Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

PetuniaMilloin esofagiitti/refluksi helpottaa?9.12.2015 14:49
Moikka uudelta palstalaiselta. Paljon olen täältä lueskellut, hyviä keskusteluja löytyy kun osaa kaivella oikeilla hakusanoilla :)

Marraskuun alussa jäin stressin/uupumuksen vuoksi sairaslomalle. Alkoi yllättäen sydämen tykytyksellä ja erittäin heikolla ololla. Hetken päästä tuli refluksioireita; pala kurkussa, kurkkua kuristaa, nielua polttelee, aamuisin yököttää mutta oksennusta ei tule. Lääkärin mielestä osa noista alun tykyttelyistäkin oli refluksia.

Söin muutaman päivän käsikauppalääkkeistä Losec 20mg. Sitten sain reseptin Esomeprazoliin, jota söin vajaan viikon aamuisin. Heti ensimmäisestä tabletista lähtien alkoi helpottaa jnkv, kunnes taas oireet palasivat. Tuolloin lisättiin 40mg myös iltaan. Tällä annoksella olen syönyt nyt 10pvää. Alkuun taas helpotti ja nyt oireista osa palannut, ei kuitenkaan yhtä pahana. Onko tää ihan ok, että oireet aaltoilee tällä lailla vai merkki siitä, että lääkitys ei vieläkään ole kohdillaan? Ruokavalioni oli alkuun todella suppea (puuroa ja rahkaa), jota olen nyt laajentanut "normaaliin lapsiperheen ruokaan" välttäen kuitenkin kiellettyjä aineita (sipuli, suklaa, mausteet jne). Syön 2-4h välein pieniä annoksia.

Lääkäri ilman mitään tutkimuksia epäili siis ruokatorven tulehdusta. Tähystetty ei ole. Sanoi, että jos 40mg x 2 pvässä kahden viikon ajan ei auta, niin sitten laittaa lähetteen tähystykseen. Eikö esofagiitti kuitenkin vaadi pitkän hoitoajan? Missä ajassa olette toipuneet esofagiitista? Ja pitäiskö oireiden jo pysyä kokonaan poissa tällä annoksella?

Lääkityksen aloittamisen jälkeen uutena oireena on tullut röyhtäily. Ärsyttävintä ja hankalinta on painon tunne rinnalla ennen kuin ilma tulee pois röyhtäisyn myötä. Välillä tuntuu pientä kouraisua rinnalla/ruokatorvessa. Sinällään oireet eivät ole pahat, mutta rajoittavat kuitenkin jaksamista ja ihan ystävien kanssakin oleilua kun ei jaksa kunnolla keskittyä.

PetuniaRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?17.12.2015 9:06
Huhuu, eikö kellään ole refluksitauti alkanut suoraan ruokatorven tulehduksella tai jossain vaiheessa sitä ollut? Kovasti kaipaisin kannustusta, että kohta helpottaa :) Nää kaikki vaivat on mulle uusia.

Oireita on päivittäin ja tuntuu, että uusiakin ilmaantuu lääkityksestä huolimatta. Toisessa ketjussa kirjoittelinkin, että ensi viikolla juttelen lääkärin kanssa pitäisikö lääkitystä koittaa vaihtaa vai mikä tässä riivaa.

Tähystykseen on lähete nyt tehty. Sitä odotellessa.

AnderssonRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?17.12.2015 12:35
Mulla refluksi oireili epämääräisinä rintakipuina. Kuukauden ajan söin happosalpaajaa 20-40mg annoksella, kunnes maaliskuussa kävin tähystyksessä, jossa esofagiitti todettiin. Tähystyksen tehnyt lääkäri kehotti nostamaan haponsalpaaja-annoksen 80mg:aan. Sitä popsin sitten kuukauden, minkä jälkeen rintakipuilu alkoi hävitä.
Sen jälkeen syönyt pääasiassa 40mg annosta. Tosin välissä pitänyt muutamien viikkojen taukoja. Lokakuussa kävin tähystyksessä jossa ruokatorvi oli ok. Mutta vatsa oli puolestaan tulehtunut.

PetuniaRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?21.12.2015 20:21
Kiitti Andersson. Soitin tänään lääkärille ja sovittiin että jatkan vielä neljännen viikon Esomeprazolia 80mg annoksella. Sitten koitan vähentää annokseen 40+20 ja siitä taas vähentää jos onnistuu. Kovasti hän taas vakuutteli, että ruokatorven tulehduksesta toipuminen kestää kauan. Eli ei tässä vissiin auta kuin vain odotella.. On mulla oireet vähentyneet, mutta päivittäin yhä oireilen. Mulla on kanssa nyt eniten rintakivun tunnetta.

ZenaRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?21.12.2015 20:53
Petunia, joskus saattaa olla tarpeen myös vaihtaa lääkitystä. Minulla tuo Esomeprazoli ei auttanut oireisiin ja se vaihdettiin Somaciin ja kesti monta viikkoa ennen kuin Somac auttoi. 3-4 viikkoa ennen kuin kivut lähti kunnolla. Luin jostain että ruokatorventulehdusta voi joutua hoitamaan jopa 3 kuukautta isoilla annoksilla.

MariaRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?21.12.2015 20:56
Oletko Betunia kokeillut piihappogeeliä? Sitä kannattaa ottaa kylmänä monta kertaa päivässä.

Voisit myös käydä osteopaatilla tai kiropraktikolla, joka voi tarkistaa onko rintaranka jumissa.

ZenaRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?21.12.2015 21:14
Maria, en tiedä kumpi tulee ensin rintaranka jumiin vai närästys, mutta olen huomannut että kumpikin esiintyy yhdessä niin että selkäpuolelta ja kyljessä saattaa kiristää lihakset.

Rullaisen pilatesrullalla selkää ja joskus kuuluu rakse ja kas hengitys kulkee paremmin ja seuraavana päivänä närästää vähemmän.

PetuniaRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?21.12.2015 23:26
Zena, 3kk.. Kääk!

Maria, en ole kuullutkaan piihappogeelistä. Täytyy tutustua asiaan.

Osteopaatilla olen käynyt nyt kahdesti. Rintaranka ok. Pallea oli ihan jumissa ja sitä koitti helpottaa. Myös vagushermoa käsitteli viime kerralla ja tuntuu, että röyhtäisyt "irtoaa" helpommin kuin ennen, mikä on hyvä juttu niin ei pakota niin kauaa rinnassa.

PikeRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?22.12.2015 9:41
Olen samaa mieltä, ja kokemustakin, että rangan jumit aiheuttavat enemmän närästystä 😭 ja tykytystä.

Olin viime viikon selkäkuntoutuksessa ja fyssarin löytäessä ns trigger-pisteitä, hengitys ja jopa närästys helpottui 🌟

Mulla on ollut huonompi vaihe todella pitkän hyvän kauden jälkeen. Liukkaan kelin takia joutuu jännittämään ihan liikaa kävellessä ja on jumissa niin selkä kuin lapojen seutukin. Palleassa tuntuu pahalta illalla nukkumaan mennessä, mutta aioin syödä jouluruokaa.....ja paljon 🍗 Olen menossa Lappiin jouluksi, jossa ruokailu kuuluu "pakettiin" . Otan Esomepratsolia ainakin joulun ajan, siltä tuntuu nyt.

Kaikesta huolimatta toivotan kaikille palstalaisille Rauhaisaa Joulun aikaa 🎅 ja Parempaa Vuotta 2016 💥

Kiitos keskusteluista ja tuesta 👍 Palataan

PetuniaRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?20.1.2016 12:41
Päivitystä, jos joku joskus miettii esofagiitin paranemista.

Lääkkeet aloitin siis marraskuun puolivälin tienoilla. Nyt alkaa olla semmoinen tilanne, että pystyn sanomaan, että oireet ovat helpottaneet! Edelleen syön esomepratsolia 20mg x 2 ja suunnittelen iltanapin jättämistä pois. Yhä kartan tiettyjä ruokia/juomia, mutta esim. suklaata pystyn syömään jnkv. Röyhtäilyä on edelleen päivittäin ja välillä täysinäistä oloa, kun olen intoutunut syömään isompia annoksia (tarkoituksella, koska laihduin niin kovasti sairauden aikana).

Mulla meni siis aika lailla 2kk siihen, että ruokatorven tulehdus parani. Tuskaisia viikkoja ne oli odotella, kun ei tiennyt yhtään kauanko menee. Mutta nyt siis olen voiton puolella :)

KatzyRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?27.5.2020 18:10
Hei mulla todettiin ruokatorven tulehus. Somaccii menee 240mg. Oireena hengenahd.pikkuhiljaa kohta pudottelee. Kirurgi sano et 6kk- vuosi voi mennä kun parantuu. Nyt oon syöny somac 7 kk mut nostettii.

PikeRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?27.5.2020 21:30
Refluksi ei välttämättä koskaan, mutta oireet voivat olla poissa, kun esofagiitti eli ruokatorven tulehdus paranee/rauhoittuu.

Yksilöllistä taitaa olla. Minulla todettiin ruokatorven tulehdus (refluksitauti todettu jo v 2015 tähystyksessä) tammikuun tähystyksessä. Oli pahana jo viime vuoden elokuusta antibioottikuurin ja stressin myötä. Aloitin Somac 40mg marraskuussa, jota söin jouluun asti ja tauko. Tähystyksen jälkeen Somac 40 mg ja Antepsin kuukaudeksi. Siirryin jossain vaiheessa 20 mg/pvä, sitten joka 2. pvä, joka 3.pvä ja nyt ollut reilun viikon ollut ilman. Antepsinia ja Gavisgonia välillä.

Eli pitkään menee. Aloitan tarvittaessa Somacin taas kuuriluonteisesti, kun tulehdus iskee. Nyt kun olen vaihtanut työpaikkaa ja muutenkin olo ja elo on seesteisempää, niin refluksin on rauhallisempana 🙏

Jaksamista kaikille muillekin ☀️

MemmuRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?28.5.2020 13:49
Hei,
minä olen syönyt nyt ruokatorven tulehdukseen ensin Nexiumia 40 mg kuukauden ajan. Kävin sen jälkeen yksityisellä tähystyksessä ja gastrokirurgi vaihtoi Pariet 20 mg. Olen syönyt sitä nyt 6 viikkoa ja edelleen samassa jamassa. Alkaa usko loppua...
Pitäisikö vielä pyytää vaihtaan lääkitystä? Onko jollain kokemuksia Parietista?

Katzy82Re: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?9.7.2020 21:26
Täällä taas. Nyt mennyt 160mg somaccii 1.5 kk. Ei oo 2.5 vkoo ollu hengenahd/happoi kurkus. Paranemaan päin ruokatorv tulehus. Pian alan laskemaan somaccii 3 tabl. Ja katon pysyykö oireet pois.

LiisukkaRe: Milloin esofagiitti/refluksi helpottaa?12.11.2021 14:32
Hei, oletteko saaneet kipuun minkälaista apua esim Panadolin käytöstä?Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: