatorventulehdus ja ruokatorven ärtyminen siihen pisteeseen, että mitään ei enää mene alas, on sulla kokematta.
Silloin itketään päivystyksessä kun on omin luvin koetetettu keventää lääkitystä, saadaan kipulääkkeet ja somacit suoneen, ja määräys käyttää salpaajaa tuplavahvuus muutaman viikon ajan.

terv. Refluksikko v.sta 2009. Kaikki mahdolliset lääkekombinaatiot ja vahvuudet kokeiltu.

SitrusRe: Raudanpuute19.12.2017 16:57
hb noussut 98>105. No onhan se vähän parempi. Onneksi maha tuntuu sietävän ruisleipää ja maksapasteijaa.

SitrusRe: Raudanpuute21.12.2017 19:17
Harkitsin Obsidania, mutta ei farmaseuttikaan uskaltanut suositella taannoisen vuodon takia.

SitrusRe: Raudanpuute2.1.2018 13:23
Hb 105, ferritiinin merkkiaine näyttää varastoraudan huvenneen.
Rautalääkkeitä en voi ottaa, en edes mietoa Ramavitia nyt.

Millä konstein ja millä vauhdilla tämmösestä voi toipua?
Ollut kuumetta, tulehdusta, ym. 1,5 kk. Vuotava ruokatorvihaava, joka toiv on paranemassa.

Väsy, silmissä mustenee, kun vähänkin liikkuu, päänsärky, järki ei toimi, syke 100.

iidaiiRe: Raudanpuute2.1.2018 13:45
Sitrus
Jos Hb on huono ja rautavarastot tyhjät, eikä rautaa pysty suun kautta ottamaan, luulisi, että sinulla olisi mahdollisuus saada rautainfuusio.

SitrusRe: Raudanpuute2.1.2018 13:57
Täytyy kysyä.
Apteekki ei halunnut suositella mitään suun kautta otettavaa ruokatorvihaavan takia.
Pitää kuulemma varmistaa lääkäriltä.
Mikä on infuusio, pistosko?

iidaiiRe: Raudanpuute2.1.2018 14:38
Rautaa suonensisäisesti, tiputuksella.

SitrusRe: Raudanpuute2.1.2018 14:57
Sehän se. En kyllä usko että tuohon ryhdytään mun tapauksessa.
Muistan kysyneeni raudan antamisesta pistoksena (en tiennyt että se annetaan laskimoon) ja joku lääkäri taisi sanoa että sitten jos hb on 80 luokkaa.
Rautainfuusiossa on joitain riskejä, esim. maksan toiminta pitää olla kunnossa.

Mut katotaan mitä huomiset kokeet näyttää.
Kiinnostaa myös muut arvot.
Olisi kiva saada influrokote, vaikka se ei kuulemma tänä vuonna onnistunut hyvin.
Epidemiana leviää eniten kanta jota rokotteessa ei ole, kertoi uutinen.

iidaiiRe: Raudanpuute2.1.2018 17:05
Siinä rokotteessa, jonka saa yksityiseltä ( maksullinen ) , on suoja neljää virustyyppiä vastaan. Myös tätä, joka nyt eniten sairastuttaa.

SitrusRe: Raudanpuute2.1.2018 17:55
Influvac on julkisen rokote, sama muuten kuin viime vuonna. Otin silloin, onkohan se vielä toimiva?

Influvac oli myös Terveystalossa.
Muualta en kysynyt.

PirreliRe: Raudanpuute7.2.2018 11:35
hei,
onko jollain vielä kokemusta tai onko kuullut tuttavilta raudan puutteeseen liittyvästä ihon kihelmöinnistä /kutinasta? Tyttärelläni kyllä selvät löydökset vakavasta raudan puutteesta ja siihen liittyviä voimakkaita oireita. Mietitty, että voiko "kohtauksina tuleva" ihon, päänahkan kihelmöinti ja voimakas kutina liittyä raudan puutteeseen. Rauta-puutos kyllä vaikuttaa aivojen dopamiiniin ja ääritapauksissa lisämunuaisen toimintaan ja sitä kautta voi tulla stressaavissa tilanteissa tällainen psykosomaattinen kihelmöintireaktio.

Raudanpuutos, pitkälle edetessään, vaikuttaa miltei koko aineenvaihduntaan ja ihmisen kaikkinaiseen suorituskykyyn henkistä kapasiteettia myöten. Ja kun se voi edetä piilevänä tosi pitkälle.

nervus vagusRe: Raudanpuute7.2.2018 12:09
Odottelen tuloksia ferriittitasoista ja b12-vitamiinista. Kutinaa, kihelmöintiä, erilaista parestesia tyyppistä oireilua löytyy. Tuo dopamiiniteoria ja vaikutukset lisämunuaisiin kuulostaa mielenkiintoiselta ja voisi selittää jotain myös omalla kohdallani.

st.Re: Raudanpuute7.2.2018 18:29
Raudanpuutetta täälläkin. Nexium estää imeytymistä ja kun C-vitamiini närästää (Nexiumista huolimatta), niin imeytyminen ei ole parasta mahdollista ilman C:tä. Maltofer-tipat veteen liuotettuina sopivat minulle.
Vitamiinien kanssa muutenkin ongelmaa; magnesium närästää eikä kalsiumkaan tunnu aina hyvältä, samoin b-vitamiinit. Kalsium pitäisi ottaa raudan kanssa eri aikaa ja vitamiinit vähintään 4 tuntia Nexiumista. Kelloon katsomista ja laskeskelua, että milloin mitäkin otat.
Tuttavani on ollut sairaalassa tipalla lisättiin rautaa(suonensisäisesti), vaikka syö terveellisesti ja monipuolisesti. Hänelläkin Nexium käytössä (20mg/pvässä). Ollut kolme vuotta.

KurkkukipuinenRe: Raudanpuute8.2.2018 16:04
Oletteko kokeilleet nestemäistä rautaa nimeltä Floravital? Se ei sisällä hiivaa eikä gluteenia ja on makeuttamaton. Sitä myydään ainakin luontaistuotekaupoissa ja myös joissakin apteekeissa. Floravitalin rinnakkaistuote on Floradix, joka sisältää gluteenia, hiivaa ja makeutusaineita. Mulla Floravital ei ole aiheuttanut närästystä. Tätä valmistetta minulle suositteli funktionaalinen lääkäri.

female77Re: Raudanpuute8.2.2018 19:02
Tilasin netistä solgarin gentle iron, methylcobalamin imeskely tabl, b-complex, metyyli folaatti ja life extension bio active b-vit. myös b12 ja folaatti puutokset aiheuttaa anemiaa, mutta raudan puute on yleisin.
Nyt mulla on ollut obsidan, nesteturvotusta lähtenyt runsaasti, mutta ärsyttää vatsaa hieman, vaikka ottaa ruuan kanssa.

CatiRe: Raudanpuute14.2.2018 17:38
Jos olette facebookissa niin tulkaa mukaan Raudanpuute ryhmään. Siellä paljon tietoa.

SitrusRe: Raudanpuute15.2.2018 0:57
No mä liityin siihen. Mutta aika fanaattista on meno mun makuun. Kaikilla on vakava raudanpuute, vaikka hb olisi 135 ja ferritiini 50.
Kaikki mahdolliset oireet on ilman muuta raudanpuutosta ja lääkärit idiootteja. Juu juu.

CatiRe: Raudanpuute15.2.2018 13:05
En sanois että on mitenkään fanaattinen. Ihmiset vain suuttuu kun eivät saa apua ja hoitoa. Niin minäkin. Kun on ollut kaikki raudanpuutteen oireet 20v. Olisi ollut kivaa huomata aikaisemmin..

SitrusRe: Raudanpuute16.2.2018 15:43
Raudanpuutteessa on monta yleisoiretta, jotka voi johtua muustakin asiasta.

st.Re: Raudanpuute20.2.2018 21:41
Kun käytte verikokeessa, niin olettehan 12-14 päivää syömättä rautaa ennen kuin menette kokeisiin? Sitten otettava hb, seerumin rauta ja ferritiini, niin silloin on luotettavasti selvillä onko raudan puutosta.
Itse en tiennyt, että pitää noinkin kauan olla ilman rautalääkitystä, jotta saa luotettavan tuloksen.

st.Re: Raudanpuute20.2.2018 21:41
Kun käytte verikokeessa, niin olettehan 12-14 päivää syömättä rautaa ennen kuin menette kokeisiin? Sitten otettava hb, seerumin rauta ja ferritiini, niin silloin on luotettavasti selvillä onko raudan puutosta.
Itse en tiennyt, että pitää noinkin kauan olla ilman rautalääkitystä, jotta saa luotettavan tuloksen.

LupsuRe: Raudanpuute22.2.2018 21:08
Sitrus: Minullakin raudanpuutetta ehti olla vuosikaupalla kunnes tuttu lääkäri käski ehdottaa tk-lääkärille että pistää lähetteen rautainfuusioon kun suun kautta oettu rauta ei vaan imeydy ja aiheutaa vaan kauheet kivut ja refluksin pahenemisen. Pahimmillaan hb oli 89 mutta parilla infuusiolla korjaantui. Nyt käyn neljän kuukauden välein labrassa ferritiinimäärityksessä ja jos laskee alle 40 tulee automaattinen lähete infuusioon, hb:ta ei edes katota koska se ei kerro mitään raudanpuutteesta kun laskee viimeisenä. Suosittelen puhumista tk-lääkärin kanssa ja vaadi että pääset infuusioon. Tsemppiä!

SitrusRe: Raudanpuute22.2.2018 21:38
Lupsu: mistä tiesit, että raudanpuutetta oli ollut vuosia?
Mä en tiedä, mikä mun ferritiini nyt on, kun lääkäri ei suostunut määräämään kokeita. Irvokasta ja järjetöntä on se, että kuumeisen tulehduksen ollessa päällä mitattiin transferritiini ja ferritiinikin, edellinen monta kertaa. Nyt kun kuumetta ja tulehdusta ei enää ole ja tutkimus olisi luotettava, ei mitata.
Toisaalta en mä minkään rautakokeitten takia lähde nyt tk.hon hakemaan influenssatartuntaa. Epidemia on pahimmillaan.

palomassuRe: Raudanpuute22.2.2018 21:47
Mä olen käyttänyt rautavarastoja nostamaan tätä: SALUS FLORADIX KRÄUTERBLUT-SAFT rautavalmiste, tykkäsin

SitrusRe: Raudanpuute23.2.2018 17:00
Saadakseni rautaa laitoin maksa-jauhelihakastikkeen tulelle.
Olen syönyt maksaa viimeksi koulussa, siis lukiossa.
Tuoksuu voimakkaasti, hmmm. maksalle.
Jännittävää maistaa!
Mitenhän paljon maksaa ylipäänsä saa syödä?

LupsuRe: Raudanpuute23.2.2018 21:05
Sitrus: Oon käyny säännöllisesti labrakokeissa vuosikaudet muista syistä ja samalla on katsottu hb ja transferriini. Silloinen tk-lääkäri vain tuputti rautatabletteja mikä ei auttanut siis yhtään. Nykyinen tk-lääkäri jopa puhui verensiirrosta kun hb oli sen 89 mut onneks osasin itse vaatia rautaifuusiota! Siis niin takapajuinen keino kuin olla ja voi... Mut nyt siis olen jo parina vuonna käynyt rautainfuusiossa ja hematologi määrännyt neljän kuukauden välein ferritiinimittaukseen. Viime tankkaukses laitettiin rautaa vähän turhankin paljon omasta mielestäni kun ferritiini oli 304 ja ihohan siinä kutisi sitte ihan järkyttävästi pari viikkoa, maksa ilmeisestii otti vähän nokkiinsa tuollaisesta rautamäärästä. Mut just kävin verikokeessa kun tuosta mittauksesta on kulunu n. 6kk ja ferritiini oli jo laskenu 116:een eli neljän kuukauden päästä on taas luultavasti rautainfuusio edessä. Ja maksan syömistä ei kannata harrastaa ainakaan päivittäin, ehkä pari kolme kertaa viikossa maksimissaan (riippuu tietty onko maksalaatikkoa vai maksakastiketta jne) koska vaarana on A-vitamiinimyrkytys.

SitrusRe: Raudanpuute23.2.2018 21:35
Joo, mäkin just luin tuosta A-vitamiiniriskistä.
Kyllä on vaikeeta yrittää syödä terveellisesti! Käy niin kuin entiselle varikselle, joka seisoi liisterissä: kun nokka irtosi niin pyrstö tarttui, kun pyrstö irtosi niin nokka tarttui.

Ei varmaan kannata syödä maksaa kuin kerran viikossa, jos sitäkään.
Nyt söin ehkä n. 60-70g. maksaa, ja se oli paljon parempaa kuin tuoksun perusteella olisi arvannut.
Aterian jälkeen elimistö oli jotenkin tyynen ja miellyttävän rauhallisen tuntuinen, mikä on mulla erittäin harvinaista.

TarttukurkkuRe: Raudanpuute24.2.2018 20:27
Moi! Oottekos kuulleet Plummer-Vinsonin oireyhtymästä? Pankaas googlaten. On nykyisin suht harvinainen, mutta ei mahdoton. Siinä siis raudanpuuteanemia saattaa johtaa nieluongelmiin.... Okei, ei synny yhdessä yössä, mutta itselläni on ollut raudanpuuteanemia (überrunsaat kuukautiset) ilmeisesti jo ehkä jonkun vuoden. Mulla on myös nivelreuma ja siksi raudansyöntiin on suhtauduttu nihkeästi. Eipä silti, mun maha ei kestä minkäänlaisia rautatabletteja, että eipä niistä tartte keskustellakaan... Mutta *vuosi* sitten huhtikuussa terhakas tk-lääkäri otatti ferritiinin ja sen transferriinireseptorijutun ja ferritiini oli 8 ja tuo toinen liki 10. Eipä kukaan kuitenkaan oo kysynyt, miten sen raudansyönnin laita on... Olen kyllä sanonut, ettei kroppa kestä. Nyt oon alkanut funtsia, kun on ihan järkyt nielemisvaikeudet, että mikähän mahtaa olla anemian yhteys niihin. Infuusio olis ollut poikaa jo ajat sitten, mutta täällä pk-seudulla ollaan sitä mieltä, että se on turhan suuri kuluerä... Sehän on kai aika arvokasta lystiä.

Ei siinä maksassa tätä nykyä enää mitään supermääriä A-vitamiinia ole. Kun nyt ei ihan joka pöivä syö, niin anna Sitrus mennä vaan, jos maistuu! :)

nervus vagusRe: Raudanpuute26.2.2018 17:05
Vaikuttaako rautatablettien syönti tuloksiin ennen verikoetta ferriittiarvo plasmasta. Mulla keski-ikäisellä miehellä arvo oli jonkin verran alle 80 en nyt tarkemmin muista. Ei mikään huippuarvo mut ei kai ihan pahakaan. Jossain sanottiin että naisella olisi hyvä jos arvo yli 100 (130) ja miehellä kai sitten enemmän kun viitearvotkin on korkeammat. Minkälaisia suosituksia tai tavoitearvoja olette saaneet?

nervus vaguksellere: raudanpuute3.3.2018 12:39
Minulle sanottiin, että 10-14 päivää pitää olla syömättä rautaa, jos haluaa luotettavan hb-arvon ja 3 päivää, jos kyse on ferritiinistä.
Minulle suositeltiin, että otettaisiin hemoglobiini, ferritiini ja seerumin rauta samanaikaisesti, jotta saataisiin luotettava kokonaiskuva. Tällöin piti olla parisen viikkoa ilman rautalääkitystä. Jos rautavarastot ovat alhaiset, niin rautaa voi joutua syömään jopa 6 kk. Yleensä ei kuukauden raudan syönti auta nimeksikään.

TarttukurkkuRe: Raudanpuute3.3.2018 12:49
Ferritiini saattaa olla matala muistakin, mm.tulehduksellisista, syistä kuin raudanpuutteesta, miksi nykyisin suositellaan ottamaan ferritiinin lisäksi transferriinireseptoriarvo, jotka yhdessä kertovat, onko kyse raudanpuutteesta ja jos on, kuinka pahasta. Tämä on ilmeisesti vähän hitaanlaisesti tullut käyttöön kliinisessä työssä, mutta kirjallisuutta tätä tukemaan löytyy jonkinkin verran.

Sitten on hyvä aina miettiä, mikä on happosalpaajien yhteys imeytymiseen.

SitrusRe: Raudanpuute3.3.2018 16:42
Päinvastoin, Ferritiini on proteiini, jota erittyy plasmaan tulehduksen aikana. Joten arvo näyttää todellista tilannetta paremmalta.
Muut markerit paljastavat raudanpuutteen.

Esim. mulla oli tulehduksen aikana Ferr. 80, eli erinomainen. Transferriinikoe osoitti kuitenkin raudanpuutteen.

KrisseRe: Raudanpuute6.3.2018 10:43
Eikös tuo ole ihan tyypillinen happosalpaajien haitta, että rauta, kalsium ja b 12 -vutamiini eivät imeydy? Ainakin somacin pakkausselosteessa asia on mainittu ja se, että jo vuoden jatkuvan käytön jälkeen luun murtumariski kasvaa. Ihmetyttää se, että lääkärit kuitenkin väittävät kirkkain silmin, että happosalpaajia on turvallista käyttää vaikka koko elämän ajan. Osteoporoosia ei voi ehkäistä millään, jollei kalkki imeydy ja silloin mm kalkkitabletitkin ovat todennäköisesti vaarallisia. Lisäksi äitini sai vaikean osteoporoosin kortisonista vaikka on syönyt lääkärin ohjeen mukaan kalkkitabletteja kymmeniä vuosia. Asiaa ihmetellessämme sairaalan ortopedi ystävällisesti kertoi, ettei nuo toimi niin kuin on luultu ja eivät estä tai paranna osteoporoosia. Aika suuri huijaus ilmeisesti tuo kalkkitablettibusines. Tuskin siis rauta tai b - vitamiinilisätkään voivat auttaa jos lähtökohtaisesti happosalpaaja estää imeytymisen.

SitrusRe: Raudanpuute6.3.2018 11:43
Lääkärit lähtevät usein siitä, että potilaan ei pidä ajatella. Ei hän kuitenkaan tajua.

Siitä seuraa, että lääkäri sanoo happosalpaajan sopivan jatkuvaan käyttöön, ettei siitä ole haittaa. No onhan siitä. Mutta lääkäri ajattelee, että potilaan kannalta tärkeämpää on suojata ruokatorvi hapoilta. Potilaalle ei ole iloa vahvoista luistaan jos hän kuolee ruokatorvensyöpään. Parempi on olla heikoin luin ja ruokatorvi suojattuna.
Mutta potilaalle tätä ei sanota.
Ongelmana on vain se, että osa potilaista osaa sittenkin ajatella ja huomaa ettei lääkäri puhu totta, tai päättelee, että lääkäri ei osaa ammattiaan. Tällöin potilas vaihtaa lääkäriä tai pahimmassa tapauksessa menettää luottamuksensa koko lääkärikuntaan ja lääketieteeseen.

Samalla logiikalla nuorille naisille tuputetaan e-pillereitä, jopa kysymättä onko heillä ehkäisyntarvetta lainkaan. Jos nainen kysyy veritulppariskistä, lääkäri sanoo että turha pelätä, ota vaan pillerit. Logiikka on se, että abortti on suurempi vaara kuin verutulppariski, ja parempi syödä pillereitä kun ei kondomia kuitenkaan sitten käytetä.

LupsuRe: Raudanpuute6.3.2018 14:03
Krisse: Itselläni on ongelmia nimenomaan raudan imeytymisellä. Otan päivittäin B12 vitamiineja ja ne arvot on oikein hyvät eli imeytyy PPI-lääkityksestä huolimatta. Toki suosin sellaisia tabletteja jotka liukenevat jo suussa/kielen alla jolloin imeytyminen on parempaa. Kalkin imeytymisestä ei ole tietoa mutta sitäkin syön liukenevina tabletteina. Omalta osaltani raudanpuute ei täysin selity imeytymishäiriölläkään, koska rauta-arvot laskevat niin nopsaan rautainfuusion jälkeenkin (myöskään kuukautisvuodot eivät selitä koska eivät ole mitenkään runsaat).

female77Re: Raudanpuute6.3.2018 14:31
ei pelkästään nuorille tyrkytetä e-pillereitä, olin 30-35 tai enemmän kun 2 gyneä ja etenkin terveydenhoitaja yritti painostaa e-pillereihin, huomaa hyvin kenellä on lääkeyhtiöiden osakkeita. ihme juttu että ajatellaan ettei aikuiset osaa käyttää kumia. ai niin hoitaja sanoi ettei pelkkä kumi riitä...huh huh. kuitenkaan mitään vakisuhdetta ei ollut. kukaan ei puhu ehkäisy tietokoneesta, jossa mitataan ruumiinlämpö päivittäin, vaikka ehkäisyvarmuus on sama kuin pillereissä. olen huolissani että molemmat siskoni syövät pillereitä.

KrisseRe: Raudanpuute6.3.2018 15:25
Tuo pillereiden syöttäminen ja riskien vähättely on kyllä niin tuttua. Luin muuten hiljattain sellaisesta artikkelin, jossa pohdittiin sitä, että ei olekaan täysin selvää, että happosalpaajat tai fundoplikaatio estäisivät barrettin tai syövän kehittymisen, koska tauti vaurioittaa soluja ja ne eivät korjaannu. Itsellehän juuri näin on käynyt. Ennen leikkausta maksimiannos happosalpaajia ja nyt kymmenen vuotta leikkauksesta onkin Ilmaantunut barrett. Jotenkin näyttää siltä, että tähän tautiin ei ole hoitoa. Olen itse päätynyt ruokavaliohoitoon ja tiettyihin lisäravinteisiin sillä ajatuksella, että syöpään kuolen nopeasti, mutta osteoporoosissa kidun kymmeniä vuosia. Vaikea osteoporoosi vie pyörätuoliin eikä inhimillisellä kärsimyksellä näytä olevan mitään rajaa, kun nikamat murtuu itsestään ja kylkiluut yskiessä. Erittäin vähähiilihydraattinen ruokavalio tuntuu vähentävän ruokatorvitapahtumia ja ns. Happamia röyhtäisyjä ei ole edes joka päivä. Mutta toki joutuu monesta kieltäytymään ja joutuu toisten mesomisen kohteeksi, kun ei pulla maita.

female77Re: Raudanpuute6.3.2018 15:41
Vähähiilarisessa hieman arveluttaa, että elimistö on säästöliekillä, ja kuulemma ennenaikaiset vaihdevuodet voisivat seurata siitä, tästä on kirjoitettu paleo piireissäkin, ettei saisi naiset olla kovin vähillä hiilareilla, hormonitasapaino kärsii. jos vaihdevuodet tulee, ei voi enää harrastaa seksiä kuivan p***** takia. kahvi, tupakka ja anemiat voivat myös vauhdittaa vaihdevuosia. en ole vieläkään päässyt kahviriippuvaisuudestani, vaikka kahvi on pahin minulle. ehkäpä vaihtareihiin keksitään joku hoito tulevaisuudessa, kuten nuorennuspilleri.

KrisseRe: Raudanpuute6.3.2018 15:53
Itsellä ei ole mitään ongelmaa tässä ruokavaliossa enkä ole säästöliekillä. Ruokavalio vaatii oikeaa toteutusta juurikin tuon takia. Liikun päivittäin ja treenaan välillä lujaa. Vaihtarit tulee kaikille ruokavaliosta riippumatta. Osa kuivuu ja osalla muut oireet on pahempia. Se on yksilöllistä.

female77Re: Raudanpuute6.3.2018 16:07
riippuu kai miten kova ketoosi vhh:lla. itse suosin maltillisempaa paleota, joskus syön gluteenittomia viljojakin. en haluaisi vaihtareita ainakaan vielä 40-v. on lohdullista kuulla ettei kaikkien p**** kuivu. dhea saattaisi auttaa heitä, mutta kuin moni lääkäri tässä poliisivaltiossa sitä kirjoittaa. onneksi tiedän mitensitä tilataan ulkomailta jäämättä kinni tullissa. haitallisia lääkkeitä kyllä määrätään kuin karkkia.

SitrusRe: Raudanpuute2.6.2018 16:55
Maltofer-tipat
Kokemuksia?

iidaiiRe: Raudanpuute2.6.2018 18:33
Mun mahalle ei sovi oikein mitkään vitamiinipilleritkään, mutta jostain kumman syystä Ferrodan rautapillereistä ei mitään tuntemuksia. Olen syönyt puoli vuotta. Ferritiini oli 25. Pitäisi mittauttaa uudelleen.

miisaRe: Raudanpuute3.6.2018 12:38
Maltofer-tipat sopivat, samoin Kräuterblusaft (nykyisin joku toinen nimi).
Kaikki muut ongelmallisia, varmasti kymmentä eri merkkiä kokeiltu.
Olo parani kolmen kuukauden käytön jälkeen. Lääkäri suositteli käytettäväksi puoli vuotta.
Valitettavasti sopiva merkki löytyy vain kokeilemalla ja siihen kuluu rahaa, kokemusta on.
Maltofer myös imeytyy paremmin kuin tabletit. Kannattaa kysellä myös farmaseutilta imeytymisestä ja rautavalmisteista.

SitrusRe: Raudanpuute23.6.2018 13:15
Ostin Maltofer-tippoja. Käytän niitä varovaisella annoksella ja seuraan mitä tapahtuu.

Millaisia oireita on ollut teillä, joilla on todettu raudanpuuteanemia tai huvennut varastorauta?

Jari PekkaRe: Raudanpuute25.6.2018 18:27
Satuin törmäämään viestiketjuun.
Eli olen itse hoitaja ja sairastan, tai sairauksia on Hiatus hernia , eli pallea pyrkii rintaontelon puolelle ja sitten siitä johtuen gastriittia, aiheuttaa sydäntuntemuksia ja kuin myös joka tietää, niin miltä tuntuu herätä yöllä siihen että oksennus on kurkussa ja ei saa hengitetttyä, minä olen kymmeniä kertoja ja pitää odottaa rauhassa istuvallaan että saa taas luvan henkgittää, tämä on minun refluksi sairaus ja syän sitten siihen elämäni loppuun asti lääkettä ja huomannut tosiaan sen että aiheuttaa, samalla myös muiden aineiden imeytymisen elimistöön, tämä on jatkuvaa tasapainottelua ja kompromissien tekoa.
Niin vuonna 20015 hemo hyvä, ferritiini oli eli s-ferritiini alle 10 ja fs-fer alle viitteiden, niin sain sitten kuukauden kestävän rauta kuurin ja kun on tosiaan tuo maha lääkitys, niin ei oikeun auta mikään ruokavalio.
Nyt olin sydänleikkauksessa ja Hb arvot tippuneet alas ja muutenkin on alhaalla oleva tunnelma ja verenkuva kehittynyt siihen pisteeseen että ns. punasolujen koko on alle viitteen, jonka kehittymiseen vaaditaan 2 kuukautta alhaisia varasato rautaa, tai saamattomuutta, nyt tankkaan sitten rautaa ja aiheuttaa närästystä ja siten pitää ottaa myös närästyslääkettä.
Meillä päin syöty iät ajat maksalaatikkoa puolukkahillon kanssa, en tiedä mistä juontuu, mutta se on paras coctaili raudanpuutteesta kärsiville jotka eivät tiedä siitä, mutta ruokana on rautapitoista.
Ja toisekseen, syön vielä verenohennuslääkettä että en voi syödä terveellisesti, menee arvot sekaisin ja olen tosi herkkä erilaisille sapuskoille, marevan arvojen suhteen, eli INR:n suhteen.
Luin että tarjotaan E-pillereitä se on vapaa ehtoinen valinta, totta kai, mutta ehkä luulen että tarjonnan takana on huono Hb ja runsaat kuukautiset ja E pillerit niitä voisi tasoittaa, tarjotaanhan niitä myös naisille akenen hoitoon.kin.

Huomasin että aika lailla paljon faktaa ja muuta, kuin myös sitä että tietämättömyyttä, koska ei ole niin yksiselittäinen juttu, joku tietty labrar arvo, vaan että syys selvitys suhde pitää olla ja itseni kohdalla olen todennut nuo maha lääkkeet yhdeksi syyksi ja syönkin aika lailla paljon ruisleipää, mutta enemmänkin sitä kaipaisi rauhaa ja kunnon yöunia, kun mitään muuta.

PaulineRe: Raudanpuute4.7.2018 10:33
Minulla Ferritarvo on 4, Hb laskenut vuoden aikana 137-> 120, trombosyytit koholla, tähystys tehty, Barretin ruokatorvi. Mitä tämä tarkoittaa? Liittyykö koholla olevat trombosyytit rautavarastoasiaan?
Lääkäri soitti ja oli kovasti huolissaan rautavarastojen puuttumisesta. Tähystys tehtiin kiireellisenä.

SitrukselleRe: Raudanpuute4.7.2018 23:35
Minulla oli väsymystä, unettomuutta, huimausta, sydämen tykytystä, nivelkipuja, hikoilua ja palelua. Kahden kk:n raudan syönnin jälkeen alkoi uni maistua. Nyt puolen vuoden jälkeen hikoilu on vähentynyt enkä hengästy niin helpostu. Kaikin puolin pirteämpi olo.
Vatsansuojalääkkeet estävät tehokkaasti raudan imeytystä eikä c-vitamiinipitoisia ruokia tahdo pystyä syödä.

minäRe: Raudanpuute8.7.2018 20:28
Minulla ferritin ihan loppu, 7. Kaikki muut kokeet otettu kattavasti, näyttäisi olevan ok.
Olen kärsinyt pitkään hiustenlähdöstä, vuosia ja vuosia. Voiko ainoa syy olla rautavaraston vaje, ollut jo vuosia alarajoissa.

female77Re: Raudanpuute9.7.2018 7:29
toivottavasti raudanpuutteesi saadaan korjattua, rasittaa sydäntä jos on pitkään alhainen rauta, tai liian korkea rauta. myös kilpparin vajaa toiminta aiheuttaa hiustenlähtöä.

JellonaRe: Raudanpuute28.9.2018 16:56
Kannattaa vaatia saada rautaa tipan kautta, jos sitä ei pysty tabletteina syömään. Itse pääsin tiputukseen, vasta kun osasin itse asiaa pyytää.

Kaikki anemiaoireet hävisivät lähes kolmeksi vuodeksi, kun sain rautaa tipan kautta. Olo koheni saman tien. Tiputus kesti noin 30min. En saanut mitään sivuoireita.

Minulla syynä ferrit arvojen laskuun on Nexiumin syöminen. Nyt arvot ovat taas hiljalleen laskeneet. Tarkoituksena on mennä uudelleen tankkaamaan rautavarannot. Refluksioireissa on ihan riittävästi kestämistä ilman anemiaakin.

Sinulle "minä", itseltäni loppui myös liiallinen hiustenlähtö, kun sain rauta-arvot kuntoon.

Ongelmana on vain löytää lääkäri, joka ei tuijota vain säästömääräyksiä. Monella lääkärillä olisi myös lisäkoulutuksen paikka asiasta.

SitrusRe: Raudanpuute28.9.2018 23:03
Jellona mitkä oli sun hB ja ferritiini?
Miten sait ferritiinin mittaukseen lähetteen?

iidaiiRe: Raudanpuute29.9.2018 7:25
Minä mittautin ferritiinin Synlabissa omakustanteisesti.

Aikuinen nainenRe: Raudanpuute29.9.2018 18:05
Täällä missä asun yksityinen lääkäriasema mainostaa ferritiini mittauksen ja lääkärin lausunnon sieltä saatavan 25? hintaan. hotellit lähellä Olen otattanut ko.asemalla b12 arvot sekä muitakin veriarvoja on katsottu ilman vastaanotolle menoa. Soittavat tai saan tiedot sähköpostiin eli miten sovimme.

eräs.kolmasRe: Raudanpuute29.9.2018 18:13
Useimmissa (jos ei jopa kaikissa) labroissa voi otattaa useimpia kokeita ilman lähetettä.
Monista kokeista saa vartin odotuksella vastauksen.

Aikuinen nainenRe: Raudanpuute29.9.2018 18:18
Mitähän tää puhelin on kirjoittanut en minä🤗 25? piti kirjoittaa. Ja hotellit lähellä, ei kuulu tekstiin. Siis tarkistus unohtui. Anteeksi ❤️

MummeliRe: Raudanpuute2.10.2018 12:13
Käytän marevan-lääkettä. Voinko käyttää samanaikaisesti rautajuomaa, Floravital?

JellonaRe: Raudanpuute2.10.2018 15:15
Sitrukselle,

Mulla oli ennen rautatankkausta Hb suunnilleen 113 ja ferritiini 6.
Minulle tehtiin tutkimukset ja laitettiin rauta tiputuksella terveyskeskuksessa. Noiden ei pitäisi olla kalliita tutkimuksia, joten lähetteen pitäisi saada aika helposti. Tiputuksesta sitten joutuikin käymään pitkän keskustelun...

Osa yksityisistäkin laittaa nykyään rautaa tipan kautta, mutta maksaa muistaakseni noin 800? kaikkine tutkimuksineen ja käynteineen eli törkeän kallista.

female77Re: Raudanpuute2.10.2018 15:21
Kysy apteekista voiko marevania ja floravitalia käyttää yhdessä? Marevanille on olemassa myös uudenaikaisempia vastineita, joissa ei ole rajoituksia läheskään niin paljoa :)

sköpoRe: Raudanpuute2.10.2018 15:54
Yksityisellä kaikki maksaa juuri sen mitä toimenpide kaikkine todellisine kuluineen oikeasti maksaa ja voittoa päälle (koska yksityinen terveydenhoito on bisnestä)
Toimenpiteet terveyskeskuksessakin maksavat paljon, mutta pidämme niitä halpoina tai ilmaisina, koska maksamme veroina terveyskeskusten ja sairaaloitten ylläpidon, lääkäreitten ja hoitajien palkat, tutkimukset jne.
Terveydenhuoltoon ja sairauksien hoitoon budjetoitujen rahojen pitäisi riittää kaikille koko Suomessa, jotka apua tarvitsevat.
Vain välttämättömään riittää, koska emme suostu maksamaan enempää veroja.
Meistä on kiinni kuinka laajasti palveluja saamme,
mihin valtion kassa riittää.

MummeliRe: Raudanpuute2.10.2018 15:59
female77, kyselin tänään apteekissa, mutta ei löytynyt tietoa juuri tästä. Käytin vuoden verran uudempaa, Eliquis ja toista vastaavaa, mutta sain pahoja sivuvaikutuksia niin että oli pakko hyväksyä marevan.

muun tutkimuksen yhteydessä todettiin että rautavarasto on aivan tyhjä. lääkärin mukaan syy olisi vuoto jossain. Hb-arvoni on ollut hyvä. Olo on voimaton, tukka harvennut, väsyttää koko ajan.

female77Re: Raudanpuute2.10.2018 16:08
Mummeli, voimattomuutta ja väsymystä täälläkin...Kaapissa Solgarin gentle iron, kun vain muistaisin ottaakin niitä. toisaalta rautaa ei pitäisi syödä ennen lab.testejä, jos saa liikaa niin haitallista sydämelle.

MummeliRe: Raudanpuute2.10.2018 17:58
Olen usein aikaisemmin käyttänyt Floravitalia ja se on toiminut hyvin ja sopinut vatsalle. Kerran lääkäri, joka oli opiskellut myös Saksassa, neuvoi Kräuter Blutsaftin. Floravital on samantapainen, tehoaa nopeasti.

female77Re: Raudanpuute7.10.2018 19:41
huomasin just että taitaa olla sitruunahappoa tossa solgarin raudassa. eli jotain muuta pitäisi keksiä. sitruunahappo valmistetaan homeesta, enkä luota siihen että lopputuote olisi puhdas home toksiineista. kiva kun jotain sotkua aina lisätään muuten hyviin tuotteisiin ja sitten tuote onkin käyttökelvoton. ehkä pillerissä on vain vähän sitruunahappoa, mutta joistakin ruuista on tullut mahakipeäksi. on yleinen lisäaine.

kotileipuriRe: Raudanpuute7.10.2018 21:45
Juokaa aromikasta vahvaa kahvia, jos voitte, kahvissa ei juuri muuta olekaan kuin rautaa. Kahvi kauraleivän kanssa on rautapitoinen annos.
Pilkkokaa lisäksi pikkuisen persiljasilppua leivälle voin päälle ja suosikkileikkelettänne,
siinä on rautaa hyvin imeytyvässä luonnonmukaisessa muodossa.
Maksamakkarassa on rautaa.
Ja tietysti maksassa, sitä ei tarvitse syödä usein saadakseen hyvän rautalisän.
Nämä ovat makuasioita tietysti, maksa ei ole koskaan ollut kuin harvojen suosiossa.

Rautaa on järkevintä saada ruoasta säännöllisesti niin ei tarvitse
rautalisiä. Aina ja kaikille rauta ei imeydy hyvin, se on valitettavaa.

Sama täälläRe: Raudanpuute7.10.2018 22:31
Niin ppi- lääkkeet estävät imeytymistä ja siksi tarvitaan lisärautaa. Harva refluksikko pystyy juomaan kahvia, eikä persiljakaan sovi kaikille.
Jokainen tietää, että ruuasta saatu rauta olisi parasta, aina se ei vain onnistu.

GingerRe: Raudanpuute7.10.2018 23:00
Olen kuullut, että kahvi estää raudan imeytymistä. Onko tässä mitään perää?

female77Re: Raudanpuute7.10.2018 23:02
muistan kuulleeni ihan samaa. tee myös?

HKKRe: Raudanpuute8.10.2018 9:05
Yhdessä apteekin rautalääkkeen kanssa nautittuna sanotaan kahvilla ja teellä olevan imeytymistä jonkun verran estävä vaikutus.

Jos aamulla syöt ruisleivän/kauraleivän kahvin kanssa ja muuta rautapitoista sekä juot lasin c-vitamiinipitoista mehua, saat rautaa hyödyksesi.

Kalsium häirinnee eniten raudan imeytymistä.

Ei se niin nokonnuukaa ole, kun syö (yrittää syödä) monipuolisesti, saa pakosti kaikkea.

HKKRe: Raudanpuute8.10.2018 9:07
Vitamiinien ym kanssa ei saa juoda eikä syödä kuumaa, se voi viedä hyödyt.

VaniljaRe: Raudanpuute8.10.2018 9:12
Monipuolisesti on tietysti hyvä syödä mutta se ei aina riitä. Imeytymisessä saattaa olla ongelmia varsinkin jos on näitä erilaisia suolistovaivoja ja imeytymistä hidastavia lääkkeitä. Silloin täytyy yrittää saada tarvittavat ravintoaineet purkeista.

HKKRe: Raudanpuute8.10.2018 14:22
Luin juuri, että probiootteja ei saa ottaa jää(kaappi?)kylmän eikä kuuman juoman tai ruoan kanssa, menee teho.
En tiennyt. Olen usein ottanut jääkaapista juomaa ja kulauttanut ne alas.

floralysRe: Raudanpuute8.10.2018 17:28
On sanottu, että rautalisä pitäisi ottaa ruoan kanssa, se imeytyy parhaiten.
Se ei silloin ärsytä vatsaakaan niin paljon.
Kuitenkin täällä joku tiesi, että rauta pitää ottaa tyhjään vatsaan.
Eli miten se oikein on ?

Olen pilkkonut persiljaa ja paljon pinaattia kasvisperunakeittoon ja soseuttanut sen, menee hyvin alas eikä vatsa pahemmin vastusta. On vaikea arvioida mikä on hyöty, nouseeko siitä HB.

Tarkoitukseni olisi pitää rauta-arvoa yllä hyvässä lukemassa.
Aika vaikea juttu.
Pitäisi tietää mikä on ongelman ydin.
Ruoka vai muu tekijä.

pallopötsiRe: Raudanpuute8.10.2018 17:44
Yksi niistä muista tekijöistä raudan heikkoon imeytymiseen on happosalpaaja.
Se on kai kiistaton asia ?

Sama täälläRe: Raudanpuute8.10.2018 21:34
Varmasti refluksikot tietävät, että pitäisi syödä ruisleipää ja juoda vaikka tuoremehua tai syödä appelsiini, mutta harva refluksikko pystyy syömään ruisleipää tai appelsiinia. Yleensä c-vitamiinia sisältävät marjat ja hedelmät närästävät. Siksi joudumme turvautumaan purkkivitamiineihin.
Vaikka pystyisimme syömään oikeanlaista ruokaa, niin happosalpaajat estävät vitamiinien imeytymistä. Minulle farmaseutti suositteli Maltofer tippoja niiden hyvän imeytymiskyvyn vuoksi. Mutta kaikille nekään eivät sovi.

SitrusRe: Raudanpuute9.10.2018 2:10
Maltofer käytössä!

female77Re: Raudanpuute9.10.2018 2:18
miltäs on tuntunut maltofer?

Iina Re: Raudanpuute18.2.2019 19:07
Mulla auttanut B12 -vitamiini + sellainen vegaaninen rautavalmiste Ruotista, mikä ei aiheuta vatsakipuja. Sen nimi Järn Optimal ja saa ostettua netin kautta Ruotsista. 😊👌🏽

SitrusRe: Raudanpuute18.2.2019 20:28
Ihan ok. Mutta määrä on niin pieni etten tiedä onko siitä mihinkään.
Murto-osa suos. päiväannoksesta.

SitrusRe: Raudanpuute9.3.2019 13:03
Pläräsin ketjua. Harmi kun en ole kirjannut aiempia ferr. lukemia.
Nyt se on joka tapauksessa 10.
Ei ihme, että tukka lähtee ja on heikko olo.

Aikuinen nainenRe: Raudanpuute9.3.2019 13:12
http://blogi.laakariasemaalfa.fi.

Olen joskus heikkoina hetkinä löytänyt tällaisen lääkärin pitämän blogin ja nyt en ole vähään aikaan blogia muistanut lukea, tänään rupesin univaikeuksista täältä blogista uudestaan lukemaan. Huomasin, että nyt oli tämän kuun alussa kirjoitettu ferritiinistä.

Onko tässä mitään uutta....

SitrusRe: Raudanpuute10.3.2019 18:24
Löystyttääkö Fe-valmisteet mahaa?

EräsRe: Raudanpuute10.3.2019 22:48
Rautavalmisteet voi löysyttää tai kovettaa. Ikävä kyllä rautavalmisteet myös usein närästävät. Apteekissa on useita nestemäisiä rautavalmisteita ja farmaseutti osaa kertoa tarkemmin. Jos yksi ei sovi, niin sitten toinen.Jos ferritiini on kovin alhainen, niin rautaa pitäisi syödä kuukausia, jopa puoli vuotta. Niin kuin tuossa Aikuisen naisen antamassa blogissa (laakariasemaalfa) sanotaankin, niin runsas happosalpaajien käyttö aiheuttaa anemiaa ja ferritiinin laskua.

SitrusRe: Raudanpuute11.3.2019 10:22
Oletteko pystyneet käyttämään mitään valmisteita?
Tai uskaltaneet?
Multa on tabletit pois laskuista rt.nj verenvuotojen takia.
Edes suolessa hajoavaa Obsidania ei suositella.
Farmaseutit ovat (ymmärrettävästi) varovaisia eivät anna suosituksia. Vastuu raudan
määräämisestä tai määräämättä jättämisestä on lääkärin.

Maltoferia olen pystynyt ottamaan nyt jopa 15-20 tippaa/vrk. (suos. 40-120) ilman
sivareita paitsi lievää mahanlöystymista. Se ei haittaa, ja voi johtua muustakin, mitä e usko, koska ulosteen löystymine alkoi annostuksen suurentaminen aikaan.

Maltofer on kuulemani mukaan varsin tehoton.
Vaikea luonnollisestu on tietää, jos arvot kohenevat, mikä osuus on tipoilla mikä ruoalla.
Fe.n heikon ja oikullisen imeytymisen takia ( muiden ravintoaineiden samanaikainen
ottaminen parantaa tai heikentää Fe.n imeytymistä) ratkaisuni on se, että tankkaan
sitä mahd paljon ruoassa. Kontrolli on onneksi pian, joten näemme onko minkäänlaista
kehitystä alkanut. Kirjaan ylls sen mitä mulle tapahtui ja mitä hoitovirheitä tehtiin.
Olen turhaan kärsinut pitkään vain koska fe ei suostuttu mittaamaa.
Tilanne on mennyt huonosti, kun sitä ei tutkittu pyynnöistä huolimatta.
Kirjoitan ajankohdat, lukemat kaiken ylös, oireet, pyynnöt kaiken. En ole ainakaan ollut passiivine.
seuraavalla kerrralla olen tukevammalla pohjalla.

Plärään ketjua taa.
Kuulisin mielellään kokemuksia ja selviämistarinoira.
Sori typot.

Kuulen mielelläni kokemuksianne.
Mikä lähtötilanne: arvot, oireet, valmisteen käyttöä rajoittavat komplikaatiot.
Eteneminen, ratkaisut, ja saatiinko hyviä tuloksia lopulta ja millä keinoin.

Jos siis jaksatte kirjoittaa.
Subj tuntuma: olo kohenee hitaasti, mutta kuitenkin.

Tintti2Re: Raudanpuute11.3.2019 11:07
https://www.yliopistonverkkoapteekki.fi ? ...
Salus Floradix Kräuterblut-Saft rautavalmiste - Yliopiston verkkoapteekki

Sitrus, oletko kokeillut tätä valmistetta?

SitrusRe: Raudanpuute11.3.2019 11:30
En. Oletko sinä?
Viimeks meni Ramavit hävikkiin. Kallista oli, neljänneksen sain käytettyä.

Mikä tässä on erityistä?
Onko tutkittua tulosta, miten suhteutuu refluksiin?

Ts, kerro kokemuksia.

iidaiiRe: Raudanpuute11.3.2019 12:11
Minulle on jostain kumman syystä Ferrodan sopinut hyvin. Melkeimpä tuntuu,että maha on paremmassa kunossa, kun otan aamulla yhden. Mahani ei yleensä tykkää mistään pillereistä. Särkylääke ihan kauhistus. Ei vitamiinipillereistä. Magnesiumkin aiheutti oireita. ..tää hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa...
Aloitin rautalisän, kun ajattelin sen auttavan huonoon oloon. Mulla Hb oli 148, mutta ferritiini 25. Luin Raudanpuute ryhmästä ja Esa Sopin kirjoituksista, että ferritiinin ollessa alle 50, tulee oireita. Arvon olisi hyvä olla n. 100.
Mittautin ferritiinin uudelleen n. 9 kk rautaa syötyäni. Arvo oli 58. Nousu on siis tosi hidasta.

Tintti2Re: Raudanpuute11.3.2019 12:57
Sitrus, käytin aikoinaan mutta siitä on tosi pitkä aika eikä refluksi ollut silloin pahemmasta päästä joten en muista ärsyttikö vatsaa.
Entäs rauta suusuihke, luulisi että se ainakin on vatsaystävällisempi🤔?
Ainakin mainostetaan että olisi.

SitrusRe: Raudanpuute11.3.2019 19:19
Ferrodanin tuoteselostetta ei näy. Ei käyttöohjetta, vasta-aiheita, eikä luetteloa
sivuvaikutuksista. Ts se on luontaistuote.
Haku heittää tarjolle Obsidanin tuoteselosteen.

Tintti2Re: Raudanpuute11.3.2019 21:07
Vuoden 2018 Euroopan paras uusi terveystuote! Vatsaystävällinen Rauta suusuihke imeytyy tutkitusti ja välittömästi posken limakalvolta verenkiertoon. Uuniomenan makuinen.

Rauta suusuihke nostaa nopeasti elimistön rauta-arvoja. Rauta auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Rautasuihke ei aiheuta ummetusta ja on erittäin vatsaystävällinen.

Sopii henkilöille, joilla on nielemisvaikeuksia. Ruoka tai lääkkeet eivät häiritse imeytymistä. Ei tarvitse ottaa ruuan yhteydessä ja voit käyttää tuotetta mihin aikaan päivästä tahansa. Hammasystävällinen.

Tuote on makeutettu stevialla ja raakaruokosokerilla, koska ne tukevat parhaiten raudan imeytymistä.

Päiväannos sisältää 5mg erinomaisesti posken limakalvolta imeytyvää rautaa.

Maidoton. Gluteiiniton. Sopii myös vegaaneille ja käytettäväksi raskauden aikana. Sopii diabeetikoille. Valmistettu GMP-standardien mukaisesti.

Ei sisällä omenan allergisoivia ainesosia eli sopii myös omena-allergisille.

Tintti2Re: Raudanpuute11.3.2019 21:10
Nordic Health Iron Daily Oral Spray - Rautasuihke, uuniomenan makuinen
Nordic Health Iron Daily Oral Spray - Rautasuihke, uuniomenan makuinen


Nordic Health Iron Daily Oral Spray - Rautasuihke, uuniomenan makuinen
Nordic Health Sprays
0 arvostelua
Säästä 12%
?25,90
?22,90
Litrahinta: 916,00?/l
Kpl
Lisää ostoskoriin
Päiväys: 05/2020 Pakkauskoko: 25 ml
EAN: 96180402
Nordic Health Iron Daily oral spray on rautaa sisältävä suusuihke, joka on tarkoitettu päivittäiseen käyttöön. Suihke on uuniomenan makuinen.

Rauta edistää normaalia kognitiivista toimintaa, normaalia kognitiivista toimintaa, normaalia energia-aineenvaihduntaa ja normaalian punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista.

Rauta myös edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Käyttö:
Ravista hyvin ennen jokaista käyttökertaa. Sulje korkki käytön jälkeen.

Suositeltu annos:
4 suihkausta päivässä suuhun. 4 suihkausta sisältää rautaa 5 mg (36 % päivittäisen saannin vertailuarvosta). Käytä kuuden (6) kuukauden kuluessa avaamisesta.

Vuorokausiannos sisältää: 4 suihkausta RDI *
Rautaa 5 mg 36 %
* Vuorokautisen saannin vertailuarvosta.
Säilytys:
Säilytä huoneenlämmössä. Säilytettävä lasten ulottumattomissa.

Ainesosat:
Vesi, sokeri, rauta(III)natriumEDTA, ferriammoniumsitraatti, säilöntäaine (kaliumsorbaatti), luonnollinen uuniomena-aromi, makeutusaine (stevioglykosidit).

Valmistettu Isossa Britanniassa.

Tintti2Re: Raudanpuute11.3.2019 21:13
Tuossa tuli nyt ylimääräistäkin mukaan ☺

VellaRe: Raudanpuute11.3.2019 22:17
Tintti2 kiitos todella hyvin tiedoitit tämän lääken sisällön ja käytön.

female77Re: Raudanpuute11.3.2019 23:21
Tintti2, mulla on Nordic Healthin b12 suusta imeytyvä suihke, on tehokasta! Tosin b12 ei saisi ottaa ilman puutten mittauksia, koska b12-valmisteissa yleensä on joku aine, jossa on hyvin harvinaisena sivuvaikutuksena sydänvaurio. Itse olen ottanut b12 ilman todettua puutetta.

Rautaa ei saisi pahemmin ottaa ilman mittauksia, koska liika rauta veressä vahingoittaa sydäntä. Otan vain yhtenä tai kahtena päivänä viikossa Solgarin Gentle Iron tabletin, ei ole minulle aiiheuttanut ruuansulatus oireita. En ole mitannut rauta-arvojani.

SitrusRe: Raudanpuute12.3.2019 2:30
Onko suihketta apteekissa?

SitrusRe: Raudanpuute13.3.2019 11:51
Olen pystynyt ottamaan Maltoferia n. 20-25 tippaa.
Nyt huomaan selvästi miten heikko olen.
Onneksi kontrolli on jo ensi kuussa.

SitrusRe: Raudanpuute13.3.2019 19:47
Tuttu raapiva, oksettava närästys on palannut.
En pysty ottamaan Maltoferiä ainakaan joka päivä.

SitrusRe: Raudanpuute14.3.2019 10:53
Jossain vinkattiin että rautaa kannattaakin ottaa joka toinen pvä.
Imeytyy paremmin.
Hyvä. Jos haitatkin sillä vähenee.

SitrusRe: Raudanpuute14.3.2019 11:27
Maltofer 20 tippaa on 1 ml = 50 mg rautaa
vrt. 4 Suihkausta päiväannos = 5 mg rautaa.
- Melkoinen ero!
Hintaa voi myös verrata.

SitrusRe: Raudanpuute14.3.2019 21:42
Tänään otin vain ehkä 10 tippaa Maltoferia.
Ei närästä.

Farmaseutin mielestä se on ihan hyvä rautalisä.
Joku kertoi saaneensa M:llä ferr. 5 pykälää ylös kk:ssa.
Joten panostan rautapitoisiin ruokiin. Otan M. vain minkä siedän. Ostin jopa linssejä, jospa pystyisin syömään niitä. Niissä on paljon rautaa.
Veriletut ja maksa on kauppalistalla.
Löysin fermentoitua porkkanamehua: se edistää imeytymistä.

Kun luen tätä ketjua taaksepäin, huomaan olon hieman kohentuneen.
Samalla suututtaa, että mun heikkous, hitaus, ajattelun takkuaminen ja
apaattisuus pannaan masennuksen piikkiin!
Hiustenlähtöön, ihon kuivumineen, korkeaan sykkeeseen ei reagoitu.
Olen kärsinyt ihan turhaan pitkään.
Pahin on tulehduksen aikana mitattu ferr.: 70! Ei se ole luotettava!
Viime viikon lääkäri sanoi, että sullahan on ollut täällä hyvä arvo hiljattain.
Olin niin töttöröö, etten tajunnut et se oli se.
Pyysin sen aiemmin poistettavaksi ja perustelin miksi: siellä se yhä on!
Ensi vo. huomautan siitä.

Muilla ei nyt taida olla Fe-huolia.

female77Re: Raudanpuute14.3.2019 21:57
Mulla on kans ollut lihasheikkous, uupumus, väsy, aivosumu, kuiva iho, nesteturvotus, syd.tyk...ei o mitattu.

Toivottavasti terveytesi tulee kuntoon, Sitrus!

SitrusRe: Raudanpuute15.3.2019 1:14
No mittauta!
Sillähän se selviää.

AnnaMyyRe: Raudanpuute16.3.2019 11:08
Täällähän sinä Sitruunainen noista kirjotatkin!

PirreliiniRe: Raudanpuute19.3.2019 20:06
Hei monet teistä,
harmittaa monien puolesta, kun teillä on kestänyt pitkään raudan puutos, eikä sitä ole lääkärit löytäneet/hoitaneet ajoissa. Paljon tietämättömyyttä lääkäreillä vielä, ja sitten on kustannusten välttäminen: ei mittauksia Hb:n takaa (ferritiini, seer.rauta, transferriini reseptorit...), ei rautainfuusiota (suoneen) jne. Rauta on yksi tärkeimmistä elimistön reaktioissa mukana olevista aineista: rautavaje saa aikaan sen, että monet aineenvaihduntareaktiot jäävät puolitiehen ja ihminen alkaa voida huonosti. Myös henkiseen kanttiin raudalla on suuri vaikutus (mukana dopaiinin ja serotoniinin muodostuksessa).Sen lisäksi, että vatsansuojalääkkeet estävät rautaa ja monia muita tärkeitä aineita imeytymästä ja että refluksin vuoksi ei voi nauttia kaikkia raudalle tärkeitä ruoka-aineita, voi aineenvaihdunnassa olla jokin perustavaa laatua oleva häiriö, joka estää raudan pysymisen kehossa. Kahdella murkkuikäiselläni löytyi tällainen. Heillä rautavarastot tyhjät, Hb:t kohtuulliset. Toisella varast.aivan erityisen tyhjät: seer.rauta 7.70, trans.ferriini 3.77 (koholla, koska tr.ferriini yrittää lisätä itseään pystyäkseen kulj.olemattoman pientä rauta määrää tehokkaammin), trans.ferr.rautakyllästeisyys 8.50, ferritiini 7.60. Molemmilla folaatti alle viiterajan, samoin b12-vitam. Toisella suurentuneet punasolut (makrosytoosi). Molemm. myös kilppariarvot hieman nuupahtaneet. Tavallisilta lääkäreiltä ei apua - minua vain katsottiin kummasti, kun esitin, että mol.lapsilla jokin sama juttu takana. Antioksidanttilääkäri pääsi heti kärryille asiasta: otatti mm. b-ryhmän vitamiinien entsyymitoiminta-kokeet. Niillä katsotaan miten kukin b-ryhmäläinen toimii kehossa, ts.pystyykö vitamiini aktivoitumaan kehossa. Toisella lapsella löytyi, että riboflaviini /b2-vitamiini ei toimi kunnolla. Hänellä juuri tyhjemmät rautavarastot. Toisella taas tiamiini/b1-vitam ja pyridoksin/b6-vitam ei toimi kunnolla. Molemmilla folaatissa suuri toimintapuutos. Kaikki b-ryhmän vitamiinit vaikuttavat raudan aineenvaihduntaan. Eniten juuri tuo riboflaviini vaikuttaa varastorautaan. Lapsille tuli käyttöön b-vitamiineja luonnollisessa muodossa tabletteina ja osa pilkotussa biologisassa muodossa, koska heidän kehonsa ei kykene niitä pilkkomaan. Olot ja arvot on kohentuneet. Aiemmin kun lapsille tiputettiin rautaa ilman b-vitamiinien nauttimista, niin ferritiinit ym. tuli tosi nopeasti alas: rauta ei vain yksinkertaisesti pysynyt kehossa. Otettiin vielä geenipaketti: molemilta löytyi kaksi eri geenivirhettä folaatin aineenvaihdunnasta (fol tekee pitkän "matkan" kehossa muuttaen aina hieman kemiallista muotoaan). Siis kahdessa eri kohdassa tällä matkalla folaatti ei toiminut kunnolla. Geenivirheet nimeltään MTRR ja MTHFR. Jälkimmäisestä löytyy suomeksi aika paljon materiaalia netistä, ekasta enimmäkseen englanniksi. Toisella lapsella MTRR oli lisäksi tuplavirheenä eli perinyt sen molemmilta vanhemmilta. Pakettiin ei kuulunut riboflaviinin osalta geenikartoitusta, joten auki jäi että mikä virhe toisella lapsella oli sen kohdalla. Jotain kuitenkin, koska entsyymiaktiivisuus-koe oli niin huono. Näyttää kuitenkin riittävän, että riboflaviini menee hänellä pilkotussa muodossa. Monet potilaat (ja lääkärit) harhautuvat luulemaan, että heidän tavallinen fol.arvonsa on hyvä. Jos käyttää monivitamiineja niin niissä kaikissa saa synteettistä foolihappoa, joka näkyy kokeissa korkeana tai normiarvona folaatissa vaikka folaatti ei toimisikaan kunnolla kehossa. Arvo on korkea, mutta kudokset kärsii fol.puutteesta ja verisolujen, Hb:n muodostus ja raudan käyttäyt.kehossa häiriintyy. Pitäisi olla pitkään ilman foolihappoa ja sitten otattaa folaattiarvo. Aloin lopuksi miettiä omaa kohtaani ja otatin Synlabissa ferritiinit ym: rautavarastot olivat melko tyhjät. Olenkin kärsinyt tuosta ...Plummerin oireyhtymästä aika-ajoin jo kauan: kuiva kurkku, tietyt ruuat tarttuu ruokatorveen ja välillä palan tunne kurkussa. Johtuu pitkäaik raudan puutteesta, joka kuivattaa solukkoa ja ruokatorven limakalvo muuttuu vähitellen verkkomaiseksi. ilmeisesti en koskaan olisi joutunut aloittamaan Thyroxin lääkitystä kilpparin vaj.toimintaan, jos rauta olisi tajuttu tutkia ajoissa, ja samoin tuo koko b-vitamiinien sopora mikä minullakin on. Kallista on ollut tutkituttaa molemmat lapset - köyhyys on tullut, vaan onneksi asiat selvisivät. Kiitos Oulun Antioksid.klinikan, jonne olemme täältä Kainuusta kulkeneet monet kerrat.

raudan puutteen syyt voivat olla moninaiset aina refluksista muihin aineenvaihdunnan häiriöihin asti, runsaista kuukaut.puhumattakaan ja muista elämän aikana sattuneista veren menetyksistä johtuen. Kun menettää verta, se pitäisi aina korvata jotenkin ja ottaa ferritiinit ym. niin kauan, että arvot ovat kunnossa. Muutoin menetyksestä jää vaje rautavarastoihin - ja sitä ei heti huomaa voinnissaan.

Ja yhdellä ihmisillä voi olla yhtäaikaakin useampi perussyy "raudattomuuden" takana. Ei ole ollenkaan poissuljettua, että jollain on refluksi ja sitten vielä jokin tällainen b-vitamiini-häiriö.

Toivon, että kaikki saisitte apua vaivaanne ja että lääkärikunta valveutuisi enemmän tämän rauta-asian suhteen. Se vaikuttaa niin rankasti ihmisten elämään. Ihan sydäntä särkee, kun lukee teidän tekstejä.

Pirreliini

SitrusRe: Raudanpuute19.3.2019 23:35
Ongelma on viitearvo eli ohjearvo.
Sen alaraja vaihtelee 5-15 välillä.
Ts. Lääkäri saattaa sanoa kirkkain silmin, että 10 on "ihan hyvä"
tai kuten mun lääkäri "vähän alhaalla".

Jokainen varmaan tietää, mitä siitä seuraa, jos kertoo lääkärille
lukeneensa asiasta. 9/10 lääkäristä närkästyy.

Edellinen lääkäri ei suostunut lähettämään ferr.mittaukseen.
Ei millään. " Se on tarpeetonta, kun Hb oli just just kavunnut anemiarajan yli.

Se että sanotaan 125hb.tä hyväksi on sama kuin sanoisi että 5 on hyvä kouluarvosana.

Mulla on luontaisesti korkea Hb.
Ppi on pilannut raudan imeytymisen.

SitrusRe: Raudanpuute19.3.2019 23:41
Mitä tulee Funkt.lääkäriin olen käynyt. Kallista oli. Ei mitään hyötyä.
Olin tosi pettynyt.
Antila sanoi suoraan, että sun refluksi on niin paha että hänen keinonsa
eivät auta.

Tiedän oman tilanteeni: en voi käyttää fe.tabuja.
Voin vain syödä fe.pitoista ruokaa.
Nyt maha on ärtynyt Maltoferistä.
En ota sitä enää.

PirreliiniRe: Raudanpuute20.3.2019 9:52
Itsessään refluksi on kirurginen sairaus. Ihmettelen, miksi lääkärit eivät esitä leikkausta vaihtoehtona niille, joilla refluksi on tosi paha. Raudattomuus ja muiden aineiden imeytymättömyys uhkaa koko ihmisen terveyttä. Lääkärin pitäisi laskea hyödyt ja mahdolliset leikkausriskit jokaisen potilaan kohdalla. Jos refluksi on tosi paha, niin todennäköisesti leikk.saatava hyöty olisi käänteentekevä potilaan elämässä. Miehelläni vaiva taas aivan toisessa päässä eli paksusuolen loppuosan divertikkelit ja niiden jatkuvasti toistuvat rajut tulehdukset. Keskussairaala tasokin aina vain hoiti tulehduksen pois, ei tähystyksiä vuosiin. Linjaus on, ettei leikata herkästi. TK lääkäri kuitenkin laittoi kir polille lähetteen, että olisiko aihetta leikata, kun niin usein on tulehdus. Toipuminen otti aina useamman kuukauden. Kir poli kutsui tähystykseen. Tähystys vei leikkausjonoon. Vielä juuri ennen leikk.Oulusta tullut kirurgi haastatteli ja halusi varmistaa, että "ei leikattaisi kevyin perustein". Haastattelun lopuksi hän oli aika vakuuttunut leikkauksen tarpeellisuudesta. Leikkauksen jälkeen hän vasta olikin vakuuttunut. Suoli oli poistettavalta pätkältään jo aivan puumainen, läpeensä tulehtunut, "mutkalle kääntynyt" ja täynnä tulehduspesäkkeitä. Ilman TK lääkärin aktiivisuutta olisi taas hoidettu antibiootein (aina joud. laittaa suoneen) seuraavat tulehdukset - ja suoli olisi ollut jo suuressa vaarassa puhjeta. Leikkaava lääkäri sanoi, ettei ole pitkään aikaan nähnyt noin huonossa kunnossa olevaa divertikkelisuolta.

Myös jos refluksivaivat on tosi rajut, niin silloin pitäisi kyllä leikata. Yleensä kai linja on, ettei refluksia leikata. Mutta kyllä tapauskohtaisesti pitäisi punnita asiat.

Tsemppiä vaan kaikille.

Pirreliini

SitrusRe: Raudanpuute20.3.2019 13:55
Sulla tuntuu olevan vahvat, yksioikoiset mielipiteet asiaan
kuin asiaan ja epäluottamus sairaanhoitoon.
Miksi kuvittelet, että leikkausta ei ole harkittu?
Tiedätkö, että kaikkia ei voi leikata?
Tiedätkö leikkauksen vaarat ja vasta-aiheet?
Olen selostanut pitkän tieni vaiheet täällä perin juurin.
Ei uusintaa.

female77Re: Raudanpuute20.3.2019 16:54
Mielenkiintoista ja hyödyllistä kuulla tuosta plummerin oireyhtymästä, joka siis johtuu raudan puutteestako? Jatkuvasti kuiva kurkkunikin sopisi tuohon, täytyy mitata ferritiini jossainvaiheessa tosiaan. Kiitos kovasti Pirreliini!

Minäkin uskon usein enemmän funkkareihin, sillä länsimaalainen lääketiede ei useinkaan onnistu parantamaan sairauksia, ainoastaan oireet lievitetään epäterveellisillä lääkkeillä Toisinaan lääkkeet ovat pakollisia, riippuu sairaudestakin mikä on. Ikävää ettet Sitrus saanut apua funkkareilta kuitenkaan.

Leikkauksen riskit ovat ihan kauheat, mm. iso riski pidätyskyvyn menetykseen. Eipä sellaista riskiä helposti halua ottaa. Itse koittaisin ihan kaikki muut keinot ennenkuin edes harkitsisin leikkausta, jos sittenkään.

female77Re: Raudanpuute20.3.2019 17:01
Voihan sitten tietysti mennä r-torven sulkijan löysennysleikkaukseen, jos kiristäminen aiheuttaa housuihin p*skomisen...

ei pitäisi vitsailla vakavilla asioilla.

SitrusRe: Raudanpuute21.3.2019 15:51
Paketti verilettuja hankittu.
50 % sianverta, joten luulisi sisältävän rautaa jonkun verran.
Onneksi ei ole inhoa kyseistä ruokalajia kohtaan.

female77Re: Raudanpuute21.3.2019 16:20
Kuulostaa hyvältä raudan lähteeltä :) Ostan niitä sillointällöin mummolleni.
Gluteenittomia ei liene saatavana. En ilkeä ostaa tuoretta irto verta gluteenittoman valmistukseen. Mummoni teki aikoinaan verestä itse lettuja.

SitrusRe: Raudanpuute21.3.2019 16:27
Ehkä sekin kertoo raudanpuutteesta, että vesi herahtaa kielelle kun
ajattelen verilettuja.
Viimeksi olen syönyt niitä koulussa 80-luvulla.

female77Re: Raudanpuute21.3.2019 16:33
Samaa mieltä siitä että jonkin ruoka-aineen himo saattaa kertoa ravinne puutoksesta. Vaistot ja tuntemukset ohjaavat sekä ihmisiä että eläimiä selviytymään.

SitrusRe: Raudanpuute21.3.2019 16:46
Avasin paketin ja pistelin ekan letun kylmänä ilman marjoja.
Hyvää! Tuoremehua päälle.
Ehkä seuraavat malttaa jo lämmittää.
100 g. lätyi on 20 mg rautaa.
Ei tartte kiusata itseään liialla maltoferillä.

female77Re: Raudanpuute21.3.2019 17:00
Hyvä, mutta varovaisuutta kylmän ruuan kanssa. Minua alkaa närästämään jos syön varsinkin isoja määriä kylmänä jääkaapista. Kaikilla ei samoin?


Minä himoitsen tuoretta, kuten Hesen salaattia, ja nyt ostin kiinankaalia, mutta se taitaakin närästää, toisin kuin Hesen salaatti. Hesen salaatti on yksi harvoista mitä voin liikkeellä ollessani syödä, kanasalaatti kylmänä, ilman juustoa ja sipulia ja kastiketta. Onneksi ne laittaa enemmän kanaa tilalle, mutta vain lähimmän Prisman Hesessä, muualla ei korvata puuttuvia mitenkään.

female77Re: Raudanpuute21.3.2019 17:06
Vaikka Hesen salaatin valitsen kylmänä, aineosien takia, ei se kuitenkaan tunnu olevan hirveän kylmää, että närästäisi. Kotona mulla jääkaappi todella kylmällä, jatkuvasti jäässä takaseinä siellä, pelkään ettei ruuat pilaannu.

SitrusRe: Raudanpuute22.3.2019 17:54
Mulla ei ole ongelmaa syödä kylmää.

Olen huojentunut siitä, että keksin veriletut. Jos ei niillä arvot kohene, niin
on kumma.

EräsRe: Raudanpuute22.3.2019 23:03
Sitrus, mitä rautalääkkeitä olet kokeillut? Minulla on kokemusta Retaferistä, Obsidanista, Multitabsista, Spartoferistä ja Ramavitistä, nämä eivät sopineet. Sitten Maltofer, Floravital ja Ferroforte sopivat joten kuten. Ferroforte on Hankintatukun tuote ja sitä saa mm. City-Marketeista.
Oletko kokeillut Floravitalia? Se taitaa olla vatsaystävällisin. Mutta kallis.
Itse syön maksapihvejä, maksalaatikkoa ja maksapasteijaa sekä herkuttelen mm. rusinoilla, sillä kuivatuissa hedelmissä on rautaa. Ferritiini oli alimmillaan 10, nyt jo 60.
Kauan saa syödä, että arvo nousi.

SitrusRe: Raudanpuute23.3.2019 1:14
En muista.
Riittävän monta tietääkseni, että ne eivät mulle sovi.
Mä luulen, että ferritiini on ollut alempanakin kuin 10:ssä mikä se on nyt,
koska oloni on ollut sameampi.

Mä syön nyt näitä verilettuja, ja kuulen reilun kuukauden päästä, onko
positiivista kehitystä tapahtunut.

Mutta esim. Ramavitistä iloitsin, että kiva tää sopii. Eikä mennyt kuin pari viikkoa, kun
sekin alkoi närästää.

SitrusRe: Raudanpuute14.6.2019 14:15
29.4.2019
ferritiini: 20.
Huonohan se on, mut noussut vajaassa 2 kk.ssa 10 pykälää.

SitrusRe: Raudanpuute14.6.2019 23:04
Niin siis nythän se voi olla alempikin.
Pitää muistaa tankata Maltoferiä.

SitrusRe: Raudanpuute4.7.2019 12:53
Okei.
Nyt selvisi yksi selitys väsymykselle:
Hb on 113, ferritiini 8.

female77Re: Raudanpuute4.7.2019 16:18
Ohhoh...hyvä et selvisi. Ei ihme väsymyksesi. Voi olla muitakin selityksiä toki.

Minä kysyin ferritiinistä viimeksi lääkärissä, mut ei se vielä laittanut ehkä kun oli ja on niin paljon muutakin. Sain tietää et prolaktiini yli 2000, nyt tutkitaan onko merkittävää eli biologisesti vaikuttavaa prolaktiinia. Nämä yksityisen gynen kautta. Terveyskeskusta en mene lähellekään. Onneksi on terveysvakuutukset.

SitrusRe: Raudanpuute6.7.2019 19:04
Voi sissus tätä anemiaa!
Mä en jaksaisi liikauttaa evääkään.
Narkoottinen uupumus väijyy koko ajan.
Jos vaik kävelen 200 m, oon äkkiä kyvytön liikkumaan.

Näin paha ei oo ollut ikinä.
hb 113, ferritiini 8.

Sama täälläRe: Raudanpuute6.7.2019 22:03
Tiedän kokemuksesta hb oli 85. Päätä särki, väsytti, huippas, paleli jne. Kolme kuukautta meni alko helpottaa, puoli vuotta piti syödä rautaa, että varastot täyttyi.
Voimia sinulle.

SitrusRe: Raudanpuute7.7.2019 7:48
Ny on jotain pahasti pielessä. Mä nukun kuin tainnutettu.
Nukuin koko eilisen päivän.
Mä en vaan jaksanut jalkeilla.
Menin aamiaisen jälkeen sänkyyn.
Nukuin purkka suussa ja kirja kädessä.
Väkipakolla revin itseni ylös ja syömään jotain.
Söin lasagnen jämän kylmänä, veistin paistista siivuja, perdikan ja
taas nukkumaan. Sain katottua leffan lopun, sit nukuin.

Yön hikoilin, heräilin, katoin painajaisia, mut nukuin.

Sama täällä, mul on samat oireet ja paljon muuta.
Syön verilettuja, maksista, lihaa ja tiputan maltoferia
kaikkeen.
Syön väkisin mikä vaan maistuu.
Nälkiintyminen oli opettavainen kokemus.
Sen seurausta tää nyt luultavasti on.
Mua paleltaa koko ajan.

Onneksi yön uni oli vaan painajainen.
Olin exän kanssa muka. Äkkiä se hylkäsi mut keskelle
tuntematonta taivalta. En tiennyt missä olin, missä on hotelli,
mistä menee juna tai bussi, puhelin oli sammunut, hukkassin
kamojani, rahat oli vähissä, tapasin matkalla vain häijyjä ihmisiä.
Kerrankin painajainen todellisuutta pahempi.
Oikeasti pärjään jo. Tapaan kivoja ihmisiä. Jos olen hukassa
saan apua.
Ehkä uni painotti, että exä oli todella mulle vahingoksi.

female77Re: Raudanpuute7.7.2019 8:01
Olen kai joskus kertonut, saatan nukkua yli 20h heräämättä, sittenkin vasta herätettynä herään, ilman herätystä saattaisin nukkua ehkä 30h tai enemmän putkeen...minua palelee myös, 24C ei riitä sisällä nukkumaan mentäessä, laitan oven auki kylppäriin, sieltä tulee 26C ilmaa. Olen kuitenkin hengissä vuosikausien jälkeen joten toivoa on, sinullakin myös!

GingerRe: Raudanpuute7.7.2019 14:19
Sitrus, unessa keho korjaa itseään. Lihakset kasvaa levossa. Eli liikkumisen, kävelyn,
jalkeilla olon jälkeen pitää levätä. Kun liikkuu tai urheilee, lihaksiin tulee pieniä repeämiä. Nämä korjataan levossa ja silloin lihas kasvaa.

Jos olet viikkoja mennyt 2 tunnin unilla, täytyy kehon korvata se univelka. Onneksi univelka korvataan lyhyemmillä unilla kuin mitä on jäänyt väliin. On tärkeää saada 3-6 tunnin unipätkiä. Silloin ehtii saada syvää unta, joka on tärkeintä palautumiseen.

Makoisia unia kaikille ❤❤❤😴😴😴

SitrusRe: Raudanpuute7.7.2019 22:28
Ginger, sinä ainainen aarre! Olisko se sitä sitte?
Tänään olen jutellut. Kävin pihalla ja otin kuvia. Illan olen vastaillut.

Mun itsetunto on kasvanut.
Sen jälkeen kun kerroin miten mun kävi, olen saanut läjäpäin kaveripyyntöjä.
Tänään kerroin, että niitä tulee enemmän kuin hanskaan.
Ennen en olisi kertonut, ei niitä kyllä ennen ole tällä tavalla satanut.
Olen yhä tarkka, ketkä hyväksyn.

En uskalla laittaa kumisaappaita, en halua joutua leikkaamaan niitä pois. Joten
pihaan meneminen arvelutti hieman. En näe siellä jalkojani. Kyitä on, se on
varmaa. Samoin maa-ampiaisia.
Mutta olin kaatua pöpelikköön kun menin ekaa kertaa katsomaan karhunvattua
niin lähelle kuin sitä pääsee: se on täynnä raakileita. Olin nähnyt ne, mutta kaukaa
ne näyttivät kuivuneilta. Mutta ne on terveitä ja hyviä. Mun lempimarja!!
Tämä meinaa sitä, etten voi raivata viidakkoa, koska karhunvattu lepää sen päällä.

Kirsikoitakin tulee. Päärynä on hengissä, se on nuori, joten sitä olisi pitänyt
hoitaa. Luumua ei näy, se on jossain alimmaisena.
Tunsin olevani tutkimusmatkailija😂😂
Keväällä syvällä hämärätilassani näin jotain ihme oransseja retaleita.
Mulla ei ollut aavistusta mitä ne olivat. Noh, unikkoja. En tiedä mistä ne on siunaantuneet. Siellä on nyt kuitenkin siemenkodat kypsymässä.

Kävin lähellä kuolemaa. Se on varmaa. Kerron joskus, jos joku haluaa tietää.
Ellen olisi lähtenyt sairaalaan pian, olisi käynyt huonosti.
Olin yhä varautunut siihen, että mut ajetaan pois ja sanotaan että ei tämä mikään
sossu ole. Olen kertonut tämänkin kaikille.
Siis kaikille henkilökunnalle.
Älkää lopettako syömistä. Siitä toipuminen on tuskallista ja hidasta.
Siihen voi kuolla.
Mulla on nyt anemia, vaikka olen syönyt yli kuukauden.
Mun veriarvot on nyt huonommat kuin silloin kun menin sairaalaan.

Mutta olen onnellisempi kuin koskaan. Tai no 5-vuotiaana olin varmaan yhtä
onnellinen.

GingerRe: Raudanpuute7.7.2019 23:17
Ihanan positiivinen kirjoitus🤗

Ihana kun syöt ja olet kiinnostunut pihasta ja ihmisistä.
Olet herännyt kuin luonto keväällä. Ehkä sulla oli talvihorros kuin siilellä tai kotelovaihe kuin perhosella. Nyt kaikki muuttuu paremmaksi.

Olisin kiinnostunut kuulemaan miten lähellä kuolemaa kävit. Kerro kun sinusta tuntuu, että jaksat.

❤❤❤😍❤❤❤

SitrusRe: Raudanpuute8.7.2019 13:51
Joo, Ginger, en mä nyt kerro.
Kerron sitten, kun olen täysin toipunut.
Olen varma, että toivun.
Aion kirjoittaa asiasta itselleni muistiinpanot,
nyt kun tapahtumat ovat vielä tuoreena muistissa.
Jos mut halutaan toimimaan puhuna tai vertaistukena, olen
valmis. Haluan auttaa, jos kertomukseni pelastaa edes yhden
hengen, se on tehnyt tehtävänsä.
Siksi kerron nytkin.

Mun muisti ja aivot ei vieläkään pelaa kunnolla.
Eilen sattui se, mitä olen pelännyt: olin hukannut Bamixin
yleisterän. Älkääs naurako. Ei ole leikinpaikka kun pirtelöainekset
odottaa kannussa, vesi kielellä ja nälkä mahassa luulee saavansa ruokaa
ja terä on kadonnut.
Etsin sitä pitkään, ja lopulta se löytyi. Sillä on oma paikka, mutta se ei ollut
siinä. Tätä ei ole ennen käynyt.

Mut nyt se asia:
Puhuin lääkärin kanssa tänään. Ihmettelin sitä,
että Hb oli osastolle mennessä parempi kuin nyt.
Lääkäri sanoi: sun elimistö on varmaan ollut kuivunut. Verta on
ollut vähemmän, se on ollut kuin tiivistettä. Silloin arvot voi olla paremmat.
Käy järkeen. Nyt kun syön ja juon, veri on laihempaa.
Kestää aikansa ennen kuin verisolut rakennetaan.

Joo, mä olen herännyt horteesta.
Se oli osuva vertaus.
Voi ollakin että olen positiivinen. Ei mun tartte
ponnistella sen tunteen eteen. Olen kiitollinen siitä, että
mulla oli onnea. Sain kuljetettua itseni sairaalaan ja sain apua.
Mulla on hyvä olla, pääsääntöisesti.
Nukuin paljon muutaman päivän, mikä oli outoa.
Mut kuten sanoit, mun keho tarvitsi sitä.
Nyt olen nukkunut. olo on parempi.
Samoin kun saan yhden asian kerrallaan hoidettua, mieli
kevenee. Uskon että verenpaineenikin normalisoituu.
Lääkärit ym. ei usko, mutta se ei mua liikuta.

SitrusRe: Raudanpuute10.7.2019 20:51
No nii.
Kävin fyssarilla.
Näkee tilanteen, lihakset pois.
Opetti 2 kevyttä liikettä tehtäväksi mun aamurutiinissa.
Ostin vihdoin käsipainot, joiden tukemana voin punnertaa ranne suorana.
Nelikiloiset, myöhemmin niillä voi harjoitellakin.
Kyselin proteiinin tarpeesta tänään Salaattiasemalla (kiva salaattibaari).
Ei sitä tartte erikseen lisätä. Toipuminen vie aikansa.
Ostin Maltoferia lisää.

female77Re: Raudanpuute10.7.2019 22:29
Mukavaa kuulla toipumisestasi tai sen alusta. Toipumistarinat ovat ihania.

SitrusRe: Raudanpuute13.7.2019 22:26
Mä tunnen voivani havaittavasti paremmin. 'Splitting headache' tulee vain, jos
typerästi laiminlyön syömisen. Lihakset ovat kehittyneet. Ts. En jaksa ainoastaan
kohottaa jalkaa jossa on sukka, vaan jopa jalkaa jossa on kenkä. Tänään olen
näköjään kävellyt 4 kilsaa.
Ilmeisesti rautatilanne on kohentunut. En enää muista Oxaminin olemassaoloa.
Ne kulkevat kyllä laukussa mukana.
Verenpaine on laskenut.Ei kyllä niin paljon kuin luulin. En siis (vielä) voi lopettaa
verenpainelääkitystä, mutta olen vähentänyt.

Tänään sattui positiivinen muistihäiriö. Tulin kotiin melko väsyneenä ja nälkäisenä.
Ruoka oli pastankeittoa vaille valmisteltu. Olin tehnyt monenlaisia pikku ostoksia.
lopuksi olin käynyt ruokakaupassa. Laittelin kaikkea paikoilleen muistuttaen itselleni
että ruoat on saatava pian kylmään. Lopulta keskeytin sen mitä tein ajatellen että
mihis mä laitoin sen kassin? Täällä on yhä paljon kamaa siellä täällä, joten kesti
hetki ennen kuin tajusin että olin jo tyhjentänyt kassin ja pannut
kaiken paikoilleen ja viikannut kassinkin pois. Olin vain tehnyt sen niin nopeasti
että en ollut itsekään pannut merkille.😂

Mutta vahinkojakin sattuu. Tänään olin kuukahtaa akvaarioon. Se ei ole niin
hupaisaa kuin miltä se saattaa kuulostaa. Lasi särkyy, eikä kestä sitä jos sitä vasten
oikeasti rojahtaa. 200 litraa vettäkin on aika paljon jos sen levittää lattialle.
Mutta onneksi sain tasapainon takaisin.

Fyssari on tajunnut tilani parhaiten. Pelkästään katsomalla ja tunnustelemalla
lihaksiani, hän totesi, että sulla ei varmasti motoriikkakaan toimi kunnolla.
No ei toimi ei.

SitrusRe: Raudanpuute31.7.2019 9:58
Ei se raudanpuute niin vaan korjaannu.
Eilen tein ihan rauhallisesti pihatöitä.
Nostin painavan multasäkinkin, yllätyin kun jaksoin.

No tänään on splitting hedari palannut, ei tosin ihan täysteholla.
Sydän tykkii oudosti ja joka lihasta särkee.
Lepoa nyt vaan siis
Tänään kuulen tuoreet arvot. Jännää.

SitrusRe: Raudanpuute31.7.2019 19:38
Anemia on pahentunut: Hb on 105, ferritiini 6.
Lääkärin mielestä ne oli "samat" (Hb oli viimeksi 113, ferr. 8).
Tottakai tää nyt masentaa ja huolestuttaa.
Syy löytyy varmaankin mahasta. KK.n päästä taas kontrolli.

rentukkaRe: Raudanpuute1.8.2019 9:23
Sitrus, ei ne tosiaan ole ihan samat, mutta samansuuntaiset, minulle hoitaja sanoi, että veriarvot riippuu siitäkin, kuinka on juonut, siis jos on juonut paljon vettä, niin veri voi olla laihempaa kuin normaalisti, tiedä sitten, mikä on totuus. Vai onko niillä aina sopiva selitys keksittynä tilanteen mukaan??? Kuka tietää.

Kuntosi on kuitenkin parantunut, multasäkki, ja vähitellen se varmaan koheneekin, kunhan vain itse jaksat siinä mukana. Alhaiset nuo arvot silti ovat, ei siitä mininkään pääse ja on selvää, että huolestuttaa. On hyvä, että kontrolli on kuitenkin tulossa. Pitkän ajan vie, että olosi olisi normaali ja rautavarastot täydempiä. Voimia ja jaksamista Sinulle.

Onneksi se hirvittävä kuumuus meni ohi, ja nyt on normaalia kesäsäätä jaksaa sen puolesta paremmin itse kukin.

SitrusRe: Raudanpuute1.8.2019 9:34
Arvojen pitäisi nousta, hitaastikin, tai edes pysyä samama.
Lisäksi mulla on jäytävää mahakipua, joka heijastuu selkään.
Mutta ei voi kuulemma mitään, anestesian kanssa tehtäviin skopioihin
ei ole aiempia aikoja.
Sanoin, että.mulla on kaikki vatsasyövän oireet: tosin verta vuotava ja säteilevää
kipua aiheuttava syöpä on jo levinnyt. Kai sekin olisi syytä saada hoitoyritykseen
mahd. pian? Syöpä näkyisi veressä tietyillä markkereilla, mutta niitä seurataan.
Vain syöpäpotilailta.
Eli: nyt tässä odotellaan, että tulee oikein kunnon oireita,kuten
verioksennusta, pyörtymistä, lisää rytmihäiriöitä, niin kovaa mahakipua että
huutaa solmussa tai reipasta veriripulia.

Mihinköhän yksityislääkäriin pitäisi hakeutua?

female77Re: Raudanpuute1.8.2019 22:40
Kyllä syöpämerkkiaineita testataan muutenkin kuin syöpä potilailta. Minulta otettiin markkeri verikokeet nyt kesällä, munasarjakasvaimen luonteen selvittämisen tueksi. Mutta markkerit eivät kerro läheskään varmaa tulosta.

Sinun olisi mentävä gastrologian/vatsa-ja ruuansulatus erikoislääkäriile. Mutta älä nyt panikoi, onhan oireillesi paljon parempiakin selityksiä kuin syöpä. Minullakin on ultran ja markkereiden perusteella ihan hyvänlaatuiselta vaikuttava kystä/kasvain/myooma, varmuus tulisi vasta leikkauksessa. Silti minulla särkee oikean munasarjan kohta vaikka ei olekaan syöpää. Eli muukin kuin syöpä voi särkeä niin ettei saa nukuttua. Mä olin ensin tutulla gynellä mehiläisessä, sitten lähete kaamealle ntpolille, en mene enää julkiselle. saa vakuutukseni maksaa mehiläisen aina tästedes.

Kadun että menin aikaisemmista jutuista jodivarjoainekuvaukseen 2012, munuaisarvot jost syystä olleet sittemmin huonommat, en menisi enää vain varmuuden vuoksi, jos on ihan pieni syöpä riski.

Ei tässä hyvin mene, prolaktiini oli taas 1800,yksi myoomista painaa virtsarakkoa, munasarjassa kipua. Nyt ollut pari päivää isohko paise päänahassa, moskaa tuli ulos, muttei ehkä kaikkea. On kai mentävä mehiläiseen huomenna, kun paise voi tehdä pahimmillaan ontelon aivoihin.

female77Re: Raudanpuute1.8.2019 22:46
Myös endot ja sisätauteihin erik. lääkärit olisi sopivia sinulle Sitrus. Maksaahan se toki jos ei ole vakuutusta.

SitrusRe: Raudanpuute2.8.2019 0:55
Olen menossa gastrolle, mutta aika on vasta lokakuussa.

Mullahan on rautavarasto lähes tyhjä.
En tiedä, mitä tapahtuu sitten, jos varasto todella painuu nollaan.
Alkaako elimistö hajottaa itseään vai mitä?
Ilmeisesti olen ennätystapaus vähän joka jutussa, mutta en ole
kuullut että kenelläkään olisi ollut ferritiini 6.
Juttelin yhden ihmisen kanssa, joka oli kamalan huolissaan, kun Hb oli 140
mutta ferritiini "vain" 30. Vaikea oli sanoa mitään järkevää.

Ostin tänään Obsidania.
Katotaan miten maha kestää.

Pakko taas diagnosoida itse itseään, kun lääkäri ei sanonut juuta eikä
jaata. Mulla joko rauta ei imeydy, tai sitä karkaa (vuotaa), tai sitä kuluu
hirveästi lihasten yms. jälleenrakennukseen.

En edelleenkään voi sitoutua lähtemään esim. yli 5 tunniksi mihinkään, mistä
en pääse pois ja missä en pääse makuulle.
Siksi olen hirveän pettynyt tilanteeseen.

Toisaalta, nyt ymmärrän, miksi huono olo voi yllättää
ja miksi en vaan yhtäkkiä jaksa.
En sittenkään ole vain laiska.

female77Re: Raudanpuute2.8.2019 1:11
Kai se lääkäri olisi sanonut sinulle jotain jos ferritiini 6 olisi hätätapaus? Toisaalta en itse luota useimpiin lääkäreihin paskaakaan. Jos pystyisit menemään yksityiselle aikaisemmin kuin lokakuussa?

On hyvin ahdistavaa jos joutuu miettimään syövän mahdollisuutta, oli pelottavaa kun sain kesäkuussa lähetteen jatkotutkimuksiin munasarjakasvaimestani, helpotti heti kun todettiin hyvälaatuisen näköiseksi. Oikeassa rinnassani on myös kipuja, kuvattiin jo eikä ollut mitään.

Käytin joskus obsidania, taisi tulla ripulia. Solgar sopii minulle.

Nyt pitäisi olla jo nukkumaan meno aika. Koitahan levätä.

GingerRe: Raudanpuute2.8.2019 12:35
Sitrus, raudan imeytymiseen tarvitaan C-vitamiinia. Itse otan purkista 1000 mg päivässä. Osta apteekista askorbiinihappoa. Se on halvinta. Otat sitä 1 tl/päivä.

SitrusRe: Raudanpuute2.8.2019 13:18
Käytän monivit. tabua jossa on rautaa ja b.vitamminit.
Otan raudan kanssa marjoja, hedelmää tai vitaminoitua mehua.
Eikö se riitä?
Luin että turvotuskin on fepuutteen oire.
Musta alkaa tuntua, että olen kärsinyt tästä vuosia.
Olin ihan erilainen silloin, kun en syönyt ppi.tä.
Voiko c.vitamiinin puutteen todeta? En viitsisi ottaa sitä vaan varoiksi, se
närästää niin pirusti.

SitrusRe: Raudanpuute2.8.2019 14:09
Eikun ei monivit. tabuissa rautaa toki ole.
c- ja b-vit.
Miksi monivit.tabuissa muuten _ei_ ole rautaa?

PirjoRe: Raudanpuute2.8.2019 14:26
Hei.
Minulla oli Ferritiiniarvo 4. Asia tuli ilmi, kun asioita selviteltiin, olin pyörtynyt muutaman kerran. Alhaiselle arvolle löytyi syyksi ainakin se, että olen pahasti allerginen monille ruoka-aineille. Nyt en tiedä vielä, onko arvo kohentunut, kun en ole käynyt kontrollissa. Menen muutaman viikon kuluttua. Solumuutoksia löytyi, mutta ei vielä ollut kuitenkaan suolistosyöpä. Oikeanlainen ruokavalio kuulemma auttaa toipumaan.

SitrusRe: Raudanpuute2.8.2019 15:44
Mikä sun Hb on, Pirjo?
Mitä fe-lisää käytät, sopiiko se sulle?

GingerRe: Raudanpuute2.8.2019 23:05
Tuli vastaan tieto että aminohappo L-kysteiini
On tärkeä raudanpuutoksen yhteydessä.
En tutkinut saako sitä ruuasta ja mistä. Ehkä lihasta?

SitrusRe: Raudanpuute3.8.2019 0:01
Niin, mä vaan tiedän sen, että ennen ppi.tä mulla oli erinomainen hb.
huolimatta runsaista menkoista ja säännöllisestä verenluovutuksesta.
Nyt on ongelmia vähän kaiken kanssa mikä liittyy ruoansulatukseen.

SitrusRe: Raudanpuute3.8.2019 17:37
Tein eilen verilettuja.
Niitä tuli melkoinen läjä.
Otin Obsidanin.
Ainakaan vielä ei ole tapahtunut mitään hirveää.

SitrusRe: Raudanpuute6.8.2019 15:47
Käytän edelleen Obsidania 1/pvä.
Punasolu rakentuu n. vkossa.
Kohta voisi alkaa tuntua paremmalta siis.

PirjoRe: Raudanpuute6.8.2019 16:48
Sitrukselle: Hb on 117, olen syönyt rautaa. Pian on kontrollit, katsotaan, mitkä tulokset tulevat. Tuntuu, ettei Rautatabletit oikein kohenna tilannetta, kun niistä tulee vatsakipuja. Minulla on todettu ruoka-aineallergioita, lääkärin mielestä rauta ei ole sen takia imeytynyt.

SitrusRe: Raudanpuute6.8.2019 18:06
Mun on pakko pitää välipvä Obsidanista.
Vesiripuli.

GingerRe: Raudanpuute6.8.2019 19:16
Elivo Rauta on vatsaystävällinen. Imeytyy vähitellen, eikä siksi ärsytä vatsaa.

SitrusRe: Raudanpuute6.8.2019 21:33
Ei kevytvalmisteet nyt riitä. Kiitos silti vinkistä 😃

female77Re: Raudanpuute6.8.2019 21:55
Toivottavasti sinulle Pirjo ei tule syöpää solumuutoksista, ehkä vahvat curkuma ja inkiväärikapselit estäisivät syövän syntymisen. Itse kokeilisin jotain tuollaista jos minulla olisi solumuutoksia. Ja vitamiineja kuten d,c jne sekä antioksidantteja.

Minulla on välillä vesiripulia.

iidaiiRe: Raudanpuute7.8.2019 7:00
Minulla, jonka maha ei siedä oikein mitään pillereitä, ei esim. magnesiumia, jostain kumman syystä Ferrodan on sopinut. Sillä sain ferritiinin 25:stä 60:een. Aikaa tosin meni 7 kuukautta. Otin kyllä vain yhden/pv.

SitrusRe: Raudanpuute12.8.2019 17:01
Arvot nousussa: hb 116, p-ferr. 14.
Obsidanilla.

SitrusRe: Raudanpuute12.8.2019 18:11
Mutta nyt on kaamea närästys sitten myös.

female77Re: Raudanpuute12.8.2019 18:49
Obsidan kyllä nostanee arvoja hyvin. Aina tulee se närästys sitten, en itse ole uskaltanut aloittaa thyroxinia uudelleen, koska se on tunnettu närästäjä, lisää vatsahappoja. Mietin miten uskaltaisin.

Mun uusi päällinen luomuriisikakuille on vegaanijuusto, kun ei muuta päällistä oikein voin syödä. Kinkkua voin, mut se tympii. Pitäis selvittää onks verilettui gluteenittomana, en ainakaan ilkeä niitä itse valmistaa.

Näin helppoja aamiais reseptejä, kananmunia vihannesten päälle uuniin. Näin tipuista untakin. terassillani kasvaa rosmariini, tilli, persilja. Persilja poistaa turvotusta?

female77Re: Raudanpuute12.8.2019 18:58
En tiedä onko mainittu mutta kaikki rautavalmisteet kannattaa siis ottaa rautapitoisen aterian kera sillä se tehostaa raudan imeytymistä. Kuten lihan tai pinaatin kera. Närästyksen takia ei missään nimessä tyhjään vatsaan.

SitrusRe: Raudanpuute12.8.2019 19:17
Otan Obsidanin erillään aterioista. Esim. kun herään aamuyöllä.
Otan sen kanssa b-vitamiinin, c-vitamiinin ja vettä.
Olen ottanut yhden kapselin (100 mg) melkein joka pvä.
Mahakivun ja vesiripulin takia olen pitänyt välipäiviä.

female77Re: Raudanpuute12.8.2019 19:26
Hyvänen aika, ei ihme että närästää. Esim. Solgarin pakkauksessa sanotaan että mieluiten aterian yhteydessä. En sitten tiedä miten närästyslääkkeet yms. ajoitetaan, pitääkö ne ottaa eri aikaan kuin rauta? Mut mulla ei ole lääkkeitä käytössä. Mut otan kaikki lisäravinteet aterioiden kanssa.

SitrusRe: Raudanpuute12.8.2019 19:44
Rautalääkkeen imeytymistä haittaa moni ruoka-aine.
Siksi otan Obsidanin erikseen, kuten neuvotaan.
Se hajoaa vasta ohutsuolessa, joten se ei närästä. c-vitamiini kyllä närästää.
Närästyksen syy on nyt stressaava tapahtuma huomenna.

Maltofer närästää.

SitrusRe: Raudanpuute12.8.2019 19:58
Fe-lääke otetaan ajallisesti mahdollisimman kaukana ppi:stä.
Ei se muuten imeydy.

female77Re: Raudanpuute12.8.2019 20:03
ai obsidan otetan erikseen, pelottavaa. en uskalla ottaa thyroxiniakaan koska se otetaan erillään aamiaisesta.

SitrusRe: Raudanpuute29.8.2019 13:38
28.8.: Hb 127, ferr.: 9, transferr.: 5 (viite: 1,9 - 4,4)

Sama täällä Re: Raudanpuute29.8.2019 20:34
Kenellä mikäkin närästää. En pysty Obsidania ottamaan lainkaan. Maltofer sopii, kun sen voi sekoittaa nesteeseen tai laittaa vaikka perunamuusin sekaan. Kannattaa pitää vähintään 4 tuntia väliä happosalpaajien kanssa. Sanoi lääkäri mulle. Thyroxin pitää ottaa aamulla tyhjään mahaan noin 20 min ennen aamupalaa. Happosalpaajaan pitää olla sitten 4 tuntia. Esim. Aamu seitsemältä thyroxin ja Somac(tai vast.) 4 tunnin kuluttua. Näin minulle neuvottiin.

SitrusRe: Raudanpuute29.8.2019 22:17
Mäkin jatkan nyt Maltoferilla. Saatan ottaa Obsidania 2 krt/vko.

SitrusRe: Raudanpuute2.9.2019 0:15
Nyt on käynyt ilmi, että olen herkistynyt Obsidanille niin etten voi ottaa sitä
ollenkaan. Yksikin kapseli käynnistää mahakivun, joka nostaa hien naamalle
ja sumentaa ajatukset.
Eli se siitä.

SitrusRe: Raudanpuute9.9.2019 15:54
Tk-lääkäri: "Nythän hb on lähtenyt nousuun (ferr puolestaan on laskenut)
niin että ei tätä kovin tiuhaan kannata kontrolloida."
😞😡
Mä: "Olen eri mieltä. Haluan tietää riittääkö Maltofer nostamaan arvoja. Jos
ei, niin mietitään Fe-infuusiota tai muita keinoja."

Tulos: Ferritiini mitataan lokakuun loppupuolella.

Kolesteroliarvojakaan ei lääkärin mielestä kannattanut mitata "kun on tärkeää
miettiä kokonaisuutta" (tarkoittaa mitä??) Kun ei sille mitään mahda.

No mahtaahan! Ruokavaliolla mä olen sen ennenkin normalisoinut.

Tulos: sain lähetteen kol testeihin.

Holteria mulle joku lääkäri suositteli. Tämän mielestä ei tartte.

Valitin kipeitä polvia. Siis ne on tosi kipeät. Ehdotin voiko mulla olla
nivelrikkoa.
Hänestä sitä "on vähän kaikilla". 🙄

Mites osteoporoosi mitataan?

Lisäksi väittelimme vartin verran siitä, heikentääkö ppi ravintoaineiden imeytymistä.

Ja vielä: tk-lääkäri halusi selittää mulle skopioiden tulokset (ne tehdään erikois-
sairaanhoidossa, joten se on todellakin gastroenterologi, joka tutkimuksia
kommentoi.

Savu tuli korvista kun tulin lääkäristä.
Aikaa sillä ainakin riitti. Meni tunti ja vartti pääasiassa samojen asioiden
jauhamiseen.
Kerroin saaneeni jalkojen turpoamiseen apua vasta aiheeseen
erikoistuneelta fyssarilta.

Tää oli siis noin kk sitten sovittu v.o., siksi menin.

female77Re: Raudanpuute9.9.2019 16:01
Ihme et lääkäreillä on aikaa tuollaiseen jauhamiseen, kuitenkaan hoitoa ei saa. En enää käy tk:ssa, sillä johtavan lääkärin komentti oli: Hoidetaan yksi asia kerrallaan. Sillä vauhdilla asioitten selvittelyyn menee elinikä...

SitrusRe: Raudanpuute10.9.2019 9:56
Jälleen sain opetuksen: kaikista papereista minkä haluatte pysyvän tallessa
ottakaa kopio.
Eilinen lääkäri oli pyytänyt tekemään verenpaineseurannan.
Tein sen joskus heinäkuussa ja vein tk.hon, että voidaan sitten tuumia tällä
vastaanotolla. Paperi oli jo hukattu. Vain verenpaineen keskiarvot oli
kirjattu, syketietoja ei ollut lainkaan.

Olkaa kans tarkkana kaiken kanssa mitä teistä kirjataan Kantaan!
Mä törmäsin väitteeseen, että mun refluksi dg tehtiin vuonna 2017!!
Joku planttu oli olettanut, että mun tauti on alkanut silloin kun hän sai sen
tietoonsa🙄🙄

Eilinen lääkäri: "Onko sulle koskaan puhuttu sellaisesta leikkauksesta?"
- Vähän joo😏🙄. Sitä vatvottiin vuosi 2010. Erilaisia ruokatorven vajaatoimintaa
todentavia tutkimuksia on tehty peräti 3: manometria, varjoainekuvaus ja
gammakuvaus.
On se ihme, että mitään tästä ei tosiaan näy tiedoissani.

Eilen oli täysin selvää kumpi meistä opetti toiselle refluksitaudista.
Mä en jaksa näitä uunoja, jotka lisäksi pitää potilasta uunona.

Nyt tuntuu flunssa olevan tulossa, mut kuumetta ei ole vielä ainakaan.

female77Re: Raudanpuute10.9.2019 10:18
Minä en anna suostumusta tietojen luovutukseen kannassa. Minulla on syyni siihen. Se mitä puhun yksityislääkärin kanssa esim mehiläisessä on yksityisasiani.

Flunssaa on kai liikkeellä :(

marja-80Re: Raudanpuute10.9.2019 16:00
Itse koitan yleensä hoitaa vitamiini yms tarpeet syömällä monipuolisesti marjoja. Nyt alkaa olemaan paras marjakausi!

Talvella ja alkukesästä luontaistuotteet voivat toimia kohtuullisena korvikkeena. Itse olen yleensä https://www.luontaistuotteet.com/ sivustolta olisiko jotain mahdollisimman luonnonmukaista tuotetta saatavilla

SitrusRe: Raudanpuute10.9.2019 17:19
Samahan se on mistä lähteestä vitamiinit on peräisin jos ppi estää niiden
imeytymisen.

EräsRe: Raudanpuute14.9.2019 23:51
Marjat ovat yleensä happamia, ettei meikäläinen ainakaan pysty syömään (vaikka tykkään kovasti). Refluksikolla se ph määrää usein.

SitrusRe: Raudanpuute15.9.2019 12:02
Mulle sopii mainiosti moni marja ja hedelmä: mansikka, mustikka, vattu, karhunvattu
ja moni muu. Omenista valitsen makean vähähappoisen.
Inuliinia pitää varoa. Sitä on banaanissa ja maa-artisokassa.

AnnaMyyRe: Raudanpuute16.9.2019 16:22
Ootteko aroniaa, tuota niin mainostettua superfoodia kokeilleet?Vau mikä herkku ja mulla onnekkalla se maistuu mehevälle mustikalle enkä tunne karvautta lainkaan.Tuolta poimin lenkkipolkujen varsilta.Nyt on aronian paras aika.

https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/19a189a0-6a38-42f4-bc10-4ff863d14c3c

SitrusRe: Raudanpuute16.9.2019 16:56
Kiitti vinkistä! En ole maistanut.

SitrusRe: Raudanpuute29.9.2019 19:05
Ei vaan ferritiini nouse. Mitattiin tällä vk.lla: 9.
Hb.kin laskenut vähän: 123.

SitrusRe: Raudanpuute30.9.2019 16:02
Farmaseutilta kuultua: kun rautataso on jo hieman noussut, elimistö kykenee
ottamaan rautaa enemmän vastaan.

Olen huomannut tämän, mutta ajattelin että luulen vaan.
Aluksi max annos oli 12 tippaa Maltoferiä/pvä, max 7 tippaa kerrallaan.
Nyt otan jopa 15 tippaa kerrallaan, max 35 tp /pvä.

Aattelin vaan jos tästä tiedosta olisi jollekulle iloa.🙂

LiisaRe: Raudanpuute2.10.2019 11:23
Maltofer on ns. kolmiarvoista (fe+++) rautaa, elimistön täytyy muuttaa se kaksiarvoiseksi (fe++), jotta se pystyy imeytymään. Osalla tätä muuttumista elimistö ei jostain syystä pysty tekemään ja näin ollen Maltofer ei imeydy / nosta ferritiiniä laisinkaan. Tästä löytyy erittäin paljon keskustelua Facebookin raudanpuuteryhmässä.

Happosalpaajat myös yksi tekijä, joka estää raudan imeytymistä. Rauta tarvitsee happaman ympäristön tehokkaaseen imeytymiseen.

Lisäksi imeytymistä estää yhtäaikaa raudan kanssa otettuna kalsium, sinkki ja magnesium sekä kupari. Fytaatit, joita on mm. palkokasveissa, täysjyväviljoissa, pähkinöissä ja siemenissä. Fenoliset yhdisteet kahvissa ja teessä.

Sen sijaan raudan imeytymistä tehostaa
-C-vitamiini
-orgaaniset hapot / ruokien hapattaminen
-sisäelinten, riistan ja lihan syönti
-aminohapot
-kupari ja magnesium (eri aikaan otettuna)

SitrusRe: Raudanpuute2.10.2019 12:09
Olisin kriittinen Fb.n Raudanpuuteryhmän suhteen. Jos seuraa
ryhmää jonkin aikaa, sen huomaa kyllä.

Mulle on useampikin farmaseutti todennut, että Maltofer imeytyy hyvin, paremmi
kuin kapselit ja tabletit.
Ppi heikentää yleisterveyttä alentamalla kaikkien vitamiinien ja hivenaineiden
imeytymistä. Erityisen haitallinen se on proteiinien pilkkoutumiselle.
Tämä on todettu ketjussa ylempänä

Koska Fe on huonosti imeytyvä hivenaine, pyrin saamaan sitä monessa muodossa.
Maltoferissa, ruoassa ja Obsidanissa. Mutta voin ottaa Obs. vain jos kestän
ottopvän kovaa mahakipua ja seuraavan pvän ripulia.

Solgar Gentle iron (luont.tuote) on mulle huono.
Vaikka siinä on vain 20 mg fe-tä (Vrt. Obs 100 mg), se tuottaa melkoiset kivut.
Kysyin myyjältä millä perusteella valmiste on 'gentle', mutta ei hän tiennyt.
Tämä on yleinen ongelma luontaistuotteissa: niitä myydään turvautuen mielikuviin.

LiisaRe: Raudanpuute2.10.2019 14:46
Niin olen itsekin kriittinen ko. ryhmän suhteen. Mutta monella Maltoferin käyttäjällä on siellä kuitenkin omakohtaista kokemusta, ettei juuri Maltofer heillä imeydy. Mutta fe++ valmisteet sen sijaan imeytyvät.

Itsellä käytössä suussa sulava Superior Sourcen fe++ Iron, eikä aiheuta mitään oireita. Aloitin vatsan siedätyksen ruoan kanssa 25mg -> 100mg tyhjään vatsaan.

Solgar aiheutti pahoinvointia jo 20mg:lla. Vidan vahva rauta teki helvetillisen närästyksen (poltteen). Ja Maltofer ei nostanut ferritiiniä. Vahvoja apteekkirautoja en ole uskaltanut edes kokeilla.

SitrusRe: Raudanpuute2.10.2019 15:16
tuoreet arvot 30.9.
Hb: 123
ferritiini: 15
transferritiini: 4,1

En ole edellisen mittauksen jälkeen ottanut juurikaan muuta kuin
Maltoferia, n. 30 tippaa/pvä.
Toivottavasti saan yhä kontrolleja. Jatkan joka tapauksessa tankkausta.

SitrusRe: Raudanpuute10.10.2019 16:25
Leikin hengelläni ja otin kahtena perättäisenä pvänä
Obsidanin.
Pientä raapivaa mahakipua, ei muuta.

Sama täällä Re: Raudanpuute10.10.2019 16:34
Komppaan Sitrusta. Maltoferilla kyllä nousee hemoglobiini ja ferritiini. Rautaa vaan pitää syödä kauan, ennen kuin varastot ovat täynnä. Minulle myös Obsidanista(ja monesta muusta) järkyttävät vatsakivut. Maltofer on ollut minun pelastukseni.

SitrusRe: Raudanpuute10.10.2019 16:38
Onko sulla nyt rauta kohdallaan?

Sama täällä Re: Raudanpuute11.10.2019 21:17
Ferritiiniä ei ole mitattu, mutta hb 120. Olen menossa yksityispuolelle kokeisiin. Kerron sitte tuloksista. Noin viikon kuluttua. Teekoosta en tahdo saada apua.

SitrusRe: Raudanpuute13.10.2019 11:29
Tk:ssa raudanpuutteen kehitys halutaan lopettaa siihen, kun se on alkanut
vähän nousta.
Ferr.mittausta pitää kinuta.
Mä en tähän suostu.

rardSpishInvestigation, barely a evaluate20.10.2019 20:09
hello everyone thanks for approve

it is complexRe: Raudanpuute22.10.2019 13:11
MITTAA, niin saat tietää onko sinulla toimiva tuote / toimiva annostus/ onko sinulla imeytymishäiriö. Raudanpuutteen syy pitää selvittää. Eri ketjuista huomaa, että ongelmat ovat yksilöllisiä -> keinot yksilöllisiä. Jos sinulla on hapoton vatsa, niin tod näk Maltofer imeytyy näillä henkilöillä paremmin. Fysiologian ja ravitsemustieteen kirjoissa opetetaan, että Fe++ imeytyy parhaiten. Samoin raudan imeytymistä parantaa raudanpuute. Mutta jos ei imeydy, poissulje verenvuoden mahdollisuus / hoida runsaat kuukautiset / tsekkaa onko sulla keliakia (HLA-keli) tai joku muu suolistosairaus / onko vaikkapa kuparia liikaa/liian vähän. Suosittelen www.terveysvastaanotto.fi podcasteja. Professorien ym opetusta yli 5 tuntia

SitrusRe: Raudanpuute22.10.2019 13:22
Hb tänään 132.

SitrusRe: Raudanpuute25.10.2019 15:16
Sain seur. kontrollin tammikuulle.
Jatkan tankkausta.
Tavoiteferr. olen asettanut 70:een.
Se on hyvä arvo.

SitrusRe: Raudanpuute4.11.2019 12:11
Hiphei!
Ekaa kertaa vuosiin naamassa oli aavistus tervettä punaa
reippaan kilsan kävelyn jälkeen!
Yleensä olen ollut harmaankellertävä.
Uutinen oli sekin että jaksoin kävellä reippaasti sen kilsan.

Rautatankkaus jatkuu vaan.

AnnaMyyRe: Raudanpuute4.11.2019 13:01
Hyvä suunta Sitruunainen😊💪👍

SitrusRe: Raudanpuute15.11.2019 1:00
Ja toi Hb 132 ei ole luotettava: olin silloin kolonoskp. tyhjennyksen kuivattama.
Eli paras arvo on 127.
Ei mikään hyvä siis.
Viim. ferr. 15.
Kyllä nää hitaasti nousee, vaik raudansaanti on reippaasti norm.tarpeen yli.

Rakenteellinen_Re: Raudanpuute15.11.2019 14:37
Miten teillä, onko tuo varastoraudanpuute aiheuttanut millaisia oireita? Sydämentykytyksiä tai väsymystä?

Mulla on tulossa terveydenhoitajan soitto ensi viikolla, kun tämän pv:n aika peruuntuikin äkillisesti. Pohdin vain, että pyytäisin tuon ferritiini kokeen kilpparitestestien lisäksi, sillä olen ihan järkyttävän väsynyt. En jaksa mitään ja salpaajaakin on tullut syötyä aina vähän väliä. Koskaan ei ole ferritiiniä multa mitattu, mut hb. ollut aina hirmu hyvä, kuten nytkin 147. En sitten tiedä, että voiko vajetta olla, kun hemoglobiini kuitenkin tosi hyvä.

Ihmettelen vaan tätät uupumusta, unentarvetta, sydämen tykytyksiä ja hengästymistä puhuessakin saati sitten muuta tehdessä. Treenejä en ole jaksanut kuukauteen suorittaa, en vaan enää opiskelun tai työn jälkeen jaksa lähteä mihinkään, enkä kyllä aamustakaan.
Noh, voihan tää olla jotain muutakin yleistä väsymystä, katsotaan.

SitrusRe: Raudanpuute15.11.2019 19:54
Mulla oli raudanpuutteen koko oirekirjo.

Löysin tämmöset viitearvot: "Jos plasman ferrit. < 30, voi olla raudanpuute. (Potilaan
lääkärilehti)
" Ferrit < 20 kertoo varmasti raudanpuutteesta (Mehiläinen).

Mulle tää meinaa sitä, että tankkaan kunnes ferr. on 50. Miksi tyytyä
just ja just hyvään?
Sit kuulostelen oloa jatkanko vielä?

MaisaliisaRe: Raudanpuute15.11.2019 20:32
Samaa mieltä kuin Sitrus 👍☺ mulla ferritiini matala tod.näkösesti runsaiden menkkojen takia. Syön Ferrodania aina kun muistan. Oli myös kaamee väsy aina ja sumu ja mikään ei kiinnostanut jne. Tavoittelen arvoa 50-70.

female77Re: Raudanpuute15.11.2019 21:39
Rakenteellinen, aika pahalta kuulosta jos hengästyy puhuessaankin? Sydänlihastulehdus, anemian rasittama sydän? Sinuna hakeutuisin tutkimuksiin pian, yksityiselle nopeiten? Voihan se olla jotain harmitontakin, ei ole syytä epätoivoon.

SitrusRe: Raudanpuute16.11.2019 17:05
Onko kukaan huomannut semmosta, että jos elimistössä
on tarpeeksi rautaa, fe-valmiste maistuu epämiellyttävän metalliselta?

Kun nuorena aikuisena kävin verenluovutuksessa, sieltä sai Retafer-tabl.
Söin niitä yleensä vain 2 tai kolme. Sen jälkeen maku oli liian inhottavan
rautamainen ja maha tuotti mustaa ripulia.
Mun Hb oli 145-155.
Sain siis ruoasta tarpeeksi rautaa ja muita aineita.
Vaikka on runsaat kuukautiset, niin niissä menetettävä verimäärä
on hb.n kannalta merkityksetön, jos keho on terve.

SitrusRe: Raudanpuute20.11.2019 16:10
Kuulkaas, olisiko Hb ja p-ferritiinimittaustulos luotettavampi, jos
on käyttämättä rautalisää tietyn ajan ennen näytteen ottamista?

Miten pitkä aika?
Kuulin että 2 vk. mut se oli vain arvaus.

pazRe: Raudanpuute3.3.2020 13:35
Sitrus kirjoitti 2010 (mutta näemmä aktiivinen yhä):
"väsymystä, huimausta, heikotusta - ja vielä hiustenlähtöä. Öisin on hirveitä hikikohtauksia ja sydämentykytystä."

Sopivat kokemukseni mukaan myös 100 % uniapnean oireiksi, erityisesti yöhikoilu ja sydämentykytys.

Sain joulukuussa CPAP-laitteen ja hikoilu ja heräily loppui siihen.

-paz

SitrusRe: Raudanpuute4.3.2020 8:28
Raudanpuute on todettu.
Ei motivaatiota alkaa penkomaan heinäsuopaa muiden diagnoosien varalta.

SitrusRe: Raudanpuute15.3.2020 22:26
Voi sissus kun ei ihminen usko!

Säästääkseni Maltoferiä ja saadakseni kunnon annoksen
rautaa otin Obsidanin. Yhden. Edellisen kerran otettu 1-2 kk
sitten.
Aivan hirveä mahakipu. Kuin joku raastaisi mahaa ja kiskoisi
sitä alaspäin. Nielua ja nenäonteloa polttaa.

GingerRe: Raudanpuute16.3.2020 0:28
Voi Sitrus❤
Kurjaa❤

Vida vahva rauta on edullista ja imeytyy hitaasti usean tunnin ajan.
Mä käytän sitä joka toinen päivä,
Ferrodania joka toinen päivä.
Molemmat vatsaystävällisiä.

Obsidania en nyt oo ottanut 1 kk.

female77Re: Raudanpuute16.3.2020 0:45
Mun ferritiini on nyt 20, enkä ollut paastonnut. Rauta on 127.

Ottaisnko Solgerin gentle iron, se sopii. Mutta rauta on ehkä alhainen kilpparin vajilksen (todettu nyt) takia.

SitrusRe: Raudanpuute25.6.2020 19:43
Hb 120, ferritiini 16. Sh.n mielestä ne on hyvät.
Musta ei.

GingerRe: Raudanpuute25.6.2020 22:20
Sitrus, eihän nuo tosiaan hyvät oo.
Ehkä just ja just viitteessä. Mikä ei riitä.
Mulla oli noussut Hb 119 -> 140.
Eli imeytyy kuiten rauta.

SitrusRe: Raudanpuute25.6.2020 23:36
Lisäksi punasolujen muodossa oli jotain.
Hirveän tivaamisen jälkeen sh senkin vasta sanoi.
Tiedot ei ollu kannassa joku oli unohtanut kirjata.
Sh tiukkasi multa, mitä varten kokeet on määrätty.
Suvi on tullut ja sen myötä suviuunot.
Nyt ei kannata sairastua.

Sain vinguttua itselleni lääkärin puhelinajan.

Nyt unille, hyvää yötä.

GingerRe: Raudanpuute25.6.2020 23:40
Hyvää yötä❤

SitrusRe: Raudanpuute1.7.2020 10:21
Puhuin lääkärin kanssa
Korosti moneen kertaan, että mun veriarvot on HYVÄT, ja toppuutteli
käyttämästä Maltoferia, koska sille ei ole perustetta.

En ymmärrä.
Ilmeisesti lääkärit haluavat että potilailla on huonot rauta-arvot.
120hb on erittäin lähellä anemiarajaa (117).

Tietenkin jatkan Maltoferin käyttöä.

SitrusRe: Raudanpuute12.4.2021 8:13
Hb 121, ferr 7.
Kolesterolit ja trigly ok

eräsRe: Raudanpuute12.4.2021 17:10
Mulla on "aina" ollut hemoglobiini 160 tai vähän yli, viimeksi verenluovutuksessa vuoden alussa. Kuitenkin jo pidemmän aikaa (kauemmin kuin vuoden alusta) on liikunta tuntunut raskaalta ja jopa kotona yläkertaan nousu on tuntunut väsymyksenä reisissä.

Aikani ajattelin vain että olen taas syönyt liian vähän tai ikä alkaa painaa kun ei jaksa jne. Päätin kuitenkin käydä mittauttamassa ferritiinin sekä testosteronin ja onneksi kävin, ferritiini-arvo oli 8,7.

Eipä ihme että ei jaksanut liikkua. Nyt jälkikäteen tunnistan kyllä muitakin raudanpuutteeseen liittyviä oireita.

SitrusRe: Raudanpuute13.4.2021 21:22
Siirryn Maltofertipoista vastaaviin purutabletteihin. Tulee halvemmalsi.
Saa enemmän rautaa. Saa nähdä kestääkö maha vahvemmän annoksen.

MaisaliisaRe: Raudanpuute14.4.2021 21:31
Mulla sama rautavalmiste ollut nyt käytössä, Maltofer purutabletti. Meen vinkumaan ferritiiniarvon mittaamista pe. Vatsa on kestänyt ton valmisteen ja ei onneks maistu mitenkään älyttömän pahalta.

SitrusRe: Raudanpuute14.4.2021 22:21
No hyvä! Mäkin otan purutabun.
Maha on jo sikakipeä 'Solgar gentle ironista' vai mikä lie.
Liioittelematta voi sanoa että elämä muuttui monella tavalla
vaikeaksi refluksin myötä.

SitrusRe: Raudanpuute14.4.2021 23:08
Pystytsä ottamaan kokonaisen tabun kerralla?

Mulla on semmonen väpätys sydämen ja mahan tienoilla
koko ajan, tukka ja kynnet karseessa kunnossa
ym. Ollut jo pitkään. Toi sydämen väpätys on inhottavinta.
Tän vois helposti sekottaa paniikkiin.

female77Re: Raudanpuute15.4.2021 17:37
Hetkinen joku ihme värinä mullakin toisinaan jossain rinnankohdalla. Ei mulla ainakaan mitään paniikkia. Rauhallisesa tilanteessa kotonani, joten johtunee sitten anemiasta tms. Todnäk anemian taustalla runsaat menkat. Ei o kotona kuin obsidania, aika paljon ilmaa on tullut mahaan. Veriruokia kai ostanen kaupasta ensi kerralla.

female77Re: Raudanpuute16.4.2021 16:54
Sydänliiton sivuilla, joku kysyi rintakehän värinästä. lääkäri vastasi että ei olisi sydänperäistä, vaan epäili lihaksien jännitystä. aloin vaan miettiä tätä värinää mitä on joskus.

MaisaliisaRe: Raudanpuute16.4.2021 17:00
Juu, koko tabl. kerralla.
Sitten toinen mikä sopi, oli Ferrodan tabletti.
Fundoplikaation jälkeen vaan jämähdin noihin pureskeltaviin.
Jee, ens viikolla saan tietää d-vitskuarvon ja ferritiinin.
Verikoe otettiin tänään.
Verilättyjä oon myös välillä yrittänyt syödä.

MaisaliisaRe: Raudanpuute17.4.2021 20:45
Ei ihme jos vähän väsyttää.
Ferritiini 12.8.
Tiedän jo etukäteen ettei lääkäri varmaankaan ohjeista sen ihmeemmin mitään rautatankkausta.
Pitää laittaa viestiä hänelle kuitenkin....
Itse vaan jatkettava raudan popsimista...
D-vitskuarvo oli rajoissa, jotain positiivista sentään.

SitrusRe: Raudanpuute17.4.2021 22:28
Maisaliisa, tsemppiä, kohtalotoveri.
Paljonko sun d-vit arvo oli?
Jos saat tietää ferritiinin, niin kerro sekin.

Mulla meinas mennä kanttuvei apteekissa.
En vaan jaksanut seistä, näin mustia täpliä.
Onneksi siinä oli tuoli.
Onneksi sain myös tilaisuuden pyytää anteeksi
huonoa käytöstäni edellisellä kerralla. Raudanpuute
näkyy kiristävän pinnaa kaiken muun ohella.

SitrusRe: Raudanpuute17.4.2021 22:31
Hetki, siis onko sun ferritiiniarvo 12, 8?
Sori en tajunnut. En ole koskaan nähnyt ilmoitettavan
kymmenyksen tarkkuudella.

female77Re: Raudanpuute17.4.2021 23:25
Jaaha...ne pallotkin silmissä ovat oire. näin eilen hopeanvärisiä palloja kun nousin seisomaan.

SitrusRe: Raudanpuute17.4.2021 23:39
Kyllä on joo.
Silmissä mustenee -ilmiö.

female77Re: Raudanpuute18.4.2021 12:55
Hopean värisiä tai valkoisia, en tiedä tarkalleen ottaen. Nyt on maha ollut kipeä obsidanista, ties vaikka altistaisi vatsahaavalle kun ärsyttää vatsaa? Tonnikalaa olen syönyt, jospa siinä on rautaa. Irtoverta ehkä sitten kaupasta.

Naapurit käyvät ulkoilemassa ja bilettävät koko yöt. Ei voi muuta sanoa kuin että kateeksi käy, kun on itse ihan naatti.

female77Re: Raudanpuute18.4.2021 13:00
Milloin mulla tulee olemaan asiat niin että jaksaisi tehdä jotakin? Kuinka nopeasti ferritiini voi nousta?

MaisaliisaRe: Raudanpuute18.4.2021 13:59
Juu, vähän hassusti laitoin ton tuloksen ja vielä piste välissä, vaikka piti olla pilkku....
Varmaan voi sanoa et mun ferritiini on 13 😄
Kiitos Sitrus tsempeistä, eilen sitä tarvittiin. Otti niiiiin aivoon kun luulin ton arvon olevan jotakin muuta.
Hb mulla on yli 130.
D vitamiiniarvo oli 119. Sitä ei ole ennen mitattu ja se olis hyvä olla 75:stä ylöspäin.
Mulla tulee noita silmissä mustenee systeemeitä joskus myös.
En tiiä sitten...on tuon hemoglobiininkin kanssa ollut jo nuoresta asti ongelmaa, runsaat menkat oli....
Nyt sitten vaan rautaa ja oli mulla viime vuonna kaksi leikkaustakin.
Toisessa oli runsaampaa verenvuotoakin.
Kai nää kaikki vaikuttaa.

SitrusRe: Raudanpuute18.4.2021 14:30
Fem, en osaa sanoa. Viikkoja menee ainakin, voi mennä kuukausia.

Maisaliisa, edelleen tsemppiä. Mulla oli d-vit just toi 75, lääkärin mukaan hyvä.
En uskonut, vaan tarkistelin muualta. Ilmeni kuten sinäkin sanot, että
korkeampi saisi olla. 75:een olen päässyt 50üg:n päiväannoksella. Apteekissa
toppuuttelivat ensin jo 20üg:n olevan kyseenalainen ellei puutostilaa ole osoitettu.
Mutta en uskonut sitäkään. Olen jo oppinut, että Suomessa virallinen
taho näkyy toivovan että kansa kärsii puutostiloista.
Nostan siis d-vit annosta.

Mulla tapahtuu jälleen se, mitä ennenkin, kun olen nälkiinnyttämisellä
saanut rautani loppumaan: aluksi olo huononee, kun elimistö pääsee kuivumistilasta.
Veren volyymi kasvaa, mutta se on laimeaa. Siksi vointi saattaa todella
heiketä ja arvotkin huonontua, mutta syömistä ja juomista pitää tietenkin
lisätä. Sekin sattuu, kun maha alkaa jälleen ilmoittaa nälästä. Ketoosissa
se ei sitä tee, vaan keho on hiljaa ja pää välinpitämättömän pumpulinen.

Jotta kaikki olisi täydellistä, myös refluksi voi paheta tässä vaiheessa.
Tossa männäyönä heräsin rajuun refluksikohtaukseen. Tyrannosaurus
Rex, lieskat nousee suusta. Tietysti 12 vuoden
veteraanina tiedän jo mitä silloin tehdä. Se joko auttaa tai ei. Ruokaa, suihku,
lääkettä ja sitten vain odotusta.

MaisaliisaRe: Raudanpuute18.4.2021 17:33
Samaa pitoisuutta oon käyttänyt d-vitamiinissa.
Välillä sataakin mikrogrammaa päivässä, niinä aikoina kun olin enemmän flunssassa.
Jatkan samalla vahvuudella.
Ton raudan kanssa oon vähän "pihalla"että miten ferritiinin sais sitten nousemaan. Ilmeisesti jotkut ottaa 100 mg tabun sekä aamulla , että illalla. En tiiä mitä mun vatsa sanois moisesta määrästä....
Voihan kamala Sitrus tota sun reflukohtausta. Voin kuvitella kuinka hirveetä se on sen perusteella mitä sinä syksynä oli kun refluksi mulla alkoi. Toivottavasti sun olo on helpottanut ja onneksi osaat pitkällä kokemuksella hoitaa asian.
Tsemppiä myös 😀🌷

rentukkaRe: Raudanpuute18.4.2021 18:40
Minulla oli ferrit. arvo 58 ja d vitamiini 63, mitään pillereitä en ole syönyt, koska vatsa ei niitä kestä. Pinaattikeittoa sitäkin enemmän, useamman kerran viikossa, ehkä ei tarvitse ihan niin usein.

Toivottavasti saatte rauta-arvot ja vitamiinit nousemaan, jotta olo paranee. Mukavaa viikkoa jokaiselle.

SitrusRe: Raudanpuute18.4.2021 19:45
Kiitos, Maisaliisa, kyllä se helpotti. Tähän asti on aina jossain vaiheessa
helpottanut.
Niitä vaan tulee ja menee. Sitä on oppinut vaan odottamaan korvat luimussa
että se menee ohi.

female77Re: Raudanpuute18.4.2021 21:23
Anemia kuulemma voi aiheuttaa pica-oireyhtymää. Sekä suolanhimoa. Minulla jälkimmäistä on ollut.

Ihme juttu ettei lääkärit tunne yleensä alhaista ferritiiniä. Pyysin viimeksi arvot gyneltäni, ei sanonut mitään alarajan ferritiinistä, sanoi vain että hemoglobiini on viitteissä.

Yritetään me kaikki saada ferritiinit kuntoon, ei tämä muuten mitään elämää ole kelläkään meistä. Koko päivä on tullut oltua puhelimessa, kun ei muuta ole jaksanut.

female77Re: Raudanpuute20.4.2021 16:12
Onko kukaan kokeillut koskaan rauta-suusuihketta, jonka tarkoitus imeytyä kielen alta. Näin ekaa kertaa netisssä mainoksen.

Ehkäpä tämä ei kipeyttäisi vatsaa?!! Pitäisköhän hankkia? Mutta näkemässäni versiossa on sitruunahappoa, joka yleensä tehdään homeesta...

female77Re: Raudanpuute20.4.2021 16:33
Mutta onkohan siinä suihkeessakin että se valuu myös mahaan ja aiheuttaa oireet?

GingerRe: Raudanpuute21.4.2021 0:52
Olen kokeillut mutta ei tietoa auttoiko.
Sanotaan että rauta imeytyy vain suolistossa, ei suun limakalvoilta. En tuhlaa enää rahojani suihkeeseen. Siinä on myös hyvin pieni määrä rautaa.

Nykyään käytän SiderAl rautaa, hajoaa ja imeytyy vasta ohutsuolessa, ei siis aiheuta vatsavaivoja. Sopii mulle. Sopii 9/10 joille muut rautavalmisteet aiheuttaa vatsavaivoja. Suosittelen. Siinä on pienempi määrä rautaa kuin muissa, mutta siitä imeytyy lähes kaikki.

Olen syönyt jo muutaman paketin. Minulle ei enää tule mustelmia yhtä herkästi kuin aiemmin. Kun olin raudan

GingerRe: Raudanpuute21.4.2021 0:53
...kun olin raudanpuutteinen, mustelmat kesti monta viikkoa parantua.

female77Re: Raudanpuute21.4.2021 1:03
Ok...levottomat jalat kipuineen ovat jo nyt lieventyneet kun olen syönyt vasta viikon obsidania, mutta siitä maha kipeytyy.

female77Re: Raudanpuute21.4.2021 1:05
Kiitos vinkeistä, Ginger!

GingerRe: Raudanpuute21.4.2021 1:17
Ferrodan on yksi joka monille sopii. Minulle ei. Vida vahva rauta oli suht ok. Mut toi SiderAl on paras mulle.

female77Re: Raudanpuute21.4.2021 1:19
Kysyin apteekista, rautaa ei pitäisi ottaa samaan aikaan kun magnesiumia, imeytymiset häiriintyy. Kalkki häiritsee myös lääkkeitä helposti.

GingerRe: Raudanpuute21.4.2021 1:23
Tämä on totta. Kalsium, magnesium ja kupari kilpailee raudan kanssa imeytymisen reseptoreista.

Tuo SiderAL kanssa ei ole väliä minkä ruuan kanssa syö. Imeytyy silti.

Kiva kuulla että levottomat jalat on helpottaneet sulla 👍

female77Re: Raudanpuute21.4.2021 1:33
Öitä ❤

MaisaliisaRe: Raudanpuute22.4.2021 9:27
Kiitos Ginger vinkistä ja kiva kuulla kokemuksia sellaiselta, joka on käyttänyt kyseistä valmistetta.
Lääkäri laittoi mulle ton valmisteen nimen just, että kannattaa sitä kokeilla.
Erittäin positiivista just, ettei SiderAlin kanssa ole noita ruokarajoituksia.

OlmimariaRe: Raudanpuute22.4.2021 11:23
Olen käyttänyt raudanpuutteeseen Biomedin rautatippoja. Ne on sopineet ihan ok mun mahalle. En ole vielä käynyt testaamassa, paljonko arvot ovat nousseet.

SitrusRe: Raudanpuute30.5.2021 9:47
Vaihdoin Maltofer-tipat purutabuihin.
Ajattelin niillä saa 100mg otettua vaivattomasti ja ne on
halvempiakin. Niin on, ja vielä herkullisesti suklaan makuisia.

Mutta jos otan 100 mg/pvä saan järkyt mahakivut.
Joten puolitin tabun. Edes 50 mg/pvä en voi ottaa.

Nyt kokeilen kahtena pvänä 50 mg, kolmantena tauko.
Katotaan jos se sujuisi.

Ei ole helppoa saada rautaa ylös.

female77Re: Raudanpuute30.5.2021 21:02
Olen viimeaikoina syönyt Sideral-jauhetta, jossa mm. myös foolihappoa ja b12. Imeytyy suusta. Suututtaa kun on niin hidasta raudan nostaminen.

female77Re: Raudanpuute30.5.2021 21:06
Päiväannos on 30 mg, mutta jos ja kun valmiste on monia muita tehokkaampaa imeytymisessä niin sittenhän annoksen ei tarvitse olla niin suuri? Apteekkari sanoi että aina rauta jonkin verran ärsyttää vatsaa, toiset valmisteet vähemmän.

female77Re: Raudanpuute30.5.2021 21:08
Netissä sanottiin että ärsytystä voi vähentää ottamalla vain joka toinen päivä, mutta tämä tahti tuntuu kovin hitaalta. Kuinkas muitten lääkkeitten imeytyminen jos on maha kipeänä koko ajan?

SitrusRe: Raudanpuute31.5.2021 8:02
Yksi välipäivä tuntuu toimivan, onneksi.

MaisaliisaRe: Raudanpuute2.6.2021 6:38
Lääkäri otti nyt tosissaan ton mun alhaisen ferritiinin.
Pitää nyt syödä pitkään rautaa.
Vaihdoin Sideralin tabletteihin.
Toivottavasti alkais nyt nousemaan ferritiini.
Pidin tota Sideralia nyt hyvänä vaihtoehtona mulle kun ei ole ruokarajoituksia....juon maitoa jonkin verran ja teetä menee, et ei aona jaksa miettiä mitä on milloinkin syönyt tai juonut rautavalmisteen oton kannalta.

female77Re: Raudanpuute2.6.2021 8:28
Suututtaa kun myös jotkin pillerit kuten kilpparilääke ärsyttävät vatsaa raudan lisäksi. Jos niitä verilettuja harkitsisin.

SitrusRe: Raudanpuute2.6.2021 18:03
Paljonko se oli, Maisaliisa?

MaisaliisaRe: Raudanpuute3.6.2021 12:50
Huonompi kuin viime kerralla. Nyt vaan 13.

SitrusRe: Raudanpuute3.6.2021 13:06
Mulla oli 7.
Huomenna labraan. Olisipa kiva jos se oisi
noussut, edes vähän. 🌹

female77Re: Raudanpuute3.6.2021 13:32
Mulla oli, en muista jotain 10-13.

female77Re: Raudanpuute3.6.2021 13:39
Nyt tää paska uupumus on ehkä reikiinnyttänyt mun hampaankin, kun en ole aina jaksanut pestä hampaita...kiva. Epäilen et on reikä. S**tana kun ei jaksa tehdä edes pakollisia aina. Sitten olen uupumuksen takia välillä syönyt pipareita kun ei ole jaksanut tehdä ruokaa.

SitrusRe: Raudanpuute3.6.2021 19:30
Kyllä raudanpuute väsyttää, se on selvää.
Liittyyköhän kynsien katkeilukin siihen?

female77Re: Raudanpuute3.6.2021 20:22
En osaa sanoa kynsien katkeilusta. Minun kynnet ovat kyllä vahvistuneet viimeaikoina, mutta syitä voi olla monia: estrogeenin käyttö, kilpparilääke, ja sitten raudan aloittaminen. Kynsien katkeilu voi liittyä myös B-vitamiinien puutteeseen, kuten biotiinin. Apteekissa sanottiin että myös esim folaatin puute voi aiheuttaa tai ylläpitää raudanpuutosta. Sideral-jauheessa on myös folaatti.

Väsymyksessäni on hankalaa se että se tulee päälle tosi nopeasti: alkaa heittää päästä ja voi nukahtaa yhtäkkiä jopa seisaalteen, niinkuin taju lähtee. Samoin jalat menee samalla heikoiksi ja levottomiksi kipuineen.

Ei ole ollut yhtään reikää hampaissa kahdeksaan vuoteen, ja nyt sitten. Olen ainakin 6 vuotta käyttänyt fluoritonta tahnaa, ja ollut vähällä makean syönnillä, mutten enää kun olen ollut niin poikki.

female77Re: Raudanpuute3.6.2021 21:25
Hirveesti en osaa sanoa kynsien katkeilusta, sillä pidän kynnet niin lyhkäsinä kuin on mahdollista leikata.

SitrusRe: Raudanpuute17.6.2021 13:31
Ferritiini 6 vkoa sitten 7, nyt 11.

Pienihän tuo nousu on, mutta nousu kuitenkin.
Käytössä Maltofer-purutabl 100, ei joka päivä.

SitrusRe: Raudanpuute17.6.2021 14:13
Selvitystyö poiki sellaisen tiedon, että ferr. pitäisi olla >30,
mielellään peräti 100 (?).
Nousuvauhti 10 pykälää per kk olisi loistava, eikä ppi:n
käyttäjälle todennäköinen.
Luultavasti saan syödä rautaa 6-12 kk.

SitrusRe: Raudanpuute13.8.2021 9:33
P-TfR transferritiini on viitearvon yläpuolella.
Mitä se mahtaa tarkoittaa?
Luin hus-labin tekstin aiheesta, mutta en oikein
ymmärtänyt.

SitrusRe: Raudanpuute13.8.2021 9:36
Heinäkuun lopussa ferritiini oli taas 11
Ei yhtään noussut, vaikka otan nyt 100-200mg/vrk.
Aiemmin otin n 25-40 mg.

SitrusRe: Raudanpuute20.8.2021 12:59
Keskustelin lääkärin kanssa.
Eipä sillä ollut muuta kuin kysyi enkö voisi jättää
ppi.tä tauolle. No en voi.
Lisäksi se ehdotti jotain uutta valmistetta, kun Maltofer
on kuulemma luontaistuote.
En lämmennyt sillekään: erilaisia "vatsaystävällisiä"
fe-purkkeja on jo kaapissa riittämiin.

Kontrolli 1.11.

GingerRe: Raudanpuute20.8.2021 13:14
Sitrus, sä olet loistava kokki.
Voisitko tehdä maksakastiketta tai verilättyjä?
Maistuuko mustamakkara puolukan kanssa?
Pinaattilätyt on ihania.
Kananmunan keltuaisessa on rautaa.

Ruuasta saa hitaasti rautaa,
mutta ne täydentää hyvin raudansaantia.
Ravinnosta rauta myös imeytyy hyvin.

Kahvia ei kannata juoda pääaterian yhteydessä.

SitrusRe: Raudanpuute20.8.2021 13:27
Söin pitkän aikaa omatekoisia verilettuja
päivittäin. Nyt ei kyllä maistu.
Mutta maksaa voisin ostaa jos sitä saa.
Lihatiskien valikoimat kun on mitä on.
Kiitos vinkistä.

Olen kyllä vähän ihmeissäni ettei lääkäriä
tuntunut huolettavan tilanteeni.
Ensimmäiseksi se sanoi, että tämähän on jatkunut
jo vuosia, ikäänkuin se olisi hyvä juttu.

GingerRe: Raudanpuute20.8.2021 14:18
Rautainfuusiota joutuu vaatimaan.
Lääkäri ei sitä ehdota
paitsi Esa Soppi, Tom Widenius tai Ilona Ritola.

Sun pitää korostaa sun raudanpuute oireita.
Haluat olla virkeämpi ja päästä eroon aivosumusta ja nivelkivuista jne.

SitrusRe: Raudanpuute20.8.2021 15:04
En ole varma haluanko edes infuusiota, saati
että haluaisin vaatia semmoista.
Sanottiin, että infuusion kriteerit eivät täyty.

MaisaliisaRe: Raudanpuute23.8.2021 14:50
Mielenkiinnolla lukenut rautajuttuja taas kun oli itellä se ferririini 13.
Ei ehdotettu mullakaan infuusiota, enkä ole vaatinut.
Oon nyt Sideralia popsinut ja jossakin vaiheessa pitää tilata taas ferritiinimittaus. Hieman kallis valmiste minusta tuo Sideral.
Itsellä tosiaan jatkunut tää rautavajaus varmaan yli 20 vuotta, että niin sitä tottuu väsyneeseen oloon.

SitrusRe: Raudanpuute24.8.2021 15:06
Ai kas, säkin syö Sideralia. Mullekin lääkäri suositteli juuri sitä. Olisi pitänyt arvata että se on uusi ja kallis. Purkkeja seisoo kaapissa jo. Menisin kirpparille mielellään myymään ne. Mä en osta enää yhtään uutta rautapilleriä ennen kuin edelliset on syöty. Pitäisi älytä pyytää lääkäriltä tai apteekista ilmainen kokeilupakkaus. Niitä on, mutta ehkä henkilöstö käyttää ne itse

mala55Re: Raudanpuute25.8.2021 9:08
Alhainen ferritiini on minullakin mutta hb149 eilen mitattuna.Rautaa ei nyt mitattu,koska lääkärin mielestä hb-ratkaisee.
Lähinnä menin Synlabiin ,koska "sukukalleuksissani"oli punkki,vasta-aineet kuitenkin matatalat 3-4 viikon päästä pitäisi ottaa uudestaan.
Pitää myös muistaa,että minulta on kilpirauhanen poistettu ja rauta-arvot silloin usein heittelee ja on sjögrenin synrooma epäilys vaikka reuma-arvot alhaalla.Reumasairauksissa rauta-arvojen mittaus on haastavaa.Kilpirauhas vaivat on usein autoimmuuni sairauksia ja useasti kuvaan tulee jokin muukin autoimmuuni sairaus.Nyt kilpirauhasarvot ok.Ja refluksi vaivaa päivittäin.

female77Re: Raudanpuute25.8.2021 13:25
Menee ne punkit ikäviin paikkoihin, miullakin oli joskus punkki just sillä alueella. Mie joskus olen epäillyt sjögreniä, mutta ei onneksi ole ollut.

Onko ultraääni tai ION-hammasharkoista kellään kokemusta? Kysyiskö eri ketjussa?

GingerRe: Raudanpuute25.8.2021 21:42
Mulla on Sonic.
Käytän kyllä hammastahnaa,
mutta sellaista joka ei vaahtoa kovasti.
Ei se mulla yskitä tai tee limaa.
Vaahtoava tahna saattaa aiheuttaa limaa.
Muutama eka kerta kutittaa ikeniä,
Mutta siihen tottuu nopeasti.

Tosi puhtaaksi pesee hampaat.
Siinä on jopa hampaita valaiseva ohjelma,
Sekä ikeniä hoitava ohjelma.
Olen oikein tyytyväinen.

female77Re: Raudanpuute26.8.2021 8:00
Kiitos vastauksestasi, Ginger.

Sonic on kai jokin Kiinassa tehty, tai en tiedä, mutta päättelen edullisesta hinnasta. Megasonex maksaa 3x enemmän, samoin ION-sei.

Uskotko ultraäänen olevan terveellistä tai turvallista pari kertaa päivässä? Sellainenkin tulee mieleen.

female77Re: Raudanpuute26.8.2021 8:03
En ole vielä uskaltanut kokeilla ostamaani IPL-valoimpulssi-laitettakaan karvojenpoistoon.

female77Re: Raudanpuute26.8.2021 12:19
ONko noissa ultraääniharjoissa kuitenkin harjaavaliike, vähänkuten sähköhammash? ei vältytä harjaukselta kuitenkaan? ei kai ne ilmanvälitykselläkään puhdista? Hyvä asia on että noilla, sonic ja ION harjoilla selviytynee sekä hyvin että myös nopeasti pesuista.

Kaikki laitteet eivät ole hyviä, olen kuullut vesisuihku-hampaidenvälien puhdistajasta, on kuulemma yhtä tyhjän kanssa tai ei ainakaan lankaa korvaa.

Mulla on fluorittomia tahnoja ollut ainakin 6 vuotta.

Pitäisiköhän alkaa pesemään ja lankaamaan joka aterian jälkeen, kun on neurooseja. Mutta siihen menis aikaa, koska olen niin tarkka.

GingerRe: Raudanpuute26.8.2021 13:09
Kyllä niissä harja on. Sen liike on hyvin nopea. Tämä on parempi kuin Oral B sähköhammasharja, jota olen käyttänyt 15 vuotta ennen tätä. Sonic ollut nyt 1,5 vuotta.

Suositus on 2 minuuttia. Joskus harjaan nopeasti eli levitä tahnan ja harjaan reilu minuutin. Illalla sitten kunnolla.

Ei kannata langata enemmän kuin 2 kertaa päivässä.
Huuhdella ja harjata voi 3 kertaa päivässä.

Sä et paljon sokeria käytä, niin varmaan riittää harjaus kaksi kertaa.

female77Re: Raudanpuute26.8.2021 13:35
Joo, vähä olen idiootti, näinhän kuvista että niissä on harja. Silloinhan on harjausliikekin kaiken järjen mukaan...

Mulla on kanssa hellävarainen Oral_B-harja. Näköjään vaihtopäitä sensi ultra thin on puolituinaa kaapissa. Taitaa lukea siinä että sopii joihinkin sonicharjoihin, tietty saman merkin harjoihin kuin oralB-vaihtopäät. Täytyy ehkäpä sittenkin katsella Braunin sonic-harjoja ettei vaihtopäät mene hukkaan? Jos sonic-harjalla tarkoitetaan ultraääntä. Näyttää maksavankin jonkin verran jos niitä on puolitusinaa kaapissa.

Hyvin sulla on Sonic-merkkinen(?) harja kestänyt, taitaakin olla kunnon tuote. Hyvät arvostelut oli saanut e-ville verkkokaupassa, jos on sama harja. Halpa hinta vain epäilytti.

Mulla on osat ikenistä vetäytynyt kun jyystän niitä liian kovaa ja en kehtaa edes sanoa miten kauan. Yleensä käytän extra pehmeää apteekin Curaprox perinteistä harjaa vain, sähkiksen meteli ärsyttää.

female77Re: Raudanpuute26.8.2021 13:37
Kaapeissani on mullakin fe-pillereitä. Ei ihme ettei löydä mitään kun kaikkea on hamstrattu.

female77Re: Raudanpuute30.8.2021 15:27
Ei Braunilla olekaan sonic harjoja, kysyin aspasta. Olin katsonut väärin. Väittivät että heidän sähköharjat puhdistavat yht hyvin kuin sonic ja ion harjat...

GingerRe: Raudanpuute30.8.2021 16:15
Sonic on mielestäni hellävaraisempi kuin sähköhammasharja.
Ostin aikoinaan uusimman Oral B mallin.
En pystynyt käyttämään sitä kun oli täyteen ladattu.
Toki siinä taisi olla kaksi vaihdetta.

Sen jälkeen olen ostanut aina perusharjan,
kun en voi käyttää niitä joissa huippunopea värinä.
Kahden vuoden välein akku yleensä heikkenee
ja joutuu ostamaan uuden.

Sonic tarvii ladata vain kerran kuussa.

female77Re: Raudanpuute30.8.2021 17:45
Joo, Sonic varmaan hellempi. Mulla on oral-B:ssä 3 eri toimintoa (myös hellävarainen) ja ultra sensitiiviset harjakset, mut varmaan sonic silti hellempi. Ostettu noin 2 vuotta sitten.

female77Re: Raudanpuute30.8.2021 17:57
Onko Sonicissa extra pehmeää harjaa tai suht pehmeää? Tai saako siihen hankittua erikseen pehmeän harjan?

GingerRe: Raudanpuute30.8.2021 20:21
Kyllä se harja on pehmeä.
Mun Sonicissa on 5 ohjelmaa.
Clean, White, Sensitive, Massage ja Gum care.
Tuolla sensitive voi harjata vaikka olisi vetäytyneet ikenet.
Mulla on kahdessa ala etuhampaassa.

GingerRe: Raudanpuute30.8.2021 22:20
Mutta jos sä olet ääniherkkä,
niin kannattaa tarkistaa siedätkö tuota ääntä ennenkuin ostat.
Minusta Sonicin ääni on pienempi ja pehmeämpi kuin
sähköhammasharjassa, ehkä matalampi??
Siinä kuitenkin on ääni, ultraääni, vähän kuin ultra-aaltomainen.
Hih, vaikea selittää😅. Se pitää kuulla 😅😂

female77Re: Raudanpuute31.8.2021 13:26
Mulla on kans joissakin kohtia vetäytyneet, kun o harjannut liian lujaa ja kauan. Mistä mahdoit ostaa Sonicin? Näin e-ville verkkokaupassa Soniceja. Megasonexissa on muuten 2 tai 3 vuoden takuu mallista riippuen.

GingerRe: Raudanpuute31.8.2021 13:51
Mä ostin puhelinmyyjältä. Siinä on takuu niin kauan kuin ostaa harjat sieltä eli vähintään kaksi vuotta. Toki siinä sitoutuu pitkäksi aikaa eli kaksi vuotta olemaan heidän asiakas. Harja maksoi vain 19,90? mutta kahden kk välein tulee kaksi uutta harjaa, jotka maksaa 24,90. Että kalliiksi tulee, mutta kk kohti pieni maksu. Toimii tosi hyvin. Kaverilla on näitä kaksi. Toinen itsellään ja toinen lapsellaan.

female77Re: Raudanpuute31.8.2021 14:34
Saisipa puhelin myyjään yhteyden, mut ei tiedä telemarkkinointi firman nimeä?

MaisaliisaRe: Raudanpuute1.9.2021 20:02
Ai juu, Sitrus, unohdin kommentoida.
Kallis ja kallis valmiste tuo Sideral...siis mä pidän kalliina kun on noin 20 euroo ja paketissa 20 kapselia.
En tiä vielä miten vaikuttanut mun arvoihin, mutta muuten sopii hyvin, ei mitään vatsavaivoja yms.

SitrusRe: Raudanpuute1.9.2021 23:42
No on kyllä todella kallis!
Mikähän siinä onkin, että lääkärit aina sattumalta
kehuvat sitä uusinta ja kalleinta tuotetta?

MaisaliisaRe: Raudanpuute2.9.2021 12:39
Niinpä....
Mutta muuten voin suositella, koska ei ole aiheuttanut mitään vatsavaivoja.
Paketissa sanotaan, että voi ottaa milloin tahansa vuorokauden aikana ja ruoka-tai lääkeaineet eivät vaikuta valmisteen imeytymiseen. Sukrosomiaalinen rauta 30 mg ja c- vitamiini 70 mg.
Odotan toiveikkaana, että miten paljon on ferritiini noussut kun meen mittaukseen...jos menis vasta ensi vuoden puolella, ettei hätiköisi 😄

SitrusRe: Raudanpuute8.9.2021 17:25
Mullekin farmaseutti suositteli Sideralia.
Siinä on vain 30 mg, 20 kapselia ja yli 7e. hinta.

Mulla on nyt jatkuvasti ripuli ja maha kipeä.
Lääkäriin vaan taas yhteys.

female77Re: Raudanpuute8.9.2021 18:57
Sanoin kai jo aiemmin, minulla myös Sideralit (2 erilaista) aiheuttii ripulia vaik on olevinaan vatsaystävällinen.

mala55Re: Raudanpuute8.9.2021 19:06
Sirezal Forte maksoi 21,80 20kpl,kun sitä ostin onko tuo 7? reseptillä.

SitrusRe: Raudanpuute8.9.2021 23:54
Siredal. Farmaseutin ilmoittama hinta. Tietääkseni tätä ei saa reseptillä. Olisko se erehtynyt?

SitrusRe: Raudanpuute8.9.2021 23:57
Näköjään on yli 20e. Järjetön hinta mun mielestä.

female77Re: Raudanpuute9.9.2021 0:07
Mun lähiapteekissa ostin jollain 26 eurolla. Kallispaikka on.

mala55Re: Raudanpuute9.9.2021 7:59
Näköjään minulla kirjoitusvirhe on siis Sideral Forte.Sika hinta toista euroa tabletti!

female77Re: Raudanpuute14.9.2021 8:59
Ei ollut muistissa kai sitä telemarkkinoinnin nimeä Sonic-hammasharjaan? Jos vaikka äidillekin samalla. Olisi helpompaa ostaa osamaksulla jos siten voisi. Mutta tietty voisi muutenkin ostaa Sonicin.

GingerRe: Raudanpuute14.9.2021 10:52
Kyllä mä muistan sen, kun maksan vieläkin niitä harjoja. Tuohon helmikuuhun asti.

Se tulee maksamaan noin 200?/harja.

Health Group Finland.
Siitä on juttuja netissä: Sonic huijaus. Johtuu siitä että on kaupattu ilman että kerrottu että sitoutuu ostamaan niitä harjoja 2 vuotta ja todellinen hinta 200?.

Mutta erittäin hyvä harja 👍

female77Re: Raudanpuute14.9.2021 11:30
Kiitos Ginger ❤

Täytyy tutustua vielä lisää, ehkäpä saadaan hyvät harjat äidin kanssa! Pitää ottaa selvää voiko äiti käyttää laitetta kun on tahdistin.

Onneksi sinulta saa paljon tietoa: muistaakseni oli niin että sekä rautavalmisteet että anemia /alhainen ferritiini voivat molemmat aiheuttaa kipuja (myös levottomia jalkoja). Yhtenä päivänä otin vatsan rauhoittumis tauon jälkeen Sideral kapselin, ja heti ikävät lihas(?)kivut.

Järkyttyvän kylmä tuuli ulkona...

SitrusRe: Raudanpuute14.9.2021 15:01
Vaikuttaako hampaidenpesu raudanimeytymiseen tms?
En ole penkonut ketjun historiaa.
Mut sanokaa lyhyesti.

PikeRe: Raudanpuute14.9.2021 16:47
Suoraan netin ihmeellisestä maailmasta :)

Fluori heikentää jodin imeytymistä ja saattaa siksi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Toisaalta sopiva määrä fluoria parantaa raudan imeytymistä.

female77Re: Raudanpuute14.9.2021 16:52
Saattaahan se vaikuttaakin...kuka tietää.

Ainakin hammasbakujen on epäilty aiheuttavan muistisairauksia ja syöpää.

female77Re: Raudanpuute14.9.2021 16:59
Fluori on ympäristömyrkyksi kai luokiteltu, tuskin sitä saa kipata luontoonkaan edes. Useissa tutkimuksissa todettu aiheuttavan ihmisellä mm. hermoston vaurioitumista. Olen jotain 6 vuotta pessyt fluorittomalla, vain yksi reikä koko aikana, oli nyt kesällä, ja sekin koska en ajoittain väsyn takia jaksanut lainkaan pestä hampaita ja koska energiajuomassa oli sokeria. Hammaslääkäri kehuu aina miten hyvin hoidan hampaitani, siksi se yksi reikä nolotti Olen myös sanonut hänelle että käytän fluoritonta.

female77Re: Raudanpuute14.9.2021 17:13
Kas kummaa kun hammaskiillekin on siis varsin vahvaa vaikkei ole fluoria eikä edes maitotuotteita ruokavaliossa. Olisikohan se mikä on ihan aikuisten oikeasti terveellistä sittenkin vaikkapa paleo ruoka josta monipuolisuudessaan saa kalkkia yms. ja riitävä estrogeenitaso? Kumma että Suomessa esim uhataan lasulla perheitä joissa ei käytetä maitotuotteita ja noudata thl:llän ns. terveellisiä suosituksia.

female77Re: Raudanpuute14.9.2021 17:22
MSN:n sivuilla oli ruotsalaistutkimuksista: Jo lyhyt antibioottikuuri nostaa merkittävästi suolistosyövän riskiä, ehkä siten että suoliston bakteerikanta tuhoutuu kuurin takia? Puolen vuoden ab kuuri lisää suolistosyövän riskiä 17% jopa. Aiheuttaakohan ppi-lääkkeet samaa?

Joten on aika naurettavaa puhua vaikkapa estrogeenin marginaalisesta syöpäriskistä. Ihmisen täytyy saada itse päättää siitä jos haluaa käyttää vaikkapa estrogeeniä, onneksi sentään mulla on gyne joka tajuaa tämän eikä pakota mihinkään ala-arvoiseen elämänlaatuun. Aiemmin jouduin hankkimaan pimeästi haluamani ja tarvitsemani, onneksi on ollut reseptit jo hyvän aikaa.

SitrusRe: Raudanpuute14.9.2021 18:41
Ok.
Pyytäisin kainosti voisiko tämä ketju
pysyä aiheessa raudanpuute.
Sitä on jo vaikea löytää kaiken muun seasta.

GingerRe: Raudanpuute14.9.2021 19:57
Hei Sitrus, anteeksi kun eksyttiin aiheesta❤️

Female, tehdään oma ketju hampaanhoidosta ja muusta 🙂

female77Re: Raudanpuute14.9.2021 22:51
Joo, en pysynyt oikein aiheessa, sori. Oli vaan työntäyteinen päivä, ja stressiä ja väsyä, hereillä jo pari vrk putkeen liiallisen tekemisen takia, ja tuli kirjoiteltua tänne että unohtaisin hetkeksi muut asiat. Ei olisi pitänyt väsymysraivoa purkaa huutelemalla täällä. Anteeksi.

Punaisen lihan syönti on auttanut varmaan vähän rautatilanteeseeni viimeaikoina. Naudanlihassakin on muistaakseni kaksi kertaa enemmän rautaa kuin tonnikalassa jota aiemmin söin enemmän. Fineli.

Kun ne rautapilleritkin on niin hankalia sivuoireineen.

SitrusRe: Raudanpuute14.9.2021 22:55
Niin, tehkää. Tai yp voisi siirtää tästä keskustelut
siihen pohjaksi.

tiedoksiRe: Raudanpuute22.9.2021 22:02
Heippa!

En jaksa lukea jokaista vastausta täältä, mutta aattelin tulla kysymään, että te kenellä on ollut raudanpuutetta, helpottiko refluksi kun ferritiini arvo oli yli 100? Olen lukenut ja kuullut paljon siitä, että esimerkiksi läpän toiminta löystyy ja näin "vikaantuu" jos ferritiini ei ole tarpeaksi korkea. Näin ei siis käy kaikille, mutta niille kenellä on taipumusta siihen niin näin käy. Ferritiinin nosto yli 100 ei ole helppo homma jos se on koko iän ollut matala, koska kun ferritiini nousee niin keho alkaa käyttämään sitä eri tavalla ja uudelleen, jolloin arvoa on alkuun ERITTÄIN vaikea saamaan pysytyksi ylhäällä. Huomasin, että joillain teistä on ollut ainakin vaikeuksia saada se pysymään ylhäällä, tsemppiä!

Haluaisin kuitenkin kuulla lisää kokemuksia, jos ferritiini on jonkun kohdalla nousut sinne yli sataan. Ferritiinihän ei kuulu VIELÄ perusverenkuvaan, joten sen alhaista arvoa voi olla vaikea tietää, jopa vuosikymmeninen ajanVastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: