Keskustelu

NiituliRefluksialeikkaus, kokemuksia30.12.2009 13:21
Hei!
Olen menossa tammikuussa -10 leikkaukseen. Olen etsinyt tietoa netistä leikkauksesta ja sen seurauksena päädyin sivuille. Ja nämähän on "omat" sivut. Kärsinyt olen närästyksestä jo yli 10 vuoden ajan ja ikää on vasta 30 vuotta. Viime keväänä eräs työterveyslääkäri alkoi puhua miulle leikkauksesta, että olisi sellainenkin vaihtoehto. Ja minä innostuin siitä. Nyt tuota aikaa on jo kerran siiretty ja tammikuuta odotetaan kuin kuuta nousevaa. Nexium 40 mg menee 1 päivässä, mutta välillä menee myös toinenkin.

Onko kokemuksia leikkausesta? Lähinnä tuosta syömisestä ja juomisesta sen jälkeen. Sain sen verran tietooni, että nestemäistä menisi noin kuukauden verran ennen ku siirrytään kiinteeseen ruokaan. Sairaslomasta miulle kerrottiin, että Kanta-Hämeessä saapi 5 viikkoa. Aika pitkä aika miun mielestä, mutta jos määrätään niin sitten ollaan. Tuohon kuulemma sitten sisältyy jälkitarkastus yms.

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia30.12.2009 13:43
Refluksileikkaus-hakusanalla googlatessa löytyi Muusikoiden.net. ja sieltä pitkä antoisa keskustelu juuri tästä aiheesta. Katopa sitä.

ihmettelenRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia30.12.2009 15:19
Mulle lääkäri juuri sanoi, että tuon leikkauksen jälkeen ei voi enää oksentaa, että sitten jos tulee huono olo, niin on TODELLA huono olo.

En oikein ymmärrä miten tuollaisesta tilanteesta voi selvitä "hengissä", entäs sitten jos saa oikein pahan vatsataudin?

Eläimistä esim. hevosetkaan ei pysty oksentamaan ja niiden ähkyjä joskus hoitaneena en voi muuta sanoa kuin, että en kyllä ikinä haluaisi samaa olotilaa itselleni. Näyttää todella tuskaiselta.
No, niillä sentään tuota tilaa voidaan yrittää helpottaa kipulääkkeellä, mitenkäs ihmisellä?

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia30.12.2009 17:47
Leikatuilla se pahoinvointi (esim oksennustauti) muuttuu pahaksi ripuliksi vähän ajankuluttua - leikattujen ja lääkäreiden kertomaa..

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia30.12.2009 18:02
Onnistuneet refluksileikkauskokemukset (joita on suurin osa tapauksista!!) on melko samanlaisia ... Tässä muutamia lainauksia tuolta netistä:

(Vuodelta 2006/Suomi24)

Nukutuksessa leikataan, useimmiten tähystämällä. Sairaalasta pääsee parhaimmillaan jo seuraavana päivänä. Sairasloma kolmesta neljään viikkoon. Liemiruokia neljä viikkoa, koska nieleminen voi olla aluksi vaikeaa turvotuksen vuoksi. Tämänkin jälkeen vasta varovasti liharuokia, leipää ja pastaa, jotka voivat tarttua helposti kurkkuun.


Torstaina olin leikkauksessa. Nissenin fundoplikaatio tehtiin eli vatsalaukun yläosa kierrettiin 360 asteen mansetiksi ruokatorven alaosan ympärille. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että mansetista ei tullut liian kireä (vaikea sanoa kireydestä vielä satavarmasti: näin aluksi voi olla turvotusta tai turvotus voi vielä lisääntyäkin). Samalla korjattiin refluksia pahentanut palleatyrä, joka ei sinällään ole vaarallinen.

Röyhtäily on hankalaa mutta ei mahdotonta (nyt paranemisen alkuvaiheessa en ole luonnollisesti viitsinyt hirveästi röyhtäilyn eteen ponnistellakaan). Ylimääräinen ilma on ainakin tähän asti tullut pienen pieninä tahattomina röyhyinä ulos, mikä on tietenkin hyvä: ylimääräinen ilma ei keräänny häiritsevässä määrin elimistöön, ja mahahapot pysyvät silti sisällä. Tästä voisi päätellä, että parannuttuani myös oksentaminen voisi olla mahdollista, vaikka en muista oksentaneeni yli kymmeneen vuoteen muun kuin ylenmääräisen humalatilan takia.

Liemi- tai sosemaista ravintoa pitää syödä neljä viikkoa ja RAUHALLISESTI ja vähän kerrallaan. Paino tulee siis mitä luultavimmin puotamaan väliaikaisesti muutaman kilon. Hitaahko toipuminen tuntuu netissä pyörimisen perusteella olleen monelle leikkauksessa olleelle yllätys, mitä hieman ihmettelen: tässähän on kuitenkin vedetty sisuskaluja uusiksi ja elimistö tarvitsee aikaa toipuakseen! Paraneminen on kuitenkin yksilöllistä ja suurin osa voi käsittääkseni neljän viikon jälkeen alkaa asteittain palata täysin normaaliin ruokavalioon. Kolmen ja puolen viikon sairasloma tuli, jonka aikana pitää välttää kurkottelemista, kumartumista, vähänkään painavampien tavaroiden nostelua, yskimistä ja erityisesti oksentamista. Eli pitää ottaa iisisti, ettei mansetti repeä tai liu'u paikaltaan.

Minä valitsin leikkauksen koska 1) olen nuori, 2) en halua syödä koko ajan sikakalliita lääkkeitä jotka auttavat vähän jos ollenkaan, ja joiden pitkäaikaisvaikutuksista ei ole tietoa, 3) palleatyrä korjattiin samalla, 4) minulla on astma joka voi pahentua refluksin vuoksi, 5) minut leikannut kirurgi on tehnyt paljon fundoplikaatioita (tämä on hyvin tärkeä pointti lopputuloksen kannalta!)

Vaikka fundoplikaatio saattaa kuulostaa simppeliltä patenttiratkaisulta, se on itse asiassa vaativaa kirurgiaa, joka kysyy kirurgilta kokemusta kyseisestä operaatiosta. Leikkaus voidaan helpommin sössiä kokemattomissa käsissä, jopa peruuttamattomasti. Voidaan vahingossa katkoa hermoja (vagus) joita ei pitäisi, kiinnittää mansetti huonosti, arvioida mansetin kireys täysin päin helvettiä jne.

RefluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia30.12.2009 18:08
Tässä toinen Lare26 (10.4.2009):

Tosiaan, olen ollut refluksileikkauksessa viime kesänä Turussa yksityisellä puolella. Kallistuin alusta asti yksityiseen puoleen, koska halusin varmistaa mahdollisimman kokeneen kirurgin. Ymmärtääkseni tämä on julkisella puolella mahdotonta. Oma leikkaukseni maksoi hieman vajaat 5000? kun taas julkisella puolella pääsee varmaan 200-300 eurolla (karkea arvio) leikkaukseen. Eli rahassa mitattuna ero on kova. Itse päätin kuitenki heti alussa, että raha ei ratkaise tässä asiassa. Leikkauksen suoritti henkilö, joka oli tehnyt n. 2000 fundoplikaatiota (ilmeisesti Suomen eniten), joten ainakin häellä oli vakuuttava kokemus. Tähän väliin on hyvä huomauttaa, että olipa puikoissa millainen messias tahansa, niitä epäonnistuneitakin leikkauksia ikävä kyllä vaan sattuu. Leikkaukseen menosta kannataa olla siis 100% varma. Itse laskelmoin kylmästi todennäköisyysperiaatteella, eipä sitä oikein muutakaan voinut.

Tämä kyseinen gastropuolen lääkäri suoritti aiemmin keväällä vatsatähystykseni , jolloin meillä oli jo alustavasti puhetta leikkauksesta. Oli sitten luontevaa ottaa häneen yhteyttä, kun päätin leikkauksesta.
Eli eipä tuossa kirurgin valitsemisessa sen ihmeellisempää kikkailua ole yksityisellä puolella. Jos tiedät jonkun henkilön, joka voisi toimenpiteen suorittaa, ota yhteyttä, keskustele ja kysy ennen kaikkea kokemuksesta (henkilökohtaista, itse pidin isona asiana). On vaikea kuvitella, että yksityisen lääkäri rupeaisi vastaan haromaan, jos tarve leikkaukselle on nähtävissä/koettavissa. Muiden lääkäreiden antamat suositukset voivat myös auttaa kirurgin valitsemisessa. Omassa tapauksessani kurkkulääkäri suositteli. Toki on hyvä muistaa, että yksityisen puolen kokeneet lääkärit saattavat tehdä leikkauksia myös julkisella puolella. Mutta se on sitten eri asia, osuuko sellainen omalle kohdalle, kun pitkän jonotuksen jälkeen on oma vuoro.

Mansetin kestävyys on asia, joka luonnollisesti monia askarruttaa. Usein kuulee mainittavan tuon 10-15 vuotta, jonka jälkeen oireet palaavat. Asiassa on kuitenki hyvä muistaa se puoli, että 90-luvulta tähän päivään fundoplikaatiossa on tapahtunut teknistä kehitystä, joka mitä ilmeisemmin vaikuttaa kestävyyteen. Itse olen tulevaisuuden suhteen optimisti. Uskon että joskus 15 vuoden päästä leikkaustekniikat ovat edelleen uudella tasolla ja uusintaleikkauksia on helpompi tehdä, jos sellaiselle ylipäänsä on tarvetta. Mahdollisesti refluksia vastaan on keksitty siihen mennessä paljon muutakin.

Ja ne elintavat... Leikkauksen lisäksi olen saanut huomattavaa parannusta ruokavalion täysremontilla ja suoliston positiivista toimintaa tehostavilla tuotteilla. Oireeni ovat miltei nollassa, jos syön oikein. Mutta jos sortuu liiaksi herkkuihin, rasvaiseen ruokaan yms., niin kyllä se refluksi itsestään muistuttaa.

refluksikurkkuRefluksileikkaus- kolmas tarina30.12.2009 18:23
(Suomi 24 tammikuussa 2009, kirjoittaja mies):

Tässä hieman MIESNÄKÖKULMAA ilman turhia itkuja ja kaunistelematta.
Minut leikattiin 14 kk. sitten Lahdessa, tehtiin fundoplikaatio tähystyksessä.
Ennen leikkausta olin syönyt Somaceja kymmenisen vuotta, ja kerran peruin jo leikkauksen tuona aikana näiden kaikkien kirjoitteluiden vuoksi. Kun vatsan sisältö sitten alkoi öisin pulahdella suuhun, ja sitä kautta keuhkoihin, eli heräilin yskimään "paskaa keuhkoista" minulle riitti. Enhän toki halunnut paskaan tukehtua, eikä ne jatkuvat ruokatorven tulehduksetkaan pitkänpäälle hyväksi ole.
Siitä paikasta takaisin leikkausjonoon, ja tutkimusten kautta pöydälle.
Seuraavana päivänä kotiin ja kuukauden verran velli ja sosekeittokuurilla, päivittäin raitista ilmaa ja liikuntaa voimien mukaan.
Vähitellen kiinteään ruokaan totutellen, herneitä ja hapanleipää, hiilihappoisia juomia jne. vältellen.
Sinne jäi närästys leikkauspöydälle, ja jäi myös migreeni, ruoka menee hyvin alas tosin pureskelen tarkoin ja käytän enemmän ruokajuomaa, kuin ennen. Ja annokseni ovat pienemmät.
Jälkitarkastustähystystä ei ole omasta päätöksestäni tehty, eikä tehdä, mitäs sitä hyvää vatsanporttia repimään, ellei ala jostakin syystä oireilla.
Kunto on taas kova, kuin kolmekymppisenä vaikka olen jo yli viidenkymmenen. Taas jaksaa painaa raskaitakin hommia, ja vähitellen olen kantanut ja nostellutkin painavia taakkoja, kuten pesukone, yms.
Ja niistä oireista, vatsatautikin on ollut, ja vaikka en oksenna, ei se nyt sen kummempi ollut kuin ennenkään, nipisteli ja kouristeli, ja sitten hurlumhei.
Ja on ollut krapulakin, se köyhien tauti. Eikä sekään kovin kummoista, sen kun kituu sen päivän.
Pieniä röyhtäyksiä, sellaisia lähes olemattomia tulee välillä, tosin harvoin.
Sellaiset kahdeksan tuntia voi olla piereskelemättä, mutta kyllä se perä turisee, ja kun kunnolla turauttelee niin ei sitten ole niitä vaivoja siitä kaasun paineesta vatsalaukussa, onneksi haisevat vain harvoin.
Ainoa haitta leikkauksesta on nuo lisääntyneet ilmanpurkaukset ja sitä kautta esim yökylään meno on vähän jotenkin noloa, kun ei voi illalla turautella. Kaveriporukassa voi mökin kyllä vuokrata ja sen kun turisee vaan.
Olen lähes kaikin puolin tyytyväinen leikkauksen lopputulokseen, mitä nyt sitten joskus joku kuivempi muona vähän tukkii ja hikottaa, mutta kun ottaa nestettä, niin sillä se nikotus menee ohi, eli mitäs tuosta.
Pakkoko se on kananrintaa kuivana nokkia.
Oli niitä kipuja minullakin alkuun, mutta otin särkylääkettä, niin kuin oli kehoitettu.
Nykyään otan silloin tällöin kaljaakin, mutta pubiin en pitkäksi rupeamaksi istahda, kalja kun röyhtäyttää, ja tietysti vain sieltä alapäästä.
Siis elämänlaatuni on parantunut, ei närästä, ei ole ruokatorven tulehduksia, ja nukun yöni rauhassa, paitsi eukolta joka myös on huomannut kuntoni kohonneen. Kiitoksia vielä kerran osaavasta leikkauksesta Mikolle.

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia1.1.2010 12:21
huomautus: Ensimmäisen leikkauskokemuksen kirjoittaja (anttipi) kirjoitteli myös tuolla Muusikoiden netissä ja lainaili siis omaa tekstiään myöhemmin Suomi24 puolella.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia14.1.2010 19:23
Kiitos suuresti kaikille viesteistä! Nyt vasta kerkesin näitä lukemaan. Kirjoitan heti omat kokemukseni, kun ne saan...25.1 on kauan odotettu päivä

RefluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia14.1.2010 22:07
Huhuilin tuolla jo sinua aikaisemminkin ... Tsemppiä tosi paljon leikkaukseen - peukut pystyssä 100% hyvään tulokseen!

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.1.2010 12:42
Minä myös toivotan sulle kaikkea hyvää leikkaukseen! Palaa sitten kertoilemaan kun jaksat. Ja ota kaikin puolin iisisti leikkauksen jälkeen.

NexiumRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.1.2010 14:26
Itsekin olen menossa helmikuussa Kanta-Hämeessä refluksileikkaukseen, jossa samalla korjataan suuri palleatyrä. Olen 45v. ja kärsinyt närästysvaivoista jo ennen armeija aikoja eli todella kauan. Vatsan sisällykset ovat minullakin usein olleet yön jälkeen tyynyllä. Minulla ylävatsa on todella kipeä, joka kuulemma johtuu luultavasti tuosta suuresta palleatyrästä, koska tyrä venyttää kudoksia ja siten painaa johonkin jotenkin? Minullakin vastaanottoaika viime kesänä siirtyi 2:lla kuukaudella minusta johtumattomista syistä eli jouduin odottelemaan vielä lisää. Nyt vaan odotellaan helmikuun alkua, että pääsee vihdoinkin leikkaukseen. Ensin olin sitä mieltä, että ei leikata, mutta eipä nämä vaivatkaan ole mukavia, joten päätin sittenkin turvautua leikkaushoitoon. Kanta-Hämeen alueella ei kuulemma olekaan kuin 2 lääkäriä, jotka kyseisiä leikkauksia suorittaa? Sairaslomalla olen ollut yhtäjaksoisesti 3kk. ja jatkuu edelleen!

NaisrefluksikkoRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.1.2010 16:21
Minut leikattiin vuonna -95 avoleikkauksella. Samalla poistettiin palleatyrä. Leikkaus onnistui hyvin. Leikkauspöydälle jäi närästykset :))

Leikkauksen jälkeen oli alkuun vaikeahko syödä kiinteää ruokaa, tuntui kivulta ylävatsan kohdalta. Ihan kuin ruoka ei olis mahtunut menemään läpi. Jonkin ajan kuluttua, hyvin nopestikkin ruokatorvi venyi ja ruokaa pystyi syömään normaalisti.

Avohaavan hoito ja siitä toipuminen tietenkin vei aikaa ja sairaalassa jouduinkin olemaan yli viikon.

Valitettavasti minun oireet palasivat 10 vuoden jälkeen kun leikkauksessa laitettu mansetti irtosi. Jouduin uudestaan alkaa vartioimaan syömistäni :// Olin jo tottunut niin mukavaan elämään, mitä leikkauksen jälkeisinä vuosina oli :)

Tsemppiä kaikille leikkaukseen meneville! :)

NaisrefluksikkoRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.1.2010 16:23
Vielä siitä oksentamisesta leikkauksen jälkeen. En ole oksentanut eikä ole ikävä sitä :) Vatsataudit hoituu toisesta päästä.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.1.2010 18:12
Ja nyt sitten iski poskiontelotulehdus päälle. Huomenna antibioottikuuri päälle, ettei leikkausta siirretä. Vielä viikko...toivottavasti aika kuluu nopeasti.

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.1.2010 21:09
Onko todellakin että lääkityksen kanssa minulla on seuraavia oireita ja näiden vuoksi pitäisi mennä leikkaukseen. Leikkaus ei sinänsä ahdista, mutta sen jälkeinen oli ja syöminen yms. Minulla on siis jatkuvaa yskää, lievää polttelua välillä, röyhtäilyä, limannousua. Todettu on vatsaportin väljyys. Gastrokirurgi sanoi leikkauksen olevan mahdollinen. :(

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia18.1.2010 12:16
Nyt sitten alkoi viimeinen viikko tätä elämää...nyt nautiskelen vielä kaikkea, kun menee pitkään ennen ku pääsen taas syömään herkkuja....ja lauantaina päätettiin avomiehen ja parin kaverin kanssa mennä pihviaterialle. Kun sitten sunnuntaista eteenpäin syödään pehmeää ruokaa. Voi kunpa viikko menisi nopeasti

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia18.1.2010 21:11
Onnea leikkaukseen, minullakin se varmaan edessä. Kerro täällä sitten menikö refluksi paremmaksi vai huonommaksi.

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia18.1.2010 21:15
Todettiinko sinulla Niituli löysä vatsaportti, vai mistä sinulla närästys johtuu?

JoyRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.1.2010 18:08
Mä kysyin hoitajalta tänään sisätautipuolella leikkauksesta ja se sanoi, että niitä tehdään aika nihkeästi nykyään sen tähden, että niitä jossain vaiheessa tehtiin paljon ja lopputulos ei ollut kovin hyvä, vaan ongelmia ilmeni. Vahvisti entisestään, että ihan vihon viimeinen vaihtoehto on leikkaus mulla.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.1.2010 19:29
Juu tää on tosiaan vihoviimein keino, mutta olen myös kuullut positiivia kokemuksia. Sekä onneksi tekniikka kehittyy kovasti. Enää pari päivää ja sitten on leikkaus

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.1.2010 19:47
Noista määristä ... Viisi vuotta sitten leikkauksia oli n 1500 per vuosi. Luku on taatusti suurempi nykyään. Leikkauskarsinta voi olla silti tiukempaa.

Leikkaustekniikka on pysynyt suurinpiirtein samana tähystyksissä mutta leikkaavien kirurgien taidot kehittyvät joka leikkauksen myötä!

Suurin osa on positiivisiä kokemuksia ... tsemppiä! Joko jännittää?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.1.2010 20:41
Kiitti. Vähän, mutta otetaan mitä vastaan tulee. En jaksa panikoida tai miettiä mitä voi mennä pieleen. Katsotaan sitten mitä tuleman pitää ja mennään sillä eteenpäin

samppaRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.1.2010 21:32
Niituli toivotan onnea leikkaukseen.
itse haluasin myös leikkaukseen jotta nämä vaivat loppuisivat.

ilmottele miten leikkaus onnistui.

samppaRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.1.2010 21:33
niin ja itse olen 33v ja olen kärsinyt näistä oireista pitkään

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia23.1.2010 11:20
Huomenna sitten osastolle. Nyt kohta hiihtään, kun seuraavasta kerrasta ei ole tietoa. Illalla ulos syömään pihviä. Ihanaa! Ja aamulla vielä hyvä aamupala. Et varmasti on sitten paha olo, kun menee osastolle. Vähän taitaa kuitenkin jännittää, kun viime yönä olin hereillä useamman tunnin. Mutta mietin työasioista ja sitä, että mitä jäi tekemättä. Mutta nyt alkaa oma aika ja työmurheet saapi unohtaa pitkäksi aikaa.

Huomenna vielä viime hetken kuulumisia

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia23.1.2010 12:53
Nauti pihvistä:-)! Vuoden päästä refluksioireet on toivottavasti hämärä muisto vain.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia24.1.2010 9:27
Jaahas se ois sitten aamupala nautittu. Pari tuntia vielä ja sitten kohti osastoa. Nyt alkaa jostain syystä jännitämään...aamulla olin 7 aikaan hereillä, mutta ihan hyvä niin saapi sitten illalla unenpäästä kiinni.

ahmRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia24.1.2010 9:50
Tsemppiä Niituli ja ilmoittele itsestäsi kun jaksat!

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia24.1.2010 10:06
Ja jos osastolla tulee tänään pitkäksi aika, käväse koneella, jos sellainen kahvilan tienovilta jostain käytäviltä löytyy ... :-)
Tsemppiä!

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia24.1.2010 11:29
Ja nyt se on sitten lähtö osastolle

niituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia24.1.2010 19:29
ja täällä osastolla maataan.Kahteentoista asti saapi syödä ja juoda ja sitten alkaa kielto.Leikkaus on joskus puolen päivän aikaan.Leikkaus kestää noin reilun tunnin.Nyt vaan ollaan ja odotellaan

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia24.1.2010 20:52
Onko siellä osastolla ketään muita refluksileikkaukseen menossa?

niituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia25.1.2010 7:53
nyt on nähty lääkäri ja sairaslomaa olisi 4 viikkoa.5 viikkoa olisin saanut,jos olisin halunnut.5 viikkoa ponnistelukielto sekä 4 viikkoa nestemäistä/sosemaista.muita ei ole näkynyt täällä tai ole kuullut,et menis samaan leikkaukseen

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia25.1.2010 8:57
Tsemppiä!!

nainen78Re: Refluksialeikkaus, kokemuksia25.1.2010 20:46
heippa niituli!
Miten oot toipumassa? Itsellä leikkaus jossain vaiheessa edessä... onko todella sinulle sanottu että 4vkoa pehmeää ruokaa kun yksityispuolella meillä fundopotilaat saavat syödä viikon pehmeää ja sitten varovasti siirtyminen kiinteään.. paljon ohjeet vaan sitten vaihtelevat..

niituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia28.1.2010 9:03
miulle tuli ohjeet et 4 viikkoa sosemaista ja sitten hitaastii kiinteää,mut pehmeetä.Toki saat syödä nytkin kiinteää,jos muistat pureskella sen kunnolla. Ite ole vieläkin osastolla,kun tuli hieman ongelmia.Itse leikkaus meni hyvin,mut tuli verenvuotoa.Jonka seurauksena tuli todennäköisesti turvotusta.Mitään ei mene alas ja kivut on kamalat.Tänään tutkitaan lisää,et missä vika.Mutta silti suosittelen leikkausta.Vaikka oma olo on kamala nyt.Mut toivoa on

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia28.1.2010 9:19
Ajattelinkin, että jotain lisäkuviota on tullut, kun sinusta ei kuulunut.

Oletko tiputuksessa? Saatko kipulääkkeet suoraan suoneen?

Vaikka hirveä olo nyt taatusti on, toivottavasti tuo ei vaikuta leikkauksen lopulliseen tulokseen!
Positiivista, että jaksat kivunkin keskellä kuitenkin suositella leikkausta.

Voimia ja jaksamisia!!

niituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia28.1.2010 10:46
kiitos!Tippa tippuu ja kipulääkettä suoneen sekä lihakseen piikkiä.Nyt on käyty tt-kuvassa sekä varjoainekuvassa.Odotetaan lääkärin lausuntoa,et mitä tuleman pitää.Olis kiva jos tästä kohta ruoka alas menis. ja elämä alkaa helpottamaan.

SitrusNiitulille28.1.2010 10:48
Voimia ja rohkeutta, Niituli!
Mikä on tt-kuva?
Toivotaan että kivut alkaa hellittää ja saat pian syötyä.

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia28.1.2010 15:31
Miten tota leikkausta voi yleensä suositella kenellekkään jos kovat kivut ja mitään ei mene alas. Mua ainakin alkaa pelottaa juuri tuo leikkauksen jälkeinen tila. Toi ei nyt varmaan kovin yleistä voi olla että tulee heti jotain komplikaatiota. Kuinka kokenut kirurgi oli kyseessä?

niituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia28.1.2010 19:27
tää on kuulemma todella harvinaista ja usein ei tapahdu näin.Muutoin kuulemma kotiutuu nopeammin.Ja olo huomattavasti parempi kuin miulla nyt.Mutta uskon kyllä,ett tää helpottaa pian.Miun leikkaava kirurgi on kokenut ja tehnyt näitä leikkauksia paljon.Joten luovan tähän kyllä kovasti.

SitrusNiitulille28.1.2010 19:38
Täytyy sanoa, että sä olet todella positiivinen ja rohkea ihminen. Toivotan sulle hyviä öitä ja kipujen pikaista lievittymistä.

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia28.1.2010 21:23
Tuosta verenvuodosta puhuen, tän päivän dokumentissa leikkaava kirurgi nimenomaan tarkisti, että verenvuotoa ei ole havaittavissa. Miten tuota sitten pystyy myöhemmin muodostumaan, ei voi tietää...

T.MRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia28.1.2010 23:01
Jotenki tuntu et sillä Ritvalla ei ollu kaikki ok,oli kovin vaisun oloinen siinä teeman dokumentissa leikkauksen jälkeen,minuakin pelottaa ei itse leikkaus vaan tuntuuko kaikki ns.normaalilta leikkauksen jälk.vai jääkö siitä pysyviä haittoja,kun ei tiedä.Aika hurjan näköstä kun sitä vatsalaukkua vedettiin siihen ruokatorven juureen.

niituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia29.1.2010 4:57
miulla tuota verta vuoti normaalia runsaammin leikkauksen aikana,joka kuulemma aiheutti tuo turvotuksen.Joskus potilas itse aiheuttaa toiminnallaan verenvuotoa.Väärät liikkeet yms.Mutta tänään taas harjoitellaan juomista lisää.

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia29.1.2010 8:11
Oletpa aikaisin liikenteessä!

Hyvä, että nesteet menee jotenkin lävitse. Harjoitteletko nielemistä yksistään vai esim. puheterapeutin ym kanssa?

Onko sinulle sanottu mitään kotiuttamisesta?

minävaanRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia29.1.2010 16:06
Pystyykös tämän leikkauksen jälkeen nostelemaan raskaita esineitä? (sairasloman jälkeen). Mietin että voiko enään mennä kuntosalille jos vaarana on mansetin aukeaminen

NaisrefluksikkoRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia29.1.2010 19:29
Minulla mansetti irtosi 10 vuotta leikkauksen jälkeen. Koko kymmenen vuotta kävin kuntosalilla ja elin kuin muutkin. En tiedä sitten johtuiko juuri siitä että mansetti irtosi. Kukaan ei minulle kertonut että näitä asioita pitäisi varoa.

niituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia30.1.2010 13:40
juu miulle oli tulossa vain 5 viikkoa ponnistelukieltoa.Ei muusta ollut puhetta.Nielemistä opiskelen itsenäisesti ja paljoa ei ole alas mennyt.Oksentanut limaa olen monta kertaa ja röyhtäisy tekee hyvää.Nestettä ei ole vieläkaan paljoa alas kulunut.Toivottavasti pian kuluu alas enemmän

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia30.1.2010 13:57
Oletko vielä sairaalassa?

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia30.1.2010 14:09
Kuin paljon oot laihtunut? Pystytkö siis syömään yhtään mitään?

niituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia31.1.2010 14:37
täällä sairaalassa ollaan ja viikko on takana.Puntarissa en ole käynyt,mutta tuskin paljoa olen laihtunut.Leikkauksen jälkeen alas on mennyt vain 2 mehujäätelöä ja muutamia hörppyjä vettä.Tipassa ollaan.

T.MRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia31.1.2010 14:53
Miltä tuntuu,kipuja tms?

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia31.1.2010 15:48
Hei niituli, sunnuntaiterveisiä ulkomaailmasta - käväsin katsomassa juuri Avatar - leffan - olipas vauhdikasta menoa!

Menikö sinulla varjoainekuvassa neste kuitenkin lävitse? Kuinka kauan lääkärit arvelevat turvotuksen kestävän?

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia31.1.2010 17:47
Mä en kyllä kestäs viikkoja varmaan tommosta olotilaa masennuksestani johtuen, mutta hyvä että et ole juuri laihtunut. Miten se voi olla mahdollista jos ei syö mitään?

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia31.1.2010 21:18
Äläkä Niituli anna niitten lähettää sua kotiin ennen kuin oot tarpeeks kunnossa ja ennen kaikkea pystyt kunnolla nielemään!

niituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia1.2.2010 19:04
ja parasta on se,että mie pääsen viikon jälkeen jo kotiin!Tänään syöty hitaasti,mut syöty.Ja lääkäri lupasi et huomenna voisin päästä kotiin.Ihanaa!

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia1.2.2010 20:02
Loistavaa! Mua kiinnostais vielä miten otat sitten kotona kipulääkettä jos tarttet. Tabletteja ei varmaan pysty nielemään. Onko jotain nestemäistä lääkettä?

leikkausta harkitsevaRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia2.2.2010 0:08
Siis pystyykö tän leikkauksen jälkeen sit elämään niinku "normaalit ihmiset" jos se leikkaus onnistuu?

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia2.2.2010 7:13
Niituli, todella mukava, että pääset kotiin!

Leikkausta harkitseva, ainakin Arri (tuolla sivustolla haastateltu ja jonka tunnen) elää ihan täysin normaalia elämää. Samoin nimim Naisrefluksikko ennen purkautumista (katso ylempää).
Oksentaminen kaiketi suurin mitä menettää ...

?Re: Refluksialeikkaus, kokemuksia2.2.2010 10:56
Siis voi syödä miten huvittaa?

MiesRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia2.2.2010 12:36
Kannattaisko sittenkin elämäntapa muutokset ennemmin kuin tuo leikkaus,syö vähän kerralla terveellisesti,vähennä ylipainoa,liiku, ole iloisella mielellä jne.

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia2.2.2010 13:50
leikkaus on varmaan kaikilla näillä henkilöillä viimeinen keino. Leikkaukseen menijät on tietääkseni kaikki kokeilleet noita "ensiohjeita" (elintapa, ruokavalio ym). Ongelmana on se, että niistä ei oikein kohtalaista tai vaikeaa refluksitautia sairastavalle apua löydy siinä määrin kuin vain lievää refluksitautia sairastavalle.

En tiedä tuosta leikatusta Ritvasta (ylen ohjelma) -hänellä oli jo ruokatorvessa vaurioita -- viittasiko tämä arpeutumiiin vai Barretin ruokatorveen(limakalvomuutoksiin)?

? .... minkälaista ruokaa haluaisit syödä leikkauksen jälkeen?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia3.2.2010 15:06
Kotona vihdoin ja viimein...ihanaa!!! Nyt porisee kattilassa bataattikeitto. Mitään ihmeellisempi ruokarajoitteita mie en saanut muutakuin alkuun. 4viikkoa sosemaista tai no miun tapauksessa nestemäistä pari viikkoa ekaks.

Nyt yritetään päästä johonkin rytmiin taas kiinni ja huomenna nauttimaan ihanasta ulkoilmasta.

Kotiin sain imeskeltäviä särkylääkkeitä Pamol F sekä ketorin Hotia (kuulostaa hauskalle juoda flunssalääkettä ilman flunssaa). Sekä duvalacia, että saadaan koko järjestelmä toimimaan.

Siis miehän olin ensimmäinen ja ainutkertainen jolle kävi näin kuin kävi miulle. Eli miun koko ruuansulatusjärjestelmä lamaantui sekä samoin kävi virtsarakolle (pissa tulee, mutta hätää ei tule). Eli nyt tosi tosi tosi hitaasti syödään ja yritetään saada tuo maha toimimaan taas oikealla tavalla. Mutta kotona sitä parantuu kaikista nopeiten.

Leikkaavaa lääkäri on todella kokenut sekä tehnyt näitä leikkauksia jo satoja. Ja mie olin eka tälläinen tapaus, että prosen

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia3.2.2010 15:10
prosentit eivät olleet lainkaan miun puolella. Hittolainen, mutta ei sille mitään mahda. Näillä mennään sitten eteenpäin.

Ja positiivista....mie laihdun tässä huomaamatta.

Nyt syömään!!!

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia3.2.2010 15:12
Ja vielä, että sain uusia närästyslääkkeitä eli pantoprazol actavis, joka oli ihanan halpa lääke. 28 tabletti 6 euroa...verrattuna nexiumiin

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia3.2.2010 15:22
ja vielä sen verran, että sairaslomaa tuli 4 viikon sijasta 6 viikkoa. Normaali täälläpäin on 5 viikkoa sairaslomaa eli sen ajan, kun on ponnistelukielto.

JoyRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia3.2.2010 15:58
Pärjäätkö tosiaan noin kevyillä särkkäreillä leikkauksen jälkeen? Onko ne leikkauskivut tosiaan niin pieniä, että pelkkä parasetamoli auttaa?
Toivottavasti leikkaus vähentää vaivojasi kuitenkin :).

ahmRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia3.2.2010 16:44
Niituli, mukava kuulla, että olet päässyt kotiin paranemaan!

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia4.2.2010 9:12
Niituli, tuntuu varmaan mukavalta olla kotona taas!

Hyvä, että positiivinen mieli kaiken jälkeenkin. Tuo kuulostaa aika hurjalta - selittikö lääkäri mistä tuo voisi johtua?

Koska menet seuraavan kerran näytille?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia4.2.2010 15:57
Kiitos kaikille. Kipuja ei ole lainkaan leikkauksesta, mutta tuosta toisesta syystä on. Jonka takia tuota parasetamolia syön.

Lääkärikään ei osannut sanoa, miks juuri miun oma elimistö teki tenän. Veti varmaan herneen nenäänsä jostain. Odotan, että seuraava päivä olisi parempi ja saisi enemmän ruokaa alas. Nyt on tavoit 1 litra sosetta/nestettä päivän aikana alas. Tahti on 2 dl tunnissa tai kahdessa alas, ett hitaasti. Uskon toisilla potilailla olevan tahti huomattavasti nopeampi

NexiumRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia5.2.2010 11:38
Nyt alkoi ottamaan päähän oikein tosissaan, kun ensi maanantaiksi ollut leikkausaikani peruuntui jonkun muun tapauksen takia. Olin jo valmistautunut siihen, mutta turhaan, eikä seuraavasta ajasta kuulemma ole vielä tietoa!? Täytyy varmaan marssia pankinjohtajan juttusille lainaa pyytämään ja mennä yksityispuolelle, kun nää julkiset palvelut on mitä on!

foniRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia5.2.2010 13:36
no onpa kumma juttu!!

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia7.2.2010 11:56
Miulla kans peruttiin edellinen aika jonkun kiireelliseen tapauksen tieltä. Mutta onneks pääsin aika nopeasti uuteen leikaukseen.

Ei kuin soittamaan useasti jononhoitajalle niin saat nopeasti ajan uudestaan.

NexiumRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia9.2.2010 15:46
Uusi yritys tasan kuukauden päästä. Aamulla ensimmäisenä menossa saliin. Joskos nyt onnistuisi?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia10.2.2010 16:41
Toivottavasti nyt onnistuu ja pääset sitten sinne leikkaukseen.

Itselläni alkaa näyttää jo paremmalle. Ruokaa ei tartte syödä montaa tuntia, mutta todella vähän kerralla. Vieläkään ei mee yli litraa nesteitä (lasken soseet yms tähän) alas päivässä, mutta pikk hiljaa. Huomenna kuitenkin kuulemaan nuo nestearvot ettei ole liian alhaalla, ku sain flunssan joka haittaa tätä parantumista kovasti. Mutta paremmalle alkaa elämä näyttää jo

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia10.2.2010 17:17
Onko röyhtäilyt ja närästys loppunut? Onko mitä sivuvaivoja? Mites se syöminen meneekö ruoka hyvin alas, ettei jää kiinni mihinkään tjsp.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.2.2010 11:34
Röyhtäilyt ei oo jäänyt mihinkään ja ihan hyvä, että pystyy ryöhtäilemään. Se helpottaa oloa. Oksentamaan en pysty muutakuin ruokatorven tyhjäksi, mutta heti kun syö liian nopeasti tai liian paljon kerralla niin saapi juostava vessaan yökkimään. Limaa tulee kamalasti.

Syöminen on hidasta, mutta nopeampaa nyt kuin viikko sitten. Pieniä määriä kerralla alas, pitää odottaa hetki ennen seuraavan lusikallisen aloittamista. Laihtumaan on jo päässyt, mutta se ei nyt ole mikään yllätys.

Pala kurkussa tuntuu vieläkin, mutta toivottavasti lähtee jossain vaiheessa pois. Närästystä ei ole ollut. Yhden lääkkeen oon ottanut, mutta siitä ei ollut apua oloon. Joten aika auttaa.

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.2.2010 20:23
Siis pystyt kuitenkin oksentamaan? Eikö tämä leikkauksen jälkeen se pitänyt olla mahdotonta. Mistä toi limantulo oikein johtuu? Mulla sitä tulee muutenkin runsaasti johtuen kait noista poskista ainakin osaksi. Siis tuntuuko nyt että leikkauksesta oikeasti on ollut sitten jotain apua?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.2.2010 21:01
Oksennan pois vain sen mitä on vielä ruokatorvessa matkalla kohti mahaa. Muutoin tulee vaan yökittyä ja sitten saa aikaiseksi tuota limaa. Mutt muutoin tuo oksentaminen ei onnistu. En kyllä sitä kaipaakkaan.
Ei oo närästänyt yhtään sitten leikkauksen. Ei poltetta kurkussa, ei ruuan nousua ylös, ihanaa. Ja eikä tartte ottaa nexiumia. Lahjoitin loput äitille :D

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.2.2010 22:26
Apteekista saa myös noita nestemäisiä täydennysravintovalmisteita
(esim Forticare, Nutridrink, Resource Addera, Addera Plus),
joita suositellaan esim nielemisvaikeuksista kärsiville.

Erinomaista, että ruokatorven tyhjennys sujuu hyvin!

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia12.2.2010 11:19
Noissa on vaan tuo vika, että niissäkin on maitoproteiiniä. Oon maitoallergisen ruokavaliolla. Kunhan vaan muistan tehdän tarpeeksi sosemaista ja vähän kerralla niin hyvin menee. Mutta joskus sen unohtaa tuon ja sitten kostautuu.
Mutta muuten on mennyt ihan hyvin

JoyRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia12.2.2010 13:08
Niitä on myös mehumaisia. Muistaakseni Resourcella..

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia12.2.2010 17:14
Yks löyty mikä on maidoton, PROVIDEXTRA DRINK. Vois kokeilla. Muutoin kaikkeen tykätään lisätä maitoproteiinia.

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia12.2.2010 20:45
Täällä kanssa odotellaan kutsua leikkaukseen. kohta 6kk odoteltu siitä ku sanottiin että talvella leikataan! Itellä astma pahenee tämän takia huomattavasti niin onhan se kokeiltava jos tuosta olisi apua. Manometriassa ja tähystyksessä kaikki oli ihan ok, mutta ph-mittauksessa löydös oli vahvasti patologinen! Nexium 40mgx2 päivässä menee mutta ei auta kun odotella kutsua! :)

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia13.2.2010 0:51
Paljonko sinun DM luku oli ph -mittauksessa?

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia13.2.2010 9:29
Tässä tämä teksti mikä luki lääkäriltä saamassa lapussa: Kaikkiaan 103 hapanta refluksia, joista yli 5 minuutin reflukseja 11 kpl ja pisin yksittäinen kestää 26 minuuttia ja kokonaisrefluksiaika 10.3% rekisteröintiajasta. Makuasentoon liittyenkin nähdään 32 hapanta refluksia.

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia14.2.2010 10:44
Atsma/refluksi - oletko soittanut jonohoitajalle ja kysellyt tarkempaa ajankohtaa?

Niituli, harmi että tuo maitoproteiinijuttu estää noiden käytön! Hyvä kun sinulla on noin positiivinen asenne!

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia14.2.2010 19:12
En ole soitellu, pitäis varmaan et tietäs vähän millon se tapahtuu..

kyselijäRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia14.2.2010 23:59
Kerrotaanko heti mahantähystyksen päätteeksi että onko leikkaukselle aihetta? Vai kuinka asiat etenee leikkauspöydälle.

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.2.2010 12:38
Kyllä mulle kerrottiin ainakin. Soitto tai uusi käynti ja pääsen leikkausjonoon. Vatsaportti oli liian löysä.

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.2.2010 13:49
Astma/refluksi, soita jo ihan senkin takia, että et ole vahingossa tipahtanut listoilta pois ...

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.2.2010 21:41
Onhan ne mun lähetteen jo yhen kerran hukannu siellä, että toikin hyvin mahollista! Hyvää palvelua todella..

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia18.2.2010 20:07
toivottavasti löytyy piakkoin! Tsemiä

Itelläni alkaa kiinteä ruoka jo maittaa. Ihanaa! Hyvin vaan saa pureskella, mutta alas menee. Hampaat saa jotain pureskeltavaa. Valoa tunnelin päässä :D

Liikkeellä ei vaan vielä jaksa olla kovin pitkään. Pari tuntia oli toissa päivänä liikkeellä niin tuli kyllä siitä tosi kamalan väsynyt olo. Mutta pikku hiljaa pienen askelin

ahmRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia18.2.2010 20:32
Hienoa! Paljonko sulla on sairaslomaa jäljellä? Luuletko, että toivut siinä ajassa?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia19.2.2010 12:49
Sairaslomaa tuli kokonaisuudessaan 7,5 viikkoa. Eli vielä ollaan 17.3 asti lomilla. Uskon kyllä toipuvani siihen mennessä. Kunhan vaan sais tuota kuntoa vähän paremmaksi. Mutta pikku hiljaa :D

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia21.2.2010 16:04
Minkälaisia ohjeita sait leikkauksen jälkeiseen elämään, tarkoitan sitten kun katsotaan täysin toipuneen leikkauksesta? Minkälaisia ponnisteluja tai toimintaa kehotettiin välttämään, ettei leikkauksessa rakennetut systeemit purkaudu?

NexiumRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia21.2.2010 22:00
Tasan kaksi viikkoa odotusta vielä ja sitten PÄÄSEE leikkaukseen... vihdoinkin. :-)

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.2.2010 8:53
Tsemppiä odotukseen! !

Minkälaiset oireesi ovat tällä hetkellä?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.2.2010 10:35
Ei mitään tarkempia ohjeita tullut, että minkälaisia ponnisteluja tulisi välttää. Mutta vähän kaikenlaista yritin välttää. Toisin sanoen olin vaan, mutta paljon enempää en olisi jaksanutkaan tehdä.
Mutta nyt saisi alkaa tekeen vähän kaikkea, mutta vieläkin on heikko olo. Mutta parempi kuin viime viikolla.

Nexium: Tsemiä leikkaukseen

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.2.2010 12:13
Nexium se leikkauksen jälkeinen aika tulee luultavasti olemaan tukalaa, mutta tsemiä. Koita kestää...

NexiumRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.2.2010 17:23
Niituli: Kiitos

refluksitauti: Kiitos, tukalaa varmaankin kyllä, mutta aika tukalaa on kyllä nytkin näiden vuosia jatkuneiden vaivojen takia. Oireet ovat moninaiset ja pahenevat koko ajan. Aamuisin herään ''laatat'' tyynyllä, pallean kohdalta vatsa on mm. kosketusarka ja muutenkin kipeä ja painaa. Närästää toisinaan rajusti ja on rintakipuja, joita voisi luulla sydänperäisiksi (tosin sukurasitteen takia mahdollista sekin), ym. asiaan liittyviä vaivoja. Välillä tulee tulee fiilis, että ei söisi mitää kun tulee vaan kipeämmäksi, mutta eihän sitä voi kokonaan syömättäkään olla. Että siinihän sitä. :-)

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia23.2.2010 9:00
Joo no noilla oireilla ymmärrän leikkauksen täysin. Toivottovasti helpottaa. Itsekin mietin kovasti tota leikkausta, mutta en tiedä lähtisikö tämä helvetin yskä kuitenkaan. Stnan poskiontelovaivat kun näistä pääse ikinä eroon voi helvetin helvetti. :(

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia23.2.2010 11:59
Miulla on ainakin nyt elämä voittanut. Ei närästä ja olo on muutenkin paljon paljon parempi. Mitään ihmeempiä oireita ei enää ole ja muutenkin pystyy elämään jo aika normaalisti.
Nyt ollaan päästy jo hyvään vauhtiin ruuan kanssa. Nestettä menee jo yli litra ja kaks lämmintä ateriaa, joten eiköhän kohta saada elimistöön energiaa tarpeeksi, ett jaksaa liikkua enemmän.

Nexium: positiivinen mieli auttaa kovasti ja muista kysellä tarpeeksi leikkaavalta lääkäriltä, jos jokin kaihertaa mieltä.

Refluksitauti: kannattaa harkita tarkkaan. Miulla ainakin paransi elämänlaatua paljon, vaikka vähän aikaa sitten olikin mieli maassa. Mutta niistä parin viikon takaisista oireista on selvitty voittajana maaliin.

SitrusLeikkauksen jälkeen25.2.2010 15:37
Mua kyllä edelleen kiinnostaisi minkälaisia rajoituksia refluksileikkauksen jälkeen kehotetaan noudattamaan. En tarkoita toipilasaikana vaan sen jälkeen. Koska mitä hyvänsä rasitusta mansetti ei tietenkään kestä.

Itse olen kuullut että valtavia matkalaukkuja (ja muuta yhtä painavaa tietenkään) ei kannata nostella ja punttisaliharjoittelun kaltainen ponnistelu on vaaraksi. Onko muuta? Ja onko siitä ylipäänsä tutkimuksia, missä tilanteissa mansetti on pettänyt?

ArnoldRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia25.2.2010 20:51
Itseänikin kiinnostaa tuo että voiko enään leikkauksen jälkeen nostella painoja.

NexiumRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia25.2.2010 20:54
Itse meinaan kyllä ainakin heilua edelleenkin moottorisahan kanssa metsässä ja nostella pöllejä, tietysti vasta sopivan ajan kuluttua. :-)

Jos mansetti siitä sitten pettää, niin se on sen ajan murhe.

arnoldRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia -> Arnold25.2.2010 22:42
No morjens Arnold.
Meitä on nyt sitten täällä kaksi arnoldia, vai olenkohan kirjoitellut unissani?
:)
Nyt täytyy sitten miettiä, kumpikohan oli täällä ensin tällä nimellä, ja että mitenkäs toimitaan mahdollisesti jatkossa, ettei tule suurempia sekaannuksia...?
:-/

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia27.2.2010 17:17
Nexium, voiko sinulle laittaa oman aloituksen tuonne erikseen missä ihmiset voisi kysellä - tai sinä kommentoida
fiiliksiä (ennen ja jälkeen leikkauksen) - samallalailla kuin Niitulikin tässä ketjussa?

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia3.3.2010 21:38
Niituli, miten voit?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia6.3.2010 15:39
Iski sitten vielä noroviruskin kylään, mutta nyt voidaan hyvin. Nyt tiedän miltä oksentaminen tuntuu, kamalaa. Sattuu ja kiertää ja sitten vaan yökitään kovasti. Mutta onneks tauti on jo ohi.

Ruoka menee hyvin alas ja nestettäkin menee alas jo suht vauhdilla. Onneksi!
Mie en saanut mitään rajoituksia sitten, kun ponnistelukielto loppuu. Täytyy kysyä lääkäriltä, kun soittelen tässä kuussa hänelle.

Viime yönä heräsin kyllä kurkussa olevaan paineeseen ja mahakipuun. Mutta närästyslääkettä niin helpotti olo.

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia10.3.2010 13:59
Nyt on soiteltu ja kyselty missä mennään leikkauksen suhteen niin jonossa edelleen ja leikkauksia paljon ja jonot sen mukaiset. Viime vuonna kuulemma tehty vaan yksi refluksi-leikkaus täällä! Nähtävästi jonot sitten vaan kasvaa..ja ei auta kun odotella!

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia10.3.2010 15:37
Voi Niituli, vai vielä norovirus! Täytyy sanoa että kyllä sua koetellaan. Oksensitko sitten vai yrjöttikö vaan?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia10.3.2010 17:46
Yrjötti kovasti ja limaa tuli välillä. Kamalaa yökkimistä se oli.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia10.3.2010 17:48
Astma/refluksi: Tsemiä ja toivottavasti alkaa tapahtumaan piakkoin. Tuo on todella vähäinen määrä mitä noita leikkauksia oikein tehdään.
Jaksamista

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia10.3.2010 18:49
Astma/refluksi - osasiko ne sanoa yhtään ajankohtaa ...tänä vuonna kuitenkin?

No sun ei Niituli tarvi sitten miettiä enää miltä oksennustauti tulee tuntumaan ;-)

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia10.3.2010 20:08
Kiitos voisitkohan oikeasti vaihtaa nimimerkkisi, koska minulla tämä refluksitauti on ollut jo alusta asti. Oikein viittisi enää käydä muuttelemaan.

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia10.3.2010 20:48
Niituli: Joo toivotaan :) Onhan se joo pieni määrä mitä tehdään, kun luulin kyl et täälläkin tehtäs noita enempikin, mutta ei!?! Kauan muuten jouduit odottaa leikkaukseen pääsyä?

refluksitauti: Ei mitään ajankohtaa osattu sanoa! Oishan se kiva tietää vähän että millon, mutta minkäs teet..

tautinenRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia10.3.2010 22:05
joo vaihetaan toiseen!

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia12.3.2010 20:46
Odotin eka 6 kk leikkaukseen, mutta sitten marraskuussa se peruttiin jonkin kiireellisyyden takia, mutta olis varmaan peruttu muutenkin koska oli sikainflulenssi täällä riehumassa. Joten odotusta tuli kaikenkaikkiaan 8 kk.

Ens viikolla sitten töihin jo vihdoista viimein. Ihanaa!!! Ja huomenna maistetaan punaviiniä :D kun on kaverin häät sitten ens viikonloppuna niin tietää mitä on odotettavissa. Ja maistuuko punaviini enää hyvälle.

Oireisiin vielä sen verran, että kun pystyn vielä röyhtäilemään niin ei pieretä onneksi normaalia enempää. Ja yleensä sekin johtuu siitä, että oon syönyt jotain maitopitoista.

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia13.3.2010 12:56
Tehdäänkö sulle Niituli lopputarkastus - tähystyskö se on? - ja jos niin minkä varalta?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia13.3.2010 14:44
Soittoaika on 23.3 ja sitten tähystys on 6 kk:n päästä. Katsotaan, että kaikki on hyvin ja mansetti pitää.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia14.3.2010 20:33
Nyt on sitten nautittu eilen pari lasia punaviiniä ja hyvältä maistui. Paitsi alkoi tuntua "närästykseltä" ja piti lopettaa nauttiminen.
Olutta en uskalla kokeilla vielä pitkään aikaan.

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.3.2010 11:56
Eli närästysoireita edelleen vaikka leikkauskin tehty. Eikös niiden pitäisi poistua ton leikkauksen myötä? :P

XRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.3.2010 14:37
No jos pystyy röyhtäileen, voi olla närästystäkin. mut ei varmaan samaan malliin kuin aikaisemmin?????

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.3.2010 17:42
ei ole poltetta ja eikä ruoka tule takaisin suuhun, mutta kestää kuitenkin jonkin aikaa ennen kuin maha rauhoittuu. Mutta onneksi ei ole samaan malliin kuin aikaisemmin. Vähän sellainen hassu tunne tulee kurkkuun ja maha murisee, mutta oireet ovat todella pieniä verrattuna aikaisempaan.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia23.3.2010 19:18
Nyt on juteltu lääkärin kanssa. Sanoi, että suht ok tilanne. Jos vielä laihdun niin sitten pitää soittaa hänelle. Muutoin suht ok tilanne tilanteeseen nähden.

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia24.3.2010 15:36
Millanen sun tilanne sitten on? Sanoit, että olet laihtunut, paljonkin? Onko muita ongelmia?

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia24.3.2010 15:43
Miltä tuntuu olla takaisin työelämässä?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia24.3.2010 21:34
Syömisen kanssa on töissä ongelmia, kun syöt puoli tuntia niin sitten on kamala olo. Varsinkin kun olen puhelimessa...mutta pieniä annoksia ja ruokkis useassa otteessa. Nyt on kyll tällä viikolla jäänyt syöminen tosi vähälle töissä...huolestuttaa itseäni. Mutta toivottavasti tilanne korjaantuu kohta puolin. Mutt oon kyll tosi energinen, vaikka ruokaa en syö paljoa. Ehkä kun on laihempi :D mutta kivaa tehdä muutakin kuin katsoa telkkaa ja miettiä millä päivänsä kuluttaa.

Lääkäri oli huolissaan tuosta laihtumisesta ja siitä, ett ruoka jää aika usein jumiin sekä ett joudun "oksentamaan" noin kerran viikossa. Kiloja on lähtenyt jo yli 10 kg.

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia25.3.2010 14:40
Nyt rupee jo onneksi jotain tapahtumaan! Tänään hoitaja soitti leikkausajasta. Maanantaina keuhkokuviin ja labroihin ja leikkaus olisi sitten 9.4! Sitä ootellessa nyt! :)

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia25.3.2010 17:43
Onnea!!!On ihana tietää päivä mitä odottaa

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia25.3.2010 20:46
Kiitti Niituli! :) Onhan tätä jo ooteltu! Sit vaan toivotaan et kaikki menee hyvin..

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia26.3.2010 12:15
Onneksi olkoon - jos viitsit Astma/refluksi, laita oma aloitus tuonne??

Niituli, jos sitä mansettia joudutaan venyttään, se tehdään nukutuksessa eikä siinä mielessä pitäisi ainakaan olla potilaalle "hankala". Toivottavasti tuo painokin alkaa tasaantuun!

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia27.3.2010 9:35
Onneks tehdään nukutuksessa!!! Seuraava tähystys meinaan tehdään vahvassa lääkityksessä, en suostu nieleen kaikkien näiden kokemusten jälkeen.
Nyt tuntuu taas paremmin menevän ruoka alas.

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia2.4.2010 14:13
Tehtiinkö sulle Niituli manometria ennen leikkausta?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia3.4.2010 20:37
Juu tehtiin tuo manometria...muistelin, ett kivaa se ei ollut.

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia3.4.2010 23:55
Joo, ei se kivaa ollut. Mutta vielä ikävämpää mulla oli se, kun kävi ilmi, että refluksitautini on tosi paha, mutta leikkausta ei voi tehdä. Ruokatorvi on liian toimimaton ja tulisi pahoja nielemisvaikeuksia.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia4.4.2010 9:41
Auts! Tuo on todella ikävä kuulla. Onko muuta hoitokeinoa kuin lääke?
Jaksamista ja paljon voimia

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia4.4.2010 16:01
No eipä taida olla. Olen aika masentunut ja peloissani. Dm-luku oli niin hirveä, etten ole sellaista ennen kuullut, 73. Mulla oli poikkeuksellisen pahat oireet mittauspvänä, eli vähän voi panna sen piikkiin.

SitrusRuokailusta8.4.2010 19:21
Syömisestä: onko leikkauksen jälkeen olo sellainen kuin mahalaukku oli pienempi? Eikö se tosiaan jonkin verran pienenekin kun se mansetti tehdään?

Sullahan on nyt suunnilleen 2,5 kk leikkauksesta. Panisitko tähän jonkinlaisen koosteen siitä, miltä elämä nyt kaiken kaikkiaan tuntuu. Olisi kiva kuulla.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia19.4.2010 17:21
Kävin viime viikolla lääkärissä, kun ei tuo nälkä ole vieläkään käynyt täällä kylässä sekä ruokahaluttomuus vaivaa sekä myös väsymys ja heikko olo. No otettiin monta putkiloo verta ja lopputulos oli B12-vitamiinin imeytymishäiriö. Vitamiinin puutos on aika paha, että piikitys aloitetaan. Aluksi parin viikon välein ja sitten 3 kuukauden välein. En tiedä kuinka kauan piikitetään. Toivotaan, ett on apua. Luin pakkausselosteesta, että vaiva myös tulla mahaleikkauksen jälkeen. Tai sitten se on ollut jo pidempään.

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia19.4.2010 17:38
No voihan..
Sulla sitä on kaikki hankaluudet nyt ollu! :(
Jaksamisia!!

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia19.4.2010 17:51
Vähän tullut noita ylimääräisiä, mutta nyt selittyy monet oireet. Puutumiset, muistihäiriöt sekä huimaukset, ruokahaluttomuus yms. Katsotaan kuinka käy, kun aletaan pistämään.
Kiitos

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia19.4.2010 17:59
No kylläpä sulle sattuu mutta onneksi sitä voidaan hoitaa noilla pistoksilla!

Onko sinulla oireiden vuoksi kontrollikäyntejä pistosten lisäksi? Tuttu crohnikko (leikattu) on ottanut pistoksia viimeiset 10 vuotta muutaman kk väliajoin. Hänellä tila on suolistoleikkauksen vuoksi pysyvä ja kokee, että 5-6 pistosta vuodessa on parempi kuin jokapäiväinen pillerin nieleminen (josta ei olisi tietty edeshyötyä hänelle).

Muistatko paljonko sun B12 arvot
(jommasta kummasta testistä) oli?
Itse olen paasannut tuosta b12 arvon ottamisesta sen takia, että tietää mikä ylipäätänsä pohja-arvo on (esim salpaajia aloittaessa).

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia19.4.2010 19:24
Huomenna saan tietooni, kun pääsen ottamaan tuon ensimmäisen piikin. Täytyy muutenkin keskustella terveydenhoitajan kanssa, että mitä nyt.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia20.4.2010 20:52
Arvo oli kuulemma 170. Eka piikki saatu, kankku kipee ja ihme olo tuli iltapäivästä..aistihäiriöitä...mutt onneks eivät kestäneet kovin pitkään. Seuraavan saan 4.5 ja sitten 3 kk päästä. Ja vuoden päästä kontrolliin. Mitään tietoa ei ole, että mistä se tämä häiriö johtuu. TUli leikkauksesta vaiko onko ollut jo pidempään. Todennäköisesti pidemmän aikaa, koska arvot oli noinkin alhaiset. Täytyy kaivella vanhoja papereita, josko olis joskus mitattu tuo b12-arvo.

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia20.4.2010 20:59
Lääkäri sanoi, että b12-vitamiini varastoituu kehoon hyvin. Eli kun arvo on kovin alhaalla, se merkitsee että puutosta tai imeytymishäiriötä on ollut pitkään. Salpaajan pitkäaikainen käyttö voi haitata juuri b12-vitamiinin imeytymistä. Kuulemma.

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia20.4.2010 23:50
Varastoituminen on muistaakseni pari kolme vuotta eli kehon omilla varastoilla
pärjää pitkään.

Kumpi B12 sulla otettiin? Se akt. on tarkempi. Onko sulla muut veriarvot viitearvojen sisällä vai onko sinulla se (hiutale?) koko koholla? 170 ei ole vielä hirveän paha. Toivottavasti neurologiset oireet häipyvät!

Salpaajien pitkäaikaisen käytön kanssa B12 puutosjuttuja havaittiin vanhuksilla (muistaakseni yli 65v tai yli 70v) yhdessä tutkimuksessa, jonka vuoksi arvoja ilmeisesti tällä ryhmällä suositeltiin seurattavaksi.
Ja korostettiin pienintä mahdollista estolääkitystä. Harmi ettei testejä ole tehty nuoremmilla ryhmillä, joilla reaktiot varmaankin yleisesti ottaen huomattavasti lievempiä.

Seuraan tuota B12 arvoa itse vuosittain.

SM72Re: Refluksialeikkaus, kokemuksia21.4.2010 9:09
tuota B12 arvoa ei taida pienessä verenkuvassa tulla? Vai onko se otettava erikseen?

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia21.4.2010 9:32
Joo, se ei kuulu tosiaan noihin perusverenkuvajuttuihin, mitä useimmiten otetaan.

Itse pyysin yksityiseltä lähetteen erikseen tuohon yleisempään B12 - kokeesen (verikoe). Hintaa oli muistaakseni alle 20e kyllä reippaasti.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia21.4.2010 17:58
Tuo arvo otettiin sen takia, kun vaivaa tuo ruokahaluttomuus sekä suolen hidas toiminta. Otetiin kilporauhaskokeet, sokeri ja jotain muitakin. Täytyy pyytää se lista itselleni.
Luin tuolta netin ihmeellisestä maailmasta, että maailma on tehty tutkimuksia ja jo 200 pintaan oleviin arvoihin pitäisi suhtautua huolella ja alle 200 arvot aiheuttavat haittoja, jopa osa pysyviä vaurioita. Viitearvon alaraja on 170-180 riippuen mistä katsoo, mutta tutkimukset suosittelevat alarajaksi 200 ja useissa maissa tuo 200 onkin alaraja.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia21.4.2010 19:41
No niin eli siis miut leikattiin 25.1. Leikkaus meni hyvin, mutta tuli ylimääräistä verenvuotoa ja elimistö "lepo"tilaan, eli ruuansulatusjärjestelmä ei toiminut. Sairaalassa olin kaikkiaan 11 päivää ja tipassa ilman mitään ravintoa 9 päivää.
Ruokaa menee pikkuannoksia alas ja heti, jos on ottanut liian ison suupalan tai liian nopeasti niin saa kärsiä. Vessassa on monesti käyty yökkimässä ja tulee päiviä, kun oikeastaan ei muutakuin vettä mene alas. Lääkärissä on nyt käyty yhden ongelman takia:
-suoli ei toimi vieläkään kunnolla, noin kerran viikossa
-nälkä ei ole tullut vielä kertaakaan (yritetty on monesti)
-ruokahaluttomuus, kamala syödä, kun ei tee oikein mieli mitään
Sain lääkäriltä lähetteen verikokeisiin. Ja löytyi b12-vitamiinin puutos/imeytymishäiriö. Nyt saan piikkejä siihen. Sekä lääkäri antoi v-siblin jauheita suolen toimintaa lisäämään.
Liikuntaa olen harrastunut, hiihtoa, kävelyä sekä pyöräilyä. Ainut vika, ett heikottaa koska tulee töissä syötyä huonosti. Mutta toivotaan tuon b12vitamiinin auttavan. Painoa on lähtenyt kaiken kaikkiaan 14 kiloa ja tippuu alaspäin. Vielä en ole alipainoinen.

Punaviiniä on tullut nautittua jo, mutta olueen en ole koskenut. Ravintolassa on käyty syömässä ja kevyitä annoksia. Pihviä en ole vielä kokeillut, lihaleikkeitä kyllä. Pieni annos ja hitaasti :D

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia21.4.2010 20:13
Mä tartun tuohon b12-vitamiiniarvoon. Mulla otettiin verikoe ja tulos oli
S-B12-TC2>128pmol/l (viitearvo 35-)

Lääkäri sanoi, että tulos on oikein hyvä. Tässä on nyt pakko olla kyse eri yksiköstä, vai mitä?

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia21.4.2010 20:55
Juu, katsoinpa Lääketietokeskuksen sivuilta viitearvoja. Siellä b12-vitamiinin viitearvo on 170-670 pmol/l.
Täytyy kysyä lääkäriltä tarkennusta omaan tulokseeni.

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia21.4.2010 21:41
Jokos Niitulilla on ollut leikkauksen jälkeinen tähystys tarkastus edessä?!

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.4.2010 11:42
Niituli, kertoiko lääkäri onko tuo toimimattomuus (leikkauksen jälkitilana) harvinaista noin pitkään?? Toivottavasti et enää laihdu vaan asiat saadaan paremmalle mallille - olisi jo aika kun leikkauksesta on jo monta kuukautta!

B12:sta olisi juuri noiden seikkojen takia hyvä saada se tarkempi (jota ei kyllä heti todellakaan saa eikä kaikki labrat välttämättä ota!), jos luvut on alhaisia. Itsellä otettiin se perusB12 - arvo oli 220. Ja tämä lähinnä sen takia, että haluan seurata salpaajien käytön kanssa tiettyjä arvoja.

Uskoisin, että pysyvät neurologiset vauriot vaatisivat kuitenkin pitempiaikaisen matalan tason ...

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.4.2010 11:57
Koska vegaaneilla esiintyy tuota B12 vajausta, tässä on heidän puolellaan esitelty B12 vitamiinia enemmänkin:

http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2000/kevat/B12.html


Lähes viimeisenä on esitelty pääasiallisia syitä vajaukseen. Yksi näistä syistä on ruoansulatuskanavan leikkaukset.
En tiedä kylläkään mikä mekanismi siinä voi vaikuttaa sisäisen tekijän muodostumiseen (mistä siinä nyt yleensä kai on kuitenkin kysymys).

Sitrus, onpa jänniä lukuja! Jos saat selityksen, kirjoittele tänne ...

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.4.2010 20:54
Juu noita viitearvoja oli monia erilaisia...osissa sairaaloissa on alaraja 180 ja osassa 170 ja osissa tieteellisissä julkaisuissa suositellaan jo 200 pitämään alarajana, että tuon jälkeen voi esiintyä ongelmia. Mutta toki kaikki lähellä noita alarajoja ei kuulosta hyvälle. Täytyy varata aika tuonne työterveyteen, josta pätevä sisätautilääkäri määräsi noihin testeihin keskustelemaan tuosta imeytymishäiriöstä.

Leikkaava kirurgi ei oikein kommentoinut tuohon asiaan silloin, kun soitin. Oli kiireinen ja eikä ollut katsonut miun papereita lainkaan, kun juttelin puhelimessa. Mutta jos tilanne ei ala muuttumaan niin sitten mennään työterveyden kautta tapaamaan tuota kirurgia.

Tähystysaika on elokuussa, eli ei tässä enää kovin kauan aikaa enää. Juu olis kiva saada kaikki niin kuin normaaliksi. Ruokahalu takas sekä olo normaaliksi, ei tätä väsymystä, huimausta jne.

Mutta katotaan, kun saan seuraavan piikin ett muuttuuko olo.

NexiumRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.4.2010 21:19
Mulla piti ensin olla tarkastustähystys kesäkuussa, mutta siirsivät senkin parilla viikolla eteenpäin heinäkuun alkuun.

Oletko Niituli saanut kotiin epikriisin leikkauksesta? Itse en ole saanut... ainakaan vielä. Yleensä kyllä leikkauksissa on epikriisi tullut postissa. Vai kestääkö vaan sekin niin kauan?

Sen verran sain selville, että mulla oli ollut toimenpide muuten normaali, mutta ''fundus oli posteriorisesti palleakupolissa erittäin tiukasti kiinni!''? Mitä lie tarkoittanee? Todetaan myös refluksivaivan olevan hankalan, manometriassa LES-paine alentunut, pH-rekisteröinnissä selvä löydös. Lisäksi gastroskopiassa todettu reilun kokoinen hiatushernia. Lisänähän mulla oli sitten vielä jotkin kiinnikkeet maksassa, jotka poistettiin samalla. Niistäkään ei ole sen enempää tietoa, mitä ne mahtoivat olla!?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.4.2010 21:26
Mie sain tuossa pari viikkoa sitten vasta tuon epikriisin kotiin. Siullahan on aikaisin tuo tähystys. Miulle puhuttiin 6 kk:sta. Eli heinäkuu, mutt veikkaan sen menevän tuonne elokuulle asti.
Miun epikriisi oli tosi lyhyt ja siinä oli vaan, että olin kipeä sekä toisessa vatsalaukun tähystyksessä varmistui, että oli funktionaalinen ongelma...jotenkin jäin kaipaamaan enemmän tietoa koko leikkauksesta ja niistä muista oireista joita oli. Täytyy varmaan pyytää potilaskertomusarkistosta. Tuosta paperista ei oikein kostu mitään...

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.4.2010 21:53
Mulla oli taas tosi pitkä epikriisi ku sen sairaalas lukasin..
Unohtivat kansion mun sänkyyn lääkärikierron jälkeen ja tietenkin selasin läpi! ;)
Epikriisiä ootellessa kotiin..

Mulle sanottiin, et tarkastus on 5-6 viikon päästä, mut enpä usko et noin nopeesti pääsee!?!

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia23.4.2010 13:24
Ei epikriisi ole kuin pelkkä loppulausunto, yhteenveto hoidosta. Sairaalasta saa kyllä muutkin itseään koskevat paperit kun vaan pyytää. Niille voi myöhemmin olla käyttöä, jos hoidattaa itseään saman vaivan tiimoilta toisaalla.

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia23.4.2010 13:31
Ja vielä tuli mieleeni, että nykyään tuntuu turhauttavalta allekirjoittaa se paperi, jossa antaa "luvan hankkia ja luovuttaa omaa hoitoa koskevia tietoja". Kokemukseni mukaan tietoja ei kuitenkaan vaivauduta muista hoitopaikoista hankkimaan - mitenkäs tuollaiseen joutavuuteen nyt resursseja olisi - vaan mennään niillä tiedoilla jotka omasta tietokoneesta löytyy.

Siitä syystä kerään tarkkaan itseäni koskevat paperit ja kuskaan niitä sitten mukanani.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia23.4.2010 16:38
Vähän samaa täälläkin teen nykyään. Selkäleikkauksesta sain paljon tarkkemman epikriisin kotiin, kuin tuosta. Oli kyll tosi ylimalkainen. Katsotaan mitä vakuutusyhtiö tykkää tuosta vai vaativatko tarkemmat tiedot.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia29.4.2010 10:01
Onko muilla samanlaisia oireita kuin miulla (siis leikatut), että kun juo alkoholia niin ei voi syödä? Miulla on nyt kaksi kertaa käynyt niin. Alas saa, mutt kaikki jää jumiin ja sitten mennään oksentamaan ruokatorvi tyhjäksi. Ei kiva

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia6.5.2010 20:01
Nyt on sitten saatu toinen piikki B12-vitamiiniä tiistaina. Mitään muutosta en ole vieläkään huomannut, tai siis on. Flunssan kaltaisia oireita tullut taas, sekä kamala väsymys ja pää oli taas höttöä. Piti ottaa pari särkylääkettäkin, että pääsi päivän loppuun asti. En muista milloin olis töissä niin kamalasti väsyttänyt kuin tänään. Kotimatka pyörällä vähän piristi, mutta nyt on taas tosi väsy. Ehkä sitten kolmas piikki näyttää suunnan parempaan.

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia7.6.2010 19:06
Aika hitaanlaista näyttää piikkienki vaikutuksen olevan..
Onko sanottu mitään milloin pitäisi ruveta "tuntumaan" paremmalta?

Mitenkäs muuten on sujunut nyt kun leikkauksesta jo jonkin verran aikaa?
Joko ruokahalut palanneet siellä normaaliksi?!

Paljon vointeja!!! :)

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia14.6.2010 17:59
Syön kyllä, mutta nälkää en oo vieläkään kokenut. Yrittänyt olen oikein tuota, mutta ei niin ei. Ruoka kyllä menee alas, joten tuo laihtuminen on nyt pysähtynyt. Pyöräilen töihin ja takas, yhteensä 18 km päivittäin. Kunto on noussut ja ihanaa tehdä hommia, kun ei närästä sekä kykenee liikkumaan.

Piikkien vaikutusta ei oo näkynyt vieläkään ja muutakin vaivaa on ilmaantunut. Hartiat, niska ja kallonpohjat lihakset taas jumissa sekä tulehtuneet, ja ehkä jotain muutakin. Joten sekin voi olla syy, ett olo huono. Mutta odotetaan mitä tapahtuu 3 piikin jälkeen.

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia14.6.2010 23:55
Tsemppiä Niituli!

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia29.7.2010 17:20
No nyt tuli vihdoin ja viimein kutsu jälkitarkistukseen...syyskuussa sitten mennään taas nielemään letkua.
Muutoin vointi ollut ihan kohtuullinen.

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia29.7.2010 18:06
Haluatko kertoa tarkemmin? Siis miten on syömisen, juomisen, liikkumisen, nukkumisen, kipujen ja refluksioireiden laita? Vieläkö sua heikottaa?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia29.7.2010 20:02
Syöminen sujuu hyvin. Sen kanssa ei ole ongelmia. Ainut on tuo, ettei nälän tunnetta ole vieläkään tullut. Tottunut jo siihen :D varmaan pelästyttää, ku se murahtaa joskus.
Suoliston kanssa on ilmennyt sen sijaan enemmänkin ongelmia. Ilman vi-sibliniä ei voi olla ja nyt sain suoliston kramppausta helpottavaa ainetta, librex. Katsotaan miten auttaa. Voi olla, että tämä helle tekee myös tehtävänsä.
Huimaa ja heikottaa edelleen aina välillä, mutta syytä siihen ei tunnu löytyvän. On menierin tautia epäilty. Nyt sitten olkapää temppuilee ja syytä siihen ei löydy. Nyt odotan ilmaiseen magneetti kuvaan aikaa.
Liikkumaan pystyy ihan normaalisti ja painokin on pysynyt kuosissa.
Kipuja ei ole mahassa lainkaan, mutt joskus tuntuu ett nyt lähtee närästämään. Pari kertaa on tullut oksennuksenmakua suuhun.
Mutt muutoin menee loistavasti.
Tsemiä kaikille ja ihanaa kesää!!!!

SniemiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia15.8.2010 16:05
Minulle tehtiin leikkaus vuosi sitten Toukokuussa. 8 viikon sairasloma ja paranin täysin. Ruokatorvi oli jo arpeutunut. Elämä hymyili ja pystyin syömään kaikkea ruokaa. Nyt keväällä sairastin noroviruksen ja oksennusta tuli kuin hanasta virraten. Sen jälkeen on närästys palannut. Ensi viikolla menen lääkäriin tarkistuttamaan, että mansetti ei vain olisi purkautunut..

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia16.8.2010 7:57
Sniemi, tervetuloa palstalle - kerro kuulumisia mitä lääkäri sanooi!

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.8.2010 14:48
Sniemi: kuulostaa todella ikävältä asialta. Toivottavasti paranet tuosta täysin ja närästys häviää kokonaan

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia23.8.2010 18:45
Sniemi, joko sait kuulla tuloksen?

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia23.8.2010 19:39
Niituli, miten sun B12 pistokset - onko ne vaikuttanut arvojen nousuun?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia27.8.2010 15:39
Moi! En oo vähään aikaan ollut mittauksissa, mutta arvo oli heinäkuussa hieman yli 200. Joten jotain nousua on jo tapahtunut. Onneks. Nälkää ei ole vielä tullut ja tuskin koskaan enää tuleekaan. Tai jos tulee niin yllättää kovasti.

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia29.8.2010 19:09
Hienoa, että arvo oli noussut. Kuinka kauan saat pistoksia?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia20.9.2010 20:55
Heissan!
Pistoksia saan nyt 3 kk:n välein. Olo vähän parempi sen suhteen.
Mutta nyt on viime aikoina tuntunut epämiellyttävää "painontunnetta" kurkunpäässä. Niin, että on pitänyt ottaa närästyslääke...sellainen närästyksen painontunne. Ei poltetta, mutta pari kertaa on maistunut pahalle suussa. Helvetti, jos tuo on nyt mennyt pieleen. Onneks ensi viikolla on jälkitarkastus. Kasa rauhoittavaa on varattu sinne. Minua ei saa muutoin sinne lainkaan. Mutta katsotaan mikä on tuomio. Kun ois tuo olkapääleikkauskin edessä tuossa 13.10 Ortonilla. Niin en nyt tahtois mitään takapakkia muista
Mutta toivottavasti muilla leikatuilla menee paremmin!!!

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia26.9.2010 9:44
Hyvä, että jonkun suhteen siellä jo paremmin voitaisiin!
Ja toivottavasti tuo painontunnekkin olisi vain ohimenevää ja jälkitarkastuksessakin kaikki olisi hyvin!
Tsemppiä siihen!!! :)

Sulla on edessä leikkauskin..
Onko tuo ihan uutena vaivana nyt tullut vai ollut jo jonkin aikaa?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia1.10.2010 13:41
Nyt on sekin kamaluus ohi...meinaan putken nieleminen. Sainn puolikkaan rauhoittavan ennen toimenpidettä. Ei auttanut jännitykseen vaan pyysin vielä lisää. Suoraan suoneen sitten sain 2 mg rauhoittavaa. Vähän helpotti, mutta silti se oli kamalaa. Mutta kaikki oli hyvin ja enää ei tartte kuulemma mennä.
Mahani tyhjenee normaalia hitaammin ja siksi tunnen useasti ähkyn tunnetta ja maha tuntuu todella turpealta. Mutta tuo on hyvä tietää. Muutoin kaikki oli hienosti ja uudestaan ei tartte enää sinne mennä!!! Jee

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia1.10.2010 14:06
Hei Niituli! Hyvä, että ohi on ja mansetti paikallaan!

Tuliko sulla tuo vatsan hidastunut tyhjentyminen leikkauksen seurauksena/jälkeen vai
oliko tätä jo aikaisemminkin? Todettiinko se jollakin tutkimuksella vai oliko se toteamus vatsan sisällön perusteella vatsatähystyksen yhteydessä?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia1.10.2010 14:09
Hei! Todettiin tuossa jälkitarkastuksen yhteydessä. Olin syömättä 21.00 - 12.15 ja silti piti tyhjentää mahalaukkua ruuasta. Joten lääkäri totesi miun omaavan mahan, joka toimii hitaasti. Mutta hämäläinenhän mie oon :D

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia7.10.2010 13:33
Eihän sulla kai ollut mahan tyhjenemisen kanssa ongelmia ennen leikkausta?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia7.10.2010 18:24
En ainakaan ole tiedostanut tuota ja eikä kukaan ole siitä aikaisemmin puhunut. Mutta epäilen vahvasti, ett komplikaatioiden jälkeen miun elimistö alkoi toimia hitaasti ja suolisto meni sekaisin. Nyt en pärjää muutamaa päivää pidempään ilman v-sibliniä. Suoli ei toimi oikein...iskee ummelle tai koskee kamalasti, sekä on turvottava ahistava olo. Mutta sitten kun käytän v-sibliniä niin toimii suht normaalisti sekä turvottava, ahistava olo on poissa. Ehkä joskus pääsen tasapainoon suolen kanssa...nyt menen päivän kerrallaan ja jännitän tuota uutta leikkausta

NexiumRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia7.10.2010 19:03
Tsemppiä olkapääleikkaukseen. :)

Tiedän mitä se on kun vaimolla on leikattu olkapää jo kolme kertaa ja varmaan jossain vaiheessa taas joudutaan putsaamaan. Eka leikkaus oli todella iso ja vaativa koska olkapää oli periaatteessa lähes irti!

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia8.10.2010 10:10
Muistatko Niituli Larea, joka on täällä kirjoitellut silloin tällöin? Hänhän on kertonut saavansa paljon apua suolentoimintaa edistävistä luontaistuotteista, esim. maitohappobakteereista, en muista mitä kaikkea. Ehkä sullekin voisi löytyä apua siltä saralta.
Tsemppiä teille molemmille, Niituli ja Nexium.

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia8.10.2010 16:13
Niituli, onpa sulla kyllä melko hidas tyhjentyminen :-( Kyllä siitä olisi aikaisemman tähystyksen yhteydessä huomautettu, jos noin monen tunnin jälkeen vielä tavaraa mahassa. Hyvä, että Visiblinistä helpotusta.

Meillä yksi kaveri ymmärsi tähystysohjeet täysin väärin ja söi hyvän aamiaisen (ettei tarvi nälässä olla jos heti ei voi syödä ..) pari tuntia ennen ... ymmärtääkseni tähystys jäi kesken - lääkäri kunnolla oksennuksen peitossa arvioi syömisajan aika nappiin ("eihän
tämä ole edes alkanut sulamaan joten olette syöneet vastoin ohjeita pari tuntia sitten!!!").

Lare83:sta (refluksileikattu myös) ei ole vähään aikaa kuulunutkaan ...

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia8.10.2010 16:21
Juu tuo on vähän hidas ja se varmasti selittää, ett miks en oo laihtunut tätä enempää...ruoka sulaa niin pirun hitaasti.
Noita maitohappobakteereita menee joka päivä ja samoin vältän maitotuotteita aika tarkkaan nyt, koska niistä menee entistä enemmän maha sekaisin. Olen olllut allerginen jo monta vuotta, mutt nyt sekin vaiva on pahentunut. Mutta eiköhän näistä selvitä

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia10.10.2010 13:44
Tsemppiä sulle leikkaukseen!

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia20.10.2010 18:26
Ja leikkaus. Suolisto toimii hyvin hitaalla ja pieniä määriä ruokaa voipi syödä tällä hetkellä. Mutta eiköhän tuosta tasoitu. Muutoin meni leikkaus hyvin. Synnynnäinen vika löytyi. Yksi luu liikaa kasvanut ja se otettiin pois. Hermokipuja nyt, ku hermo palautuu hitaasti

refluksitautiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia20.10.2010 22:21
Tuo hermokipu on aika pirullista itselläni oli tosiaan tuon polven eturistisideleikkauksen jälkeen niitä sääressä, nyt kuitenkin ovat jo pois lähteneet. Tosiaan ei vältsi palaudu tunto tuohon yhteen kohtaan välttämättä ikinä, mutta ehkäpä se siitä vielä paranee. Itselläni 3kk leikkauksesta.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia28.10.2010 13:06
Särkylääkettä menee vielä jonkin verran ja sitten, kun kättä käyttää niin seuraava päivä menee kivuissa. Päätin tässä samalla vaihtaa alaa ja lähteä opiskelemaan uutta.

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia9.1.2011 18:52
Mitenkäs Niitulilla menee? :)

Onko vaivat yhtään helpottaneet?

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia14.1.2011 18:21
Nyt on sitten vuorostaan selkä taas kipeenä ja siitä lähetteellä keskussairaalaan fysiatrian pkl:lle. Toivottavasti pääsen pian.
Pahoinvointia on useasti ja en ole raskaana. Toivon vaan, ett menis pahoinvointi sekä ripulointi kokonaan ohi niin oisin todella tyytyväinen. Mutta katsellaan tuossa keväämmällä asiaa.

Nyt aloitin opinnot, joten ressi määrä lisääntyy toistaiseksi, mutta eiköhän tästä selvitä.
B-12 vitamiinipiikit jatkuu vielä toistaiseksi ja kamala väsymys on koko päällä nyt, kun sain piikin toissa päivänä. Toivottavasti kääntyy kohta toiseen suuntaan.

Paljon jaksuja kaikille!!!
Kerron sitten vuosipäivänä, että kuinka vuosi on sujunut.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia31.1.2011 14:38
Nyt on vuosipäivä mennyt ja elämä on siltä osin ihanaa ettei närästä.
Ainut vika jäi tuosta leikkauksesta etten tunne nälkää enää. Siis vaikea laihtua, kun ei tiedä mahantoimintaa niin hyvin. B-12 vitamiinipiikkejä saan 3 kk:n välein. Muutoin mahan osalta elämä hymyilee niin hyvin, kun vaan voi.
En käytä enää vi-sibliniä, mutta maitohappabakteereita menee päivittäin. Ravitsemisterapeutille pitäisi mennä keskustelemaan tuosta todella hitaasti ruuansulatuksesta, että millainen ruokavalio sitä auttaa.

Mutta kaikille loistavan ihanaa kevään odotusta

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia1.4.2011 10:25
Niituli, sinulle myös mukavaa kevään odotusta!
Kun piipahdat palstalla, kerro kuulumisiasi lisää :-)

anninaRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia20.4.2011 11:33
olen menossa leikkaukseen kirralle, löysä vatsaportti, pieni palleatyrä, happosalpaajat aiheuttavat ripulia ja lisäksi striktuuta(limakalvovaurion päälle kasvanut arpikudos), salpaajien teho ei ole ollut riittävä, koska on tullut limakalvovaurio. striktuurakin on kipeä.mitta on täysi, minut keikkaa kokenut kirurgi toukokokuun lopussa, kerron sitten miten meni.

frozzuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia9.11.2011 18:11
Nostetaas vanhaa ketjua, jos Niituli on vielä linjoilla.

Itse olin reilu 3 viikkoa sitten leikkauksessa ja kuulostaa tutulta tuo kertomus. Itsellä ei ollut verenvuotoa ja leikkaus sujui hyvin. Kuitenkin leikkauksen jälkeen syöminen ja juominen tuntui todella hankalta. Jogurtissa meni myös n. 1,5h, että sai syötyä ja sain alkuun vain 4-5dl päivässä menemään alas. Maanantaina leikattiin, keskiviikkona pääsin kotiin ja lauantaina takaisin tiputukseen. Osastolta pääsinkin takaisin sitten seuraavana keskiviikkona. Sitä ennen tähystettiin ja leikannut kirurgi totesi, että kurkun peristaltiikka (muistaakseni) oli hidasta ja itse leikkaustulos olisi voinut olla löysempikin. Kehoitti pureskelemaan kunnolla ja jos ongelmat jatkuu vielä sairasloman loppupuolella (5 viikkoa) niin vaihtoehtona on antaa jotain nielun/kurkun toimintaa nopeuttavaa lääkettä ja/tai tehdä jokin pallolaajennus, joka laajentaa tuota aukkoa leikkausalueella.

Nyt on mennyt keittoa hyvin alas ja tällä viikolla (n. 3 viikkoa leikkauksesta) alkoi menemään vesi alas myös lasista juotuna (ei tarvitse enää lusikalla lapata), menee nesteitä jo yli 2 litraa päivässä. Hetki sitten kokeilin kiinteätä ruokaa (pizzaa) ihan vain pari pientä palaa eri kerroilla, mutta taisi tarttua oikein kunnolla kiinni, koska olo oli aivan karmea. Kurkussa tuntui, kun ruoka olisi jäänyt kurkkuun ja sen jälkeen rintalastan kohdalla tuntui samalta. Koko alue kurkun ja rintalastan välillä tuntui olevan tukossa. Olo jatkui varmasti noin 10min, kunnes oksensin sylkeä ja ilmakuplia pois. Tämän jälkeen olo helpotti.

On tuntunut leikkauksesta lähtien, että ilmakuplia tulee paljon lähinnä kurkun alueelle ja pitää odottaa, että ne kuplat puhkeavat jotenkin, muuten en saa mitään alas ja kaikki tuntuu tuskaiselta kunnes tulee röyhtäisy (pystyn siis röyhtäilemään) tai oksennus. Nyt on olo siis jo siltä osin helpottanut ja keitot menevät paljon nopeammin kuin aluksi.

Nyt lähinnä kiinnostaisi tietää Niitulilta (kun tarina on niin samanlainen), että kauanko meni kunnes pystyit kiinteätä ruokaa syömään ja oletko nyt jo pystynyt syömään ns. normaalisti kuten ennen leikkausta vai pitääkö vieläkin syödä todella vähän kerralla ja hitaasti? Entäs nesteiden juonti? Millä kiinteällä ruoalla aloitit syömisen keittojen jälkeen ja koska? Itseni pitäisi nyt ensi viikolla kokeilla kiinteitä ruokia paremmin ja hyviä neuvoja otetaan vastaan.

Välillä kun olo on hyvä, on henkisestikin mukava olla. Välillä kuitenkin mietityttää tulevaisuus, että mitähän tästä tulee ja pystyykö ikinä syömään kunnon ruokaa? Täytyy varmaankin yrittää vain elää päivä kerrallaan.

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia9.11.2011 20:34
Tsemppiä nielemiseen, frozzu!

Dilaation eli pallolaajennus löytyy
tuolta kuvagallerian puolelta viimeisenä linkkinä, jos haluaa katsoa ...

Niitulin uusia kuulumisia (laskettu aika maaliskuu 2012) löytyy myös täältä:
http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/10804?p=4&c=

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.11.2011 19:26
Moi Frozzu!
Nyt en tarkkalleen muista kauanko meni ennenkuin pystyin syömään ns. normaalisti. Mutta vieläkään en voi syödä niin kuin ennen. Heti huomaa, jos syö liikaa. Aivan kamala tunne ja saapi odottaa röyhtäistä. Ja joskus jää ihan yks haarukallinen jumiin ja sitten vaan odotellaan ennen kuin jatketaan syömistä. Hitaasti ja hitaasti, pitäis syödä pieniä annoksia useasti, mutt se ei aina ole mahdollista. Joten jumituksen tunne on usein ja sitten sattuu ruokatorveen ja mahaan :-(
Ja ehdoton vika tikki mitä harrastan edelleen on veden juonti kesken tai heti syönnin jälkeen...välillä juostaan vessaan tyhjentämään ruokatorvea. Eli ennen ruokaa on juotava tai sitten ruuan jälkeen, mutt tunti sen jälkeen. Flunssassa ja nyt raskaana ollessani jää vielä herkemmin kaikki jumiin, sattuu ruokatorveen ja mahaan.

Mutta ota päivä kerralla ja kyllä sie pystyt vielä pihviä syömään. Se on hitaasti muistettava syödä ja etkä pysty yhtä isoja annoksia syömään kuin aikaisemmin tai jos syöt niin paljon niin menee aikaa ja paljon :-D
Meillä mies ottaa alkupalat ravintolassa ja mie pyydän pääruuan samaan aikaan, kun hän saa alkuruuan niin sitten ollaan samaan aikaan valmiita kun hän viimeistelee pääruokaa tai aloittelee jälkkäriä. Kyllä tämän kanssa onnistuu loistavasti eläminen ja oleminen. Pieniä muutoksia tosin tulee, mutta eteenpäin mennään. Jaksamisia!!! Kyllä se siitä vielä paremmaksi muuttuu

FrozzuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia13.11.2011 19:17
Joo olen nyt päättänyt rauhassa syödä tuota keittoa ja katsoo sitten ensi viikolla loppuviikosta jotain vähän kiinteempää, kun on reilu 4 viikkoa mennyt leikkauksesta. Tietysti tekee mieli kaikkea hyvää nyt kun niitä ei saa syödä, tosin tuo pizzan tukkeutuminen hillitsi himoja melkoisesti, kun tietää ettei mene alas. Onneksi tuo keitto ja juominen nyt menee jo todella hyvin alas kun vertaa alkutilanteeseen, niillä pärjää nyt näin alkuun ainakin.

Itsellä on tarkastustähystys 3kk leikkauksesta, joten täytyy silloin puhua kirurgin kanssa, jos ei vieläkään mene kunnolla alas kiinteä ruoka ja tarttuu kiinni. Viikko vielä sairaslomaa ja sitten töihin takaisin. Milläs kiinteellä ruoalla kannattaa aloitella? Onko vinkkejä?

Kyllä tässä kärsimätönkin ihminen oppii kärsivälliseksi :D.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia13.11.2011 20:17
Mie kokeilin perunoita, kasviksia, jauhelihaa, pastaa. Toisin sanoen pehmeää ruokaa ja hyvin muussaantuvaa :-D

Kärsivällisyyttä, kyllä se siitä.

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia10.2.2012 21:57
Sinikille

SinikkiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.2.2012 13:04
Olipas hyödyllinen ketju. :)

Taidankin jättää pyykkäämiset Miehelle. Kukaan ei nimittäin sanonut sairaalassa, ettei saisi kurotella tai kumarrella. Painavia asioita ei kuulemma saa kantaa.

Saanko kysyä tuosta jälkitarkastusasiasta - puhuttiinko siitä teille jo sairaalassa vai tuliko sieltä kir.plk:lta sitten vaan kutsu? Ei mulle kukaan ole edes sellaisesta maininnut, saati mistään soittoajasta..

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia22.4.2012 20:08
Miulle tuli kutsu postissa. Jaksamisia Sinikki!

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia8.10.2012 19:20
Ja nyt sitten korjataan miun väärässä paikassa oleva mansetti :-(

PalleatyräRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia3.2.2013 22:43
Voi ei! Onko se mansetti siis siirtynyt vai ollut jo alunperin väärässä paikassa??

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia9.3.2013 11:44
Niituli, miten sun korjausleikkaus meni? En muista oletko kirjoitellut mitään tuolla missään ...

MeiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.3.2013 11:02
Täällä ilmoittautuu myös yksi leikkauksen läpikäynyt. Olen sairastanut refluksia koko ikäni. Kokeilin kaikkia vippaskonsteja ja lääkkeitä tuloksetta. Viimein vuonna 2010 minut leikattiin. Oireet palasivat leikkauksen jälkeen n. kahdessa kuukaudessa. Tähystyksessä selvisi, että mansetti on liian löysällä. Sama rumba alkoi alusta ja minut leikattiin uudelleen hyvin tarkalleen vuosi ensimmäisen leikkauksen jälkeen. Tällä kertaa oli tehtävä avoleikkaus. Toivuin tästä paremmin kuin ensimmäisestä leikkauksesta (kiitos saamani epiduraalin). Ensimmäiset kuukaudet olivat hyvin stressaavia, koska pelkäsin oireiden palaavan. Uusintaleikkauksesta on nyt 1,5 vuotta ja oireet ovat pysyneet poissa lukuunottamatta pientä polton tuntua rintakehässä sillon tällöin. Syömisen kanssa on edelleen oltava tarkkana. Ahmia ei kannata, ei varsinkaan leipää. Kiinni jää niin, että tuntuu. Olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen ja suostuisin tähän uudelleenkin jos tarvis olisi. :) Tsemppiä teille, jotka olette leikkaukseen menossa!

AavaRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.3.2013 17:35
Hui kuinka ristiriitaisilta vaikuttavat kokemukset refluksileikkauksesta. Itselläni diagnosoitiin juuri vaikea ruokatorventulehdus sekä samalla refluksitauti ja lääkäri ehdotti nuoren ikäni vuoksi refluksileikkausta. Kuitenkin jännittää leikkaus todella paljon ja sen tuomat ilmiöt - toisaalta en haluaisi koko ikääni vetää somacia. Onneksi positiivisia ja elämää parantavia kokemuksia leikkauksesta on myös :)

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.3.2013 17:41
Voisiko joku kertoa, että minkä vuoksi nuori ikä on leikkauksen aihe? Siis miten lääkäri perustelee sen.
En ole oikein tajunnut.

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.3.2013 18:12
Minulle sanottii, että harvemmin "nuoria" lähdetään leikkaamaan ilman tosi pahoja oireita ym.!
Enemminkin seuraillaan ja koitetaan muilla keinoin ja, että leikkaus on vasta se viimeinen vaihtoehto!

Nuori ikä voidaan taas ajatella positiivisena leikkaukselle näinkin, että se elämänlaatu paranisi tosi paljon leikkauksen myötä, eikä odotettaisi monia monia vuosia eteenpäin, ettei se tilanne pääsisi tuosta enää pahenemaan ja tekemään pahoja tuhoja sisälle ym.!

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.3.2013 18:29
Mutta kun toisaalta yleisesti tiedetään, että refluksileikkauksen vaikutus kuluu, ja uusintaleikkaus ei välttämättä ole suositeltava.
Enkä myöskään oikein kannata ajatusta että ihmisiä arvotettaisiin periaatteella, että keski-ikäiseen tai vanhaan ei "kannata" panostaa.

Tarkoitan sitä, että ikä ei ole mikään lääketieteellinen peruste leikkaamiselle tai leikkaamatta jättämiselle.

Huh, tulipa tästä sekava sepustus. Noinkohan meikäläisessä olisi ainesta poliitikoksi....

MeiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.3.2013 18:31
Siitä en tiedä, minkä ikäisille näitä leikkauksia yleensä tehdään, mutta itse olin juuri täyttänyt 21 kun ensimmäinen leikkaus tehtiin. Tätä oli lääkärin kanssa "suunniteltu" ja valmisteltu 2 vuotta. Eli aikaa meni jonkin verran erilaisten testien/kokeiden ja leikkausjonon myötä. Suosittelen ehdottomasti leikkausta, varsinkin jos lääkkeistä ei ole apua. Omaa oloani helpotti vain ja ainoastaan samarin ja sekin lievästi. Ei ollut vahvemmista, oikeista lääkkeistä mitään apua. :D Ensimmäinen leikkaus jätti lievät traumat (ei mennyt ihan putkeen kaikki) mistä syystä ihmettelin itsekin rohkeuttani mennä uusintaleikkaukseen. Toinen leikkaus meni onneksi aivan nappiin. Ylemmässä viestissä mainitun epiduraalin ansiosta kipuja ei ollut lähes laisinkaan ja nopea toipuminen oli iloinen yllätys.

Astma/refluksiRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.3.2013 19:05
Sitrus:
Niin no totta! Ei pitäisi noin olla, että keski-ikäiseen / vanhaan ei panostettaisi samalla tavalla!
Kaikkiin pitäisi tasapuolisesti!

Joo sussa on poliitikon ainesta! ;)
Hyvin sain selvää teksistäsi..

MakeRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.3.2013 19:21
Refluksileikkauksen pysyvyyttä ei ole juurikaan oikeasti tutkittu. 10 vuoden seuranta-ajat ovat pisimpiä ja niissä ei merkittävää havaita. Kliiniset havainnot ovat asia erikseen, mutta niitä ei voi kyllä mitenkään yleistää. Yleensä ne, joilla leikkaus on menny persiilleen on oireita jo heti leikkauksen jälkeen. Epäonnistuneen leikkauksen tulos pysyy prosentuaalisesti siis seuranta-ajan aikana lähestulkoon samana koko 10 vuoden ajan - se ei nouse loppua kohden. Sen pitemmälle alkaa olla jo todella vaikea seurata, kun tutkimus pitää tehdä niin järjestelmällisesti.

AavaRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia11.3.2013 21:25
Tuo on aivan totta, itse olen samaa mieltä ettei leikkauksen tulisi katsoa ikää ja nuorten ei tulisi olla jotenkin etusijalla leikkauspäätösten suhteen! Ilmeisesti lääkärin mielestä refluksioireeni olivat vain niin pahat ja sanoi että joudun luultavasti syömään lääkkeitä lähes aina, joten siitä syystä ehdotti leikkauksen harkitsemista. Katsotaan nyt menenkö siihen jossakin vaiheessa, vielä se ei ole ajankohtainen. Mutta toivon että kaikki jotka tarvitsevat leikkausta pääsevät sinne tasapuolisesti!

SitrusRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia12.3.2013 9:38
Make: kyllä refluksileikkauksen tehon kestosta on paljonkin tutkimustietoa. Kts. Duodecimin artikkeleista jos olet kiinnostunut. Esimerkiksi.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia13.3.2013 13:10
Moi! Taisin kirjoitella tuonne uusintaleikkaus-juttuun. Eli nyt oon voinut ihan hyvin. Jouluruuat meni alas ja ähkynkin sain. Norokin koettu ja mansetti piti :-( tähystys on ens kuussa ja valmiiksi jo kauhulla odotan sitä, mutta siellä on onneks miun papereissa, ett rauhoitetaan ja hyvin :-D ainut vika on vaan se, että meitin pienokaisella näyttäis olevan ylösnousuja. Mutta jospa ne loppuis tässä jossain vaiheessa.

NiituliRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia6.4.2013 12:28
Ylläpito on tainnut poistaa jo ne asiattomat viestit :-D

refluksikurkkuRe: Refluksialeikkaus, kokemuksia6.4.2013 13:54
Tässä asiasta vähän lisää http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/22408?p=&c=



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: