Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

annaRaskaus ja refluksilääkkeet14.7.2010 21:24
Hei!

Onko muilla kokemuksia lääkityksestä raskauden aikana? Tein tänään plussan ja refluksin kannalta epäilyttää, kun sain juuri oireet aisoihin nexiumilla (40mg)

Soitin tänään lääkärille, joka sanoi, että nyt nexium 20mg/pv ja siitä pikku hiljaa lopetetaan kokonaan. Ei puhunut sopisiko joku lääke raskauden aikana. Nexiumin käyttöä ei ole ehdottomasti kielletty, mutta suostiellaan varovaisuutta (lääkäri sanoi)

Paheneekohan oireet raskauden aikana ja mitähän lääkettä voisi käyttää turvallisesti? Näihin kysymyksiin en saanut tänään vielä vastausta.

Jos muilla kokemuksia, niin kuulisin mielelläni!!

SitrusRe: Raskaus ja refluksilääkkeet15.7.2010 11:51
Mun tutulle lääkäri suositteli Rennietä. Ei voinut kuitenkaan käyttää, tuli yrjöt. Pärjäsi luonnonjugurtilla. Välillä oli kamalaa, välillä meni paremmin.
Kumma jos ei lääkäri vastaa sulle.
Voithan sä kysyä apteekista.

TappiRe: Raskaus ja refluksilääkkeet16.7.2010 14:22
Toivon myös joskus saavani lisää lapsia refluksitaudista huolimatta. Minun käsittääkseni periaatteessa raskausajalle ei suositella mitään lääkitystä, ainakaan ensimmäiselle kolmannekselle, mutta lääkärin luvalla voidaan tästä harkinnalla poiketa. Eli jos tauti on oikein paha, niin sitä voidaan lääkitä myös raskausaikana. Refluksilääkkeissä on riski lähinnä siinä, ettei niistä ole riittävää tietoa, jonka perusteella voisi määritellä onko ne täysin turvallisia raskausaikana. Soita teratologiseen tietopalveluun ja tarkista asia sieltä. Lääkäri tietysti loppuviimeksi päättää kirjoittaako reseptin vai ei. Reseptivapaita voi kysyä apteekista.

annaRe: Raskaus ja refluksilääkkeet18.7.2010 17:41
Kiitoksia vastauksista..Lääkäri laittoikin mulle annoksen puolitukseen. Tänään olen ensimmäistä (!!) kertaa ilman happosalpaajaa ja täytyy sanoa, että ok päivä. Lounaalla sain kamalan ähkyn, mutta meni ohi. Rennietä pitää ostaa myös pahojen hetkien varalle. Toivottavasti raskaus ei lisää närästystä!
Nexium tosin vaihdettiin siihen omeprazoliin, josta on enemmän kokemusta.
Mua vaivaa myös pistokset kyljissä, voiko nekin littyä ylävatsavaivoihin?
Nyt jännitää lääketauko, että miten vatsa sopeutuu ja kestää..

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet18.7.2010 18:22
Onneksi olkoon anna! Onko lapsi ensimmäisesi? Koska on laskettu aika?

Raskausaikaa ja närästystä on käsitelty myös usein esim. Helistimessä (Päävalikosta Suomalaisia tietolähteitä). Tässä yksi keskusteluista, joissa salpaajia on ainakin osa käyttänyt ihan ok, kuten myös miedompia Rennietä ja Gavisconia:

http://www.helistin.fi/keskustelu/viewtopic.php?t=2428&sid=eec709c772ee3a7c348eaae753169e97

annaRe: Raskaus ja refluksilääkkeet18.7.2010 21:45
Kiitos refluksikurkku! Tuo antamasi linkki oli hyvä!
Tämä on kolmas lapsi, mutta ensimmäinen refluksitaudin toteamisen jälkeen. Plussasin ihan juuri, joten laskettu aika maaliskuussa, jos kaikki menee hyvin. Plussan jälkeen ensimmäinen reaktioni oli, että apua, miten voin elää ilman nexiumia tai muita salpaajia! Tässä on niin koko kesä ja kevät kärvistelty vatsan kanssa :/
Mutta sormet ristissä eteen päin!

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet19.7.2010 10:44
Toivotaan parasta!

päivänhattuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet21.7.2010 20:51
Hei! Olen vähän aikaa sitten soittanut teratologiseen tietopalveluun ja kysynyt asiaa. Sieltä sanottiin, että myös happosalpaajia voi käyttää, ensisijaisesti he suosittelee omepratsolia, koska siitä on eniten tietoa, mutta myös muita voi. Jos ei siis pärjää lievemmillä lääkkeillä. Sieltä sanottiin että voi käyttää raskautta yrittäessä ja koko raskausaikana alusta loppuun. Imetyksen aikana suosittelisi käyttämään esim. famotidiinia sisältävää lääkettä kuuriluonteisesti jos tarvitsee tehokkaampaa lääkitystä.

annaRe: Raskaus ja refluksilääkkeet24.7.2010 12:35
Kiitos päivähattu! Itse en ollut vielä ehtinyt soitaa teratologiseen tietopalveluun. Olen nyt kuin ihmeen kaupala pystynyt sinnittelemään ilman salpaajia :)
Mutta mullekin lääkäri sanoi samaa, että kyllä varmaan voi käyttää nexiumia yhtä lailla kuin opmeprazolia, vaikka siis jälkimmäisestä on eniten kokemusta. Mutta tärkeää tietää, että jos pahin tuska iskee, niin lääkettä voi ottaa!

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet23.8.2010 19:17
anna, oletko vielä linjoilla?
Miten refluksi ja raskaus on sujunut? Oletko pystynyt olemaan ilman salpaajia?

annaRe: Raskaus ja refluksilääkkeet25.8.2010 20:43
Hei!
Ensimmäinen kolmannes on pian takana ja oireet alkaneet :( Alussa kaikki meni hyvin kun lopetin säännöllisen nexiumin käytön. Viime viikolla alkoi ylävatsakivut. Olo on todella nihkeä ja huonovointinen. Voi olla raskauden tuomaa närästystä tai vanhaa vaivaa tai molempia :(

Mulla on ensi viikolla neuvolalääkäri ja ajattelin sinne asti sinnitellä. Toki voisin syödä sitä omeprazolia. Rennie ei auta yhtään. Mulla pahin oire tällä hetkelä ylävatsakipu mahalaukun kohdalla. En tiedä onko se "perinteinen" närästysoire, mutta todella vaivaava. Toivottavasti vointi paranee ja raskausaika jatkuu hyvin! Mulla eivät nuo happosalpaajatkaan ole vieneet oireita pois, joten vähän pessimistinen asenne. Ilman lääkkeitä meni hyvin juuri reilu kuukausi....:(

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet29.8.2010 18:49
Ikävä kuulla, että refluksitilanne on mennyt tohon suuntaan!

Onko sulla vaivana mitään raskausajan oireiluita?

annaRe: Raskaus ja refluksilääkkeet9.9.2010 17:59
Hei taas!

Vähän harvemmin oon tänne enää ehtinyt..On mulla ollut ihan tavallisia oireitakin eli pahoinvointia, väsymystä ja onhan närästyksin perus raskausoire.

Mutta nyt on ylävatsavaivat helpottaneet :) ainakin toistaiseksi.
Toivon niin paljon, että närästys ei pahene ja sais pysyä poissa kokonaan!
Mutta tällä kertaa siis parempia uutisia.

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet17.9.2010 21:35
Mukava kuulla, että jotain hyvää kehitystä!

Mukavaa raskausaikaa ja piipahda välillä kertomaan kuulumisia!

monskiRe: Raskaus ja refluksilääkkeet19.9.2010 13:59
Mulla on nyt rv 33+6 ja tähän asti olen onneksi pärjännyt ilman lääkkeitä.. Nyt loppuajan joudun varmaan syömään omeprazolia. Siihen on onneksi lääkärin lupa tässä raskaudessa. Edellisessä en saanut syödä ja tuli sitten veristä oksennusta loppuraskauden ajan, kun pääsi turhan pahaksi. Refluksi rauhoittui onneksi vauvan syntymän jälkeen viimeksi. Itselläni on palleatyrä + refluksi.

kärvistelijäRe: Raskaus ja refluksilääkkeet19.9.2010 21:35
Kun olin raskaana 22 viikolla vatsavaivana ärtyivät niin pahaksi ettei edes suoneen tiputetusta Nexiumista ollut apua. Lopulta useamman viikon Omepratsoli kuuri helpotti. Lopetin sit lääkkeen ja yritin pärjätä Renniellä yms. Mut nyt muutamia päiviä sitten vatsa taas ärtyi pahaksi ja taas olen Omepratsoli kuurilla 40mg/päivässä. Se mua vaan mietityttää et mitenkä turvallinen tuo pantopratsoli (esim. somac) on? Koska sairaalassa mulle annettiin sitä ja vakuutettiin et ois turvallista mut mitä netistä ja pakkausselosteista lukee niin sitä ei suositella ollenkaan jos on raskaana. Voiko se sitten olla jotenkin vaarallista sikiölle? Lääkäri kyl sanoi et kaikki PPI-lääkkeet ois turvallisia...?! Omepratsolihan on tutkituin... Nyt olen 37 raskausviikolla.

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet27.9.2010 8:41
Hei monski! hyvältä kuulostaa, jos olet noin pitkälle ilman mitään lääkkeitä pärjännyt. Tsemppiä loppuaikaan!

kärvistelijä, kyllä niitä käytetään raskauksienkin aikana (lääkärien määrääminä) mutta lievemmästä päästä sitä kai ensiksi suositusten mukaan pitäisi kokeilu aloittaa. Alkuvaihe voi olla asia erikseen ...
Jos haluat lisätietoa, soita vaikka tuonne teratologiseen tietopalveluun...

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet21.11.2010 14:50
Anna, miten raskaus refluksin kanssa sujuu?
Entä muut - tuoreet äidit??

röyhtäilijäRe: Raskaus ja refluksilääkkeet13.12.2010 22:58
hei, täälläkin yksi refluksitautinen odottaja. puolessa välissä ollaan eli rv odotan kolmatta lasta mutta ensimmäistä kertaa refluksitaudin kanssa. n 3vuotta sitten alkoi oireilu ja diagnosoitiin.

närästys on ollu päivittäistä nyt viimeaikoina. rasitus ja reippaampi puuhastelu laukaisee monesti mulla polttelun ja hengenahdistustakin jota oli jo ennen raskauttakin silloin kun närästi. toisinaan tulee yökkäysrefleksi vaikka varsinainen raskauspahoinvointi on jo hellittänyt. olen hoitanut oireita magnesiamaidolla joka ei hirveän tehokas, bulgarianjugurtilla ja maidon juonnilla. rennietä en saata käyttää kun se tekee pahaa.

ennen raskautta käytin nexiumia joka auttoi ihan hyvin.

mitä muille närästelijä odottelijoille kuuluu?

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet14.12.2010 17:05
Tsemppiä sinne raskauden ja refluksin kanssa!

MilekoRe: Raskaus ja refluksilääkkeet6.1.2011 17:42
Itselle närästys tuttua viiden raskauden aikana (toki ennen sitä ja sen jälkeenkin). Kolmessa ensimmäisessä raskaudessa oli pakko pärjätä apteekin tuotteilla ja parhaimmaksi huomasin balancid tabletit. Niitä pitää kyllä nappailla vähän väliä, mutta kyllä ne pahimpia oireita lievittää. Kahdessa viimeisessä raskaudessa olenkin sitten saanut käyttää Omeprazolia ja saanut raskaudet melko kunnialla loppun asti.
Mulla ainakin närästys on ollut koko ajan voimakasta, mutta pahentunut selkeästi viimeisellä kolmanneksella.

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet4.3.2011 19:35
Hei kaikki odottajat, mitenkä odotusaika on sujunut?

Sullahan Anna oli se laskettu aika nyt maaliskuussa?

röyhtäilijäRe: Raskaus ja refluksilääkkeet4.3.2011 22:57
minulla raskaus on edennyt jo viimeiselle kolmannekselle. ja närästää joka päivä. joinakin päivinä vain hyvin lievästi ja taas toisinaan hyvinkin voimakkaasti ja lamaannuttavasti. gavisconia olen nyt käyttänyt ja auttaa n. 1,5 tuntia. kurkku on joka päivä limainen. puhuminen ja liikunta lisää kovasti sitkeätä limaa. minulla on myös lievä astma ja närästys ruokkii astmaoireita. mm. tuota limaisuutta.

onneksi saan nukuttua ettei yöllä vaivaa. pikkuhiljaa aamupalan jälkeen oireet alkavat.

siinä mielessä tympeä homma että vaikka synnytän niin tiedän että närästys ei kokonaan katoa koska minulla oli jo ennen raskautta päivittäin vaihtelevasti oireita. oli miten oli mutta olen ajatellut vauva on kuitenkin kaiken tämän vaivan ja oireilun arvoinen :)

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet8.3.2011 6:56
Voin kyllä kuvitella, että oireet voi olla välillä melkoiset :-(
Onneksi voit ottaa Gavisconia! Palaatko Nexiumiin synnytyksen jälkeen?

Tiedätkö onko vauva tyttö vai poika :-)?

röyhtäilijäRe: Raskaus ja refluksilääkkeet11.3.2011 21:12
tuosta nexiumista! voisin kyllä palatakin siihen koska pitää ainakin muutaman tunnin päivästä närästyksen poissa jos ottaa aamulla tyhjään mahaan. yksi huono puoli siinä kuitenkin on: nimittäin se jättää osittain ruoan sulattamatta. eli pöntössä näkyy sulamattomia vihanneksia. maha ei kuitenkaan tule kipeäksi siitä.

vauvan sukupuoli on meillekin yllätys ;)

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet13.3.2011 12:04
Mulla on itselle Nexium sopinut hyvin, olen käyttänyt nyt sitä
4 vuotta. En ole kokeillut muita...

Koska sulla on laskettu aika?

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet27.4.2011 8:46
Röyhtäillijä, miten olet pärjännyt?

Joko loppusuora häämöttää juniorin kanssa?

röyhtäilijäRe: Raskaus ja refluksilääkkeet27.4.2011 22:01
Hei, laskettuaika on nyt tämän viikon perjantaina. eli nyt on vain ajan kysymys milloin Hän suvaitsee tulla ulos.

Närästyksen suhteen on kyllä joka pvä oireita. peruna ja kahvi ovat pahimmat. Iltaa kohden oireet aina voimistuvat. Hapot menevät poskionteloihin ja nenän limakalvoille ja tulee vähän flunssainen, lämpöinen olo vaikka mitään flunssaa ei ole tulossakaan. aamut ovat helpoimpia oireiden suhteen. gavisconia olen nyt käyttänyt, auttaa parin tunnin ajan.

En vielä tiedä mitä lääkettä voin käyttää imetyksen aikana.

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet29.4.2011 9:07
Hei - toivottavasti juniori on putkahtanut jo maailmaan!
Taidetaan maailmalla juhlia muutenkin jo tätä päivää.
Kumpi tuli ja menikö kaikki hyvin?

Minä häivyn valmistelemaan "hääjuhlia" päivän kunniaksi :-)

röyhtäilijäRe: Raskaus ja refluksilääkkeet6.5.2011 13:17
No nyt on tyttövauva saatu maailmaan vappupäivänä :) synnytys oli nopea ja aika kivulias mutta meni hyvin.

on vähän närästäny synnytyksen jälkeen. varsinkin jos erehdyn vähän reippaammin puuhastelemaan niin heti alkaa nousemaan väkevää happoa. toistaiseksi en ole mitään siihen ottanut koska imetän. gavisconia aijon ottaa jos menee pahaksi.

kahvia en ole juonut viikkoon ja olo on ollut tuplasti siedettävämpi. limaisuuskin vähentynyt ainakin puoleen kahvin jäädessä pois.

kirjoitelkaa te muutkin kuulumisia!

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet9.5.2011 20:45
Onneksi olkoon pikku prinsessan johdosta!

Toivottavasti närästys ei ylly. hienoa jos olet pystynyt olemaan ilman
kahvia ja se näkyy myös oireissa!

SitrusRe: Raskaus ja refluksilääkkeet4.6.2011 18:06
Onko teillä synnyttäneillä refluksitauti jotenkin muuttunut vaikeammaksi pysyvästi, vai onko se palautunut raskautta edeltävälle tasolle?

Mun ystävällä refluksioireet hävisi synnytyksen jälkeen, mitä hän ihmetteli kovasti mutta oli tietenkin iloinen. No, myöhemmin kun tuli flunssaa, oireet taas palasivat.

NyytiRe: Raskaus ja refluksilääkkeet6.6.2011 13:07
Mä olen ihan raskauden alussa ja kärsin jo närästyksestä. Kolmisen vuotta olen syönyt Lansopratsolia ja se on pitänyt oireet kurissa. Nyt sitä ei saa syödä ja sen kyllä huomaa :/ Saapi katsoa pitääkö jotain Rennietä ja Gavisconia vahvempaa jossain vaiheessa ottaa, koitan nyt ainakin ekan kolmanneksen pärjätä ilman.

SitrusRe: Raskaus ja refluksilääkkeet6.6.2011 13:17
Oletko ihan varma ettet voi käyttää närästyslääkettä? Mun tietääkseni suositukset ovat muuttuneet. Muistaakseni teratologinen tietopalvelu neuvoo auliisti. On kai vakava juttu, jos saa vaikka ruokatuorvensa tulehtumaan. Sen kanssa ei ainakaan pärjää ilman lääkettä.

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet6.6.2011 17:56
Voimia Nyyti sinnittelyyn! Monesko rv meneillään?

Jos jossakin vaiheessa tarvii, tuon Sitruksen mainitseman teratologiseen tietopalvelun yhteystiedot löytyy tuolta "Viranomaislinkeistä" (sekä tuolta uutisista lokakuu 2010).

PäivänhattuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet12.6.2011 20:56
Selvisin hengissä refluksitautini kanssa raskausajan ja terve vauva tuli. Olen syönyt Somacia kunnes huomasin olevani raskaana. Lääke vaihdettiin Ranixaliin, jota söin sitten koko raskausajan. Lisäksi Gaviskonia. Odotin pahempia oireita, mutta onneksi oireet eivät kovasti pahentuneet, vaikka toki pahenivat. Synnytyksen jälkeen aloitin imetyksen, olin 1kk ilman mitään lääkitystä, mutta nyt syön famotidiinia (Gaviskonia ja Rennietä myös). Näillä mennään toistaiseksi. Tietysti syömisten ja juomisten kanssa pitää olla tarkkana ja oireita on lähes koko ajan jonkun verran kurkussa, mutta pärjätään.

NyytiRe: Raskaus ja refluksilääkkeet13.6.2011 21:15
Mulla on nyt menossa 8. raskausviikko ja tänään kävin hakemassa lääkärin määrämää Ranixalia apteekista. Nyt pitäis vielä uskaltaa ottaa niitä. Närästys on siis vaan pahentunut. Mulla närästys aiheuttaa usein pahoinvointia (vaikka monesta paikasta olen lukenut, ettei närästys aiheuta pahoinvointia) ja nyt kun on raskauspahoinvointia ja närästystä, olo ei ole kovin hääppönen. Aattelin vielä soittaa tuonne teratologiseen palveluun ja saada sieltäkin varmistusta siihen, että uskallan tuota Ranixalia syödä. Päivänhatun kommentista jo sain lisäuskoa. Tuntuu vaan siltä, että olen kelvoton äiti, kun en yhtä närästystä kestä :/

SitrusRe: Raskaus ja refluksilääkkeet13.6.2011 21:28
Onko teillä Nyyti ja päivänhattu miten paha tauti diagnosoituna? Minä olen jopa kuullut väitettävän että raskaus voi yllättäen parantaa sairauksia (?), ja kuten tuossa yllä taisin kertoa, yhdellä ystävällä refluksitauti helpotti synnytyksen jälkeen raskautta edeltävään tilaan verrattuna. Toisaalta joillain onnettomilla se on raskauden jälkeen edennyt vaikeammaksi.

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet15.6.2011 8:01
Nyytti, sinä olet taatusti ihan kelvollinen äiti vaikka söisitkin omaan tautiisi lääkettä raskausaikana:-)! Soita van tuonne palveluun niin mieli rauhoittuu ja saat oireisiin apua...

Päivänhattu, jaksamisia ja mukavaa kesää sinnekin!

NyytiRe: Raskaus ja refluksilääkkeet15.6.2011 12:52
Sitrus, mulla todettiin löystynyt alasulkija kolmisen vuotta sitten tähystyksessä. Ruokatorvessa oli nähtävissä tulehdusoireita, mutta ei kovin pahoja, mikä johtunee, että söin jo lääkkeitä ennen tähystystä. Mun vaiva ei oo ollut mitenkään erityisen vaikea (jos vertaa vaikka moniin täällä oleviin kertomuksiin), mutta ilman lääkitystä en pärjää. Lansopratsoleilla ja tiettyjä ruokia vältellen oireet pysyvät hyvin kurissa. Toisinaan on myös kausia, jollon siedän enempi ruokia ja sit taas kausia, kun mikään ei tunnu sopivan.

Nyt olen ottanut Ranixalin kahtena iltana ja voisin uskaltaa jo sanoa, että on ollut positiivista vaikutusta :)

päivänhattuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet15.6.2011 17:20
Sain lääkkeet pari vuotta sitten pääasiassa pitkittyneen kurkkukivun takia. Tähystyksessä ei ollut ihmeellisempiä, mutta sain happosalpaajia joita sitten olen syönyt kunnes tulin raskaaksi. Oireet aluksi lievät, kurkkukipu ja joskus hengenahdistusta. Nyttemmin paheni jostain syystä kun olin syönyt happosalpaajia muutamia kuukausia, tuli normaalia närästystä, kurkku ja korvakipua pahempana. Yksi lääkäri ehdotti jo leikkausta. Tällä haavaa olo jotenkin siedettävä, mutta mietin jo kauanko pystyn imettämään ilman tehokkaampia lääkkeitä. Eli ei kovin kiva olo enää.

SitrusRe: Raskaus ja refluksilääkkeet15.6.2011 17:27
Toi on niin mielenkiintoista, päivänhattu. Mullakin oireet paheni salpaajan syönnin alettua.

NyytiRe: Raskaus ja refluksilääkkeet21.6.2011 14:14
Ranixalin teho olikin sit hyvin lyhytaikainen :/ Pari päivää meni hyvin, ei närästänyt juurikaan. Mut sit alkoikin kunnon närästys, mihin ei tunnu auttavan mikään. Otan Ranixalin aamuin illoin ja lääkkeen ottamisen jälkeen on pari tuntia parempi olo. Närästää kyllä, muttei tee pahaa. Mut sitten alkaakin taas pahoinvointi ja kärvistelin siihen asti kunnes saan ottaa seuraavan lääkkeen ja olo parantuu hetkeksi. Tänään soitin teratologiseen palveluun ja ne suositteli omepratsolia. Neuvolassa lupasivat kysyä asiasta lääkäriltä vielä tän viikon aikana. Pistän kaiken toivoni nyt tuohon omepratsoliin! Tämmöstä oloa en 7-8 kuukautta jaksa :/

päivänhattuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet2.7.2011 23:01
mun kohdalla imetysajan lääkkeeksi vaihtui omepratsol. lääkäri ja apteekki sanoivat että voi käyttää. ilmeisesti näitä lääkkeitä voi käyttää koht turvallisin mielin, vaikka osa lääkäreistä aika nihkeästi niihin reseptin laittaa ja kaikissa pakkauksissa lukee että älä käytä raskaus/imetysaikana tai neuvottele lääkärisi kanssa. periaatteena on se, että mahdollisimman miedolla jos selviää (tai ilman) niin hyvä, mutta tarvittaessa sitten annetaan lupa käyttää.

stiRe: Raskaus ja refluksilääkkeet2.7.2011 23:56
hei!
voimia vaan kaikille odottajille. ei ole helppoa jos oireet on kovia, itsellä paheni vimosella kolmanneksella. ennen raskautta määrätty zolt 30mg, jota ei luonnollisesti saa raskausaikana käyttää. Omepratsolia suosittelivat apteekista, mutta ei mitn tehoa, hengenahdistus ehkä pahin oireista, illalla tukonen olo ja aamulla tuntuu kuin olisi keuhkoputkentulehdus.

PainemassuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet11.11.2011 17:42
Hei! Kiva huomata, etten ole vaivani kanssa yksin. Rv 12 ja omepratzol nyt vko takana. Tuskailin tähän asti ilman. Suurin ongelma on röyhtäily, ihan koko ajan ja välillä yrjön kera. Röyhtäisy oiken lohkeaa ulos tuolta jostain sisuksista ja samalla suuhun nousee hapanta. Ruokavalio on niukka: puuroja, marjoja ja piimää. Mikään muu ei pysy sisällä. :( ärsyttävää on se, että neuvolassa vaan toitotetaan pienten annosten puolesta ja kehotetaan völttämään käristettyjä ruokia. En syö mitään rasvaista, olen normaalipainoinen ja niukalla ruualla nyt. Kuinka pitkään menee, ennen kuin omeprat alkaa tehota? Kokemuksia? Ennen raskautta nexium ja sopi hyvin.

NappiRe: Raskaus ja refluksilääkkeet14.11.2011 15:49
Moikka. Ihanaa löytää vertaistukea tähän kaameaan oloon. Mulla tosiaan raskausviikkoja nyt 24 ja närästys on välillä ihan sietämätöntä. Tähän asti olen sinnitellyt rennien ja Gavisconin kanssa ja ilmeisesti tila äityi melkein ruokatorventulehduksen puolelle. Mulla siis kans ongelmaa jo ennen raskautta jo useita vuosia ja tasaisin väliajoin syön kuureja (nexium, ranixal yms.) kun tila äityy oikein pahaksi.

Sain jo suunikin aivan järkyttävään kuntoon (kieli kasvaa karvaa ja suussa maistuu aivan järkyttävälle koko ajan) ja närästys äityi niin pahaksi, että viikko sitten yks ilta ajattelin jotain olevan tosi pahasti pielessä. . Koko ruokatorven alue särki, henkeä ahdisti ja kipu tuntui jopa selän puolella. Sain sit vihdoin raahattua seuraavana päivänä itseni lääkärille, joka määräsi Zantacia (ranitidiinia) ja jos oireet vielä pahenevat niin omepratsolia. Ranitidiini on kuulemma "turvallisempi" ja enemmän tutkittu kuin Omepratsol. Muutama päivä menikin hyvin, kunnes nyt olo on taas pahentunut 2xvrk Zantacista huolimatta. Viime viikolla tosiaan eli muutaman päivän pelkällä maustamattomalla jogurtilla.. ja nyt sit ilmeisesti taas aloitan saman ruokavalion uudelleen.

Mulla kans närästys aiheuttaa hengenahdistusta, pahaa oloa (jopa oksentamista) ja korva- sekä kurkkukipua. Välillä varsinkin nyt raskausaikana yrjö on tullut ruokailun jälkeen suuhun täysin varoittamatta. Siinä on sit kiva töissä lähteä sylkemään suuta tyhjäksi kun toiset istuu kahvipöydässä.

Mut hei, kiva huomata ettei olla yksin vaivojemme kanssa :)

Sarzu83Re: Raskaus ja refluksilääkkeet14.11.2011 18:45
Täällä kans yks vatsan kanssa kärvistelevä ja raskausviikkoja nyt tasan 14. Ennen raskautta jo käsinyt vatsa vaivoista ja kerran tähystetty mut sillon ei varsinaisesti mitään erityistä löytyny mut täysin on refluksitaudin oireet. Tähystyksen alla olin kyllä syöny pitkään somacia joten vatsa sillon hyvässä kunnossa.
Nyt tappelen vatsan kanssa joka päivä. Neuvolasta en saanu alkuraskaudessa lääkäri aikaa heti joten kävin työterveydessä. siellä nuori virolaislääkäri ei ymmärtäny kunnolla mitä kysyin. Yritin siis selvittää mikä lääke turvallisin jos en ilman lääkettä pärjää. Sen verran sain vastausta et somacia voin ottaa jos pakko. nyt tappelen joka päivä sen kanssa otanko lääkkeen vai en. Olo huomattavasti parempi kun otan ja kun lääkkeet pois oireet palaa ja pahimpana huono olo ja yökkäily ja joskus oksennus. Limaa kurkussa ja välillä kurkku kipee. Nyt tuntuu jo et vatsalihaksetkin kipeät kun vatsa kramppaa vähän väliä.
samoin myös tota oksennuksen suuhun tuloa on ollut.

Onko teille lääkärit antanut neuvoa miten lääkkeitä syödään? muutama polleri silloin tällöin vai pidempiä kuureja kerralla? ensiviikolla neuvola ja nyt ajattelin kysyä jos saisin neuvolalääkärille ajan jotta saisin kunnon ohjeet tän kanssa. pitkä matka vielä raskautta edessä ja hermot menee tämän vaivan kanssa.

Pahinta kun mikään ruoka ei meinaa mennä alas ja jos ei saa syötyä vatsa menee vielä huonommaksi. Meinasin just et soitan tonne teratologiseen numeroon jos sieltä sanoisivat jotain.

Joo todella ihana kuulla että en kärvistele vaivan kanssa yksin :)

Sarzu83Re: Raskaus ja refluksilääkkeet14.11.2011 18:53
Vielä painemassun kysymykseen, mulla omeprazol ja pantoprazol tehoaa aika nopeasti mutta sekin kai yksilöllistä. eli parin päivän jälkeen olo jo huomattavasti parempi. Nexiumia itse syöny vain kerran kuurina kun vatsa oksennustaudin jälkeen meni tosi huonoon kuntoon. muuten selvinny tolla pantoprazolilla.

panemassuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet23.11.2011 15:56
Kiitos vertaistukilaiset! Olen ottanut yöksi nyt vielä Gavisconiakin, se auttaa. Ei ole aamulla niin paha olo. Mulle taas gastroenterologi, farmaseutti ja neuvolalääkärikin sanoivat, että omepratzol 20 mg on ihan turvallinen myös raskausaikana. Otan yhden aamulla, saisi ottaa kaksikin. Lääkkeestä sanoivat siis: ei lisää keskenmenojen tai kehityshäiriöiden riskiä. Toki - eihän näitä lääkkeitä mielellään ota, kun kaikki sinne sikiöön kuitenkin jotenkin menee. Röyhtäily ei ole rauhoittunut, se on jopa entistä voimakkaampaa. Voi olla, että kyse on lääkkeen yleisestä sivuvaikutuksesta. Samanlaisia sivuoireita olen saanut joskus Somacista. Sarzu: kannattaa kysyä annostelusta sekä gastrolääkäriltä että neuvolalääkäriltä. Mua gastro lohdutti sanomalla, että monet synnytyslääkärit, gynekologit ja neuvolan terveydenhoitajat suhtautuvat kriittisesti näihin lääkkeisiin, mutta vakuutti, että gastroenterologian alalla on hyvin perehdytty myös raskaudenaikaiseen käyttöön/vaikutuksiin - sikäli kuin se nyt ylipäänsä on mahdollista. Eihän meitä toki testata missään - siksi näyttöäkään ei niin hirveästi ole. Koitetaan kitkuttaa eteenpäin, parasta mahdollista odotusta kaikille vatsavaivoista kärsiville! Antakaahan kuulua voinneistanne.

helmiRe: Raskaus ja refluksilääkkeet30.1.2013 21:30
Olen tällä hetkellä raskaana viikolla 24 ja oireet ovat tosi hankalat refluksin takia. Pahimpana ehdottomasti rytmihäiriöt, jotka vuorottelevat: röyhtäys, muljahdus, röyhtäys, muljahdus... tosi kurjaa. Pärjäsin alku kolmanneksen ilman lääkkeitä, mutta sitten aloitin 20mg Omepraziolin. Nyt se määrä ei enää auta. Itselläni ei ole klassista poltetta, mutta yskä, hengenahdistus ja röyhtäily ovat aivan mahdottomia. ne ovat yllä koko ajan! Ja nyt siis lisäksi nämä muljatelut joka 15 lyönnillä. Kävin tänään lääkärillä ja EKG-käyrässä nähtiin nämä lisälyönnit, jotka ovat vaarattomia eteinperäisiä, mutta tosi kurjia. Lääkäri määräsi Holter -tutkimuksen eli 24h nauhoituksen rytmihäiriöiden tarkistamista varten ja tupla-annoksen Omepraziolia kahdeksi viikoksi: 20mg aamulla ja 20mg illalla. Aivan kuin jo tänään syke olisi ollut normaalimpi. Ei ainakaan niin paljon lisälyöntejä. Lisälyönnit alkoivat aina melko tarkkaan syömisen jälkeen ja jatkuivat sen pari tuntia. Katsotaan miten tämä tupla-annos alkaa vaikuttaa. Mielenkiintoista, jos lisärit johtuvat pääosin refluksista...

TuuppeRe: Raskaus ja refluksilääkkeet6.3.2013 23:43
Ollaan suunniteltu siipan kanssa lapsen hankintaa, mutta ongelma on, että minua pelottaa refluksitautini vuoksi todella paljon. Syön jo nyt vähintään 20mg Omeprazolia päivässä (usein 40mg) ja oireeni ovat siitä huolimatta todella herkässä. Olen sairastanut tautia jo viitisen vuotta ja on todella kovat kivut jotka voi kestää tunteja, kun närästys starttaa.. En voisi kuvitella samanlaisia kipuja montaa kuukautta... :( Kysyisinkin niiltä, joilla tauti on todettu jo ennen raskautta, onko normaalista lääkityksen määrästä hyötyä? Omaani tuskin on turvallista enää lisätä :(

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet6.3.2013 23:55
Tasra ainakin melkoisen rtaudin kynsissä ja tällä hetkellä raskaana :-)
http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/17967?p=&c=0

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet7.3.2013 0:04
Tuuppe, Tasra söi 60 mg Nexiumia päivässä ja pystyi ainakin ekalla kolmanneksella laskemaan sen 20 mg, joka on määrältään pienin ja vastaa lähinnä estolääkitystä ... Jopa Litalgin käytöstä oli myös puhetta.

Lääkkeet ja sikiövaikutukset - ykköspaikka Suomessa on teratologinen tietopalvelu (myrkytyskeskuksen yhteydessä toimiva), johon linkki löytyy tuolta päävalikon Linkkejä/Viranomaislinkkejä - osiosta http://www.refluksi.fi/12

TuuppeRe: Raskaus ja refluksilääkkeet7.3.2013 0:40
Kiitos, luen tuonkin viestiketjun! Liekö tosin vain masentaa :D Litalginista ei ole mulle ainakaan ollut koskaan apua ja sitä ei kai muutoinkaan raskausaikana liiaksi saisi popsia... :/

MarppaRe: Raskaus ja refluksilääkkeet24.4.2013 19:30
Heido kaikille kanssamatkaajille. Tässä linkki tuonne toiseen ketjuun, johon juuri tilitin tämän hetkisiä tuntemuksia:
http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/17967?c=0&showmsg=23125&new_message_sent
Tähän aiheeseen liittyen siis.

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet1.6.2015 20:30
nostoa raskaudesta ...

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet11.7.2015 7:38
Nostoa ...

RefluRe: Raskaus ja refluksilääkkeet1.8.2015 14:16
Moikka!
Olen sairastanut refluksitautia vuoden verran, ja nyt raskausviikolla 8.
Minä syön 20mg rabepratsolia Pariet-kauppanimellä ja olen kysynyt siihen "luvan" HUSin teratologisesta tietopalvelusta. Sanoivat, että omepratsolista on eniten kokemusta, mutta että rabepratsolikin käy.
Ja että ehdottomasti en saa lopettaa lääkkeen syömistä raskauden aikana, koska ruokatorventulehdusta ei nyt saisi tulla. Olin viikon ilman lääkkeitä ennen soittamist tietopalveluun ja närästys oli infernaalinen. Nyt pärjäilen Parietilla ja gavisconilla.

Täällä on Lääkelaitoksen julkaisema Lääkkeet raskauden ja imetyksen aikana -opas, joka on tosi hyödyllinen.
http://www.fimea.fi/download/17161_raskaus2r.pdf

Sen mukaan:

20.1 Närästyslääkkeet
20.1.1 Raskauden aikana
Gastroesofageaalisen refluksin aiheuttama
närästys on yleinen vaiva raskauden aikana,
ja hankaliin oireisiin tarvitaan usein lääkehoitoa.
Ensisijainen lääke närästykseen ja
ylävatsan polttoon on antasidiryhmän lääke
tai sukralfaatti, josta imeytyy vain noin 2
%. Jos näillä ei saada riittävää hoitovastetta,
voidaan H-2-salpaajista käyttää ranitidiinia
(238). Protonipumpun estäjistä on eniten
kokemusta omepratsolista (239). Näiden
lääkkeiden käytölle ei missään raskauden
vaiheessa ole estettä silloin, kun lääkehoitoa
tarvitaan.
Esomepratsoli on raseemisen omepratsolin
aktiivisempi S-muoto, ja se on verrattavissa
omepratsoliin. Lansopratsolista, pantopratsolista
ja rabepratsolista on vähemmän
kokemusta, ja niiden käyttöä tulisi välttää
ainakin alkuraskauden aikana. Tosin niidenkään
kohdalla ei ole viitteitä sikiöhaitoista.

20.1.2 Imetyksen aikana
Antasidi tai sukralfaatti on ensisijainen valinta
myös imetyksen aikana.
Monet H-2-salpaajat kertyvät äidinmaitoon.
Famotidiinialtistus maidon kautta
jää kuitenkin melko pieneksi, ja se on tästä
ryhmästä suositeltavin (14).
Protonipumpun estäjistä omepratsolija
pantopratsolialtistus maidon kautta jää
vähäiseksi, eikä niidenkään kuuriluontoiselle
käytölle ole estettä (240). Myös esomepratsolin
käyttö on mahdollista. Lansopratsolin
tai rabepratsolin erittymisestä maitoon ei ole
tietoa, eikä niiden käyttöä suositella ensisijaisesti imettäessä.


Koettakaahan jaksella! Närästys tuntuu vähemmän pahalta, kun tietää syyn :) Ainakin toistaiseksi. Katsotaan sitten loppuraskaudesta.

refluksikurkkuRe: Raskaus ja refluksilääkkeet1.8.2015 23:26
Huom! Em opas on siis vuodelta 2008, jonka jälkeen on saattanut tulla myös uutta tietoa.


Tsemppiä reflu ja hyvää elokuun alkua!

mosteeeeRe: Raskaus ja refluksilääkkeet23.5.2023 11:39
Osta Nexium - https://onlinecheappills.com/nexiumfi.html Nexium 40mgX2 päivässä on ollut tehokkain!!! Somacit ym. myös testattu, mutta parhaimmistoon meni nexium!Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: