Ajankohtaista

Kaikille sivuston käyttäjille refluksittomia hetkiä!

Arkiston uumenista

  • Kolmannes tyytymättömiä salpaajiin >>>>
  • Kuinka selviytyä refluksi(lapse)n kanssa - myös aikuisrefluksikoille apua! >>>>
  • Helikobakteeri keksittiin 1980-luvulla >>>>
  • Ärtynyt suoli (IBS) Suomessa >>>>

Keskustelu

refluksirefkusi ja maito21.11.2009 11:18
Voiko maito närästää. Tuolla meinattiin että voi,Tuntuu vähän oudolta, itse olen kova juomaan maitoa ja on kauheita närästyskohtauksia.

AnneliRe: refkusi ja maito22.11.2009 10:27
Minulle gastrokirurgi kertoi kuinka monet vaivasta kärsivät saavat vatsansa hymyilemään kun syövät aamuisin puuroa maidolla. Saamissani ruokavalio ohjeissa ei kielletty maitoa vaikka monta muuta kiellettiin.

refluksikurkkuRe: refkusi ja maito22.11.2009 16:51
Maidon mahdollisia yleisiä "huonoja" ominaisuuksia refluksiin liittyen on esim rasvapitoisuus (jos siis juo rasvaista maitoa). Se aiheuttaa myös extrailmaa, joka voi johtaa röyhtäyksiin, jotka voi puolestaan laukaista samalla sitä refluksia.

Toiset juo sitä maitoa vielä ehkä ruoankin kanssa, jolloin nesteenä saattaa kuplia enemmän ja täyttää "turhaan" mahaa - nesteitä ei suositella nautittavaksi hirveästi aterioiden kanssa... usein maito yksinään on myös aika kylmää ja joillakin arvioidaan niiden lämpötilajuttujen saattavan johtaa lisäoireisiin (ruokatorven spasmeja).

Itse juon kyl maitoa mutta en kylmänä. Ja pienin kulauksin. Puuroon sekotettuna (hitaasti syötynä) ei aiheuta edes röyhtäisyjä. Ruoan kanssa jos yritän, maitoröyhtäisyt on takuuvarmoja.

Jotkut vieläkin suosittelee maitoa "pikaneutraloointiin" mutta sillä on havaittu olevan sitä "rebound"- ilmiötä eli maha saattaakin reagoida tuottamalla enemmän...

.........Re: refkusi ja maito23.11.2009 8:20
Joo, mulle ei sovi. Itseasiassa tämä refluksi alkoi samoihin aikoihin kun aloitin maidon käytön kymmenen vuoden tauon jälkeen. Menin joskus lääkärin suosituksesta juomaa yöllä maitoa ku oli happovaivaa ja kyllä oli aamulla ruokatorvi niin tulehtunut ja ääni mennyt että en ole sen jälkee uskaltanut juoda yhtää lasillista maitoa.

Mutta normaalisti ihmisillä kyllä kuulemma auttaa. Olisko jossain lääkärin kirjassakin maitoa suositeltu ennen ja jälkeen aterian pieni määrä.

särkyRe: refkusi ja maito24.11.2009 7:07
meillä lääkäri sanoi ruokatorven tulehduksen kanssa tarvii lääkettä.
maito neutraloi mutta ei tarpeeksi. ja se aiheutaa nitää röyhtäilyjä jokka on tosi huono jos närästystauti. älkää käyttäkö maitoo taudin hoitoon!!

YPRe: refkusi ja maito24.11.2009 12:29
----- kirjoittaja:

Muistatko millään missä nykyaikaisessa lääkärikirjassa olisi näin suositeltu (maidon käyttöä ennen ja jälkeen - liittyen refluksitautiin)?

Siitä saisi hirveän hyvän esimerkin sarjaan
"Näinkin on joskus tosiaan neuvottu!" tuonne toisiin osioihin.

.........Re: refkusi ja maito26.11.2009 11:49
Mä luulen että se lääkärin kirja on 70-80-luvulta tai yhdeksänkymmentä luvun alusta. Niitä meillä kotona lähinnä on. Voin yrittää etsiä :-)

refluksikurkkuRe: refkusi ja maito27.11.2009 7:42
on se vaanhyvä, että on tämä netti.
Täältä saa kätevästi tätä tuoretta tietoa!

......Re: refkusi ja maito27.11.2009 8:25
ja myös väärää tietoa!!

refluksikurkkuRe: refkusi ja maito27.11.2009 15:22
Harmi, jos olet törmännyt väärään tietoon! Kyllähän täällä netissä varmaan outojakin sivustoja löytyy ...

Olen oikeastaan itse lukenut vaan virallisia ( varmistettuja)lähteitä "tietolähteinä" - ne pitäisi olla kork. 10v vanhoja. Lääketieteen saavutukset etenee sen verran nopeaa kuitenkin. Sen takia noin 90-l. alun kirjatkin on valitettavasti vanhentuneita. Niistä saa kuitenkin tietoa, jos vaikka kirjottelee refluksitaudin vaiheista läpi vuosikymmenten.

Kieltämättä joskus eksyy joillekin "vaihtoehtoispuolen" sivuille, jotka pistää miettiin sivuston ylläpitäjän vastuuta kirjoituksistaan ... yhdessä jopa mainittiin, että hiilihappoiset juomat auttavat närästysvaivoihin ...

........Re: refkusi ja maito27.11.2009 21:22
niin siis kivennäisveden on sanottu auttavan siis että röytäykset tulee paremmin. Olen siitä lukenut kyllä monesta lähteestä. Mutta suomalainen suositus on ettei sitä saa juoda.

nexiRe: refkusi ja maito28.11.2009 0:10
Minulla ainakin auttaa jos juo Vichyä.

refluksikurkkuRe: refkusi ja maito28.11.2009 10:02
hiiliihapollinen kivennäisvesi (ja kaikki muutkin hiilihapolliset) auttaa ilman muuta röyhtäileen (jos sellaista jostakin syystä haluaa??) -
senhän takia ne on juuri noilla vältettävien listoilla.

Jos joku hoitaa dyspepsia oireitaan sillä, se on eri asia. Röyhtäisyn kova paine + ilma saattaa tuntua myös mukavalta "mikrohieronnalta/laajennukselta" ruokatorvessa tai kurkussa, jos paikat "kireenä".

Sen röyhtäilyn myötä tulee myös usein refluksia - sen takia sitä refluksikoilla yritetään minimiiin eikä missään nimessä suositella ylimääräisen ilman lisäämistä vatsassa millään muullakaan keinolla ...

Muistatko mistä palstalta luit tällaisia outoja ohjeita refluksikoille vai oliko nämä lähinnä tarkoitettu närästyksestä joskus kärsiville?

refluksikurkkuRe: refkusi ja maito28.11.2009 10:13
Sorrun itse hiilihapollisiin silloin tällöin mutta annan hiilihapon haihtua aikalailla, joten juoma ei
poreile. Röyhtäilyä ei tule näin ollenkaan.

Kivennäisvesiä en ole koskaan oppinut juomaan, kun ne maistuu jotenkin "oudolta". Ja kun sitä vettä saa kotoa ihan ilmaiseksi, niin ei ole tullut ostettua.

Kaveri oli vieroituskurssilla (joi ennen puoli litraa -litraa kivennäsivesiä ja niitä maustettuja versioita) - vieroitus tapahtui hammaslääkärin ehdottamana.

Kuinka papljon te kaikki lukijat juotte viikossa/kuukaudessa hiilihapollisia juomia?

refluksi75Re: refkusi ja maito28.11.2009 11:41
joo pitää paikkansa, jos halua röyhtäillä - eikä refluksitautia ole-, kannattaa tehä just kaikkia näitä refluksiohjeita toistepäin ....ei tarvi ostella edes mitään erikoisia.

Eli syö isoja aterioita, juo paljon samalla, ruokailu nopeasti. Kaaleja ja papuja kunnolla, sipuli kanssa peliin. Piparminttu keksissä tai suklaassa tai erikseen. Tuoretta hiivaa paloina tai hiilihapollisia juomia. Rasvan määrä kaksinkertaiseksi. Taatusti röyhtäyttää vaikka kuinka sulkija toimisi.

Limskaa menee puoli litraa viikossa.siellä se on töittenjääkaapissa ja otan siitä huikkaa pitki nviikkoa. joskus jaffaa ja joskus kolaa.

nexiRe: refkusi ja maito28.11.2009 14:18
Tarkoitin että minulla Vichy auttaa jos oikein tuntuu että kramppaa tuolla ruokatorvessa .Röyhtäisy helpottaa? En kylläkään juo Vichyä kuin pari kertaa vuodessa, eli aika hepponen esimerkki.

marjaRe: refkusi ja maito28.11.2009 14:49
Minunkin mielestä kannattaa suhtautua kriittisesti tuollaisiin sivustoihin, jossa suositellaan limskojen juontia närästyksen helpottamiseen!! Tuntuu, että ei oikein perusasiat ole silloin tiedossa ... Kyllähän se röyhiminen sen epämukavan paineen tunteen vähäksi aikaa helpottaa mutta ei kannata käyttää tosiaan hiilihappoisia siihen.

Hiilihappojuomia noin lasi viikossa
saunakaljan tilalla.

.........Re: refkusi ja maito30.11.2009 14:48
lasi viikossakin on jo aika paljon. Mieluummin lasi kerran kuussa ja vettä joka toinen kulaus.

MarjaRe: refkusi ja maito30.11.2009 22:01
Määrä kaikilla tietty yksilöllinen - riippuu tietenkin noista oireista ja minkäasteinen tauti on. Ja minkälainen muu ruokavalio on.

Itellä käy hyvin tuo lasi, jopa parikin. Vettä juodaan
saunassa ja limska on herkuttelua sen jälkeen. Ja maistuu niin hyvältä!

.........Re: refkusi ja maito1.12.2009 9:38
Mä en kyllä suosittele limsaa refluksipotilaalle. Ehdottomasti pahimmasta päästä!

Marja Re: refkusi ja maito1.12.2009 13:02
kyse ei ollut suosituksesta vaan kokemuksesta :-) Nämähän ovat tosiaan kaikki niin yksilöllisiä, joten ei voi sanoa suuntaan eikä toiseen... nautintatapa vaikuttaa hirveästi ... suoraan poreilevana vai puoli tuntia pöydällä, jolloin poreet poissa.


Erikoislääkärin mielestä tämä määrä oli ihan ok - mutta jos se sinun mahassasi ei kertakaikkiaan käy, niin ei kannata silloin tietenkään käyttää.

Kaikilla on ne omat pahimmat juttunsa - hyvä, että tiedät mikä aiheuttaa sinulle pahimmat oireet.
Minulla se ei ole onneksi lasillinen vadelmalimskaa saunan jälkeen
:-)

h.Re: refkusi ja maito3.12.2009 21:06
Mulla maito tuntuu rauhoittavan vatsaa, siis sellainen pieni määrä, kun sen ottaa ikäänkuin "lääkkeeksi", (en siis päivittäin juo maitoa). Esim. yöllisissä närästyskohtauksissa on auttanut.
Hapanmaitotuotteet sen sijaan ei sovi mulle.

PunisherRe: refkusi ja maito29.12.2009 20:00
Noiden hiilihappojuomien vaikutus refluksiin ei välttämättä ole niin yksoikoinen ja negatiivinen, mitä tässäkin ketjussa on ajateltu. Pitää muistaa, että ihmisille voivat auttaa eri asiat. Olen itsekin kuullut muutaman ihmisen sanovan, että hiilihappojuomat vähentävät närästystä ja itse olen ollut joskus huomaavinani tämän esim. Spriten kanssa. Pepsi tm. cola ehkä kyllä pahentaa, mutta Sprite ehkä vähän voi helpottaa. Itselläni siis päivittäistä ja joka öistä refluksia ollut n. 8 vuotta, olen ihan loppuun palanut tämän asian kanssa ja tiedän mistä puhun.

Mutta tuo hiilihappojuoman lievä helpotus voi perustua mielestäni siihen (omakohtainen kokemus), että maha ensin laajenee kaasujen takia ja hiilihappo kerryttää vatsan ylimääräiset kaasut vatsan yläosaan ja kun ne kerralla pääsevät purkautumaan, syntyy vatsaan lievää alipainetta, jolloin sisältö pyrkii pysymään paremmin siellä. Ainakin jonkun aikaa tuon "kaasupurkauksen" jälkeen vaikuttaisi tapahtuvan jotakin tuon suuntaista.

M-MRe: refkusi ja maito20.4.2011 13:33
Nostetaanpas vanhaa maitokeskustelua. Meinasin jo uuden aloittaa, mutta tästähän on hyvä jatkaa.

Itse en juo maitoa lainkaan, mutta nyt olen jäljittänyt aamuisen pahan olon syyksi aamupalaksi syömäni jugurtin. Syön aamulla joko ruoansulatusta edistävän tai kolesterolia (muka) alentavan jugun.

Minulla ei ole maitoallergiaa eikä laktoosi-intoleranssia. Pahentaako muilla jugurtti (tai joku muu maitotuote) oloa ja mikä jugu olisi sopivin?

untuvikkoRe: refkusi ja maito20.4.2011 17:54
Mulla tuntuu pahentavan tuo maito. Tosin en juo maitoa kovinkaan usein (ainoastaan lomilla Suomessa).

Taalla olen kayttanyt noita jugurttijuomia (actimel tms.) ja se on tuntunut ihan hyvalle. Tosin juon vain yhden paivassa.

SitrusRe: refkusi ja maito21.4.2011 15:14
Maito, jätski, juusto, viili, kaikki voinnin hyväksi. Jugurtit, paitsi pienvalmistajien luomujugurtit, ovat liian happamia.

M-MRe: refkusi ja maito21.4.2011 17:00
Ostin Yosaa. Vissiin joku jugutyyppinen probioottien kauravalmiste. Ainakin näin yhden aamun perusteella pitää varovaisesti liputtaa sen puolesta. Paras aamupäivä aikoihin närästyksen osalta.

M-MRe: refkusi ja maito21.4.2011 17:04
... toisaalta ennen liputtamista sanottakoon, että Somacin uudelleen aloittamisesta on tullut nyt täyteen se 10 päivää, minkä se yleensä ottaa, että alkaa auttaa minua. Eli toki sekin voi olla tässä paremmassa olossa taustalla.

SitrusRe: refkusi ja maito21.4.2011 17:14
Noin asian vierestä, M-M, mikä sut sai nyt alottamaan Somacin taas?

M-MRe: refkusi ja maito22.4.2011 0:12
En jaksanut enää niitä oireita. Ne viimeiset neljä päivää oli ihan hirveitä: hengitysvaikeudet, aivan loputon röyhtäily sekä väsymys, kurkkukipu ja päänsärky niiden johdosta. Neljä viikkoa meni ilman Somacia. Olin ihan järjettömän pettynyt, etten "parempaan" kyennyt. Ja nyt kesti tosiaan taas se 10 päivää, että Somac alkoi toimia. Taatusti uusin kokeiluni, jahka pääsen parempaan kuntoon.

refluksikurkkuRe: refkusi ja maito22.4.2011 0:54
Oletko kokeillut pitkäaikaisempaa step down menetelmää, jossa ei lopeteta ihan seinään lääkitystä? Pienentää mahdollista reboundia. Itse aion kesällä pitää taas vähän taukoa jos mahdollista.

M-MRe: refkusi ja maito22.4.2011 1:21
Kuulostaa hyvältä. Seuraavaksi voisin kokeilla sellaista.

åaolaRe: refkusi ja maito13.3.2021 15:41
Minua on närästänyt pitemmän aikaa nyt stten kokeilen etten juo maitoa, enkä maitotuotteita, kuinka ollakkaan, näräsetys loppui tyystin syödessä en käytä jyotavaa, eyönnin jälkeen puolilasillista omenamehua, koska en tunne hyväksi veden juontia.

female77Re: refkusi ja maito26.4.2021 20:08
Näin tämän vanhan ketjun. Kaikki maitotuotteet närästävät, vuohenjuusto mahd käy. Tulehdustila käynnistyy elimistössä ja limaisuus maidon käytön myötä. Voin yskiä koko yön refluyskää jos syön jotakin issä maitoa.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: