Keskustelu

Nurse Huuliherpes19.7.2024 14.55
Hei, ennenkuin aloitin happosalpaajat(lääkärin ohjeistuksesta), ilmaantui minulle herpes huuleen yhtenään. Yksi kun parani ilmestyi toinen. Happosalpaajien myötä jäi herpes pois. Nyt olen lopettelemassa esomepratzolea vaihtelevalla menestyksellä,niin kas vai ystäväni herpes ilmaantunut taasen huuleen. Onko kenelläkään ajatusta mistä tämä mahtaa johtua?

NyyttiRe: Huuliherpes20.7.2024 15.47
Herpex voi majailla myös ruokatorvessa tai suussa ja aiheuttaa närästystä.

Tällaiset tuli vastaan:

https://www.duodecimlehti.fi/duo10706
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10550305/

NyyttiRe: Huuliherpes20.7.2024 18.38
Tuo jälkimmäinen on kyllä väärä linkki, ei pitänyt sitä linnittää vaan tämä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9522778/#CR20
Artikkelissa lähinnä se, että herpes voi olla myös mahassa.

nurseRe: Huuliherpes23.7.2024 13.36
Kiitos tiedosta. Mutta eikös tähystyksessä kuitenkin olisi jotain herpekseen viittaavaa nähty jos sellainen olisi. Gastroskopia tehty kolmesti jossa viimesemmässä sain luvan lopetella lääkitystä jos haluan

NyyttiRe: Huuliherpes23.7.2024 16.57
En ole lääkäri enkä lääketieteen ammattilainen millään tavalla, mutta käsitykseni mukaan herpes jää elimistöön, kun sen on kerran saanut, eikä siitä lääkkeillä pääse eroon. Se voi kuitenkin jäädä latenttiin eli uinuvaan tilaan eikä silloin aiheuta rakkuloita. En tiedä tuosta vatsassa olevasta herpeksestä, mutta loogisesti ajateltuna, jos huuli- ja genitaaliherpes muodostaa välillä rakkulan, joka ajan kanssa poistuu, silloin voi mahassa välillä näkyä rakkuloita ja välillä ei. Näin ollen on sattumaa, jos se mahassa olisi näkyvillä juuri silloin, kun tähystys tehdään.

Herpes usein aktivoituu stressistä. Jos stressiään pystyy hallitsemaan, siitä voi olla hyötyä. Hepres voi mennä silmään ja olen kuullut henkilöstä jolla se meni korvaan. Eli huulen rakkula kannattaa hoitaa voiteella ja vältellä rakkulan koskettelua, jotta tauti ei siirry uusiin paikkoihin. Herpekseen, joka uusiutuu usein, voi saada ns. estolääkityksenä valasikloviiri tai famsikloviiri -lääkkeen, mikä voi vähentää aktiivoitumista pitkässä juoksussa.

https://www.duodecimlehti.fi/duo10706



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: