Keskustelu

MariaVagus-hermo24.1.2016 22.57
Kuinka monella on oireena refluksin lisäksi:

- tinnitus
- nielemisvaikeudet (esim. juodessa vesi menee usein väärään kurkkuun)
- oireiden ollessa todella vaikeat: puheen tuottaminen vaikeaa, kirjoittaminen vaikeaa, kävely omituista (tuntuu kuin kävelisi robottimaisesti, ei tunne jalkojaan kunnolla)
- voimakasta kipua kylkikaaren vasemmalla puolella alhaalla heti navasta vasemmalle

Näistä oireista olen hakeutumassa neurologille, mutta ensin kokeneelle akupuntio-lääkärille. Alan aktiivisesti nyt selvittämään mikä on vagus-hermon ärtymisen syy-yhteys refluksiin.

Silloin kuin vagus-hermo ärtyy todella pahasti, myös tinnitus on niin voimakasta, että aamulla kun herään, tuntuu kuin naapurissa olisi paalutus menossa. Pientä sirinää en edes enää huomaa, se kun on joka päiväistä. Samaan aikaan vatsaa ja selkää polttaa (hermosärkyä).

Pahimmillaan oksentelen, pahoinvointi sietämätönä, kuume nousee. Tähän auttaa keskushermostoa rauhoittava lääke. Oireet häviävät hetkessä.

Tintti2Re: Vagus-hermo24.1.2016 23.24
Maria...onko tutkittu voisko johtua fibro-tai polymyalgiasta?
Minulla molempia johon liittyy vähän samanlaisia oireita kuin kuvailit...tinnituskin on jokapäiväinen seuralainen :-(

MariaRe: Vagus-hermo25.1.2016 22.03
Tintti2: ei ole tutkittu, uskon, että oli diagnoosi mikä tahansa taustalta löytyy krooninen tulehdus ja/tai hermostollinen syy. Monen sairauden taustalla on häiriö elimistön puolustusjärjestelmässä (autoimmunisairaudet). On yksilöllistä mikä kohta sitten pettää ja millaisen ilmenemismuodon puolustusjärjestelmän pettäminen saa. Esim. reuma, fibromyalgia, diabetes, astma, allergiat, migreeni, ärtyneen suolen oireyhtymä, krooninen väsymys, masennus yms.

Tintti2: onko sulla oireena se, että kieltä polttaa? Mulla ei ole koskaan sellaista närästystä, että huomaisi happojen nousevan ylös, mutta tämä kielen polttaminen on todella kamalaa. Amalgaamipaikka (oli ain 1) on poistettu. Olen välillä miettinyt sitäkin, että olenko allerginen muovipaikoille?

Kävin tänään akupunktiossa, tinnitus loppui ja samalla tunne, että korvat ovat tukossa. Ennen akupuntiota sydän hakkasi, mutta todella hyvin akupunktio sai autonomisen hermoston ja vagus-hermon rauhoittumaan. Tänään oli tosi hyvä päivä. Nyt iltaa kohden kielen poltto lisääntynyt ja vatsahermo tuntuu vähän taas heräävän, mutta muuten todella paljon parempi olo.

Aion jatkaa nyt akupuntiota ja yritän kaikin tavoin välttää stressiä.

Vaikka tätä helvettiä on kestänyt monta vuotta, en aio koskaan luovuttaa, vaan yritän löytää keinoja.

Ikävä tosiasia on, että keskushermoja rauhoittava lääke Lorazepam auttaa todella hyvin oireisiin. Lorazepamilla on todettu olevan yhteys nuoruusiän dementiaan, joten en todellakaan haluaisi käyttää sitä, vaikka kaikki kivut häviävät sillä kokonaan, myös rankka pahoinvointikohtaus.

Tintti2Re: Vagus-hermo25.1.2016 22.33
Ennen ylösnousut oli kunnon happoroiske kurkkuun mutta nyt niitä tapahtuu harvemmin ....sen sijaan hapot nousee kaasumuodossa , tulee polte nieluun, kieleen ja oikeastaan koko suuhun koska huuliakin alkaa polttamaan.
Ja silloin saa ruveta rykimään ja yskimään kunnes saa liman pois.
Olen pannut merkille että ylösnousut/polte tulee kun ylävatsa turpoaa/palleanseutu kovettuu.
Kun maha on litteä/pehmeäntuntuinen ei ole näitä ongelmia....tosin pienikin stressi saattaa turvottaa mahaa hetkessä ja silloin tuo "rumba" alkaa.

Telle Re: Vagus-hermo12.1.2017 14.16
Hei, googlailen täällä koska juuri tulin lääkäristä satunnaisten pahoinvointikohtausten takia, toistaiseksi oksenteluja puolessatoista kuukaudessa kolme ja viikon kuumeilu-vatsaoireilujakso. Jo lokakuussa alkoi korvien sirinä, enkä edes maininnut siitä lääkärille, tuli mieleen vasta kun sain selville millainen tuo Vagushermo on. Tähän asti olen luullut että korvien sirinä johtuu täysin jumissa olevista hartioista, ja taitaakin olla samaa oireyhtymää mutta ehkä eri tavalla kuin ajattelin. Koskapa tätä olette kirjoitelleet vuosi sitten olisi kiva kuulla miten menee nyt, ja myös, onko ruokavaliolla mitään merkitystä oireiden ilmenemiseen? Reagoin näköjään kropalla stressiin, keliakian kehitin jo 15 vuotta sitten.

Tintti2Re: Vagus-hermo12.1.2017 16.14
Hei Telle ja kiitos kysymästä!
Kyllä minulla vielä on sitä kohinaa ja korvien soimista ja ainakin minulla niska-hartiajumit pahentavat oireita....aina ei vaan jaksa välittää koko hommasta tai onko se sitä että siihen tottuu kun niitä ollut vuositolkulla.
Niinkuin täällä moni toteaa että kaikki liittyy kaikkeen niin ei enää tiedä mikä on se perimmäinen syy.
Kyllä ruokavaliolla on merkitystä....minulle suklaan syöminen laukaisee migreenikohtauksen, samaten stressi joka myös pahentaa muita oireita.

Telle Re: Vagus-hermo12.1.2017 16.23
Hei, Kiitos vastauksesta! Tsemppiä sinne. Tästä taitaa tulla loppuelämän kaveri. Aion kyllä perehtyä juurta jaksain tähän hommaan, oli siitä hyötyä tai ei. Minua auttoi jo tämä teidän lyhyt keskustelunne täällä kun sain vahvistusta tuolle että tinnituksella ja näilä pahoinvoinneilla on yhteinen tekijä.

nervus vagusRe: Vagus-hermo16.1.2017 15.23
Vagus-hermon yhteydestä refluksiin löytyy runsaasti tietoa palstan hakutoiminnolla. Ainakin omalla kohdalla ko. hermon herkkyys ja reagointi eri ärsykkeille on yksi keskeisimmistä tekijöistä koko taudinkuvassa. Toinen on stressi ja kiireiset elämäntavat jotka vaikuttavat myös vagushermon toimintaan. Siedän jopa refluksia provosoivia ruoka-aineitakin paremmin kuin stressiä. Eli stressi on itselläni erittäin merkittävä tekijä refluksin taustalla. Sillä on suoria elimistön sisäisiä vaikutuksia (hermosto, hormoonit jne.) ja sen lisäksi myös välillisiä vaikutuksia. Huonounisuus, ylihengitys (röyhtäily), ruokailutottumukset jne. Uskon että stressillä, ahdistuksella jne. on yleisestikin ottaen paljon tunnettua suurempi merkitys refluksissa. Mielestäni pääkopan asioiden pitäisi olla keskeinen osa oireilun taustaa selvitettäessä.

SitrusRe: Vagus-hermo17.1.2017 14.53
https://hidastaelamaa.fi/2015/06/paasta-vagushermosi-lomalle/

Ehkä oheinen juttu antaa jotain hyödyllisiä tietoja vagushermosta.

PrivetRe: Vagus-hermo15.2.2017 14.34
Olen nervus vaguksen kanssa 100% samaa mieltä stressin ja elämäntilanteiden vaikutuksesta refluksiin ja yleensä vatsaoireisiin. Tätä puolta lääkärikunta ei riittävästi huomioi ja monet tarvitsisivat useamman asiantuntijan yhteistyötä hoidon suunnittelussa. Nyt potilaat kärvistelevät ongelmien oravanpyörässä ja monia vajaahoidetaan. Tämä kyllä näkyy varmasti menetettyinä työpäivinä ja myös menetettynä elämänlaatuna.

jooiRe: Vagus-hermo14.3.2017 13.04
Luulen että mullakin on vagus hermo herkistynyt/ärtynyt. Mahan ollessa erittäin ärtynyt, saan omituisia oireita esim sydämen tykytystä, puhuminen tuntuu toisinaan hieman vaikealta, ja syödessä/juodessa kahvia tai ärsyttäviä ruokia saattaa ilmaantua hetkellistä kuristuksen tunnetta, nielaisun jälkeen tuntuu kuin joku kuristaisi ja estäisi verenkierron päähän. Myös nielemisvaikeuksia joskus. Pahan ärsytyksen ollessa päällä tulee todella levoton ja vaikea olo. Makuulle voi mennä aionoastaan tyhjällä vatsalla.

SitrusRe: Vagus-hermo14.3.2017 15.17
Mulla on vatsassa tykytystä, nykimistä, sytkytystä. Usein syöminen aiheuttaa sen. Joskus tulee hiki, vp nousee, syke myös.
Liittyyköhän tää vagushermoon? Mitenhän sitä voisi helpottaa?
Syömisestä on tullut stressinaihe, pahimmillaan niin vastenmielistä, ettei huvita syödä ollenkaan, etenkään kun ei tunnu nälkää.
Kellosta ja heikotuksestä huomaa, että hitsi, pakko syödä jotain. Kyllä tän sairauden antaisi mielellään kokeiltavaksi niille jotka väittää sen olevan harmiton vaiva joka hoituu lääkkeillä.

PrivetRe: Vagus-hermo14.3.2017 18.44
Sitrukselle: minä luulen - siis nimenomaan luulen - että sydänoireet ja muutkin "sivuoireet" ovat nk heijastuskipuja. Vatsan seudun hermotus on hyvin hienosyinen mekanismi ja siihen osuvat komplikaatiot iskevät hermotukseen, joka on koko ruoansulatussysteemin logistiikkakeskus. Ruokamassan kulku nielusta vatsaan on hienoon ohjausprosessiin perustuva systeemi ja sen takana vaikuttajina on myös hormonit ja ihmisen psyyke.
Kun luen tämän hienon keskustelupalstan oirekuvauksia, niin monissa niistä tulee esiin "sivuoireet" ja huolestuneisuus niiden aiheuttajista.

Minusta pitäisi tehdä riittävät perustutkemukset ja ennen kaikkea lääkäreiden kunnolla selostettava sulatusmekanismien riippuvuus toisistaan ja katsoa myös potilasta kokonaisuutena.

Lääkityksen toimivuuden kanssa on myös paljon ongelmia ja kaikilla potilailla on se peruspelko, että selviänkö tästä ikinä vai menenkö tyystin hajalle.
Tämä tuntuu triviaalille, mutta liikunta on kyllä iso apu tässäkin oireyhtymässä. Se edistää ruoansulatusta, se virkistää ja antaa myös hyvää mieltä eli "selvittää päätä".

Kerroit jossakin postauksessa että olit päässyt hyvän gastrokirurgin vastaanotolle. Oletko päässyt eteenpäin vaivojen selättämisessä? Onko tullut uusia näköaloja hoitoon?
Hyvää mieltä ja tsemppiä!

MinnaRe: Vagus-hermo22.12.2017 22.55
Onpa mielenkiintoista luettavaa. Mulla on ollut tosi huono syksy .Niskat jumissa ja melko koko ajan närästää. Pahoinvointia ja kuvotusta.

AnnaMyyRe: Vagus-hermo23.12.2017 12.38
Maria oletko täällä vielä, silmiini pisti tuo mahan ja selän polte hermokipuperäisenä.

Ja että lorazepam auttaa-ojasta allikkoon, se on yksi vahvoimmista ja koukuttavimmista bentsodiatsepiineista😕

PekkaRe: Vagus-hermo12.6.2019 8.03
Onko mahdollista että vagushermo aiheuttaa niin pahoja oireita, että se voi aiheuttaa kehon kiertymistä ja jopa kaatumisia sen takia. Ohessa pyörtymisiä niin että silmät sumenee mutta taju ei varsinaisesti lähde.

BrokenNeckRe: Vagus-hermo13.7.2019 4.07
En osaa sanoa kehon kiertymisestä, mutta on mahdollista, että jos vagus on aivan liian yliaktiivinen, niin se voi alentaa sydämen sykettä ja verenpainetta. Tämä taas johtaa siihen, että sydän ei pystykään enää pumppaamaan verta ympäri kehoa riittävällä volyymilla aiheuttaen jopa tajunnan menetyksen. Vagus on kymmenes aivohermo ja hermotoiminta ylipäätään voi aiheuttaa vaikka millaisia ongelmia. Mutta voihan tuo tajunnan menetys johtua monesta muustakin seikasta, vaikkapa huonosta niskasta - krampissa olevat lihakset vievät niskan hermoja ja verisuonia pinteeseen ja oireet tapahtuvat nopeasti. Mitä ylempänä vauriokohta on, sen kovemmat ovat oireet.

SitrusRe: Vagus-hermo2.2.2020 14.20
Koska meillä on uusia jäseniä, nostan tän.
Iäisyysaihe.
Kaikki uusi tieto on tervetullutta.
🌿💮🌿

PikeRe: Vagus-hermo2.2.2020 14.32
Jep, hyvä Sitrus 👍

Minua tähystänyt gastroenterologi puhui Vagus-hermosta ja että minulla nimenomaa sen "väärä" toiminta vaikuttaa refluksiin. Sanoi jotenkin, että hermottaa päinvastaisesti kuin pitäisi.

Ensimmäinen lääkäri, joka otti asian puheeksi eli vaikutus Vaguksella on moneen toimintaan.

Odottelen vielä niitä koepalavastauksia 2.1 tähystyksessä otettuihin 😕 Ja samalla uuden työpaikan ratkaisua, joko minä tai se toinen valitaan 😮

SitrusRe: Vagus-hermo2.2.2020 14.49
Nyt sanon jotain mitä mulle tulee aina sun nimmarista
mieleen, Pike: hauki, kalastus ja kesä.😀

Sit asiaan: osasiko joku lääkäri neuvoa, miten vagusta
voisi rauhoittaa?

PikeRe: Vagus-hermo2.2.2020 20.42
Niinpä niin Sitrus 😁 Pike is hauki in english 😆

Tässä yksi otos suoraan googlettamalla:

Syvä ja rauhallinen palleahengitys stimuloi vagushermoa, jolloin syke ja verenpaine laskevat. Jo muutama pitkä uloshengitys katkaisee tehokkaasti stressireaktion ja aktivoi palautumisen.

Muita keinoja:

Altista itsesi kylmälle: Turhaan eivät talviuimarit puhu avannossa pulahtamisen jälkeisestä hyvästä olosta. Jos et uskalla avantoon, myös kylmä suihku tai kasvojen peseminen kylmällä vedellä vaikuttaa samaan tapaan.

Kurlaa: Vagushermo on yhteydessä kurkun takaosan lihaksiin, ja kurlatessa nuo lihakset saadaan käyttöön. Myös ng-äänteen sanomiseen tarvitaan samoja lihaksia.

Naura: Milloin olet viimeksi nauranut sydämesi pohjasta? Muistat varmaan, kuinka hyvältä olo tuntuu kunnon naurukohtauksen jälkeen. Höpsöttely ja hulluttelu sallittu!

Laula: Laulaminen aktivoi kurkun takaosan lihaksia ja sitä kautta myös vagushermoa. Laulamisen on muuten todettu lisäävän myös mielihyvähormonina tunnetun oksitosiinin erityistä elimistössä.
Lue lisää keinoista, joilla vagushermoa voi aktivoida:
Upliftconnect.com: Hacking the Nervous System

GingerRe: Vagus-hermo2.2.2020 21.52
Pike toivon että saat sen paikan 🤗❤

Sitrus ❤❤❤

SitrusRe: Vagus-hermo2.2.2020 22.21
Ginger
💖

PikeRe: Vagus-hermo2.2.2020 22.54
Kiitos Ginger 💙

Nyt unille 😴

Female77Re: Vagus-hermo3.2.2020 1.22
Uskon kyllä vagus hermon vaikutukseen. Hyvää tuuria sinulle Pike 🌟

elvisRe: Vagus-hermo3.2.2020 19.47
kuulostaa kyl niin tutulta kaikki. fundokomplikaatio tehty. hermosairaus todettu. NOrm/traum stressiä piisaa. Neurologisia ongelmia.
ihmissuhteet ei ole sitä mitä pitäs. Eikä oikein mikää et tue sitä et turha oireilu loppus ja pystys elämään.

Terapiat on olleet vain haitallisia. Rahat ja menetetty aika ja ihmissuhteet vituttaa.

Täs elellään tynnyrissä tän kaiken kanssa ja ei ole potkua päästä ulos.
Menee kaikki voimat turhaan ponniteluun niin olennaiseen ei ole enää voimia.

miten sympaattinen hermo vaikuttaa asiaan?

Kiitos hyvistä kommenteista.

spasmi77Re: Vagus-hermo21.2.2020 19.13
Kurkkua kuristaa ja pistää erityisesti vasemmalle puolelle, ääni käheytyy/sortuu. Refluksivaivat alkoivat vaivata haittaavasto n.vuosi sitten useamman antibioottikuurin jälkeen. Tähystyksessä lääkärin havainto oli normaalia enemmän spasminen ruokatorvi. Esomepratsolilla ja tiukalla ruokavaliolla vaiva hetkeksi hellitti. Nyt jälleen tammikuussa jouduin syömään antibioottikuurin ja jouluherkut ja ruokavaliosta lipsuminen toivat vaivat takaisin. Ilmeisesti virustauti voi tehdä vagushermolle tuhoja. Muljahteluja rinnassa myös on ollut. Koufmanin kirjoissa noista on jonkin verran.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: