Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

lievä refluksitautirefluksi ja anemia24.10.2010 15:48
onko täällä muita joilla reflukstauti ja nyt todettu että ferriitiini eli varastoraudat ihan vähissä hb vielä 131, nyt jälleen gastroskopiaan jne.. muihin anemia tutkimuksiin.. mulla lievä refluksi ja käytän vain välillä somac 20mg valmisteita...

foniRe: refluksi ja anemia24.10.2010 16:17
paljonko searvo oli? olekkona mies vain naine? Hg oli itsellä 122 mutta lääkäri ei ollu mitenkään huolissaan

GasterixRe: refluksi ja anemia24.10.2010 16:36
Täällä yksi, jolla nimenomaan sairaus selvis sattumalöydös Hb 90 jälkeen. Verikokeissa kaikki mitkä liittyi "punasiin" oli pielessä, mikään muu ei. G-skopia: raju c esofagiitti, löysä portti ja palleatyrä.

lievä refluksitautiRe: refluksi ja anemia24.10.2010 17:28
ferrit oli 9 hb 131 olen nainen..jännittää taas tuleva gastroskopia... millaisia oireita sulla oli gasterix?

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia24.10.2010 19:30
lievä refluksitauti, kysymyksiä täältäkin:

Mitä rautalääkettä sulle määrättiin?

Koska sun edellinen tähystys otettiin - oliko sun ruokatorvi silloin puhdas? Epäilläänkö sulla haavaa r-torvessa?

Gasterix, kauanko rauta-arvon nousuun sulla meni ja söitkö silloin rautalääkkeitä?

lieva refluksitautiRe: refluksi ja anemia24.10.2010 19:53
obsidan 1x1 määrättiin, viime tähystys tämän vuoden tammikuussa silloin oli kaikki ok..? en tiedä mitä epäilevät, pelottaa...

GasterixRe: refluksi ja anemia24.10.2010 21:29
Jep, mullakin Obsidan heti käytössä anemiaan. Siis asia alkoi tammikuussa-10. Luojan kiitos, mulla on fiksu työterveyslääkäri, joka ei tyytyny syöttää vain Obsidania, vaan laittoi heti tutkimukset päälle, ett mikä mulla oikeasti on. Kaunis kiitos hänelle :) Sirkusta tää kevät nyt sitten oli...2 x G-skopia ja lähete funda-arvioon. 2 x nyt sittten kirurgin kanssa keskustellut ja nyt sitt funda-jonossa....elämä on...! Kirurgi lopetti Obsidanit kesällä (viimesin hb silloin oli 124)
Ennen jälkimmäistä kirurgin käyntiä (syyskuu-10), kävin vielä tth-lääkärin luona, ja pyysin ett otetaan hb ja lisäks otettiin ferrit. Hb 134 ja ferrit ei vielä ihan 9. Mutta kontrollit loppu tähän. Kuulemma tällä taustalla ei voi ferrit ollakaan vielä paremmat.

GasterixRe: refluksi ja anemia2.11.2010 22:37
Lievä refluksitauti: oletko vielä "palstoilla"? Onko hoitavan lääkärisi epäilyksiin tullut perusteita?? Onko otettu jatkotutkimuksia? Itselläni hoitava lääkäri taisi epäillä jo pahinta mahdollista yhtälöä, kun kerran vatsaani painellessa totesi vatsani iholla olevan "mielenkiintoinen luomi" ja ett saako hän poistaa sen. Pyysin samalla, ett miesystäväni on kiinnittänyt huomiota mun johonkin selän luomeen...ett josko hän sen tsekkaisi samalla. Hän ei nähnyt aihetta poistaa ko. luomea, mutta sovittuna luomenpoisto-tmp:ssa sanoin, ett voisko hän poistaa "kalsari-rajassa" olevan luomen, ettei siitä tule ongelmia...kun kerta huomasin ett hänen intressit mun suhteen oli löytää jotain "tosi pahaa dg:tä"
Padit oli ok, ja elämä jatkuu, ja tulihan elvisteltyä sitt kesällä, ett voin ottaa mollikkaa näissä helteissä, kun ei edes löytyny melanoomaa :D

Joten "lievä refluksitauti", kestä tutkimukset, mitä muuta susta pengotaan...sun hyväks ne kaikki on, vaikket sitä ihan heti tajuiskaan ;) Tsemppiä ja lippu korkealla :)

NightlightRe: refluksi ja anemia25.9.2012 18:51
Mulla todettiin tänään anemia, hemoglobiini 85. Outoa kyllä, mutta mulla ei ole ollut oikein mitään sen kummempia oireita, ainakaan mitään rajuja... Paraikaa tutkitaan että mistä tuo anemia johtuu. Lääkärin mukaan ainakaan Nexiumin ei pitäisi liittyä mitenkään koko asiaan.

Ensimmäinen rautatabletti otettu eikä ainakaan vielä ole tullut vatsanväänteitä.

SitrusRe: refluksi ja anemia25.9.2012 20:21
Oho, onpa alhanen lukema. Mahdat olla ainakin väsynyt?

NightlightRe: refluksi ja anemia25.9.2012 23:27
No joo, en nyt kumminkaan mitenkään ihan ylivoimaisen väsynyt. Aika normaali olo. Ihan ylläksenä tuli koko anemia & alhainen hb.. Lääkäri sanoi että on täytynyt tulla toi huono hb pikku hiljaa vuosien aikana. Yleensä mulla on ollut hemoglobiini 140. Ei ole kyllä ennen mitattu refluksin aikana kuin vasta nyt.

VaniljaRe: refluksi ja anemia26.9.2012 9:09
Nightlight, ei luultavasti refluksi itsessään anemiaa aiheuta. En tiedä Nexiumista, mutta protonipumpunestäjät voivat sitä ymmärtääkseni aiheuttaa, ihan kai samalla tavalla kuin B12-vitamiinin imeytymiseenkin ne vaikuttavat.

Luulisi lääkärin kuitenkin tietävän jos on sitä mieltä ettei Nexium vaikuta raudan imeytymiseen. Minulla oli joskus anemiaa, mutta kun se tulee tuolla tavoin vuosien myötä, niin elimistö tottuu toimimaan vähemmällä rautamäärällä, siksi väsymystä ei välttämättä huomaa.

NightlightRe: refluksi ja anemia26.9.2012 14:45
Huomasin että olen vahingossa laittanut väärän lukeman, eli hemoglobiini oli siis 58.

Ettei vaan olisi mitään B12-vitamiinista johtuvaa...

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia26.9.2012 15:08
58 on kyllä tosiaan melkoisen alhainen :-( Hyvä toisaalta, jos ei käytännön elämää pahemmin haittaa nyt tässä vaiheessa, kun arvo tiedetään.

Koska sulla oli viimeksi tuo 140?

Onko sun b12 mitattu jossakin vaiheessa?

SitrusRe: refluksi ja anemia26.9.2012 15:24
58, herttileili!! Sitten sulla seurataan saletisti myös ferritiiniä. Kerro sit kun selviää, mistä raudanpuutteesi johtuu.

VaniljaRe: refluksi ja anemia26.9.2012 16:11
Kun minulla oli ekan synnytyksen jälkee hemoglobiini 80, olisi annettu verta kiireellä lisää, mutta kun se alkoi jo saman päivän aikana nousta, niin en joutunutkaan tiputukseen. 58 on kyllä todella alhainen, nyt kiireesti verilettuja, luumuja, maksaa ja kaikkea mahdollista syömään, jolla veriarvot nousevat. Kaikki rautavalmisteetkaan eivät välttämättä auta. Minulle auttoi todella nopeasti kun käytin vanhaa kunnon Kreuterblutsaftia, sillä nousee veriarvot nopeasti.

NightlightRe: refluksi ja anemia26.9.2012 16:40
refluksikurkku, tuo 140 oli joskus kymmenisen vuotta sitten. Multa on otettu hb myös seitsemän vuotta sitten, mutta kun en millään muista tarkkaan paljonko silloin näytti enkä löydä sitä paperiakaan mistään.

Lääkäri sanoi että jos/kun tuo hb on laskenut pikku hiljaa vuosien aikana, niin siitä syystä mulla ei ole mitään rajuja oireita + sekin kai tekee kun olen vielä aika nuori. Lääkäri oli kyllä todella ihmeissään tuosta että miten olen kaikesta huolimatta ihan ok kunnossa enkä tuota itsekään meinaa ymmärtää.

B12 ei ole mitattu, mutta varmaan siitäkin pitäisi kysäistä, vaikka lääkäri kielsikin että johtuisi Nexiumista. Keliakian mahdollisuutta tutkitaan nyt ensimmäisenä, tarkat tulokset saa viikon päästä. Muut kokeessa näkyvät arvot olivat ihan ok kuulemma, mitään veritautia niissä ei ainakaan näy.

Kuukatisetkaan eivät ole loppuneet, mutta eivät myöskään ole mitenkään erityisen runsaat, että hb:n lasku niistä johtuisi. Uloste myös ok, siis ei ole mustaa.

Syön kyllä todella, siis todella heikosti, että en tiedä voisiko hb sitten tuon takia laskea noin matalalle? Jo ennen refluksia syömiset olivat heikot ja refluksi on heikentänyt niitä entisestään...

Syön nyt siis 2 rautatablettia päivässä ja pyrin syömään siinä ohella rautapitoista + C-vitamiinipitoista ruokaa niin paljon kuin mahdollista.

Huolestuttaa kyllä että mistä noin alhainen hb voi johtua. :(

NightlightRe: refluksi ja anemia26.9.2012 16:58
Noista oireista vielä, että mulle tuli kyllä pari viikkoa sitten migreeniaura ensimmäistä kertaa ikinä, mihin ei liittynyt päänsärkyä, että jos sillä oli jotain tekemistä alhaisen hb:n kanssa. Lääkäriltäkin tuota kysäisin ja voi kuulemma olla mahdollista että aura liittyi tähän anemiaan.

Mulla on ollut myös jo viime vuoden alusta asti sellainen merkillinen olo kuin en tuntisi kehoani lainkaan, niin oudolta kuin tuo kuulostaakin. Siis tuntoaisti on kunnossa, mutta jotenkin on sellainen kumman "kadonnut" olo, vaikea selittää. Ajattelin että liittyisi jumissa oleviin niska/hartia-lihaksiin, mutta voihan olla että liittyy jotenkin matalalla olevaan hb:hen. Jos hb on jo tuolloin ollut alhainen.

SitrusRe: refluksi ja anemia26.9.2012 16:50
Huolehdi nyt siitä, että sut tutkitaan kunnolla tuon asian selvittämiseksi.

NightlightRe: refluksi ja anemia26.9.2012 17:06
Pakkohan tuo on saada selville että mistä johtuu. Kerron sitten täällä kun tiedän enemmän.

Rautalääke on muuten Obsidan Fe++

NightlightRe: refluksi ja anemia26.9.2012 17:19
Luin muuten että B12-vitamiinin (ja foolihapon) puutteessa punasolut ovat tyypillisesti tavallista suurempia, eli MCV-arvo on tuolloin suurentunut, mutta mulla MCV-arvo on aika paljonkin alle minimiarvon. Samoin MCH ja MCHC.

B-Leuk ja B-Eryt ovat ihan ok.

VaniljaRe: refluksi ja anemia26.9.2012 17:22
Tuo kadonnut olo voi kyllä liittyä tuohon alhaiseen hemoglobiiniin. Kun minulla oli anemia, tutkittiin myös keliakia, se saattaa jotenkin liittyä siihen. Minulla ei liittynyt. Oliko tähystys tehty jossain vaiheessa, ettei voi liittyä vatsahaavaan?

SitrusRe: refluksi ja anemia26.9.2012 17:30
Joo, mullakin tuli mieleen verenvuoto yhtenä mahollisuutena. Mutta turha tässä on maallikoiden arvailla, lääkärit vaan hommiin kunnes asia selviää. Nykymaailman aikaan kaikki tietää, että oireitaan on viisainta liioitella, että alkaa tapahtua.
Ja riittävän tiuha seuranta, että lukemat alkaa kunnolla nousta.

NightlightRe: refluksi ja anemia26.9.2012 17:45
Mulle ei ole koskaan tehty tähystystä kun ei ole koettu tarpeelliseksi, mutta jos keliakiaa ei todeta niin varmaan joudun tuohon. Pelottaa kyllä tuo tähystyskin (siis se että miten putken nieleminen ikinä onnistuu), mutta pakkohan se on tehdä.

Onko helikobakteeri yleensä vatsahaavan takana? Multa otettiin reilut neljä vuotta sitten helikobakteeritesti (sitruunahappo + urea) mikä näytti negatiivista.

NightlightRe: refluksi ja anemia26.9.2012 17:49
Lääkäri jolla käyn on ainakin tähän asti ollut hyvin luotettava ja on tiennyt missä mennään, niin toivon todella että tietää nytkin ja osaa määrätä oikean hoidon...

TVK otetaan kuulemma kuukauden päästä.

SitrusRe: refluksi ja anemia26.9.2012 17:39
Mikä tvk?

NightlightRe: refluksi ja anemia26.9.2012 17:52
Täydellinen verenkuva.

VaniljaRe: refluksi ja anemia26.9.2012 17:51
Varmasti olet hyvässä hoidossa jos on sama lääkäri ollut jo pidempään. Tähystystä kannattaa kyllä pyytää jos sitä vielä ei ole tehty. Kyllä sen vajaan kymmenen minuuttia kestää, kun siitä saa jo heti tietää monta asiaa. Minullekaan sitä ei ensin aiottu tehdä ollenkaan, mutta onneksi sitten kuitenkin sen pyytämällä sain.

NightlightRe: refluksi ja anemia26.9.2012 18:21
Vanilja, toivon todella noin. Luin että moni ei kuulemma pysy enää edes pystyssä kun hb on siinä 70-80 tietämillä, niin en ymmärrä miten mulla voi olla 58 ilman sen kummempia oireita kuitenkaan. Yritän kuitenkin pysyä rauhallisena vaikka huolestuttaakin, koska kaikenlainen paniikki varmasti vain pahentaisi tilannetta..

Luulisi että jos lääkäri todella osaa asiansa, niin ehdottaa tuota tähystystä keliakiatestin jälkeen?

Onko nenän kautta tehtävä tähystys muuten yhtä luotettava ja varma? En tiedä tehdäänkö täälläpäin tuollaista tähystystä, mutta voisihan sitä kysäistä.

(Kolmas rautatabletti otettu ja vatsa on pysynyt ihan hyvänä.)

SitrusRe: refluksi ja anemia26.9.2012 18:45
Kuuluuko tvk:hon ferritiini?

NightlightRe: refluksi ja anemia26.9.2012 18:55
En tiedä, lääkäri ei maininnut tuosta mitään. Mutta Tohtori.fi:ssä kerrotaan näin:

"täydellinen verenkuva
koe (lyh. TVK), josta ilmenevät pienen verenkuvan tutkimukset ja lisäksi verihiutaleiden kokonaismäärä sekä valkosolujen erittelylaskenta

B-TVK, täydellinen verenkuva
verisairauksien, anemian ja infektioiden perustutkimuksiin kuuluva, automaattisella laskurilaitteella laskimoverinäytteestä tehtävä laboratoriotutkimus, joka sisältää seuraavat tutkimukset: hemoglobiini (B-Hb), hematokriitti (B- Hkr), erytrosyytit, punasolut( B-Ery), leukosyytit, valkosolut (B-Leuk), punasolujen hemoglobiinin massa (E-MCH), massakonsentraatio (E-MCHC), keskitilavuus (E-MCV), valkosolujen erittelylaskenta (B-Diffi) ja verihiutaleet (B-Tromb)"


http://www.tohtori.fi/?page=4069997&search=t%C3%A4ydellinen%20verenkuva

SitrusRe: refluksi ja anemia26.9.2012 21:15
Mä nyt jankutan tuosta ferritiiniarvosta. Se nimittäin ilmaisee varastoraudan määrän. Jotkut lääkärit pitävät sitä jopa tärkeämpänä indikaattorina kuin hemoglobiiniarvoa.

NightlightRe: refluksi ja anemia27.9.2012 0:45
En kyllä osaa sanoa tuosta ferritiiniarvosta. Ei lääkäri siitä ainakaan maininnut.

Pienverikuvassakin oli vain B-Leuk, B-Eryt, B-Hb, B-Hkr, MCV, MCH ja MCHC.

Lisäksi multa otettiin kudostransglutaminaasi, endomysium ja hemoglobiini (kval). Noiden tulokset tietää vasta viikon päästä.

MariaRe: refluksi ja anemia27.9.2012 9:08
Ferritiini voi olla alhainen vaikka hb olisikin viitearvojen sisällä. Mulla oli kesällä ferritiiniarvo 6,9 ja hb oli viitearvoissa. Onneksi kohdalleni sattui sellainen lääkäri, joka ymmärsi tarkistaa varastoraudan tilanteen. Mulla on vähän sellainen tuntuma, että useat lääkärit katsoo pelkkää hb-arvoa ja jos se on viiterajoissa, niin ei ole aihetta tarkemmin raudan määrää tutkia...mulla oli oireina levottomat jalat -tyyppistä kipua jaloissa ja väsymystä. Väsymyshän voi olla muustakin syystä johtuvaa.

NightlightRe: refluksi ja anemia27.9.2012 17:41
Pitää kysyä lääkäriltä ensi kerralla tuosta ferritiinistä.

Ulostetutkimuksen vastauksen saikin jo tänään ja näytti negatiivista keliakialle. Ulosteesta ei löytynyt myöskään verta. Ensi viikolla saan tietää keliakiaverikokeen tulokset mistä tuon näkee vielä tarkemmin. Sitten lisätutkimuksia jos keliakia on varmasti pois laskuista...

Ettei olisi jotain kilpirauhaseen liittyvää, sekin voi kai aiheuttaa anemiaa?

Osaako joku muuten sanoa paljonko hb suunnilleen laskee kuukautisten aikana?

NightlightRe: refluksi ja anemia29.9.2012 8:57
Kahdeksas rautatabletti otettu. Vähän tuntuu että toi Obsidan saa vatsan löysäksi (ja ulosteen mustahkoksi, mutta se taitaa kuulua asiaan). Tietääkö joku kestääkö löysävatsaisuus vain muutaman viikon hoidon alussa vai jatkuuko vaan?

VaniljaRe: refluksi ja anemia29.9.2012 12:27
Voi se kestää koko ajankin, minulle tuli rautatableteista myös pahoinvointia. Rautavalmisteita on erilaisia, niitä saattaa joutua vaihtamaan ennenkuin löytyy sopiva. Saattaa käydä niinkin että joku rautavalmiste imeytyy ja joku ei. Kokeilemalla se selviää. Minulle imeytyi muistaakseni vain Retafer, muut eivät nostaneet hb-tasoa millään lailla. Nykyiset valmisteet voivat kyllä olla paremmanlaatuisia.

NightlightRe: refluksi ja anemia29.9.2012 21:54
Täytyypä tarkkailla tilannetta jonkin aikaa, jos vatsan toiminta palaisikin normaaliksi.

Laitanpa tähän muuten pvk:n arvot:

MCV 58
MCH 14
MCHC 243

NightlightRe: refluksi ja anemia30.9.2012 21:07
Tänään vatsa on toiminut ihan normaalisti. Miten lie sitten jatkossa... Ei auta kuin seurailla.

Osaisiko joku muuten kertoa tarkemmin noista MCV, MCH ja MCHC arvoista?

NightlightRe: refluksi ja anemia1.10.2012 10:55
Kolmastoista rautatabletti otettu. Kuulostaa oudolta, mutta miten musta tuntuu että rautatablettien aloittamisen jälkeen olo on pikemminkin huonontunut. Sellainen pieni heikotus päällä koko ajan ja väsyttää enemmän kuin aiemmin. Vähän huono olokin.. Vaikea syödäkin kun etoo vähän kaikki. En tiedä johtuisiko huono olo sitten rautatabletista?

Ajattelin että olon huononeminen johtuisi kuukautisista, mutta ovat jo loppumaan päin. Sitten multa otettiin viime viikolla vielä neljä putkea verta niin kai sekin vielä vaikuttaa, vai?

Ehkä vielä jotain psyykkistäkin taustalla? Mietityttää koko ajan, että jos onkin jotain vakavampaa, vaikka tuo huono ravinto onkin paljon mahdollista. En syö lihaa enkä mitään verituotteita. Kalaa kerran kaksi viikossa mutta aika vähän sitäkin. Kananmunaakin harvemmin.

ohrankorsiRe: refluksi ja anemia1.10.2012 16:57
Mulla raudanpuutosanemia 2007. Hb 78. Silloin epäiltiin johtuvan ruokavaliosta joka ei ollut yksiin liikunnan kuormituksen kanssa, vaikka söin parhaimmillani kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Rautavarastot nimenomaan tyhjät ja tuli kuukauden liikuntakielto. Alunperin hakeuduin rytmihäiriöiden ja unettomuuden takia lääkäriin.

Refluksista en tuolloin tiennyt mitään. Vaikka oli oireita jo ollut pitkään. Silloin ei vaan vielä haitannut elämää. Edelleen syön satunnaisia rautakuureja. Retaferia.

VaniljaRe: refluksi ja anemia2.10.2012 7:48
Nightlight, minulle tuli rautatableteista juuri tuota etovaa oloa ja väsymystä, yleisolotila muuttui jotenkin huonoksi. Rautatabletteja voi kokeilla vaihtaa jos olo on hankala. Kreuterblutsaft on yksi vaihtoehto, se ei ärsytä vatsaa ja nosti ainakin minun hb-arvoni todella nopeasti. Sitä voi ottaa aluksi ja sitten jatkaa rautatableteilla. Toki jos lääkäri on sitä mieltä että pitää ottaa jotain rautavalmistetta, niin kannattaa noudattaa hänen ohjeitaan.

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia2.10.2012 12:40
Voisitko fiksata ruokavaliota enemmän rautaa sisältäväksi va etkö syö muutenkaan punaista lihaa tai esim maksamakkaraa ym?

Finelissä idealistaa 100 eniten rautaa sisältävää ainesta http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2160&fuclass=all&specdiet=none&items=120&from=top&portion=100g&lang=fi

Ei maitotuotteita joka aterialle, c- vitamiinia enemmän aterioiden yhteydessä ....

Koska sulla on seuraava kontrolli? Ferritiiniä ei ehkä otettu, kun oli selvää, että sulla on anemia jo tuon hemogl. pohjalta.

KatjaRe: refluksi ja anemia4.10.2012 18:27
Noin alhaisella hemoglobiinilla olisi kyllä ehdottomasti pitänyt heti päästä sairaalaan tutkimuspotilaaksi!!!

Onko ollut hengenahdistusta? (johtuu siitä, ettei veri kuljeta tarpeeksi happea) Onko peräpukamat vuotaneet?

Ferritiini ei kuulu TVK:aan vaan se pitää pyytää erikseen. Fiksu lääkäri olisi ottanut sisälle sairaalaan......

NightlightRe: refluksi ja anemia4.10.2012 21:05
Luin että rautatabletit voivat aiheuttaa täysinäisyyden tunnetta vatsaan. Vatsassa on tosiaan sellainen olo kuin olisi syönyt itsensä ihan täyteen, vaikka ei olekaan. Olo alkoi kohta pian lääkkeen aloittamisen jälkeen, niin uskon tuon tosiaan johtuvan raudasta. Jatkan ainakin vielä Obsidanilla kun ei olo mitenkään täysin sietämätön ole.

refluksikurkku, kiitos linkistä. Pakko alkaa jatkossa syödä enemmän rautapitoista ruokaa... Lihasta en tiedä, mutta kalaa, kananmunaa ym. TVK on parin viikon päästä.

Ei ole ole ollut hengenahdistusta. Joskus pukamat vuotavat vähän, mutta eivät ole nyt aikoihin. Luulen että lääkäri määräsi juuri siksi rautatabletit, koska mulla ei tosiaan ole sen kummempia oireita. Hyvin jaksan kävelläkin.
Enää ei ole ollut oikein heikotustakaan. En tiedä johtuuko kuukautisten loppumisesta vai siitä että rautatabletit olisivat alkaneet vaikuttaa.

Keliakiaverikoekin näytti muuten negatiivista, niin sitä mulla ei ainakaan ole.

NightlightRe: refluksi ja anemia4.10.2012 21:30
Paino on muuten pysynyt ihan samoissa lukemissa kuin ennenkin. Verenpaine viimeksi mitatessa 112/61 (en tiedä onko tuolla mitään merkitystä anemian kohdalla).

JulmaajulmaaRe: refluksi ja anemia7.10.2012 14:06
Itellä tulee aina välillä palelua ja tuommosta oireita, lihasheikkoutta... kipuilee lihakset usein. Liekkö anemiaa? En oo mittauttanut arvoja.

Nexiumia mättänyt nyt muutamia vuosia.

Antibioottikuurin söin heinäkuussa, ja mitäs se tekikään? Nykyään saan oireita Nexiumista, eli...

Hapoton maha aiheuttaa oireita esimerkiksi hengenahdistusta, kuristavaa tunnetta ruokatorven alueella.

Lopetan Nexiumin muutamaksi päiväksi niin kaikki oireet tiessään ja elämä hymyilee, kunnes saan taas oireita itse Refluksista, kun hapot palaavat. XD

NightlightRe: refluksi ja anemia17.10.2012 17:13
TVK ensi viikolla. Kerron sitten tilanteen. Täytyy muistaa kysyä tuosta ferritiinistä. Pitiköhän sitä muistaa jotain muutakin...?

Olo edelleen ok. Enää ei ole ollut heikotustakaan.

vippe69Re: refluksi ja anemia28.10.2012 15:20
Jotkut närästyslääkkeet voivat vaikuttaa raudan imeytymiseen. Tämän kuulin eilen yhdellä luennolla ravitsemusterapeutilta.

NightlightRe: refluksi ja anemia29.10.2012 20:25
TVK onkin vasta huomenna. Vähän huolestuttaa... Toivottavasti ei löydy mitään poikkeavaa.

NightlightRe: refluksi ja anemia5.11.2012 17:05
Hb noussut useamman pykälän ylöspäin, nyt on 115. Rautatabletteja pitää kuitenkin syödä vielä kuukausia että varastokin täyttyy. Mun pitää varmaan jatkossa otattaa verikokeet aina vuoden (?) välein että huomaa ajoissa jos Hb on taas lähtenyt laskuun.

Multa on muuten otettu Hb vuonna 2006 ja silloin se oli 150 luokkaa. Varmasti jollain lailla refluksin syytä kun on tuolleen lähtenyt putoamaan. Niin heikoiksi menneet nuo syömiset.

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia12.12.2012 23:33
Ihanaa kun löysin tämän ketjun!

Nightlight, mulla on just näitä samoja ongelmia. Refluksi todettiin 2007, söin vuoden Nexiumia, jonka jälkeen 2009 Hb oli laskenut 154 =)128, Olin huolissani asiasta mutta lääkärin mukaan ihan ok arvo ja saattoi vaihdella, ei katsonut olevan syytä tutkimuksiin.

Nyt menin kolestrerolikokeisiin, ja sattumalta otettiin myös pieniverenkuva. Ja kas kuinka kävikään! Lääkäri soitti, tilanne huolestuttava HB vain 94!!! Olin shokissa. Äkkiä rautatabletit kehiin lääkäriin ja uudet kokeet Hb ==) 91, seuraavat kokeet ensiviikolla, nyt kolme päivää mennyt Obsidania 2 kpl/päivä ja vointi tosi huono. Huononee tosiaan vaan kun otan tabuja..

Lääkärissä kävin tänään ja epäili vakavaa sairautta. Lekurin mielestä mahahaava, suolistohaava tai syöpä jommassakummassa. Lähete tähystyksiin sairaalaan jotka ovat ties koska. Joulu menee pilalle kun pelkään niin paljon. Muita sairauksia ei lekuri lähtenyt edes miettimän. Kaikki muut arvot ok, mut punasolut alhaalla ja hb sekä ne rautavarstot epänormaalin alhaiset.

Itse epäilen munuaissyöpää...luin vastaavista tapauksista ja juuri näin oli alkaneet eli vain hb pudonnut. Lääkärin mukaan Nexium ei voi tätä aikaansaada. 5 v olen nyt syönyt Nexiumia enemmän tai vähemmän säännöllisesti, eli noin pari-kolme kertaa viikossa (20mg).

Lääkäri ei uskonut munuaisjuttuihini, muita asioita mietitään vasta tähystysten jälkeen.

Miten sulla on tutkimukset edenneet? Onko syytä löytynyt?? Oliko sulla tähystykset tehty?

Itselläni turvotusta jaloissa, selkäkipua ja jatkuva jano, sopisivat hyvin munuaisjuttuihin, mut voi tää olla kait mikä syöpä tai veritauti vaan. Leukemiaa ei tosin epäillä, se kait positiivista. Ikää siis minulla 43v ja nainen kyseessä.

On ihana kuulla muiden kokemuksista ja huomata ettei ole ainoa!

Hyvää Joulua kaikesta huolimatta!

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia12.12.2012 23:41
Hei nyt vasta huomasin et muillakin on ollut samaa, tosin viestit aika vanhoja teillä muilla. Nightligt voikun vastaisit ja kertoisit kuulumisia...

NightlightRe: refluksi ja anemia15.12.2012 21:48
"Miten sulla on tutkimukset edenneet? Onko syytä löytynyt?? Oliko sulla tähystykset tehty?"


Tutkimuksia ei jatkettu enää TVK:n oton jälkeen, koska Hb oli lähtenyt nousuun (kuukaudessa siis nousi 58 -> 115) ja mulla on muutenkin koko ajan ollut ok olo. Lääkäri vain sanoi että rautatablettien syömistä on jatkettava vielä puoli vuotta että rautavarastot täyttyvät, minkä jälkeen otetaan perusverenkuva. Tähystystä mulle ei ole koskaan tehty eikä lääkäri ehdottanut sitä nytkään. Lääkäri epäili Hb:n laskun syyksi liian yksipuolista ja vähäistä ravintoa, kun kerroin miten vähän/yksipuolisesti tulee syötyä + en syö lihaa ollenkaan. Kuukautiset voi kuulemma myös olla osasyy tuohon, vaikkei ne niin runsaat olekaan.

Millainen sulla on toi syömispuoli? Entä kauanko söit rautatabletteja ennen kuin uudet kokeet otettiin?

Mulla oli alkupäivät vähän kehno ja heikko olo kun aloitin rautatabletit, mutta olo koheni pikku hiljaa. En silti tiedä että johtuiko huono olo vaan siitä kun huolestutti nuo tulokset. Vatsassa edelleen vähän täysinäinen olo, mutta ei mitenkään häiritsevästi.

Toivottavasti sulta ei löydy mitään vakavaa.

NightlightRe: refluksi ja anemia15.12.2012 22:58
Ei sulta muuten ulostekoetta ole otettu? Multa otettiin toi heti että saatiin suljettua pois keliakian mahdollisuus. Ja tutkittiin löytyikö näytteestä verta.

kärvistelijäRe: refluksi ja anemia15.12.2012 23:28
Heips Nightlight!

Ootpas päässyt helpolla! Mulla tosiaan laitettiin heti tähystykseen molempien päiden siis. Yökötys, ne on hirveitä tutkimksia ja oon aivan hermona jo nyt. Keliakia katottiin vain verikokeellaja tulos oli siis normaali.

Mä syön kyllä ihan hyvin. Lihaa kohtalaisesti ja pähkinöitä hirveesti. Pähkinöissä pitäisi olla rautaa myös joten ei se oikein selitä tätä. Lisäksi kuukautiset on aika niukat jo tässä iässä.

Mä epäilen itse veritautia tai munuaissyöpää..pelottaa hirmusti. Niiden yleisin oire on toi alhainen hb.

Jatkatko edelleen happolääkettä?? Mä jatkan pakkohan- se on mut yritän ottaa vaan kun on ihan pakko. Ihme tosiaan et sä et joutunut tähystykseen - ees mahan!!!

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia15.12.2012 23:32
Ainiin vielä. Siis en ollut aloittanut rautaa kun otettiin toinen verikoe, hb siis 91.Nyt menen viikon kuurin jälkeen taas kokeisiin. Luulis et ois ainakin vähän noussut.

NightlightRe: refluksi ja anemia16.12.2012 9:35
Joo, luulin että kokeita otettaisiin enemmän varmuuden vuoksi, mulla kun oli niin uskomattoman matala toi Hb, mutta pakko luottaa siihen että lääkäri osaa asiansa... Oon kumminkin käynyt tuon saman lääkärin luona jo vuosia, ja aina on kyllä tiennyt mistä kiikastaa.

Ei lääkäri kilpirauhaskokeista puhunut? Kun eikö ainakin vajaatoiminnassa ole mahdollista anemia?
Mulle lääkäri sanoi että mistään veritaudista ei ainakaan ole kysymys mun kohdalla, koska kaikki muut arvot olivat kohdallaan paitsi Hb, MCV, MCH ja MCHC olivat normaalia matalampia.

Jatkan, vaikka oon monta kertaa miettinyt tauotusta. Pelottaa vaan liikaa että taas tulee ne samat oireet kuin silloin, ennen kuin aloitin Nexiumin käytön. Oon nyt syönyt Nexiumia 1 x 20 mg joka päivä 4,5 vuotta. Alussa meni vähän aikaa 1 x 40 mg, mutta sain pudotettua pienempään.
Kysyin silloin alkuaikoina lääkäriltä että onko tähystys välttämätön ja sanoi ettei ole, koska oon vielä sen verran nuori (silloin siis 21v), eikä ole koskaan törmännyt yhteenkään alle 50-vuotiaaseen jolla olisi Barrett. Ihme silti ettei muuten halunnut katsoa mahan kuntoa... Mun pitää pian uusia Nexiumin resepti, niin voisi kai silloin kysellä enemmän noista jutuista ja tauottamisesta.

Kurja kun noita tutkimuksia tarvii aina odottaa niin kauan, on niin kamalaa olla epätietoisuudessa. Kerrothan sitten kuulumisia?

SitrusRe: refluksi ja anemia16.12.2012 15:44
Eipä ollut kovin kokenut lääkäri Barretin suhteen. Täällä taitaa olla useampikin 30+ joilla on Barrett. Itselläni se löytyi 43-vuotiaana ekassa tähystyksessä, ja ties kuinka kauan se on ollut. Aluksi sitä ei tosin nimitetty Barrettiksi ilmeisesti jotta potilas ei säikähdä.

NightlightRe: refluksi ja anemia16.12.2012 16:18
Outoa... Kyllä nimittäin pitäisi olla kokenut lääkäri. En kai sitten käsittänyt jotain väärin...?

SitrusRe: refluksi ja anemia16.12.2012 16:28
Toinen vaihtoehto on että lääkäri vähättelee sairautta. Jotta potilas ei säikähtäisi. Kuten jo kerroin, mulla todettiin solumuutos jo ensimmäisessä tähyssä, mutta kun kysyin onko se Barrett lääkärit yleensä vain kiemurteli ja kierteli asiaa. Samoin syöpää ei kuulemma tartte pelätä kun se on "niin harvinainen".

NightlightRe: refluksi ja anemia16.12.2012 16:44
Voi olla. Tuntuu silti jotenkin oudolta, kun tämä lääkäri on yleensä kertonut kaiken suoraan, esim. kun sain tuon migreeniauran niin kertoi että auralliseen migreeniin liittyy pieni riski.

Luulosairas kärvisteljäRe: refluksi ja anemia17.12.2012 0:12
Moi! Itse oon epällyt myös kilpairauhasta mut ainakin ennen arvot olleet just alarajalla...ny ei lääkäriä ne kinnostanut.

Kuulin vaan just et mun papalla oli myelooma ja mulla on kyl kaikki ne oireet, luulenpa et mulla on se - siis oma diagnoosi ois se, kaikki sopii. Kaikki mun oireet kuuluu tohon tautiin. Pelottaa hirmusti. En ole varma haluanko tietää..en ehkä halua mennä hematologille enkä aio kyllä kertoa vielä tälle lääkärille, myeloomaa ei ees alussa hoideta. Varmaan pidätte hulluna mut minkäs teet oireet sopii selkäsärkyjä ja tromboarvoja myöten. Myös puutumisoireet löytyy, näitä muita vaan ollut vuosia ja ihmetelty mistä johtuu eikä selitystä ole löytynyt. o nyt tippui tuo hb ja johan löytyy syy näihin vanhoihin oireisiin.-( Joulu pilalla jo nyt kun vaan hermoilen. Meillä kaatuu adoptiokin nyt tähän...surettaa.

NightlightRe: refluksi ja anemia30.12.2012 22:45
Kärvistelijä, mikä on vointi nyt?

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia31.12.2012 16:58
No aika kauhea.-( kun toi rauta sattuu mahaan ja väsyttää ihan sikana. Vaikka nyt siis tarkistuksessa hb 105. ELi anemian oireet kamalat, närästys hirvee ja maha sekasin. Kun ei tarttis ottaa kahta tabua päivässä rautaa ois helpompaa...

Mites sun hb? Sulla ei siis enä tutkita? Jännä nähdä pysyykö sun hb kun lopetat rautalääkkeen?

NightlightRe: refluksi ja anemia12.1.2013 10:52
No voi :-(. Etkä ole päässyt vielä tähystyksiinkään?

En tiedä mikä mahtaa olla Hb nyt, kun PVK on vasta maaliskuussa, mutta kai se on korkeampi kuin 115. Ei lääkäri ainakaan maininnut mitään jatkotutkimuksista, niin ei kai sitten. Mietin kanssa tota että mahtaako Hb taas pudota pikku hiljaa kun lopetan raudan. Täytyy varmaan kysyä, että kannattaisiko mun käydä jatkossa aina välillä verikokeissa mittaamassa rauta-arvot.. Olen nyt yrittänyt syödä monipuolisemmin ja enemmän + rautapitoista ruokaa, mutta en tiedä syönkö vieläkään tarpeeksi.


Mulla ei ole muuten oikein mitään hajua noista kaikista tutkimustermeistä, mutta kun katselin vähän tarkemmin noita viime PVK-tuloksia (kun Hb oli 58), niin siinä on sellainen kohta kuin 'transferriinireseptori'. Ja lukema tossa on >8.0 (kun minimi on 0.8 mg/l ja maksimi 1.8 mg/l). Viittaako toi siis rautavarastoarvoihin?

SaturnusRe: refluksi ja anemia12.1.2013 11:33
Mulla on ollut aina surkea hemoglobiini. Ekan kerran se todettiin 12 vuotta sitten, lukema oli silloin 113. Mulle >120 on jo hyvä :) Tosin ainakin osasyy voi mullakin olla syömisissä: oon usein korvannut kunnon ateriat suklaalla ja herkuilla... Lisäksi mun äidillä on myös huono hB ollut aina, eli voi olla perinnöllistäkin. Kukaan lääkäri ei ole koskaan esittänyt mitään epäilyjä vatsan/suoliston alueen syövistä. No, ehkä en tässä enää 12 vuoden jälkeen kirjoittaisi, jos siitä olisi ollut kyse.

Rautaa oon popsinut säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta hB ei kyllä ikinä ole ollut yli 130. Kilpparin vajaatoiminta löytyi viitisen vuotta sitten, mutta ei sen lääkitys mitenkään ole rauta-arvoja parantanut. Viimeksi kuukausi sitten mitattu, lukema 117 eli viitearvon alaraja. Vähän ihmetyttää, kun lääkäri ei halunnut enempää asiaa selvitellä, sillä ennen tämän arvon mittaamista olin syönyt rautatabuja ainakin kuukauden. Hän selitti sen jotenkin niin, että ei ole väliä tuleeko rauta ruuasta vai pilleristä, arvo olisi kuulemma rautapillereidenkin jälkeen matala jos jotain olisi pielessä. Mullakin tuo Kräuterblutsaft on nostanut hB:tä parhaiten. Viime aikoina vedellyt vaan Retaferia, joka ei ole läheskään niin hyvä. On vaan halpa, siksi oon käyttänyt sitä. Nyt taas "mehu"pullo jääkaapissa :)

NightlightRe: refluksi ja anemia12.1.2013 11:51
"arvo olisi kuulemma rautapillereidenkin jälkeen matala jos jotain olisi pielessä."


Tarkoittiko lääkäri siis tätä: "-- Pitkäaikaiseen sairauteen liittyvä anemia -- Hemoglobiiniarvo laskee monissa kroonisissa sairauksissa. Yleisimpiä ovat munuaisten vajaatoiminta, reumasairaudet ja erilaiset muut krooniset tulehdustilat sekä monet syöpämuodot. Niissä luuytimen kyky tuottaa punasoluja on häiriintynyt. Anemia on yleensä lievää, mutta joskus niin huomattava, että tarvitaan hoitoa. Rautalääkkeet ja vitamiinit eivät auta tällaiseen anemiaan."

Kirja: Terve ihminen - suomalainen lääkärikirja
Kustantaja: Wsoy
Teksti sivulta 39

SaturnusRe: refluksi ja anemia12.1.2013 13:31
Voikohan pitkäaikaisen anemian taustalla ollakin refluksi tai lähinnä (krooninen) ruokatorven tulehdus? Jos siellä kerran on haavoja, niin kaippa niistä ainakin pahimpina aikoina verta vuotaa.

SaturnusRe: refluksi ja anemia12.1.2013 13:45
Vastaan itselleni: Duodecimin sivuilta kopsattua.

"- Pitkään kestänyt ulseroiva esofagiitti voi aiheuttaa strikturoitumista ja nielemisvaikeuksia. Esofagiitti aiheuttaa n. 7 % kaikista ruoansulatuskanavan verenvuodoista. Esofagiittivuoto on lähes aina anemisoivaa tihkuvuotoa."

Eli ainakin mun vuosia jatkuneen anemian syy voi hyvinkin olla tässä.

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia13.1.2013 15:50
Hei Saturnus kiitos tiedosta! Kunpa se oiskin noin! Itse odottelen tähystykseen pääsyä tosiaan 2 kk jono sairaalaan (on niin heikko työterveyshuolto ettei kuulu tutkimukset.) Tehdään moemmista päsitä samana päivä. Kamala kokemus siis tulossa. En tiedä miten siitä se lviän hengissä...2 viikon kuluttua he-hetki. Mullahan tuo esofagiitti tosiaan todettiin 5 v sitten.

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia13.1.2013 15:51
Oho tulipa kirjoitusvirheitä. Pahoittelut.

SaturnusRe: refluksi ja anemia13.1.2013 17:47
Kärvistelijä, perusteliko se haavaa/syöpää epäillyt lääkäri epäilyjään millään muulla kuin huonolla hemoglobiinilla? Minusta on omituista, jos pelkästään sen perusteella esitetään pelkästään huonoja vaihtoehtoja. Huonoon hemoglobiiniin voi olla niin monia syitä.

SaturnusRe: refluksi ja anemia13.1.2013 20:08
Taitaa olla mullakin taas hB alhaalla... En ole lisärautaa syönyt kuukauteen (paitsi tänään sitä Kräuterblutsaftia) ja väsyttää hurjasti. Kalpea oon ja laihtunut kaksi kiloa viikossa, kun oon jättänyt herkut pois. Keikun nyt alipainon rajoilla. Veikkaan ettei ole paljoa yli sadan meikäläisenkään hemot tällä hetkellä. Hmm, pitäisköhän käydä huomenna mittauttamassa terveyskeskuksessa.

Pikku MyyRe: refluksi ja anemia10.3.2013 13:43
Hei , voiko Losec 20 mg vaikuttaa Obsidanin imeytymiseen ? Mulla vasta vuosi sitten todettu että hapot ärsyttäneet kurkkua(punoitusta,turvotusta). Tällä hetkellä vähän matala hb ja tosi inhottavat refluksivaivat :( .
Tämä on muuten tosi hyvä keskustelupalsta. Olen saanut täältä paljon apua ! :)

SaturnusRe: refluksi ja anemia10.3.2013 16:00
Kyllä nuo salpaajat käsittääkseni heikentävät raudan imeytymistä. Kannattaa ottaa vatsalääke ja rauta eri aikaan vuorokaudesta. Itse otan salpaajan aamulla ja raudan iltapäivällä/illalla. Viime mittauksessa hB oli noussut 117 -> 128, luulen kyllä että lukema kävi lähempänä sataa ennen kuin sain refluksi + ruokatorven tulehdus -diagnoosin tammikuun alussa. Lääkityksen alkamisesta tuohon toiseen mittaukseen oli aikaa n. 1,5 kk. Eli kyllä se rauta ainakin jotenki imeytyy tuolla tavalla ottaessa :).

SaturnusRe: refluksi ja anemia10.3.2013 16:04
Siis hB oli 117 joulukuun alussa, sen jälkeen vedin vielä pitkän kuurin lihaskipuihin määrättyjä tulehduskipulääkkeitä ennen kuin tähystettiin tammikuun alussa. Eli luulen, että hB hyvinkin oli sadan pinnassa tähystyksen aikaan (silloin ei otettu verikokeita), kun jo valmiiksi vihainen ruokatorvi sai lisä-ärsytystä tulehduslääkkeistä. Oli melkoisen kalvakka ja heikko olo silloin.

Pikku MyyRe: refluksi ja anemia10.3.2013 16:52
Kiitos paljon vastauksista ! :) . Itse olen myös elämäni aikana käyttänyt paljon tulehduskipulääkkeitä , mm. migreeniin. Varmaan osaltaan nekin vaikuttaneet tähän että nyt saa sitten kärsiä :( .
Hb oli mulla 115 pari viikkoa sitten. Olen vasta tänään alottanut Losecin. Tätä vaivaani olen hoitanut aiemmin Silica Tonicilla. Nyt tuntuu ettei se yksistään enää riitä. Päivä kerrallaan...

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia10.3.2013 19:53
Mulla vatsatähy tehty ja se kamala suolisto vuorossa maaliskuun lopussa. Ei lääkäri muulla perustellu kuin sillä että suolistosyövän yleisin oire on huono hb!! Eli mulla ei muita syitä oikein ollu taustalla...ja siis toinen oli se masu, kun monta vuotta sitten hirveä löydös. Nyt siis olikin kaikki parantunut. En tiedä sitten mitä jatkossa löytyy. Nyt ei hb:a ole pariin kuukauteen katsottu, mut viimeks oli 130 ja sain tiputtaa obsidanin yhteen päivässä. Olen ollut 4 jj hermona näiden tutkimusten takia ja moni lomakin mennyt pilalle. Olen ihan varma et jotain pahaa löytyy. Voikun toivon et Nexium ois kuitenkin kaiken takana.

Pikku MyyRe: refluksi ja anemia10.3.2013 21:12
Kärvistelijä hei ! :) Älä kovin murehdi , anemia johtuu niin monista eri syistä. Mulla on viimeiset 10 v. heitellyt arvot välillä 108 - 150 , riippuen syömisistä , liikunnasta ym.ym.
Eräs tuttavani oli just kolonoskopiassa. Hän kertoi että ei ollut kauhea kokemus. Eli se mikä on kauheaa toiselle voikin toiselle olla läpihuutojuttu. Ymmärän toki että tähän kaikkeen väsyy . On kokeita ja ruokatorveen sattuu je henkeen ottaa ja monta muuta lukematonta vaivaa. Se rassaa pitemmän päälle.
Voimia sulle ja kaikille jotka tämän inhottavan sairauden kanssa taistelee !

NärhiiRe: refluksi ja anemia11.3.2013 14:25
Pakko tulla kertomaan myös oma kokemus refluksista ja anemiasta. Koskaan ei ole ollut anemiaa, hB aina ollut siinä 140 tai yli. Sit n. vuosi sitten itse ihmettelin kun arvo oli 118 ja sitä lääkärilleni ihmettelin. Ei kuulemma tarvi mitään hoitoa tai tarvi huolestua koska oli anemiarajan yli. Jaaha. Mua se kyllä pikkusen vaivas, kun ihan aina ne on on ollu väh. sen 140. No siitä kuukaus tai kaks oli taas verikoe ja nyt lukema oli 116 eli jo anemian puolella. Otettiin kakkanäyte ja ylävatsantähystys ja ultra. Pelkäsin vatsahaavaa tai jotain suolistoverenvuotoa. Mutta kaikki oli ok. Onneks vastauksista soitti eri lääkäri ja hän määräs rautakuurille. No menee kuulemma se pari kuukautta ennen kuin arvot alkaa nousta. Ja nousihan ne hiukan. Oli sit parin kuukauden jälkeen päälle 120, mutta alhaiset siis silti. (olen naispuolinen).

Mutta sittenhän refluksini paheni huomattavasti ja lopetin rautavalmisteen, kun pelkäsin senkin aiheuttavan oireita. Vedin nexiumia parhaimmillaan 60mg /vrk. Siihen asti olin syönyt sitä enemmän tai vähemmän päivittäin muutaman vuoden ajan. joitain taukoja lukuunottamatta. Tuosta suuresta annostuksesta huolimatta vatsaa poltti ja oireet oli pahat. Noin puoli vuotta sitten luontaistuotemyyjän kanssa juteltuani lopetin nexiumin kokonaan. Ainoastaan rennietä tms ja silicum tonicia + boulardii + ruuansulatusentsyymejä otan yhä edelleen. Nexiumin lopettamisen jälkeen oireet oli aka hurjat, niin kun voi olettaa. Mutta kappas, muutaman kuukauden jälkeen hB arvot olikin jo taas 140. Eli olen melkoo varma, että anemiani johtui nexiumista. Se kun varmaan vei ihan kaikki hapot mahasta eikä ruoka sulanut ja imeytynyt.

Oireet on edelleen vaihtelevat. Tällä hetkellä taas pahemmat, kun olen ollut stressaantunut ja syönyt epämääräisesti. Haluaisin syödä terveellisesti, mutta tällä hetkellä taas kaikki aiheuttaa oireita.:( vihannekset, hedelmät ja kaikki ns. terveellinen pahentaa oireita.
Seuraavaksi aion mennä akupunktioon, josta toivon olevan edes jotain apua. Tsemppiä kaikille minultakin ja jos vaan pystytte niin kokeilkaa olla ilman happosalpaajia jonkin aikaa ja sit katsoa miltä arvot näyttää. Tuskaa ja itkuahan se on välillä. Mutta en usko, että palaan niitä syömään enää. Ainakaan säännöllisesti.

Lääkärien pitäisi tiedostaa tämä seikka, eikä vaan määrätä lisää salpaajia, niin kuin minulle tehtiin, kun valitin, että oireet on vaan pahat, vaikka otin sen 60 mg päivässä. Ohje oli, että vältä sopimattomia ruoka-aineita (pitäistkö sit olla kokonaan syömättä ja juomatta, kun ihan kaikki aiheuttaa oireita jopa vesi) ja ota nexiumia. Siinäpä lääkärin ohjeet. Että jep. Mutta tsemppiä tosiaan kaikille tän kanssa painiville.

kuikkisuunoRe: refluksi ja anemia12.3.2013 16:18
Itsekin yllätyin kun kävin reilu kuukaisi sitten verikokeissa että hg oli "romahtanut" 135:een kun se mulla normaalisti on 155-160 ?!

Muut tulehdusarvot oli ok ja ulosteessa ei ole näkynyt verenvuotoa eli ilmeisesti verenvuoto voi olla tihkumista ettei se näy ulospäin?

SaturnusRe: refluksi ja anemia12.3.2013 17:42
Kyllä vaan voi olla tihkua. Mulla tihkunut ainakin ajoittain ilmeisesti jo n. kymmenen vuotta, koska reflu todettiin vasta tammikuussa ja hB oli sitä ennen aina huono. Rautakuureilla nousi hetkeksi, mutta putosi sit nopeasti taas kun lopetin raudan. Taisi olla yksi noidankehä: tulehdus -> huono hB -> rautakuuri -> ruokatorvi ärsyyntyy -> tulehdus -> huono hB... jne.

Ei mullakaan tulehdusarvoissa ole ikinä ollut mitään häikkää.

kuikkisuunoRe: refluksi ja anemia12.3.2013 18:41
Saturnus: joo täytyy käydä kokeissa koska todella vain kerran hg on mulla ollut alle 150 ja silloin minuun iski raju myyräkuume ja hg tipahti 90:een!

No huominen vatsantähystys kertonee ehkä myös tihkumis(vuoto)kohdatkin?

SaturnusRe: refluksi ja anemia12.3.2013 22:28
Mulle ainakin kerrottiin heti tähystyksen jälkeen, että ruokatorven alaosassa oli haavoja. Sitä, kuinka paljon ja minkä pituisia ne olivat, en tiedä. Tuu ihmeessä sit kertomaan "saldo" :)

kuikkisuunoRe: refluksi ja anemia13.3.2013 10:21
Saturnus: lekuri ei nähnyt/osannut sanoa mahdollista vuotopaikkaa?

SaturnusRe: refluksi ja anemia13.3.2013 11:04
Mutta näkyikö siellä siis tulehdusta?

NightlightRe: refluksi ja anemia21.3.2013 18:38
Verikoe parin viikon päästä. Hiukan jännittää paljonko Hb on noussut... ja joudunko jatkamaan raudan ottamista. Oon nyt syönyt puoli vuotta rautaa 2x päivässä. Pelkään että Hb alkaa taas pudota jos/kun jätän raudan.

Hiuksiakin lähtenyt hirveästi. Puolet jäljellä siitä mitä joskus oli (ei kuitenkaan kaljuja kohtia). Lääkäri sanoi että kaikki hiukset kuolivat kun eivät saaneet happea anemian aikana ja nyt koko hiuksisto uudistuu.

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia21.3.2013 21:22
Heips!

Koska sulla viimeks otettu verikoe? Mä olen syönyt vaan kerran päivässä rautaa sen jälkeen kun hb oli 130.

Maanantaina muutenn mulla se kolonoskopia eli selviää onko siellä se syy tähän anemiaan! Hui! Jos selviän hengissä kirjotan tänne..jos en sitten ei kuulu enää mitään..

Pelottavaa on myös sit kun jättää raudan pois ja jos se ei pysykään vaan taas tippuu - vai mitä? Sit on joku ainakin pielessä.

SaturnusRe: refluksi ja anemia21.3.2013 21:57
Kärvistelijä, anemiaan on paljon aika viattomiakin syitä. Usein se johtuu esim. huonosta syömisestä tai vaikka siitä, ettei syö tarpeeksi lihaa/rautapitoisia ruokia. Sua on tutkittu ja tutkitaan, ja lisäksi hB on tosi hyvin noussut sulla. Jotenkin en usko, että mitään on pahasti pielessä. Mulla itsellä tosiaan ollut huono hemoglobiini yli 15 vuotta, eikä vieläkään ole mitään tappavaa löytynyt :) Ja mulle on usein käynyt niin, että rautakuuri nostaa arvot kohtalaisiksi ja sitten ne hiljakseen taas putoavat.

Mutta tietty on hyvä, että asia selvitetään perinpohjin.

NightlightRe: refluksi ja anemia22.3.2013 16:52
Kärvistelijä, marraskuun alkupuolella. Oli siis noussut kuukaudessa 58 -> 115. Toivottavasti munkin täytyisi ottaa rautaa enää vaan kerran päivässä, tympii kun täytyy seurata niin tarkkaan milloin saa syödä..

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia25.3.2013 12:40
OHI ON:-)

Molemmat tähyt siis mulle nyt tehty. Tänäaamuna oli suolisto. Muuten meni hyvin mut oli niin pahat kiinnikemutkat ettei päästy ohutsuoleen ollenkaan eikä ihan paksuolen loppuunkaan. Se harmittaa. Colonsteriliä join 5 lirtaa, yhden turhaan! Illalla 4 aamulla 1, oli vähän virheelliset ohjeet sairaalan lapussa. Hoitajakin myönsi sen. Kannattaisi ehkä korjata..

Vähän sattui - mut lääkityksessä ei niin pahasti. Ja sit kun sattui pahasti, olikin enää mahdotonta jatkaa. Puolituntia lääkäri yritti vaan ei suoli/tähystin taipunut. Kokonaisuutena ihan mielyttävä kokemus jos tossa nyt vaan voi niin sanoa. Pahin oli se nesteet ja tyhjennys. Yökötys.

No siltä osin kuin nähtiin niin kaikki ok. Kaunis puhdas suolisto eli minut on todettu nyt sisäisesti myös kauniiksi.-) Seuraavana on edessä kapselikameran nieleminen jos hb alkaa laskea rautakuurin jälkeen. Nyt syön siis 1 kapseli Obsidania päivässä. Rautavarastot on aika alhaalla edelleen. Lääkäri ja minä myös epäilemme kyllä nyt vahvast taustalla olevan imeytymishäiriö, nexium ja maito ja ehkä menkkavaivat yhteensä vaikuttaen. Yksi mahis vielä tietysti sitten se luuydinnäytteen ottaminen - myeloomassa myös näitä hb ongelmia. Mutta nyt vaan katellaan ja syksyllä jatkuu tutkimukset jos siis aihetta. Mielenkiinnolla odotan sitä uutta verikoetta Taidankin mennä jo ensviikoilla.

Ainiin masuntulokset ok, mutta lievä ruokatorven tulehdus oli silti vaikka masussa kaikki näytti hienolta. Näytteistä tuo paljastui kuitenkin.

Pitkästä aikaa voi nauttia lomasta siis tulevasta pääsiäislomasta!

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia25.3.2013 13:54
Hienoa, että on ohi ja ettei sieltä mitään löytynyt. Tuskin suurempia myöskään siellä pääsemättömissä mutkissa on.

Onko sulla rautavarastot kuitenkin viitearvojen sisäpuolella tällä hetkellä? Päällipuolinen Hb 130 on hieno tulos :-)!

Toivottavasti ruokatorven tulehduskin lievenee vähitellen pois.

NightlightRe: refluksi ja anemia25.3.2013 17:22
Hieno juttu ettei löytynyt mitään. :-)

Mikä kapselikamera muuten on?

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia25.3.2013 20:02
Kapselikamera on se joka niellään ja kulkee suolistossa. Sit se tulee itse ulos luonnollisesti. Toivon mukaan. No se essä vasta joskus ehkä.

kuikkisuunoRe: refluksi ja anemia25.3.2013 22:06
Itselläni vielä pien epäilys hg heikkemisestä refluksin takia joten yritän huomenna saada lekurilta labraan aikaan?

NightlightRe: refluksi ja anemia3.4.2013 17:49
Hemoglobiini noussut 150:een ja varastoarvotkin normaalit, eli enää ei tarvitse ottaa rautaa eikä muitakaan tutkimuksia tehdä. Lääkäri sanoi että voisi käydä vaikka vuoden välein mittaamassa arvot. Ja täytyy huolehtia että syön tarpeeksi rautapitoista ruokaa.

VaniljaRe: refluksi ja anemia3.4.2013 18:14
Mukava kuulla Nightlight:)

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia3.4.2013 21:29
Vau!
Onneksi olkoon! Munkin täytyis varmaan syödä se 2 tablettia /päivä. Ne varastithan oli mulla ihan nollilla. Kuinka pitkään söitkään rautaa?

kuikkisuunoRe: refluksi ja anemia3.4.2013 23:32
Labrasssa käyty ja mulla sitkeesti mielestäni pikkasen liian alhainen hb edelleenkin kun edellinen oli 135 niin nyt oli vain 139 ?!

NightlightRe: refluksi ja anemia4.4.2013 17:19
Kärvistelijä, puoli vuotta söin. Joka päivä 2x rautaa, aamuin illoin. Nyt kun saisin vielä pidettyä Hb:n normaalilukemissa..

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia6.4.2013 18:57
Moi!

Eilen kävi kurja tapaturma. Hylly tippui päähäni kaapin alaosaa imuroidessa. Samoin monta taulua jotka olivat hyllyllä. Taulun lasit kopsahti rikki päähäni. Teki tosi kipeää ja verta pulppusi haavasta melkoisesti. Lääkäriin ei lähetty haava näytti niin kuulemma niin tiiviiltä kai lasin leikkaamalta että ei tikkein tarvetta eikä netistä tsekattuja vaarallisia oireita ollu. Pää kuiytenkin tänään kipeä, ja heikko ja väsynyt paleleva olo. Eli anemian oireet taas! No eihän se hb vielä varmaan kovin hyvä ollutkaan kun tiputin jo 2 kk sitten sen rauta-annoksen puoleen ja nyt verta tuli melkoisesti. Matto ja pyyhe meni pilalle. Harmittaa kun muutenkin heikot rauta-arvot että piti käydänäin. Täytyy vissiiin nostaa Obsidan taas kahteen. Onneksi ei käynyt pahemmin. Oli hirveä täräys ja kipu.

Pitäis varmaan vaihtaa nimimerkki tärähtäneeksi.-)

NightlightRe: refluksi ja anemia9.4.2013 18:34
Auh, varmasti sattui :-(. Kävitkö kuitenkin lääkärissä? Entä nostitko Obsidanin kahteen?

Täällä yritetään kovasti syödä rautapitoisia ruokia. Vähän huolettaa jos kuitenkin syön liian vähän tai Nexium haittaa jotenkin imeytymistä.. Ei yhtään huvittaisi ruveta taas samaan rumbaan.. Hiuksetkin kasvavat todella hitaasti takaisin.

kuikkisuunoRe: refluksi ja anemia9.4.2013 18:41
Törmäsin vahingossa hb-mittauspisteeseen ja mittautin tietty ja tulos 144 eli jo paremmalta vaikuttaa kun viimeksi ollut "vain" luokkaa 135 ja itse pidän normaalina > 150. Voikohan mittausvirheet olla näinkin suuria vai olenko "paranemassa jostain jostain verenvuodosta" kun mitenkään erikseen en rautatuotteita syö? Ja keväisin kuulemme hb mielluummin laskee kuin nousee.

Ja kyllä närästyksiäkin edelleen piisaa....

SaturnusRe: refluksi ja anemia4.5.2013 12:15
Onko kukaan kokeillut Maltofer-rautavalmistetta? Törmäsin siihen ekaa kertaa apteekissa, mahtaako se olla yhtään vatsaystävällisempää kuin muut rautavalmisteet? Haittavaikutuksissa ei ainakaan Yliopiston apteekin sivuilla mainita vatsavaivoja.

http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/MALTOFER-100-mg-rautalaeaeke-10-tai-50-purutablettia

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia4.5.2013 13:53
Harvinaisia nuo h-vaikutukset ainakin on tuon Fimean tuoteselosteen mukaan (4.8 Haittavaikutukset):

"4.8 Haittavaikutukset

Seuraavia tilapäisiä haittavaikutuksia on raportoitu ja Maltoferin annostelua pidetään vähintään mahdollisena syynä.

Ruoansulatuselimistö
Hyvin harvinainen (harvemmalla kuin 1/10 000 tai tuntematon):

Vatsakipu, ummetus, ripuli, pahoinvointi, mahakipu, ruoansulatushäiriöt ja oksentelu.

Iho ja ihonalainen kudos
Hyvin harvinainen (harvemmalla kuin 1/10 000 tai tuntematon):

Nokkosihottuma, ihottuma, eksanteema, kutina."

NightlightRe: refluksi ja anemia24.5.2013 14:59
Mulla on PVK vasta joskus ensi vuoden puolella, mutta mietin että mun kannattaisi varmaan tarkistuttaa hemoglobiini jo ennempää sormenpäämittauksella. Eikö joissain apteekeissa tehdä noita mittauksia? Entä tietääkö joku onko sormenpäästä otettu näyte yhtä luotettava?

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia24.5.2013 15:17
Nighlight, täällä pirkanmaalla (ja taatusti muuallakin) on nk "omaterveys" - osasto tuolla kaupungin labrojen sivuilla. Tarkoittaa käytännössä sitä, että voit ilman lääkäri nlähetettä valkata tiettyjä kokeita otettavaksi vaikka kerran viikossa jos haluat ... hinnat on lueteltu esittelyiden yhteydessä.

Eli esim PVK maksaa n. 1,55e ja siihen sittten n 10e toimitusmaksu tms. Tulokset on pidettävä itse tallessa (ne eivät tule mihinkään lääkäreiden käyttämään tietokantaan).

Mikä sun lähin isompi kaupunki on?

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia24.5.2013 15:18
Tässä esimerkki Tre labroista saatavista kokeista ilman lääkärinlähetettä, tutkimusta klikkaamalla saa tarkemmat hinnat ym:

http://www.laboratorio.fi/lake/oma_terveys/tutkimuspaketit.tmpl?sivu_id=36

kärvistelijäRe: refluksi ja anemia28.6.2013 18:09
Eilen kävin kontrollissa. Rautalääkkeet jäi toistaiseksi historiaan kun HB oli 159 ja ferrit 36. Saa nähdä miten nopeasti putoo taas alle rajojen. Miten muilla käynyt? Puoli vuotta tuli Obsidania vedeltyä.

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia28.6.2013 18:44
Hieno juttu, kärvistelijä! Toivottavasti pysyy pitkään tuollaisena! Oletko vielä Nexiumin käyttäjiä vai oletko vaihtanut toiseen lääkkeeseen?


Rautajutuista yleensä kätevä kompakti paketti hemi ja ei hemiraudan imeytymisprosentit, yhdistelmät ym :

http://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/ravitsemustieteen_perusteet/04_kivennais_rauta.shtml

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia28.6.2013 20:31
Nexiumia käytän edelleen satunnaisesti eli siis en joka päivä vaan tarpeen mukaan n, 1-2 vkoa / kk. Lisäsin tuoremehun ja jätin maidon pois ruokailusta. En tiedä pysyykö vai onko sitten syy jossain ihan muualla.

SaturnusRe: refluksi ja anemia30.7.2013 14:38
No niin, hB on sit taas tipahtanut ja lukema oli 115. Lisärautaa en ole syönyt kuukausiin, eli tuo on ihan "todellinen" lukema. Talvella kun viimeksi mitattiin, oli rautakuuri alla ja silloin lukema oli hilautunut ylöspäin, 128. Sinänsä tuo lukema ei huolestuta, 10 vuotta sitten hB oli 113 eli nää lukemat on mulle tuttuja. Oon aina ollut aika huono syömään (syön siis liian vähän, ei vaan ole nälkä kuin pari kertaa päivässä), osin johtuu varmasti siitäkin.

Kysymyksiä:

1. Kuinka nopeasti hemoglobiini putoaa, jos on ollut huonolla syömisellä? Mulla on mennyt pari viikkoa nyt aika kurittomasti, lihaa on tullut syötyä tosi vähän tai ylipäänsä mitään rautapitoisia ruokia. Kun maha on ollu huonona, oon puputtanut lähinnä kaurapuuroa, riisipuuroa, raejuustoa, vaaleaa leipää, kananmunan valkuaisia ja rahkaa. Lihaa en ole syönyt siis edes joka päivä, mutta useita kertoja viikossa kuitenkin.

2. Onko esomepratsoli voinut pudottaa hemoglobiinia viikossa? Viikko sitten siis aloin taas ottaa sitä päivittäin 40 mg.

3. Mikä olisi vatsaystävällisin rauta? Mulla on Obsidania, mutta äsken kun otin pillerin niin heti alkoi vatsaa koskea. Jotain ärtymistä siellä siis on.

4. Mitä se ferrit-arvo kertoo? Pitäskö vaatia semmonen vielä otettavaksi?

OliRe: refluksi ja anemia22.8.2013 15:00
 Miten kuljetat ja säilytät saamasi laskimoverinäytteet sairaala

SaturnusRe: refluksi ja anemia27.8.2013 14:43
Onko rautavalmisteissa eroja, jos käyttää happosalpaajaa? Otin aiemmin Obsidania ja tuntui auttavan oireisiin nopeasti. Sitten ostin Iron Vital M -nimistä valmistetta, kun se imeytyy vasta ohutsuolessa eikä ärsytä vatsaa. Mutta nyt päänsärky on palannut ja olo on muutenkin huonompi (kuten ennen Obsidan-kuuria). Tuossa uudemmassa valmisteessa on rautaa 30 mg, Obsidanissa 100 mg eli siinä mielessä tietysti eroaa. Toisaalta Kräuterblutsaftissakin on vain 15 mg rautaa yhdessä annoksessa ja sekin on nostanut hB:n hyvin. Vai olisiko avainasemassa tuo B-vitamiini, jota Kräuterissä on lisänä? *pohtii*

KärvistelijäRe: refluksi ja anemia27.8.2013 21:22
Moi!

Mä oon joskus kokeilu jotain R alkavaa, en pystynyt syömään. Obsidanistakin maha hirmu kipeä aluksi mutta sit jotenkin totuin ja hb nousi hyvin. Nyt vaan pelottaa se seuraava verikoe, varmaan on arvot taas romahtaneet.

En osaa sanoa tuosta B-vitamiinista mitään. C-vitamiini on käsittääkseni se joka saa imeytymään..

SaturnusRe: refluksi ja anemia27.8.2013 22:18
Mä siirryin takaisin Obsidaniin tänään. Vatsa ei tykkää mut ei voi mitään. Mullakin kontrolliverikoe tulossa parin viikon päästä. Pelottaa, jos lukemat on samat kuin viimeksi. Lääkäri sanoi, että voidaan vielä testata multa se varastorauta ja ulosteesta mikroveri. Ihmettelen vaan, että miten meinaavat sen mikroveren tutkia, kun suoli toimii ehkä kolme kertaa viikossa ja kolmena peräkkäisenä päivänä pitäis antaa näyte...

Olisko se Retafer, jota oot kokeillu, Kärvistelijä? Mä vedin Retaferia surutta vuosikaudet (siis kuureina tietty, mutta useampia kuureja vuodessa) ja uskon, että se on osasyyllinen mun mahan "tuhoutumiseen". Siinä pillerissähän ei ole mitään suojakalvoa, kuten Obsidanissa on. Eipä tullu oireita niin en sitten yhtään ajatellut, että se olisi ollut pahaksi.

NightlightRe: refluksi ja anemia31.8.2013 18:42
Ensi kuussa apteekin Hb-mittaukseen. Toivottavasti arvot on kohdillaan..

VaniljaRe: refluksi ja anemia1.9.2013 11:54
Saturnus, johtuuko noista rautalääkkeistä että vatsa ei toimi? Eikö vatsan toimimattomuus aiheuta muita vatsa- tai närästysoireita?

Nightilight, pidetään peukkuja että saat hyvän tuloksen Hb-mittauksesta!

SaturnusRe: refluksi ja anemia1.9.2013 15:32
En tiedä mistä johtuu, Nexiumia epäilen pääsyylliseksi. Oon muutenki nyt vähän hukassa, kun mulla on ollut ummetuksen ohella kovia kipuja alavatsassa ja välillä on maha ihan kuralla. Mulla menee tietysti tällä hetkellä aika paljon lääkkeitä ja vitamiineja, en tiedä johtuisiko siitä.

Just äsken hokasin, että vatsakivut voisi ehkä johtua laktoosi-intoleranssista. Meillä juotiin ennen laktoositonta maitoa, mutta nyt viikon verran ollaan ostettu tavallista. En kyllä juo maitoa muuten kuin teen seassa, mutta parin tunnin päästä teen juomisesta alkoi vatsakipu ja ripuli sekä eilen että tänään. Myös alkuviikosta tein puuroa tavismaitoon, silloinkin oli vatsavaivaa. Töissä loppuviikosta käytin laktoositonta ja vatsakipua ei ollut. Täytyy nyt tarkkailla maidon juomista vähän, ja mennä sit lääkäriin ellei tuo laktoositeoria toimi.

VaniljaRe: refluksi ja anemia1.9.2013 18:54
Laktoosi kannattaa varmaan tutkia, koska jos sen kanssa on ongelmaa, niin pienikin määrä voi aiheuttaa ongelmia. Ummetus kannattaa myöskin hoitaa, koska se luultavasti pahentaa tilannetta. Jos vatsa ei toimi normaalisti päivittäin siirtyvät kuona-aineet takaisin verenkiertoon ja se ei varmasti ole kovin terveellistä. Siksi olisi hyvä saada vatsa toimimaan normaalisti. Olet varmaan kokeillut siihen erilaisia keinojakin jo?

SaturnusRe: refluksi ja anemia1.9.2013 19:48
Joo, Laxoberonia oon ottanut pari kertaa... Mitenhän kauan nuo laktoosivaivat kestävät kerrallaan? Eilen mulla auttoi vessassakäynti, tänään vähän helpotti mutta kipu ei kadonnut vaan edelleen koskee. Maitotuotteita en oo sen aamuteen jälkeen ottanut. Litalginia otin kipuun, mut ei vaikuta ainakaan vielä. Kai se on mentävä peräpään tutkimuksiinkin kohta, ellei ala helpottaa :(

VaniljaRe: refluksi ja anemia2.9.2013 21:05
Kannattaa muistaa juoda paljon vettä, sekin vaikuttaa hyvin vatsan toimintaan. Toinen hyvä keino on kun liottaa kaksi ruokalusikallista pellavansiemeniä yön yli ja laittaa ne aamulla tehosekoittajaan, vaikka kauramaidon kanssa, siihen voi lisätä vähän banaania, pari luomutaatelia kuivattuna ja makua antamaan raakakaakaojauhetta vajaa teelusikallinen. Kun ne kaikki sekoittaa kunnolla tulee mukava paksu juoma. Sitä kun juo pari kolme kertaa viikossa niin luulisi vatsan toimivan hyvin. Jos raakakaakao ei käy, niin sen voi jättää poiskin, juoma on ihan hyvin makuista ilman sitäkin. Pellavansiemeniä ei kannata käyttää joka päivä, koska suolisto tottuu niihin muuten, siksi muutama kerta viikossa on hyvä määrä.

SaturnusRe: refluksi ja anemia3.9.2013 14:54
Ei ollu laktoosi-intoleranssia ja muutkin labra-arvot kunnossa. hB 125, eli kymmenen yksikköä nousua vajaassa kuukaudessa. Ulostenäytteet pitää vielä viedä, tutkitaan mikroveri ja jotain muutakin. Pelkään kovasti että niistä jotain löytyy mutta noussut hemoglobiini antaa toivoa. Se ei kaiketi nouse edes rautakuurilla, jos jotain vakavampaa on meneillään. Ferrit arvo mulla oli 52, olikohan se viiteraja jotain 13-150 (?).

kärvistelijäRe: refluksi ja anemia10.3.2014 14:14
Heips!

Sain tänään tulokset hb:stä ja ferritistä. Kesäkuussa siis loppui rautakuuri. Nyt hb 156 ja ferriit 36! Nyt vähän liiankin korkea ja hiukka muut veriarvo näytti riskin veritulppaan kohonneen..eli toinen ääripää.

No, Nexiumia en ole juuri käyttänyt kuin satunnaisesti. JA lisäsin C-vitamiinin ja tuoremehun ja vähensin maitoa. Aika uskomatonta. Kyllä minusta tuo oma hb:n laskuni on selvästi Nexiumista johtuvaa!

Miltä teillä muilla arvot nyt näyttää!

Rautakuurit on siis omalta osaltani historiaa:-) ainakin toistaiseksi!

NightlightRe: refluksi ja anemia15.3.2014 19:59
Parin viikon päästä olisi verikoe. En tiedä yhtään mitä Hb mahtaa näyttää, kun ei tullut käytyä syksyllä apteekin mittauksessakaan. Ei kyllä ole mitään heikotusta tai muuta, mutta ei mulla ollut silloinkaan kun Hb oli 58.

UusiRe: refluksi ja anemia20.3.2015 16:56
Itsellänikin mahaongelmia, ja muutama vuosi sitten löytyi paksusta suolesta polyyppi. Tutkittiin, koska huomattiin, että olin aneeminen. Nyt jälleen kerran raudat heikot ja nousevat todella huonosti rauta lisistä huolimatta. Mulla oli tammikuun alussa voimakas kipukohtaus vatsassa, joka meni noin tunnissa ohi. Pian tämän jälkeen huomasin, että uloste muuttui mustaksi ja tervamaiseksi. Helmikuussa lopetin lääkkeen, jonka haittavaikutuksissa mainittiin mahdolliset suolistoverenvuodot. Lääkkeen lopettamisen jälkeen uloste muuttui normaalin väriseksi. Saattoiko olla niin, että mulle puhkesi vatsaan haava? Olen terveyskeskuksessa tutkimuksissa ja uusi aika on varattuna ensi viikolle. Hb viitteissä, vielä ainakin, mutta johtunnee rautalääkkeistä.

Kyselen asiasta sen vuoksi, koska olen ymmärtänyt, että haavat paranevat itsestään, kun ärsyke poistuu? Eikö ulosteen värin muuttuminen normaaliksi myös viitaisi siihen suuntaan, että verta ei enää vuoda (ainakaan paljon). Vatsaan ei satu paljon, ja ainoa vaiva on kurkku, joka on karhean tuntuinen (närästyskö?). Havaihduin, että mulla vatsa kaikista rauhallisin, kun on ollut syömättä. Uloste on välillä nauhamaista ja vaihtelee löysästä kovaan.

En ole osannut aavistaa, että mulla voisi olla refluksi, mutta kun olen täältä lukenut nyt paljon parin päivän ajan, niin kyllä se niin taitaa olla. Kurkkuni on kuiva ja karhea ja rinnan päällä ja yläosassa painetta. Ilmeisesti kurkusta voi tihkua verta? Tuo mun rautatilanne kyllä vahvasti viittaa jonkin sortin tihkuvuotoon. Uloste piilevän veren löytämiseksi on otettu, mutta siinä ei aina näy (Duodecim), koska tihkua ei välttämättä ole joka päivä.

Hb on huono raudan mittari, koska tippuu vasta kun varastot (ferritiini) tyhjät. Matalat rautavarastot aiheuttavat lukuisia oireita kuten väsymys, kuivuus, heikko hapenottokyky, sydän hakkaa tai muljahtelee ja paljon muuta. Oireet muistuttavat kilpparin vajaatoimintaa. Hematologi sanoi, että kannattaa nostattaa ferritiini 80!!!! Kyllä, 80!!!!!

TinttiRe: refluksi ja anemia21.3.2015 11:20
Mulle jäi epäselväksi oliko se rautalisien syöntiä jota lopetit? Rautalisähän tekee ulosteen mustaksi....voi myös esiintyä mahakipua...varsinkin alussa kun aloittaa käyttöä.....samaten uloste voi muuttua löysäksi,tervamaiseksi (oma kokemus ) Oletko kokeillut Kräuter Blutsaft rautavalmiste?....saa luontaistuotekaupoista.Persilja ja pinaatti hyvät raudanlähteet.

UusiRe: refluksi ja anemia21.3.2015 15:07
Ei ollut rautalääke, se on fakta. Johtu muista lääkkeistä, jotka voivat aiheuttaa suolistoverenvuotoa ja näemmä aiheuttikin.

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia21.3.2015 15:50
Niinkuin tuolla 3 v sitten kirjoittelinkin, jos haluaa tarkistella hyviä raudanlähteitä, kannattaa käyttää tuota meiltäkin löytyvää Finelin tiedostoa.

100 eniten rautaa sisältävää ainesta http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2160&fuclass=all&specdiet=none&items=120&from=top&portion=100g&lang=fi


Siellä voi listata isomminkin eli esim 1 000 eniten rautaa sisältävää tuotetta. Persilja löytyy sijalta 390 jotain ja pinaatti taisi olla todella häntäpäässä 900 jotain sijoituksellaan ... olin aikoinaan yllättynyt, kun sain tietää kuinka vähän ne sisältääkään rautaa verrattuna moneen muuhun.

VaniljaRe: refluksi ja anemia21.3.2015 15:39
Kräuterblutsaft on minun mielestäni paras rautavalmiste. Minulla se oli ainut, joka jo vuosia sitten sai raskausajan veriarvot pysymään hyvänä. Sitä käytti myös miniäni, kaikkien kolmen raskauksiensa aikana. Se on myös vatsaystävällistä.

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia21.3.2015 16:17
Mahahaavan/haavojen/vatsan limakalvon vauriot on tietty eri vaivaa kun refluksitauti mutta kyllä yleisesti ajatellen kannattaa vaan mennä molempiin tähystyksiin, jotta limakalvojen kunto saataisiin selville...

Toivotaan kuitenkin ettei sulla suolisto ja vatsavaivojen lisäksi ole alkanut pitkäaikaisempi refluksioireilukin!

Periaatteessa mikä tahansa kohta limakalvosta voi tihkuttaa mutta nimenomaan tähän r-tautiin liittyen se ei niin usein esiintyvä tihkumiskohta löytyy sieltä ruokatorven alasulkijan lähettyviltä .... jos haluaa välitöntä mielenrauhaa puolestaan kurkunpään suhteen, kuka tahansa yleislääkäri voi minuutissa katsoa sun kurkunpään limakalvojen kunnon ..

Mikä lääke sinulla oli käytössä ja kuinka yleiseksi (/1000, 100 henkeä kohden) mainitsemasi suolistoverenvuoto oli mainittu pakkausselosteessa?

UusiRe: refluksi ja anemia22.3.2015 8:24
Olen syönyt kroonisiin selkävaivoihin Buranaa, Lyricaa, Tramalia, Sirduloidia, Panacodia, Clotamia sekä Cympaltaa ja Venlaflaxinia ja tulehdukseen pitkiä ja isoja määriä kortisonia. Venlaflaxin kohdalla on suoliston verenvuoto melko harvinainen eli 1-10 1000, mutta kun on ollut nuo muut lääkkeet rasitteena jo useamman vuoden.

Tiedän, että musta uloste viittaa ylemmän seudun verenvuotoon. Oireeni viittaavat kurkkurefluksiin eli karhea ja kuiva kurkku sekä painetta ylärinnassa.

Mulla ei ole aikaisemmin anemian yhteydessä ollut ongelmaa rautalisän kanssa ja siinä, että ei nousisi hyvin ja nopeasti. Huono imeytyminen on ilmestynyt vasta hiljattain ja tuon vatsan kipukohtauksen ja musta ulosteen jälkeen ei noussut yhtään rautalisästä huolimatta. Ferritiiniäni seurataan 3 kk välein. Sen voisi verrata silleen, että joka päivä kaataa kaivoon vettä aamuin illoin ja kaivon vesiraja ei siitä huolimatta nouse ts. jossain vuotaa.

Tähystykseen minäkin haluaisin, mutta lääkäri voi olla eri mieltä. Ylempänä oli kommentti, jossa ote WSOY:n lääkärikirjasta ja siellä oli yksi huonon imeytymisen syynä munuaisten vajaatoiminta ja ikävä kyllä myös syöpä!

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia22.3.2015 11:26
Uusi, vatsatähystyksen ainakin saa ihan ihmismäiseen hintaan yksityisellä, joten sinne kannattaa suunnata, jos mielenrauhaa hieman itselle ainakin sen puolen asioissa (vatsan limakalvo ja ruokatorven alaosa) todella haluaa .... Siellä voi otatuttaa mös munuaisiin liittyvän verikokeen ym. Keveneekö pussi? Kevenee mutta on se sen arvoista.

Lainaus WSOY:n kirjasta oli kokonaisuudessaan näin: " "-- Pitkäaikaiseen sairauteen liittyvä anemia -- Hemoglobiiniarvo laskee monissa kroonisissa sairauksissa. Yleisimpiä ovat munuaisten vajaatoiminta, reumasairaudet ja erilaiset muut krooniset tulehdustilat sekä monet syöpämuodot. Niissä luuytimen kyky tuottaa punasoluja on häiriintynyt. Anemia on yleensä lievää, mutta joskus niin huomattava, että tarvitaan hoitoa. Rautalääkkeet ja vitamiinit eivät auta tällaiseen anemiaan."

Onko sulla nyt mikä lääkitys päällä? Söitkö missään vaiheessa näitä meidän refluksikkojen vakilääkkeitä (happosalpaajia), joita käytetään myös mahan limakalvon suojaukseen tiettyjä lääkkeitä syötäessä?

Mites syljeneritys - normimääräinenkö?

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia22.3.2015 11:32
Ja vielä yksi :-) Paljonko sun ferritiini arvo on nyt ja paljonko se on ollut aikaisemmin?

UusiRe: refluksi ja anemia22.3.2015 15:20
Nyt ei ole lääkitystä päällä. En ole syönyt happosalpaajia. Syljeneritystä on paljon (kuolaan yöllä tyynyyn) ja eteenkin limaköhää kurkussa ja nielussa (kirkasta) riesaksi asti.

Ferritiini oli 5.2 (10 - 130), kun aloin yli vuosi sitten syömään rautalisää. Viimeisimmässä mitauksessa oli 44 ja risat. Edellisessä mittauksessa 3 kk sitten oli 43.6 eli 3 kk tuplarauta-annoksella noussut sen yhden pykälän. Tämä vahvistaisi mun ajatustani siitä, että tapahtui vuoto jossain ja ennen sitä on ollut pientä tihkua jossain.

Verrataan siihen aikaan, kun mulla oli anemia, niin kuukaudessa yhdellä rauta-annoksella nousi 20 pykälää. Jossain falskaa sanoisin minä :) Nyt tietenkin sanot, että tuo 44 ferritiini on viitteissä, juuu onhan se, mutta ei kerro koko totuutta. Linkki ole hyvä: http://verenominaisuuksia.blogspot.fi/2014/01/oulun-sisatautiklinikan-tietopakketti.html

Ja lopuksi hematologin suositus ferritiinin nostosta 80.

refluksikurkkuRe: refluksi ja anemia22.3.2015 17:02
Ei muuta kuin reippaasti yksityiselle hankkimaan edes se gastroskopia niin saa sen ruokatorven ja samalla vatsan limakalvon tarkistettua!


Oletko muuten mies/naispuolinen ja minkäikäinen?

Muille kiinnostuneille - vaikka tuo linkin teksti ei ole hirveän lukijaystävällisesti kopsattua/kirjoitettua ole, kannattaa se lukea, jos ei ole imeytymiskuvioihin vielä tutustunut ja ne ylipäätänsä kiinnostavat. Samaa infoa tietty löytyy myös muistakin (meidänkin) aikaisemmista ammattialan linkeistä.

Eli suurin sinua huolestuttava kohta noita pelkkiä lukuja tarkastellen on se ettei normiarvojen sisällä oleva ferritiini ole kohonnut samalla vauhdilla kuin anemiassa ja matkaa hematologin suositukseen on vielä.
Pidetään peukkuja että ensi viikon kokeet näyttävät isompia lukuja!

Mitä hematologian puoli (tai erikoislääkärisi tulkinta) muuten selitti syyksi sinun tapauksessasi tälle ilmiölle?

UusiRe: refluksi ja anemia22.3.2015 19:03
Jäi auki, mutta vaihtoehtona oli a) aikaisemman anemian vuoksi varastot jäivät täyttämättä, b) runsaat kuukautiset. Kehotti syömään rautaa 6 kk - 12 kk. En ole ensimmäisen vo:n jälkeen enää käynyt vo:lla, vaan käyn tk:ssa.

Kyllä huoleni voisi noinkin kiteyttää. Jonnekinhan sen lisäraudan on mentävä. Siitä sitten suurempi huoli, kun miettii vaihtoehtoja. Huomenna selviää jotain.

N45

UusiRe: refluksi ja anemia22.3.2015 19:03
Jäi auki, mutta vaihtoehtona oli a) aikaisemman anemian vuoksi varastot jäivät täyttämättä, b) runsaat kuukautiset. Kehotti syömään rautaa 6 kk - 12 kk. En ole ensimmäisen vo:n jälkeen enää käynyt vo:lla, vaan käyn tk:ssa.

Kyllä huoleni voisi noinkin kiteyttää. Jonnekinhan sen lisäraudan on mentävä. Siitä sitten suurempi huoli, kun miettii vaihtoehtoja. Huomenna selviää jotain.

N45

UusiRe: refluksi ja anemia22.3.2015 19:03
Jäi auki, mutta vaihtoehtona oli a) aikaisemman anemian vuoksi varastot jäivät täyttämättä, b) runsaat kuukautiset. Kehotti syömään rautaa 6 kk - 12 kk. En ole ensimmäisen vo:n jälkeen enää käynyt vo:lla, vaan käyn tk:ssa.

Kyllä huoleni voisi noinkin kiteyttää. Jonnekinhan sen lisäraudan on mentävä. Siitä sitten suurempi huoli, kun miettii vaihtoehtoja. Huomenna selviää jotain.

N45

UusiRe: refluksi ja anemia22.3.2015 19:04
Jäi auki, mutta vaihtoehtona oli a) aikaisemman anemian vuoksi varastot jäivät täyttämättä, b) runsaat kuukautiset. Kehotti syömään rautaa 6 kk - 12 kk. En ole ensimmäisen vo:n jälkeen enää käynyt vo:lla, vaan käyn tk:ssa.

Kyllä huoleni voisi noinkin kiteyttää. Jonnekinhan sen lisäraudan on mentävä. Siitä sitten suurempi huoli, kun miettii vaihtoehtoja. Huomenna selviää jotain.

N45

UusiRe: refluksi ja anemia23.3.2015 7:34
Ammulla oli sitten ulosteen seassa mustia ja limaisia juttuja, olikohan hyytynyttä verta? Onneksi on tänään aika lääkärille.

Voisiko yp ystävällisesti poistaa ylimääräiset viestit, kiitos.

seljaRe: refluksi ja anemia19.5.2015 22:15
Hei! Pitkä ketju mutta jatketaanko tähän vain?
Mulla myös ongelmaa rauta-arvoissa. 2014 helmikuussa oli rautavarastot aikalailla tyhjinä,luku oli 5. Ymmärsin että viitearvot olis 9-34. Silloin työpaikkalääkäri määräs kuukauden(!) rautakuurin. En nyt muista tarkkaan,mutta söinköhän kolme kk kuitenkin ja ainakin kaks obsidania/pv. Toukokuussa verikokeet ja varastorauta oli 23 ja olokin oli hetken aika ok. Muistelisin niin. Sitten lääkäri käski lopettaa raudan popsimisen ja elokuussa kävin verikokeissa ja varastorauta oli 9. Joulukuun alussa taas se 5 ja lääkäri määräsi pitkän,(100 pv 1 tabl/pv Ja sen jälkeen vielä kolme kk kolmesti viikossa 1 tabl) rautakuurin. Ton sadan päivän jälkeen verikokeissa varastorauta 12.8. Ja työpaikkalääkäri oli sitä mieltä että hyvältä näyttää..
Mä kysyin tosta kun laskee kun lopetan raudan niin totes vaan et voihan se olla jotain häikkää imeytymisessä,mutta mitään tutkimuksia ei ees ehottanu. Nyt jouduin lopettamaan kuurin kesken antibioottihoidon takia,ja pelkäänpä että alkaa taas laskea..
Mun työpaikkalääkäri oli sitä mieltä ettei zolt tai krooninen gastriitti liity mitenkään näihin rauta-arvoihin. Sairaanhoitajat jotka on käyny tiputtamassa antibioottia suoneen nyt kotona, olivat toista mieltä ja sanoi että kunhan tämä homma on taputeltu valmiiks mun kannattais hankkiutua lääkärille joka ottaa asiaks ja selvittää mistä johtuu se ettei rautavarastot pysy kun lopetan raudan syönnin. Nyt kun tän tulehduksen aikana on mittailtu hb niin laski parissa päivässä 128- 113. Itsessään infektiokin laskee hb: tä,tietenkin ja antibiootit väsyttää mutta voi hyvänen aika että väsyttääkin!
Mä oon silmät ristissä aamusta asti ja tummat rinkulat vaan kasvaa silmien ympärillä. Tukka on ollu nyt vuoden ihan hirveän eloton kuiva korppu,iho tuntuu kelmeältä,elottomalta,harmaalta. Levottomat jalat( jotka ei työpaikkalääkärin mielestä ole sellaiset tai neurologinkaan!) on riesana,jalkoja ja käsiä pistelee kihelmöi ja polttelee. Ja liike helpottaa,mutta oireita myös päivisin minkä takia neurologi ei uskonut levottomiks jaloiks. Ite oon huomannu et kahvi ja alkoholi ,kipeä selkä pahentaa oireita. Ja nielemisvaikeuksia on ollut nyt kolmatta vuotta vaihtelevasti. Tinnitusta,kynnet on kuopalla.. Tänä keväänä olen myös sairastellut jonkinverran mitä ei yleensä tapahdu. Viimeisimpänä tämä bakteerin aiheuttama niveltulehdus.
Kaikki nämä mun oireet passais raudan puutteeseen,mutta työpaikkalääkäri vain kohauttelee olkapäitään..
Tässä pitkä (jaksoikohan tuota edes lukea)vuodatus. Selväähän on kun ketjun luin että gastriitti ja happosalpaajat saattaa aiheuttaa anemiaa tai raudan puutetta. Onko muilla nielemisvaikeuksia,luin tosiaan että sekin olis oire. Ite alkuun ajattelin et on refluksioireita,mutta näin villisti voisin heittää tämänkin. Kun ei auta zolt,tai mikään muukaan. Ja ruokatorven röntgen tehty ja kaikki mallillaan siellä. Välillä enemmän ja välillä vähemmän,mutta aina siellä taustalla. Kummasti on oppinut elämään tänkin kanssa.
Nyt pakko lopettaa ja jatkaa paremmalla ajalla,nukkumatti kutsuu. Kuulostaako mun oireet tutulta kenestäkään?

seljaRe: refluksi ja anemia29.6.2015 19:56
Moikka!
Nostelen vainnketjua josko jollain olis vielä samaa vaivaa..
Ajattelin varata sen kontrollilabran missä katotaan noi rautavarastot kun olen nyt ollut kaks kuukautta syömättä rautaa. Olen juonut vain rautayrttimehua pari pulloa.. Palailen asiaan mutta olis kiva kuulla miten muilla kirjoittajilla on pysynyt arvot kohillaan.

Aurora (ex-Nightlight)Re: refluksi ja anemia4.7.2015 19:48
Mulla on pysynyt Hb hyvänä kun syön neljä kertaa vuodessa kuukauden rautakuurin.

PocahontasRe: refluksi ja anemia17.11.2015 16:47
Selja, hyvin tutulta kuulostaa. Multa on samanlaisten oireiden takia tutkittu enemmän ja vähemmän syytä, miksi varastorauta laskee heti rautakuurin jälkeen. Vaan eipä ole syytä löytynyt...

AnnemariRe: refluksi ja anemia17.11.2015 19:00
Onhan teiltä varmistettu, ettei ole keliakiaa? Sen ainoa oire voi olla anemia.

AnderssonRe: refluksi ja anemia19.11.2015 13:27
Tarkastelin omia viimeisimpiä labratuloksiani:

6.11.2014: Hb 148
25.1.2015: Hb 149
27.3.2015: Hb 146
14.4.2015: Hb 144
10.6.2015: Hb 138

Tuossahan on selvä trendi nähtävissä, hemoglobiini tasaisesti pudonnut keväästä alkaen. Helmikuussa refluksi alkoi oireilla ja silloin aloin syödä happosalpaajia. Siis, tuon perusteella refluksilla ja hemoglobiiniarvon putoamisella vaikuttaisi olevan jonkinlainen yhteys.

Saa nähdä, mitä uusimmat labratulokset kertovat. Tänään kävin verikokeessa, ja mittautin tällä kertaa perusjuttujen lisäksi myös ferritiinin.

LauraMRe: refluksi ja anemia20.11.2015 0:29
Mulla tipahti parissa kuukaudessa hemoglobiini parissa kuukaudessa 131 g/l:sta 111. Lääkäri tarkisti ferritiinin, B12:sta ja foolihapon. Noi B12 ja foolihappo oli parempi kuin hyvä, ferritiini viiterajoissa, mutta siellä matalammassa päässä. Tänään lekuri sanoi, että se oisi matala, samalla musta.. Se kuitenkin viitearvoissa! Mutta toi nyt taisi sulkea pois happolääkkeen syyllisyyden asian takana, kun noi B12 ja foolihappo hyvät. Toi rauta sitten.. No jos liittyisi enemmin johonkin vuorokauden aikaan tms.. :)

No pääsen ihmettelemään asioita erikoislääkärin kanssa, reumapaketin antamien labratulosten perusteella + oireet nivelissä toi lähetteen reumatologille. Työterveyslekurit vähän kiertelee ja kaartelee, ymmärrän miksi ne selittää, että ehkä tulokset viittaa vaan alttiuteen saada reuma, mä oon skeptisempi, nää oireet ja se että nivelreumalle spesifi vasta-ainetestin tulos oli että kyseiset arvot taivaissa, elimäärittelemättömän suuri, niin.. :) Ne kuitenkin indikoi tosi spesifisti, onko vasta-aineita omia kudoksia vastaan ja eiköhän niiden taso oo aika oleellinen juttu.. :D Raja-arvo 7 tai alle, mulla yli 340. Takaisin erikoislääkäriin, kyseessä reumatologian ja sisätautien erikoislääkäri. Eli jos saisi asioita ehkä nivottua kasaan, ja että se näkisi kokonaisuuksia. Ainakin sain suosituksen tän päiväiseltä lekurilta, että kyseessä todella hyvä lääkäri tuo erikoislääkäri jolle oon menossa :)
Jätin nyt tauolle mahahappolääkkeet, kun pitää kuureissa vain syödä. Vielä ei oo palannut kovin pahasti ainakaan refluksioireet.

AnderssonRe: refluksi ja anemia21.11.2015 12:38
Tuoreet labratulokset kertovat, että hemoglobiini 139. Eli ei ole enää pudonnut (edellisessä mittauksessa kesäkuussa Hb 138). Viiterajojen (134-167) sisällä edelleenkin ollaan.
Ferritiini mitattiin nyt ekaa kertaa, tulos 48.3, eli viiterajojen (28-370) sisällä siinäkin.
Alarajoilla kuitenkin noissa. Pitääköhän tässä alkaa rautaa lisäravinteena syömään? Täytyypä kysellä lääkäriltä maanantaina.
Happosalpaajia olen syönyt nyt melkein kolme kuukautta putkeen annoksella 40mg/vrk.
Muita labra-arvoja: erytrosyytit 4.64, erytrosyytit tilavuusos. 41.3, erytrosyytit keskitilav. 89.0, hb keskimassa 30.0 pg, hb keskimassa 337 g/l, leukosyytit 7.3, trombosyytit 267, crp 0.14, glukoosi 5.0, asat 24, kreatiniini 70, kolesteroli 4.0, d-vitamiini 99.2

Indy88Re: refluksi ja anemia5.1.2017 12:55
Nostelen vanhaa ketjua. Minulla on nyt noin reilu vuoden ajan ollut vaihtelevia refluksiin viittaavia oireita: välillä tuntuu pientä poltetta, mahahappoja saattaa nousta hieman ylös erityisesti makuuasennossa tai kyykkiessä, ruokahalua ei ihan hirveästi ole ja usein on todella etova ja oksettava olo. Aluksi otin Rennietä akuutteihin poltteluihin, mutta myöhemmin söin parin kuukauden mittasen happosalpaajakuurin. En huomannut salpaajillakaan olevan juurikaan vaikutusta oireisiin, lähinnä niistä tuli vaan huonompi olo. Tähystys on tehty ja siinä ei todettu mitään poikkeavaa ja gastroenterologi oli hieman epäileväinen sen suhteen onko tämä sittenkään refluksia, kun mitään siihen viittaavia löydöksiä ei todettu eikä happosalpaajistakaan ole ollut apua. Huonon ja etovan olon lisäksi olen ollut aika väsynyt ja kuukausi sitten katsottiin hemoglobiini ja muita rauta-arvoja. Todettiin raudanpuuteanemia, johon sain 4 kuukauden Maltofer-kuurin. Mietin vain, että voikohan anemia todella aiheuttaa tuollaisia refluksin kaltaisia oireita? Lääkäri ei oikein osannut sanoa juuta eikä jaata. Minulla refluksioireilu alkoi aika lailla puskista eli voihan olla, että refluksitaipumusta aina on ollut, mutta anemia on vahvistanut tuntemuksia. Mielestäni en ole tässä kuukauden rautakuurin aikana huomannut oikein mitään eroa olossani, tosin en tiedä miten nopeasti rauta alkaa vaikuttamaan ja sitten toisaalta rautatabletithan aiheuttavat myös monille pahoinvointia. Olisi kuitenkin kiva kuulla kokemuksia!

ReijaRe: refluksi ja anemia14.10.2019 13:25
Onko tästä kokemusta: https://www.puhti.fi/tuote/gastropanel-mahalaukun-terveystesti/

SitrusRe: refluksi ja anemia15.10.2019 14:53
En ole huomannut että fe-puutos ja refluksi aiheuttaisivat samanlaisia
oireita.
Molemmista on kokemusta.

N37Re: refluksi ja anemia28.1.2020 10:44
Minulla todettiin ensin refluksi ja sen jälkeen raudanpuute (ferritiini alle 12). Refluksin oireet ovat hävinneet, kun olen alkanut syömään säännöllisesti rautaa. Luulen, että refluksia ei minulla ollutkaan (tähystyksessä yläkautta kaikki ok, mutta oireiden takia määrättiin syömään somacia kuuriluonteisesti). Oireita olivat palan tunne kurkussa ja nielemisvaikeuksia. Nyt ne ovat kokonaan hävinneet.

female77Re: refluksi ja anemia29.1.2020 0:42
voiko refluksi peräinen anemia tulla jos ei käytä ppi eikä muitakaan lääkkeitä? voi kai josrtorvi vuotaa? mulla raudan maku kurkusta välillä. jätän kokonaan sipulin nyt?

EräsäRe: refluksi ja anemia29.1.2020 15:27
Heitän lusikkani soppaan. Ajattelen näin, että monet refluksikot eivät pysty syömään hedelmiä, kasviksia, marjoja tms.joissa on c-vitamiinia, joka taas on välttämätöntä raudan imeytymiselle. Refluksikko voi pärjätä ilman lääkitystä, kun on ruokien kanssa tarkkana. Ruokavalio voi muodostua yksipuoliseksi ja siitä voi seurata anemiaa. Voitte googlettaa Esa Soppi Vaikeasti tunnistettavia raudanpuutteen oireita. Löytyy monenlaisia. Parasta tapa on tietty mittauttaa hb ja ferritiini. Valitettavasti tk ei ole kovin innokas mittaamaan ferritiiniä. Kokemus eiliseltä päivältä.

SitrusRe: refluksi ja anemia29.1.2020 17:32
Mulle ainakin käy useimmat marjat ja hedelmät, kun valitsen oikein, siis.luomua
makeita, vähähappoisia.

female77Re: refluksi ja anemia2.2.2020 0:01
Otan ruuan kanssa pitkävaikutteisen c-vit pillerin. Syön lisäksi rypäleitä, päärynää, karpalomehua (vähän n.), rajoitetusti banaania, avokadoa, monia vihreitä kuten jäävuorisalaattia.

SitrusRe: refluksi ja anemia2.2.2020 14:51
Mä en jaksa ressata minkä kanssa otan Maltoferia.
Pääasia että otan.

Hyvästi rautalääkkeetRe: refluksi ja anemia2.3.2020 14:57
Minulla hemoglobiiniputosi yllättäen viime syksynä, oli 72. Punasolutankkausta ja säännöllisesti rautaa. Saatiin hemogolobiini nousemaan 119 asti.
Syyksi paljastui iso palleatyrä, minkä vuoksi mahalaskusta oli jatkuvasti tihkuvuotoa. Palleatyrä korjattiin - viikko leikkauksen jälkeen hemoglobiini oli 135 ilman rautaa.
Refluksia oli, mutta todella vähän. Sen sijaan muita oireita ihan riittämiin. Toivottavasti jäivät pois, vielä opettelen uutta elämää.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: