Keskustelu

Epätoivoinen ja kyllästynyt sairastamaanEpätoivoinen tyyppi vertaitukea vailla14.9.2024 8.29
Hei!

Olen aina väillä käynyt tällä sivustolla lueskelemasssa kirjoituksia ja hakemassa vertaistukea, mutta nyt täytyy kirjoittaa itsekin, koska on pakko saada puhua tästä johonkin, missä ihmiset luultavasti ymmärtävät että refluksi on paljon muutakin kuin ikävää pikku närästystä silloin tällöin.

Itsellä on vaikea ja krooninen refluksi joka on alkanut 10 vuotta sitten. Viimeisten 4 vuoden sisällä se on pahentunut niin, että olet joutunut jatkuvasti karsimaan ruokavaliosta (ja elämästäni) asioita, eikä loppua näy.

Tunnistan hyvin oireita aiheuttavat ruoka-aineet (niitä on niin paljon etten jaksa luetella kaikkia) ja toiminnan, koska olen kärsinyt tästä jo pitkään.

Ehkä päällimmäinen asia tällä hetkellä on epätoivo siitä, miksei tämä koskaan parane vaikka on tehnyt jo miljoona elämäntapamuutosta ja noudattanut niitä vuosia,on normaalipainoinen, ei ikinä käytä alkoa tai tupakoi, syö vähän ja mietoja ruokia. En siis haluaisi syödä lääkkeitä lopun elämääni, sillä niillä on myös lukuisia haittavaikutuksia pitkään käytettynä.

Juuri nyt mietin että jos voisin lopettaa syömisen kokonaan niin tekisin sen heti, niin paljon päänvaivaa ja säätöä tämä sairaus aiheuttaa puhumattakaan siitä, ettei koskaan voi syödä missään ravintolassa, joka paikkaan pitää viedä omat eväät ja varmistaa että on juuri tietyt välipalat jos sitten lähikaupasta ei vaikka löytyisikään juuri sitä juttua, joka itselle on ns. turvaruoka.

Kai tässä kaikessa on kyse hyväksynnästä ja luopumisen tuskasta. Minun on vaikea hyväksyä sitä, että elämäni ja ruokailuni tulevat ilmeisesti aina olemaan näin hankalia; ei enää ruoasta nauttimista eikä mitään mahdollisuutta elää terveellisesti (siis sillä tavalla, että söisi monipuolisesti kasviksia yms. ja huolehtisi vitamiinien ja muiden ravintoaineiden saannista). Ruokatorven syövän mahdollisuuskin stressaa jos tämä jatkuu näin.

Ainakin omaan refluksiini liittyy myös ajoittaista huonovointisuutta, IBS-tyyppisiä vatsavaivoja, aivosumua, ärtymystä ja muuta mukavaa perus närästyksen ja ruokatorven kipujen lisäksi.

Ja loppuun todettakoon, että olen käynyt lääkärissä useita kertoja ja tähystyksessä ja kaikki on tutkittu eikä mitään selittävää syytä ole löydetty.

Okei, nyt tuli todella pitkä viesti enkä tiedä jaksaako kukaan tätä lukea, mutta ehkä joku pystyy samaistumaan näihin tuntemuksiin?

NyyttiRe: Epätoivoinen tyyppi vertaitukea vailla15.9.2024 8.00
Minä pystyn samaistumaan. Kaikenlainen sairastuminen ja siten myös refluksi on läsnä koko ajan ja joka päivä. Se muistuttaa sairaudesta ja mahdollisista uhkakuvista.

Mietin, kun länsimainen lääketiede perustuu lääkitykseen ja kirurgiaan sekä oireiden hoitoon. Oletko käynyt funktionaalisen lääketieteen puolella? Se perustuu kokonaisuuden hallintaan ja syyn hoitoon. Saattaisit saada sieltä tukea.

ApRe: Epätoivoinen tyyppi vertaitukea vailla15.9.2024 10.35
Kiitos vastauksesta ja vertaistuesta. En ole vielä kokeillut funktionaalista lääketiedettä mutta pohtinut kyllä sen alan asiantuntijan puoleen kääntymistä kun ei perinteisen lääketieteen edustajilta tunnu saavan apua juurisyyhyn, vaikka muuten ihan lääketieteeseen uskonkin.

Onko sinulla kokemusta tästä?
Olen myös pohtinut ayurveda-asiantuntijan konsultoimisesta.

NyyttiRe: Epätoivoinen tyyppi vertaitukea vailla15.9.2024 11.34
Minä näen asian aika laajana. Länsimaisen lääketieteen lääkäri tuntee lääkkeet, ko. tutkimus perustuu lääkkeiden kehittämiseen ja tutkimukseen. Sitten taas esim. luontaistuotteet, niitä ihan samalla tavalla tutkitaan, vaikkakaan niitä ei synteettisesti kehitetäkään. Funktionaalisella puolella taas katsotaan kokonaisuutta, mikä on syy ja mikä seuraus. Funktionaalisessa seurausta voidaan hoitaa lääkkeellä, mutta syytä usein hoidetaan muutoin kuin lääkkeellä. Lääkkeet tehoaa todennäköisyyslaskentaan perustuen. Eli lääkkeiden kohdalla ei välttämättä vaikutusmekanismia pystytä lainkaan selvittämään, vaan jos lääketutkimuksessa lääkettä saava ryhmä saa x % paremman hoitovasteen kuin lumeryhmä, lääkettä tarjotaan ko. sairauden hoitoon. Sitten taas, jos mietitään, että tavoite on hoitaa sitä syytä, eikä seurausta, silloin hoito on jotain muuta kuin lääkettä tai kirurgiaa. Syyn hoito voi perustua todennäköisyyteen, mutta se edellyttää elimistön muutosten ja vaikutusten kokonaisvaltaisempaa tunnistamista.

Se on kuitenkin erona koululääketieteen eduksi, että lääkkeitä otetaan esim. 1 vko ja sinä aikana oire häviää. Funktionaalinen ja antioksidantit ja yrtit, yms. hoidot edellyttää myös asiakasta sitoutumaan hoitoon ja usein kokonaisvaltaiseen ja jopa pitkäaikaiseen muutokseen. Jos lintsaa vaikka ruokavaliosta, hoito ei välttämättä onnistu. Nykyihmiset ei välttämättä kykene muuttamaan omia tapojaan. Siinä mielessä lääke on helppo.

Koululääketiede ei kuitenkaan ratkaise kaikkea. Odotan sitä maailmaa, jossa eri lääketieteen alat uskaltaisivat lyödä viisaat päänsä yhteen riitelemättä, moni sairaus voitaisiin silloin hoitaa ennakoivasti eikä vain oireita hoitaen ja todennäköisyyksiin perustuen.

Olen itse ollut tilanteessa, johon koululääketiede ei tarjonnut apua. Sain avun Astrikselta.

AnskuRe: Epätoivoinen tyyppi vertaitukea vailla15.9.2024 18.42
Mikä on Astriks?

AnskuRe: Epätoivoinen tyyppi vertaitukea vailla15.9.2024 18.50
Minulla myös paljon ongelmia ollut jo monta vuotta lääketiede ei ole pystynyt auttamaan. Muualta hakenut apua kuin vain lääketieteestä luontaishoitoihin turvautunut erilaisin vaikutuksin.

ApRe: Epätoivoinen tyyppi vertaitukea vailla15.9.2024 19.31
Kiitos kattavasta vastauksestasi Nyyti! Tuo Astris olikin minulle aivan uusi toimija, täytyy perehtyä heidän toimintaansa. Olen samaa mieltä siitä, että lääketieteiden eri koulukuntien tulisi tehdä enemmän yhteistyötä. Ja itse olen tosiaan kiinnostunut hoitamaan nimenomaan sitä juurisyytä, en saamaan vain tilapäistä helpotusta lääkkeillä. Jotenkin tuntuu että keho pitäisi saada tasapainoon sen sijaan että oireita vain lievitetään, koska jostain ongelmastahan nämä oireet kertovat, joko ongelmasta kehossa tai ongelmista omissa toimintatavoissa (huolimatta kaikesta mahdollisesta minkä on voinut ruokavaliossa ja elintavoissa huomioida).

SilkkiuikkuRe: Epätoivoinen tyyppi vertaitukea vailla21.9.2024 20.23
Voin samaistua. Aika samanlaiset fiilikset minullakin. Itsellä närästys vaivannut noin 7 vuotta ja tuntuu että tilanne menee enemmän vaikeammaksi kuin helpommaksi. Kaikenlaisia lääkkeitä, ruokia ja sängyn korotuksia on kokeiltu mutta mikään ei tunnu auttavan. Jonkin verran vähähappoinen ruokavalio on helpottanut, mutta se on äärettömän vaikeaa ylläpitää niin tiukkaa kuria. Sallin kyllä välillä ruokavaliooni myös niitä närästyksen aiheuttajia, sillä jos minua jo muutenkin närästää niin yhtä hyvin voin syödä välillä herkkujakin. Henkinen puoli saattaa olla myös iso ongelmien aiheuttaja, mutta on vaikeaa olla stressaamatta kun närästys tuntuu olevan läsnä kokoajan, mutta yritän harrastaa myös stressin hallintaa. Olen käynyt lääkärissä ja ravitsemusterapeutilla, tosin olis tarkoitus vielä käydä uudelleen tutkimuksissa ja sitten harkita vaikka luontaishoitoa jos en muuta keksi. Jotenkin tuntuu että nykyajan prosessoidut ruuat ja hektinen elämä varmaan aiheuttaa paljon ongelmia. Mutta toivottavasti vielä jotain ratkaisuja löytyisi, en halua menettää toivoani.

ApRe: Epätoivoinen tyyppi vertaitukea vailla22.9.2024 16.15
Kiitos vastauksestasi Silkkiuikku!

Mulla myös sama, että syön välillä ruokia jotka aiheuttaa oireita koska tosiaan täysin oireita aiheuttamattoman ruokavalion noudattaminen 247 olisi aivan super raskasta ja vaikeaa, kun se on niin rajattu. Olen jo niin kyllästynyt kaikkiin ruokiin joita voin syödä.

Itsellä varmaan seuraava suunnitelma tosiaan ayurvedisen asiantuntija puoleen kääntyminen, kunhan maltan laittaa taas satasia palamaan tämän sairauden hoitamiseksi.

Ja mulla myös stressi ja ahdistus heti pahentaa oireita, joten parhaani mukaan yritän elää stressaamatonta elämää, vaikkei se tietenkään aina onnistu.

SilkkiuikkuRe: Epätoivoinen tyyppi vertaitukea vailla23.9.2024 13.04
Itsekin olen kyllästynyt syömään samoja turvaruokia. Oon huomannut että mielialaani laskee myös kaikki kaveri ja perhetapahtumat, kun muut saa syödä mitä lystää mutta itse ei voi. Kun menee ravintolaan tai kahvilaan niin ei pysty nauttimaan yhtään kun kokoajan vaan miettii minkälainen yörefluksi tästäkin tulee.

Olen yrittänyt panostaa siihen että suosin ruokailussa kasviksia jotka ei aiheuta närästystä, harrastan kevyttä liikuntaa, luen kirjoja ja koitan rauhoittua hyvin ennen nukkumaan menoa.

Pitäisi varmaan itsekin tutustua ayurvedaan enemmän. Ja tosiaan, tähän hoitoon on kyllä palanut rahaa. Oon hyppinyt lääkäreissä ja ostellut närästyslääkkeitä niin paljon että hirvittää laskea miten paljon rahaa on palanut.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: