Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

SitrusAkalasia1.10.2010 12:11
Kuulin eilen, että yhdellä tutulla on todettu akalasia. Vaiva oli iskenyt ulkomailla ravintolassa. Nautiskeli kaikessa rauhassa illallista, söi, ruokatorvi on täynnä ruokaa ja sitten se ei mennytkään alas. Kaveri päätyi pikapikaa sairaalaan.

Vaiva on kuulemma neurologinen. Vaikka stressi voi sen laukaista. Vai onko sitten niin, että akalasian perimmäisestä syystä tiedetään yhtä vähän kuin refluksin?

Tämä akalasia oli juuri se, minkä suunniteltu mut leikkaava kirurgi halusi sulkea pois. Toisaalta vaikea kuvitella että samaa ruokatorvea vaivaisi sekä löysyys että ajoittain kramppaus. Ehkä se on mahdollista.

refluksikurkkuRe: Akalasia1.10.2010 13:58
Hirveä tunne taatusti! Olikohan tauti edennyt tuohon pisteeseen täysin huomaamatta vai oliko siinä noita kompensaatiojuttuja (hitaampi syöminen, parempi pureskelu ym) jo kanssa mukana?
Akalasia - diagnoosi ei kyllä ole hirveän mukava vaikka siihenkin sitä venytystä ja akalasia-leikkausta löytyy :-( Tietty riippuu kuinka nopeasti tauti etenee. Tiedätkö mikä hänen tilansa nyt on?

Jeps, taustasyy on tuntematon akalasiassa kuten refluksissa ... tutkijoiden arviot liikkuu tulehduksessa, perinnöllisyydessä sekä autoimmuunitaudin välillä. Vagus- hermosta (viestien kulusta lihaksiin) se kaikki lähtee taustalla ...

Tietääkseni lihasten spasmeja voi kyllä esiintyä ohimenevästi mutta se ei ole sama kuin (krooninen) akalasia. Ainakin edennyt akalasia näkyy ilman muuta varjoainekuvauksessa (ja sitä ennenkin muissa tutkimuksissa).

Olitko jo va-tutkimuksessa vai vasta menossa?

SitrusRe: Akalasia1.10.2010 14:01
En tiedä tutun tilanteesta paljon. Ymmärsin että kohtaus oli ensimmäinen lajissaan.

Menen tutkimuksiin ensi viikolla.
Ainut vaan, että nyt mulla ei ole viikkoon ollut niitä kipuja, joista olen kärsinyt koko viimeksi kuluneen vuoden. Siksi keskustelen vielä lääkärin kanssa siitä, onko tutkimus hänestä aiheellinen.
Mulla refluksioireet rajoittuvat nyt pelkkään närästykseen.

NightlightRe: Akalasia1.10.2010 18:07
Millainen toi akalasia on?

refluksikurkkuRe: Akalasia2.10.2010 7:21
Teoriapuolen tietoa tuolta vanhoista jutuista akalasia -pätkä: http: //www.refluksi.fi/keskustelu.html/4137#message4351


Kattavin selitys akalasiasta löytyy tuolta USA:n akalasiaryhmittymältä, jotka vastaavat mielellään kysymyksiin.

Nimimerkillä Jaajoka on akalasia .... ja oma akalasiabloginsa (siellä oli ainakin jotain tekstejä kopioitu suomalaisista virallisista lähteistä mutta se ei sis. keskustelupalstaa).

refluksikurkkuRe: Akalasia2.10.2010 7:22
Nostan sen keskustelun ylös kun linkki ei toimikaan ...

TuulikkiRe: Akalasia5.10.2010 23:43
Hei Sitrus,
minulla impedanssitutkimus sekä varjoainekuvaus (manometria ei onnistunut) paljasti, että aiemmin refluksina pidetyt oireet eivät sitten olleetkaan refluksia, vaan seurausta ruokatorven toimintahäiriöstä (pähkinänsärkijäruokatorvi).

Gastroskopiassa oli kyllä löytynyt palleatyrä ja väljähkö vatsaportti, mutta nyt ne ovatkin niin pieniä, etteivät aiheutakaan tällaista oireilua. Eli minulle suositeltu fundoplikaatio-leikkaus ei sitten toteudukaan, koska leikkauksesta tosiaan ei olisi mitään hyötyä, vain haittaa.

No, johan tässä on 5 vuotta eletty refluksiluulosairaana ja syöty ajoittain pitkiäkin pätkiä Somacia ja ihmetelty, kun se ei tehoa, eikä ruokavaliomuutokset jne.
Lääkärit vain sanovat että kyllä se siitä alkaa tehota, kun odottaa vaan kärsivällisesti :)

Jos joku tietää hyviä linkkejä pähkinänsärkijäruokatorvesta, otan niitä kiitollisuudella vastaan.

Jään seuraamaan miten sinulla Sitrus tuo varjoainekuvaus sujuu, jos siihen päädytään.

refluksikurkkuRe: Akalasia7.10.2010 16:39
Hei! Oletko googlannut jo englanninkieliset tietosivut ...( esim. wikidoc tai UC San Diego ym monia muita hakusanall "nutcracker esophagus")? Medhelpin keskusteluissa muutamilla oli se mutta kirjoitukset jo viime vuodelta ... :-(

Refluksilääkkeitä on ainakin tuolla rapakon takana määrätty näille pähkinänsärkijöillekin, kun kuulemma yli 50% saa sen refluksista (UCLA for Esopgageal Disorders) ...

Suomen puolella näyttäisi olevan lääkityksen seuhteen samanlaiset kuviot: "

Diffuusin esofaguspasmin ja pähkinänsärkijänruokatorven hoitona käytetään pitkävaikutteista kalsiuminestäjää, yleensä nifedipiidiä. Ellei tämä auta, kokeillaan pitkävaikutteista nitraattia ja/tai anksiolyyttejä. Vaikeissa tapauksissa päädytään laajennushoitoon tai jopa myotomiaan."

refluksikurkkuRe: Akalasia7.10.2010 16:40
Viimeinen Duodecimistä v. 2009.

TuulikkiRe: Akalasia7.10.2010 23:25
Kiitos vinkeistä refluksikurkku, tutustun noihin viikonlopun aikana. Nyt ei ole vielä ollut yhtään aikaa ottaa asioista selvää, joten noilla on hyvä aloittaa.

Rouva PähkinäRe: Akalasia23.5.2013 12:05
Mutta minulla ei ainakaan todettu siis löysyyttä ollenkaan ruokatorvessa ja "sulkija lihaksessa", päinvastoin ja vaan tosiaan tuo motiliteettihäiriö. Se tunne että ruoka jää ruokatorveen on siis tuttu jo ihan lapsuudesta. Ihmettelenkin tätä ystävääsi miten tämän voi huomata vasta nyt? Minulla varsinaiset refluksioireet aamuyöllä, päivisin ei mitään.

SitrusRe: Akalasia23.5.2013 15:15
Mikäli Rouva Pähkinä viittaa minun kirjoitukseeni, niin hänen sairautensa huomattiin, kun se alkoi oirehtia eli puhkesi. Aikuisena ja yllättäen.

Tiedän vain että kohtaus johti hänet ambulanssilla sairaalaan iltayöstä Espanjassa, ja kaikki olivat ymmällään siitä miksi ruokatorvi yhtäkkiä umpeutui ja pysyi tunteja ummessa. Tilanne oli taatusti pelottava eikä kielivaikeudet sitä lievittäneet. Myöhemmin selvisi että on hänellä refluksikin ja ruokatorvessa jo solumuutoksiakin.

SaturnusRe: Akalasia23.5.2013 22:31
Aika jännä tuo, että voi olla akalasia ja refluksi samalla ihmisellä. En oikein tajua, miten se on mahdollista?

SitrusRe: Akalasia23.5.2013 22:57
No niin on munkin mielestä. Ehkä ihmisellä voi olla sekä akalaktisia että refluktisia oireita.
Mitäs sanotte ajatuksesta, että kumpikaan ei olisi varsinainen absoluuttisesti diagnosoitavissa oleva sairaus, kuten vaikka diabetes I?

Vähän aikaa sitten tuli ohjelma epilepsiasta. Siinä haastateltiin kahta epileptikkoa (kirjailija Regina Rask) ja joku nuori kundi. Lisäksi haastateltavana oli lääkäri, jonka asenne oli niin synkkä että voi.
Kerrottiin että epilepsia on edelleen vahvasti leimaava sairaus, että joka 10. ihminen saa vähintään kerran elämässään epileptisen kohtauksen, ja että epilepsia on yhtä yleinen kuin diabetes yksi.

Eipä olisi arvannut! Itse tiedän tavanneeni tasan yhden epileptikon, mutta useita diabeetikkoja. Ikävä sairaus, voi iskeä missä vain ja siinä kohtauksen saaneen henki voi riippua siitä että paikalla on ihminen, joka osaa auttaa. Olisi hieman tiedotus- ja asennemuokkaushommaa tälläkin saralla.
Olen lukenut Hämeen-Anttilan Suden vuoden. Loistava kirja, mutta en osaa arvioida miten todenmukainen on sen antama kuva epilepsiasta.

Rouva PähkinäRe: Akalasia25.5.2013 20:09
Eli siis henkilöllä on jo solumuutoksia eli syöpä. Mutta liittyykö syöpä refluksiin mummoni alkoi sairastaa refluksia ihan viimevuosina, hänellä oli verisyöpä ja ilmeisesti syöpä suolistossakin.
Onneksi mulla ei oo solumuutoksia todettu.

SitrusRe: Akalasia25.5.2013 20:18
Siis millä henkilöllä?? Eikä solumuutos ole sama asia kuin syöpä!!

AinoanneliRe: Akalasia14.11.2013 20:45
Minulla on todettu akalasia pari vuotta sitten. Tehty botalix-ruiskutuksia ja viimeksi pallolaajennus.
Syöminen aika usein takkuilee, mutta pistän sormen kurkkuuni ja pystyn oksentamaan. Onko minun mentävä lääkäriin kysymään, onko kurkussani solumuutoksia???

refluksikurkkuRe: Akalasia14.11.2013 20:47
Mahdolliset solumuutokset ruokatorvessa tulevat esiin tähystyksen näytepaloista. Koska viimeksi kävit?

AinoanneliRe: Akalasia14.11.2013 21:48
Vastaus refluksikurkulle:
Vuoden 2011 alkuvuodesta otettiin näytepalat, kun tämä akalasia todettiin. Pallolaajennus oli 2012 lopulla. Jos pahaksi äityy, kait sitten olisi leikkausta harkittava. Täältä netistä olen tietoni hakenut.Onneksi löysin hetki sitten tämän palsta, kun Jaajoka blogon pitäminen lopetettiin.

refluksikurkkuRe: Akalasia14.11.2013 21:59
Teretulemast meidän puolelle! Miksi blogi lopetettiin ???

Se on suht tuore tähystys, joten en olisi siinä mielessä solumuutoksista huolissani ollenkaan, jos tulokset olivat ok.

Kurkun puoli voidaan taas tähystää peilaamalla sillä pienellä peilillä iahn yleislääkärinkin toimesta ...

AinoanneliRe: Akalasia14.11.2013 22:17
Blogit.fi - sivu imoittaa, että blofit.fi on lopetettu ja kiittää kuluneista vuosista. Samalla sivulla sitten aukeaa kymmenien luoto- ja vippifirmojen mainokset. Jotta rahako ratkaisee...

AinoanneliRe: Akalasia24.1.2014 22:26
Täällähän on kovasti hiljaista. Vahinko, kun ei osaa noita kieliä oikein oivallisesti. Uusia kertomuksia kaipailen!

refluksikurkkuRe: Akalasia25.1.2014 0:09
Jaanan poppoota löytyy ainakin tästä ketjusta
http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/26767?p=2&c=

refluksikurkkuRe: Akalasia25.1.2014 0:12
Akalasiaa sairastavat ovat siis väliaikaisesti "evakossa" täällä meillä ja ovat erittäin tervetulleita kirjoittamaan ...

JamesRe: Akalasia11.6.2014 19:20
Olen 40-vuotias mies, itsediagnosoitu akalasia, jonka kanssa tulen toimeen kun vaan muistan etten aloita ruokailua hotkimalla. Välillä vaiva unohtuu ja etenkin mausteisen liharuoan kohdalla vaiva aktivoituu herkiten.

Tuossa tilanteessa ruokatorven läppä menee kiinni, mikään ei enää "uppoa", myös nesteet jäävät ruokatorveen. Röyhtäyttää, mutta röyhtäyksiä ei tule, tai niiden mukana tulee limaa. Nykyään toki tajuan samantien lopettaa syömisen, ja selviän yleensä vartin tauolla, jonka jälkeen saan syötyä ruoan loppuun ilman mitään ongelmia.

Pahimmissa tapauksissa olen sen parikymmentä minuuttia puklaillut limaa ja ruoan palasia. Jännää sinänsä "oksentaa" niin, että ylöstuleva ruoka ei maistu pahalle, vaan ihan samalle kuin alas mennessäkin :D

Tänään hotkin omenan ja voin kertoa, että sen takaisin tulo pieninä paloina kesti n. tunnin verran, välillä olo oli ihan normaali, välillä lievää rinta-vatsakipua, limaa yökkäilin varmaan puoli litraa tuona aikana.

Tilanteen tietää olevan ohi, kun tulee vapauttavat ensimmäiset kunnon röyhtäisyt, sen jälkeen voi vaikka hotkia kylmentyneen ruoan loppuun - röörit on auki :)

Lieviä tapauksia tulee ehkä kuukausittain. Äidilläni on sama vaiva.

akalasia jo 10vRe: Akalasia21.11.2014 11:22
Hei James,
olen 30v minulla on täsmälleen samat oireet ja tähystyksessä arveltu akalasiaa.
Omena sekä jäätelö jäävät helposti ruokatorveen pitkiksi ajoiksi.
Myös jotkin kasvikset tekevät saman.
Ja kun lukko tulee niin ei mene vesikään alas.

Olen pärjäillyt hyvin taudin kanssa vaikka joskus on ollut koviakin närästyksiä, mitä kyllä ihmettelen akalasian kohdalla.
Veikkaan kyllä että kohtalaisen matala painoni on osittain akalasian ansiota.
Nielemisvaikeuksien kohdalla lääkärit helposti tuntuvat ajattelevan ruokatorven kasvainta koska akalasia on kuulemma todella harvinainen tauti.

Tähystyksessä ei löytynyt solumuutoksia, ainoastaan hiivatulehdus joka on aiheutunut ruokatorveen jääneestä ruuasta.
Kävin varjoainekuvauksessa ja siellä onneksi tuli samanlainen lukko ruokatorveen joka sitten aukesi kun suoristin selkäni.
Toivotaan että niillä kuvilla erikoislääkäri saa tehtyä oikean diagnoosin.

uusi sairastajaRe: Akalasia28.6.2020 18:16
Vanha ketju, mutta aktivoin, kun olisi kiva kuulla jatkoja... itselle on nyt tehty kaikki mahdollinen ja kädet nostettu pystyyn vaivan jatkuessa. Olen kuullut jonkun saavan jotain lääkitystä vaivaan. Itse kun kyselin, ilmoitettiin että kaikki mahdolliset on vedetty pois markkinoilta. Miten niin on? Yhden tutuntutuntuttuni tiedän menestyksekkäästi saavan jotain lääkettä, mutta on sen verran vieras ihminen minulle, etten tohdi laittaa viestiä ja kysellä.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: