Google translator

Sivusto löytyy myös täältä:Sivustolla käyttäjiä paikalla:


(sivuston tilastot >> klikkaa punaista laatikkoa)

Käyntejä marraskuusta 2009 alkaen:

Käyntejä kotisivuilla:5181338 kpl

Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

TapioPuristava tunne kurkussa26.9.2010 10:25
Taisin iloita liian aikaisin nexiumin tehosta sillä monien muiden oireiden lievennyttyä on tilalle tullut todella inhottava puristava tunne kurkussa joka tuntuu tällä hetkellä melkein koko ajan. Hiukan mystinen juttu taas mikä tämänkin laukaisi: ensimmäisiä merkkejä tuli viikko sitten päivä sen jälkeen kun olin vaihtanut nexiumiin. Sitä ennen oli kurkku ollut todella arkana parisen viikkoa. Myös vatsalaukun tähystys tehtiin vajaat 2 viikkoa sitten mikä tietysti ärsytti kurkkua lisää, mutta tähystys laukaista tällaista? Onko kellään kokemuksia siitä mikä auttaisi tähän ongelmaan, voiko kaulaa jotenkin hieroa tai venytellä mikä auttaisi kurkkua rentoutumaan. Voiko nexium aiheuttaa tällaista sivuvaikutuksena sillä ennen nexiumia ei mulla tätä vaivaa juuri ollut (muita oireita senkin edestä)? Fiilikset on tällä hetkellä todella syvältä..

SitrusRe: Puristava tunne kurkussa26.9.2010 11:33
Mun oli pakko lopettaa Nexiumin käyttö parin viikon kokeilun jälkeen. Yksi sivuvaikukutuksista oli juuri tuo kurkun puristaminen. Kurkku, nielu ja kieli kuivuivat ja tuntuivat turpoavan, pahimmillaan oli vaikea hengittää. Syöminen meni mahdottomaksi. Sain alas vaan pelkkiä nesteitä, kun kaikki hituset juuttui kiinni.
Ja mulla myös oireet paheni ekan tähystyksen jälkeen. Syy ei selvinnyt.

refluksikurkkuRe: Puristava tunne kurkussa26.9.2010 12:02
Harmi todella, että tuli tällainen lisäkäänne!

En tiedä voiko syljen vähentyminen (yksi Nexiumin mahdollinen sivuvaikutus) ihan noin voimakasta puristavaa tunnetta kuitenkaan aiheuttaa ...?? Kaipa se myös tuntuisi heti jo suussakin. Tähystyksen jälkiseurauksena en ole kuullut ihan noin voimakasta reaktiota myöskään :-(

Olisiko sulla mahdollisuutta kokeilla pian tuota Voice Massage hierontaa ensiapuun? Se keskittyy nimenomaan tuohon alueeseen ja tuntuu todella hyvältä! Hieroja pystyisi opettamaan luultavammin (vähän taustasta riippuen) kurkunpäätä rentouttavia juttuja.

Jumppaohjeiden neuvominen pitäisi melkein näyttää, että varmasti menevät oikein ... Itse jumppaan tuota kurkun/kaulan aluetta esim näin (nämä on tällaisia yleisiä ääneen tuottoon ym. vaikuttavia - ja näitä on paljon!!!):

- alkulämmittelynä ihan tavalliset selkä- hartia-rinta-niska jumppaliikkeet

- kaulan etuosa (käsi solisluulle, pitkä venytys toiseen suuntaan), niskan pituuden venytys (ikäänkuin takaraivon nostoa vähän taakse yläviistoon)

- haukottelu pää normaaliasennossa (rentouttaa kurkunpäätä)

- kieliliikkeet: rennosti (!) kieli kaarelle ulos - ekana tukea hampaiden takaa, sitten alahuulea vasten, "suun siivous": lattia-seinät-katto eli kielellä rennosti käydään läpi posket, hampaat kaikki pinnat, kitalaki, kielen alta

- poskien ym. rentoutus (pudistele rennosti päätä niin että posket "heiluu" :-) )

-suun aukeaminen: 5 sormenpäätä suppuun, suun sisään ylä ja alahampaita koskien, venytys eli suu isommaksi s-päitä loitontaen (ei saa sattua!)

- äänteistä esim rauhalliseen tahtiin ei kovalla äänellä pitkät r - äänteet: Harrrrrrr, Herrrrrrr, Hurrrrr ....tai Primmmmm, Prammmm - jokaisen jälkeen sekunttien tauko, jotta huomaa miltä kurkussa tuntuu, äänteitä on monia muitakin

- ei kovalla , rennolla äänellä pitkää u -äännettä (lähes kaikki ilmat pois), annetaan keuhkojen täyttyä kunnolla ilmalla ja uudestaan, lopussa maha on huomattavsti painuneempi rankaa kohti (pallealiike myös)

- vox lax (vesipulloon pitkää u:ta tietyn kokoiseen silikoniputkeen puhaltelemalla) - vaatii näytön esim puheterapeutilta!

- hieronta: niska normaalisti, kaulan etuosa (ihan leukaluun alapuolelta, luuta myötäillen leuan kärkeen pientä pyöröliikettä, sama juttu toiselle puolelle, alku ehkä viimeisten hampaiden kohdalta), erittäin hellä hieronta pyöröliikkein leuan kärjestä vähän alaspäin (itselläni noin pari senttiä) ..

Ja kaiken kruunaa suun sisältä hieronta (purenta) ) - vaikeampi selittää eli ..... vastakkaisen käden peukalo suuhun ylähampaiden ulkopuolella niin että kynsi on siinä viimeisten hampaiden yläpuolella - tiukasti poskeen kiinni, ulkopuolella olevat sormet muodostavat sen toisen hierovan puolen, pientä ylh-alas liikettä takaosassa (jotain siellä pitäisi tuntua olevan) + eteneminen vähitellen kohti kulmahammasta .. olipahan selitys :-) !!

Tsemppiä!

arnoldRe: Puristava tunne kurkussa26.9.2010 13:20
Minulla Nexium aiheuttaa suun kuivumista mutta ei kurkussa tuntuvia sivuoireita. Nyt hieman tyhmä kysymys, mutta tuntuuko se puristus kurkkutorven sisällä vaiko ikään kuin kaulan puolella?

Vaikuttaako puristava tunne millään tavoin nielemiseen tai puhumiseen?

Aiheuttaako tuo tunne oksettavaa oloa tai muutoin yökkäilyn tarvetta?

TapioRe: Puristava tunne kurkussa26.9.2010 14:33
Kiitos (jälleen kerran) kommenteista, täältä löytyvä tuki on kyllä korvaamatonta!
Sitrus: hyvä tietää että nexium voi aiheuttaa myös tällaista. On kyllä todella harmi jos joudun lopettamaan lääkkeen tämän takia sillä muuten se tuntuu toimivan muita paremmin.
refluksikurkku: kiitos jumppaneuvoista, täytyy kokeilla niitä saman tien. Etsiskelin netistä myös voice massage -paikkoja täällä pk-seudulla ja niitä tuntuu olevan useita. Vaikuttaa kyllä aika hintavalta mutta asiaa voisi kokeilla.
arnold: puristus tuntuu ehkä enemmän kaulan puolella (sikäli kun sitä pystyy arvioimaan). Nielemiseen ja puhumiseen se ei tunnu niinkään vaikuttavan, mutta aterian jälkeen on tullut yökkäilyn tarvetta, niin kuin alas mennyt ruoka olisi jotenkin laukaissut oksurefleksiä.

arnoldRe: Puristava tunne kurkussa26.9.2010 15:02
Jos puristava tunne ei aiheuta haittaa nielemisessä tai puheessa, saattaa se johtua mahdollisesti sellaisesta hermostosta, joka aiheuttaa jonkunasteista kramppia kaulalihaksissa. Fataalista oireesta tuskin on kyse. Tämä siis pikaisena arviona.

Ruokatorvea kiertää vagushermo, eli iso kiertäjähermo ja sen tehtävät ovat todella moninaiset. Muun muassa mahahapon säätely.

Wikipediakin tietää sanoa asiasta jotain suurinpiirteistä, vaikkakaan ei ollenkaan kaikkea tuon suuren hermon tehtävistä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiert%C3%A4j%C3%A4hermo

"Vagushermon haara, palaava kurkunpäähermo, hermottaa suurinta osaa kurkunpään lihaksista".

Puristava tunne ei välttämättä johdu Nexiumista, vaikka ilmenikin sen aloittamisen jälkeen. Sattuman vaihtoehtokin on olemassa. Ja vaikka johtusikin lääkkeestä, ei ole taattua, että sivuoire olisi ikuinen. Ensi alkuun on tietysti merkityksellistä fundeerata, kuinka kauan tuollaisen tuntemuksen kanssa jaksaa viettää jokapäiväistä normaalielämää.

Lääkärit ovat toisinaan melko hukassa tuollaisten tuntemusten kanssa, eivätkä tykkää, että potilaskin tietää jotain diagnoosiin viittaavaa. No, riippuu tietysti lääkäristä, mutta jokaisella heistä tuntuu olevan oma valmis paradigmansa (viitekehys) kaikkeen, mitä heille vain kerrotaankin.

refluksikurkkuRe: Puristava tunne kurkussa26.9.2010 15:33
Vm on "erikoishieronta", josta valitettavsti ei vielä saa Kela-korvausta :-( Itsellä yleensä kolmen sarjoissa.

Yhdistykseen kuuluvia paikkoja on ainakin Helsingissä nuo 9-10, jotka näkyy tuolta linkin kautta (Refluksi ja ääni; Voice Massage ...). Kannattaa kokeilla ja katsoa miltä tuntuu, jos vaikka helpotusta ainakin vähän sieltä löytyisi ....

KuristuskurkkuRe: Puristava tunne kurkussa26.9.2010 18:50
Yksi 20mg Nexium aiheutti kielen turpoamisen ja pahensi jo olemassa olevaa kurkun kuristusta megalomaanisiin mittoihin. Oireet kestivät reilun viikon ja nieleminen oli todella vaikeaa. Tällä palstalla taisi olla joku muukin Nexiumista kurkku/kieli-reaktion saanut minun ja Sitruksen lisäksi

arnoldRe: Puristava tunne kurkussa26.9.2010 22:13
...Kuristuskurkku... Melkoisen hurjia nuo sivuoireesi ja ehkä melko harvinaisiakin. Mutta juu, kun ihmiset voittavat lotossakin, niin miksikäs ei sitten myös sivuoirearpajaisissa.
:(

SitrusRe: Puristava tunne kurkussa27.9.2010 10:22
kuristuskurkku: miten sä pärjäät nyt?

Mulla on ilo kertoa, että olen nyt neljättä päivää ilman Somacia. Maha- ym. muut kivut ovat poissa. Olen ensimmäistä kertaa lähes vuoteen nukkunut kuin tukki. Närästys vaivaa välillä esim. saattaa tulla oire puoleksi tunniksi. Lääkkeenä olen ottanut Gavisconia tai Rennietä (mennyt 1-3/pv).
Olen alkanut käyttää Gastronelia ja käynyt yhden kerran erittäin hyvän fysioterapeutin hierottavana.
Olen ennenkin ollut ilman salpaajaa, mutta aikaisemmin siihen ollut pakko palata viimeistään 3. tai 4. pv. Uutta tässä on nyt siis Gastronel ja fysioterapia.

Olen ällistynyt tästä olotilasta. Kipujen häipyminen on niin huojentavaa että ei voi kuvata. Pelkään tietenkin sietämättömien närästysoireiden palaavan hetkenä minä hyvänsä. Koska tässä on nyt monta muutosta yhtä aikaa, en voi tietää varmasti mikä johtuu mistäkin.

TapioRe: Puristava tunne kurkussa27.9.2010 12:54
Kyllähän tämä ihmisen keho on aikamoinen 'musta laatikko': kun sinne lisätään jotain lääkettä niin koskaan ei voi olla varma mitä sivuvaikutuksia tulee niiden toivottujen vaikutusten lisäksi. Varmaan on niin kuten arnold ehdotti että kurkun puristusoireiden ilmestyminen voi olla ihan sattumaakin vaikka osui ajallisesti yhteen lääkkeen vaihdon kanssa.. [tulee taas mieleen miten tämä pahuksen tauti mulla alkoi kuukauden mittaisen antibiootti/kortisonikuurin lopulla - joku lääkäri on nähnyt selvän syy-yhteyden, joku taas ollut sitä mieltä ettei ole lääketieteellistä selitystä sille miksi oireet jatkuivat tuon kuurin jälkeenkin..] eli täytyy yrittää pitää pää kylmänä ja seurata vielä jonkun aikaa voinnin kehittymistä ennen kuin ryntään vaihtamaan takaisin vanhaan lääkkeeseen. Onneksi mulla ei ole ollut noin rajua reaktiota kuin kuristuskurkulla.

Sitrus: hienoa kuulla että jollakulla vointi kohenee ilman lääkettäkin ;-)

KuristuskurkkuRe: Puristava tunne kurkussa28.9.2010 9:28
Jep, arnold, ei ole kiva olla se lääkepakettien haitoissa mainittu "yksi kymmenestätuhannesta". Varsinkin kun lääkärit eivät tunnu olevan kartalla haittavaikutuksista.

Sitrus, nyt toivotaan että sulla hyvä olo jatkuu! Mä en ole vieläkään saanut apua. Se lääkäri joka tulkitsi manometrian ja gastroskopian laittoi lähetteen sisätauteihin kesäkuussa. Oli hitonmoinen ylläri, että sieltä tuli vain kutsu verikokeeseen hane-taudin selvittämiseksi elokuussa. Hane on perinnöllinen sairaus, jossa voi just kieli, suolisto tms turvota tolkuttomasti. En ole tutkinut tarkemmin, koska ei mulla sitä ole eikä suvussa ole ollut.
Kurkkulääkäri joka tutkitutti kilpirauhasen kesäkuussa (ultra, röntgen,verikoe) laittoi lähetteen keskussairaalaan, vaikka mitään viitteitä ei noista ilmennyt kilpirauhasen sairauksiin!! No, kävin syyskuun alussa kymmenen minuuttia polilla, jossa tietty hämmästeltiin että mitä mä siellä teen.
Tämä lääkäri kuitenkin jo näki mun tiedoista, että hane-tulos on negatiivinen ja mulle olisi kutsu tulossa sisätauteihin. Jota en ole vielä saanut.
Että odotellessa ja kärsiessä tämä puoli vuotta on vierähtänyt.
Oireet? Edelleen tauoton puristus ja paine kurkussa. Hengenahdistus ja henkitorven "kutitus" vaivaavat myös. Elokuussa alkoi vielä vaivata lyijypainon rinnan päällä. Ihan kamalaa. Onkohan tuo jo astman oire?

Olen kyllä seuraillut tätä palstaa koko ajan, mutta on ollut hyvin vaikeaa tarttua näppäimistöön. Vaikka täällä on hienosti vertaistukea, mun otti kesällä niin koville tää sairastuminen, että tuntui kamalalta lukea mitä kaikkea vamma voikaan tuoda tullessaan.

Tapio, mullakin alkoi kaikki antibiootista. Toivotaan, että sulla toimii toi Nexium, kun tuntuu että se on monelle kuitenkin tuonut avun.

TapioRe: Puristava tunne kurkussa28.9.2010 10:11
Kuristuskurkku, todella kurjaa ettet ole saanut apua vointiisi. Oletko uskaltanut kokeilla muita lääkkeitä nexiumin jälkeen? Voiko kysyä mikä antibiootti sinulla tämän laukaisi? Mulla oli doksisykliini.
Tosin ei mullakaan vointi ole ollut kummoinen vaikka olen syönyt happosalpaajia huhtikuun alusta asti: kurkku on ajoittain ollut hyvinkin ärtynyt ja hengenahdistuksen ja keuhkoputkiärsytyksen tunne melkein jatkuvaa. Nyt nexium tuntui auttavan muihin oireisiin mutta tilalle tuli kurkun puristus :-(

SitrusRe: Puristava tunne kurkussa28.9.2010 10:32
Tapiolle ja muille. Mä olen koko ajan sekä täällä että lääkärissä puhunut ääneni käheäksi siitä, että mun maha- ja selkäkivut alkoivat Somacin aloittamisen jälkeen. Ruokavaliorajoitukset tulivat tarpeellisiksi vasta gastroskopian jälkeen.

Onko siis ihme, että kun olen lopettanut Somacin käytön, kivut poistuvat? Pulmani on se, että lääkärit eivät usko mua ja suoraan sanoen tuntuu ettei mua välillä uskota oikein tällä palstallakaan. En välitä tätä asiaa enempää todistella ja vakuutella. Mutta on kyllä vaikea keksiä miten esitän asian lääkärille seuraavalla vastaanotolla niin että a) en suututa lääkäriä uppiniskaisuudellani. En nimittäin vaihtanut Somacia Zoltiin kuten määrättiin. b) joudu hölmön hihhulin kirjoihin, kun kerron että nyt syön Gastronelia (juu se on semmoinen huuhaa-luonnontuote) ja olen lopettanut happosalpaajan käytön ja voin paremmin kuin vuoteen. Hauskinta on se, että nyt olen menossa mahan tt-kuvaukseen selvityttämään maha- ja selkäkipujani, joita ei siis enää olekaan.

Näin on nyt asian laita. Eikä mua yrityksistä huolimatta ole onnistuttu nujertamaan niin, etten uskoisi oman oloni todistusta. Mutta jotenkin täytyy myös lääkärien kanssa onnistua asioimaan. Ainahan voin esittää tyhmää blondia.

Tietenkin mulla on yhä närästystä aika ajoin, onhan mahaportti yhä väljä. Siksi olen tietysti huolissani siitä mitä limakalvoille tapahtuu. Mutta totta on myös se, että ellen tietäisi sairastavani erittäin vaikeaa refluksitautia, luulisin olevani varsin terve. Siltä olo tuntuu.

Nyt on menossa vasta 5. pv ilman Somacia. Odotan ja pelkään yhä joka päivä, että oirekirjo palaa koko komeudessaan.
Jos jotakuta kiinnostaa kuulla, voin kirjoittaa kunnon selonteon oireistani vaikkapa kuukauden kuluttua.

VichyRe: Puristava tunne kurkussa28.9.2010 10:57
Täällä palstalla tulee käytyä välillä satunnaisesti joten minulle ainakin on epäselvää Sitrus sinun tarinasi.

Syöt siis (tai söit) Somacia närästysoireisiin. Ja kun syöt Somacia, tulee sinulle vatsa ja selkä kipeäksi.

Millaisia ovat närästysoireesi?

Minulla kun tuo pahin vaiva on vatsakipu. Ilman lääkkeitä ja lääkkeiden kanssa...

KuristuskurkkuRe: Puristava tunne kurkussa28.9.2010 12:36
Antibiootti oli trimetopriimin ja sulfadiatsiinin yhdistelmä. Mulla taitaa olla täsmälleen samat jatkuvasti tuntuvat hengitystieoireet kuin Tapiolla...
Nexiumin jälkeen kokeilin Somackia. Kahden annoksen jälkeen (Sitrus, huom!!) alaselkäkivut, jomotus yläselässä, puristus kyljissä ja hurja polte vatsassa. Ja mullahan ei ollut mitään vatsaoireita, kaikki tuntemukset kurkussa. Lisäksi Somac iski kurkkuun pahentavasti, mutta ei niin tujusti kuin Nexium. Joten olen ollut ilman lääkitystä koko ajan.

Somackia jouduin noin viisi vuotta sitten syömään, kun mulla epäiltiin refluksia vatsaoireiden vuoksi. Kahden viikon jälkeen alkoi alaselkäkivut ja polte yläselässä sekä vatsassa. Virtsassa oli verta +2 ja lääkitys lopetettiin. Silloin ei gastroskopiassa ollut mitään refluksiin viittaavaa ja oireet hellittivät. Paitsi että tuon verisyyden vuoksi jouduin syömään pari antibioottikuuria, vaikka varsinaista tulehdusta ei ollut. Olen varma, että Somac aiheutti verisyyden.
Nyt kun keväällä kävin kontrollissa (antibiootti määrättiin virtsatulehdukseen) tämän uuden Somac-kokeilun jälkeen, virtsassa oli verta +1.

Joten Sitrus, uskon sun oireisiisi aivan täysin oman kokemukseni perusteella.

Ai juu, nyt tähystyksessä kävi ilmi, että mulla on kolmen skoopin mentävä alasulkija. Löysääkin löysempi. Viisi vuotta sitten ei mitään mainintaa löysyydestä.

TapioRe: Puristava tunne kurkussa28.9.2010 12:56
Sitrus: ei minulla ole syytä epäillä ettei somac olisi vatsakipujesi takana ja pahoittelen jos joku viestissäni antoi ymmärtää muuta. Toivon vilpittömästi että vointisi koheneminen jatkuu.

SitrusRe: Puristava tunne kurkussa28.9.2010 13:16
Älkää nyt toki loukkaantuko, en tarkoittanut syyttää ketään.

Mutta mua todella ahdistaa miten kommunikoin lääkärin kanssa seuraavalla vastaanotolla. Ei huvittaisi mainita Gastronelin käytöstä lainkaan. Tähän asti sekä apteekissa että lääkärissä on kehotettu lopettamaan luontaistuotteiden käyttö jos se on aloitettu ja kielletty kokeilemasta jos se on aloittamatta. Haluaisin puhua totta ja tuntuu älyttömältä että pitää edes harkita muuta, mutta arvaan ettei siitä hyvä seuraa. Ei ole seurannut tähänkään asti.

Lisäksi mulle on sanottu monta kertaa (siis lääkäri), että Somac ja yleensä happosalpaaja ei aiheuta mahakipua, vaan että maha- ja selkäkipu viittaa sappikiviin. No, tutkittu on, ei ole sappikiviä. Yksi juttu mitä Somac on ihan selvästi lisännyt suolistoon on ilma. Miksi se aiheuttaa ilmaa, en tiedä, mutta arvelen sen johtuvan ruoansulamisen häiriintymisestä. Ja kaikkihan tietää miten tuskallisia kipuja pelkkä ilma voi aiheuttaa.
Nyt mulla on vähentynyt radikaalisti sekä ilmavaivat että röyhtäily. Alituinen kurlutus ja purlutus mahassa joka on vaivannut etenkin illalla maata mennessä on poissa kokonaan.

Kyllä kaikki varmaan uskoo, kun sanon että olen ollut näiden kipujen kanssa niin masentunut että olisin voinut kuolla. Siltähän se tuntuu, kun mikään ei tuota nautintoa vaan erilaisia vaivoja eikä tulevaisuus lupaa sen parempaa. Ei jaksaisi edes aamulla sängystä nousta. Ja öisinkään ei saa levätä, kun kivut saa näkemään painajaisia.

KuristuskurkkuRe: Puristava tunne kurkussa28.9.2010 14:58
Niin totta tuo kun sanoit ettei mikään tuota nautintoa. On tauolla omasta elämästä ja kaikki suodattuu tämän kurjan olotilan kautta. Tulevaisuus surettaa kovasti minuakin, ei mahda mitään. Kun ei pysty syömään, ei liikkumaan, hädin tuskin hengittämään!

Mäkin mietin, miten oikein toimin seuraavalla vastaanotolla. Osaanko/jaksanko enää selittää tai osaanko korostaa oikeita asioita. Ymmärrän hyvin tuon Gastronel-dilemmasi.

On kyllä todella outo vamma tämä kurkkurefluksi. Itselläni on sellainen fiilis, että omaan vaivaani tuskin happosalpaajat edes auttavat kun ne toimivat päinvastaisesti. Kurkun puristus vaan pahenee lääkkeistä.

PertsaRe: Puristava tunne kurkussa29.9.2010 7:16
No enpä ole kyllä mitään selkäkipuja saanut, en Nexiumista tai Somacista. Somacia olen käyttänyt kolme vuotta putkeen.

Noista selkäkivuista pitäisi mainita lääkärille, mun mielestäni ne viittaavat täysin johonkin muuhun kuin happosalpaajiin.

TapioRe: Puristava tunne kurkussa8.10.2010 12:27
Kävin tänään kokeilemassa Voice massagea (kiitos vinkistä refluksikurkulle!), ja nyt muutama tunti hieronnan jälkeen olo tuntuu aika hyvältä. Hieroja totesi ettei ole pitkään aikaan nähnyt ketään jolla olisi rintakehän ja kurkunpään seudun lihakset yhtä jäykät kuin minulla oli. Joten ei ihme että kurkkua on puristanut. Mukaan tuli ohjeita hengitysharjoituksiin ja pieni jumppapallo selän alle. Katsotaan alkaisiko nämä auttaa; seuraava kerta on puolentoista viikon päästä jolloin käydään käsiksi varsinaisiin kurkunseudun lihaksiin.

refluksikurkkuRe: Puristava tunne kurkussa8.10.2010 16:01
Kuulostaa hyvältä -- hienoa, että jotain fiksattavaa löytyi sieltä (kuulostaa hullulta mutta on ärsyttävää juosta paikasta toiseen kun sanotaan, että kaikki ihan ok eikä kukaan löydä mitään mistään!).

Minkälainen systeemi tuo jumppapallo on?

Jouduitko paljon keventämään kukkaroa?

TapioRe: Puristava tunne kurkussa8.10.2010 19:14
Joo, luulen myös että olisi henkisesti helpompaa jos tutkimuksissa löytyy selvä syy mikä selittää oireet. Kaiken koetun jälkeen ei oikein uskalla toivoa, mutta olisihan se upeaa jos löytyisi keino (lääkityksen ohella) joka auttaisi näihin kurkkuoireisiin. Ihme juttu muuten mutta nexiumiin vaihdon jälkeen 3 viikkoa sitten ovat keuhko-oireet lähes hävinneet..

Tuo pallo on noin 15 cm läpimitaltaan ja laitetaan 2/3 täytettynä selän alle samalla kun jumpataan rintakehän lihaksia auki.

Kukkaro kyllä keveni 75 eurolla.. Netin perusteella hintataso Hesan alueella vaihtelee välillä 58-80 e mutta tämä oli ainoa paikka johon sai ajan lyhyellä varoajalla..

arnoldRe: Puristava tunne kurkussa9.10.2010 11:29
..Tapio..: Keuhko-oireet, tai tarkemmin sanottuna keuhkoputkioireet (keuhkothan itsessään ovat tunnotonta kudosta) johtuvat refluksin yhteydessä siitä, että mahanestettä pääsee ärsyttämään keuhkoputkia.

Tie keuhkoputkiinhan on jatkuvasti auki ja ne sulkeutuvat 'läpällä' vain nielaistaessa. Lääkäreidenkin keskuudessa on ollut pähkäilyä siitä, että aiheuttaako kenties refluksivaiva joillekin myös astmaa.

Eli kun nexiumin aloittaminen on siis vaikuttanut keuhkoputkioireiden lievenemiseen, niin viittaa se siihen suuntaan, että lääke on tosiaan alkanut vähentää mahasi hapontuotantoa. Kurkkuoireiden lieveneminen (mikäli refluksista johtuvat) saattaa ottaa paljon pidemmän ajan, koskapa kurkkua käytetään paljon muuhunkin kuin vain hengittämiseen ja se on alunperinkin voinut siksi herkistyä ärsytykselle keuhkoputkia pahemmin.

TapioRe: Puristava tunne kurkussa27.10.2010 10:15
Nostanpa tämän viestiketjun henkiin. Nyt on kurkun puristaminen jatkunut päivittäisenä viitisen viikkoa, ja alkaa epätoivo päästä pahasti vallalle. Oireisto on kehittynyt siihen suuntaan että useana yönä on kurkku ärtynyt pahasti, ja herään pitkin aamuyötä kipuun ja joudun nousemaan juomaan kulauksen vettä kurkun huuhtelemiseksi. Aamulla sitten kurkun seudun lihakset ovat todella kipeät ja jumissa, ja kurkun puristaminen on melkein jatkuvaa. Samoin kurkussa tuntuu jatkuvasti ihmeellistä tarvetta röyhtäilyyn mutta silti röyhtäisyä ei tule vaikka yrittää. Kirjoitin aiemmin että tämä kurkun puristaminen alkoi kun vaihdon PPI-lääkkeen nexiumiin. Nyt olen kokeillut muutaman viikon uudestaan parietia mutta tämä ei ole vaikuttanut tilanteeseen. Eli ilmeisesti tämä uusi oire ei kuitenkaan liittynyt nexiumiin vaikka sitä aluksi epäilin (kurkku oli ollut erityisen ärtynyt jo parisen viikkoa ennen puristamisen alkua). VM-hieronta on tuonut väliaikaista helpotusta mutta ei sekään ole tilannetta muuttanut ratkaisevasti. Edelleen odottelen julkisen puolen kutsua jatkotutkimuksiin (24h mittaus ja manometria) - elokuussa tulleessa kirjeessä aikoja lupailtiin 4kk kuluessa. Tästä tuli nyt aika pitkä tilitys mutta vitsit alkavat minulla olla vähissä. Tuntuu että henkiset voimavarat alkavat olla käytetty ja työstä ja muista päivittäisistä rutiineista selviytyminen huolestuttaa... Mitä ihmettä pitäisi tehdä??

refluksikurkkuRe: Puristava tunne kurkussa27.10.2010 21:25
Tapio, tosi ikävä kuulla, että olotila jatkuu :-( :-(

Pahimpana aikana käytin itse kurkkusärkyyn/kipuihin kuurimaisesti särkylääkettä mikä selvästi auttoi (eikä missään nimessä lisännyt oireita!) sekä Sirdaludia - mutta mulla ei ollut tosin noita keuhkopuolen oireita aktiivisesti. Kivun takia tuli myös rentoutusjutut (kasetilta).

Olisikohan hyvä idea soittaa sinne tutkimuspaikan ajanvaraukseen, kertoa tosta pitkittyneestä tilanteesta ja pyytää ilman muuta pikaisempaa aikaa?

Pystytkö nukkumaan suurimman osan yöstä?

VOIMIA!!

TapioRe: Puristava tunne kurkussa27.10.2010 23:28
Minullakin on ollut sirdalud kokeilussa, ja kyllä sekin on lievittänyt kipuja, varsinkin jos on ottanut kaksi tablettia illalla. Mutta silloinkin kivut herättävät viiden aikoihin. Toistaiseksi olen pystynyt nukkumaan alkuyöt, mutta huonoina öinä yli puolet on mennyt hereillä pystyyn pomppiessa. Taidan tehdä mitä ehdotit ja soitan tutkimuspaikan ajanvaraukseen, saas nähdä onko sillä mitään vaikutusta. Muuten olen aika kyllästynyt lääkärissä juoksemiseen; monen lääkärin totaalinen tietämättömyys tästä taudista on tullut hyvin esille. Viimeksi viime viikolla kävin kurkkulääkärillä, josta tuli se tuntuma ettei ollut koskaan edes kuullut LPR:stä! "Kyllä nämä oireet menevät joskus ihan itsestään ohi, jospa sinullakin niin kävisi". Yksityiskäynnin rahat menivät täysin kankkulan kaivoon..

khRe: Puristava tunne kurkussa14.12.2010 12:20
nexium minulla teki kurkun turpoamisen: gastroenterologini sanoi sen olevan allergisen reaktion nexiumille ja vaihdetiin zolttiin, ei purista enää kurkkua!

refluksikurkkuRe: Puristava tunne kurkussa14.12.2010 16:25
Tapio, miten vointi nyt joulukuussa?

kh, hyvä, että allergia havaittiin - ikävä tuollainen :-(!

TapioRe: Puristava tunne kurkussa15.12.2010 15:01
Refluksikurkku: Kiitos kysymästä, tilanne on nyt viimeisen parin viikon aikana helpottunut aika lailla, ja kurkun puristusta on enää aika ajoin eikä edes joka päivä. Sen sijaan on vanha tuttu hengenahdistuksen tunne kolkutellut ovella mutta onneksi sekään ei ole äitynyt niin pahaksi mitä se oli vielä alkusyksystä (ja puolisen vuotta sitä ennen.., täytyy koputtaa puuta ettei pahenisi uudestaan). Eli vointi on ollut viime ajat melkein siedettävä, varsinkin jos vertaa siihen mitä on joutunut läpikäymään taudin puhjettua kevättalvella. Kutsu manometriaan ja 24h pH-mittaukseen on tullut ja ne tehdään Peijaksessa tammikuussa. Näistä olisi hauska kuulla kokemuksia muilta ne kokeneilta, ja voisin perustaa asiasta uuden viestiketjun (ehkä vanhojakin ketjuja löytyy jos kaivaisi?). Hiukan mietityttää miten nuo tutkimukset minulla onnistuvat, sen verran hankalaa oli vatsan tähystys alkusyksystä.

MikaRe: Puristava tunne kurkussa20.12.2010 22:23
Kiva kuulla, että tässäkin vaivassa voidaan mennä myös parempaan suuntaan. Mulla ei ole koskaan ennen ollut minkäänlaista refluksia, mutta pari kuukautta sitten keuhkoputkentulehdukseen otetun vahvan doksimysiinikuurin (minullakin) yhteydessä riesa alkoi. Ensin oireena oli vain kurkunpään limaisuutta, kuivaa yskää ja jonkinlainen palan tuntemus kurkun toisella puolella.

Oireet pahenivat selvästi kun erehdyin nauttimaan alkoholia pubikierroksella kahtena päivänä peräkkäin. Sen seurauksena kurkkuun ilmaantui uusi ja entistä ikävämpi oire: nielemiskipu ja puristus. Kurkkua on nyt puristanut parisen viikkoa, eikä tiukasta ruoka- ja juomavaliosta ole ainakaan tähän asti ollut havaittavaa apua. Tunne kurkussa on niin ikävä, että esim. viime sain nukutuksi vain pieniä pätkiä koiranunta. On kyllä helvetillistä, jos tämä jatkuu tällaisena viikko tai kuukausikaupalla. Sitten alkaa varmaan leikkaus houkutella toden teolla.

TapioRe: Puristava tunne kurkussa21.12.2010 10:39
Tsemppiä Mika, kurkun puristaminen on todella kypsä vaiva. Minulla pahin kesti parisen kuukautta puristamisen alettua, ja olo oli suuren osan aikaa painajaismaista.. minä sain jonkinlaista - edes väliaikaista - helpotusta seuraavista:
- voice massage (kävin 5-6 kertaa parin kk aikana)
- sirdalud illalla ennen nukkumaan menoa (lihakset rentoutuivat mikä auttoi nukkumaan edes puolet yöstä, vaikka sitten heräsin aamuyöllä kurkun kirvelyyn)
- purukumin jauhaminen (tuntui jotenkin estävän puristavaa tunnetta)
Lisäksi vaihdoin 3 viikon kokeilussa olleen happosalpaajan nexiumin takaisin aiempaan eli parietiin heti tälläkään ei ollut vaikutusta. Tilanne on helpottunut vasta viimeisten viikkojen aikana ja nyt puristus on lähes hävinnyt.

Oletko käynyt missään tutkimuksissa refluksin selvittämiseksi ja onko sulla vielä happosalpaajalääkitystä? Oletko ottanut ruokavalion lisäksi muita kotikonsteja (esim sängyn päädyn nosto) käyttöön?

Doksimysiinipurkkeihin (ja muihinkin antibiootteihin) pitäisi lätkäistä päälle isot varoitustarrat jossa kerrottaisiin mahdollisista seurauksista samaan tyyliin kuin tupakka-askeissa!

MikaRe: Puristava tunne kurkussa21.12.2010 13:50
Kiitos neuvoista. Refluksia ei ole vielä gastroskopialla tutkittu, mutta kurkkulääkäri on kyllä kurkannut nieluun peilillä suun kautta. Refluksia tämä on, siitä ei pääse mihinkään, mutta mistä vaiva tarkemmin johtuu, se selvinnee vasta kunnon tähystyksellä. Olen jo vuosia sitten huomannut, että kahvi, stressi ja alkoholi ärsyttävät vatsaa, mutta refluksia mulla ei ole aiemmin ollut. Oliskohan käynyt niin, että antibiootit sai nyt ruokatorven sulkijat jotenkin falskaamaan...

Sain lääkäriltä Somac-reseptin ja sängyn päätyä olen nostanut vajaat 15 cm. Purkkaa ja erilaisia päänpyörityksiä olen myös kokeillut, mutta niistä ei juuri ole ollut apua. Tuota voice massagea voisi kyllä kokeilla, jos tuntemukset eivät tunnu tunnu lievenevän näillä metodeilla. Sirdaludia täytyy myös kysäistä lääkäriltä. Kunhan tämä lähtisi paranemaan edes pikku hiljaa, niin olisi edes jotain optimismia.

pikkurefluksiRe: Puristava tunne kurkussa20.1.2011 20:27
Kylläpä on tuttua!

Itse olen täysin uusi tällä palstalla. Nyt puolisen vuotta kärsinyt todella pahasta palan/puristuksen tunteesta kurkulla. Tänään kävin gastroskopiassa, ja todettiin ilmeisesti lievä palleatyrä. Lääkäri oli todella ankea, eikä antanut minulle minkäänlaista infoa. Itsellä närästystä on harvoin. Mahakipuja tuskin ollenkaan, mutta julmeton kuristus kurkulla tuntuu tekevän minut hulluksi! Sain nyt käteeni nexium - reseptin, ja olisin halunnut kysyä että te joilla on palan tunne kurkussa, onko se helpottunut? kun tuntuu että monella juuri se vaiva on siitä pahentunut, ja minulla kun tuntuu että se on ainut paha, se palan tunne. Lääkäri ei edes vaivautunut kysymään oireita, lätkäsi vain Nexiumin käteen!

Sain aikaisemmin lääkäriltä kokeiluksi syksyllä Zolt- kuurin, jaksoin sitä viikon verran syödä, ja kun mitään vaikutusta ei tuntunut olevan, lopetin sen. Antepsin on syöty kans, kun aluksi epäiltiin että särkylääke (en pysty nielemään isoja lääkkeitä) olisi tehnyt haavauman kurkkuun. Se tuntui auttavan hieman aluksi, mutta lopuksi ei mitään vaikutusta. Kilpirauhaset on testattu, ja syksyllä todettiin lievä vajaatoiminta ilmeisesti kilpirauhastulehduksen johdosta. Siitähän tämä kaikki alkoikin! sen jälkeen palantunne tuli aluksi ruokailun yhteydessä, tai loppupuolella. Luulin aina että jotain "jäi kurkkuun kiinni". kova rykiminen aina ruokailun jälkeen. Ajan kuluessa pala ja kiristys paheni vain. Nyt tunne on melkein 24h. Mielessäni eiedes käynyt että kyse voisi olla refluksista, koska minulla ei ole närästyksen tunteita, eikä oksennusta, tai ruokaa ei nouse suuhun. Kilpirauhanen sen jälkeen testattu, ultrattu ja olen syönyt tulehdukseen kortisonikuurin. Nyt arvot normaalit.

Elämä on kärsinyt mielettömästi, olen haahuillut sekopäisestä masentuneeseen, kun lääkärit tuntuvat ottavan niin huonosti mitään oiretta huomioon! yksi vain määräsi muka unilääkkeitä, toinen 2 viikon sairasloman mutta ei mitään muuta hoitoa! omaan elämään ei tunnu olevan mitään kontrollia....

Ruokatorvi/kurkku tai jokin tuntuu TODELLA kireälle. jatkuvasti pitää kakoa, ja usein tuntuu niin kuin hengityskin vaikeutuisi, ja pitä koko ajan rykiä. Usein myös on jonkun aikaa vaikeampi hengittää, ja sitten se menee itsestään ohi! Itselläni on ollut nuoruudessa astmaa, mutta tunne ei ole samanlainen, koska hengitysvaikeus tuntuu enemmänkin juuri kurkulla/henkitorvessa! Välillä olen pelännyt koko henkitorven kiristyvän lukkoon... todella kurjaa, onko kenelläkään muulla samaa?

Minulla on myös niskat todella jumissa, ja ihana helpote vaivaan onkin ollut piikkimatto, ja sitäkin parempi piikkityyny! joka päivä kun tunnin makaa, niin kuristus tuntuu vähäisemmältä.

Onko muilla näin, että olisi vain tuo palan tunne, mutta ei muita oireita? mahassa on viime aikoina käynyt KOVA melu ja joskus otan rennietä, mutta närästys ei ole sen kummempaa.

Ihana lukea muiden neuvoja ja tsemppauksia! luin jostain että refluksissa juuri se ylempi kurkun sulkijalihas voi ärtyä, ja juuri siitä johtuu palantunne kurkussa.. onko kenelläkään samanlaista/omakohtaista kokemusta/infoa?

ISO KIITOS refluksikurkun rentoutusneuvoille, heti kokeilemaan!

Tsemppiä kaikille!

refluksikurkkuRe: Puristava tunne kurkussa4.3.2011 19:15
Hei pikkurefluksi! Oletko vielä linjoilla?
Onko palan tunne yhtään helpottanut??


Tapio, miten ääni on kestänyt? Mulla itsellä suht
hyvä kausi kaikenkaikkiaan vaikka töitä riittääkin
(positiivinen asia). Voice massagea pitäisi tilailla ...

kurkku_tukossaRe: Puristava tunne kurkussa17.12.2012 17:39
Lienekkö täällä ketään enää linjoilla?

Itsellä myös järkyttävää kurkunpuristusta, toisina päivinä enemmän toisina vähemmän. Tällä hetkellä masentaa niin julmetusti että tekisi mieli vain itkeä.

Syksyn alussa todettiin refluksi (silloin jo oli kurkun puristusta), söin kuurin somacia ja Gastrostadia, helpotti hetkeksi. Nyt ahdistaa ja puristaa päivästä toiseen, se että stressaan asiaa, ei ainakaan helpota. Tänään kävin terveyskeskuksella näyttämässä kurkkua, kun yskäistessä irtosi veriklimppi. Poltin kyllä viikonloppuna tupakkaa (olen lopettanut), joten voi liittyä siihenkin tuo verisyys.
Ja pelkään välistä että tukehdun, kun niin pahalle tuntuu :(

Ei kai tässä muuten mitään hätää ole, mutta nyt alkaa tuo syöminen olemaan jo todella vaikeaa. Ei pysty nielemään juurikaan kiinteitä ruokia, kun pelottaa että tukehtuu. Itkettää kun joulu tulossa, ja mielenkiinto mennyt siitä ennen rakkaimmasta asiasta, syömisestä.

Tämän asian tiimoilta tullut itselle vaikea ahdistus, johon olenkin jo apua hakenut. Ja hierojalla olen myös alkanut käymään, se ainakin itseäni auttaa hetkeksi.

Tähystykseen se kai on mentävä, ei vaan jaksaisi muutamaa viikkoa enää odottaa :( HALUAN RUOKAA!

refluksikurkkuRe: Puristava tunne kurkussa17.12.2012 18:06
Tsemppiä!!

Ja liuta kysymyksiä:
Mikä/minkälainen lääkitys sulla nyt on?

Onko sulla tilanne se, että pystyt syömään nestemäisempiä aineksia (pirtelöä, velliä ym), joista saat energiaa sinnitellä hankalamman kauden ylitse?

Miltä kurkunpää näytti (yleis??)lääkärin silmiin?

pikkurefluksiRe: Puristava tunne kurkussa18.12.2012 9:07
Hei!

Nyt vasta huomasin myös refluksikurkun kysymyksen. Harvaa jaksaa tulla tänne palstalle kertomaan miten kävi kun olo parani, niin voisin ainakin vähän jakaa omia ajatuksiani :)

Sen jälkeen kun kirjoitin tuon tekstin, oloni oli vielä huonompi. Työpaikallani oli vaikea usein puhua oireista, kun tuntui että niin moni aina vaan sanoi että tuollaiset on korvien välissä. Olin tosi pohjalla omasta mielestäni, kun koko olemus tuntui hiipuvan jatkuvan sairastelun ja stressaamisen puitteissa. Itse asiassa tammikuun jälkeen minulla alkoi nousemaan ruoka suuhun, ja tässä tapauksessa se toimi minulla jopa stressin lievittäjänä. Oli paljon helpompi ajatella että se mikä siellä kurkussa painaa ja "kuristaa" on ruoka, kun siihen oli joku konkreettinen syy! Satuin käymään myös sellaisella niksauttajalla, joka sanoi että niskat ovat todella jumissa. Isoin kääntökohta tuli kun menin siihen 24 tunnin refluksitestiin. Se oli paras päiväni koko talvena :D Tässä siis laitetaan nenäletku ja syödään mitä sattuu. Ensimmäistä kertaa en pelännyt että kurkku turpoaa kiinni, koska siellä oli se letku. En myöskään miettinyt mitään mitä söin, napostelin kaikkea. Kaksi kertaa tuli sama ahdistava tunne kurkkuun, mutta se meni ohi. Olin toivonut hirveää päivää, jotta vihdoin kaikki saisi tietää kuinka asia vaivaa. No, testeissä nesteiden ja ruoan ylösnousu oli todella vähäistä. Olin todella pettynyt, koska taaskaan ei saatu tuloksia. Samaan aikaan toisaalla vähensin työvuorojani ja lakkasin syömästä särkylääkettä jota olin ottanut jäykkiin hartioihin (silloin aspiriinin mainostettiin sopivan kaikkeen). Jälkeenpäin koko ruoan ylösnousu loppui. En tiedä johtuiko se siitä että otin useina päivinä putkeen yhden aspiriinin ja se olisi ärsyttänyt mahaa, tai sitten jotain tiedostamatonta oli ja sairastin sen pois ja ruoan nouseminen vain loppui. Kurkkuvaivat ei kadonnut mihinkään. Minulla oli (ja on itse asiassa edelleen lievästi, sen verran rankat vuodet oli) todella paha tukehtumisen pelko. En esimerkiksi IKINÄ olisi kuvitellut syöväni vielä joskus kovia isoja hedelmäkarkkeja tai tikkareita. Hyvä että ei pakokauhu vallannut pelkästä ajatuksesta. Nenämahaletkupäivä sai kuitenkin miettimään, että vaikka oireeni eivät olleet kadonneet, erilainen suhtautuminen auttoi jaksamaan päivän huomattavasti paremmin. Aloin joka päivä syömään vähän jotain mikä pelotti tai ahdisti. Itsellänihän pelkäsin nuoruuden allergioiden tulleen takaisin ja vältin hullun lailla jotain tomaattia jolle olin ollut allerginen todella vähäisesti viimeksi joskus viisivuotiaana. JOka päivä vähän jotain. Olo oli joskus todella ahdistunut, mutta aikaa myöten huomasin että vaikka juuri söin pelottavinta asiaa, en tukehtunut, enkä kuollut. Joskus istuin sairaalan pihassa mansikoiden kanssa kun olin varma että nyt kurkku turpoaa kiinni, mutta niin ei käynyt. Opin myös eron kurkunpään lihaksille ja henkitorvelle. Joskus kun kurkku tuntui todella turvonneelle ja kuristuneelle, rupesin puristamaan sitä kurkun lihaksilla enemmän yhteen. Samassa huomasin, että vaikka nämä lihakset olivat nyt kiinni, henki kulki edelleen. Tämän hoksaaminen antoi ikäänkuin pienen vallan tunteen ja kaikki nämä yhdessä paransivat oloa. Lopetin loppujen lopuksi seisomatyöni, joka paransi hulluna niskajäykkyyttä. Huomasin aikoinaan myös sen, että kuristus oli pahinta kylmällä ja talvella, joten sillä täytyi olla myös jotain tekemistä hartioiden kanssa. Kävin myös 24h testin jälkeisessä nielaisutestisttä, jossa totesivat että ruokatorvi toimii muuten täysin normaalisti, mutta yläpäässä tapahtuu jokin outo lihaspuristus, joka saattaa johtaa siihen että ruoka ei sujahda ihan samalla tavalla ja vauhdilla alas kuin muilla. Tämänkin tietäminen helpotti. Samalla loppui myös vuorotyö, ja uskon että yövuorojen loppuminen vähensi yleistä stressiä todella paljon.

Seisomatyön jälkeen oloni parani paljonkin, mutta suurin muutos tapahtui korvien välissä. Oloja ja kuristuksia tuli edelleen paljon, mutta nyt niistä oli tullut osa arkea. En enää säikähtänyt niitä, menin joskus omiin oloihini että olo parani, kun joskus tuntui että on jopa vaikea puhua. Koska minulla edelleen palleatyräkin on, tulee näitä tuntemuksia silloin tällöin edelleen. Ne eivät enää kuitenkaan vaivaa, nyt odotan vain että ne menevät ohi ja hetken kuluttua jopa unohdan aiheen vaikka kuristus olisikin siellä.

On vaikea kuvitella, että tasan kaksi vuotta sitten makasin vanhempieni luona nuoruuden huoneessani ja itkin että en palaa tästä normaaliksi koskaan. En uskonut selviäväni kesään tai ikinä näkeväni tervettä päivää. Tälläkin hetkellä on sellainen aamu että jokin tuolla kurkun päässä vähän kiristää, mutta se ei vaivaa. En syö mitään lääkkeitä (en muuten koskaan syönyt yhden Zoltin lisäksi mitään. Nexiumista sain aika ihmeellistä päänsärkyä, ja kokeilu jäikin kahteen kapseliin), ja pyrin tekemään niskavenytyksiä säännöllisesti. Eilen illalla join kaakaota, tällä kertaa myös ilman närästystä :)

TOivon kaikille aiheesta kärsiville paljon tsemppiä!! Mikään ei ole raskaampaa kuin tietämättömyys siitä mikä vaivaa. Itse olen aika ajattelevainen ja herkkä ihminen, ja kun kerran säikähtää oloa niin sen voi ruokkia mielessään itselle tuskaisemmaksi. Kaikki kuitenkin lähtee siitä itse oireesta. SUosittelen todella tekemään näitä kurkunpään lihaksen sulkijaharjoituksia, vaikka sitten sairaalan aulassa jos siltä tuntuu, koska aluksi se tuntuu vähän ällöttävältä. Sen myötä kuitenkin tajuaa, että vaikka koko ruokatorvi menisi ruokatorven huippua myöten kiinni, se ei vaikuta hengitykseen. Lääkärini sanoi muuten aikoinaan minulle, että palleatyrään ei voi tukehtua, mutta sen pahimmassa vaiheessa voi käydä niin että ei pysty nielemään. Tämä jo kertoo kuinka paljon tyrä vaikuttaa nieluun, mutta samalla se helpotti jumalattomasti kun tajusin että kukaan ei ole IKINÄ siihen tukehtunut. Tavallaan myös toivon että nieleminen olisi estynyt, niin olisin saanut leikkauksen :)

Nyt kuitenkin yhteiselo rullaa ja aurinko paistaa kivasti :) VOi mennä useampi viikko, että en edes muista koko asiaa. Jos kaikista maailman vaivoista tämä on minun ristini, kannan sen mielelläni. Sen verran helppo on nyt sen kanssa ollut elää. Toivottavasti joskus myös muillekin ja erityisesti samasta vaivasta kärsiville koittaa se päivä kun varsinkin ahdistus helpottaa!

VaniljaRe: Puristava tunne kurkussa18.12.2012 18:31
Minulla on tuota kuristavaa tunnetta kurkussa, mutta se tulee yleensä närästyksen seurauksena, eli liittyy olennaisesti siihen. Alkuun sitä puristavaa tunnetta oli enemmänkin, mutta minullakin niskan käsittely helpotti oireita. Joskus tosiaan tuntui siltä että puristuksen tunteeseen voisi tukehtua.

Lääkärit sanova herkästi että tuo puristava tunne voi olla henkistä laatua, kyllähän silläkin on varmaan osuutensa mutta eihän se sitä kokonaan ole. Mielellä on todellakin valtava vaikutus näissäkin oireissa.
Mieli voi saada aikaan sen, että kuristava tunne pahenee, kun tulee pelko tukehtumisesta.
Mukava kuuulla että olet sopeutunut tilanteeseesi ja voit unohtaa jo välillä koko asian. Tämä viestisi lohduttaa varmasti niitä joille asia on uusi ja tulevaisuus tuntuu synkältä.

HennaRe: Puristava tunne kurkussa30.12.2012 10:12
Hei! Osallistun täällä ensimmäistä kertaa keskusteluun, vaikka sivuja olenkin selaillut jo useamman kerran.

Minulla on palleatyrä ja siitä aiheutuvaa refluksioireilua. Gastroskopia on tehty reilut 5 vuotta sitten. Nyt joulun alla oireeni pahenivat ja toden teolla säikähdin kun eräänä iltana tunsin kurkussa puristusta ja turvotusta. Aluksi tuntemus kesti vain muutaman tunnin, mutta lopulta viime päivinä puristus alkoi tuntua enemmän tai vähemmän koko ajan. Pahimmillaan nieleminen on hankalaa. Puristus on ahdistavaa, ja pelko vain pahentaa. Illat juuri ennen nukkumaanmenoa ovat pahimmat, koska nukahtaminen on pelon takia vaikeaa.

Tämän keskustelupalstan löytäminen helpotti oloani valtavasti! On helpottavaa kuulla muiden kokemuksista, miten vaivan kanssa on pärjätty.

Tuomas OMEPRAZOL5.1.2013 9:02
OMEPRAZOL

Olen marraskuusta 2012 kärsinyt oireista jotka vasta tämän palstan myötä
ovat osoittautuneet refluksioireiksi.
Marras-, ja joulukuu menivät lähes shokissa enkä vieläkään ole täysin "tolpillani".
Olen ollut sekä työssä että sairauslomalla.
Työterveys on tehnyt voitavansa mutta on näiltä osin jotenkin kovin varovainen.
Kysymys Omeprazolin ( 20 mg ) käyttäjille:
- Onko tästä valmisteesta ollut apua ?
- Sivuvaikutukset esim pitkäaikaiskäytössä ?
- Ko. lääke pitäisi ottaa tyhjään mahaan, ts. myös öinen käyttö tulisi kyseeseen jos viimeisestä ateriasta on yli 6 h ?
Voimia ja jaksamista teille kaikille ja suuret kiitokset kun olette mukana ! !

kuikkisuunoRe: Puristava tunne kurkussa5.1.2013 12:13
Tuomas!

"Työterveys on tehnyt voitavansa mutta on näiltä osin jotenkin kovin varovainen."
- no toi oli arvattavissa

"Kysymys Omeprazolin ( 20 mg ) käyttäjille:
- Onko tästä valmisteesta ollut apua ?
- Sivuvaikutukset esim pitkäaikaiskäytössä ?
- Ko. lääke pitäisi ottaa tyhjään mahaan, ts. myös öinen käyttö tulisi kyseeseen jos viimeisestä ateriasta on yli 6 h ?"

Mun näkemyksen mukaan apua lähinnä perusrefluksiin ja ei kauaa vaan syyt poistaa silläaikaa esim stressi, ruokavalio jne

Sivuvaikutuksia on iso kasa mutta yksilöllistä lähtien kehon kuivumisesta ummetus lihasheikkous jne ja selväähän se on jos ruoka ei enää sula kunnolla...

En ole varma miksi pitäisi ottaa tyhjään vatsaan mutta normiahan on että aamuin x illoin ?

refluksikurkkuRe: Puristava tunne kurkussa5.1.2013 22:03
Tuomas, tsemppiä ja jaksamista alkumetreille!

Mikä sulla on seuraava vaihe taudin diagnosoinnissa? Oletko ollut jo tähystyksessä tai esim edes Gastropanel - verikokeessa?

Hyvä, että sulla on alkumetreillä tuo työterveys - itsellä sitä ei ole eikä ollut, joten (lähes) kaikki pyörii yksityisen maksullisen kautta :-( Mitä siellä on sulle tehty/neuvottu/lähetetty eteenpäin?

Salpaajien hoitovaste on keskimääräisesti samanlainen - mutta täällä huomaa selvästi että välttämättä se eka salpaaja ei autakaan ja se vaihdetaankin toiseen. Lääkityksen + tiukan refluksiremontin ( + entiset hyvät refluksia provosoimattomat tavat) avulla ruokatorven ulkopuoliset oireet helpottivat itselläni runsaan 3 kk kohdalla. Ylösnous ei tietenkään salpaajilla esty, koska ne nimensa mukaan vain salpaavat niitä happopumppuja, joita syntyy/aktivoituu koko ajan lisää (-->> tarve ottaa lääkettä tietyn väliajoin, jos ylösnousua on).

Itse olen käyttänyt salpaajia nyt 6 vuotta eikä itselläni ole mitään sivuvaikutuksia ollut näistä. Tarvii myös muistaa, että niitä ei myöskään kaikille edes tulekaan (vatsa ja suolisto on toiminut ihan hyvin kuitupitoisella ruokavaliolla kuten aikaisemminkin; vatsavaivoja ei ole koskaan ollutkaan - itsellä nimenomaan kurkkurefluksi). Rauta ja B12 vitamiinia voi testata verikokeella eikä nekään ole näistä jutuista muuttuneet. Lääkkeen tuoteseloste kannattaa lukea lävitse.

Mikä sun lääkeannos on tällä hetkellä? varmistaisin yöoton tulkinnan vielä vaikkapa yliopiston apteekin farmaseutilta soittamalla.

Mikä olo tänään?

kuikkisuunoRe: Puristava tunne kurkussa5.1.2013 22:54
Refluksikurkku!

Mulla happosalpaajat auttaneen liki aina hetimmiten, ei siis vasta 3 kk päästä vai mitä tarkoitat? Toki itsekin aina söin kuurin...

Itse koen että on "perus" -refluksi ja sappi-refluksi ja em. happosalpaaja mulla auttaa hetimmiten perusrefluksiin?

En oikein osaa vielä näitä termejä esim ruokatorven ulkopuoliset oireet jne?

TuomasRe: Puristava tunne kurkussa6.1.2013 13:37
RE: "R-kurkku" ym....
Suuret kiitokset tuesta !
Olen käynyt gastroskopiassa jossa "silmämääräisesti" kaiken todettiin olevan hyvin.
Koepalojen tulokset tulevat tammikuun puolivälissä.

"Gastropanel"-verikokeesta luin nyt eka kertaa, mikä sen on ?

Tällä hetkellä kunto vaihtelee sen mukaan kuinka saan nukutuksi yöni.
Yöt ovat pahimpia.
Mikäli painajaisen kautta herää siihen että nieluun pyrkii ruokatorvesta jotakin ylimääräistä nestettä niin unen saanti sen jälkeen tahtoo olla kovassa.
Olen nostanut sänkyä yläpäästä 10 cm mutta täytynee laittaa vielä 5 cm lisää tavaraa sen jalkojen alle.
Tyynyjen lisääminen tuo vain niskavaivoja.

Ruokailun jälkeen on n. tunti aikaa jolloin on oltava paikallaan ja nieleskeltävä jotta ruoka menisi kunnolla alas.
Olen vasta opettelemassa pieniä annoksia ja keveitä ruokavaihtoehtoja.
Hyvä ruokahalu kun on sukuvika niin "hitaasti ja pienin annoksin" -periaatteessa on oma opettelunsa.... ; )

refluksikurkkuRe: Puristava tunne kurkussa8.1.2013 0:39
Kuuno, keskeiset refluksitermit ja oireet löytyy tuolta vasemmasta sivupalkista "Refluksi" - osion alta.

Salpaaja poistaa mullakin nopeasti hapon mutta oireiluunhan liittyy niin paljon muutakin. Se ylösnouseva pepsiini, jota syntyy myös lääkityksen kanssa (kun pH on päälle 4), kiinnittyy pahus sinne limakalvoihin ruokatorvessa sekä kurkunpäässä ja aiheuttaa (hapolla aktivoituneena) kudoksissa tulehdusta ja vaurioita :-(

Tuomas, hyvä juttu, että tähystys ohi ja hyvät "maisemat" :-)
Gastropanel on se (Biohitin) verikoe, josta selvitellään vatsan limakalvon kuntoa (ei korvaa tähystystä). Siinä selviää kylläkin gastriiniarvo, joka on verrannollinen siihen kuuluisaan monia puhuttavaan hapon määrään ihmisen vatsassa. GP:stä lisää uutispuolelta http://www.refluksi.fi/105

Tsemppiä öihin! Huono nukkuminen vaikuttaa kyllä negativiisesti (ja alentaa kipukynnystäkin). Itsellä oli sänky 15+ korotettuna korkeimmillaan. Ja vasemmalla kyljellä lähes aina (se anatominen pikku vatsalaukun "mutka" tällä puolella). Itsellä ei taida kuitenkaan paljoakaan esiintyä tuota yörefluksia, koska taas menee vaakatasossa ihan hyvin.

Vähitellen kohti helpompia oireita :-) Oletko tähän mennessä huomannut mitään tiettyjä juttuja, jotka ehdottomasti aiheuttaa ylösnousua?

SariRe: Puristava tunne kurkussa14.3.2013 16:07
Moikka. Olen lukenut näitä juttuja,samanlaisia oireita...tiedän että mulla ollut pohjukais suoli haava,joka arpeutunut,ja refluksitauti...myös niska kipeä, ja väsynyt ,varmaan lihaksista johtuvaa myös..lihakset jumissa,en ole käynyt hierojalla koskaan,itse yritellyt venytellä ja hieroa...varsinaista närästystä,harvemmin ,eikä paljon kipujakaan...vain sellanen ahdistava tunne, ja välillä sitä kurkun puristusta....tällä hetkellä kyllä stressiä muutenkin...mutta, kyllä oireita ollut,ilman sitäkin...en käytä mitään lääkkeitä...vaikea mennä lääkäriin koko valittamaan...kun tietäs miten edetä...

refluksikurkkuRe: Puristava tunne kurkussa15.3.2013 9:05
Jaksamista sinnekin - täällä kanssa yksi kurkkurefluksikko :-)

Yksityiseltä kurkkulääkäri, joka tekee muutaman minuutin kurkunpään peilauksen ja voipi heti kättelyssä sanoa onko siellä jotain happoon liittyviä juttuja ....

Olisko sun mahdollista kokeilla Voice massagea?

Miten hoidat tuota ylösnousua itse (ruokailut, rentoutukset ym ym) tällä hetkellä?

SaturnusRe: Puristava tunne kurkussa16.3.2013 14:47
No nih, nyt mulla on nielu tukossa. Alkoi pari tuntia sitten. Ei kipua, vain turvonneen tuntuinen nielu ja vähän nuhaa, jota on ollut jo muutaman päivän. Voiskohan olla et mun aamuinen jättisatsi kahvia (3 kuppia) laukaisi mulla tällasen reaktion? Oon myös tärissyt kahvituokion jälkeen, eli jonkinlainen yliannostus taisi olla kyseessä. Nenäoireisiin kokeilin aikasemmin päivällä Glinor-nenäsuihketta, jonka jälkeen siis huomasin tän nieluongelman. Mikä auttaisi?

Esomepratzolia otin aamulla 20 mg pari tuntia ennen tuota kahvittelua, muita mahalääkkeitä en ole ottanut tänään.

SaturnusRe: Puristava tunne kurkussa10.11.2013 16:29
Hih, just meinasin ruveta valittamaan kurkun puristusta ja ihmettelin, voisko olla salpaajan sivuvaikutus. Ja kappas, samaa havaintoa on mulla ollut siis jo maaliskuussa :D Kiva, kun saa itseltään vastauksen omaan kysymykseensä :D

Eli kurkkua kuristaa taas, nyt n. 3kk Nexium-kuuria takana, pikkuhiljaa vähennellen. Saman ajan tuo ekalla kerrallaki näköjään vaati, että puristusoireita alkoi tulla.

Onko muilla ollut sellasta, että sivuvaikutuksia alkaa tulla vasta pidemmän käytön jälkeen? Mulla on myös sitä "raikasta tunnetta" rööreissä, joka ilmaantuu aina vasta useamman viikon kuurin jälkeen (tosin tällä kuurilla oon tuolta säästynyt).

Multa löytyi syksyllä ultrassa kilpirauhasesta pieni kyhmy (0,5 cm), joka kontrolloidaan maaliskuussa. On käynyt mielessä, että jospa se onkin se kyhmy, joka oireilee. En tiedä sitten, johtuuko kuristus salpaajasta, refluksista vai tuosta kyhmystä - onhan kyhmy kuitenki tosi pieni eikä tunnu ulospäin.

SaturnusRe: Puristava tunne kurkussa10.11.2013 16:30
Kontrolloidaan joulukuussa, piti siis sanomani :)

Entinen refluksiRe: Puristava tunne kurkussa12.11.2013 17:39
Hei! En tiedä miten eksyin tälle palstalle, mutta olen ennen kärsinyt todella kovasta kurkun "kuristuksen" tunteesta. Tiedän että se ei millään tavalla liittynyt henkiseen puoleen, enemmänkin sairastelu sitten alkoi nakertamaan sitä mieltä. Vuoden taistelin, ja nyt voin hyvin. Minulla kaikki alkoi rankasta lääkekuurista, jonka sain kovaan flunssaan.

Tämän jälkeen alkoi kuristuksen tunteet ja usein myös ruokatorvea poltteli. Ei menny aikaakaan, kun alkoi myös ruoka nousemaan ylös. Gastroskopiassa todettiin palleatyrä. Zolt - vähensi närästystä, muuten ei mitään iloa. Nexium - kurja lääke, tuntu kiristävän koko kaulan ja pään lihakset, ihan kuin olisi keho kuivunut. Päänsärkyä ja kuiva kurkku. Pantoloc (ehkä) ja sitten joku part jotain, ei toiminut. Olen aika kärsimätön näiden lääkkeiden kanssa. Lopulta päätin rajoittaa ärsyttäviä ruokia, enkä syönyt mitään lääkkeitä. Puoli vuotta kuurin jälkeen ruuan nousu rauhoittui. Kaiken tämän lisäksi kävin pääalueen hierojalla, joka totesi ettei ole koskaan nähnyt kurkun alueen lihaksia niin jumissa. Sain jumppakuminauhan ja tein säännöllisesti venyttelyä. Tämä helpotti, mutta ei auttanut.

Viimeinen apu vaivoihin tuli, kun yksi lääkäri huomasin minun ilmeisesti sairastaneen flunssani aikana kilpirauhastulehduksen. Arvoissa oli pari kertaa saatu kiinni vajaatoimintaa, viisi kertaa testit olivat kuitenkin puhtaat. Sain tulehduksen varalta kortisonit, ja jonkin ajan kuluttua kurkku rauhoittui huomattavasti. En tiedä oliko sattumaa vai mitä. Vaivan kanssa elän edelleen, pientä polttelua ja pientä kuristusta, mutta ehdottomasti suurin muutos oli, kun aloin hyväksymään tunteen. Palleatyrää ei ihan niin helpolla leikata, ja tajusin että ainoa mitä pystyin tekemään, oli yrittää olla sujut asian kanssa.

Halusin vain laittaa tämän tsemppiviestinä, koska itsekin useasti makasin lattialla itkien, etten jaksa enää. Uskon, että minulla oli rekluksin edellytykset, mutta lääkekuuri laukaisi "häiriötilan". Itsellä tuntui, että kaikki lääkkeet ylläpiti sitä. Aikaa myöten kroppa rauhoittui, ja kun häiriötila pieneni, vaivat pienenivät. Yrittäkää välttää kaikkia tekijöitä; ottakaa hierontaa, tarkkailkaa ruokaa, paljonko särkylääkkeitä, venytelkää jne. Tiedän, että osalla närästyslääkkeet ovat myös edellytys ja pelastus, en tarkoita että ilman niitä pitäisi olla.

Tsemppiä kaikille!

refluksikurkkuRe: Puristava tunne kurkussa9.5.2014 12:28
Nostoa Tapion "Puristava tunne kurkussa"

SaturnusRe: Puristava tunne kurkussa26.6.2014 18:56
Täällä puristaa taas... Alkoi taas kahvin jälkeen, vaikka oli tummaa. Hemmetti, kun en muista miten oon päässyt aikaisemmin eroon tästä oireesta :-D Ehkä pitäs laittaa taas nexium tauolle, jos pystyy.

juissiRe: Puristava tunne kurkussa9.2.2015 11:03
Googletin tuossa hengenahdistus ja kurkun puristus ja minnepä päädyin taas...

PetuniaRe: Puristava tunne kurkussa29.12.2015 15:42
Mullakin nyt tämmöistä vaivaa. Oon syönyt esomeprazolia esofagiittiin 5vkoa. Helpotusta oireisiin on tullut. Yhä kuitenkin esim rintatuntemuksia jonkin verran. Nyt on lisäksi lähes viikon ajan ollut puristava tunne kurkussa. Eilen ja tänään suhteellisen voimakkaanakin. Tuntuu, että kaulaa tarvitsee ojennella ja suuta pitää auki että olisi parempi olo. Jossain ketjussa olikin ohje haukotella ja se auttaa hetkeksi.

Muutama (ainakin Saturnus) on tänne kirjoittanut, että Nexiumista on tullut ko. oiretta. Ja nimenomaan ei heti alussa, vaan myöhemmin kun on käyttänyt jo lääkitystä jonkin aikaa. Itse aloitin eilen sovitusti ajamaan lääkitystä alaspäin, katsotaan auttaako asiaan. Mutta nyt tuntuu kyllä ajoittain tosi pahalta tämä kurkun kuristus.

Miten olette saaneet kuristavaan tunteeseen helpotusta ja onko muillakin liittynyt lääkkeeseen ja helpottanut sitten lääkityksen lopetuksen/vaihdon jälkeen?

PetuniaRe: Puristava tunne kurkussa29.12.2015 15:45
Lisäyksenä vielä, että välillä tulee röyhtäisyjä, jotka ei auta puristavaan tunteeseen. Myöskään Gavisconista/Galievesta ei apua. Tunne menee itsellään ohi jossain vaiheessa tullakseen taas uudelleen.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: